Joop

Een zwarte Sinterklaas? Dat kan natuurlijk niet zomaar...

  •  
13-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De politie verdacht Patrick niet van een misdrijf, hij werd geweigerd uit Maassluis omdat hij als niet blanke man in een Sinterklaaspak een positieve bijdrage wilde leveren aan het Sinterklaasfeest
De Nieuwe Sint, Patrick Mathurin, is tegengehouden tijdens de Sinterklaas intocht in Maassluis. De grote vraag is natuurlijk waarom? Misschien is hij wel weggestuurd omdat de politie bang was dat hij een demonstrant zou zijn? Dat lijkt echter niet waarschijnlijk. Het was helemaal niet verboden om te demonstreren in Maassluis. De Nederlandse Volksunie (NVU) mocht immers ook gewoon demonstreren tijdens dit kinderfeest. Voor wie niet bekend is me de NVU: de NVU is naar eigen zeggen een volks-nationalistische volks-socialistische beweging. De beweging wil onder andere de doodstraf invoeren, een onmiddellijke stop voor het bouwen van synagogen, een subsidiestop voor antidiscriminatie bureaus en de NVU wil daarnaast Vlaanderen annexeren. Gezien de NVU mocht demonstreren kunnen we wel stellen dat dit niet de reden was dat Patrick Mathurin werd tegengehouden door de politie. Daarbij komt verder nog dat Patrick Mathurin aan de politie heeft verklaard dat hij niet kwam om te demonstreren.
Was het dan misschien zo dat hij niet bij het Sinterklaas feest hoorde? Het was immers de intocht van Sinterklaas, dat alleen bezoekers die hierbij hoorde naar binnen mochten is plausibel. Dat lijkt ook niet het geval te zijn. Tijdens de intocht mocht in principe iedereen naar binnen, er liepen mannen, vrouwen en kinderen. Sommige waren verkleed als Sint of Piet soms waren ze zelfs geschminkt. Patrick Mathurin was zelf ook verkleed als een Sinterklaas. Hij had een pak, een mantel een mijter en een gouden staf. Precies zoals een traditionele Sinterklaas eruit ziet. Het kan niet zijn dat de politie dit gemist heeft want Patrick legt zelfs nog aan een agent uit dat hij als Sinterklaas verkleed is en dat hij graag naar binnen wil om een positieve bijdrage te leveren aan het Sinterklaas feest.
Is er dan echt niks dat Patrick Mathurin onderscheid van de andere Nederlanders die verkleed als Sinterklaas naar Maassluis gingen voor de intocht? Nee er was wel degelijk een verschil. Patrick Mathurin is namelijk niet blank. Zijn huidskleur was het enige aantoonbare verschil met de andere Sinterklazen, die ook naar Maassluis gingen om een positieve bijdrage te leveren aan het Sinterklaas feest. Dit lijkt dan ook de enige reden te zijn geweest voor de politie om Patrick Mathurin tegen te houden. Dit gaat heel ver, verder dan etnisch profileren. Etnisch profileren is het sneller verdenken van mensen op basis van hun etniciteit zonder hier een goede reden te hebben. Daar was hier geen sprake van. De politie verdacht Patrick niet van een misdrijf, hij werd geweigerd uit Maassluis omdat hij als niet blanke man in een Sinterklaaspak een positieve bijdrage wilde leveren aan het Sinterklaasfeest. Ik hoop dat de politie de agent in het filmpje aanpakt op zijn gedrag, dat Patrick welverdiende excuses aangeboden krijgt en dat hij volgend jaar gewoon welkom is bij het Sinterklaas feest. Dit feest is een feest van iedereen en daar zou Patrick ook welkom moeten zijn.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (93)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 nov. 2016 - 12:25

Zwarte Piet, de hulpvaardige, vrolijke, lenige en enigszins domme maar leuke kindervriend. Sinterklaas, de oude viezerik, die jaarlijks stoute kindertjes uitzoekt om zich hem in zijn dungeons in Spanje aan zijn gerief te helpen komen. Het is inderdaad hoog tijd om Piet blank te maken en Sint Zwart, dat zijn voor iedereen in ons land karikaturen die niet beledigend zijn.

kassakijker73
kassakijker7315 nov. 2016 - 11:04

Patrick is gewoon een hulpsint. Maar dat zal ook wel weer racisme zijn.

