Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Zweden nam amper coronamaatregelen, telt nu recordaantal doden

  •  
07-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
49762816867_028e7a4935_k

© cc-foto: Bengt Nyman https://flic.kr/p/2iPnrKa

Zweden ging er prat op dat het land geen stringente maatregelen nodig had om het coronavirus te bestrijden. De burgers zouden uit zichzelf verstandig handelen. Daarom bleven de restaurants en cafés open, tot afgrijzen van de buurlanden.
Nu wordt duidelijk wat de prijs is voor die laconieke houding. Het land telt drie keer zoveel dodelijke coronaslachtoffers als de buurlanden Denemarken, Noorwegen en Finland samen. In die landen werden wel strenge maatregelen doorgevoerd, vergelijkbaar met andere Europese landen. In Noorwegen kwamen tot nu 216 mensen om, in Finland 252 en in Denemarken 506. In Zweden staat het dodental op 3.040 en zijn er zo’n 25.000 besmettingen. Terwijl de drie buurlanden bij elkaar veel meer inwoners tellen dan de 10 miljoen van Zweden.
Zweden maakt onderdeel uit van de Europese landen die er niet of slecht in slagen de ziekte te bedwingen. De andere landen zijn Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Polen, en Roemenië.
In een interview met The Daily Show vertelt Anders Tegnell, de staatsepidemioloog, ‘verrast’ te zijn door de hoge sterfte.
Zweden wees er graag op dat door het afzien van een lockdown het land aanzienlijk minder economische schade leed. Tegnell ontkent dat die overweging meegespeeld heeft bij het beleid.
cc-foto: Bengt Nyman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

arnowillems
arnowillems8 jun. 2020 - 11:49

En nu is inmiddels maar liefst 0,044% van de Zweedse bevolking (4500 vd 10.230.000 Zweden) aan de gevolgen van besmetting met een virus overleden. Dat is nog eens een opzienbarend getal.......... Dat zal vast nooit eerder gebeurd zijn in de Zweedse geschiedenis....

Cave Canem
Cave Canem27 mei 2020 - 12:49

Dat niet ieder land hetzelfde beleid voert is, behalve hun goed recht, ook juist goed om te kunnen beoordelen wie het uiteindelijk het beste doet. En dat is eigenlijk pas op de langere termijn te beoordelen, zowel vanuit het oogpunt van gezondheidszorg als vanuit de economie. Ik weet natuurlijk niet of hij gelijk krijgt, maar ik heb ook al een deskundige horen beweren dat Zweden met het gevoerde beleid beter dan andere landen in staat is een tweede en daaropvolgende besmettingsgolf op te vangen. Eerst dus maar even afwachten en daarna oordelen.

Nico Evens
Nico Evens24 mei 2020 - 9:09

Volgens mij is dit bericht niet gebaseerd is op de feiten. Volgens WHO heeft zweden 32809 vastgestelde Covid-19 besmettingen en zijn daarvan 3925 overleden (12 procent) Nederland heeft 44888 vastgestelde besmettingen en 5788 overleden (13 procent). Belgie 56511 vastgestelde corona besmettingen 9212 overleden (16 procent). Duitsland 177850 vastgestelde besmettingen waarvan 8216 overleden ofwel 4,6 procent. https://covid19.who.int/ Dus de veronderstellingen dat het in Zweden veel slechter gaat is maar net tov welk land je de vergelijking trekt. Dat hoeft niet te maken te hebben met de (intelligente) lock-down maar kan ook liggen aan een betere of slechter gezondheidszorg. Veel doehetzelfjournalisten maken hun eigen nieuws zonder het te onderbouwen met feiten. Zorgelijk dat BNNVARA daar een podium voor bied.

2 Reacties
Polletje2
Polletje227 mei 2020 - 11:29

Pater: "Het Zweedse model is veel interessanter dan ik dacht." Het kost een paar doden, maar dan heb je ook wat. Dat hoop je tenminste. The Netherlands Is Letting People Get Sick to Beat Coronavirus – https://www.youtube.com/watch?v=ozmh40wwAGc Coronavirus (COVID-19) – What is herd immunity? – https://www.youtube.com/watch?v=yPXoTHwZ-7w Can controlled ‘herd immunity’ be an alternative to social distancing? | Coronavirus Analysis – https://www.youtube.com/watch?v=57RVJATiG6U

Libertain
Libertain28 mei 2020 - 11:10

@Pater, ("Dat betekent dat we groepsimmuniteit naderen, die ligt tussen de 40 tot 60 procent van de bevolking.”) Verkeerde conclusie die helaas ver van de realiteit staat. U haalt het aantal besmette mensen met het aantal dat degelijk immuniteit ervoor hebben opgebouwd, helemaal door elkaar. Daardoor de verkeerde conclusie. Reeks internationale studies en statistieken hebben reeds aangetoond dat er kudde-immuniteit tegen deze specifieke ziekte niet op te bouwen is. Het kudde-immuniteit peil in de verschillende landen ligt tussen 2% en 6%, Zweden inclusief. Succesvol kudde-immuniteit is bereikt pas zodra 70% van de bevolking immuniteit voor heeft verkregen. Zweden is een ramp, wel stilzwijgend op de rug van de burgers doorgezet.

Pater
Pater17 mei 2020 - 16:46

Het Zweedse model is veel interessanter dan ik dacht. “Johan Giesecke van het Zweedse instituut voor de Volksgezondheid is optimistisch: “Zo’n 25 procent van de inwoners van de regio Stockholm is besmet geweest met dit virus. We verwachten dat dit aantal aan het eind van de maand rond de 40 procent ligt. Dat betekent dat we groepsimmuniteit naderen, die ligt tussen de 40 tot 60 procent van de bevolking.” Artikel van 6 mei. In NL was eind april iets als 5 % besmet geweest, in Stochholm dus 25 %, zeer interessant. Onze virologen moeten zich toch nog eens buigen over die groepsimmuniteit lijkt me. “De Zweedse regering stelt zich als doel nog deze maand 100.000 testen per week uit te voeren. Daarbij wordt er in allerijl gewerkt aan geavanceerde testen die bepalen of mensen de ziekte gehad hebben.” Op weg naar groepsimmuniteit in combinatie met track & trace, ziet er goed uit ! Bron: https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2333023-door-eigenzinnige-corona-aanpak-nadert-regio-stockholm-groepsimmuniteit

1 Reactie
SintNico
SintNico22 mei 2020 - 0:21

Kijk nog een keer. Het gaat helemaal niet goed in Zweden.

