Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Zweden wil man-vrij muziekfestival organiseren

  •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14239392719_58236b9c32_z
Nadat het Zweedse Bråvalla festival voorlopig niet meer georganiseerd zal worden, vanwege het grote aantal meldingen van verkrachtingen en aanrandingen , komt de comédienne Emma Knyckare met een opvallend voorstel: ‘waarom organiseren we geen man-vrij muziekfestival?’
Het Bråvalla festival zal in ieder geval volgend jaar niet doorgaan, volgens de organisatoren vanwege aanhoudend seksueel geweld. In de vier dagen dat het festival duurde vielen vier verkrachtingen en 23 aanrandingen voor. Het jaar daarvoor was seksueel geweld op het festival ook al een groot probleem. De band Mumford and Sons dreigde toen zelfs met een boycott als het geweld geen halt toe werd geroepen.
Daar waar de meeste ouders wel drie keer na zullen denken voordat ze hun jonge dochter nog naar een muziekfestival zullen laten gaan, de politie een campagne startte waarin ze aan vrouwen anti-aandrandings-armbandjes uitdeelden en beleidsmakers over de hele wereld vooral vol goede adviezen zitten over wat vrouwen zelf moeten doen om te voorkomen dat ze verkracht worden, kwam Emma Knyckare met een heel andere oplossing:
"Wat denken jullie ervan als we een heel cool festival organiseren waar alleen niet-mannen welkom zijn?"
Volgens Knyckare zou het festival plaatsvinden ‘tot mannen zich leren gedragen’.
Na de initiële tweet waarin Emma Knyckare het festival voorstelde, heeft ze daad bij woord gevoegd. Ze bevestigde op twitter dat het evenement georganiseerd wordt: ‘Het eerste man-vrije rockfestival van Zweden zal volgende zomer het licht zien’.
‘In de komende dagen zal ik een solide groep van getalenteerde organisatoren en projectleiders bij elkaar brengen om het festival te organiseren, daarna zullen jullie van iedereen horen zodra we de volgende stap zetten’.
Het idee van ‘man-vrije’ zones op festivals is niet nieuw. Vorig jaar introduceerde het Britse muziekfestival Glastonbury ziin eerste podium alleen voor vrouwen, dat ze The Sisterhood noemen. De organisatoren zeiden toen:
‘De producenten van The Sisterhood geloven dat plekken die alleen toegankelijk zijn nodig blijven in een wereld die nog steeds gerund wordt door, en voornamelijk ontworpen is in het voordeel van mannen.’
Foto: CC  Chris Phutully

Meer over:

zweden, feminisme, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2017 - 6:27

Moet er niet aan denken!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2017 - 9:29

Op het (geseculariseerdee) platteland waar ik vandaan kom bestonden in de vroege jaren 60 voor zover ik weet geen festivals. Maar schoolmeiden gingen wel naar dansen, naar het zwembad en naar de kermis net als de jongens uiteraard. Scheiding van mannen en vrouwen, een horror scenario.

Bart van Oerle
Bart van Oerle6 jul. 2017 - 14:58

Tjonge jonge, alsof je mannen straft als er één festival is waar ze niet mogen komen... Ik voorspel, als het er al van komt, dat het na één keer meteen over is. Er is gewoon geen bal aan zonder mannen. Net zoals een festival zonder vrouwen ook niks is... En wat is dat voor signaal trouwens aan onze islamitische landgenoten? Stel zij willen dat vrouwen en mannen meer gescheiden gaan leven, zoals in hun landen. Dan is aanranding en verkrachting dé manier geworden om dat hier voor elkaar te krijgen. Oftewel: seksueel terrorisme loont!! Willen we dat nou echt?

3 Reacties
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer26 jul. 2017 - 21:07

"Stel zij willen dat vrouwen en mannen meer gescheiden gaan leven, zoals in hun landen. Dan is aanranding en verkrachting dé manier geworden om dat hier voor elkaar te krijgen." Het is alsof je Michel Houellebecq parafraseert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2017 - 7:42

Zonder het wellicht te weten: U parafraseert ook een feministische klassieker uit 1975. Susan Brownmiller: Against Our Will: Men, Women and Rape.

scott007
scott0076 aug. 2017 - 14:47

Je bent de enige die de olifant ziet geloof ik. Dit moet je snoeihard aanpakken. Je blijft gewoon met je handen van anderen af. Daders 5 jaar gevangenis. Of gaan we naar een wereldbeeld toe met gescheiden zwemmen. Waar gedrag niet beoordeeld wordt maar de omgeving gesteriliseerd.