truusbeek2
truusbeek214 nov. 2016 - 13:58

Volgens Theodomir Nsengimana, een donkere politicus bij de CD&V, heeft Zwarte Piet niets met racisme te maken. Hij verkleedde zich zaterdag dan ook als Zwarte Piet. „Ik blijf bij mijn standpunt dat Sint-Maarten, Sinterklaas en hun Zwarte Pieten niets te maken hebben met racisme”, zo schrijft hij op Facebook. „Deze eeuwenlange traditie moet behouden en verder gezet worden.” „Ik betwist ook de bewering dat veel Afrikanen dit kinderfeest racistisch zouden vinden”, zo vervolgt hij. „Deze nodeloze discussie draagt niet bij tot de verdraagzaamheid en de maatschappelijke cohesie die de samenleving nodig heeft om echte gevallen van racisme en discriminatie aan te pakken.”

MRdevries538
MRdevries53814 nov. 2016 - 13:51

de man is tegengehouden omdat hij een ludieke demonstratie houd. ludiek, maar toch een demonstratie. Simpel Alle verbale slimmigheden ten spijt draait het hier om: HIJ neemt ZIJN kinderen niet mee naar de confrontatie, en tracht zo veel mogelijk mensen te confronteren met zijn ludiek protest. Buiten amsterdam tuinen ze daar niet in. . Hij is de hillary-clinton van de anti-sinterklaas demonstraties. Iedereen MOET toch begrijpen dat hij niet protesteert en de voorste rij MOET krijgen? Want hij staat voor het politiek correcte amsterdamse grachtengordel-standpunt. DUS is hij geen demonstrant. (?)

Peter_K2
Peter_K214 nov. 2016 - 13:31

Ik heb geen enkel probleem met een zwarte Sinterklaas, maar laat hem wel zijn eigen feestje organiseren, en niet dat van een ander gaan verstoren.

mjensen
mjensen14 nov. 2016 - 13:07

Hans Teeuwen trok ooit een sinterklaaspak aan om zich vervolgens zogenaamd te laten pijpen door de heren van Jiskefet. Dat was een grappige sketch, maar ook vrij ongevaarlijk, want natuurlijk wil Hans Teeuwen niet dat Sinterklaas echt verdwijnt. Hans Teeuwen is politiek-incorrect van het hele brave soort, het soort waarmee je het theater in kan, waar het geenstijl klapvee de handen op elkaar doet en zichzelf wijsmaakt dat de anderen de elite vormen. Patrick Mathurin is de echte provocateur, die prikt waar het pijn doet.

Joop den Uil
Joop den Uil14 nov. 2016 - 9:08

ludiek statement, maar het gros van de kinderen is nu wel in de war. leuk dus, maar niet voor de jeugd.

5 Reacties
Zandb
Zandb14 nov. 2016 - 10:32

Wat een sneu argument: Kinderen raken in de war; die kinderen verkleden zichzelf toch ook tot Sinterklaas of zwartepiet? En verder geloven ze meest idiote dingen, dus kunnen volwassenen hier in dit geval de kinderen toch ook wel "gezellig" voor de gek houden; nog meer pret!

Lozerech
Lozerech14 nov. 2016 - 13:20

'De zwarte rasta-Sint deint vrolijk mee op de blaasmuziek, langs het publiek dat zaterdag staat opgesteld op de kade van De Kolk. Met een brede lach deelt hij rode en witte rozen uit en kleumende ouders gniffelen om zijn ludieke protest. Ze willen zelfs mét hun kinderen met de zwarte Sinterklaas op de foto. Hij komt, zo zegt hij, voor een feest 'met liefde en vriendschap'. En: "Samen komen we er wel uit."' -- Trouw http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4414228/2016/11/12/Achter-het-decor-van-de-intocht-is-weinig-ruimte.dhtml

Zandb
Zandb14 nov. 2016 - 21:01

Z_edje: Wel ja, die duizenden kinderen van u verlenen u natuurlijk de nodige autoriteit? Dat kinderen dingen niet of wel (kunnen) snappen, dat lijkt mij duidelijk. Daarom is de rol van de volwassene om er voor te zorgen, dat kinderen die niet kunnen begrijpen, op kinderlijke wijze de waarheid gelogen krijgen: Ik kan er ook niets aan doen maar dat is voor volwassenen blijkbaar een deel van de pret als het om sinterklaas gaat.

