Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweinstein

  •  
16-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
2588571681_cdb5d698e5_z
De volgende keer dat ik iemand ongevraagd aan een vrouw zie zitten, of iemand misbruik maakt van zijn positie, dan laat ik dat niet meer toe
Ik heb het vaak zien gebeuren. Producenten die precies op het verkeerde moment een kleedkamer binnenkomen en zich niet verexcuseren, maar gewoon blijven hangen. En kijken. Docenten die eisen dat de meisjes alleen in rokjes en op hoge hakken aan hun les mee mogen doen. Regisseurs die in het voorbijgaan hun handen op billen leggen. Casting directors die kiezen voor een actrice die “niet kan spelen, maar wel erg lekker is”. Ik schaam mezelf dat ik daar nooit iets van heb gezegd. Ik schaam me dat ik heb bijgedragen aan de huidige omvang van dit probleem door het te laten bestaan, waardoor het kon groeien. Waardoor al die klootzakken zijn gaan denken dat het normaal is.
Het ‘sexism problem’ van Hollywood is veel groter dan we stiekem altijd al geweten hebben. Nu de machtige ex-producent Harvey Weinstein niet langer machtig genoeg is om de ontmaskering van zijn viespeukerij de kop in te drukken, druppelen de aantijgingen binnen, langzaam en stilletjes, met opgestoken vingers vanuit angstige hoekjes. En de mannen die dit allemaal te horen krijgen doen alsof ze met stomheid zijn geslagen, o wat zijn ze geschrokken en verbouwereerd. Fuck you, we weten dit al lang. Met hun liefste, vaderlijke stem vragen ze aan de slachtoffers: ‘waarom heb je dat niet eerder verteld?’ Nou, omdat dat heel erg moeilijk is. Omdat je niks hebt in te brengen en omdat je vol schaamte zit. OMDAT ZE MISBRUIKT IS, DOMME LUL.
Het is niet aan de meisjes om dit probleem op te lossen door het te vertellen, het is aan de mannen om het niet meer te laten bestaan. We moeten onze bek open trekken als we het zien gebeuren en we moeten de mannen die zich hier schuldig aan maken terecht wijzen. Nu.
Quentin Tarantino, al 25 jaar goede vriend en collega van Weinstein, is ‘stunned and heartbroken’. Alsof hij na 25 jaar nog niet wist dat Harvey zo’n eikel was. Woody Allen, die jarenlang zijn eigen dochter heeft misbruikt, vindt dat we vooral geen cultuur moeten creëren waarin het noodzakelijk is meteen een advocaat in te schakelen als je knipoogt naar een vrouw. Leonardo DiCaprio, de grote milieuactivist die blijkbaar wat meer bladeren voor de mond neemt als het om mensen gaat, durfde zich pas uit te spreken nadat hij onder druk was gezet door zijn eigen fanclub (dat zullen wel veel vrouwen zijn geweest). Het grote probleem is natuurlijk het fenomeen zelf, maar minstens net zo erg is het doodzwijgen ervan. Wat wij doen zodra het bekend wordt.
Wij, mannen bedoel ik, hebben de neiging de gebeurtenissen los van elkaar te verklaren. Omdat het voor ons moeilijk is om het te erkennen. ‘Ze had dan ook wel een erg kort rokje aan’ of ‘je gaat toch niet in je eentje naar een hotelkamer?’ Maar wie denkt er nou echt dat het stellen van zulke vragen een ander nut dient dan het verkleinen van je eigen schuldgevoel of schaamte? Niemand? Goh. Zoals ieder, diep geworteld dilemma moet je de bron aanpakken, en niet de reactie achteraf verhevigen. Een kind leert niet beter als je harder gaat slaan. We moeten het zwijgen doorbreken, maar niet harder gaan schreeuwen.
Dit ‘sexism problem’ is niet alleen een probleem van Hollywood, niet alleen van de filmindustrie, maar van de hele fucking aardbol. Educatie is het antwoord. Leer de viespeuken dat het vies is wat ze doen. Ze denken dat het mag, omdat ze er mee wegkomen. Voed je zonen fatsoenlijk op en wees net zo lief en zorgzaam voor hen als voor je dochters.
En weet je wat je moet doen als je met een meisje wil neuken? Wees een held. Kijk naar de juiste voorbeelden. Kijk bijvoorbeeld naar het respect dat de eigenaar van café De Waterkant kreeg, nadat hij een klant die een serveerster onder haar rokje fotografeerde, meteen de zaak uitzette. Die man heeft game, hoor. Tennisser Andy Murray geniet veel respect van vrouwen omdat hij een journalist corrigeerde die Federer de beste tennisser aller tijden noemde. Iedereen weet dat Serena Williams meer grandslamtitels heeft gewonnen. Als je indruk wil maken op een vrouw, dan behandel je haar met respect.
De volgende keer dat ik iemand ongevraagd aan een vrouw zie zitten, of iemand misbruik maakt van zijn positie, dan laat ik dat niet meer toe. Dit is een belofte en een waarschuwing. Laten we de Weinsteins er niet meer mee wegkomen. Wees niet bang voor de gevolgen, toon je kloten door er wat van te zeggen. En dwing op die manier respect en liefde af.

Meer over:

seksisme, opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.