Pater
Pater17 mei 2020 - 5:43

In de stedelijke gebieden van Stockholm, Göteborg en Malmö woont ruim een derde van de totale bevolking. Daar een strenger regiem, daarbuiten (steden in het noorden hebben vrijwel nooit meer dan 20.000 inwoners) een lichter: dat ligt toch voor de hand ?

OlavM
OlavM16 mei 2020 - 16:33

Eén aspect spreekt wellicht in het voordeel van Zweden. Als een tweede coronagolf komt heeft het virus daar meer rondgewaard en zijn hoogstwaarschijnlijk relatief meer mensen immuun geworden. Maar over het gevoerde beleid in diverse landen valt nog weinig met zekerheid te zeggen, behalve dat in sommige landen op een laat tijdstip maatregelen zijn genomen.

3 Reacties
OlavM
OlavM16 mei 2020 - 16:41

Waaraan nog wel toe te voegen: de mate en duur van ontstane immuniteit is nog in onderzoek.

Pater
Pater17 mei 2020 - 11:19

Opvallend dat er nog geen overzicht van alle landen van de oversterfte door de maanden heen is gemaakt. Dat moet toch voor heel veel landen mogelijk zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen30 mei 2020 - 6:06

De Duitse deelstaten voeren ook elk hun eigen beleid. Wetenschappers kunnen zich verheugen in een overvloed aan vergelijkingsmateriaal.

Shithappens Cleanitup
Shithappens Cleanitup10 mei 2020 - 7:13

Zouden we het begrip 'sterfgevallen' nog kunnen specificeren? De ene dode is de andere niet. Bij mijn tante van 90+, die al meer dan een jaar verschrikkelijk leed in haar dementie, was corona een verlossing, een zegen. Gemiddeld leven mensen in verpleegtehuizen nog anderhalf jaar. Als corona ze net iets eerder over de grens duwt, is dat heel wat anders dan een jongere die een verkeersongeluk krijgt. We doen alsof we sterven moeten voorkomen ten koste van alles, maar het eind van het verhaal is dat we toch een keer sterven. De gemiddelde levensverwachting is enorm gestegen in de laatste 70 jaar. We doen alsof dat normaal is, of een minimum. Dat die altijd hoort te stijgen. We negeren de kwaliteit van (over-)leven. Wat zou deze afweging betekenen: wat is de kwaliteit van leven voor iedereen met of zonder lockdown, in vergelijking met die met/zonder voor de risicocategorie? Hetzelfde kunnen we voor de economie afwegen. Daarnaast: voor zeldzaam dure medicijnen is er een 'kille' grens: een paar miljoen per patient of gewonnen levensjaar, dat betalen we niet. Ik vermoed dat we die grens tienvoudig overstegen zijn met de huidige economische maatregelen en schade.

5 Reacties
Polletje2
Polletje210 mei 2020 - 15:37

"Bij mijn tante van 90+, die al meer dan een jaar verschrikkelijk leed in haar dementie, was corona een verlossing, een zegen." Alleen had je hetzelfde resultaat sneller bereikt door een plastic zakje mee te nemen in plaats van een virus en dat over haar hoofd te trekken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 3:01

In welke betekenis gebruik je 'zegen'? 1) Aanmoediging 2) Benedictie 3) Erg heilzaam iets 4) Geluk 5) Goedkeuring 6) Groot sleepnet 7) Groot visnet 8) Heil 9) Heilige regel 10) Heilwens 11) Iets heilzaams 12) Mazzel 13) Net 14) Net voor patrijzen 15) Reepnet 16) Sleepnet 17) Smal visnet 18) Soort visnet 19) Visnet 20) Voorspoed 21) Weldaad Ik denk groot sleepnet?

Shithappens Cleanitup
Shithappens Cleanitup11 mei 2020 - 10:46

Betekenis 4

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 13:57

@Upwind Ik zou ook niet 'geluk' durven schrijven. Wel fijn dat je zo'n goeie band hebt met je grootmoeder dat ze je dit soort zaken toevertrouwt, en jammer dat haar kleinzoon die niks deed om het te bespoedigen (of daarin faalde) nu gered wordt door het virus. Zou ie dan toch bestaan?

arnowillems
arnowillems8 jun. 2020 - 11:56

Inderdaad , de wereldbevolking is in een eeuw verviervoudigd, dankzij betere hygiëne en gezondheidszorg, maar je zou jezelf de vraag kunnen stellen of dat goed is. Hebben al die ouderen wel de gewenste kwaliteit van leven ? De afgelopen 3 jaar zijn allebei mijn ouders overleden, ze waren allebei dement, en ik vond dat afschuwelijk om te zien, om mee te maken, ik had ze een fijnere laatste levensperiode gegund. Uiteindelijk was voor beiden de dood een zegen.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker9 mei 2020 - 17:11

Welk land het 'goed' of 'slecht' heeft gedaan is pas te zeggen als het voorbij is en dat is als er een vaccin is waarmee iedereen ingeënt kan worden. Dat kan nog wel even duren. Tot die tijd is het koffiedik kijken. Daarbij maakt het een groot verschil uit of dat binnen een jaar gepiept is of dat het nog een jaar of vijf duurt.

2 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman10 mei 2020 - 4:22

Geen vaccin voor mij , ik vertik het.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 3:02

@Brusselman Waarom?