Minoes2
Minoes215 nov. 2016 - 1:47

Als het aan Zandbergen ligt schaffen we alle literatuur af, alle sprookjesboeken, alle culturele neigingen, sprookjesboeken. Weg ermee!

Zandb
Zandb15 nov. 2016 - 9:40

Minoes: Jammer dat u niet begrijpt wat ik zeg: "Daarom is de rol van de volwassene om er voor te zorgen, dat kinderen die niet kunnen begrijpen, op kinderlijke wijze de waarheid gelogen krijgen." Als u nog nadere uitleg nodig heeft, dan hoor ik het wel.

ATM2
ATM214 nov. 2016 - 9:00

Een zwarte Sinterklaas kan natuurlijk helemaal niet. De bisschop waar Sinterklaas op gebaseerd is kwam uit Turkije en zou dus een Turk moeten zijn. Overigens is Sinterklaas een Rooms Katholiek feestje, dus waar al die atheïsten, calvinisten, moslims en alle overige niet-katholieken zich mee bemoeien is mij een raadsel.

2 Reacties
Peter_K2
Peter_K214 nov. 2016 - 13:28

Toen Sint Nicolaas bisschop was, waren er nog geen Turken in Klein Azië (=het huidige Turkije). Terwijl Nederland en de EU om een of andere reden multicultureler moet worden, wordt Turkije met het jaar monocultureler: iedere niet-Turks element wordt stelselmatig verdreven of uitgeroeid. Alle vroege en zeer oude Griekse en Christelijke gemeenten in Turkije bestaan feitelijk niet meer. Het sinterklaasfeest is even katholiek als de kerstboom: helemaal niet dus! Beide zijn veel ouder dan het Christendom.

Brubon
Brubon15 nov. 2016 - 20:27

Peter_K. voor de turken kwamen , er varen veel sorten mensen in Klein Azie, niet alleen de Griekse. Dus hier kan je hem duidelijk zien. https://www.youtube.com/watch?v=jrKWoQHGn2g . Ah ah , verassing!

Onschuld
Onschuld14 nov. 2016 - 8:55

Ik en benieuwd welke wetsbepaling deze tweede zwarte sinterklaas overtreden heeft: a) het is verboden voor sinterklaas te spelen met een andere dan een witte huidskleur b) het is verboden voor sinterklaas te spelen als er al een andere aanwezig is. In geval b) krijgt de politie het nog druk in sommige winkelstraten.

2 Reacties
Jhonathan
Jhonathan14 nov. 2016 - 10:19

Het gaat helemaal niet om wetsbepalingen, maar om fatsoen. Zo staat er ook niet in de wet dat je iemand moet laten uitspreken, maar fatsoenshalve doe je dat wel.

Onschuld
Onschuld15 nov. 2016 - 1:28

Als het om fatsoen zou gaan, dan zou er wel een verbod bestaan op onfatsoenlijke tradities.

arjenZH
arjenZH14 nov. 2016 - 8:51

Ook een 2e witte Sinterklaas zou zijn tegengehouden. Wanneer valt het kwartje nu eens dat het geen pas geeft om een kinderfeest te komen verzieken?

4 Reacties
Onschuld
Onschuld14 nov. 2016 - 10:17

Wanneer valt het kwartje nu eens dat je wettelijk gezien geen poot hebt om op te staan.

Zandb
Zandb14 nov. 2016 - 10:37

Laten we het daar eens over hebben: Een sinterklaasfeest mag niet verziekt worden. Nou daar zullen we het snel over eens zijn maar wie dan het recht heeft om te bepalen wie dan dan op welke manier een sinterklaasfeest verziekt; die vraag te beantwoorden, daar zijn we, ik weet niet hoe lang al mee bezig, slimpie!

arjenZH
arjenZH14 nov. 2016 - 13:41

@Onschuld @Zandbergen Dit heeft alles met onfatsoen en provocatie te maken. Er is met opzet geen toestemming gevraagd. En dan wordt er terecht ingegrepen door het bevoegd gezag. En overigens ben ik voor de geleidelijke verandering van ZP, maar ik ben met alles wat in me zit tegen dit soort akties die een kinderfeest verstoren.En dan het slachtoffer gaan uithangen als het plannetje mislukt. Deze demonstronten hebben zowat de hele Nederlanderse bevolking tegen zich in het harnas gejaagd. Lekker slim.