Machiels**1993
Machiels**19936 jul. 2017 - 13:58

Tja, Andersom wordt er vaak gescholden op dingen die exclusief voor mannen zijn. Maar goed ja wat kan je er verder over zeggen. Iedereen weet wat het probleem in Zweden is alleen zitten massaal in de ontkenningsfase. Je hoort de raarste theorieën over de golf van seksueel geweld. Een van de meest sneue was nog wel dat het zou liggen aan het warme weer. Op deze manier gaan ze gewoon op weg om een failed state te worden.

DeDikkeVandaal
DeDikkeVandaal5 jul. 2017 - 22:16

Mijn vriendin werd erg vaak lastig gevallen door mannen op straat. Ze loopt sinds 2 maanden in extreem verhullende kleding om maar van de opmerkingen af te zijn. Zij juicht dit initiatief dan ook hard toe.

2 Reacties
General Kenobi
General Kenobi6 jul. 2017 - 17:15

Ze loopt sinds 2 maanden in extreem verhullende kleding om maar van de opmerkingen af te zijn Ja, en over een paar jaar iedere vrouw in een boerka? Is dat de oplossing?

scott007
scott0076 aug. 2017 - 18:32

Wat dacht je van een middagje meelopen? Kan je je mening 's een keertje wat minder digitaal laten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19475 jul. 2017 - 16:52

Man-vrij festival is toch gewoon een vrouwenfestival of loop ik achter?

Philip Tielsen
Philip Tielsen5 jul. 2017 - 16:48

Vroeger heette dat een theekransje.

Burger3
Burger35 jul. 2017 - 15:36

Op basis van religie (waarvan je gewoon af kunt stappen; die keus is er) scheiden of beleid en regels opstellen mag niet, want Hitler. Op basis van geslacht (waar je toch vrij weinig aan kunt doen) scheiden is bon ton. Progressievelingen zijn de weg compleet kwijt. Verschrikkelijk.

wesley2811
wesley28115 jul. 2017 - 14:53

ik heb een idee misschien is het een idee om de verkrachters en aanranders aan te pakken. er is te veel mis met dit idee. en het is ook gewoon een rond uit slecht idee. het signaal wat hier mee af gegeven word is gewoon misselijk makend. (alle mannen zou potentiële verkrachters zijn, en verkrachten worden niet aan gepakt maar alleen geweerd). nou is zweden natuurlijk niet echt een land van problemen aanpakken maar van het pappen en nat houden.

8 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 16:29

"ik heb een idee misschien is het een idee om de verkrachters en aanranders aan te pakken." Aanpakken is moeilijker dan voorkomen, voorál omdat de dader meestal een bekende is. Je zou Law and Order Special Victim Unit moeten kijken, thos fictie maar komt dicht bij de realiteit. Maar waar is de uitspraak gebleven van "beter voorkomen dan genezen"? Bij alle gevaarlijke handelingen zoals moord kidnapping brandstichting en diefstal is de focus op voorkomen, maar bij verkrachting gaan we dan spreken van genezing?

wesley2811
wesley28115 jul. 2017 - 17:06

beste appie ik ben een slachtoffer van een viezerik ik weet hoe het is daar heb ik geen televisie programma voor nodig. “beter voorkomen dan genezen” nou dat is een uitspraak die in dit soort gevallen iet echt op gaat denk ik. wilders en ander extreem lui vinden dit soort uitspraken ook altijd geweldig als het om bevolkingsgroepen gaat.

Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 19:12

Mij welgemeende excuses Bingo, het was nirt mijn bedoeling om uw te beledigen met mijn opmerking. Ik weet bij mezelf dat ik als man nooit zal ervaren wat voor angst een vrouw op dat moment ervaart en zal het moeten hebben van shows of ervatingen van andre om dat te kunnen weten. Mijn uitspraak van "beter voorkomen dan genezen" is een gemeende uitspraak. Ik ben op de hoogte dat populisten dol zijn op dat uitspraak maar dat ben ik ook als ex verkeersregelaar en als warenhuis medewerker, veiligheid gaat boven alles maar ben niet zo naïeve om te denken dat we alles kunnen voorkomen. Maar een gwscheiden feest en zwembad of strand heb al de helft van de probleem opgelost. Namelijk agressie naar de andre geslacht.

variousvirtues
variousvirtues5 jul. 2017 - 21:29

@appie, Wat jij zegt in je laatste opmerking druist in tegen de fundamenten van onze maatschappij. Daar zijn regels en wetten voor. Gescheiden feesten om te voorkomen dat bepaalde groepen mensen zich misdragen is onwenselijk. Hard optreden en zwaarder straffen om mee te beginnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2017 - 21:33

Gescheiden feesten en zwemmen? Nee bedankt. Dat is heel onscandinavisch.

wesley2811
wesley28116 jul. 2017 - 17:18

dat kan je wel appie ik ben namelijk een man

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 jul. 2017 - 11:37

Bingo. Mijn excuse en mijn dank dat u zo hoog denkt over me. Ik heb het geprobeert om dat gevoel wat je voelt te voelen maar meer dan empathie voor jouw verleden kwam ik niet. Niet omdat ik niet wil begrijpen maar juist omdat ik het niet kan, this mijbnooit overkomen. Ik kan wel roepen dat ik het begrijp, maar begrijp ik dan werkelijk welke angst u op dat momment hebt meegemaakt? Ik ben een vluchteling van een van de ergste burgeroorlog in onze houdige tijd. Ik moest leterlijk over lijken stapen en bukken vpor kogels om in veiligheid te komen, heb me neef zichzelf zien opblazen met zijn eigen granaat en heb mensen gezien die een vliegtuig vol mensen dreigden op te blazen als er bepaalde mensen niet aan boord werden gelaten. Nou zie ik dagelijks mensen roepen dat ze snappen de leed die vluchtelingen mee maken. Maar kunnen ze werkelijk snappen wat ik heb mee moeten maken of is dat gewoon een gevoel van empathie? Ik zelf ben niet zo naive juist omdat ik dingen heb meegemaakt waar andre zo licht over praten. Ik wil je wel snappen maar ben bang dat ik het niet zou kunnen zonder het zelf mee gemaakt te hebben. En daar ben ik zeer vedriegtig om en bied ik u nogmaals mijn excuses.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2017 - 10:25

"Het middel is erger dan de kwaal" is ook al zo'n nutteloos gezegde uit de "medische" hoek.

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2017 - 14:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka5 jul. 2017 - 19:19

Niet alle Zweedse mannen zijn zo uit de IKEA folder weggelopen hoor. Er lopen ook wel wat brute gasten rond.

Zephyr2
Zephyr25 jul. 2017 - 14:45

In Duitsland hebben ze speciale vrouwen parkeerplaatsen. Daar kan ik mij nog iets bij voorstellen. Maar festivals? Wat een capitulatie voor de onmacht van handhaving. Nu zijn het mannen want een paar idioten weten zich niet te gedragen. Discriminatie op geslacht. Wat volgt? Snap wel dat vrouwen een feestje willen zonder opgefokte mannen.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen5 jul. 2017 - 14:43

@Barend: "Gaat het ons nog lukken om een wereld te creëren waar vrouwen zich gewoon vrij kunnen bewegen." We waren bijna zo ver, bijna hadden we het gehaald.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird25 jul. 2017 - 16:10

Berend, touché.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz5 jul. 2017 - 14:15

Geen probleem toch? Maar er zullen veel vrouwen afhaken omdat ze het met mannen erbij leuker vinden. Die groep vrouwen schijnt zelfs in Zweden ook nog te bestaan.

johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:58

Pieter, Eh, hebben wij hetzelfde artikel gelezen? Bedoeling is, dat er af en toe ook een festival voor alleen vrouwen gaat worden georganiseerd. Jouw einde van de wereld beschouwing kan ik daarin niet terugvinden. .

General Kenobi
General Kenobi5 jul. 2017 - 13:55

Segregatie op basis van geslacht, wat progressief en tolerant. Sweden, yes!