Jan Oosterbeek
Jan Oosterbeek8 mei 2020 - 19:35

Mijn vrouw en ik wonen sinds 2018 in Zweden,sinds de uitbraak van het coronavirus in Zweden begin maart,concentreert het zich vooral in de regio Stockholm waar zo'n 2 miljoen mensen wonen (1/5 van de bevolking v Zweden) Het aantal besmettingen is 9227 en het aantal doden is 1660.In heel Zweden is het aantal besmettingen 25265 en doden 3175, even ter vergelijking voor het aantal doden neemt de regio Stockholm meer dan de helft voor z'n rekening(update 8-05-2020). Zelf is de late reactie van de zweden ten aanzien van het melodiefestival een van de oorzaken(Zweedse voorronde voor het songfestival)toen begin maart de finale met 30000 toeschouwers gewoon doorging,terwijl in Europa veel evenementen werden afgelast. Het is volgens Anders Tegnell zo, dat de meeste Zweden zullen worden besmet met het virus.Een echte lockdown is er inderdaad niet,men gaat ervan uit dat iedereen de regels omtrent het virus opvolgt.Een echte lockdown zou voor de regio Stockholm moeten gelden. Helaas is dat niet gebeurt,we zullen moeten afwachten wat er verder gebeurt.Wij wonen op het platte land(Varmland) en houden ons aan de richtlijnen

Leontrotsky
Leontrotsky8 mei 2020 - 13:41

In zweden woont de gemiddelde zweedse familie 180 meter verwijderd van de volgende familie. In Nederland woont de gemiddelde huishouding 12 meter verwijderd van naastgelegen huishouding (veel rijtjeswoningen o.a. en veel steden die in Zweden ontbreken). Als je dit feit bekijkt (15x verder verwijderd in zweden) dan kun je makkelijk berekenen hoeveel doden er in Nederland waren gevallen als we geen maatregelen hadden genomen. in Nederland nu 5300 doden op bevolking van 18 miljoen, in zweden 3400 doden op een half aantal mensen totaal (9 miljoen ongeveer). Dus in zweden 30% meer doden terwijl de mensen 15x verder uit elkaar wonen (gemiddeld). Hadden we dus niks gedaan dan had Nederland in ieder geval 1,3 x 5400 x 15 doden geteld = 105.000 doden. Het RIVM en het kabinet hebben dus effectief 100.000 mensen het leven gered in Nederland.

2 Reacties
Opzegger
Opzegger8 mei 2020 - 17:03

Hoi Leontrotsky, leuke berekening, maar ik ben het niet met je eens conclusie. Je baseert alles op de onderlinge familie afstand? Zweden is namelijk heel goed te vergelijken met Nederland voor dit virus. Zweden heeft een erg grote 'achtertuin', het noorden. Maar feitelijk woont er boven stockholm maar een zeer klein deel van de zweden. dus kijk niet alleen naar het land oppervlakte. Stockholm als provincie is zeer goed te vergelijken met brabant, en Stockholm stad is met 4160 inwoners/km2 goed te vergelijken met Amsterdam (5214 inw/km2). Goed dat je optimistisch bent, juist nu. maar wees voorzichtig met dit soort conclusies.

Uitgekleed
Uitgekleed18 mei 2020 - 11:41

5400 doden is niet juist als vergelijking. Wij hebben meer doden thuis en en de verzorging niet meegeteld.

Freek3
Freek38 mei 2020 - 13:08

Benieuwd of we de reaguurders die Zweden aandroegen als bewijs dat we het in NL allemaal overdreven aanpakten nu ook weer reageren. IJdele hoop vermoed ik...

21 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky8 mei 2020 - 13:43

Ik denk dat die nu oorverdovend stil zijn. Iedereen had kunnen weten dat de aanpak van Zweden op een tragedie zou uitlopen en zie, dat is gebeurd. Ook in de VS en de Filippijnen gaat deze tragedie komen.

Opzegger
Opzegger8 mei 2020 - 17:20

Ik ben een nieuwe 'reaguurder' op dit platform. Ik denk nog steeds dat Zweden heeft gekozen voor een goede aanpak. Het is gedurfd, zeker, maar er bestaat de kans dat na enkel jaren onder aan de streep Zweden de minste relatieve doden zal hebben. maar dat kan ik niet aantonen. Ik kan wel de cijfers uit bovenstaand artikel in een ander perspectief plaatsen. Noorwegen Finland Denemarken: 974 doden uit totaal 17 miljoen inwoners. = 0,0057 % dood. Zweden: 3040 doden uit totaal 10 miljoen inwoners = 0,0304 % dood. (3 op de 10.000) Dus ja, er vallen meer doden in zweden: 0,0247% meer. (2,4 op de 10.000) De Ethische vraag is of deze extra doden verantwoord zijn om de rest van het volk (99,9696%) meer vrijheid te geven? blijkbaar vind u van niet.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2020 - 20:19

[De Ethische vraag is of deze extra doden verantwoord zijn om de rest van het volk (99,9696%) meer vrijheid te geven? blijkbaar vind u van niet.] Jij vindt van wel? Zou jij jezelf ook willen opofferen?

Pindareep
Pindareep9 mei 2020 - 8:03

Liever niet, maar ik zou het risico wel willen lopen. Wil je dat niet, dan moet autorijden verboden worden, we allemaal binnenblijven in de winter tegen de griep, we allemaal binnenblijven in de zomer tegen de huidkanker en zo nog wel heel wat dingen verbieden die het leven leuker maken. Als je kijkt naar hoeveel mensen aan corona zijn overleden die nog geen aandoening hadden, dan is dat percentage doden nog veel lager en voor zo'n beetje de helft van de bevolking in lockdown 0.

