Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwitserland deelt boetes uit aan burgers die verwarming hoger dan 19 graden zetten

  •  
08-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34299 keer bekeken
  •  
371180415_76abf05209_k

© cc-foto: Kecko

Net als andere landen neemt Zwitserland maatregelen om het energietekort te bestrijden. "Energie is beperkt, verspil het niet', luidt de slogan van een voorlichtingscampagne. Burgers worden opgeroepen om het gebruik van gas terug te dringen met 15 procent van oktober tot maart. Ook geldt er bijvoorbeeld een stookverbod voor ongebruikte gebouwen, al worstelt de regering nog met de precieze definiëring van het begrip 'ongebruikt'.

Burgers die zich schuldig maken aan energieverspilling lopen het risico een boete te krijgen die tot in de duizenden euro's kan lopen, meldt Blick. Ernstige overtreders kunnen in principe zelfs gevangenisstraf krijgen. Tot een maximum van 3 jaar. Dat zijn kortom geen halve maatregelen. Voor koukleumen helemaal geen pretje want het spreekt vanzelf dat in de gevangenis de temperatuur niet boven de 19 graden komt. Dat is de maximumtemperatuur voor overheidsgebouwen. 

De hoogte van de straf is afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt een regeringswoordvoerder uit. Een bewoner die de thermostaat in de huiskamer een graad te hoog zet zal minder streng aangepakt worden dan een burger die zijn zwembad verwarmt tot 25 graden.

De overheid zegt dat er geen jacht zal worden geopend op energiezondaars. "We zijn geen politiestaat", aldus minister van Economische Zaken Guy Parmelin. "De politie komt dus niet overal controleren maar er zullen wel steekproeven worden gehouden." Ook kan gecontroleerd worden op basis van tips, bijvoorbeeld van de buren. Een koukleum die de thermostaat op 20 zet in plaats van 19 kan dus een boete verwachten, concludeert Blick en dat wordt bevestigd door een regeringswoordvoerder.

Ondertussen neemt de overheid meer maatregelen en bereiden de Zwitserse ordediensten en politie zich voor op mogelijke black outs waarbij er geen energie meer beschikbaar is en de voorzieningen uitvallen. De autoriteiten sluiten niet uit dat er in dat soort situaties bijvoorbeeld sprake kan zijn van plunderingen.

cc-foto: Kecko 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (64)

Nicotientje
Nicotientje11 sep. 2022 - 15:05

Panthera. Was er dan de mogelijkheid dit te weigeren!

1 Reactie
Panthera
Panthera14 sep. 2022 - 6:57

Beste Nicotientje, Sorry ik heb uw vraag niet eerder zien staan. Ja die mogelijkheid was er, alleen als je op een later moment toch slimme meters wil laten plaatsen op dat adres, dan moet je de plaatsingskosten zelf betalen, is geloof ik iets van € 75;-

Nicotientje
Nicotientje11 sep. 2022 - 15:03

A little bit of sunshine. U hoeft ook niets van mijn reactie te geloven. Het is gewoon mijn visie. Wat wel speelt is net als bij u de angst wat Poetin gaat doen omdat het slecht voor hem uitziet.

Panthera
Panthera11 sep. 2022 - 8:25

Daarom heb ik in mijn woning geen slimme meters laten plaatsen!

Piet Helmons
Piet Helmons9 sep. 2022 - 21:12

Komt de politie dan met huiszoekingsbevel. In corona tijd kon men niet controleren op aantal bezoekers thuis dus hoe denkt men de thermostaat stand te kunnen controleren. Lijkt me ook leuk als je buren je aangeven voor te hoge thermostaat. Lijkt me een leuk volgend buurtfeest.

1 Reactie
Memoli
Memoli10 sep. 2022 - 8:31

Waar denk je dat de slimme meters voor gaan dienen?

Gerard83
Gerard839 sep. 2022 - 7:31

Prima, tenminste gelijke regels voor iedereen. Niet dat je alles maar kan maken als je maar genoeg geld hebt, zoals hier.

