Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zweden sluit scholen in strijd tegen corona, vreest vaccin-criminaliteit

  •  
11-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
15225264424_f0b42a9393_k

© cc-foto: Ivan Forsman https://flic.kr/p/pcpsF3

Kinderen tussen de 14 en 16 jaar oud die wonen in Stockholm en omgeving gaan vanaf maandag niet meer naar school en krijgen online les. De ingrijpende maatregel is genomen omdat het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. “We moeten het aantal contactmomenten dramatisch terugdringen dus ik ben helaas gedwongen te adviseren dat gemeenten in de regio stoppen met lesgeven ter plekke,” aldus een medisch toezichthouder. Kinderen wordt op het hart gedrukt te stoppen met sociaal gedrag en het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken.
Zweden is in het voorjaar al eens eerder overgegaan op afstandsonderwijs maar dat betrof slechts oudere leerlingen. Het land was als een van de weinige ter wereld zeer terughoudend met het nemen van maatregelen en daarom een voorbeeld voor critici van coronabeleid. Inmiddels is de strategie losgelaten omdat het virus harder toeslaat in Zweden dan verwacht. In de stad Malmö is het begin van de kerstvakantie voor het basisonderwijs vervroegd naar 18 december.
De Zweedse politie bereidt zich ondertussen voor op een golf van nieuwe criminaliteit. Op basis van ervaringen in andere Europese landen wordt verwacht dat criminelen zich storten op de bestrijding van corona. Zo wordt gevreesd dat vaccins gestolen gaan worden om ze vervolgens illegaal te verhandelen.
Het Europese tv-kanaal ARTE maakte een documentaire over de Zweedse aanpak in vergelijking met die van Frankrijk en Duitsland.
Geen video? Klik hier
cc-foto: Ivan Forsman

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Mokker
Mokker12 dec. 2020 - 13:25

Schoolgaande kinderen behoren waarschijnlijk tot de grootste verspreiders van het virus, maar ja, de sociale impact van kinderen thuis houden is ook wel belastend natuurlijk.

The Apple
The Apple12 dec. 2020 - 0:48

Geen wonder dat Pater wel wat zag in het "Zweedse model". Ik ken weinig mensen met zo'n ver vooruitziende blik.

[verwijderd]
[verwijderd]11 dec. 2020 - 19:14

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew12 dec. 2020 - 2:53

@Mark: Als een speer inenten en niet langer wachten lijkt mij het beste. ---------------------------------------------------------- Zo sta ik er eigenlijk ook wel in. En wat ik al eerder schreef: in ons land zouden ze op 4 januari 2021 kunnen beginnen met inenten. Niet op 3 januari, want dat is een zondag. Niet op 2 januari, want dan is het zaterdag en werken we ook niet. Niet op 1 januari, want dat is een feestdag. Niet op oudejaarsavond, want dan is het te gezellig. Maar wát als er op oudejaarsavond een vliegtuig neerstort? Gaan we dan pas op 4 januari helpen? Iedere dag onnodig uitstel kost vele tientallen doden. Waarom zien mensen dat toch niet? Ik noem het treuzelen met vaccineren. Niet treuzelen graag. Met veiligheid en zorgvuldigheid heeft het niets te maken.

EricDonkaew
EricDonkaew12 dec. 2020 - 3:17

Ik snap ook niet waarom ieder land zijn goedkeuring moet geven aan een vaccin. Het VK heeft allang zijn goedkeuring gegeven aan het Pfizervaccin. Waarom moeten alle andere landen dat opnieuw doen? Het vaccin is toch overal hetzelfde en de mensen verschillen toch ook niet zo veel? Waarom geen wereldgoedkeuring? Kortom, onnodig getreuzel dat tienduizenden, wellicht honderdduizenden mensenlevens kost.

Hansie3
Hansie312 dec. 2020 - 8:53

Als een speer terwijl een heel groot deel van de bevolking niet wil, ha, ha. Van al mijn contacten in de medische sector (34 jaar in gewerkt) en op de grootste school van Nederland waar ik nu werk hoor ik iets teveel mensen die zich absoluut niet gaan laten vaccineren dus dat succes van die minimaal benodigde 70% is nog heel ver weg.

LBNB
LBNB12 dec. 2020 - 9:08

@hansie [Als een speer terwijl een heel groot deel van de bevolking niet wil, ha, ha. Van al mijn contacten in de medische sector (34 jaar in gewerkt) en op de grootste school van Nederland waar ik nu werk hoor ik iets teveel mensen die zich absoluut niet gaan laten vaccineren dus dat succes van die minimaal benodigde 70% is nog heel ver weg.] Inderdaad, hopelijk halen we de 70% niet.

LaBou
LaBou 12 dec. 2020 - 9:45

Hansie en lbnb: jut en jul. Wat een treurig duo.

Crunchy Frog
Crunchy Frog12 dec. 2020 - 11:25

@LBNB Aangezien jij inhoudelijk zo weinig grip op de kwestie hebt dat je al meermalen de elementaire fout hebt gemaakt om Case Fatality Rate en Infection Fatality Rate door elkaar te halen, is wat jij hoopt volledig irrelevant voor de inhoudelijke discussie.

LBNB
LBNB12 dec. 2020 - 14:05

@crunchyfrog [Aangezien jij inhoudelijk zo weinig grip op de kwestie hebt dat je al meermalen de elementaire fout hebt gemaakt om Case Fatality Rate en Infection Fatality Rate door elkaar te halen, is wat jij hoopt volledig irrelevant voor de inhoudelijke discussie.] Nee hoor er waren in dat geval geen 900.000 geteste mensen.

harmmeijer
harmmeijer12 dec. 2020 - 15:44

@ Hansie De grootste school waar u nu werkt, daar is Facebook, waar flauwekul en kletspraat een toppertje is, onder die vele mensen zeker heel populair.

Crunchy Frog
Crunchy Frog13 dec. 2020 - 11:19

[Nee hoor er waren in dat geval geen 900.000 geteste mensen.] Leuk, achteloze wegwerpgebaren. Bij de vraag of en wanneer er gevaccineerd moet worden hoort een risico-inschatting van het virus. Laat jij op dat gebied nu net meermalen je totale incompetentie getoond hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter11 dec. 2020 - 18:57

Zeer verstandig , ook hier komen daar een hoop besmettingen vandaan . Was Zweden niet dat land waar sommigen mee schermen dat daar alles kan en mag ? Hier zit een iets langere kerstvakantie er niet eens in.

5 Reacties
JanB2
JanB212 dec. 2020 - 7:55

Helemaal eens met de strekking van je reactie. Scholen zijn een belangrijke schakel binnen de besmettingsketens.

Hansie3
Hansie312 dec. 2020 - 8:49

Rutte durft een complete lockdown niet aan want dan geeft hij de economie van Nederland een laatste tikje en legt alles op apegapen dan wel is/gaat failliet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 dec. 2020 - 17:02

Over Zweden bestaan veel misverstanden. Kerkdiensten waren verboden. Dat lukt hier weer niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 dec. 2020 - 22:50

@Hansie Onzin. Terwijl in Nederland alles altijd steeds weer op slot gaat is in de landen waar ze het virus onder controle hebben gebracht de economie nu vrijwel open. De regering wil haar handen niet vuil maken aan het harde werk waarvoor ze aangesteld zijn. Dat gebeurt wel meer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2020 - 12:50

Alleen de bovenbouw van het Zweedse voortgezette onderwijs ("gymnas") gaat eerder dicht.