Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Zweten in plaats van diëten

  •  
17-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het eigenaardig dat de PvdA in haar verkiezingsprogram het woord 'sport' vaker gebruikt dan de woorden 'onderwijs', 'economie' of 'cultuur', maar geen enkel voorstel doet om daadwerkelijk sport te stimuleren
Dinsdagavond mocht ik de burgemeester en de wethouder Sport vervangen bij de openingsact van het EK Badminton in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Daar was ook een goochelaar die rackets liet zweven en shuttles tevoorschijn toverde, en die al zijn magische krachten inzette om ervoor te zorgen dat het Nederlandse team dit kampioenschap zou winnen. Hoewel zelfs Hans Klok waarschijnlijk niet tot zo’n wonder in staat zou zijn, waren de aanwezigen toch allemaal enthousiast, onder andere over het scholierentoernooi dat tegelijk met het EK werd georganiseerd.
Topsport is niks zonder een brede basis. Hoe meer kinderen en jongeren nu gaan sporten, des te meer kans is er dat een aantal van hen uiteindelijk op een EK of WK terechtkomen. Het werkt ook de andere kant op: het WK voetbal zorgt voor meer kleine voetballertjes, na een EK Atletiek is het Vondelpark voller dan ooit met hardlopers, en de Giro d’Italia geeft een inpuls aan de wielersport.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Amsterdammers gaan bewegen. Gewoon omdat het leuk is, maar ook omdat sporten gezond is, overgewicht tegengaat, het jongeren leert omgaan met competitie, met winnen en verliezen, omdat het ze van de straat houdt. Daarom moeten we de amateursport in Amsterdam ondersteunen, om ervoor te zorgen dat heel Amsterdam actief, gezond en sportief wordt.
Daarom diende ik vandaag, gesteund door D66, VVD en CDA, een motie in om in aanloop naar het EK Atletiek in 2016 – wat Amsterdam graag zou willen organiseren – flink te investeren in de amateursport in Amsterdam. Bijna een miljoen euro moet er in de aankomende jaren extra vrijkomen om sportfaciliteiten te verbeteren, kinderen in achterstandswijken te stimuleren om te gaan sporten, sportclubs en hun vrijwilligers te ondersteunen, extra gymnastiekleraren op scholen aan te stellen.
Iedereen in de gemeenteraad, GroenLinks inclusief, heeft altijd de mond vol over hoe belangrijk amateursport is. Met mijn voorstel en met het geld dat daarbij hoort is er nu daad bij het woord gevoegd: alle partijen steunden het voorstel, behalve de PvdA. Het is vrij eigenaardig dat een partij die in haar verkiezingsprogram het woord ‘sport’ vaker gebruikt dan het woord ‘onderwijs’, ‘economie’ of ‘cultuur’ nog geen enkel voorstel heeft gedaan om daadwerkelijk sport te stimuleren, en dus ook nu weer niet thuis geeft.
Welnu, wellicht komt dat nog ergens in de komende drie jaar. (Misschien moeten we de goochelaar vragen voor nog een wonder.) Tot die tijd ligt er in elk geval een goed begin waar we in Amsterdam mee aan de slag kunnen.
Deze opinie verscheen eerder op de weblog van Evelien van Roemburg

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Harmen2
Harmen217 feb. 2011 - 8:00

Tweede poging, kennelijk was ik de eerste keer voor de moderator te scherp:) Kennelijk heeft Evelien van Roemburg en haar companen van D'66 en VVD nog niet helemaal door wat de bezuinigingen voor de gemeenten gaan betekenen. Ik woon zelf in een stad waar ook de VVD de sportportefeuille wil ontzien. Dat levert natuurlijk felle discussies op, en niet alleen in het college. Gevolg is dat de coalitiepartners akkoord gaan o.v.b. dat de sociale portefeuille niet verder wordt aangetast. Als coalitiepartner gaat de VVD daarmee akkoord, zonder in de gaten te hebben wat dit inhoudt: bij de volgende ronde (en die komt snel) zal het nu gewonnen terrein dubbel ingeleverd moeten worden. Daarmee is de overwinning van GL,D'66 en VVD een pyrrusoverwinning geworden. Gefeliciteerd!

Bouwman2
Bouwman217 feb. 2011 - 8:00

Is de wethouder van financiën wellicht lid van de PvdA, mevrouw? Ik ben zeer voor de breedtesport maar de beperkte middelen tot deelname dienen wel selectief te worden ingezet. Dus niet voor de bewoners van de grachtengordel of de eilanden want die kunnen sport heus zelf wel betalen voor hun kinderen. Maar juist voor de kinderen die aan bewegingsarmoede onderhevig zijn en ouders hebben met een krappe en steeds krapper wordende beurs. Maar dat was uw voorstel niet, mevrouw, dat was meer van met een schot hagel raak je ook wel eens wat.