Mark Huysman
Mark Huysman9 mei 2020 - 10:01

[Liever niet, maar ik zou het risico wel willen lopen.] Ik heb de indruk dat je zelf niet zo veel risico loopt of zie ik dat verkeerd en heb je wel een onderliggende aandoening? [Als je kijkt naar hoeveel mensen aan corona zijn overleden die nog geen aandoening hadden, dan is dat percentage doden nog veel lager en voor zo’n beetje de helft van de bevolking in lockdown 0.] Zijn mensen met een onderliggende aandoening in jouw ogen minder waard dan mensen zonder?

Jozias2
Jozias29 mei 2020 - 12:07

De Zweden kiezen een compleet andere strategie waarbij men niet is gegaan voor succes op de korte termijn maar op de langere termijn. Of ze succesvol zijn geweest zal moeten blijken. De cijfers zijn nu ook weer niet heel dramatisch.

Jozias2
Jozias29 mei 2020 - 12:12

@Mark, Jij kijkt alleen naar het effect (dood en/ of andere schade) maar om een risico goed in te kunnen schatten moet je ook kijken naar de kans (Risico = Kans x Effect). Uiteraard is het effect 'overlijden' erger dan het effect 'baanverlies, je huis uit moeten en in de armoede terecht komen'. Maar als de kans op overlijden voor iemand onder de 65 ongeveer 0,03% is en daarmee verwaarloosbaar maar de kans op baanverlies, je huis moeten verkopen etc is 50% dan kun je pas echt een goede afweging maken. Bij alles in het leven accepteren we ook een kans op overlijden bij alles wat we doen. Als die kans maar klein genoeg is.

Mark Huysman
Mark Huysman9 mei 2020 - 16:11

@Jozias Maar de grap is dat je die afweging niet alleen voor jezelf kunt maken. Je moet juist rekening houden met de meest kwetsbaren die een veel grotere kans op overlijden hebben als het virus niet de kop ingedrukt wordt. Daarnaast is het de vraag de Zweedse strategie werkelijk economische voordelen oplevert. Vooralsnog zijn de Zweedse vooruitzichten niet beter (eerder slechter) dan die van Noorwegen of Denemarken.

Polletje2
Polletje29 mei 2020 - 18:31

Rode_out: " De ethische vraag is of deze extra doden verantwoord zijn om de rest van het volk (...) meer vrijheid te geven." Daar heb je er weer zo eentje.... En het mafste is nog wel dat er blijkbaar fascisten bestaan die denken dat het verschil uitmaakt of je het aantal doden in vaste getallen of in een percentage uitdrukt.

Jozias2
Jozias29 mei 2020 - 21:45

@Polletje, Rode_out geeft aan dat hij nieuw is op dit forum en volgens jou is het gelijk een fascist omdat hij een vraag stelt die in jouw ogen niet gesteld mag worden?

Lamkamp555
Lamkamp55510 mei 2020 - 11:30

Ik ben het volkomen eens met onze nieuwe reaguurder Rode_out. Sorry Rode_out ,voor idioten zoals polletje die bij afwijkende (lees afwijkend van zijn denkbeelden) meningen meteen de racistenkaart trekken. In de redenering van Huysman moeten voor het jaarlijkse griepvirus (of zelfs verkoudheid) dan ook dezelfde maatregelen gelden als voor Corona. Ook daaraan overlijden jaarlijks vele tienduizenden mensen (ja, meestal zwakkeren). Wordt dan een fijne wereld waarin iedereen even arm en ongelukkig is.

Jozias2
Jozias210 mei 2020 - 11:33

@Mark, Dat klopt, die keuze moet de politiek maken, maar nog steeds kijkend naar alle risico's, factoren en belangen en dus ook risico management zoals ik aangaf. Daarnaast moet ook iedereen zijn eigen afweging maken. Als je een kwetsbare gezondheid hebt even niet op het terras gaan zitten maar studenten in goede gezondheid zouden dat wat mij betreft prima moeten kunnen doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2020 - 12:32

Helemaal niet Trots. U hebt waarschijnlijk gemakkelijk praten. Alleenwonende "kwetsbaren" (zoals ikzelf) worden geacht verstoken van alle sociale contacten moederziel alleen thuis te zitten, met alleen internet en mobiel als gezelschap. Dat valt geen jaren vol te houden. In Zweden mag je tenminste nog zelf uitmaken welk risico je verantwoordt vindt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2020 - 12:33

verantwoord

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2020 - 12:54

Geen enkel land is er in geslaagd het virus kwijt te raken ook Noorwegen dat strengere maatregelen nam dan Zweden niet. Nieuwe uitbraken blijven voorkomen en de grenzen kunnen ook niet veel langer potdicht blijven.

Polletje2
Polletje210 mei 2020 - 15:58

Ik ben inderdaad van mening dat de "ethische vraag" of het gaat om "Unwertes Leben" en of het verantwoord is om dat aan zijn einde te laten komen "om de rest van het volk (99,9696%) meer vrijheid te geven een "dilemma" is dat ons door fascisten wordt voorgeschoteld. DanielleDefoe - Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die worden verstoken van alle sociale contacten die niet thuis zitten en geen internet en mobiel hebben, dus die poging om begrip of medelijden op te wekken faalt. Als het je allemaal teveel wordt staat het je vrij om zelfmoord te plegen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2020 - 17:51

Dank voor de tip Pol.

Jozias2
Jozias210 mei 2020 - 17:56

@polletje Het is 1 ding om een vraag of mening niet kies te vinden omdat deze ook in Nazi Duitsland werd gebezigd. Maar om iemand die een ethische vraag stelt waar jij verbanden in ziet meteen als fascist weg te zetten is wat anders. We doen namelijk niets anders elke dag in onze maatschappij. We kiezen een balans tussen risico enerzijds en wat het ons oplevert anderzijds. Er is namelijk bepaald wat een medicijn maximaal mag kosten om een gezond extra levensjaar te brengen, daarbij wordt een weging gemaakt tussen het medische belang van het individu ten opzichte van de mogelijkheid om dat als maatschappij financieel te kunnen dragen. Of gedwongen psychische opnames, waarbij een inbreuk wordt gemaakt op de handelingsvrijheid van een individu zelf om het individu en de maatschappij te beschermen.

