Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse premier ‘extreem bezorgd’ over racisten die Korans willen verbranden

  •  
27-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4055 keer bekeken
  •  
ulfkristerson

De Zweedse premier Ulf Kristersson is naar eigen zeggen “extreem bezorgd” over de plannen van racisten om Korans te verbranden, schrijft The Guardian. Rechtsextremisten hebben bij de politie verscheidene aanvragen ingediend voor protesten waarbij het heilige boek van de moslims zal worden ontheiligd. “Als die verzoeken worden ingewilligd, lopen we het risico dat er iets ernstigs gaat gebeuren”, stelt Kristersson. “Ik ben zeer bezorgd over waartoe dat kan leiden.”

Een week geleden bestormden honderden Irakese demonstranten de Zweedse ambassade vanwege plannen om een Koran te verbranden in Stockholm. Ook besloten de Irakese autoriteiten de Zweedse ambassadeur uit te zetten. Bedrijven als Ericsson raakten hun vergunning kwijt om actief te zijn in Irak.

De Zweden zijn extra bezorgd omdat Rusland het vuurtje probeert op te stoken. Het Kremlin wil niet dat Zweden zich aansluit bij de NAVO. Russische trollen verspreiden daarom berichten dat de Zweedse overheid achter de Koranverbrandingen zit. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström benadrukt om die reden nog maar eens dat de regering het ontheiligen van de Koran niet goedkeurt. “Het zijn acties van individuen die gebruikmaken van de in de wet verankerde vrijheid van meningsuiting.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.