Déjà vu
Déjà vu9 sep. 2022 - 1:00

Dit is de overtreffende trap van hoe een regering zichzelf voor gek kan zetten.

Duralex
Duralex8 sep. 2022 - 21:06

Idioot totalitarisme. Past wel in de lijn van Corona maatregelen, het zal he overheid maar zijn

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon8 sep. 2022 - 20:34

Hoe hadden ze zich dat voorgesteld dan? "ding, dong, gruss Got, we zijn van de lokale NSB. Mogen we even binnen kijken? We hebben informatie gekregen dat het hier nogal warm is".

1 Reactie
Memoli
Memoli10 sep. 2022 - 8:39

Dit is maar een "teaser" voor wat ze in de nabije toekomst alle "slimme" meters en "smart" apparatuur voor gaan gebruiken. Welkom in de technocratische tijdperk!

Dave lubeck
Dave lubeck8 sep. 2022 - 20:33

In 40/45 had je ook Ordediensten . Verraders die boven kwamen drijven om je buurman / buurvrouw te verraden dat ze Jood zijn . Een Land als Zwitserland waar je nooit ( bijna) wat van hoort gaat hiermee wel de verkeerde kant op !!!

Greendutch
Greendutch8 sep. 2022 - 19:10

#DOESLIEF opnieuw invoeren we zullen het samen moeten doen. sociaal. we moeten ook achter Oekraïne blijven staan, daar wordt gevochten voor onze democratie, vrije pers / mening / keuzes: wij hoeven daarvoor de bommen en raketten niet op te vangen, onze huizen worden niet kapot geschoten, dat is het minst dat we voor de mensen daar terug kunnen doen. loyaliteit, samenwerken en elkaar ondersteunen, linkse, socialistische, Joop/BNN/VARA waarden en normen, zijn harder nodig dan elkaar afkatten /en/of bekritiseren wat -ook hier- te vaak gebeurd. dat aan de andere kant gezeurd wordt weten we, laten we hier, in oorlogstijd, aub vriendelijk en tolerant samenwerken en respect tonen: naar ons, elkaar en anderen. heb afgelopen winter al bezuinigd, krijg fors bedrag terug en verhoging valt alles mee in vergelijking wat ik zie. mogelijk kan hier op Joop een ‘bord’ komen waar bezuinigingstips op worden verzameld?

3 Reacties
PGS
PGS9 sep. 2022 - 4:27

Er is 1 ding wat ik mijn hele leven geleerd hebt: ik moet niets. Behalve naar toilet. Ik blijf mij verbazen hoe een groot deel van de bevolking streef naar vrijheid op wat voor gebied dan ook, dat zij een grote voorstander zijn van dwang en van alles moeten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 14:32

'Er is 1 ding wat ik mijn hele leven geleerd hebt: ik moet niets.' 1 ding, en dat rammelt nog aan alle kanten ook.

Picture12345678901
Picture1234567890121 sep. 2022 - 20:17

Dan eet je toch niet meer! Dan hoef je dat ook niet meer!!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 sep. 2022 - 18:56

Ook kan gecontroleerd worden op basis van tips, bijvoorbeeld van de buren. Waar kennen we dit ook al weer van? Gaat weer lekker in Duitstalig gebied.

onyxcumulus
onyxcumulus8 sep. 2022 - 16:28

Maffe Zwitsers

2 Reacties
Greendutch
Greendutch8 sep. 2022 - 18:42

is dat je ‘argument’? in de discussie?

onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:31

@Greendutch 8 sep. 2022 - 20:42 ""is dat je ‘argument’? in de discussie?"" Wat valt hier over te discussieren? Het is toch maf dat de Zwitsers een boete gaan geven als je het warm stookt in de winter. De randdebielen.

Karingin
Karingin8 sep. 2022 - 16:23

Ik heb de mazzel van grote ramen op het zuiden, dus als ik 19 graden instel wordt het meestal toch wel 20/21. Dat doe ik dus ook meestal, maar als het echt koud is moet die thermostaat toch echt omhoog, een extra trui vind ik niet erg maar kouwe handen is de pest

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2022 - 16:51

@Karingin, daar heb je tegenwoordig van dit hot & cold packs voor. Die werken heel goed. Echt een aanrader voor deze winter ;-)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2022 - 17:14

Mijn thermostaat staat al jaren op maximaal 18,5. geen last van koude handen gelukkig.

