Joop

Zwitsers referendum over verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen

  •  
07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Zwitsers gaan komende zondag naar de stembus voor een aantal referenda waaronder twee die er op gericht zijn het gebruik van pesticiden drastisch terug te dringen. Een van de voorstellen wil het gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen zelfs geheel verbieden, niet alleen in de landbouw maar ook bij het onderhoud van publiek groen en in particuliere tuinen.
De initiatiefnemers van “Voor een Zwitserland vrij van synthetische pesticiden’ willen een verbod op het gebruik van  bestrijdingsmiddelen met chemische ingrediënten die niet van nature voorkomen. Het betekent dat alleen biologische bestrijdingsmiddelen worden toegestaan en het aantal toegestane bestanddelen van 383 nu wordt teruggebracht tot 108. Om buitenlandse producenten geen oneerlijk concurrentievoordeel te bezorgen moet volgens het voorstel ook de import van voedsel dat met dergelijke pesticiden is geteeld verboden worden. Het verbod, door meer dan 120.000 ondertekenaars werd ingediend, is bedacht door een comité onder leiding van een wijnboer en een hoogleraar grondbiologie.
The Local meldt dat de gemoederen rond de stembusstrijd hoog oplopen. Voor- en tegenstander beklagen zich over bedreigingen en intimidatie. Een trailer met propaganda van de tegenstanders is in vlammen opgegaan.
Geen video? Klik hier.
Minder ver gaat het voorstel van het ‘Schoon Drinkwater Initiatief’. Daarin wordt bepleit dat alleen boeren die met hun methodes het milieu niet beschadigen en drinkwaterbronnen niet verontreinigen in aanmerking komen voor het ontvangen van landbouwsubsidies. Veeboeren die hun dieren preventief antibiotica toedienen mogen ook geen subsidie meer krijgen, vinden de initiatiefnemers. Die boeren moeten bovendien zelf hun veevoer verbouwen om zo de overproductie van mest tegen te gaan. De initiatiefnemers stellen dat het geen pas geeft om boeren die met hun methodes het land vervuilen en de volksgezondheid bedreigen belastinggeld te schenken.
De regering adviseert burgers beide voorstellen te verwerpen. De grote boerenorganisaties keren zich ook  tegen de verboden maar bijenhouders steunen die juist weer. Een organisatie van biologische boeren adviseert een ja-stem voor het verbod op pesticiden en een nee-stem voor de drinkwatermaatregel omdat die het werk voor biologische boeren lastiger maakt terwijl de veeindustrie er amper onder zou leiden omdat die laatste ook zonder subsidie kan.
De stemming belooft spannend te worden. De voorstanders van een verbod zijn vooral te vinden in de steden, de tegenstanders op het platteland. De laatste groep is een aanvankelijke achterstand in de peilingen aan het inlopen.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Bouwman2
Bouwman27 jun. 2021 - 17:18

In de BRD om precies te zijn in het land Saksen Anhalt waren er gisteren verkiezingen. Iedereen vertelde honderd uit: dat het spannend zou worden, dat AfD wel eens groter uit de bus zou komen dan het CDU, die nu het land bestuurt .Dat men in Berlijn de borst kon natmaken, De uitslag was een anti climax, in de conservatieve deelstaat , voormalig DDR, kreeg CDU meer dan 37 procent van de stemmen. Dat is bijna twee keer zo veel als AfD. Alle andere partijen volgden op grote afstand. . Het is bijna net als de verhoudingen Nederland. na TK21 verkiezingen. Dat was vrij opzienbarend dus, maar natuurlijk is Zwitserland met al weer een referendum veel en veel interessanter. Zo'n enorme koeienbel vergeleken met een Maagdenburger halve bol.

Kaas2
Kaas27 jun. 2021 - 15:03

"De stemming belooft spannend te worden. De voorstanders van een verbod zijn vooral te vinden in de steden, de tegenstanders op het platteland" Toch wel typerend, de genen die amper een boerderij zien en er dus amper een beeld bij hebben zijn voor dit verbod. Het boeit hun waarschijnlijk toch niet dat dit een groot gedeelte van de boeren kapot maakt. Melk komt toch uit de fabriek?

3 Reacties
rvb2
rvb27 jun. 2021 - 18:10

en het boeit die boeren niets dat er 80% minder insecten zijn. Een koe is toch ook natuur?

