Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweedse populist roemt 200 jaar Scandinavische vrede, vergeet wereldoorlog

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-16-om-08.59.41
De leider van de extreemrechtse Zweedse partij SverigedemokraternaI (SD) Jimmie Åkesson heeft maandag nogal pijnlijk geblunderd in een opiniestuk in een van ’s lands grootste kranten. In het artikel pleit de nationaalsocialist voor een gemeenschappelijke en gesloten grens voor de Scandinavische landen om zo de “200 jaar vrede” die Scandinavië kent te waarborgen. Daarbij vergat Åkesson een nogal ingrijpende gebeurtenis uit de geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog.
"Onze 26 miljoen inwoners vormen slechts een klein deel van Europa en de wereldbevolking, maar gezamenlijk hebben we gezorgd voor sterke, stabiele economieën, 200 jaar vrede, stevige innovatie en een Scandinavisch welvaartsmodel dat over de hele wereld bekend is."
Die 200 conflictvrije jaren geldt dan misschien voor Zweden dat neutraal wist te blijven in de Tweede Wereldoorlog, maar zowel Noorwegen, Finland en Denemarken hebben flink te lijden gehad onder een van de meest dodelijke oorlogen in de geschiedenis. Zowel Noorwegen als Denemarken werden bezet door de nazi’s, terwijl Finland tegen zowel de Duitsers als de Russen vocht.
Direct na het verschijnen van het artikel reageerde collega politicus Nils Karlsson op Twitter met: ‘200 jaar Scandinavische vrede? Really , Åkesson? Waar ging WO2 dan om? Verbinding?’
Ook op de facebookpagina van de krant, Dagens Nyheter, kreeg de populist er flink van langs: ‘Ga terug naar school’ en ‘Wat een ramp’. De krant heeft de geschiedkundige blunder inmiddels zelf maar aangepast.
SverigedemokraternaI,  naar eigen zeggen een nationalistische partij met socialistische inslag, kan volgens de laatste peilingen rekenen op zo’n 20 procent van de Zweedse stemmen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.