1 Reactie
General Kenobi
General Kenobi6 jul. 2017 - 17:18

De maatschappij is al lang gesegregeerd op basis van geslacht. Weet niet waar jij woont, maar hier in het zuiden zijn alleen de kleedkamers en toiletten voor mannen of vrouwen. Overal waar ik kom, op straat, supermarkt, restaurants, werk, noem maar op, overal kom ik vrouwen tegen.

bob b.
bob b.5 jul. 2017 - 13:52

Als je kijkt naar de achtergrond van dit idee, dan is het heel logisch. Ik heb sowieso geen probleem met feestjes of bijeenkomsten voor uitsluitend mannen of vrouwen. In de sauna zijn mannen- en vrouwenavonden eerder regel dan uitzondering. En wat te denken van vrijgezellenavonden? Of zijn die inmiddels weg geëmancipeerd?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jul. 2017 - 22:55

Bob, normaal ben je scherper. Vrijgezellenavonden? Really? Beetje hetzelfde als proberen te stellen dat vrijgezellenavonden over het algemeen gemengd zijn onder verwijzing naar het bestelde entertainment.

bob b.
bob b.6 jul. 2017 - 14:11

Ik bedoel het als feest waar mannen en vrouwen sowieso vrijwillig gescheiden aan deelnemen. In de zin dat het niet raar is om gescheiden te feesten.

General Kenobi
General Kenobi6 jul. 2017 - 17:30

In de sauna zijn mannen- en vrouwenavonden eerder regel dan uitzondering. Bij de sauna waar ik kom hadden ze welgeteld één vrouwendag per maand. Hadden, want het is recentelijk afgeschaft. Mannendag of mannen avond hebben ze zo lang ik er kom nooit gehad. En één keer per week badkleding mag dag. Even op de site van andere twee andere sauna in de buurt leert dat die geen enkele x-dag hebben, ook geen badkleding mag dag. Dus hoe jij uitkomt op eerder regel dan uitzondering is mij een raadsel.

Hjs2
Hjs25 jul. 2017 - 13:49

Mannen kunnen idd beter in afgesloten reservaten opgesloten worden. Ze veroorzaken veel te veel ellende.

1 Reactie
Donutz
Donutz5 jul. 2017 - 18:10

Wat dacht je van de light variant? Een avondklok dat bepaald dat mannen tussen 19.00 en 6.00 niet op straat mogen komen zodat vrouwen zonder gesis en aanrandingen over straat kunnen.

johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:22

Sgt, Wat is voor jou géen reden om het midden-oosten erbij te slepen? .

BarendDeVries
BarendDeVries5 jul. 2017 - 12:58

Wat een oplossing! Vrouwen moeten zich terugtrekken in manvrije zones om van muziek te kunnen genieten? Het gedrag van de misdragende mannen blijft ongestraft. En wat gebeurt er met vrouwen die zich niet willen beperken tot manvrije evenementen? Nemen die het dan voor lief dat ze lastiggevallen worden? Gaat het ons nog lukken om een wereld te creëren waar vrouwen zich gewoon vrij kunnen bewegen. Dan moet je zorgen dat de aanrandende en verkrachtende mannen gestraft en buitengesloten worden, niet dat vrouwen zich voor hun eigen veiligheid moeten verstoppen in manvrije zones.

2 Reacties
bob b.
bob b.5 jul. 2017 - 17:29

"Het gedrag van de misdragende mannen blijft ongestraft." O ja? "The chief police investigator, Martin Hedberg, said: “Many reports [of sexual assault] come after they’ve happened so there are weak descriptions [of the suspects] and nothing more to go on.” Wat alleen wil zeggen dat er weinig te onderzoeken valt. Dat is wat anders dan u suggereert.

Karingin
Karingin5 jul. 2017 - 23:14

Ik werd meer dan 30 jaar geleden ook al aangerand, en niet een paar keer of zo. Je wordt er op een gegeven moment wel weerbaar van, en ik heb me dan ook nooit verstopt. Wel zorgde ik ervoor niet alleen te zijn in bepaalde situaties. Maak je geen illusies, het is in vele mannelijke kringen nog steeds heel normaal om vrouwen ongevraagd te betasten, en erger. Zie ook het sfeertje bijvoorbeeld bij studentenverenigingen en tech-bedrijven. Overigens vindt de meeste ellende een-op-een plaats. En inderdaad, het is vaak moeilijk te bewijzen, laat staan te bestraffen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 12:55

De milde toon hier van normaal rechts regeerders verbaast me wel moet ik het toegeven. Als hier betreffende om een islamitische zwembad zou gaan hadden we over Islamisatie, maar nu om een zweedse idee gaat word wel heel erg mild gesproken. Ps ik vinf het persoonlijk een goed plan. Eindelijk een concert waar ik me dochter kan laten gaan zonder zorgen.

