Joop

Zweden kiest: Sociaal Democraten levert in, blijft extreemrechts wel voor

  •    •  
09-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
SWEDEN-POLITICS-VOTE

© People stand on booths at a polling station during the Swedish general elections in the suburb of Rinkeby, north of Stockholm on September 9, 2018. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND

De Zweedse verkiezingen lijken te zijn uitgelopen op vrijwel een gelijkspel tussen het centrumrechtse en het linkse blok, met respectievelijk 39,6 en 39,4 procent van de stemmen. Dat blijkt na de eerste exitpolls. De centrumlinkse Sociaal Democraten van zittend premier Stefan Löfven blijft met ruim 28 procent veruit de grootste partij van Zweden, hoewel de partij een fors aantal zetels inlevert.
De extreemrechtse partij Zweden Democraten, die in de peilingen op een verkiezingswinst leek af te stevenen, is met 19,2 procent van de stemmen de derde partij. Wel behaalden de Zweden Democraten procentueel gezien de grootste verkiezingswinst. Dat die partij deelneemt aan een volgende regeringscoalitie is nagenoeg ondenkbaar. Voorafgaand aan de verkiezingen hadden alle andere partijen laten weten niet te willen samenwerken met de Zweden Democraten.
Hoe de nieuwe Zweedse regering er dan wel uit komt te zien, is nog maar de vraag. Zowel het linkerblok van Sociaal Democraten, de Groenen en de Linkse Partij, als het rechterblok van de Gematigden, de Centrum Partij, de Liberalen en de Christen Democraten, hebben geen meerderheid in het parlement.

Meer over:

zweden, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Mostafa
Mostafa11 sep. 2018 - 6:19

Zweden : half dood en half leven ! De les van de geschiedenis: extreemrechts waren altijd de slopers van maatschappijen en de mensheid. Luid en duidelijk.

Johan eldert
Johan eldert10 sep. 2018 - 19:33

ach weer weken lang grote koppen, vooral telegraaf cs, dat extreemrechts wel even zweden zou overnemen. net als al jaren wordt geroepen dat wilders nederland overneemt. maar elke keer blijkt groot deel van de kiezers stuk verstandiger dan dit domme geroeptoeter. extreem rechts kan zo groeien door de disproportionele aandacht die ze krijgen.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje511 sep. 2018 - 6:00

Inderdaad. Ik vraag me al tijden af of het nu zorgt voor meer extreemrechtse stemmer of juist minder. Denken ze, o als zoveel anderen ook erop gaan stemmen dus dan is het wel ok dat ik er ook op stem. Of, eng dat er blijkbaar zoveel op stemmen, ik ga maar op iets anders stemmen.

Anoniempje5
Anoniempje511 sep. 2018 - 6:06

En dan neem ik inderdaad een 'leap of faith' om te beginnen met de aanname dat ze denken.

Rechtse Bal
Rechtse Bal10 sep. 2018 - 17:30

zullen we even wachten tot Nederland weer mag stemmen ?

Leo Klei
Leo Klei10 sep. 2018 - 17:26

Herhaling van zetten nu deze politieke partij achter een hekje worden geplaatst en worden uitgesloten door de andere partijen. Maar eens zal ook deze kruik barsten; want het Rechtse geluid is niet meer te stoppen wat Links er ook aan doet. Maar goed men heeft weer even tijd gekocht en de problemen zullen blijven groeien tot op een moment dat het geheel in elkaar klapt en we misschien wel vechtend over elkaar rollen. We wachten het maar rustig af

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert10 sep. 2018 - 19:34

haha dat horen we al sinds fortuyn en al sinds die tijd blijft het bij elke keer dezelfde dreigementen. nee jochie, net als in zweden moet groot deel van NL niets hebben van de achterlijke opvattingen van wilders cs. wen daar maar aan.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren10 sep. 2018 - 17:18

Zweden was het grote volmaakte voorbeeld voor andere sociaal-democraten, nu blijken volkse nationalisten ook in het sociaal-democratische gidsland bij uitstek 1/5 van alle kiezers aan te trekken. Waarschijnlijk kijken de meeste sociaal-democraten snel de andere kant op, weg van het Zweedse Model.

koffieleut2
koffieleut210 sep. 2018 - 16:43

Hoe zeggen wat dat ook alweer? o ja, zachte heelmeesters maken stinkende worden. Problemen kun je oplossen, maar daarvoor moet je ze wel eerst erkennen. De fout van links.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut210 sep. 2018 - 16:43

wonden

Johan eldert
Johan eldert10 sep. 2018 - 19:36

misschien moeten kiezers eens bedenken dat niet voor alles een kant en klare oplossing is. heb je rechts ooit wel eens oplossingen horen aandragen die werkelijk hout snijden voor de zogenaamde problemen die zij benoemen.? Nee het zijn niet de allochtonen. het zijn de kiezers op extreem rechts die illusies koesteren. kijk naar polen, hongarije. nou wat een fantastische oplossingen kijk naar VS nou wat een fantastische oplossingen. en is het leven van die extreem rechtse kiezer nu ook maar een haartje verbetert? als in de zin vna meer welzijn, welvaart, inkomen, veiligheid etcetc. NEEEEE lul dus niet

Wil76
Wil7610 sep. 2018 - 16:18

Zo ook weer achter de rug en dan kan het uitsluiten weer beginnen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2018 - 14:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert10 sep. 2018 - 19:38

jaja nog meer groei. dat roepen ze over de pvv ook. nou niet dus. ze komen niet verder dan oppositie. daag. hou toch eens op met die domme dreigementen. die onzin horen we nu al meer dan 15 jr. kan t eens over zijn met dat oeverloze gedreig.

Plattelander
Plattelander10 sep. 2018 - 14:38

Er wordt vaak beweerd dat populistische partijen "one issue" partijen zijn. En in de praktijk klopt dit ook wel. Populistische partijen maken zich sterk voor een of meer zaken die de gevestigde partijen laten liggen. De laatste jaren, vooral sinds 2015, is het grote issue immigratie. De huidige populisten dwingen de middenpartijen om de immigratie te beperken zodat Nederland niet de kant van Zweden opgaat. Zweden is het voorbeeld van een land dat lange tijd en met name in 2015, zoveel immigranten toeliet dat de boel onbeheersbaar werd en men de grenzen moest sluiten. Zweden was altijd een land met lage criminaliteit maar het zeer overstandige regeringsbeleid van de laatste 10 jaar heeft de criminaliteit en de onveiligheid enorm doen toenemen. Er zijn nu no-go areas waar immigrantenbendes de dienst uitmaken. De regering en de media hebben dit lang onder de pet kunnen houden, maar het uur der waarheid lijkt nu aangebroken. De enorme kosten die immigratie en integratie met zich meebrengen lijken op termijn ook de verzorgingsstaat onhoudbaar te maken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 sep. 2018 - 14:20

Behoorlijk laat maar nu is het beschaafde Zweden aan de beurt om de darmen te legen. De decennia lange constipatie veranderde met de komst aan migranten in een niet te stoppen diaree. En daar wil je vanaf. Dus geef de geinfecteerden de mogelijkheid hun behoefte te doen. Hoe langer je daar mee wacht, hoe erger de verschijnselen.

