Joop

Zwitserland wil van AstraZeneca-vaccins af: te onbetrouwbaar

  •  
23-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Vaccination against Covid-19 in Britain

© epa09029488 A pharmacistÕs fridge contains the Oxford/AstraZeneca Covid19 vaccine at an NHS vaccination centre in Ealing, west London, Britain 22 February, 2021. Britain's Prime Minister John

Zwitserland onderzoekt de mogelijkheden om miljoenen doses van het Oxford/AstraZeneca-vaccin door te verkopen. De overheid heeft de vaccins al betaald, maar wil ze vanwege de slechte reputatie van het Brits-Zweedse vaccin niet meer gebruiken.
De laatste weken is uit meerdere tests, onder andere uitgevoerd door AstraZeneca zelf, gebleken dat het vaccin minder goed werkt bij personen boven de 65 jaar oud. Om die reden hebben veel landen die het vaccin aankochten besloten om het alleen toe te dienen aan jongere personen. Het vaccin werkt bij covid-varianten zoals N501Y, ook wel de Zuid-Afrikaanse mutatie genoemd, zelfs nauwelijks.
Zwitserland heeft 5,3 miljoen doses van het vaccin gekocht. Eerder deze maand werd de knoop doorgehakt AstraZeneca niet te gebruiken. Omdat het land ook ruime doses Pfizer, Moderna, Curevac en Novavax heeft gekocht, dreigt er door het afstoten van AstraZeneca geen tekort aan vaccins.
AstraZeneca en Nederland Nederland heeft in totaal 5,8 miljoen doses van het Oxford/AstraZeneca-vaccin gekocht. Aanvankelijk zouden er in het eerste kwartaal van 2021 4,5 miljoen doses worden geleverd. Dat werden er door productie- en leveringsproblemen bij AstraZeneca 1,4 miljoen. Die komen vanwege de leveringsproblemen gefaseerd aan. Het vaccin wordt sinds 12 februari toegediend. In totaal krijgen ongeveer een half miljoen zorgmedewerkers het vaccin toegediend. 65-plussers krijgen het vaccin niet, 63- en 64-jarigen wel. Datzelfde geldt voor thuiswonende mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas, of mensen die door neurologische aandoeningen ademhalingsproblemen hebben.
Bron: The Local

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Prospero2021
Prospero202126 feb. 2021 - 13:27

Dit artikel is totaal tegenovergesteld aan het artikel op nos.nl waar wordt verwezen naar recent Schots onderzoek. Half miljoen Astrazeneca gezet, twee ziekenhuisopnames! Middel lijkt dus met name bij 65+ uitstekend te beschermen. Rara hoe kan het dan dat in Zwitserland dit niet werkt? https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2370191-astrazeneca-vaccin-werkt-uitstekend-toch-is-er-een-imagoprobleem.html

Fabian Verheij
Fabian Verheij24 feb. 2021 - 15:32

Ik zie allemaal berichten over andere keuzes, geen keuze of wachten op een betere. Er is nóg een optie, hoor. Géén vaccin! Wie wil die prehistorische ‘one solution’ troep nu in vergelijking met een oneindig veel geavanceerder multi-oplossend immuunsysteem?

2 Reacties
Katja Schellekens
Katja Schellekens25 feb. 2021 - 12:53

En zo is het!!

Juppé🎗
Juppé🎗25 feb. 2021 - 18:09

Uw gedachte is een wijd verbreid misverstand vooral in othodoxe kringen. Een vaccin doet juist niets anders dan Uw immmuunsysteem helpen en het komt er nooit voor in de plaats. Daardoor doet het immuunsysteem hetzelfde als wat het zonder later gedaan zou hebben (als U dan nog leeft). Het vaccinatiestofje heeft U dan allang uitgeplast. U kijkt toch ook wel eens op internet als U iets nog niet weet......

