© cc-foto: Kecko
Net als andere landen neemt Zwitserland maatregelen om het energietekort te bestrijden. "Energie is beperkt, verspil het niet', luidt de slogan van een voorlichtingscampagne. Burgers worden opgeroepen om het gebruik van gas terug te dringen met 15 procent van oktober tot maart. Ook geldt er bijvoorbeeld een stookverbod voor ongebruikte gebouwen, al worstelt de regering nog met de precieze definiëring van het begrip 'ongebruikt'.
Burgers die zich schuldig maken aan energieverspilling lopen het risico een boete te krijgen die tot in de duizenden euro's kan lopen, meldt Blick. Ernstige overtreders kunnen in principe zelfs gevangenisstraf krijgen. Tot een maximum van 3 jaar. Dat zijn kortom geen halve maatregelen. Voor koukleumen helemaal geen pretje want het spreekt vanzelf dat in de gevangenis de temperatuur niet boven de 19 graden komt. Dat is de maximumtemperatuur voor overheidsgebouwen.
De hoogte van de straf is afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt een regeringswoordvoerder uit. Een bewoner die de thermostaat in de huiskamer een graad te hoog zet zal minder streng aangepakt worden dan een burger die zijn zwembad verwarmt tot 25 graden.
De overheid zegt dat er geen jacht zal worden geopend op energiezondaars. "We zijn geen politiestaat", aldus minister van Economische Zaken Guy Parmelin. "De politie komt dus niet overal controleren maar er zullen wel steekproeven worden gehouden." Ook kan gecontroleerd worden op basis van tips, bijvoorbeeld van de buren. Een koukleum die de thermostaat op 20 zet in plaats van 19 kan dus een boete verwachten, concludeert Blick en dat wordt bevestigd door een regeringswoordvoerder.
Ondertussen neemt de overheid meer maatregelen en bereiden de Zwitserse ordediensten en politie zich voor op mogelijke black outs waarbij er geen energie meer beschikbaar is en de voorzieningen uitvallen. De autoriteiten sluiten niet uit dat er in dat soort situaties bijvoorbeeld sprake kan zijn van plunderingen.
cc-foto: Kecko