Zandb
Zandb15 nov. 2016 - 9:56

arjen en edje: Blijkbaar komt die vraag waar we het al weet ik hoe lang over hebben: "Wie mag een kinderfeestje verzieken" niet eens in jullie op. edje: U heeft blijkbaar kinderen. Dat maakt u expert. Dan ruil ik mijn idiote denkbeelden graag in voor de uwe: Het plezier voor kinderen staat voor op. En daarom kunnen er natuurlijk niet meerdere sinterklazen rondlopen, laat staan dat er nog één zwart is ook! Dat bederft gegarandeerd de pret alleen maar. Dat er misschien zielige donkere kindjes zijn, daar kunnen we het nog wel eens over hebben.

omaoeverloos
omaoeverloos14 nov. 2016 - 8:44

Dit heeft natuurlijk niets met discriminatie te maken, wanneer Patrick met een stoomboot Maassluis was binnegevaren was hem geen stroobreed in de weg gelegd..

Eris
Eris14 nov. 2016 - 8:43

Wel vermoeiend om steeds te lezen dat die idioten van de NVU wel mochten demonstreren en dat de anti-ZP idioten geweerd zouden zijn. Niet goed op de hoogte van de feiten of komt het gewoon wel goed uit om het standpunt kracht bij te zetten?

Rozemarijn Lucassen
Rozemarijn Lucassen14 nov. 2016 - 7:58

Sinterklaas maakt een vriendelijk praatje met een agent, helemaal prima toch? Volgens mij gebeurde er juist iets moois: op een feest waar normaal gesproken geen enkele andere volwassene dan degene die ervoor betaald krijgt zich als sinterklaas verkleedt, verscheen nu een lieve tweede/nieuwe sint met een nieuw verhaal. En aan de reactie van de agent zie ik dat dit door hem met verbazing EN plezier ontvangen wordt. Of waren er meerdere volwassen sinterklazen naar het feest gekomen en ondervroeg de politie alleen deze?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 nov. 2016 - 7:40

Demonstreren mag. Provoceren ook. Een beetje jennen - kijk nog een Sinterklaas, hoe kan dat nou? - moet dan ook kunnen. Van den Dikkenberg trapt er in.

Jaacob52
Jaacob5214 nov. 2016 - 7:38

Natuurlijk kan een zwarte Sinterklaas niet. Net zoals zwarte pieten die als clown geschminkt zijn niet kunnen. Vele onderzoeken hebben laten zien dat meer dan 80% van de bevolking een zwarte piet wil en slechts 15% een piet met een andere kleur. Gario, "kunstenaar", liet gisteren weten dat hij pas stopt met actie voeren als er in Nederland geen enkele zwarte piet meer rond loopt. Dat wordt wat als hij komende jaar door de mestkar wordt gehaald als hij zich buiten de steden waagt.

8 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:08

"Natuurlijk kan een zwarte Sinterklaas niet." Tuurlijk, een gekleurde Premier ook niet. Ben je erg duidelijk.

Onschuld
Onschuld14 nov. 2016 - 10:22

"Dat wordt wat als hij komende jaar door de mestkar wordt gehaald" Dat is natuurlijk geen oproep tot geweld en je mag hem ook geen fascist noemen.

RoBru
RoBru14 nov. 2016 - 10:25

"Natuurlijk kan een zwarte Sinterklaas niet" Onzin, als het relevant of gewoon ludiek is kan een witte Martin Luther King ook.

Zandb
Zandb14 nov. 2016 - 10:45

Jaacob: Wanneer begrijpt u nu toch eens, dat iemand wel ik weet niet kan vinden, dat u of ik wel of niet moeten of mogen doen: Nou en? Hebt u medestanders nodig om uw standpunt kracht bij te zetten?