4 Reacties
Plattelander
Plattelander10 sep. 2018 - 15:19

Jouw reactie bevestigt het bekende gezegde: "Als je op je twintigste niet links bent, heb je geen hart; als je het op je veertigste nog bent, heb je geen verstand". In Zweden heeft ongebreidelde immigratie tot zodanige maatschappelijke ontwrichting geleid, dat dit land de grenzen moest sluiten. "

madbako
madbako10 sep. 2018 - 16:11

Hoe langer je daar mee wacht, hoe erger de verschijnselen. Als je maar lang genoeg wacht ga je er wel dood aan. Probleem opgelost

Johan eldert
Johan eldert10 sep. 2018 - 19:39

In Zweden heeft ongebreidelde immigratie tot zodanige maatschappelijke ontwrichting geleid, dat dit land de grenzen moest sluiten. laat dat nu niet waar zijn. om totale populatie is het nog steeds weinig. net als in NL. hou eens op alle problemen op migranten af te schuiven. we zijn zelf het probleem

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2018 - 14:32

Johan eldert 10 september 2018 at 21:39 Zweden was een geliefde bestemming voor politieke vluchtelingen. Zweden heeft mede daardoor een groter percentage inwoners met een migratieachtergrond dan andere westerse landen. Waarom zou dat ontkend moet worden? In Nederland om en na bij de 12% in Zweden 23%. Of het een probleem is is een andere kwestie. Ylva Johansson, de Zweedse minister van Werkgelegenheid en coördinator van het vluchtelingenbeleid, gaf begin 2016 commentaar op situatie: “De ongekende bevolkingsgroei heeft geleid tot een gebrek aan praktische middelen zoals huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. En dat is de reden dat we niet kunnen doorgaan met het enorme aantal nieuwkomers jaar in jaar uit.”

Frank1234
Frank123410 sep. 2018 - 13:56

Wel leuk om te zien dat zowel links als rechts blij is met de uitslag.

Britta van Rees
Britta van Rees10 sep. 2018 - 12:32

Links Zweden heeft sowieso geen meerderheid meer. Dat gaat ongetwijfeld interessante beleidsverschuivingen teweeg brengen. Italië-achtige taferelen wellicht ? Ik zie het met veel hoop en blijdschap tegemoet.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 13:13

Zweden wordt een voorbeeld voor veel andere landen. Overal schuift het politieke spectrum op naar rechts. In Duitsland gaan veel stemmen naar AfD. Nederland ontsnapt niet aan deze trend. Inmiddels hebben we de eerste terrorist in Nederland. Dat is voldoende om de move naar rechts in te zetten.

Break on through
Break on through10 sep. 2018 - 12:06

Derde plek maar voor Extreem rechts. Op zich is dat stukken beter dan, waar rekening mee gehouden werd, de grootste. Gelukkig blijft extreemrechts ook hier uitgesloten van regeringsdeelname. Gewoon omdat er te weinig draagvlak is voor een coalitie met dit soort debielen....

2 Reacties
JamesCullen
JamesCullen10 sep. 2018 - 13:01

'Gewoon omdat er te weinig draagvlak is voor een coalitie met dit soort debielen' Inderdaad, omdat we hier nog een redelijk asielbeleid hebben. In Zweden lieten ze zo'n beetje iedereen toe, en Zweden die hier kritiek op hadden werden als xenofobe racisten weggezet. Daarom is deze partij zo gegroeid.

punt2
punt210 sep. 2018 - 13:07

Er is nooit rekening gehouden met het feit dat Zweden Democraten de grootste zouden worden, er werd een stijging verwacht van ongeveer 12% naar ongeveer 18% ( is slechts 50% meer) De enige mogelijkheid is weer een minderheidsregering, maar er zal wel degelijk in het beleid rekening gehouden worden met deze grote groep kiezers.

H.Witte
H.Witte10 sep. 2018 - 12:05

Kenmerk van de meeste populistische partijen in Europa is toch dat het voornamelijk one-issue partijen zijn en dat ze doorgaans weinig kwaliteit en diepgang in hun gelederen hebben. Kijk naar de PVV. Er is geen filosofische noch brede ideologische achtergrond en derhalve ook niet of nauwelijks belangenbehartiging op de diverse beleidsterreinen. Slechts het moment van de dag en de stemming in het land is bepalend voor hun stellingname op allerlei gebied. Op den duur zullen dergelijke partijen de kiezer vermoedelijk te weinig houvast geven, al helemaal als dat ene issue op enig moment geen issue meer is. Om die reden moeten andere partijen dergelijke partijen geen enkele ruimte geven tot verwerving van een positie binnen de bestaande structuren. Voor wie dit wellicht ondemocratisch vindt is de intussen grijs geworden maar niet minder aan kracht verloren hebbende waarschuwing uit het donkere verleden van de vorige eeuw misschien toch weer even een wake-up call. Soms moet je onderkennen dat keuzes van kiezers te veel ingegeven zijn door emotie en onderbuik en dat om de democratie te beschermen de ratio moet winnen.

4 Reacties
punt2
punt210 sep. 2018 - 13:10

Je stapt te makkelijk over het feit heen dat dit ene onderwerp veel stemmers op de been brengt, dat dit ene onderwerp wel leeft onder een groot deel van de kiezers. Zo erg zelfs dat andere partijen zich dit ene onderwerp steeds vaker deels toe-eigenen. Kijk maar naar bijv. de SP

Sam V
Sam V10 sep. 2018 - 14:14

Wat is er dan nog over van de filosofische of brede ideologische achtergrond van partijen als GroenLinks, D66 of PvdA? Er is niets meer te merken van de ideologieën van de oorspronkelijke partijen waar GroenLinks uit ontstaan is. D66 heeft recent zijn recht op het gebruik van de D verloren. De PvdA heeft helemaal geen profile meer. Is een beetje van alles geworden. Elke partij heeft het populisme omarmt. Met de hoeveelheid communicatie tegenwoordig, wordt je anders niet gehoord.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige10 sep. 2018 - 14:24

En de dierenpolitie dan? of is dat de one-issue van de pvv waar u naar verwijst? Ik vind het vervelend om de pvv te moeten verdedigen maar een one issue partij is het niet. De pvv zet zich wel degelijk in voor andere zaken dan het immigratiebeleid.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 sep. 2018 - 16:09

Hoi Roy, verklaar je nader - ivm kijk bijv. naar de SP.

Mark Huysman
Mark Huysman10 sep. 2018 - 9:37

Ik snap dat gejuich en dat ‘zie-je-wel’ geroep van al die rechtse reageerders hieronder niet goed. Ja, de fascisten hebben gewonnen, heel fijn voor jullie, maar lang niet zo veel als voorspeld was. De sociaaldemocraten hebben verloren maar niet heel veel. De ex-communistische Linkse Partij heeft stevig gewonnen. Al met al heeft het linkse blok een beetje verlies geleden maar is tegelijk echt links daarbinnen flink versterkt.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 13:20

Waarom nu meteen weer met fascisten beginnen. Heb je werkelijk het idee dat de stemmenwinst van ZD is veroorzaakt door fascisten? Een analyse zal alten zien dat gewone bezorgde Zweden die bang zijn voor de toekomst met extremistische asielzoekers ZD aan winst geholpen hebben. Door dit te ontkennen duik je weg voor de problemen waar de samenleving nu voor staat. Kijk hoe Duitsland binnen een jaar omslaat van "Wir schaffen das" naar een land dat geen antwoord heeft op de vele steekpartijen in het land. Kom niet aan met het valt best mee met die aantallen steekpartijen. Mensen zien dat het iedereen kan treffen op straat. Dat voedt de angst.