EricDonkaew
EricDonkaew9 sep. 2022 - 4:03

@Karingin: dus als ik 19 graden instel wordt het meestal toch wel 20/21. ------------------------------- Ho ho, dat is valsspelen. Als controleurs onverwachts je woning binnenstormen gaan ze de temperatuur meten en niet kijken hoe hoog de thermostaat staat. Daar kan trouwens mee gerommeld worden. Dat wordt dan een koude winter met koude handen.

Jopie666
Jopie6668 sep. 2022 - 15:13

Vergeet niet dat Zwitserland in deze kwestie niet meer neutraal is en dat Zwitserland voluit Oekraïne steunt. Voor de rest moet Europa meer wapens sturen dan wel kopen waarmee Oekraïne de Russen verder in flarden kunnen schieten. Oekraïne krijgt Russische munitie uit Jordanië en Pakistan ook trouwens.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman8 sep. 2022 - 18:55

Wanneer gaan we soldaten leveren, of is dat Oekraïnsche leger oneindig groot?

onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:32

@Doomsdayshaman 8 sep. 2022 - 20:55 ""Wanneer gaan we soldaten leveren, of ....."""" Daar zijn we veel te laf voor.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert8 sep. 2022 - 15:04

(er wordt aangebeld in Genève) "Goedenavond mevrouw Grüziwohl, wij zijn van de Postcodeloterij en hebben goed nieuws voor U!" "Oh, komt U gauw binnen, U beiden! Dat ik dit nog mag meemaken...!" "Eh, en dan is daar nu nog wat anders... mijn collega las net even af dat het hier bij U wel 23 graden warm is... vergeet U de begroeting maar gauw... U bent er letterlijk gloeiend bij, Frau Grüziwohl!"

Nicotientje
Nicotientje8 sep. 2022 - 14:46

A little bit of sunshine. Het is wel onze oorlog maar wij zijn niet begonnen. We zitten onder de knoet van de VS. Net zoals Rusland weer onder de knoet komt van het toekomstige nieuwe communistische Rusland. In beide landen zijn nu eenmaal altijd mensen aan de macht die willen bewijzen het beste systeem in kwaliteit van leven te hebben. Omdat deze keer de VS haar grip op Europa dreigde kwijt te raken door de oprichting van de EU begon de VS al voor de aanleg van Nordstream1 te sputteren en probeerde de EU ervan te weerhouden hiermee door te gaan. Want stel je toch eens voor dat de EU in de toekomst een verbond met Rusland zou gaan sluiten zoals Rusland al in 2003 heeft voorgesteld. Een economisch verbond. Dat zou een enorm grote markt geworden zijn waardoor de economie van de VS niets meer zou voorstellen. Dat kan natuurlijk niet.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2022 - 16:50

@Nicotientje, sorry, maar ik geloof niet in dit soort verhalen. Natuurlijk zijn er altijd economische belangen, maar dit gaat gewoon over 'Rusland' dat een laatste poging doet belangrijk te zijn, en daarmee een bedreiging is voor ons allemaal. Dat is nu eigenlijk ook mijn grootste zorg. Rusland is aan het verliezen, en gaat zijn positie als wereldmacht nu eindelijk definitief verliezen. Wat zullen de laatste stuiptrekkingen van Poetin zijn?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal8 sep. 2022 - 14:05

Niet hoger dan 19 graden ! en het kan daar behoorlijk koud zijn ... daar zullen de Europeanen met een 2e huis aldaar niet blij mee zijn. Het wachten is nu op de bekeuringen van huizen in NL die geen rookmelder hebben ... mooie controle taak voor oud minister Blok om een nieuw departement hiervoor op te zetten !

Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2022 - 13:54

Er wordt ten minste iets verzonnen in Zwitserland. Ik las een uitgebreide toelichting op de te hoge elektriciteitsprijs. Waar er niet genoeg groene stroom wordt opgewekt, moet uitwijken naar fossiel. Daarbij moet extra emissierechten worden betekend alsook de hoge gasprijs vanwege de koppeling, die afgesproken. Nu zou het handig zijn, als wij ons best deden, allen minder elektriciteit af te nemen. Op gunstige dagen is er dan geen koppeling nodig aan de gasprijs! Vooral grootverbruikers zouden zich kunnen realiseren, dat in plaats van het bedrijf te sluiten snel duurzame elektriciteit te gaan opwekken! Je investeert je eigen reserves en helpt de crisis oplossen…. Dus dat Zwitserse maximum is zo gek nog niet.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2022 - 15:07

Sorry, Moet worden uitgeweken… Berekend ipv betekend Koppeling, die is afgesproken. Wat een ellende met mijn zinsbouw, pffff

Karingin
Karingin8 sep. 2022 - 16:20

Nou voor mij wel, 19 graden is gewoon te koud

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 14:53

Ik ben het wel met je eens dat het goed zou zijn nog eens collectief te bespreken wat er individueel gedaan kan worden om collectief tot een lager verbruik te komen. En misschien een betere spreiding, alhoewel dat meer gaat over belasting van het netwerk dan de totale hoeveelheid. Misschien ook een goed moment om eigen gebruik van opgewekte energie (zonnepanelen) wat meer te faciliteren. En voor guurrechts heeft het nog het voordeel dat ze weer een keer de middelvinger op kunnen steken. maar goed, als jouw vorm van vrijheid is om niet mee te doen dan is dat de keuze.

develhunt
develhunt8 sep. 2022 - 13:47

De Zwitsers, halve maatregelen houden ze niet van, ze moeten wat, het punt is dat wij, Europa, ineens in oorlog schijnen te zijn met Rusland, waardoor Europa op alle gebieden sterk gaat verarmen, en alle burgers de dupe zijn van de ondoordachte en veel te snel opgelegde sancties aan de Russen, nogal dom om de oorlog te verklaren aan een land waar je qua gas voorziening totaal afhankelijk van ben, hoe ondoordacht kan het zijn, tuurlijk, het klinkt leuk en zeer deugdzaam, solidariteit, maar tegen welke prijs, de gehele Europese economie stort in als er niet voldoende gasvoorraden zijn, zo simpel is het, dus tegen welke prijs hebben wij ons een oorlog in laten rommelen, en wat lost het op, niets!

2 Reacties
Duralex
Duralex8 sep. 2022 - 20:59

Nou dat mag je wel zeggen. De sancties buitelden zonder enige regie over elkaar heen en we hebben niets meer aan sancties achter de hand. Ik vrees alleen dat de sancties zo ‘succesvol’ zijn, dat het opheffen ervan niet leidt tot gasleveranties. The mind once stretched to a new idea… Putin is buitengewoon content met het netto effect van de ‘sancties’ en wil nu niet meer terug. My two cents

PGS
PGS9 sep. 2022 - 4:30

Tja, dat krijg je als je politici hebt die niet verder kijken dan hun politieke carriere en niet nadenken over de gevolgen van hun keuzes. Want zij hebben geld zat om elke crisis door te komen.

Miss Piggy
Miss Piggy8 sep. 2022 - 11:44

Zo, geen halve maatregelen daar in Zwitserland. Vraag me af hoe ze dat willen controleren bij individuele burgers. Wel weet ik van familie die daar woont dat Zwitsers bijzonder bemoeizuchtige buren kunnen zijn. Dus waarschijnlijk zullen er veel tips van 'bezorgde medeburgers' komen.

Peterrr3
Peterrr38 sep. 2022 - 11:34

Lijkt me niet prettig om in een land te wonen waar mensen zomaar je huis binnen kunnen stappen om te kijken of je je thermostaat niet te hoog hebt staan. Maar goed, Zwitserland is volgens de minister gelukkig geen politiestaat...

Bouwman2
Bouwman28 sep. 2022 - 11:07

Het probleem zit em inderdaad als steeds in de uitvoering. Neem het systeem van allerlei toeslagen hier ten lande als voorbeeld.

