Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zwarte stationswerkers geweerd bij aankomst Israëlische president in Parijs'

  •  
15-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-ShimonPeres300.jpg
Update: Bizarre maatregel kwam van spoorbedrijf ... Tussen het stationspersoneel van Parijse Gare du Nord mochten niet onverhoopt moslims zitten
Zwarte en Noord-Afrikaanse spoormedewerkers werden op 8 maart van het Parijse station Gare du Nord verbannen. Op die dag kwam namelijk de Israëlische president Shimon Peres aan in de Franse hoofdstad en dan mochten er tussen het stationspersoneel geen moslims zitten.
Update: De Franse spoorwegen SNCF heeft inmiddels toegegeven dat de maatregel door het bedrijf op eigen houtje is genomen. Er was geen sprake van een verzoek van de Franse overheid of Israëlische ambassade, meldt de Huffington Post
RTEmagicC_peres_300.jpg
Eerder: Een leidinggevende zou het stationspersoneel een dag eerder hebben meegedeeld dat zwarten en Noord-Afrikanen zich niet mochten laten zien bij de aankomst van Peres. De vakbond voor spoorpersoneel SUD heeft een aanklacht ingediend tegen spoorbedrijven SNCF en ITIREMIA. Die zeggen dat het om een veiligheidseis van de Israëlische ambassade en het Franse ministerie van Binnenlandse zaken. Maar die ontkennen dat op hun beurt ten stelligste, zo melden verschillende buitenlandse media zondag en maandag nadat de SUD een persbericht online zette.
De Belgische krant De Morgen schrijft dat de Israëlische president vreesde dat er moslims tussen het stationspersoneel zouden zitten. De Britse kranten The Daily Mail en The Telegraph maken eveneens melding van de rel in wording. Pijnlijk voor het seculiere Frankrijk, dat officieel geen rekening houdt met religie, pijnlijk voor de Franse president Francois Hollande, die beloofde iets te doen aan discriminatie die desondanks welig tiert in zijn land, maar ook pijnlijk voor spoorbedrijf SNCF dat een kwalijke rol speelde bij de deportatie van joden in de Tweede Wereldoorlog en daar nog maar onlangs excuses voor aanbood.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

JoopSchouten
JoopSchouten15 apr. 2013 - 15:07

De Israëlische president vreesde dat er moslims tussen het stationspersoneel zouden zitten en de spoorbedrijven komen hem tegemoet. Racisten.

bEngel2
bEngel215 apr. 2013 - 15:07

...er zulllen vast en zeker aanwijzingen geweest zijn dat er iets op handen was. Misschien dat het allemaal wel wat subtieler had gekund. ..gewoon iedereen checken op wapens e.d. ongeacht huidskleur en/of afkomst. Een feit is nml. dat het in Frankrijk barst van de anti-semieten, rechts-extremisten en ook een heuleboel fanatieke moslims.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 apr. 2013 - 15:07

Anti-semitisme is toch een Westerse uitvinding en begrip ? Denk aan de kruistochten en de Nazi. Sinds Wanneer zijn de Nazi-figuren en NBS-ers Arabieren geworden?

rbakels
rbakels15 apr. 2013 - 15:07

Waarom moest Peres in 's hemelsnaam met de trein? was er geen dienstauto beschikbaar? Deze man wordt natuurlijk in brede kring gehaat, terecht of ten onrechte doet er niet toe, en als-ie dan met alle geweld langs zo'n station moet gaan is dat vragen om moeilijkheden. In dit geval in de vorm van discutabele veiligheidsmaatregelen. Zien veel "echte" Fransen uit mediterrane streken er ook niet een beetje als Marokkanen uit?

Tealc2
Tealc215 apr. 2013 - 15:07

"Black" workers 'banned from Gare du Nord during Israeli president visit. Geen "zwart" personeel in station Parijs tijdens bezoek van Israëlische president Als dat geen racisme is. Ooh..ja en alleen racisten zullen ontkennen en verdedigen.

Bernie2
Bernie215 apr. 2013 - 15:07

Dit is racisme in haar puurste vorm. Erg zuur bovendien omdat Peres in eigen land een regering leidt dat een van de ergste verschijningsvormen van racisme bezigt: Apartheid. Ongelooflijk dat Hollande dit toestond.

leeuwenvanj
leeuwenvanj15 apr. 2013 - 15:07

Henk, je weet niet wat het Israelisch leger doet in Palestina, wat het heeft gedaan in Palestina of je keurt het gewoon goed. Wat Frankrijk heeft gedaan is fout, hartstikke fout.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 apr. 2013 - 15:07

Een ding is zeker: De economie en racisme in het Westen gaan zwaar verliefd hand in hand. Gaat het goed met de economie is het vrijheid en democratie, gaat het klote met de economie dan is het de schuld van je bruine buurman.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 apr. 2013 - 15:07

Deze storm in een glas water is ook weer gaan liggen. Joop Schouten: De Israëlische president vreesde dat er moslims tussen het stationspersoneel zouden zitten en de spoorbedrijven komen hem tegemoet.Racisten. Noch Hollande, noch Perez lijken er bij nader inzien achter te zitten. Wat is speculeren toch een leuk tijdverdrijf.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 15:07

Zo erg is het dus al met het antisemitisme, dat men uit voorzorg hele volksstammen moet weren omdat er toevallig een Jood aankomt.