Mark Huysman
Mark Huysman10 sep. 2018 - 14:12

[Waarom nu meteen weer met fascisten beginnen.] Omdat het fascisten zijn. Uit de wikipedia: “The party has its roots in Swedish fascism[17][18][19] and was primarily a white nationalist movement through the early-1990s. “Among the founding officials of the party were several people that formerly had expressed strong support for the ideology of Nazi Germany.[18] The party's first auditor, Gustaf Ekström, was a Waffen-SS veteran and had been a member of the national socialist party Svensk Socialistisk Samling in the 1940s.” Omdat je met openlijk nazisme maar een beperkt aantal stemmen kunt halen heeft de partij geprobeerd zich een iets ander imago aan te meten. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet in de kern nog steeds fascistisch is. Dat blijkt niet alleen uit haar anti-moslim retoriek (vergelijkbaar met het oude antisemitisme) maar ook uit het feit dat er nog steeds de nodige hardcore nazi’s op de SD-lijsten te vinden zijn: “Several former members of the violent and anti-democratic Nazi organization National Socialist Front (Nationalsocialistisk front - NSF) can be found on the election lists of the Sweden Democrats, according to an expose from the newspaper Expressen and the anti-racism group Expo.” https://www.thelocal.se/20180828/several-former-nazis-running-for-office-as-sweden-democrats-report [Een analyse zal alten zien dat gewone bezorgde Zweden die bang zijn voor de toekomst met extremistische asielzoekers ZD aan winst geholpen hebben.] Zo zal een analyse van de stemmenwinst van de NSDAP in 1932/33 ook laten zien dat dat gewone bezorgde Duitsers waren die bang waren voor de toekomst. Daarnaast: mijn punt is dat het dus nogal meevalt met die stemmenwinst. Ja, het is verschrikkelijk dat zoveel mensen erin trappen. Maar het zijn er niet zoveel als veel mensen, ook in Nederland, gehoopt hadden.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige10 sep. 2018 - 14:26

Liever communisten dan fascisten? De communisten hebben onder aan de streep voor (nog) meer doden en leed gezorgt dan de door u zo gefreesde fascisten. Overigens ben ik het niet eens met uw definitie van fascisten maar dat is weer een andere discussie

Rick Hofland
Rick Hofland10 sep. 2018 - 8:53

Met het immigratie vraagstuk heeft links in Europa er blijk van gegeven geen goed contact meer te hebben met de samenleving en in hoeverre de samenleving idealen opgelegd kan worden. Of we het nou leuk vinden of niet, er is nu eenmaal een groot deel van de bevolking voor wie de snelheid van de aanwas van nieuwe bevolkingsgroepen in Nederland en hoe deze een plek in de samenleving innemen. Voor heel veel mensen is het gewoon te veel en te snel, wat niet meteen wil niet zeggen dat al die mensen xenofoben en rechts extremisten zijn, de ene mens heeft nou eenmaal iets langer nodig dan de ander om te wennen aan veranderingen. Door hier blind voor te zijn en toch door te drukken dat steeds grotere aantallen nieuwkomers worden toegelaten met steeds meer aanpassingsproblemen ziet een grot deel van het electoraat geen andere keuze dan te stemmen op partijen die zeggen hier een rem op te zetten. Het meest typerend voor de blinde vlek van links vind ik wel dat vandaag talloze linkse spreekbuizen opvoeren dat 8 van de 10 Zweden niet op extreem rechts hebben gestemd, alsof er een referendum is geweest rond het migratie vraagstuk. Wordt wakker zou ik zeggen, heel veel mensen die op die rechts extremisten stemt doen dat misschien wel met een flinke tegenzin en het is mijn idee dat er heel veel mensen (ook in Nederland) die niet op een PVV of Forum stemmen juist omdat ze walgen van die 2 partijen, maar dat ze weldegelijk rond het migratie vraagstuk heel veel moeite hebben met de snelheid waarmee dit gebeurt en de problemen die zij er door ondervinden. Kortom, door te stellen dat 8 van de 10 geen probleem heeft met de grote van de instroom houden zij die dit zeggen zichzelf volgens mij enorm voor de gek.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037110 sep. 2018 - 10:02

Of we het nou leuk vinden of niet, er is nu eenmaal een groot deel van de bevolking voor wie de snelheid van de aanwas van nieuwe bevolkingsgroepen in Nederland en hoe deze een plek in de samenleving innemen. Voor heel veel mensen is het gewoon te veel en te snel, Hebben die mensen de laatste 30 jaar dan in een cocon geleefd. De Multiculturele samenleving is al jaren een feit. Gelul om te zeggen dat het allemaal zo snel is gegaan. Eerlijker is wellicht dat Nederland gewoon een heel bang volkje is dat heel makkelijk is op te zetten tegen minderheden. Veel eerlijker is wellicht dat Nederlanders moeite hebben om allochtonen Nederlanders als gelijke te zien. Maar dit zal uiteraard ook wel weer de fout van links zijn. "geen goed contact meer te hebben met de samenleving en in hoeverre de samenleving idealen opgelegd kan worden." Het kostte extreem rechts anders geen enkele moeite om de nakomelingen van NSB'ers hun xenofobe idealen op te leggen.

Britta van Rees
Britta van Rees10 sep. 2018 - 12:34

@Paul 250371 Het volk confronteren met voldongen feiten is een recept voor verzet. Hoe kun jij in 's hemelsnaam zo reageren ?? Ik snap dat niet, ik denk dat mensen zoals jij niet democratisch kunnen denken.

Zapata
Zapata10 sep. 2018 - 8:39

De wereld is verandert, de zekerheden van een jaar of 30 geleden bestaan niet meer. De sociaaldemocraten hebben zich in die tijd steeds meer de oren laten hangen naar de neoliberale invloeden op de economie en het sociale stelsel. Ze noemden zichzelf trots de derde weg. Het redelijke midden. Open grenzen moesten, Schengen zou rijkdom en voorspoed brengen. De EU was het ideaal en schaalvergroting zou de garantie zijn voor een mooie toekomst. De toekomst van de vrije markt. Er zat een keerzijde aan de medaille waar vooral het electoraat van de sociaaldemocraten mee werd geconfronteert. Namelijk sociale onzekerheid en een steeds onhoudbaarder wordend sociaal stelsel omdat er steeds meer mensen een beroep op doen die er nooit aan bijgedragen hebben. Nee, die derde weg bracht voor velen niet wat de bedenkers er van verwacht hadden. Aan de rechterzijde (ze worden populisten genoemd maar welke partij is er niet populistisch?) maakten nieuwe partijen daar handig gebruik van door zondebokken aan te wijzen. Die ander die was de schuld. Die met dat andere geloof of met die andere huidskleur. De grenzen moeten dicht want dan kunnen we die ander weren. Natuurlijk ligt de oorzaak daar niet, de oorzaak van de onzekerheden en het steeds verder afbrokkelende sociale vangnet ligt aan politieke en economische keuzes. Het omarmen van de derde weg door de sociaaldemocratische partijen en daarmee het opschiuven naar een rechtse economische positie, daar liggen de oorzaken. Het maakte op economisch vlak niet meer uit of je nu op de sociaaldemocraten stemde of op de liberalen. Economisch gezien bestonden rechts of links niet meer. Oorspronkelijke sociaaldemocratische waarden werden door de derde weg adepten aangemerkt als ouderwets en extreem links. Cultureel was de derde weg nog wel links. En daarmee positioneerden de sociaaldemocratische partijen zich. Dat was hun domein en daarmee gaven ze blijk van progressiviteit. Helaas was dat dan ook het begin van de teloorgang van de sociaaldemocratische partjen in Europa. Immers al de culturen die de sociaaldmocraten dachten te omarmen waren niet automatisch nieuw electoraat. Maar het oude electoraat verdween naar of de rattenvangers op rechts, of naar sociaaldemocratische partijen die niet de derde weg omarmd hadden. In Zweden zijn de sociaaldemocraten minder sterk overtuigd geweest van de derde weg en daarom blijven ze daar nog een machtsfactor van betekenis. Ze zijn gematigd economisch links gebleven. Maar ook daar zie je dat ze de retoriek van rechts over nemen wat betreft immigratie vraagstukken. Het is eigenlijk een beetje wrang. Lang geleden kozen de sociaaldemocratische partijen voor een rechtse economische koers en nu zijn ze gedwongen om op straffe van decimering ook op cultureel gebied een rechts koers te gaan varen. Maar de naam sociaaldemocraat... ach mijmeren over wat eens geweest is, zoete melancholie.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr10 sep. 2018 - 14:19