Gaitj
Gaitj24 feb. 2021 - 11:47

Dat is vreemd. Wat ik vanmorgen in de Volkskrant las: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-vaccin-astrazeneca-spectaculair-succesvol-bij-ouderen~be4c2d0e/ Samenvatting: Het vaccin van AZ werkt toch uitstekend bij ouderen. De prik, die in NL niet wordt voorgeschreven aan mensen ouder dan 65, blijkt het aantal ziekenhuisopnames spectaculair te verminderen. dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten van de vaccinatiecampagne in Schotland.Vier weken na inenting van een half miljoen, veelal oude Schotten met het vaccin waren er nog maar twee in het ziekehuis beland, en dat al na één prik. Dat is 94 procent minder dan in een ongevaccineerde groep. Kortom: het wordt steeds moeilijker om te beslissen wat je moet geloven.

JohnVKR
JohnVKR23 feb. 2021 - 18:44

Het bizarre is dat we in Nederland niet mogen kiezen uit de beschikbare vaccins. De overheid heeft AstraZeneca al gekocht, dus iedereen onder een bepaalde leeftijd wordt gedwongen dat vaccin te nemen. De betere Moderna en Pfizer vaccins zijn voor ons niet beschikbaar. Want hebben hebben te weinig van het Moderna en Pfizer vaccin besteld. Triest.

2 Reacties
erikbos
erikbos23 feb. 2021 - 19:58

We hebben niet te weinig vaccins besteld, we hebben een heel ruim overschot aan vaccins besteld (84 miljoen! van acht verschillende fabrikanten) . Het probleem is alleen hoe snel kunnen de fabrikanten leveren. Nederland heeft bijvoorbeeld nog 8 miljoen extra doses Moderna besteld maar die kunnnen pas in de Q3 of Q4 jaar geleverd worden.

Libertain
Libertain24 feb. 2021 - 9:25

@JohnVKR, ("Het bizarre is dat we in Nederland niet mogen kiezen uit de beschikbare vaccins") Dit is inderdaad bizar gelet op het feit dat Mark al 12 jaren steeds vertelt dat hij van de gezondheidszorg de beste dorpsmarkt gemaakt heeft waar we vrij naar eigen zin zouden mogen kiezen. Dus niet. Weer een neoliberale ballonetje doorgeprikt.

Paleocon
Paleocon23 feb. 2021 - 18:23

Als de wiedeweerga kopen dan!

Joop den Uil
Joop den Uil23 feb. 2021 - 15:14

niet geprikt is mis geprikt ... wordt het nieuwe puur Nederlandse spreekwoord en zal snel de nummer 1 (wie de schoen past ....) vervangen

Juppé🎗
Juppé🎗23 feb. 2021 - 14:57

Ik heb begrepen dat je naderhand gewoon nog met een beter vaccin kunt worden ingeënt. Dit eventueel ook nog aangepast voor mutaties. Ook komt uit een studie dat als je het nog krijgt je veel minder ziek wordt en zelden in het hospital terechtkomt. Veel beter dan niets zou ik zo zeggen, er zal nog wel een half jaar of langer tekort aan vaccins blijven. En dan moeten de degenen die nu gevaccineerd zijn waarschijnlijk toch de volgende hebben.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 feb. 2021 - 7:13

Ik heb gebeld met het coronavoorlichtigsnummer van de rijksoverheid, met deze vraag. Als je een vaccin hebt gehad, moet je er niet op rekenen dat je dit jaar nog aan de beurt komt voor een beter vaccin. Je bent dan pas volgend jaar weer aan de beurt.

Juppé🎗
Juppé🎗24 feb. 2021 - 9:05

« moet je er niet op rekenen dat je dit jaar nog aan de beurt komt voor een beter vaccin.« .......Mijn informatie is puur medisch en komt van Franse arts. Medisch kan het dus. De mededeling die U heeft gekregen lijkt mij ingegeven door het beleid dienaangaande vanuit schaarste. Het lijkt me ook prematuur want er is nog geen zekerheid hoelang een vaccinatie blijft werken alsmede niet over de werking bij mutaties.