Kikkerts5
Kikkerts58 sep. 2022 - 10:53

''Zwitserland deelt boetes uit aan burgers die verwarming hoger dan 19 graden zetten'' Allemaal slechts bestrijden van symptomen van de crisis terwijl voorbij gegaan wordt aan het oplossen van de oorzaak. Terwijl de de oplossing toch heel simpel is. Biden c.s. kan stoppen met het al jaren aan de gang zijnde steeds meer wapens naar de Russiche grens brengen. Biden c.s. kan ook stoppen met het uitbreiden van zijn Navo kernwapenmacht die grenst aan de Russische. Biden c.s. kan ook oproepen de de Nordstream2 gasleiding te openen die de Russen speciaal hebben aangelegd om EU arbeiders van goedkoop gas te voorzien. Biden c.s. zal daar moeite mee hebben want de kolen/gas/olie/wapenverkoop opbrengsten zijn mega maar wat het zwaarst is zal het zwaarst moeten wegen. Ook al is dus de volgens de Paus uitgelokte oorlog een groot succes afgezien van alle doden, mega inflatie etc.

2 Reacties
Karingin
Karingin8 sep. 2022 - 16:19

Oh jij stelt je huis open voor die miljoenen Oekraïners die niet op Poetjeboe zitten te wachten? Nou heb je weer een hoofd, redeneer je nog met je onderbuik

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 14:57

'Biden c.s. kan stoppen met het al jaren aan de gang zijnde steeds meer wapens naar de Russiche grens brengen.' Ja, dan Putin, die kwam met een d'r op en d'r over. je meot trouwens linkjes meesturen waar jouw kennis over grensbewapening vandaan komt. Het risico met je grote blinde vlek voor P is dat de informatie die je tot je neemt zo hard gefilterd wordt dat een tweede lezing soms soelaas biedt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk8 sep. 2022 - 10:50

Dit is toch de natte droom in de strijd tegen klimaatverandering?

HenryHansen
HenryHansen8 sep. 2022 - 10:48

Hahaha wat een onzin. Wist niet dat daar de Groenen de meerderheid in het parlement hebben. Dus de gas / electrische kachel gaat lager, en verder wordt er lekker bijgestookt met houtkachels / openhaarden.... dan schiet je je doel lekker voorbij. Niets mis met de kachel lager zetten, maar deze actie is symboolpolitiek.

Noordermeer2
Noordermeer28 sep. 2022 - 10:46

Die Poetin komt niet meer bij van het lachen. Hij heeft de oorlog gewonnen en het overwonnen volk moet lijden. Ze zitten in de kou en betalen nog steeds 3-4 keer zo veel als voorheen.

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2022 - 13:04

@Noordermeer, ik weet dat de oorlog niet meer echt in het nieuws is, maar Poetin is momenteel niet bepaald aan het winnen.

onyxcumulus
onyxcumulus8 sep. 2022 - 16:32

@A little bit of sunshine 8 sep. 2022 - 15:04 " ""@Noordermeer, ik weet dat de oorlog niet meer echt in het nieuws is, maar Poetin is momenteel niet bepaald aan het winnen. "" Nah, als ik in mijn portemonnee kijk dan ben ik in ieder geval verliezer. Waarschijnlijk zo als miljoenen met mij. Poetin kan mij gestolen worden, maar de Oekraine ook

GeenProbleem
GeenProbleem8 sep. 2022 - 10:06

Totale controle van je warmte/energie, geld en je voedsel. Dit is wat ons te wachten staat..

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 14:59

En Goldman Sachs heeft de wereldwijde aluminiumhandel onder controle, dus je zult op zoek moeten naar een betaalbaar alternatief materiaal voor de nodige bescherming.

GeenProbleem
GeenProbleem9 sep. 2022 - 16:51

@kickstock Lastig, die cognitieve dissonantie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 sep. 2022 - 10:40

Geen Dat begrijp ik, maar plaats dan wat minder berichten?

GeenProbleem
GeenProbleem11 sep. 2022 - 10:25

@Stickkock Niet bij mij hè.