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:10

Als die stadsbewoners nou gewoon biologische groenten kopen stoppen de boeren vanzelf met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daar is helemaal geen referendum voor nodig.

Mini2
Mini28 jun. 2021 - 10:03

@eirda 'Als die stadsbewoners nou gewoon biologische groenten kopen stoppen Je weet dat er buiten de randstad ook mensen leven?

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 12:20

Het klinkt allemaal heel erg leuk en aardig. Sommige reageerders zien het ook zitten om dit in Nederland ook meteen in te voeren. Alleen: gelijke monniken, gelijke kappen. Waar wassen de mensen hun kleding mee? Met chemische wasmiddelen. Waar wordt de WC mee gereinigd? met chemische middelen. Het residu wordt via het riool afgevoerd. Via de rioolzuivering (die het nooit 100% zuivert) wordt het zo op het oppervlaktewater geloosd. Dit zou dan ook verboden moeten worden.

7 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jun. 2021 - 16:43

er staat 'kunstmatige BESTRIJDINGSMIDDELEN' niet chemische middelen . En wat dat betreft mag dat ook wel wat minder - sommige dingen worden ook wel schoon van normale dingen.

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 17:24

@Griezel, Wat is het verschil tussen kunstmatig en chemisch? Of wou je zeggen dat er ook radioactieve bestrijdingsmiddelen in de landbouw gebruikt worden?

jantje
jantje7 jun. 2021 - 19:24

Ik maak mijn wc met groene zeep schoon. Dat werkt beter dan met chemische middelen. Bleekwater is helemaal taboe bij mij.

LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 5:29

@jannie: moet je eens bakpoeder proberen. Gewoon een zakje in het toilet.

Poeha2
Poeha28 jun. 2021 - 7:00

Labou: grappig, het verband tussen COVID en giro555 zag je niet. Gaat het over de inhoud van een wc, en je bent specialist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jun. 2021 - 8:21

Met groene zeep en schoonmaakazijn (in inderdaad ook soda) kom je in het huishouden vrij ver. Vergeet ook niet te ventileren.

jantje
jantje8 jun. 2021 - 20:48

@ Labou, Het is niet alleen de pot die vanbinnen schoongemaakt moet worden, maar de deksel, bril en rand. En de vloer. Het zou een zooitje als ik overal bakpoeder zou strooien.. :-) Om kalkresten weg te krijgen is het wel goed, maar de rest moet wel echt gepoetst worden..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jun. 2021 - 11:25

ja ja referenda heel slecht allemaal hè?!

1 Reactie
Gerard de Vries2
Gerard de Vries27 jun. 2021 - 15:24

Pas maar op bij die Zwitserse referenda: nu ben je het er mee eens dus vind je het een prima middel. Maar zou hebben bepaalde kantons ook het vrouwenkiesrecht tot 1990 tegengehouden. Er moest een rechter aan te pas komen om dat te doorbreken. Of het volksinitiatief tegen de bouw van moskeeën in 2009. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bevolkingsinitiatief_tegen_de_bouw_van_minaretten

pastafari
pastafari7 jun. 2021 - 11:13

Het "vrij van synthetische pesticiden" initiatief lijkt op het eerste gezicht mooi. Er is wel 1 punt dat mij zorgen baart. Als ontzettend rijk land kan Zwitserland het zich veroorloven voedsel grotendeels uit het buitenland te importeren voor iedere prijs. Door deze wet leggen ze de producenten hun wil op, die zullen reageren want de Zwitsers betalen. Voor de lokale bevolking kan dit grote gevolgen hebben omdat bijv. het waterverbuik bij biologische landbouw hoger is. Eigenlijk is het een modern soort kolonialisme. Voor zo'n initiatoef moeten eerst de regels voro biologische landbouw maar eens kritisch geevalueerd worden, want daar zitten behoorlijk wat onzingregel bij.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jun. 2021 - 11:12

Er is een reek problemen dat niet met een referendum opgelost kan worden. Dit soort milieumaatregelen is daar een voorbeeld van. Ook Zwitserland zal meer en meer ervaren dat er sprake is van een polarisatie van opvattingen die het land steeds meer zullen verdelen. Als je een gezamenlijke samenleving heel wil houden zal dit langs de weg van de geleidelijkheid moeten. Een parlementairen democratie dus. Het lijkt erop dat een referendum een instrument is dat het mogelijk maakt snel met breed draagvlak belangrijke stappen te kunnen zetten. De werkelijkheid is anders. En dan nog valt te betwijfelen of in de welles/nietus discussie alle argumenten even valide en onderbouwd zijn en of alle deelnemers aan het referendum wel snappen waarover het gaat.