13 Reacties
Josef K
Josef K5 jul. 2017 - 13:41

Wel eens gehoord van sarcasme?

Hjs2
Hjs25 jul. 2017 - 13:51

Ze zou ook eens het risico lopen om zich een beetje te vermaken... Dat moet je idd zeker zien te voorkomen!

Derck Walters
Derck Walters5 jul. 2017 - 13:56

Ik geloof niet dat op een dwaalicht na dat "rechtse" personen, ook hier op Joop niet, waar het eigenlijk gewoon om modern westerse personen gaat, enigszins begrip hebben voor deze niet-westerse "oplossing" van Zweden die jij en anderen met vooral niet-westerse achtergrond wel bevalt zoals bij henzelf altijd al gepraktizeerd wordt.

wesley2811
wesley28115 jul. 2017 - 15:05

wist u dat er meer gekken buiten het gekken huis leven dan er in. denk daar maar aan als u dochter alleen buiten gaat spelen. ik daar in tegen vind het een slecht plan slecht willende moet je aanpakken. kwaad willende mensen zullen zich niet beperken tot een festivals namelijk. dus een festival voor alleen vrouwen zal geen oplossing zijn enkel een wat langer durende ladies night. want de kwaadwillende staan buiten in de boze wereld nog wel gewoon.

Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 16:07

"Ze zou ook eens het risico lopen om zich een beetje te vermaken… Dat moet je idd zeker zien te voorkomen!" Knap dat je dat weet over me dochter. Belijkbaar ken je haar beter als mij. Josef. En dat is dat milde waar ik over heb. Sarcasme is een form van kritiek maar wel het meest milde form van kritiek, vandaar dus " milde toon". Bingo. Ja dat weet ik maar dat wil nog niet zeggen dat ik me kroost naar de inrichting toe stuur waar ik zeker van ben dat ze daar aanwezig zijn. 5%alchol is nog steeds beter dan 80%. 5% op straat is nog steeds beter dan 80% op een plaats.

marcelhermus
marcelhermus5 jul. 2017 - 16:45

Appie sarcasme is zeker niet de mildste vorm van kritiek. Sarcasme impliceert namelijk meestal dat hetgeen waar je op reageert te belachelijk voor woorden is.

Hjs2
Hjs25 jul. 2017 - 16:47

Dus je dochter is niet in staat om zich op te houden in het gezelschap van jongens/mannen? Ik ken haar zeer waarschijnlijk niet natuurlijk, maar over het algemeen vinden meisjes jongens best leuk. En vooral dat is wat jou niet bevalt. Ik heb er juist vertrouwen in dat zij zichzelf prima vermaken zonder dat haar vader zich daar mee bemoeid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2017 - 18:54

"sarcasme" is een ander woord voor bittere spot. Het tegenovergestelde van mild dus.

Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 19:44

"“sarcasme” is een ander woord voor bittere spot. Het tegenovergestelde van mild dus.“sarcasme” is een ander woord voor bittere spot. Het tegenovergestelde van mild dus." Ik heb liver sarcasme wat milder op mijn lichaam komt dan uitgescholden worden voor testosteronbom wat over de top is aan kritiek. En dat is de milde form waar ik ovef heb Daniëlle en Cubert20. "Dus je dochter is niet in staat om zich op te houden in het gezelschap van jongens/mannen?" Nee dat is ze zeker niet, mijn dochter is namelijk 4 jaar. Los daarvan al was ze 16 zou het kunnen zijn dat mijn dochter liver de geselschap heeft van vrouwen dan mannen, ze zou namelijk wel op haar eigen geslacht kunnen vallen. Ik vind dus zeer ongepast dat u speculeert over dat ik mijn dochter haar vermaak zou voorkomen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud5 jul. 2017 - 19:45

Ps. Nou dat ik over na denk is het niet zo verbaazend dat milde kritiek. #hypocricy.

