VIDEO: Handelsbanken is door Bloomberg uitgeroepen tot de op één na sterkste bank ter wereld
Door de grote banken in Amerika en Londen werden ze eerst uitgelachen. Handelsbanken opereerde niet agressief op de markt omdat ze geen hoge risico’s wilde nemen, maar volgens de laatste rating van Bloomberg is het Zweedse concern momenteel de tweede sterkste bank van de wereld.
Handelsbanken doet niet aan bonussen en targets. Het personeel van schoonmaker tot topmanager moet gemotiveerd worden door de inhoud van het werk en niet door exorbitante bonussen vindt de bank en dat systeem blijkt een succes. Het personeel wordt niet op de korte-termijn beloond maar krijgt een extra beloning als zij met pensioen gaat. Die bonus ligt gemiddeld om 700.000 tot 800.000 euro.
De formule van Handelsbanken blijkt inmiddels ook in andere landen succesvol. De Scandinavisch bank heeft in Groot-Brittannië honderd vestigingen en in Nederland inmiddels tien. De bank legt de macht niet in het ‘torentje’, maar bij lokale vestigingen. Een andere manier om de klant centraal te stellen bewijst Handelsbanken door de targets, omzet- en winstdoelstellingen, overboord te gooien.
Bijna te mooi om waard te zijn? Ewald Engelen, hoogleraar financiële economie in Handelsbanken heeft maar weinig addertjes onder het gras kunnen vinden bij de Scandinavisch formule. “Het enige wat je je kunt afvragen is of je dit model economie breed kunt uitrollen.”
De reden dat andere banken zich nog niet aan de formule wagen, komt volgens Engelen door het volgende:
Banken die succes willen halen, kijken altijd naar de leiders op de markt. Dit waren voor de crisis voornamelijk banken die opereerde op Wallstreet en de Londen City. Voor de crisis waren de risico’s die deze banken nemen niet zichtbaar, maar nu wel. Ze zouden nu dus eigenlijk moeten kijken naar Stockholm, maar het kost heel wat tijd om zo’n cultuurslag te maken.”