4 Reacties
Mini2
Mini27 jun. 2021 - 11:45

'De werkelijkheid is anders.' Waar blijkt dat dan uit?

The Apple
The Apple7 jun. 2021 - 15:15

Mini - Een axioma stel he niet terdiscusiie want dan valt de hele theorie on duigen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jun. 2021 - 20:19

@ Mini Jij schrijft: Waar blijkt dat dan uit? Hieruit: The Local meldt dat de gemoederen rond de stembusstrijd hoog oplopen. Voor- en tegenstander beklagen zich over bedreigingen en intimidatie. Een trailer met propaganda van de tegenstanders is in vlammen opgegaan. @ The Apple Jij schrijft: Een axioma stel he niet terdiscusiie want dan valt de hele theorie on duigen. Welk axioma? Welke theorie? Welke duigen? Je gebruikt begrippen die je zelf blijkbaar niet begrijpt.

Mini2
Mini28 jun. 2021 - 10:02

@Apple 'Mini – Een axioma stel he niet terdiscusiie want dan valt de hele theorie on duigen. Wat?

EenMening
EenMening7 jun. 2021 - 11:09

"De voorstanders van een verbod zijn vooral te vinden in de steden, de tegenstanders op het platteland. De laatste groep is een aanvankelijke achterstand in de peilingen aan het inlopen." Het probleem in één zin geschetst: stadsmensen die mensen op het platteland menen te moeten vertellen wat zij wel en niet mogen.

6 Reacties
Klein zonnetje
Klein zonnetje7 jun. 2021 - 14:15

Ik zie een gouden toekomst voor de BBB.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jun. 2021 - 17:02

Ja en? Mogen stadsmensen, de meerderheid van de wereldbevolking, geen eisen stellen aan de voedselproductie? Het idee dat landbouw alleen succesvol kan zijn door chemische bestrijdingsmiddelen hebben we te danken aan het feit dat vrijwel alle R&D zich de afgelopen decennia heeft toegespitst op het ontwikkelen van chemische bestrijdingsmiddelen. Het wordt de hoogste tijd net zoveel energie te steken in de ontwikkeling van biologische landbouw.

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:16

Joe: stadsmensen die eisen stellen aan de voedselproductie zullen wel de prijs moeten betalen. Biologische teelt is (veel) arbeidsintensiever en heeft een wat lagere opbrengst. Vandaar dat biologisch geteelde groenten bij de super ietsje duurder zijn. Compenseren door exotische groenten die door onderbetaalde arbeiders geteeld (en bespoten) zijn en per vliegtuig of schip uit Zuid Amerika zijn geimporteerd omdat de naam zo mooi klinkt is ook niet de juiste weg.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jun. 2021 - 7:46

' stadsmensen die eisen stellen aan de voedselproductie zullen wel de prijs moeten betalen' Dat lijkt me logisch en dat verschil valt wel mee. Kijk naar supermarkten zoals Lidl en Aldi, die bieden al volop biologisch aan tegen nette prijzen.

adriek
adriek8 jun. 2021 - 11:20

"Het wordt de hoogste tijd net zoveel energie te steken in de ontwikkeling van biologische landbouw." Je kunt van clubs als Bayer niet verwachtendat ze hun verdienmodellen niet om zeep gaan helpen helpen, dat mogen ze niet van de aandeelhouders. Nederland loopt daarnaast, met name in de kassenbouw, best wel voorop in het niet gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen maar in de landbouw is het wat lastiger: veel gewassen zijn erg gevoelig voor ziekten, vooral in ons onvoorspelbare weer. Minder gevoelige alternatieven zijn duurder en/of hebben een lagere opbrengst.