Jan Willem de Boer
Jan Willem de Boer5 jul. 2017 - 22:30

Dus zonder dat haar broertje mee moet?

General Kenobi
General Kenobi6 jul. 2017 - 17:36

Eindelijk een concert waar ik me dochter kan laten gaan zonder zorgen. Nee dat is ze zeker niet, mijn dochter is namelijk 4 jaar. Jou 4-jarige dochter gaat naar concerten? En jij maakt je zorgen (waarmee je impliceert dat jij en/of je vrouw niet meegaan)?

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 jul. 2017 - 11:28

"Jou 4-jarige dochter gaat naar concerten? En jij maakt je zorgen (waarmee je impliceert dat jij en/of je vrouw niet meegaan)?" Nee dat doet ze niet, althans nog niet. Ouders denken aannde toekeomst van hin kroost omdat we automatisch vanuit gaan dat ze ons overleven. Vind wel een vreemde vraag en moet concludeeren dat het niet van een ouder komt anders had u geweten dat ke altijd zorgen maakt om wat vpor persoon je kind zal worden en wat op hun pad komt. Dat heet namelijk leren met leven om te gaan.

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen5 jul. 2017 - 12:44

Het is over het algemeen een cultuurdingetje geen 'ras'dingetje. Wat ze je ook willen wijsmaken of op willen afschieten.

mhenneke
mhenneke5 jul. 2017 - 12:42

Ik krijg een heel naar gevoel bij het scheiden van de sexen als oplossing van dit soort misdrijven. Vooral vanwege het precedent dat dit schept. Ik vind het heerlijk dat wij leven in een gemengde samenleving waar mannen en vrouwen elkaar in de publieke ruimte kunnen treffen. Ik denk niet dat een naar geslacht gesegregeerde maatschappij prettig zal zijn om in te leven.

mhenneke
mhenneke5 jul. 2017 - 12:36

Hmmm, dat geloof ik niet. Verbinding zoeken door segregatie obv geslacht vind ik al tegenstrijdig. Bovendien: zouden jonge islamitische vrouwen van naar zo'n festival mogen? Waar gedronken wordt en vrouwen in korte jurken rondlopen? Ik denk het niet. Zelfs niet als er geen mannen komen en dan is het verbindende element ver te zoeken.

Derck Walters
Derck Walters5 jul. 2017 - 12:35

Ik zie hier vaak het terechte argument dat je een groep met een gedeelde culturele, religieuze, en/of etnische achtergrond niet om een oververtegenwoordiging in een of ander kwaad discriminerend mag behandelen. Je moet (wat sommigen dan al ontercht te ver gaat) wel erkennen dat er een direct, of vaker, indirect verband is met dergelijke groepen vanwege de oververtegenwoordiging en zonder de hele groep te discrimineren, dus inclusief de meerderheid van onschuldigen, uitzoeken wat mechanismen zijn die de oververtegenwoordiging bij een deel van de door cultuur, religie, en/of etnische bepaalde groep veroorzaakt om zo een gerichte aanpak te ontwikkelen. Het is dan ook onzin maar vooral ongewenst mannen en vrouwen te gaan scheiden zoals b.v. sommige bevolkingsdelen als "oplossing" kennen. Niet voor niets betreft het dan groepen die ver achterlopen op modern ontwikkelde al gevorderd geëmancipeerde samenlevingen. Beter is het, meer dan de zeer (bewust?) algemene aanduiding "mannen" verantwoordelijk voor de toenemende golf van aanrandingen en verkrachtingen tijdens diverse feestelijke manifestaties in meerdere moderne Europese landen, de besliste oververtegenwoordiging van mannen met een niet-westerse achtergrond daarbij te benoemen, en dus zonder ook in dat geval de hele groep, die ook dan in meerderheid onschuldig is, als zodanig te discrimineren. Als je de door oververtegenwoordiging, zonder een zich schuldig maken aan e.e.a. van de meerderheid, erkent dan is dat een handvat om de mechanismen, sociaal, cultureel, etnisch, en/of religieus van aard die de oververtegenwoordiging mede veroorzaken, in kaart te brengen.