Zapata, U snapt het. Dank u voor uw visie.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 sep. 2018 - 8:35

De sociaal democraten krijgen in W-Europa er flink van langs. Dat zelfs de Zweedse Sociaal Democraten flink moeten inleveren zal een eyeopener zijn. De immigratie-standpunten van linksige partijen worden Europabreed meer en meer onhoudbaar. Uiteindelijk zal de wal het schip keren. De Zweden vrezen terecht dat wat zich in een probleemwijk als het Stockholmse "Rinkeby" voltrekt een voorbode is wat andere steden en uiteindelijk in het hele land staat te wachten. Het linkse beleid heeft er toe geleid dat immigratie grotendeels bestaat uit de influx van asielzoekers en economische vluchtelingen. Het VN-vluchtelingenverdrag speelt een te dominante rol en leidt tot de instroom van overwegend laag opgeleide nieuwkomers. Bovendien beschikt een substantieel deel van hen over een culturele mindset die conflicteert met Westerse verworvenheden. Er is niets mis met immigratie, maar we zullen naar een realistischer en duurzamer immigatiebeleid moeten waar meer wordt gekeken wordt naar de behoefte aan arbeidsmigranten. Hierbij zou er aan capaciteiten en vaardigheden van nieuwkomers een hogere prioriteit dienen te worden toegekend. Voor echte verdragsvluchteling moet altijd plaats blijven, maar dan ook echt alleen maar diegenen die voldoen aan de criteria van het verdrag naturaliseren.

Me4
Me410 sep. 2018 - 8:11

Weer een land met sociaaldemocratische tradities om zeep geholpen door elitair en abstract denken, goed bezig!

5 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland10 sep. 2018 - 9:08

Dit is precies wat mijn grootste bron van ergernis is. Alles wat er in jaren opgebouwd is door de sociaaldemocratie staat op het punt te worden afgebroken doordat links zich heeft verbonden aan een ongebreidelde instroom van allerlei goed- en kwaadwillende migranten. Een toestroom die theoretisch en idealistisch lekker aanvoelt als je je goed wilt voelen over jezelf, maar die in de praktijk het sociaaldemocratische steeds meer electoraat wegjaagt naar partijen die naast een extreem standpunt rond migratie ook nog eens andere minder welriekende standpunten hebben.

MG1968
MG196810 sep. 2018 - 13:33

Een land dat minder solidair wordt met de wereld krijgt een regering die ook niet solidair is met de onderkant van de samenleving. Wat is dat vreemd aan? Dat heeft niets te maken met elitair en abstract denken maar oogsten wat je zaait.

Me4
Me410 sep. 2018 - 13:57

MG1968 dat is wel een heel apart gedachtegang want volgens mij laat Zweden zien dat het precies andersom verloopt, maar ja ieder zijn mening!

MG1968
MG196810 sep. 2018 - 15:04

@ME De populisten geven zelf de munitie hoe om te gaan met mensen die het minder dan je hebben. En ze trappen vanuit rancune, angst en haat naar beneden. Het klimaat verrechtst. Je dacht toch zeker niet dat dat in het voordeel is van degene die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Terwijl je net het voorbeeld hebt gegeven hoe om te gaan die je solidariteit wel kunnen gebruiken. Ze gaan oogsten wat ze zaaien. In de groep die wel wat hulp kan gebruiken zitten echter ook nog heel wat mensen die hun handelen niet laten bepalen door ressentiment... anders had ik nog gezegd 'eigen schuld' ook.

MG1968
MG196810 sep. 2018 - 15:05

*met degene die je solidariteit wel kunnen gebruiken

JanBakker2
JanBakker210 sep. 2018 - 7:33

Als er maar een regering komt die nog go wijken hard gaat aanpakken want dat schijnt een ramp te worden in Zweden. Zo niet dat zal extreem rechts alleen maar winnen.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 7:06

Ronduit tegenvallend is de uitslag van de Zweden Democraten. 17 procent maar. Terwijl alles wat radicaal rechts was ons weken heeft voorgelogen dat de Zweden Democraten de 2e partij zou worden of de grootste. Er waren peilingen die ze op 24 of 25 procent voorspelde zelfs. Het zou kunnen zijn dat de Zweden Democraten de king maker worden. Dat zou tegen het belang zijn van de sociaal democraten en gematigd rechts in Zweden. Ik merk hieronder weer heel weinig kennis over Zweden. Het immigratie beleid in Zweden is de laatste jaren al strenger geworden. Verder als het riedeltje dat rechts wint( nogal logisch omdat ze in de oppositie zitten en nooit verantwoordelijkheid hoeven dragen). Overigens hebben we in Frankrijk, Spanje, Nederland, Engeland geen rechts radicale coalitie partner. Portugal ook niet trouwens. Zwitserland ook niet. Om maar een paar landen te noemen.

5 Reacties
Zapata
Zapata10 sep. 2018 - 8:54

Nee ze zitten niet in de regering maar hun invloed op immigratie is behoorlijk groot geworden. Het hele midden is opgeschoven naar rechts om de "extreem" rechtse partijen de wind uit de zeilen te nemen. Janmaat en Fortuyn zouden nu als gematigd gezien worden.

Nico de Mus
Nico de Mus10 sep. 2018 - 10:09

!! nogal logisch omdat ze in de oppositie zitten en nooit verantwoordelijkheid hoeven dragen!! Komt mij bekend voor ....de SP? Maar natuurlijk is dit weer een ander verhaal.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 11:39

@ Zapata Ik hoor vanuit de bewuste hoek dat alle partijen altijd heel links zijn. Dus het is nog niet erg geland bij de PVV en FvD aanhang. Dat moet je overigens al zeer, zeer erg te denken geven. Dat de PVV en FvD aanhang de VVD als links zien. Dat is iets wat al heel erg veel stof tot nadenken moet geven. @ Nico de Mus Dat is een beetje het zandbak niveau van rechts radicalen. Het is altijd "ja maar" Clinton en "ja maar" Obama. Dan wordt links weer afgezeken. Het geef het tergende lage niveau van rechts radicalen goed weer.