Thales van Milete
Thales van Milete14 nov. 2016 - 12:29

Wat zijn we weer een partij kinderachtig met z'n allen. Net een stel kleuters hier. Deze beste man verkleed zich niet als sinterklaas om bij te dragen aan de gezelligheid van het Sinterklaas feest. Nee, deze man verkleed zich om te provoceren en reacties uit te lokken. Dat weet ik, dat weet hij en dat weet iedereen hier op deze site. Praat dan a.u.b. niet recht wat krom is. zo sneu. Van de andere kant, de man mag zich natuurlijk best verkleden als Sinterklaas als hij dat wil. Als hij zich daar goed bij voelt om als een zot over straat te gaan. Be my guest. Laat hem vooral verder lopen en geef hem zijn minutes of fame. Hoop dat hij 's avonds trots is op zichzelf en met een voldaan gevoel de klamme lappen opzoekt. Waar maken we ons druk om??

Jaacob52
Jaacob5214 nov. 2016 - 14:20

Thales, eindelijk iemand hier in het commentaar die niet op alle slakken zout legt en er ook voor uit komt dat twee sinterklazen, waarvan een zwart, niet passen in het feest.

Brubon
Brubon15 nov. 2016 - 20:20

Natuurlijk kan een Zwarte Sinterklaas allemaal wel. Het kan en het zou en het moet. Omdat Sinter Klaas was zwarte. heel simpel, meneer Jaacob. https://www.youtube.com/watch?v=jrKWoQHGn2g

Brubon
Brubon15 nov. 2016 - 20:22

Natuurlijk kan een Zwarte Sinterklaas allemaal wel. Het kan en het zou en het moet. Omdat Sinter Klaas was zwarte. heel simpel, meneer Jaacob. youtube.com/watch?v=jrKWoQHGn2g

Marri2
Marri214 nov. 2016 - 7:17

Een volwassen man die een kinderfeest komt verstoren : hoe stoer kun je zijn !

1 Reactie
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:06

Waar heb je een kinderfeest gezien? Ben ik op vele geweest, nooit terreurpolitie erbij gezien.

tinekea2
tinekea214 nov. 2016 - 7:00

nee hoor, je provoceert echt niet als je als tweede sinterklaas verschint. echt niet!

3 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:05

Ik begrijp wat je zegt - Een volk, een leider, een Sinterklaas, een zwarte piet. Er is maar een volk exclusief op deze aarde, toch?

tinekea2
tinekea214 nov. 2016 - 11:34

je zou je dood moeten schamen voor deze opmerking. die vergelijking is zooo verschrikkelijk fout. Maar goed, dat zal; jij dan ook wel anders zien:-)

arjenZH
arjenZH14 nov. 2016 - 15:12

@Freeman Wil je nu echt serieus een link leggen tussen het sinterklaasfeest en Nazi-Duitsland? Of begrijp ik je reactie verkeerd?

MichelD
MichelD14 nov. 2016 - 6:41

Volgens onze traditie kan er maar 1 persoon tegelijkertijd Sinterklaas spelen in aanwezigheid van een groep kinderen, die persoon moet duidelijk onderscheidbaar zijn van alle anderen. En zo iemand was dus al aanwezig. Ook een tweede blanke Sinterklaas zou tegengehouden worden.

JStokx
JStokx14 nov. 2016 - 6:30

Oké, nog een keer: de NVU had hun demonstratie netjes van te voren gemeld. Als de anti-pieten dat niet doen, moeten ze niet gaan klagen dat ze geweigerd worden. Het is trouwens wel sneu dat je die kinderen wilt verwarren met een extra Sinterklaas.

2 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:11

Maar wel vanaf klein af laat je de kinderen de extreem-rechtse NVU bewonderen? Nou, dan als gevolg hiervan over paar jaren mogen we de pogroms op buitenlanders metertijd verwachten.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen14 nov. 2016 - 10:49

@ Freeman 14 november 2016 at 10:11 "Maar wel vanaf klein af laat je de kinderen de extreem-rechtse NVU bewonderen?" Zouden die kinderen dat herkend hebben als zijnde NVU? Volgens mij speelden zij het toneelstukje wel leuk mee zoals het bedoeld is, maar ik kan dit helemaal mis hebben want ik heb dit van horen zeggen en mij er niet in verdiept.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen14 nov. 2016 - 0:20

Even terug. Het is een kinderfeest. Een hulpsinterklaas naast de 'echte' kan niet. Het feest heeft de prioriteit, niet de discussie er omheen. Wat mij betreft kan er niet hard genoeg gemept worden op hen (links/rechts of zwart/wit) die dit opzettelijk willen verstoren. Daar is geen greintje discriminatie aan. Het feest maakt overigens geen onderscheid tussen lichtere en donkere kinderen. God zij dank niet. Voer de discusie waar hij plaats moet vinden.