Thuiszitter
Thuiszitter23 feb. 2021 - 14:16

Vraag mij af of je als een 63 jarige ook nog wat te zeggen hebt ? Stel ik wil liever een ander vaccin en weiger deze AstrZ wat dan ? Vrees dat men met persoonlijke wensen geen rekening gaat houden . Best raar eigenlijk ......

7 Reacties
Jozias2
Jozias223 feb. 2021 - 15:41

Nee hoor, bij het bestrijden van een pandemie staat het groepsbelang voorop. En het groepsbelang wordt gediend door snelheid en afwegingen in het algemeen belang en niet door een individueel maatwerk en de vertraging die daar het gevolg van zou zijn. Weet u van welke fabrikant de andere vaccins waren die u in uw leven heeft gekregen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2021 - 19:24

U mag weigeren, maar niet kiezen. Gevolg van schaarste.

Juppé🎗
Juppé🎗23 feb. 2021 - 20:20

« U mag weigeren, maar niet kiezen. Gevolg van schaarste. »......Exactement, we willen van een regering dat zij in zulke gevallen leiding geeft en willen zelf onze vrijheid houden. Het lijkt er op dat met dit vaccin van AZ covid het griepje van Trump en Baudet wordt. Verder beperkt het nog steeds sterk de verspreiding. Eigenlijk heb je er dan zelf meer aan als een ander jouw vaccin neemt en hij als jij dat van hem neemt.

Thuiszitter
Thuiszitter23 feb. 2021 - 21:45

Jozias - men schrijft hier oa. Het vaccin werkt bij covid-varianten zoals N501Y, ook wel de Zuid-Afrikaanse mutatie genoemd, zelfs nauwelijks. Met deze informatie ga je toch liever voor een vaccin die daar wel tegen werkt als Pfizer. Dat is toch niet zo gek ? Wat heeft dit feit met andere fabrikanten van vaccins te maken ? Gaat mij erom dat dit vaccin niet goed werkt en er zelfs landen zijn die er vanaf willen. Ik ga het met mijn dokter overleggen en zal dan wel achteraan moeten sluiten voor een ander vaccin.

KimVo
KimVo24 feb. 2021 - 0:58

Thuiszitter stop je prinsessengedrag. Tel je zegeningen. Waaronder dat je gratis een vaccinatie krijgt en waarschijnlijk dus niet ziek wordt. Zoals je in je leven waarschinlijk al talloze vaccinaties kreeg en je omdat iedereen die vaccinaties kreeg vanwege de groepsimmuniteit jij nu niet bang hoeft te zijn dat jij of je geliefden dood gaan of gehandicapt raken aan polio, pokken, mazelen, kinkhoest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 feb. 2021 - 7:31

De acute zorgverleners hebben anders wel gekozen! In Eindhoven hebben twee mensen waarvan men wist dat ze niet aan de beurt waren gewoon een vaccin gekregen, uit medelijden! In Nederland is het dus 'de volhouder wint'.

Jozias2
Jozias224 feb. 2021 - 17:26

@thuiszitter: Heel simpel, als men zou wachten tot iedereen Pfizer kan krijgen dan ben je een jaar verder. In de tussentijd kun je het beste iedereen vaccineren met een vaccin ongeacht welkke dat is. De zuid Afrikaanse variant is maar 2,5% van de gevallen. Daarmee bescherm je een groot deel van de bevolking in ieder geval tegen de andere varianten, overigens ook zonder bescherming (dat je de ziekte niet krijgt) zorgt het er wel voor dat je er niet ernstig ziek van wordt (je krijgt het wel maar het is een griepje). Dus vanuit het oogpunt van de volksgezondheid: zo snel mogelijk vaccineren ongeacht met wel vaccin. Voor de enkeling die dan toch nog ernstig ziek wordt is er dan voldoende zorg beschikbaar om zo te voorkomen dat mensen onnodig sterven.

Jozias2
Jozias223 feb. 2021 - 13:48

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-vaccin-astrazeneca-spectaculair-succesvol-bij-ouderen~be4c2d0e/ Zo onbetrouwbaar dat uit wetenschappelijk onderzoek in Schotland blijkt dat het heel succesvol is onder ouderen.