Nico de Mus
Nico de Mus10 sep. 2018 - 13:08

@Sonic 10 september 2018 at 13:39 !!Dan wordt links weer afgezeken!! Jij schrijft hier van die ellenlange verhalen om je gelijk te halen ,en dan wordt er op gewezen dat de sp ook zo is en dan reageer je als door een adder gebeten,en dan wordt je gelijk in die (extreem) rechtse hoek geduwd, het midden bestaat kennelijk niet meer in jouw wereld.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 14:37

@ Nico de Mus Ben je klaar met op de persoon spelen? Het midden bestaat zeker in mijn gedachtenwereld. In tegenstelling tot al die rechts radicalen hier. Ik heb zelfs op midden partijen gestemd. Dus verdiep je eens ergens in. Voor de rest hoef ik niet ten koste van alles mijn gelijk te halen. In Zweden zeggen ze trouwens weinig anders als wat hier typ. Een kleine overwinning voor SD. Veel minder als de peilingen aan gaven. Als je dat al niet eens mag typen? De SP bestuurt trouwens in meerdere gemeenten en provincies mee. En heeft welgeteld 1 kans gehad( op landelijk niveau) en dat is door het CDA geblokkeerd. Verdiep je eens ergens in. In plaats van alleen maar anders denken bashen.

Rechtse Bal
Rechtse Bal10 sep. 2018 - 6:28

uitkomst is een aardverschuiving naar rechts. Zweden is in 5 jaar veranderd naar een richting dat het een vesting wordt met als enige reden: vertrouwen beschaamd.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2018 - 5:36

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 9:03

Net als vele andere praat jij alsof het 2001 is. We zitten straks bijna in 2019(!) en nog steeds blijft iedereen die riedeltjes herhalen. Dat er immigratie en integratie problemen zijn weten we wel. Ik heb in die bijna 20 jaar nog nooit ergens radicaal rechts zien slagen. Nergens. In Denemarken houdt Danse Folkspartii stand. Dat signaleren kennen we inmiddels wel. Daar alleen red je het niet meer mee. Laten we eerlijk zijn. In elk Europees land heb je soms 15 tot op zijn hoogst 25% die voor dit soort politiek zwicht. We moeten echt stoppen met het overdrijven.

Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 14:03

@ Sonic. "Je hebt extreem rechts nog nergens zien slagen." Ik heb nieuws voor je. ZD in Zweden en AfD in Duitsland worden niet gevoed door extreem rechts maar door gewone burgers die inmiddels de angst om het hart slaat. Gewone mensen zien hun land afdrijven richting extremistische bewegingen. Je maakt dezelfde fout die Mark Huysman maakte door te denken dat er een blik fascisten is open getrokken die ineens allemaal op ZD stemmen. Dat is niet de bron van de stemmenwinst. ZD groeit door de stemmen van gewone Zweedse burgers die vaststellen dat de gevestigde partijen waaronder de sociaal democraten geen antwoord hebben op problemen in de samenleving.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 14:47

@ Hiltermann Als je mij een keer aan het woord laat en niet allerlei dingen op mij( ten onrechte) projecteert dan weet je dat ik al jaren van mening ben dat die 17 a 18% die radicaal rechts stemt er in feite in de jaren 70 a 80 al was. Toen al had je de wat volkse bouwvakker die weinig op had met allochtonen, maar hij stemde toch Ome Joop. Het alternatief was Janmaat. Toen al had je de populistische Zuidelijke katholiek die behoorlijk ver op de rechter vleugel van het CDA zat. In de jaren 90 had je al Bolkestein. Het is altijd een bepaald type wat op dit soort partijen stemt. Het zijn altijd volkse types. Die conservatieve denk beelden heeft. Eentje die veel bedreigingen ziet. Met andere woorden. Deze mensen hadden in de jaren 90 al PVV gestemd als toen al die omslag was gekomen. Ik ken zelfs zeker tien van dat soort mensen. Het is bijna nooit de professor aan de Herengracht die opeens na 30 jaar D66 stemmen op Wilders gaat stemmen. Dus vandaar dat ik niet wakker lig van die 15 a 18 procent die voor dit soort idiote partijen stemt. Die is er altijd al geweest. Zelfs eigenlijk al vanaf de Boerenpartij. Dat kan je eigenlijk ook wel aan onderstaande filmpje zien. https://www.youtube.com/watch?v=F8TzhP1LLTM Vanaf 1 minuut. Opscheppen over de stemmenwinst. Het hebben over de grote partijen( het partij kartel) en natuurlijk altijd het afgeven op de media. En ook die 15 zetels waar hij het over had. Bijna bizarre overeenkomsten met Baudet. Dus al die mensen die het nu over een rechtse trend hebben. Die hebben geen idee waar ze over praten. En maar afgeven op anders denkenden.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 19:53

@ Z-edje Enfin. Laat ik het maar op de inhoud houden. Ik negeer alle verwijten die je over mij uitstrooit. - Ten eerste geef ik dat niet toe. Sterker nog: In Rotterdam zijn er best goede stappen gemaakt. Ook in colleges met Leefbaar Rotterdam. Ook in andere steden zie je vooruitgang. Wijken veranderen en verloederen. Die zwart- wit conclusie die ik u trekt deel ik niet. Ik zeg nergens dat de sociaal democraten het geweldig gedaan hebben. Als u zich een keer inleest in mij had u ook gezien hoe ik op vrij links reageer. Ik ben zeer realistisch op dat gebied. We moeten niet door schieten. Zoals FvD en PVV. Dus eerst goed lezen wat ik typ en begrijpen wat ik schrijf voordat je me weer eens op de persoon aanvalt. - Ook dit is aantoonbaar niet waar. Ik beschreef al DF. Ik kan ook verwijzen naar LPF en PVV.LPF en PVV kregen trouwens wel een kans. Of UKIP in Engeland. Het heeft gewoon nergens gewerkt. Als ik nog verder terug kijk dan falen dit soort partijen in Nederland al sinds de jaren 60. Van de Boerenpartij, DS 70 tot de CD. Van LPF, tot EEN NL, VNL en tot de PVV. Niets anders als falen. Radicaal rechts heeft op dit moment de grootste mond op dit dossier. Dat hebben ze al 2 decennia. Ik zie nergens resultaat. U schoffeert links die wel na de oorlog wat heeft neergezet en fouten heeft gemaakt. U vergeet de rol van centrum rechts daarbij. En u meldt er vervolgens ook nog eens niet bij hoe weinig radicaal rechts de afgelopen 2 decennia heeft bijgedragen - Ik omschrijf op dit punt de basis van de democratie. Radicaal rechts heeft de grootste mond op dit dossier. Ze geven aan iedereen de schuld. U murmelt wat over cordon sanitair. Ik reken dit soort partijen na 2 decennia af. En ik zie nergens dat ze verbeteringen hebben gebracht. IK mag kennelijk niet dit soort partijen op daden afrekenen. Die er niet zijn. Wel heel veel woorden, maar geen daden. Voor de rest zal het mij een zorg zijn dat een aantal mensen hier mij niet geloofwaardig vinden. - U haalt van alles door elkaar nu. Ik word geconfronteerd met zelfs een opmerking uit een ander topic. Het eerste wat ik stel is dat elk land wel 12 tot 17% kiezers heeft die zwicht voor die radicaal rechtse waanzin. Dat is gewoon een feit. Het is ook een afwijkende en geïsoleerde groep. Of ik daar nu lankmoedig, boos, blij of verdrietig van word. Dat doet er niet toe. U trekt vervolgens de verkeerde conclusie dat linkse of rechtse partijen dit soort kiezers kunnen terug halen. Deze kiezers zijn zo drammerig. Ze staan niet open voor afwijkende meningen. Die krijg je niet terug. 12 tot 18% valt voor dit soort politiek. Ze willen dit soort gedachtengoed. Probeer je dit trouwens een voor te stellen bij GL of D66. Als Jesse Klaver straks 24 zetels gaat halen. Gaat Baudet/Wilders dan ook een boek schrijven om in contact te komen met de GL kiezers? Gaat Nieuwsuur langs bij GL kiezers? Worden er talkshows gericht aan de Groenlinks kiezer? Moeten PVV en FvD kiezer zich dan in Groenlinks kiezers gaan verdiepen? Moet het politieke speelveld dan gaan naar meer EU, meer immigratie. Meer windmolens? Mogen we ook de kiezers van Jesse Klaver niet schofferen? Als je alleen al die alinea door leest dan zie je pas met wat voor compleet achterlijke argumenten al die PVV/ FvD kiezers elke keer komen. Dat krijg je pas door als je de naam PVV/FvD verandert in GL of D66. Ik sta nog steeds achter die tekst. Als je PVV of FvD met hun poten aan de vrijheden laat komen dan krijg je een vrijheid van godsdienst alleen voor christenen en niet voor moslims. De enige kiezers die gelden zijn die 18 procent nationalistische kiezers. Sterker nog: PVV en FvD kiezers noemen zich het volk. Moet je nagaan. Journalisten zijn alleen echt als ze positieve artikelen schrijven. Rechters die niet straffen zoals PVV en FvD willen zijn D66 rechters en te soft. Vrijheid van meningsuiting betekent vooral schofferende Mohammed cartoons organiseren. Kijk anders naar Amerika. Open je ogen. Dat links grote fouten heeft gemaakt wil ik wel toegeven. Dat het automatisch betekent dat je dan maar radicaal rechts aardig moet bejegenen is een grote en historische misvatting.