3 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:11

Zou je die plaats willen aanwijzen?

Onschuld
Onschuld14 nov. 2016 - 10:24

"Wat mij betreft kan er niet hard genoeg gemept worden" Dat is natuurlijk geen oproep tot geweld en je mag hem ook geen fascist noemen.

MarkvanLeeuwen
MarkvanLeeuwen14 nov. 2016 - 10:38

@ Freeman 14 november 2016 at 10:11 "Zou je die plaats willen aanwijzen?" Met alle plezier: niet daar. Elders is prima bijvoorbeeld bij Paul, op Geenstijl, klaag de gemeente Maassluis aan of maak er een politiek punt van. Je zou ook eens het op Joop.nl aan kunnen kaarten misschien. Nb: ik vond het wel eens leuk op een donkere Sint te zien, dat staat buiten kijf. Maar als je serieus een gebeurtenis uit het verleden na speelt moet je het zo goed mogelijk doen. Anders kun je je ook afvragen als er een oorlogsfilm gemaakt wordt waarom die Westerse dictator van rond 1940 altijd blank is.

Piet de Geus
Piet de Geus14 nov. 2016 - 0:09

"De grote vraag is natuurlijk waarom?" Heel simpel: om het kinderfeestje niet te kunnen verzieken. "Dit feest is een feest van iedereen en daar zou Patrick ook welkom moeten zijn." Net zo welkom als iedereen die in sinterklaaskostuum tussen het publiek op komt duiken.

2 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:09

Wat is dat voor nare "feest" als je geen lol mee kan trappen?

arjenZH
arjenZH14 nov. 2016 - 10:50

@Freeman Wat jij lol trappen noemt, noem ik het bloed onder de nagels vandaan halen. Ga vooral zo door stelletje doordrammende idioten. Of hebben jullie een geheime agenda om een 2e Trump aan de macht te helpen in Nederland?

Piet Snot
Piet Snot13 nov. 2016 - 23:32

Racisme verliest steeds meer kracht. In het Zuid Afrika van Botha, daar had je racisme. Als die verwende kinderen zo blijven drammen wordt racist gewoon een woord als proleet. Stel je voor dat ik zo'n heisa van Sneeuwwitje zou maken, wie zou me serieus nemen?

2 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:18

Zou ik zeggen probeer maar, dan zien we het wel.

FactChecker
FactChecker14 nov. 2016 - 9:55

Piet Snot 14 november 2016 at 00:32 - In het Zuid Afrika van Botha, daar had je racisme. - Niet had maar heb, alleen is het nu tegen blanke gericht - Als die verwende kinderen zo blijven drammen wordt racist gewoon een woord als proleet - Is het al lang in mijn ogen, en de ogen van vele anderen. Vroeger betekende racist nog iets, als je racist werd genoemd gaf dat stof tot nadenken. Nu ben je racist en het kwaad zelf als je enige vorm van begrip toont richting de politieke partij die al meer dan een jaar aan kop gaat in de peilingen.

Jhonathan
Jhonathan13 nov. 2016 - 23:16

Er was niemand anders die in een sinterklaas pak rondliep daar, dan de televisie-sint. Liegen om tot een argument te komen kan men beter niet doen. En uiteraard is het niet erg dat wie dan ook zich in een sint-pak hijst, maar je kunt je ook een keer afvragen of de intocht werkelijk het moment is om statements te maken. Deze zwarte sinterklaas liep al een week voor de intocht hier in Amsterdam rond, prima, de man houdt namelijk van aandacht. Maar kom op, laten we niet doordraaien. De man is niet aangehouden omdat hij zwart is, maar omdat er al een sint was.

1 Reactie
Jhonathan
Jhonathan13 nov. 2016 - 23:17

aangehouden = tegengehouden

WillemPetas
WillemPetas13 nov. 2016 - 22:37

Waarom zou je alle kinderen in verwarring willen brengen met ineens 2 sinterklazen op het toneel? Slaat toch nergens op. Dan is het toch duidelijk dat het een verstoring van het kinderfeest. Derhalve volkomen terechte aanhouding door de politie.