Mark Huysman
Mark Huysman10 mei 2020 - 20:31

[In de redenering van Huysman moeten voor het jaarlijkse griepvirus (of zelfs verkoudheid) dan ook dezelfde maatregelen gelden als voor Corona. Ook daaraan overlijden jaarlijks vele tienduizenden mensen (ja, meestal zwakkeren).] Je weet niet waar je het over hebt. Vorig jaar stierven er naar schatting 2900 mensen aan de griep. Dat jaar ervoor 9400 en dat was gelijk grootste aantal in lange tijd. 2010/11: 400, 2011/12: 600. Geen ‘vele tienduizenden’. Aan corona zijn nu in ongeveer 2 maanden officieel al bijna 5500 mensen overleden maar in werkelijkheid -als je net als bij de griep naar de ‘oversterfte’ kijkt- waarschijnlijk het dubbele. En dat is mét lockdown-maatregelen, social distancing, etc. Zonder die maatregelen zou het aantal doden misschien drie of vier keer hoger liggen. En het virus is niet uitgewoed, er heerst geen immuniteit en er is geen vaccin, dus de doden zullen zich blijven opstapelen als er geen maatregelen genomen worden. Fijne wereld sta je voor. [Als je een kwetsbare gezondheid hebt even niet op het terras gaan zitten maar studenten in goede gezondheid zouden dat wat mij betreft prima moeten kunnen doen.] Al die doden in de verpleeghuizen zijn volgens mij niet gevallen omdat die ouderen allemaal op terrasjes zaten.

Pater
Pater17 mei 2020 - 5:29

@Danielle "In Zweden mag je tenminste nog zelf uitmaken welk risico je verantwoordt vindt." Ik ben heel erg voor individuele vrijheid, maar er zijn bij corona geen individuele beslissingen (natuurlijk tenzij je overgaat tot zelfdoding, wat ik niet hoop): de vrijheid die de één neemt is de besmetting, evt. dood, van de ander.

Pater
Pater17 mei 2020 - 5:38

Aanvulling, ter illustratie: "Zweden blijft volhouden dat het niet nodig is om het openbare leven stil te leggen vanwege de coronacrisis. Ondertussen zijn het de ouderen die daarvoor de prijs betalen, zeggen experts." https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/1706463/woede-in-zweden-ouderen-betalen-de-prijs-voor-aanpak-coronavirus.html Het gebrek aan voorzorg in de ouderenzorg, die uit hett artikel blijkt, vind ik schokkend.

Bouwman2
Bouwman28 mei 2020 - 11:59

Zweden is ook het land dat naar verhouding veel meer vluchtelingen opving.Terwijl de Denen juist de grens potdicht hielden. Intuitief gaat mijn sympathie uit naar Zweden en niet naar Denemarken, waar de bruggen werden opgehaald en gesloten.De Denen zijn de boeren, de Noren de olieboeren en de Zweden, dat zijn de heren. Zweden is geen lid van NATO en van de EU. Dat is wat spijtig, maar als je niet toetreedt hoef je er ook niet uit.

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 mei 2020 - 13:26

Geen lid van de EU ? Ehm ..... die zijn wel lid !!!!

Purper Floyd
Purper Floyd8 mei 2020 - 15:22

Bouwman, ik raad je aan je huiswerk opnieuw te doen. Zweden is wel degelijk lid van de EU. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-horen-bij-de-europese-unie-eu

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 17:59

Huiswerk overdoen, Zweden is sinds 1 januari 1995 EU lid.

keesbenus
keesbenus8 mei 2020 - 19:15

Je bent in de war met Noorwegen, dat is idd geen EU lid. Dus dat deel van je argument gaat helaas niet op.

Pater
Pater17 mei 2020 - 11:41

Geen lid NAVO klopt wel. Interessante vraag: blijft dat zo? De Russen zijn nogal onbetrouwbaar geworden, de behoefte aan veiligheid zal, vooral in Finland, denk ik leiden tot aanvraag voor lidmaatschap. En dan is de kans dat het neutrale Zweden volgt best groot. Eén en ander mits Trumpf niet herkozen wordt en Poetin nog jaren blijft zitten.

Daniel Blank
Daniel Blank8 mei 2020 - 7:02

Simpelgezegd over een jaar of 4 weten we wat de beste aanpak was. Economische en maatschappelijke impact en het aantal doden en blijvend geraakten door de ziekte.

3 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky8 mei 2020 - 13:44

@blank U kunt dus niet rekenen, terug naar school is mijn devies.

4Vier!
4Vier!8 mei 2020 - 22:04

Daniel Blank 8 mei 2020 at 09:02 "Simpelgezegd over een jaar of 4 weten we wat de beste aanpak was." En zelfs dan weten we het nauwelijks, behalve misschien dat je bij het eerste geval alle grote samenscholingen (evenementen, kerkdiensten, feesten) eigenlijk gelijk bij het eerste geval moet stoppen. Je kan je afvragen of Zweden had gehandeld zoals ze nu hebben gehandeld als zij net als wij opeens een flinke piek met overbelasting van het systeem hadden gehad (carnaval en skieen). Verder kan wat voor het ene land goed is, slecht uitpakken voor een ander land. Zo kan ik me voorstellen dat in een aantal landen een lockdown gevaarlijker is voor de bevolking dan covid-19: namelijk die landen waar de bevolking weinig financiële reserves heeft en geen vangnet. Overigens is ook dat een achteraf de koe in de kont kijken, want vooraf weet je niet hoe gevaarlijk een virus is....