Sonic2
Sonic211 sep. 2018 - 9:02

@ Z-edje - Ik maak nergens verwijten. Het zal me worst wezen wat rechts radicalen hier over me schrijven. Er zit toch geen enkele waarheid in. - Het zit al in de naam, he? We hebben het over Leefbaar ROTTERDAM. Het gaat dus om lokale politiek. Het ging overigens direct fout toen Baudet zich er mee ging bemoeien. Ik moet overigens mijn vorige reactie wel wat nuanceren. Economisch voert Leefbaar Rotterdam een schrikbewind. Echt verschrikkelijk. Zoals altijd als (radicaal) rechts met zijn poten aan het geld komt. Cultureel is Rotterdam wat opgeknapt. Leefbaar Rotterdam is het minst mislukt. Misschien moet je het zo neerzetten. Dat dekt wat beter de lading. Overigens verliest Leefbaar al 16 jaar lang verkiezingen. Kennelijk valt dat weer niet onder het stem van het volk. Steeds minder mensen in Rotterdam zien die partij zitten. Je hebt gelijk dus. Ik heb soms nog de fout om aardig te zijn voor rechts. Terwijl ik beter moet beseffen dat ze links en alles wat anders denkt sowieso haten. Dus dat het niet zo veel nut heeft. - Enfin. Weer een persoonlijke aanval. Het is heel simpel. Er zijn immigratie en integratie problemen. Links en ook centrum rechts hebben zeker bijgedragen aan de opkomst van PVV en LPF. Maar radicaal rechts is nu ook niet echt de oplossing. Of zit je te wachten op premier Wilders of Baudet? Ik ken overigens helemaal niemand buiten internet en buiten de rechtse activisten die zit te wachten op President Trump. Ik heb het dan over Nederland. Misschien dat ik met bovenstaande alinea wat PVV en FvD aanhangers persoonlijk raak, maar in de peilingen krijgen Baudet en Wilders overall de laagste beoordelingen. Behalve van hun kritiekloze fanboy aanhang. - Er is een patroon. Een patroon die voor jou waarschijnlijk ongemakkelijk is. Voor de rest heb je het over falen van links. In Zweden valt er wat over te zeggen. In Nederland heeft links nooit alleen geregeerd. Er was altijd CDA of VVD bij. Waar heb je het over? - Ook dit wordt niet onderbouwd. Waarom zouden GL, PvdA en SP niet democratisch zijn? Of vind je het huidige kabinet wel sociaal? En alsof PVV en FvD dat wel zijn. De PVV verkocht sociale huurwoningen. Ik ben net zo kritisch op falen van links, maar wat is het alternatief? Dat bashen kennen we inmiddels wel. En het doen alsof links overal na 1946 de boel heeft lopen verkloten is ook onzinnig. - U onderstreept in uw emotionele betoog wat ik zeg. Zelf Trump voert in het Witte huis nog oppositie tegen Obama en Clinton. Ik wil die zin wel herhalen. Zelfs de President van Amerika( de machtigste man ter wereld) voert in het Witte Huis nog oppositie. U basht links alternatief loos af. Dat mag allemaal hoor. U kan alles benoemen wat fout gaat. Deels kan ik daar in mee komen. En hoe nu verder? - U rekent GL en SP( want links) overal op af. Maar weigert dat bij andere partijen te doen. Het jaar 2017 is trouwens een voorbeeld waarom uw stelling niet klopt. Wilders trad in 2017 in het strijdperk tegen een liegende premier en werd weg gevaagd. Ik neem Wilders en eigenlijk alle rechts radicalen kwalijk dat ze wel van alles signaleren, maar voor de rest niets wezenlijks bijdragen. In plaats van hun media momentjes pakken. - Kijk naar Amerika en zie waar ik hier in Nederland tegen strijd. U strijdt tegen mij. Ik strijd tegen het grotere geheel. Leest u nog eens na wat u zegt. Hoe erg is het dat ik tegen extreem rechts strijd? En dat ik mensen er van wil weerhouden dat ze dat gaan stemmen? Ik ben niet eens prekerig, maar wat zou daar dan erg aan zijn? U laat u zelf juist in uw kaarten kijken. Dat u het heel erg vind dat ik tegen extreem rechts zou zijn. We zouden dezelfde strijd moeten vechten. Iedereen hier. - Het gevaar van extreem rechts is evident. Het gevaar van nationalisme ook. Ik zou het extreem dom vinden als mensen zich daar toe laten verlagen. Kijk naar Trump. Dus daar sta ik volledig achter. Wat u doet en heel veel andere hier is doen alsof in Duitsland alleen de AFD bestaat. Alsof in Nederland alleen de PVV bestaat. Alsof in Zweden alleen de Zweden Democraten bestaat. Alsof dat de enige tendens is. In Duitsland ontlopen de Groenen en AFD elkaar weinig in de peilingen. In Nederland is Groenlinks groter in peilingen als FvD en PVV. En in Zweden waren de sociaal democraten veel groter als de Zweden Democraten. Die ook nog flink minder scoorde als in de peilingen. Ik lees hierboven Beppie bijvoorbeeld het hebben over een tendens. Ik zie meerdere tendensen. Die nationalistische is een hele gevaarlijk. Zeker met hun onwetende achterban. U had dezelfde strijd moeten voeren. Ook hier weer. - Weer een persoonlijk aanval. In Nederland is er gewoon een groep van 15 % die nationalistisch stemt. In 2006 had je de tweestrijd tussen Balkenende en Bos. En je had Verdonk nog in de VVD. In 2012 precies hetzelfde. De winst van de PVV in 2017( heel pijnlijk voor ze) was in feite alleen maar het terug halen van strategische kiezers van VVD. Net als het verlies van de VVD vooral kwam door het verlies van de strategische kiezers die in 2012 geen Samsom wilde. - U wilt er niets mee kunnen. Dat is het punt. Als mensen objectief zijn dan betekent het namelijk( omdat GL en de Groenen groot zijn) dat we eigenlijk niet meer om Jesse Klaver heen kunnen straks. En ook niet om een verhaal wat voor open grenzen staat. Ook niet voor een verhaal wat voor meer EU pleit. Als dezelfde logica van toepassing was. Als je het over Groenlinks typt krijgt je onbegrip. Terwijl we het al 20 jaar normaal vinden dat het gedram van 15 procent nationalisten leidend is. Ik zou de reacties hier wel eens willen lezen als Jesse Klaver de Telegraaf, Geenstijl fake news noemt. Kennelijk gelden er complete andere normen als (radicaal) rechts het doet. - Een dubieuze stelling en een eenzijdige stelling. In Duitsland hebben de Groenen 15 procent in de peilingen. In Nederland is Groenlinks de 2e partij. In Engeland won vorig jaar Labour. In Frankrijk won En Marche. In Italie is een linkse populistische partij groot( en een rechtse. Dat is ook waar). In Denemarken zijn de sociaal democraten verreweg de grootste. Ook al ver voor hun andere immigratie aanpak. Het is geen ruk naar rechts. Zweden is net als Duitsland een land geworden met 15 tot 18 % die voor nationalisten vallen. Dat is nu eenmaal zo. Dat het gevaarlijk is dat is de andere kant. Dat is al 20 jaar normaal. Net als we er niet meer over vallen dat Texas in de handen van de Republikeinen valt. Ik val niet meer van mijn stoel van die 17%.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2018 - 2:55