8 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 6:43

Heb je een chronisch probleem met huidskleur? Want daar lijkt het erg sterk op,

kindval
kindval14 nov. 2016 - 6:43

Zo simpel is het inderdaad...heeft helemaal niets met kleurtje te maken..ook een tweede witte sinterklaas zou terecht niet welkom geweest zijn.

Earl Johnson
Earl Johnson14 nov. 2016 - 7:14

Heeft u het stuk gelezen? Er staat duidelijk dat er meerdere sinterklazen aanwezig waren op het feest. Het enige verschil zit hem in het feit dat een donker getinte sinterklaas niet onze landelijke feest mocht mee vieren.

Nick the Stripper
Nick the Stripper14 nov. 2016 - 8:10

[Earl Johnson 14 november 2016 at 08:14 Heeft u het stuk gelezen? Er staat duidelijk dat er meerdere sinterklazen aanwezig waren op het feest.] Dat staat er helemaal niet duidelijk. Maar ongetwijfeld gaat dat zinnetje over kinderen die verkleed gaan als Klaas of Piet. Een volwassene die zich op de intocht van de 'echte' Sint ook verkleedt als de Goedheiligman, dat is compleet not done. Als Van den Dikkenberg noteert: "Is er dan echt niks dat Patrick Mathurin onderscheidT van de andere Nederlanders die verkleed als Sinterklaas naar Maassluis gingen voor de intocht?", dan is het antwoord simpel: ja, er is verschil. Alle andere als Sinterklaas verklede bezoekers zijn kinderen. Die mogen dat. Volwassenen niet.

Jacob2
Jacob214 nov. 2016 - 8:37

Nog even deze bewering onderbouwen met wat beeldmateriaal?

Jhonathan
Jhonathan14 nov. 2016 - 8:52

@ Earl Johnson 14 november 2016 at 08:14, > "Er staat duidelijk dat er meerdere sinterklazen aanwezig waren op het feest." Dat verzint de schrijver, er waren geen andere sinten. Ik weet niet waarom hij dat schrijft, maar zoals ik eerder al zei: waarschijnlijk om tot een argument te komen.

MarcoG
MarcoG14 nov. 2016 - 8:59

Freeman, waar heeft Willem het over kleur? Earl, U heeft die meerdere sinterklazen ook gezien? Of zou het misschien niet helemaal waar zijn wat er in het stukje staat?

kindval
kindval14 nov. 2016 - 9:11

earl:" Er staat duidelijk dat er meerdere sinterklazen aanwezig waren op het feest." En jij gelooft dat er meerdere volwassen sinterklazen rondliepen? Kom nou toch?!

Bram Emanuel
Bram Emanuel13 nov. 2016 - 22:27

Is dit nou cultural appropriation of niet? Ik weet het niet meer. Misschien dat een linkse mij dat kan uitleggen.

4 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 6:43

Ken je het verhaal van de donkere Jesus Christus? Of mogen er enkel blanke mee spelen.

ATM2
ATM214 nov. 2016 - 9:04

@Freeman Als je als christen gelooft in het verhaal van Jezus Christus dan kan die helemaal niet zwart zijn. Het is dan gewoon een mediterranier, hooguit Arabier, en die zijn gewoon blank.

Onschuld
Onschuld14 nov. 2016 - 10:30

Als je als christen gelooft in het verhaal van Jezus Christus dan kan die natuurlijk best wel zwart zijn, want tenslotte was hij in dat geval de zoon van god en niet van Jozef de Timmerman.

Bram Emanuel
Bram Emanuel14 nov. 2016 - 17:08

Nee, ik bedoel zijn dreadlocks.

Freeman2
Freeman213 nov. 2016 - 22:15

Patrick Mathurin moest vertellen dat hij gewoon lid is van NVU - was hij dan meteen zonder enige bezwaar overal toegelaten.

1 Reactie
Eris
Eris14 nov. 2016 - 8:47

Misschien moet je je eerst eens in de feiten verdiepen alvorens feitelijke onjuistheden te roepen.

Haastig
Haastig13 nov. 2016 - 22:01

Hulde aan Patrick Mathurin. De provocerende vraag "vindt u het niet een beetje provocerend?", heeft hij uitstekend beantwoordt.