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mei 2020 - 10:25

4Vier! 9 mei 2020 at 00:04 Skieen in Noorwegen/Zweden zelf is vnl crosscountry met weinig nachtleven. Maar ook de Zweden reizen momenteel niet, al blijven ze niet verplicht binnen. Grote samenscholingen dus ook kerkdiensten zijn er verboden. Geen enkel land is er in geslaagd corona uit de verpleeghuizen te houden. Daar is de sterfte vanwege de leeftijd en comorbiditeit ook hoog. Van het virus komen we voorlopig niet af.

Frits Jansen
Frits Jansen8 mei 2020 - 6:23

Zweden is in elk geval groot genoeg om anderhalve meter afstand te houden. 10 miljoen mensen op een oppervlak tien keer dat van Nederland.

2 Reacties
Jorah
Jorah8 mei 2020 - 8:25

Spijtig alleen dat ze niet netjes gespreid wonen maar net zoals in eigenlijk alle andere ontwikkelde landen voornamelijk gecentreerd in steden en dorpen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 9:48

Van die 10 miljoen woont een aanzienlijk deel in groter Stockholm.

Phantom3
Phantom37 mei 2020 - 18:24

Dat gehannes met de corona cijfers levert helemaal niets op. Er worden alleen maar onjuiste conclusies getrokken.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper7 mei 2020 - 22:39

Eindelijk eens een verstandige opmerking.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 9:52

????

Purper Floyd
Purper Floyd8 mei 2020 - 15:23

Idd, zolang niet alle parameters in alle landen exact hetzelfde zijn is vergelijken een onzinnige exercitie.

JaapBo
JaapBo7 mei 2020 - 17:45

In NL is het aantal doden per miljoen inwoners hoger dan in Zweden: 309 vs. 301. NL hoort ook bij de landen die het slecht doen.

2 Reacties
Arie Gans
Arie Gans8 mei 2020 - 3:17

Je kan ze ook niet vergelijken. Qua bevolkingsdichtheid liggen ze mijlen uit elkaar.

Leontrotsky
Leontrotsky8 mei 2020 - 13:46

@jaapbo. U kunt niet rekenen, in zweden ongeveer 30% meer doden als je het door de gehele bevolking deelt (10 mln) dan Nederland (18 miljoen). Zie mijn reactie bovenin.

hanzeboog2012
hanzeboog20127 mei 2020 - 17:40

Zweden heeft een langetermijnvisie. Het is te simpel om nu te gaan roepen dat in Zweden het niet meer werkt omdat er vergelijkingen worden gemaakt met Denemarken, Noorwegen en Finland. Die landen waren in lockdown. Neem Denemarken. Had lage sterftecijfers door de lockdown. Maar na de lockdown enigszins opgeheven is door scholen weer meer open te doen steeg het aantal besmettingen en doden direct. Niet dat ze daardoor in Denemarken alles weer gaan terug draaien. In Zweden bouwen ze veel meer groepsimmuniteit op dan in Nederland. Ze nemen een gecalculeerde risico. Maar zal niet ieder land straks risico's nemen als ze uit de lockdown gaan? Vroeg of laat moet dat een keer gebeuren. Anders gaat de economie volledig kapot. Of trekken een aantal mensen het niet meer omdat ze geen inkomen hebben. En de gezondheidszorg in Zweden is niet overbelast. Zelfs nu nog niet. In Nederland moesten we een tijdje toch even ons best doen om voor te zorgen dat onze gezondheidszorg niet overbelast zou raken. Zien hoe we over 2 jaar Zweden gaan evalueren. En wat dan de min - en pluspunten van het beleid was van Zweden m.b t. de bestrijding van coronavirus.

6 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar7 mei 2020 - 19:04

Volledig mee eens Zweden heeft een compleet andere strategie. Het is daarom veel te vroeg om conclusies te trekken. Het kan zo maar zijn dat over 2 jaar blijkt dat zij de juiste strategie hadden

JaapBo
JaapBo7 mei 2020 - 19:22

Het klopt niet dat in Denemarken de besmettingen en doden weer stijgen. Er is geen reden dat Zweden meer groepsimmuniteit heeft dan NL. Het aantal doden per miljoen inwoners is ongeveer gelijk, dus dan zal het aantal werkelijke besmettingen per miljoen waarschijnlijk ook gelijk zijn, en is de groepsimmuniteit gelijk aan die in NL. Zweden loopt alleen wat achter omdat het met een lagere besmettingsgraad begon.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2020 - 5:49

@JaapBo Ik denk dat je gelijk hebt. Vermoedelijk is er ook een enorm verschil tussen de immuniteit in Stockholm en de rest van het land. Hoewel ik denk dat de schatting die de autoriteiten voor de hoofdstad aanhouden ingegeven is door wishful-thinking. Men gaat ervan uit dat ongeveer een kwart van de inwoners van Stockholm het virus (gehad) heeft. Zoals ik het begrijp is dit echter geen hard cijfer maar gebaseerd op onderzoek onder zorgpersoneel dat een besmettingsgraad kent van 27%. Mij lijkt de kans groot dat het zorgpersoneel meer besmet wordt dan anderen.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2020 - 6:02

[Zelfs nu nog niet. In Nederland moesten we een tijdje toch even ons best doen om voor te zorgen dat onze gezondheidszorg niet overbelast zou raken.] Het feit dat Zweden het slecht doet betekent niet dat Nederland het goed doet. Nederland leek een tijd lang ook op groepsimmuniteit in te zetten en was pas laat met maatregelen. Bovendien heeft een groot deel van de coronadoden van Zweden het ziekenhuis niet eens bereikt. Maar liefst de helft van de doden in Stockholm is gevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2020 - 16:35

Bij de cijfers van België de laatste tijd zie ik ook bijna iedere dag weer meer doden in de verzorging-en verpleeghuizen dan in de ziekenhuizen. Ik weet niet hoe ze de 'valse' start verwerkt hebben en of ze die verwerkt hebben.