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
adriek
adriek10 sep. 2018 - 7:50

Dat zien ze wel, min of meer, maar als ze dan een paar kids willen uitzetten is het publiek het er weer niet mee eens. We halen massaal Polen naar ons land om het vuile werk op te knappen en als die dan in Polen van hun welverdiende uitkering genieten is het publiek het er weer niet mee eens. Als na jaren onderzoek een grote bank beschuldigd wordt van grootschalig witwassen geven we ze een boete van wel 15 procent van de jaarwinst, en laten daarmee de verantwoordelijken zitten waar ze zitten omdat ze zo goed in hun werk zijn. Het publiek is het er weer niet mee eens. Ze (de gevestigde politici) zien het wel, maar ze snappen het (echt) niet. De populisten snappen wel hoe ze het publiek moeten bespelen, maar gaan er ook niks aan doen. Als ze ooit macht krijgen worden ze razendsnel deel van de gevestigde orde, of het worden dictatortjes. In het eerste geval verandert er weer niks, in het tweede geval wordt het alleen maar veel slechter voor de burgers.

kweenie2
kweenie210 sep. 2018 - 8:37

"als die dan in Polen van hun welverdiende uitkering genieten het publiek het er weer niet mee eens." Dat is niet een kwestie van het er niet mee eens zijn, het is een kwestie van de regels niet volgen. Volgens de regels mag je niet 6 maanden in het buitenland van je WW-uitkering leven, want je moet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt in Nederland. Daarmee is de WW een ander soort uitkering dan bijv. de AOW, waar dat wel mag. Uiteindelijk leidt deze fraude ertoe dat de WW duurder wordt omdat die Polen anders waarschijnlijk wel een baan hadden kunnen vinden (gezien de lage werkloosheid in Nederland en de gemiddelde Poolse werk-ethiek) en we dus met z'n allen meer premie moeten gaan betalen als ze in Polen zitten in plaats van beschikbaar zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

JamesCullen
JamesCullen10 sep. 2018 - 8:50

@Adrie 'We halen massaal Polen naar ons land om het vuile werk op te knappen en als die dan in Polen van hun welverdiende uitkering genieten is het publiek het er weer niet mee eens.' Polen werken inderdaad hard en veel, maar massaal frauderen met WW-uitkeringen hoort gewoon niet. Of doel je daar niet op?

Rick Hofland
Rick Hofland10 sep. 2018 - 9:15

Adriek, als alle nieuwkomers net zo snel en goed wortel zouden schieten als die 2 kinderen zouden extreem rechtse partijen ook nauwelijks stemmen krijgen. Sterker nog, ik denk dat 99% van de Nederlanders met liefde als buren een gezin krijgt uit weet ik veel waar vandaan buiten Nederland, als die er blijk van geven graag deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij en dan hoeven ze echt niet hun cultuur en religie helemaal op te geven. Helaas krijgen heel veel Nederlanders gezinnen in de buurt die ze niet verstaan, waarvan de vader geen gedag zegt tegen Nederlandse vrouwelijke buren en de moeder alleen buitenkomt voor boodschappen en verder de hele dag achter gesloten gordijnen binnen zit.

ton14024
ton1402410 sep. 2018 - 9:18

Publiek, populisten en dictatortjes, het hedendaagse/toekomstige circus?

Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 1:20

Wen er maar vazt aan: Heel Europa maakt een ruk naar rechts. Dat is het gevolg van exteemisten en criminelen onder de asielzoekers. "Wir schaffen das nicht" Niet alleen in Duitsland overal waar geradicaliseerde messen trekkers en verkrachters onder de asielzoekers toeslaan komt extreem rechts op winst te staan. De gevolgen zijn veel ernstiger dan de verschuiving in de politiek. De tolerantie neemt af, angst onder de bevolking neemt toe. Kansen op integratie neemt af. Het is ook niet te begrijpen. Asiel zoekers worden opgevangen, krijgen kansen zich een plek in de samenleving te verwerven en slaan dan door op grond van godsdienstwaanzin of criminele achtergrond. Salafisten pamperen is voorbij. Haatzaaiers moeten keihard worden aangepakt. Zij zijn de voedingsbodem van het gezwel. De jonge dader die in Amsterdam twee toeristen ernstig verwondde werd opgevanen in een klein Duits dorpje. Zijn geest is geïnfiltreerd door een haatzaaier. Het ergste van alles: De goeden moeten lijden onder de kwaden.

3 Reacties
JamesCullen
JamesCullen10 sep. 2018 - 7:40

'Het ergste van alles: De goeden moeten lijden onder de kwaden.' Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn, hierdoor is er straks geen draagvlak meer om de Lili en Howick's van deze wereld op te vangen.

adriek
adriek10 sep. 2018 - 7:52

Haatzaaiers aanpakken klinkt goed. Zowel linkse als rechtse haatzaaiers, immigrant of niet. Maar we willen geen gedachtenpolitie toch? En dan wordt het ineens lastig...

Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 13:39

Begin eens met EU beleid. Wie België uitgezet wordt vanwege haatzaaierij komt Nederland ook niet in. Nu is die persoon in Nederland neergestreken. Hij krijgt een gebiedsverbod. Dat is slap beleid. In België eruit vanwege haatzaaierij dan ook in Nederland niet welkom. De mensen die er op uit zijn onze samenleving te vernietigen maken gebruik van de vrijheden die we terecht niet kwijt willen. Zorg er dan wel voor dat deze lieden eerder opgepakt en uitgezet worden voor ze hun vergif kunnen spuien. We hebben het recht onze waarden te verdedigen tegen mensen die hier alleen maar komen om onze samenleving af te breken.

korheiden2
korheiden29 sep. 2018 - 21:58

Lees net dat de Sociaal Democraten veruit de grootste blijven met 28,3% van de stemmen, een verlies van drie procent. De Moderaterna komt uit op 19,7 en de Zweden Democraten op 17,7, een winst van vier procent. Het linkse blok komt op 40,6 en het rechtse politieke blok (dus zonder de Zweden democraten) op 40,2. Er zullen dus ongebruikelijke coalities gevormd moeten worden om de populisten buiten de deur te houden. Het lijkt wel Nederland.

