Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Zweden scherpt 'adviezen' tegen coronavirus aan: mijd alle openbare binnenruimtes

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Coronavirus situationin Sweden

© epa08761811 People walk past a trash can with a sign reading 'The danger is not over - Keep your distance' in a pedestrian street in central Uppsala, Sweden, 21 October 2020. Due to an increa

Het Zweedse RIVM en lokale autoriteiten hebben besloten strengere adviezen af te geven voor de strijd tegen het coronavirus. In Stockholm en twee andere regio’s wordt burgers aangeraden vanaf vandaag weg te blijven uit alle openbare binnenruimtes zoals winkels, musea, bibliotheken, zwembaden en sportscholen. Ook wordt de bevolking geadviseerd niet meer naar concerten, tentoonstellingen en sportwedstrijden te gaan, meldt Radio Zweden.
Winkels is opgedragen te zorgen dat het aantal gelijktijdige bezoekers wordt en bedrijven wordt opgeroepen personeel thuis te laten werken. Dergelijke adviezen werden al eerder afgegeven voor de regio’s Uppsala and Skåne.
Zweden is een buitenbeentje omdat er nauwelijks beperkende maatregelen gelden maar slechts adviezen. In de praktijk worden die adviezen wel als maatregelen door de bevolking opgevolgd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

GoudenBergen
GoudenBergen30 okt. 2020 - 23:14

In theorie zou een strenge lockdown van een aantal maanden de ideale oplossing zijn. Dat heb je grote kans dat het virus verdwenen is. Maar omdat we open grenzen hebben, zal het virus weer snel de kop opsteken. Deze aanpak heeft dus alleen zin als de Europese landen hun beleid op elkaar afstemmen. Los daarvan is een lockdown van een aantal maanden zeer ingrijpend. De Zweden hebben direct al de conclusie getrokken dat het virus niet meer uit te roeien is. Daarom namen ze beperkte maatregelen, wat resulteerde in een hoge sterfte tijdens de eerste golf en een tot nu toe beheersbare tweede golf. Zij kozen voor zoveel mogelijk vrijheid. In Nederland heeft de regering gekozen voor een tussenvorm: 2 maanden intelligente lockdown, 4,5 maand relatieve vrijheid, nu weer wat strenger en indien nodig weer de intelligente variant. Zolang er geen vaccin is, zal er gestuurd worden op de capaciteit van de IC's en de ziekenhuizen, resulterend in periodes met relatief veel vrijheid afgewisseld met periodes met beperkingen. Mij lijkt deze aanpak beter dan die Zweden.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen30 okt. 2020 - 23:29

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-lijkt-de-goede-kant-op-te-gaan-met-de-tweede-golf-voorzichtig-optimisme-in-drie-grafieken~b98b2b1c/ Op dit moment liggen 567 coronapatienten op de IC. Dat is ongeveer 0,0032 % van de bevolking.

LaBou
LaBou 31 okt. 2020 - 11:36

Uit jouw link: "het lijkt de goede kant uit te gaan". Dit wordt dus vertaald als: het gaat weer de goede kant uit want overdreven optimisme in dit soort zaken is de meeste mensen niet vreemd. Overigens stelt het artikel zelf e.e.a. heel wat voorzichtiger dan de kop suggereert.

Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 9:06

De bibliotheek is open maar er wordt afgeraden om er gebruik van te maken. Die Zweden kunnen ook polderen.

1 Reactie
adriek
adriek30 okt. 2020 - 11:26

Je kunt alle minder dringende bezoekjes uitstellen, en alleen voor onvermijdelijke zaken gaan. Ik weet niet zeker welke bibliotheekdiensten (in zweden) noodzakelijk of onvermijdelijk zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries29 okt. 2020 - 21:30

Tijdens de eerste golf lieten de Zweden zo ongeveer gods water over gods akker lopen. Richting groepsimmuniteit, zoals onze Vader des Vaderlands ook wilde. Het sterftepercentage in Zweden was dramatisch, maar betrof vooral het dor hout. Intussen zijn ze bekeerd. Het excuus voor het falen bij de eerste golf is, dat je niet alles weet op het moment dat je maatregelen moet nemen. Dat argument wordt ook door onze leider aangevoerd.

3 Reacties
LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 22:50

@Bertdevries Nooit hebben ze gezegd dat groepsimmuniteit hun doel was, maar dat ze maatregelen wouden hanteren die lang vol te houden zijn. Falen van de eerste golf? Ze zouden het zo opnieuw op deze manier doen alleen dan met goede beschermingsmiddelen voor werknemers in de verzorgingshuizen. Ze overwegen geen lokale lockdowns of strenge maatregelen en zijn niet bekeerd.

vdbemt
vdbemt30 okt. 2020 - 8:07

@LBNB: https://tpo.nl/2020/06/03/corona-gidsland-zweden-geeft-toe-coronabeleid-toch-wel-beetje-heel-erg-gefaald/