Gio Servas
Gio Servas8 sep. 2022 - 10:04

Gewoon weer lekker ouderwets fikkie steken.

tinekea2
tinekea28 sep. 2022 - 9:59

waarom lees ik in de tekst niets van wat er in de kop staat?

Wjc72
Wjc728 sep. 2022 - 9:53

En dit allemaal door een oorlog die niet de onze is, en onnodig verlengd wordt door de enorme wapenleveringen vanuit het Westen... Blij dat ik niet in Zwitserland woon want als ik het koud heb gaat die thermostaat omhoog

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2022 - 13:03

@Wjc72, waarom is deze oorlog niet de onze? En wanneer is een oorlog wel de onze? als ze echt aan onze grens staan.

onyxcumulus
onyxcumulus8 sep. 2022 - 16:34

@A little bit of sunshine 8 sep. 2022 - 15:03 ""@Wjc72, waarom is deze oorlog niet de onze? En wanneer is een oorlog wel de onze? als ze echt aan onze grens staan."" Hou toch op angsthase. Poetin wil helemaal geen optrekje in Scheveningen. Waar komt die zwaar overtrokken angst toch vandaan. Indoctrinatie?!

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 15:02

Hoezo onnodig verlengd? het lijkt erop dat je wil zeggen dat als het westen zich niet met de Russische inval in oekraine had bemoeid dat dat dan beter voor iedereen was geweest.

onyxcumulus
onyxcumulus10 sep. 2022 - 6:39

@stokkickhuysen 9 sep. 2022 - 17:02 "" het lijkt erop dat je wil zeggen dat als het westen zich niet met de Russische inval in oekraine had bemoeid dat dat dan beter voor iedereen was geweest. """" Niet voor iedereen wellicht, maar voor tientallen miljoenen Europeanen wel

wittecisnoot
wittecisnoot8 sep. 2022 - 9:13

Allemaal lekker zinloos. Als er in zwitserland een thermostaat hoger staat dan 19 graden en er niemand om naar te luisteren, maakt die dan geluid?

5 Reacties
Zandb
Zandb8 sep. 2022 - 9:57

Cisnoot Dan zijn alle regels waarbij geen 100% controle mogelijk is, zinloos. Want rij je door het rode licht als als geen handhaver het ziet? Natuurlijk is het zinnig om je af te vragen of bepaalde regels wel kans van slagen hebben maar duidelijk is hier dat de regel belangrijker is, dan de handhaving. Zie het als een verplicht advies.

wittecisnoot
wittecisnoot8 sep. 2022 - 13:10

@Zandb: op door rood licht rijden, zitten vervelende gevolgen en is er televante pakkans.

Karingin
Karingin8 sep. 2022 - 16:16

Nú is er relevante pakkans omdat er geregistreerd wordt, maar toen de regel werd ingevoerd was dat niet zo hè. Er gaat ook een preventieve werking uit van zoiets, al duurt het vaak even voor iedereen eraan gewend is. Overigens is 19 graden echt te koud, zeker als je moet werken. Met handschoenen aan is het verdomd lastig typen en als je kouwe handen hebt dan heb je het dus gewoon koud. Er is ook verschil tussen mannen en vrouwen, die laatste hebben het veel sneller koud, dus het is nog discriminerend ook

wittecisnoot
wittecisnoot9 sep. 2022 - 2:25

@Karingin: bij de burgers wordt echt niet geregistreerd. Bij veel mensen hangt er een ouderwetse thermostaat die alleen meet. Maar zelfs bij een slimme thermostaat, heeft de overheid toegang tot die data. En wat als iemand zijn ssid/Wi-Fi-wachtwoord aanpast en 'vergeet' dat bij die thermostaat in te voeren? Verder is man/vrouw maar één van die factoren. Leeftijd, Bmi zijn belangrijker.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 sep. 2022 - 15:05

Wat is jouw plan? Ik denk dat Zandb's 'verplicht advies', een goede omschrijving is. En nu maar hopen dat die Zwitsers dat advies ter harte nemen.