2 Reacties
johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:54

Derck, Diepgravende en multiculturele beschouwing, Derck. Misschien graaf je iets te vroeg en tikkeltje te diep in misschien wel de verkeerde, nadrukkelijk niet-westerse, richting. Feit is namelijk: Citaat: " Over de daders van het afgelopen weekend is nog weinig tot niets bekend. " https://joop.vara.nl/nieuws/zweeds-muziekfestival-stopt-aanhoudend-seksueel-geweld Maar laat dat jou vooral niet hinderen. Het past ongetwijfeld bij je wereldbeeld, en dat geeft jou al bij voorbaat gelijk, toch? Ik, in jouw plaats, zou daar nog even mee wachten. Maar ik mis natuurlijk jouw heldere inzicht. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jul. 2017 - 22:51

Johannn Is het niet vreemd dat bij aanranding en verkrachting niks over de daders bekend is? Bij inbraak, vooruit, maar mij Zedendelicten is dat onwaarschijnlijk. bij twee concerten in 14 en 15 waren het vooral Afghanen volgens https://www.thelocal.se/20160629/swedish-police-to-hand-out-anti-groping-armbands Ik weet het niet, ik ben voor transparantie, ook als me dat even niet uitkomt, zoals in dit geval. We moeten natuurlijk vermijden dat we niet verkeerde maatregelen treffen (geen mannen) omdat iets niet besproken kan worden (oververtegenwoordiging buitenlandse mannen).

Jan Klaasen
Jan Klaasen5 jul. 2017 - 12:31

Dan meld ik me aan als transseksueel en kom ik in het walhalla! :-)

1 Reactie
Philip Tielsen
Philip Tielsen5 jul. 2017 - 16:52

@Jan Klaasen 5 juli 2017 at 14:31 Enigszins riskant. Tegenwoordig kun je jezelf gewoon genderfluïde noemen of intersex of bitween, en dan tijdelijk als vrouw naar binnen gaan en als man je tentje opzetten.

van Kessel
van Kessel5 jul. 2017 - 12:24

Dit was een comedienne die maar eens wat de wereld in slingerd, bepaald niet Zweeds beleid. Verder is dit is gewoon willful ignorance. In Keulen wisten ze ook heel goed in welke hoek de daders gevonden konden worden. Maar goed, probeer het maar. Komt geen hond.

edith verbeeten
edith verbeeten5 jul. 2017 - 12:23

Het is misschien jammer dat het moet, maar er zijn ook positieve kanten aan. Zweden heeft veel islamitische nieuwkomers, deze mensen zijn gescheiden evenementen gewoon. Op deze manier komen we een beetje dichter in hun wereld en kunnen we misschien een opening voor verbinding zoeken.

8 Reacties
Poubelle
Poubelle5 jul. 2017 - 12:37

In plaats van dat nieuwkomers zich aanpassen, passen anderen zich aan aan de nieuwkomers. Juist die gescheiden leefwerelden zorgen ervoor dat elke interactie tussen man en vrouw volledig geseksualiseerd worden. Dat leidt er juist toe dat vooral mannen moeite hebben met een andere moraal, zeg maar een wat vrijere moraal. Als ik heel erg kwaadwillend wil zijn, dan kan ik zomaar bedenken dat dit toch een opgezet plan is geweest. Val de vrouwen lastig en ze sluiten zichzelf op in vrijwillige segregatie. Oftewel, de man is uiteindelijk de baas in de publieke ruimte. Nee, dat moeten we niet willen. Gewoon de daders oppakken opsluiten, sleutel weggooien. Maar als je zelfs voor de ernstige groepsverkrachting die werd gelivestreamd op Facebook eerder dit jaar maar 30 maanden cel krijgt dan veranderd er niets.

marcelhermus
marcelhermus5 jul. 2017 - 12:39

Bedankt voor uw ironische commentaar, heb er erg hartelijk om mogen lachen.

Josef K
Josef K5 jul. 2017 - 12:41

Zo is dat! Misschien ook nog een idee om voor elke immigrant richting Zweden, een Zweed richt het herkomstland van de immigrant te sturen. Dan blijft de boel mooi in evenwicht :-)

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen5 jul. 2017 - 12:58

Ik hoop dat het cynisch bedoeld is anders bent u toch ver heen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2017 - 18:59

Ik hoop niet dat u het serieus meent. Er zitten geen positieve kanten aan mevr. Verbeet, tenzij u denkt dat het weren van vrouwen uit de publieke ruimte, omdat mannen zich niet willen gedragen, een goede zaak is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jul. 2017 - 21:32

Verbeeten

Karingin
Karingin5 jul. 2017 - 22:58

Ik vermoed dat islamitische nieuwkomers niet op een rock concert te vinden zijn...