Pater
Pater17 mei 2020 - 13:31

"Johan Giesecke van het Zweedse instituut voor de Volksgezondheid is optimistisch: "Zo'n 25 procent van de inwoners van de regio Stockholm is besmet geweest met dit virus. We verwachten dat dit aantal aan het eind van de maand rond de 40 procent ligt. Dat betekent dat we groepsimmuniteit naderen, die ligt tussen de 40 tot 60 procent van de bevolking." Artikel van 6 mei. In NL iets als 5 % besmet geweest, in Stochholm dus 25 %, zeer interessant. Onze virologen moeten zich toch nog eens buigen over die groepsimmuniteit lijkt me. "De Zweedse regering stelt zich als doel nog deze maand 100.000 testen per week uit te voeren. Daarbij wordt er in allerijl gewerkt aan geavanceerde testen die bepalen of mensen de ziekte gehad hebben." Op weg naar groepsimmuniteit in combinatie met track & trace, ziet er goed uit ! Bron: https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2333023-door-eigenzinnige-corona-aanpak-nadert-regio-stockholm-groepsimmuniteit

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 mei 2020 - 16:20

Te vroeg om conclusies te trekken. Zou goed kunnen dat Zweden minder vatbaar is voor een eventuele 2de of 3de golf. Kunnen ook verschillen zijn in hoe er gemeten wordt. Na een of twee jaar zou je een analyse kunnen maken naar de oversterfte en bepalen of er aanzienlijke per capita verschillen zijn tussen Zweden en buurlanden. Het is gok, maar dat geldt ook voor andere landen met wel een stricte lockdown.

Marcus A.2
Marcus A.27 mei 2020 - 15:58

Zweden is het land van idealen. Maar helaas ook wat naïef, blijkt telkens weer.

Roel2
Roel27 mei 2020 - 15:47

De opperzweed in casu de corona zei dat Zweden veel minder een tweede golf hoeft te vrezen, als die daar al komt. Op lange termijn wordt de verkeerde keuze dus wellicht nog wat gedempt. Wel zei hij dat Zweden gefaald heeft in de bescherming van de kwetsbare groepen, maar dat zou vrij vertaald betekend hebben dat alle senioren opgesloten zouden worden...

4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki7 mei 2020 - 16:06

Als iedereen al dood of al (chronisch) ziek is door corona dan zou ik ook niet zo onder de indruk zijn van een eventuele tweede golf.

Jozias2
Jozias27 mei 2020 - 21:23

@oki doki Uit de testen in Nederland onder zorgpersoneel blijkt dat de kans op overlijden in de leeftijdscategorie tot 68 jaar zeer zeer gering is. Hoezo iedereen dood of ziek? Dat betreft alleen de kwetsbare groepen en die blijven in Zweden kennelijk binnen.

Boreaal
Boreaal7 mei 2020 - 21:36

@Oki Doki niet overdrijven hoor, Covid19 is geen Ebola of de pest. Het is geen ziekte die hele streken kan ontvolken.

Mark Huysman
Mark Huysman9 mei 2020 - 5:07

[Dat betreft alleen de kwetsbare groepen en die blijven in Zweden kennelijk binnen.] Ja, o.a. in verpleeg- en verzorgingshuizen waar ze massaal geïnfecteerd zijn. Rond de helft van de doden in Stockholm is daar gevallen.

Libertain
Libertain7 mei 2020 - 15:23

("In een interview met The Daily Show vertelt Anders Tegnell, de staatsepidemioloog, ‘verrast’ te zijn door de hoge sterfte.") Zover over de kudde-immuniteit waarop ze hebben gewed.

bolito
bolito7 mei 2020 - 15:10

Vroegûh was Zweden voor de jonge hippie/non-conformist een aantrekkelijke reisbestemming. Maar ze zijn al héél lang de weg kwijt. (met behoud van hun eigen geld, dat dan weer wel)

Tweernbudel
Tweernbudel7 mei 2020 - 14:59

"Zweden maakt onderdeel uit van de Europese landen die er niet of slecht in slagen de ziekte te bedwingen. De andere landen zijn Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Polen, en Roemenië." Ja, is dat zo? Kijk maar naar: https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/ "Utveckling av dödsfall över tid", de tendens gaat duidelijk naar beneden. En wat zegt de autor daar over dat Zweden het stukke beter doet als hard-lockdown landen zo als Belgie, Grootbritannie, Spanie, Frankrij en Italien: Dode per Million: Zweden 289, Belgie 730, Spanie: 553, Italie: 491, GrrotBritannie: 454, Frankrijk: 385. Hoe kan dat? Er is een reden warom Zweden meer doden heeft dan zijn direkte buurlanden: Ze hebben de grenzen open gelaten. Ik ben tegen grenssluitingen maar moet wel erkennen dat er een samenhang bestaat. Hier in Nederland lijk het dat Belgie ons een grote gevallen heeft gedaan om zelf de grens voleidig (en deels heel belachelijk) te blokkeren, de dodentaal is hier een stuk minder. Maar de lockdown maakt geen verschil, de mobiliteit maak een verschil. Er zijn nog meer landen dann Zweden die het zelfde model hebben of nog minder maatregels hebben genomen zoals Ijsland en Witrusland en die hebben helemal geen problemen maar Witruslands grenzen zijn eigentlijk ook altijd gesloten. En Dr. Mike Ryan, executive director of WHO's Health Emergencies Program, zegde nog een week geleden: "There are “lessons to be learned” from Sweden, which is relying on the self-discipline of its citizens to defeat the pandemic," Waar faalt Zweden dan? Of zijn er mensen die Zweden graag willen zien falen? Meer doden, om zo beter?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 18:01

Noorwegen sloot de grenzen ook met Zweden. Iedere inreiziger moet 14 dagen in quarantaine.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 13:27

IJsland deed hetzelfde als ik me goed herinner.

Break on through
Break on through7 mei 2020 - 14:42

Zweden is nu toch veel groter percentage immuun? Dus dan is het zo ineens wel een succes. Maar goed, laat ik me beperken tot Nederlandsche situatie die vind ik al spannend genoeg.