3 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 apr. 2013 - 15:07

Zo erg is het dus met het antisemitisme dat iedereen die misschien van Aranische oorsprong is geweerd moet worden...

Rootman
Rootman15 apr. 2013 - 15:07

Leuk om toch steeds de corrupte kromheid van uitspraken aan het licht te brengen!: 'Zo erg is het dus al met het antisemitisme, dat men uit voorzorg hele volksstammen moet weren omdat er toevallig een Jood aankomt. ' Toevallig een jood??? Een levenslange carriere in de Israelische regering? Nee niet toevallig een jood dus!

Bakoe
Bakoe15 apr. 2013 - 15:07

Van Palestina tot en met Marokko wonen semitische volkeren. Een raar woord dat antisemitisme. Dit alles heeft niets met racisme te maken maar met een clash tussen geloven. Eeuwenoude opvattingen gehaald uit boeken geschreven door lieden die omdat de wereld onverklaarbaar leek hun moraal en handelen recht gaven door daar de goedkeuring van een opperwezen aan te verbinden. Metafysica als leidraad. Totale nonsens van beide kanten die tot deze onzin leid. Zowel het moslim zijn als jood zijn is een identiteit ontleend aan geloof, en heeft niets met ras te maken. Zo kan ik als ik dat wens morgen moslim of jood worden. Gelukkig heb ik het te druk voor die onzin.

karelkoning
karelkoning15 apr. 2013 - 15:07

In plaats van het Israëlisch racisme nu voor eens en altijd aan de kaak te stellen en het proberen te bestrijden doet de gastheer er even hard aan mee; in Nederland -met VVD en PvdA in de regering- is het trouwens niet anders: erger zelfs...!!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten15 apr. 2013 - 15:07

'In de klacht staat te lezen dat die maatregel door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Parijs was getroffen, omwille van veiligheidsredenen.' Ja, ja ... 'Hollande en Peres laten weten niet van de maatregel op de hoogte te zijn geweest.' Zou kunnen, maar toch. Ik geloof ze pas als ze beide ondubbelzinnig duidelijk hun afschuw uitspreken over deze racistische actie.

Rechterhand
Rechterhand15 apr. 2013 - 15:07

Heb je bewijs voor de stelling die je hier poneert? Ik heb namelijk geen enkel discriminatief voorstel van het kabinet voorbij zien komen. En heeft premier Rutte zelfs over homorechten gepleit bij Putin. Ik zou dus het tegendeel kunnen beweren.

[verwijderd]
[verwijderd]15 apr. 2013 - 15:07

De vraag is daarom: valt de maatregel te rechtvaardigen en in hoeverre is hij echt discriminerend en ook als zodanig bedoeld? Hoe discriminerend de maatregel ook klinkt, het is niet onbegrijpelijk dat het bedrijf rekening wenste te houden met de impopulariteit van Israëlische politici bij Islamistische en of Arabische medewerkers die op hun beurt hele gevoelige/beledigende/zorgwekkende dingen zouden kunnen gaan roepen nu dat hier op grond van de vrijheid van meningsuiting meestal is toegestaan. Misschien vliegt er wel een schoen naar zijn hoofd moeten ze gedacht hebben. En het zou zomaar kunnen gebeuren. Om een eventueel scenario al bij voorbaat te voorkomen, heeft men ertoe besloten eerder genoemde groepen op een (gepaste) afstand te houden. De maatregel getuigt van weinig vertrouwen in medewerkers van een bepaald ras of geloof ten tijde van een bepaalde gebeurtenis, maar is niet in die zin discriminerend dat deze groepen erop achteruitgaan ten opzichte van hun collega's. Hij dient enkel tot voorkoming van wanordelijkheden ten tijde van het bezoek van het in veel van hun kringen gehaat persoon en ambt. In de maatregel zit wel een vooroordeel t.o.v. islamieten en Arabieren maar treft deze niet in hun arbeidsrechtelijke rechten als medewerker. Ik vind dat hier van discriminatie in de klassieke zin geen sprake, wel schilt er een vooroordeel in de maatregel die te rechtvaardigen als men kijkt naar alle omstandigheden van het geval. Dat men better-safe-than -sorry-mentaliteit hanteerde is niet onbegrijpelijk nu inbreuk op de (arbeidsrechtelijke) rechten van deze medewerkers achterwege is gebleven en ze enkel werden geacht zich op een bepaald moment zich ergens niet te vertonen. De schade aan de kant van de medewerkers is louter symbolisch.

1 Reactie
Tealc2
Tealc215 apr. 2013 - 15:07

M.a.w. deze mensen zijn al veroordeeld op grond van uiterlijk(zwart) en afkomst(Afrika) zonder dat ze enige misdaad begaan hebben.. Sorry hoor hassan..maar deze keer ben ik niet met je eens.. Want wanneer het om uitsluiting van huidskleur gaat maak ik nooit concessies.