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 8:37

@vdbemt Hij heeft zijn fouten toe gegeven ja, niet gezegd dat hij achter de maatregelen van de rest van de wereld staat. En zijn beleid blijkt te werken ja, Zweden heeft niet echt een tweede golf en er liggen nu 55 mensen op de IC in Zweden. Vergelijk dat eens met de Europese landen met strenge lockdowns. https://www.ad.nl/buitenland/brein-achter-omstreden-zweedse-coronastrategie-geeft-fouten-toe~a7bbc6b9/

Thuiszitter
Thuiszitter29 okt. 2020 - 20:30

“In de praktijk worden die adviezen wel als maatregelen door de bevolking opgevolgd.” Dus in principe hebben zij nu een lockdown als ik al de adviezen zo lees.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 20:13

Prima toch? Zo blijven de kwetsbaren en mensen die bang zijn weg bij dit soort bijeenkomsten etc en ontlast je de zorg.

10 Reacties
Paulus3
Paulus329 okt. 2020 - 21:42

Hoe weet je dat? Dat weet je niet. Het is we zien wel wie dom genoeg is om dood te gaan of hoe mensen besmet raken. Je mag hard rijden en door het rode stoplicht sjeesen. Sociaal Darwinisme is asociaal.

LBNB
LBNB29 okt. 2020 - 23:02

@Paulus Zweden staat onder Frankrijk, Italië, België en Spanje qua doden per miljoen inwoners. Daarnaast is er in Zweden veel meer duidelijkheid en laat men zich niet gek maken. Om antwoord te geven op je vraag: mensen die bang zijn of kwetsbaar en daardoor , logischerwijs, bang worden nemen dit soort adviezen vaker aan. Sociaal darwinisme? Hoe kun je een virus met een ifr van 0.23% sociaal darwinisme noemen? Je doet net of er een generatie wordt uitgeroeid, maar natuurlijk is de leeftijd van de slachtoffers wel belangrijk. Het sterven van iemand op een leeftijd van bijvoorbeeld 80 jaar is minder erg dan het sterven van een 50 jarige en veel minder erg dan het sterven van een 25 jarige.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 9:40

Zweden ligt helemaal niet zo ver weg wat betreft doden per miljoen. Ik noem niet het virus maar je voorstel om minder goed te zorgen en het meer aan kans en het virus over te laten sociaal darwinisme. Dat geef je een extra accentje door vervolgens door te zeggen dat sommige doden niet zo veel uitmaken. En dan hebben we het niet gehad over de vele langdurig zieken.

Paulus3
Paulus330 okt. 2020 - 9:43

En weer. Dat Zweden net ietsje onder de aller aller aller ergste in Europa zit zegt niks. Er zijn zo'n 200 landen in de wereld. Het zijn de landen die wel goed gezorgd hebben die aan de top staan. Niet Zweden.

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 10:35

De pro lockdowners zullen in het geval van Zweden altijd vergelijken met Noorwegen om aan te tonen dat ze het slecht doen, maar wanneer tegenstanders dan aankomen met landen met extreme maatregelen en veel doden komen se opeens aan met eilanden aan de andere kant van de wereld. Die landen hebben maanden van extreme lockdowns gehad, onderschat de effecten daarvan niet.

adriek
adriek30 okt. 2020 - 11:28

De kwetsbaren trekken zich terug en de zich onkwetsbaar wanenden zorgen dat nog meer plaatsen gevaarlijk worden voor die groep. En dat vindt jij prima? Egoist!

LBNB
LBNB30 okt. 2020 - 12:39

@Eirda [De kwetsbaren trekken zich terug en de zich onkwetsbaar wanenden zorgen dat nog meer plaatsen gevaarlijk worden voor die groep. En dat vindt jij prima? Egoist!] En de hele samenleving slopen om mensen 83 te laten worden ipv 82 is niet egoïstisch?

adriek
adriek30 okt. 2020 - 13:14

@LBNB We maken op allerlei gebieden miljarden kosten om mensen wat ouder te laten worden. Ik weet nog wel een paar besparingen: Laat de industrie weer ouderwets alle afval in zee dumpen en alle producten worden goedkoper. Laat alle veiligheidsvoorzieningen weg uit auto's: auto's zijn veel duurder, veel zwaarder en (dus) veel milieubelastender en een paarduizend extra verkeersslachtoffers maken toch niet uit. Al die arbo-regels rond werkveiligheid kosten alleen maar geld en werknemers zijn er genoeg. Alle kostbare behandelingen van lastige ziekten overboord en de ziektekostenpremie kan drastisch omlaag.

LaBou
LaBou 31 okt. 2020 - 8:27

Dat er nog mensen zijn die met lbnb al-shahaf in discussie gaan. Het moet toch inmiddels duidelijk zijn dat je die totaal niet serieus kunt nemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 nov. 2020 - 7:36

In België sterven mensen van 50, 60 jaar en soms nog jonger! Wel gedoe genoeg om te werken maar niet goed genoeg om gespaard te blijven van dit virus?