Karingin
Karingin5 jul. 2017 - 23:21

O correctie, ik begrijp dat het een aantal jaar geleden Afghanen waren...al hoeven die natuurlijk niet per se moslim te zijn, maar toch. Dat kan wel duiden op het moedwillig zoeken naar plekken waar vrouwen een makkelijk doelwit zijn. Ik zou niet naar een gescheiden evenement gaan, lijkt me supersaai. Zijn er niet van die armbandjes met een of ander goedje dat over iemand heen gesproeid kan worden? Dat lijkt me een uitstekend middel, als niet preventief dan toch wel voor de opsporing.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer25 jul. 2017 - 12:18

Dan zal er ook wel een festival komen alleen voor mannen. Daarna krijgen we aparte cafe's voor vrouwen en mannen en misschien zelfs aparte religiediensten voor mannen en vrouwen. De wereld wordt steeds mooier.

2 Reacties
johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:20

Tsja, de brug is daar zojuist ingestort. .

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer25 jul. 2017 - 18:20

Ja johan, ik ben bang dat er aardig wat bruggen zijn ingestort in Zweden. Maar wees gerust, ook daar zijn bruggenbouwers.

RobSon2
RobSon25 jul. 2017 - 12:18

Leuk idee, van mij mogen ze hun gang gaan en hopelijk wordt het een heel groot succes. Dit is echter symptoon bestrijding, maar niet de oorzaak aanpakken. Die mannen kiezen gewoon weer een andere plek uit om dit te doen. Dan zijn de vrouwen veilig binnen het festivalterrein, maar moeten ze elders weer op hun hoede zijn. Waarom komt dit zo veel voor? Wie zijn deze mannen? Waarom doen ze dit? Wat kan er gedaan worden zodat zij dit in zijn geheel niet meer doen?

2 Reacties
Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen5 jul. 2017 - 12:59

"Waarom komt dit zo veel voor? Wie zijn deze mannen? Waarom doen ze dit? Wat kan er gedaan worden zodat zij dit in zijn geheel niet meer doen? " Het nieuws nog laatst een beetje gevold, en dan bedoel ik niet alleen Joop.

johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:28

Rob, Symptoombestrijding? Het is eerder een demonstratieve aanklacht. Gezien je vragen leef je vooral erg mee met de daders. .

[verwijderd]
[verwijderd]5 jul. 2017 - 12:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:33

Geen, Wat is daar goed aan? .

Palladium
Palladium5 jul. 2017 - 12:10

Je kon er op wachten. Ik denk ook dat Malmo wel eens de eerste man-vrije stad kan worden. Wat dat betreft zijn de Zweden het meest progressief van allemaal, vooral wanneer het gaat om onder het vloerkleed vegen van specifieke problemen.

Poubelle
Poubelle5 jul. 2017 - 12:09

Segregatie. Prima hoor, vooral doen, wie ben ik om mensen hun pleziertje te onthouden. Maar ik weet niet of gescheiden ruimte`s nu echt een oplossing gaan zijn. Hoeveel mannen weten zich wel te gedragen? Is het nu gewoon zo moeilijk om de daders op te sporen, op te sluiten en wat mij betreft de sleutel weg te gooien? En willen we echt leven in een samenleving waar vrouwen en mannen gescheiden naast elkaar leven? Dat soort samenlevingen kennen we al, en daar zien we vooral dat omgaan met de andere sekse volledig geseksualiseerd wordt.

2 Reacties
johannn2
johannn25 jul. 2017 - 13:24

Pou, Misschien willen we wel leven in een samenleving, waarin af en toe een festival voor alleen vrouwen wordt georganiseerd. .

Poubelle
Poubelle5 jul. 2017 - 14:04

Johannn, Dat mag, maar dat lost het probleem niet op. Want aanrandingen en verkrachtingen kunnen overal plaatsvinden. Moeten we het normale uitgaansleven ook maar segregeren? Het dagelijkse leven?