Joe Speedboot
Joe Speedboot8 jun. 2021 - 18:40

'Je kunt van clubs als Bayer niet verwachten..' Nog niet, maar die beginnen langzaam maar zeker ook wel te snappen dat er een paradigma verschuiving op gang aan het komen is en dat ze als ze niet uitkijken straks links en rechts zullen worden ingehaald door nieuwe spelers. 'Nederland loopt daarnaast, met name in de kassenbouw, best wel voorop in het niet gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen' Dat doen ze goed. 'Minder gevoelige alternatieven zijn duurder en/of hebben een lagere opbrengst.' Dus moet je verder ontwikkelen. Bijv veel chemische bestrijdingsmiddelen slopen alle bodemleven (schimmels etc) terwijl we de laatste decennia pas ontdekken dat je bodemleven ook kan inzetten om plantengroei te stimuleren, e dat het een cruciale rol speelt in vrijwel alle biologische processen. Dat ontwikkelingspad staat nog in de kinderschoenen maar is zeer veelbelovend. Kortom, onderzoek, onderzoek, onderzoek.

jantje
jantje7 jun. 2021 - 10:08

Een heel goed plan van de Zwitsers.. Dit mag in heel Europa wel gebeuren.. Nergens meer kunstmatige / synthetische bestrijdingsmiddelen.. Want uiteindelijk komt alles terug in onze voeding. Daarom weigerde mijn moeder vis te eten.. Terwijl ze er altijd dol op was. Door al die berichten over plastic en gifstoffen in de zeeën is het wel begrijpelijk. Mensen kunnen er ook paranoïde door worden.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jun. 2021 - 16:44

ik heb gehoord dat vis wel vol met rotzooi zit maar wel weer zo gezond is dat de voordelen toch opwegen tegen de nadelen . dat kan natuurlijk een propagandapraatje geweest zijn dat weet je nooit tegenwoordig

Ad Jacobs
Ad Jacobs7 jun. 2021 - 9:31

Dat een bestrijdingsmiddel kunstmatig is maakt het nog niet meteen te negatief te onderscheiden van bestrijdingsmiddelen vervaardigd uit een natuurlijke bron. Het is zelfs zo dat een kunstmatig ontwikkeld bestrijdingsmiddel juist zo gemaakt kan worden dat het zich vooral richt tegen de ongewenste zaken en bovendien meer natuurlijk afbreekbaar is dan bestrijdingsmiddelen vervaardigd uit natuurlijke bron.

6 Reacties
LaBou
LaBou 7 jun. 2021 - 16:23

Linker of rechter duim?

Poeha2
Poeha27 jun. 2021 - 17:29

Labou: eerst je werkje afmaken, voor je ergens anders over begint. Weet je inmiddels al het verband tussen giro555 en COVID? Ik wil je graag helpen en je vroeg ernaar. De zogenaamde comment van kz over een bijstandsmoeder is trouwens ook onvindbaar.

jantje
jantje7 jun. 2021 - 19:29

Als je helemaal natuurlijke bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, dan moet je brandnetels in water gaan weken. en daar planten mee besproeien.. Verbied ook boeren om "preventief" gif te gebruiken. Want dat gebeurd ook regelmatig. Ook in / vooral in volkstuinen wordt veel roudup gebruikt. En het wordt aan alle kanten goed gepraat. Daar ga ik ook niet meer tegenin bij die tuinders. Wil niet het risico lopen dat ik met een bos wortels om de oren wordt geslagen.

LaBou
LaBou 8 jun. 2021 - 5:32

Voor één keer een antwoord op kouwe drukte: denk je nou echt dat het me ook maar ene reet kan schelen wat jij wilt? Ga jij nou eerst maar eens een antwoord geven op al die mensen die jou keer op keer wegzetten als de grote schreeuwer die je bent.

Poeha2
Poeha28 jun. 2021 - 6:53

Laboutje: je vroeg toch zelf wat het verband was tussen COVID en giro555? We zijn hier om elkaar te helpen. Zie je het verband al? Tip: het was op het (hoe zeg ik dat voor jou begrijpelijk...owja)...grote mensen journaal.

Ad Jacobs
Ad Jacobs8 jun. 2021 - 9:38

Haal ze beide uit je ogen Labou. Gifstoffen met natuurlijke stof herkomst die ook als bestrijdingsmiddel gebruikt worden: Blauwzuur: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofcyanide Tetrodotoxine: https://en.wikipedia.org/wiki/Tetrodotoxin E zijn er veel meer.