chrisss
chrisss17 feb. 2011 - 8:00

Ik denk dat onze mooie landelijke partij van de arbeid (en waarop stemmen de meeste werklozen eigenlijk??) vergeten is waar het voor staat. Het zou moeten staan voor (zoals de naam zegt) de arbeider. Werkende mensen dus. En hoewel er heel veel redenen zijn waarom mensen niet kunnen werken, ik ben er vrij zeker van dat gezondheid een van de sterkste redenen is. Overigens niet alleen fysieke maar ook mentale gezondheid. Nu is het heel simpel om de partij langs alle kanten onderuit te halen, zo heeft Cohen geen enkele uitstraling in vergelijking met Wouter Bos en heb ik het gevoel dat de partij inderdaad beter af is bij een fusie met GroenLinks (niet persee betere leiding alswel levendige leiding) maar daar heeft uiteindelijk niemand wat aan. De partij zou, terug kerende naar mijn eerdere uitspraak, zelf moeten inzien waar ze momenteel fout gaan. 60% belasting is geen goede maatregel, communisme is daar te dicht bij en dat heeft nooit voor meer motivatie tot werken gezorgd. Sport daarentegen zou vele voordelen hebben. Een "korte" opsomming: Sport doet afvallen, lager vetgehalte en een groter uithoudingsvermogen; daarmee beter in staat fysiek werk te doen, onder stress te werken enzovoort. Sport stelt ook in staat te ontspannen, minder stress en meer plezier, daarmee langer en stressvoller werk mogelijk. Sport doet communiceren, of het nou met een fitnessmaatje is, een mede hartloper of iemand in je voetbal team, het doet communiceren. Bijkomende mogelijkheid: sporten met een collega of een medestudent(e). Sport is gewoon goed voor je beroep, als je gezond bent zien anderen dit en dat maakt je geliefder en aantrekkelijker, het onderwerp is altijd positief en als iedereen eraan doet, kan iedereen meepraten. Overigens een belangrijk detail: sport kan een goedkope manier van vrijetijdsverdrijf zijn, bovendien leuk en positief voor je hele leven, maar het feit dat er zoveel mensen in ons land overgewicht hebben, lijkt mij sterk gerelateerd aan de reden dat we een slechte economie hebben, veel ontevreden inwoners en veel te veel geklaag over allerhande kleine onderwerpen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai17 feb. 2011 - 8:00

Verbaast me dat de PVDA een programma heeft zijn mijn inziens voornamelijk tegen dingen..

Michiel Online
Michiel Online17 feb. 2011 - 8:00

partij van de "arbeid" Feit is en blijft dat arbeid verbeterd door sporten: minder lichamelijke klachten, hogere efficientie, gelukkiger (mensen ontmoeten)... Dat zou toch wel duidelijk moeten zijn neem ik aan.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2011 - 8:00

"Feit is en blijft dat arbeid verbeterd door sporten: minder lichamelijke klachten, hogere efficientie, gelukkiger (mensen ontmoeten)..." Nee hoor, dat is een groot misverstand dat door de sportmaffia in stand wordt gehouden. Heel gewoon wat meer lopen, de fiets gebruiken, de auto, motor of bromfiets laten staan. Wat minder voor de tv hangen of achter de pc zitten, enzovoort. De gewone dingen des levens. Sport is een volstrekt onnodige, overbodige, tijdverspillende, ongezonde bezigheid. Ik gun ieder zijn pleziertjes maar dan wel zelf voor de vereniging en/of de faciliteiten betalen. Het blijven tenslotte gewoon verenigingen. Ik ben lid van (anderssoortige) verenigingen en daar moet ik ook zelf voor betalen. Het is een grove schande dat gemeenschapsgeld wordt gestoken in het financieren van vaak megalomane sportgebouwen zoals stadions, e.d.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 8:00

"Hoe meer kinderen en jongeren nu gaan sporten, des te meer kans is er dat een aantal van hen uiteindelijk op een EK of WK terechtkomen. Het werkt ook de andere kant op: het WK voetbal zorgt voor meer kleine voetballertjes," O, nou begrijp ik het, als het maar toppertjes oplevert waar je totaal ongefundeerd apetrots op kunt zijn. Nog even snel aangehaald dat het toch zo goed is voor de gezondheid en voila....niet dat dat ook maar iemand iets aangaat. ....... 'onderwijs', 'economie' of 'cultuur'.....het is maar goed dat de aanhalingstekens al geplaatst zijn....zon'n 50% klinkklare onzin om 100% onzin los te kunnen laten op non-identiteiten. Ik weet best wel een zinnig dieet maar dan is het de elite die zweet. Geef de kids gewoon een bal om de resterende 50% van de tijd vol te spelen, goed voor de sociale cohesie én het voorkomen van totaal ongefundeerde excuses en misplaatste trots.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 8:00

"Nog even snel aangehaald dat het toch zo goed is voor de gezondheid en voila....niet dat dat ook maar iemand iets aangaat." Zolang het iedereen via de gezondheidszorgpremies en de sociale verzekeringspremies aangaat slaat jouw argumentatie nergens op.

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2011 - 8:00

Mooie combinatie: VVD, Groen Links en D66...

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs17 feb. 2011 - 8:00

Jij bent ook een rasoptimist, dat je het CDA over het hoofd ziet.

kepos
kepos17 feb. 2011 - 8:00

Als je sport wilt stimuleren moet je er voor zorgen dat sportclubs makkelijker trainers en professionals in dienst kunnen nemen zonder dat je vast zit aan de maximale onkostenvergoeding die absoluut niks voorstelt en waar geen professional op afkomt OF dat je als vereniging een trainer in dienst moet nemen met alle belasting en verantwoordelijkheden van dien wat voor kleinere verenigingen niet te doen is. Maak daarin een gunstigere constructie voor zowel de professional als de vereniging en je zult zien dat de sport in het land een enorme stap voorwaarts kan zetten.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen17 feb. 2011 - 8:00

Ja ja ja - we willen vast allemaal onder minimum-salarissen uit... we willen alles voor niets hebben... schaarste op de markt...? Er is geen vrije markt in sociale sport... het is een gemeenschappelijke sociale voorziening waarin bewoners en vrije economie niet in kan voorzien - leve de Obesitas. Zorg voor geld en subsidie, niet voor lagere vergoedingen voor vakmensen.

Harmen2
Harmen217 feb. 2011 - 8:00

Met welk geld?