Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwitsers stemmen voor verbod op minaret

  •  
29-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
564 keer bekeken
  •  
minaret-verbod_poster-300px.jpg
Meerderheid van 57% wil minaretten verbieden ... Moskeeën beklad, posters verboden ... Omstreden referendum beschadigt volgens tegenstanders imago van Zwitserland ... Wilders: 'Prachtig!'
In Zwitserland heeft een meerderheid van ruim 57% zondag in een referendum voor een verbod op de bouw van minaretten gestemd. Dat blijkt uit de officiële resultaten die zondagmiddag zijn gepubliceerd door het Zwitserse persbureau ATS. De campagne was ongemeen fel, inclusief bekladding van moskeeën.
De verzamelde resultaten uit de in totaal 26 kantons in het Alpenland geven aan dat 57,5% voor het verbod heeft gestemd. Slechts in vier kantons werd tegen het voorstel van de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP) gestemd. Iets meer dan de helft van de stemgerechtigde bevolking nam de moeite om een stem uit te brengen voor dit referendum. (Zie ook NRC en Volkskrant.)
Naar Zwitsers gebruik werd de campagne behoorlijk fel gevoerd, schrijft NRC , met vooral de posters van rechts-radicalen als blikvangers. De affiche met een gesluierde moslima naast de Zwitserse vlag vol minaretten werd in enkele – vooral Franstalige – steden verboden. Een andere poster met allemaal zwarte armen die in een doos naar Zwitserse paspoorten graaien mocht wel overal. Nieuwer was het vandalisme, waarbij moskeeën werden beschadigd met verf of door gegooi van stenen.
Een referendum over minaretten? Helemaal niet, de toekomst van Zwitserland staat op het spel, beweren zowel voor- als tegenstanders van het minarettenverbod. Volgens de voorstanders wordt de nationale identiteit bedreigd door de oprukkende islam, want de minaret is geen noodzakelijk onderdeel van een moskee maar staat symbool voor het opeisen van politiek-religieuze macht. Dus moet in de grondwet een artikel worden opgenomen dat de bouw van minaretten verbiedt. De meeste politici zijn tegenstander van het verbod. Ook met een argument van nationaal belang: een verbod zou de unieke positie van het neutrale Zwitserland ondermijnen.
Update 15:00: De prognoses wezen aanvankelijk uit dat een nipte meerderheid van de Zwitsers het verbod zou wegstemmen, maar exitpolls van de Zwitserse nieuwssite 20 Minuten dat 59% van de kiezers voor het minaretverbod heeft gestemd. Volgens een peiling voorafgaand aan de verkiezingen, van het doorgaans betrouwbare gfs.bern, zou 53% van de bevolking tegen het verbod gaan stemmen. (Zie ook NRC en Volkskrant.)
Update 17:00: Ruim 57 procent van de Zwitsers heeft zondag in een referendum voor een verbod op de bouw van minaretten gestemd. Dat blijkt uit de officiële resultaten die zondagmiddag zijn gepubliceerd door het Zwitserse persbureau ATS.
De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders reageert juichend op het nieuws. Hij feliciteert Zwitserland ‘met de prachtige uitslag van het minarettenreferendum’. Per sms meldt hij:
Wat in Zwitserland kan, moet hier ook kunnen. Wij zullen het kabinet oproepen ook zo’n referendum in Nederland mogelijk te maken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.