Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweden verhoogt niveau terreurdreiging, advies om grote groepen mensen te mijden

  •  
17-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3586 keer bekeken
  •  

Zweden heeft de waarschuwingsniveau voor mogelijke terreuraanslagen aangepast tot het op een na hoogste. Het land kampt met een serie acties waarbij de koran wordt verbrand. Volgens de regering is het onder de huidige wetgeving onmogelijk dergelijke acties te verbieden. De verbrandingen, waarvan onduidelijk is welk doel die dienen, leiden tot verontwaardiging in de islamitische wereld. Haatzaaiers proberen bovendien met desinformatie de stemming tegen het land aan te jagen. Zweden wil toegetreden tot de NAVO, tot groot ongenoegen van Rusland. Het parlement van NAVO-lid Turkije moet nog instemmen om het Zweedse lidmaatschap mogelijk te maken.

Het dreigingsniveau is verhoogd van 3 naar 4 op een schaal van 1 tot 5. Dat staat voor een hoge dreiging. De laatste keer dat Zweden zo'n hoog dreigingsniveau hanteerde was in 2016. Toen werden de Zweedse veiligheidsdiensten door hun collega's in Irak gewaarschuwd dat terroristen van IS hoofdstad Stockholm als doelwit hadden aangemerkt voor een terroristische aanslag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland waarschuwt haar burgers die in Zweden verblijven oplettender te zijn dan gebruikelijk en geen grootschalige bijeenkomsten bij te wonen. 

Op 17 augustus 2023 verhoogden de Zweedse veiligheidsdiensten het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen naar 4 op een schaal van 5 (= hoge dreiging). In het kader van de huidige veiligheidssituatie voert de Zweedse politie intensievere controles uit aan de landsgrenzen tot minstens november 2023. Houd rekening met eventuele langere wachttijden aan de grenzen.

Ook Duitsland adviseert reizigers extra waakzaam te zijn.

Nederland heeft de informatie voor reizigers vooralsnog niet aangepast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.