2 Reacties
Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 7:09

De sociaal democraten verpletteren de Zweden Democraten. Dat zou OOK een goede samenvatting zijn. Ik weet het verleden van dat land en dat de Sociaal Democraten daar de grootste partij waren. Al decennia. Toch zijn de Zweden Democraten slechts de 3e partij op hele grote afstand van de sociaal democraten. Voor de rest zou een coalitie waarin de "populisten" zitten ook een ongebruikelijke coalitie zijn. Dat is kennelijk het voordeel van dit soort rechts radicale partijen. Dat er nu helemaal geen werkbare coalitie mogelijk is.

adriek
adriek10 sep. 2018 - 7:56

De populisten houden zichzelf buiten de deur door hun extreme, niet onderhandelbare standpunten waar niemand anders zich aan wil verbinden. Andere partijen sluiten compromissen, bedrijven koehandel, schaffen de dividendbelasting af en laveren het land naar een toekomst.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*9 sep. 2018 - 20:17

Niet de grootste, niet de een na grootste maar blijkbaar slechts de 3e partij van Zweden, dat valt nog wel mee, na al die berichtgeving van de laatste tijd. Geluk bij een ongeluk, zal ik zeggen en de Zweden Democraten komen sowieso niet in de volgende regering, neem ik aan. Niemand in Zweden zal blijkbaar doen wat Sebastian Kurz in Oostenrijk wel heeft gedaan, namelijk deze extreemrechtse politici te laten meeregeren.

2 Reacties
JamesCullen
JamesCullen9 sep. 2018 - 20:50

'Niemand in Zweden zal blijkbaar doen wat Sebastian Kurz in Oostenrijk wel heeft gedaan,' Hoe weet u dit?

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 9:18

@ Gabriel Kurz wil vooral FPO decimeren. Dat begrijpen al die rechts radicalen nog steeds niet. Dat buiten hun 15 procent bubbel echt he-le-maal niemand op hun zit te wachten. @ James Cullen Hij refereert naar dat andere partijen voor de verkiezingen hebben gezegd dat ze niet met de Zweden Democraten willen samenwerken.

Tom Meijer
Tom Meijer9 sep. 2018 - 18:54

Het rechterblok heeft natyyrlijk de Zweden Democraten als gedoogpartner. Wordt een rechtse regering.

11 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer9 sep. 2018 - 18:55

natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2018 - 20:21

Zit er dik in!

Juppé🎗
Juppé🎗9 sep. 2018 - 20:58

« Het rechterblok heeft natyyrlijk de Zweden Democraten als gedoogpartner. Wordt een rechtse regering.« ....gematigd links en -rechts met centrum heeft ook meerderheid....

korheiden2
korheiden29 sep. 2018 - 21:13

@Tom : 'Het rechterblok heeft natuurlijk de Zweden Democraten als gedoogpartner. Wordt een rechtse regering.' Dat doet me denken aan het eerste kabinet-Rutte, door sommigen ook wel Bruin-1 genoemd. Of ze daar in Zweden aan gaan beginnen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2018 - 22:10

Het is even afwachten. In Noorwegen verloor Stoltenberg in 2013 de verkiezingen en sindsdien heeft Noorwegen centrum rechtse regeringen. De Sociaal Democratie verliest daar gestaag zowel kiezers aan links als aan rechts en het midden lijkt daar te verdwijnen.

Thuru
Thuru10 sep. 2018 - 0:33

Hopelijk komt Zweden democraten wel in het kabinet al denk ik dat je Zweden helaas al kan afschrijven. Jammer dat ze niet de grootste zijn geworden, Zweden had dat goed kunnen gebruiken. Desondanks zou het dan zelfs nog de vraag zijn is Zweden nog te helpen.

Eric Minnens
Eric Minnens10 sep. 2018 - 1:35

@TomMeyer Helaas ja. Een rechts spook waart door Europa. Zelfs in het linkse Zweden. De kloon van Wilders heet daar Karlsson. Geert onder het mom van Vrijheid. Mattias, Karlsson onder het mom van Democratie (Sverigedemokraterna).

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2018 - 7:20

Juppé???? 9 september 2018 at 22:58 De welvaartsstaat in Zweden is al geruime tijd geleden ingestort. Zweden heeft geen olie. Veel onderzoekers houden zich bezig met de zorgwekkend toenemende economische segregatie die ook gepaard gaat met "fysieke" segregatie. Ook die werkt een verscherping van links-rechts tegenstellingen in de hand ten koste van het midden.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 11:47

@ Thuru Waar is dat in godsnaam op gebaseerd? Dat Zweden baat zou hebben bij de Zweden Democraten? Dat is puur gebaseerd op wens denken van een zeer, zeer klein clubje radicalen.

Hiltermann
Hiltermann10 sep. 2018 - 13:51

Sonic: "Dat is puur gebaseerd op wens denken van een zeer, zeer klein clubje radicalen." Dat zie je echt fout. de winst van ZD komt niet van een blik fascisten dat ineens is open getrokken. De winst komt van gewone Zweedse kiezers die zien da de sociaal democratie geen antwoord geeft op de zorgen die leven bij gewone mensen. Daarin is Zweden niet uniek. Het zelfde patroon is te zien in Duitsland waar AfD garen spint bij de onrust die ontstaat uit toenemende aantallen incidenten met messentrekkers. Misschien zijn Nederlanders minder vatbaar voor dit soort tendenzen. Nederland heeft nu ook een steekpartij gebaseerd op een de ontsporing van een Duitse asielzoeker. Komt er binnenkort een tweede incident dan is de ontwikkeling die in Duitsland en Zweden is ingezet ook in Nederland te verwachten.

Sonic2
Sonic210 sep. 2018 - 20:06

@ Hiltermann Zucht. De peilingen in Duitsland zijn al tijden stabiel. https://pollofpolls.eu/DE In Duitsland heb je peilingen die AFD 14 procent( binnen de fouten marge overigens. Dat vergeten jullie altijd te melden) en sommige ook 17%. Waaronder INSA. Die staan er om bekend AFD te hoog te peilen. Duitsland is een normaal Europees land geworden in dat opzicht. Als je overigens naar de peilingen kijkt zijn in sommige peilingen de Groenen(!) groter. Hoe wilt u dat dan interpreteren? In andere peilingen zitten de Groenen binnen de fouten marge van de AFD. In Nederland gaat Groenlinks in de peilingen gelijk op met FvD en PVV. Hoe ziet u dat dan? Dit is dus het dictatoriale en selectieve wat ik in een ander topic beschreef. Alleen de 15 % melden van rechts radicale partijen. Niet melden dat in Nederland Groenlinks de 2e partij is in de peilingen. Er is in West Europese landen een sterke nationalistische onderstroom, maar aan de andere kant is Groenlinks ook erg groot. Ik neem aan dat u ook vindt dat we die 15 procent serieus moet nemen? Die de Groenen in Duitsland hebben. Of dat we even mee nemen dat de Sociaal democraten verreweg de grootste nog zijn in Zweden. Mogen we dat ook bespreken? Als ik al die reacties lees dan zou je bijna denken dat de sociaal democraten in Zweden de 7e partij zijn geworden. Ze zijn daar de grootste! Minder dominant als vroeger. Dit is gewoon schaamteloos wat een aantal mensen hier dus doen. Dat is 1 ding. Dat ze anders denkenden zoals mij en nog een paar hier zo schofferen is schandalig.