6 Reacties
fluffie3
fluffie37 mei 2020 - 14:54

Tsja dat schiet met 25000 besmettingen op een populatie van 10miljoen ook nog niet echt op, die immuniteit. Vooral meer doden dus

Max6
Max67 mei 2020 - 14:54

Daarom... misschien raast dit virus nog wel 5 jaar rond tot we immuniteit hebben (want niet iedereen is er even zeker over dat we binnen een jaar een vaccin hebben). Waarschijnlijk kunnen we dan pas na al x jaren misschien eens gaan kijken wat achteraf het beste is geweest.

vdbemt
vdbemt7 mei 2020 - 15:06

Ja hoor. Een enorm succes. Groepsimmuniteit langs de weg van het recordaantal doden. Top!

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 16:37

De grotere immuniteit slaat uitsluitend op Stockholm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 16:41

PS Zweden is een groot land en op het dunbevolkte platteland zijn ook maar weinig besmettingen.

Marinus C.
Marinus C.7 mei 2020 - 17:31

Het is maar de vraag of een infectie met COVID-19 resulteert in langdurige immuniteit. Bij de verkoudheid veroorzakende coronavirussen, ben je slechts een paar jaar immuun en bij MERS is dat 1-2 jaar. SARS is de enige van het stel die langere immuniteit veroorzaakt (>10 jaar)

Middenman
Middenman7 mei 2020 - 14:41

Zweden heeft per 100.000 inwoners ongeveer net zoveel sterfgevallen als Nederland, met het verschil dat het in Zweden nu sneller stijgt dan in Nederland. https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries. Daar staat tegenover dat Zweden al rond de 30% immuniteit zit en wij in Nederland op 3 - 4%. Wat beter is? De tijd zal het leren.

4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki7 mei 2020 - 16:00

Dat Zweden op 30% immuniteit zit dat is een grapje denk ik. De dokter in het filmpje zegt dat Stockholm op 25% immuniteit zit en in de hele rest van Zweden zijn er nauwelijks mensen besmet geraakt. Ze goochelen behoorlijk met cijfers als je het mij vraagt want als het aantal mensen dat besmet is geweest zo hoog ligt in Zweden, hoe kan het dan dat er relatief gezien zo weinig mensen overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2020 - 16:44

De registratie van sterfgevallen aan corona is ook overal anders. Die van Zweden is gezien de gevolgde methodiek vermoedelijk redelijk transparant en accuraat.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mei 2020 - 6:07

Volgens mij is ook die 25% geen hard cijfer maar gebaseerd op onderzoek onder zorgpersoneel in Stockholm dat een besmettingsgraad kent van 27%. Mij lijkt de kans groot dat het zorgpersoneel meer besmet wordt dan anderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 7:00

De immuniteit wordt geschat door gebruik te maken van mathematische modellen. Het is niet simpelweg een percentage bepaald onder zorgpersoneel. Momenteel wordt in het hele land onderzoek gedaan naar antistoffen in het bloed waardoor een nauwkeuriger beeld kan worden verkregen.

Rutger Groot
Rutger Groot7 mei 2020 - 14:34

"Zweden maakt onderdeel uit van de Europese landen die er niet of slecht in slagen de ziekte te bedwingen. De andere landen zijn Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Polen, en Roemenië." Afgaande op het aantal corona doden per miljoen inwoners doet Zweden het iets slechter dan Nederland. Roemenie doet het nota bene beter dan Duitsland!! Als er een land er slecht in slaagt de ziekte bedwingen is dat Belgie - waarom niet genoemd? Dit komt allemaal van openbare bronnen waar een beetje auteur/journalist toch naar op zoek zou moetn gaan. https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mei 2020 - 16:48

'Roemenie doet het nota bene beter dan Duitsland!! ' Da's niet gek. In Duitsland wonen 2,5 keer zoveel mensen per vierkante kilometer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2020 - 7:17

Om besmet te raken moet je nu eenmaal ander besmette personen tegenkomen . Dat was in Nieuw Zeeland buiten de steden ook niet makkelijk .

wegmetons
wegmetons8 mei 2020 - 8:37

Das niet zo gek dat Roemenië het beter doet, die testen echt geen mensen die overlijden op een coronavirus. Dat houdt het dodental vanzelf laag.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos8 mei 2020 - 20:21

Wat is er loos met de Corona aanpak in Bulgarije? Het land heeft een zeer strenge lockdown. Wanneer we naar de cijfers kijken, dan kunnen we als Nederland daar vrij jaloers op zijn. Bevestigd 1.872 Ziek 1,385 Hersteld 401 Overleden 86 Omgerekend (in Bulgarije wonen ongeveer 6 miljoen mensen) zou het er op neer komen dat er in Nederland 258 mensen aan het Coronavirus overleden zouden moeten zijn. Dan is er ook de hoofdstad Sofia waar 2.3 miljoen mensen wonen. Dat is 2,5 maal zoveel als in Amsterdam. Het is er dus heel erg aardig onder controle. Vanaf 13 mei wordt de lockdown weer stapje voor stapje vrijgegeven.

Oki Doki
Oki Doki7 mei 2020 - 14:08

Op de heel korte termijn denk ik dat Zweden inderdaad minder economische schade lijdt. Maar op de langere termijn zullen ze veel meer in de problemen komen dan andere landen. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid chronisch zieken die erbij zullen komen nadat mensen besmet zijn geweest met het coronavirus. Dat zijn geen grapjes, mensen blijven bijvoorbeeld de rest van hun leven kortademig en benauwd, daardoor kunnen mensen niet meer functioneren of voor zichzelf zorgen en zullen veel meer zorg nodig hebben bijvoorbeeld. Dat wil je je medemens toch niet aandoen? Laten we hopen dat er zo snel mogelijk een vaccin komt want als we voor de groepsimmuniteit gaan dan wordt dat echt een ramp die iedereen lang zal blijven achtervolgen.