JanMer2
JanMer213 nov. 2016 - 21:59

"hij werd geweigerd uit Maassluis omdat hij als niet blanke man in een Sinterklaaspak een positieve bijdrage wilde leveren aan het Sinterklaasfeest" Er was een verordening door de burgemeester afgegeven dat het terrein alleen toegankelijk was voor kinderen en hun begeleiders. Niet zo heel gek bij een kinderfeest. Met al die redenen die de schrijver geeft heet het dus niets te maken; het probleem was dat de zwarte Sinterklaas niet de begeleider was van een kind.

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson14 nov. 2016 - 7:15

"het probleem was dat de zwarte Sinterklaas niet de begeleider was van een kind" 80% van de aanwezige zwarte pieten ook niet.

Mark Gh
Mark Gh13 nov. 2016 - 21:42

Er was nog een verschil: hij was er niet als begeleider van (een) kind(eren). De huisregels stelden dat het reguliere evenemententerrein slechts open was voor kinderen en hun begeleiders. Het had dus niets met de huidskleur van deze man te maken.

7 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 6:44

Bijzonder strenge maatregels verklappen dat er niet meer over kinderfeest gaat, wel iets anders aan de gang is.

Earl Johnson
Earl Johnson14 nov. 2016 - 7:16

80% van de aanwezige zwarte pieten waren ook geen begeleider van een kind. Die waren daar om hun zwarte piet te verdedigen

WillemDrees
WillemDrees14 nov. 2016 - 7:29

Waar kan ik dit terug lezen? Uw bron?

Mark Gh
Mark Gh14 nov. 2016 - 9:10

Dat zeg ik toch? De huisregels. Artikel 2 om precies te zijn: " De toegang is in 1e instantie bedoeld voor kinderen met begeleiders." http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NKHPJwxzpUkJ:www.maassluis.nl/document.php%3Fm%3D43%26fileid%3D88909%26f%3D7d92b45e9a3212fff7924ad585038ecb%26attachment%3D1%26c%3D71890+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl Earl, die mensen waren daar in goed overleg met de organisatie, na een tijdige en correcte kennisgeving van hun bedoeling. Dat had de anti-pietenbende ook kunnen doen, maar dat wilden ze niet.

Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:14

"Waar kan ik dit terug lezen? Uw bron?" -Maassluis

Bertien Sour
Bertien Sour14 nov. 2016 - 9:29

Earl Johnson 80% verklaar u nader wie is u bron? Hetzelfde zou ik willen zeggen tegen dat studentje.Je schrijft hier wel een mooi stukje maar was je er zaterdag zelf bij,of heb je de media plat gescrold om aan informatie te komen. Blijkbaar was je nog niet goed wakker want als je berichtgeving goed had gelezen moest weten dat het NVU een vergunning had aangevraagd en ze een plek hebben toegewezen gekregen en zich daar netjes aan hebben gehouden. Dit zelfde gold voor de anti-pietenclub alleen waren zij niet tevreden met hun aangewezen plek. Waarom is Patrick niet gewoon gezellig in zijn eigen woonplaats verkleed als Sinterklaas naar de intocht van Sinterklaas komen kijken ?????

Mark Gh
Mark Gh15 nov. 2016 - 17:23

En Freeman? Nu je deze kennis hebt, ben je van gedachte veranderd?

Paddy3
Paddy313 nov. 2016 - 21:16

Zucht. Nogmaals dan: De NVU had zich aangemeld om te mogen protesteren. Ik ben ook geen fan van die kaalkopjes, maar dat recht hebben ze. Anti Pieters wilden zich niet aanmelden. Een bewuste keuze. Dan moet je niet gaan miepen over racisme als je toch naar die plek gaat. Hij liegt overigens als hij zegt niet te protesteren, want hij wil weldegelijk een statement afgeven. Overigens vind ik deze man zijn boodschap wel altijd positief geven. Daar kunnen de meeste van zijn medestanders nog wat van leren.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 nov. 2016 - 21:08

Jammer Lasse dat er in je betoog nogal wat halve waarheden en onjuistheden staan. Om te beginnen is de sympathieke en ludieke Patrick Mathurin wel degelijk toegelaten tot de feestelijkheden. Dat de NVU van oudsher anti-semitisch is is een feit, Uit pragmatisch en opportunistisch oogpunt wordt er echter nergens in hun agitprop gerept over synagoges. Wel wordt het sluiten en afbreken van moskeeën genoemd. De joden worden nu even gespaard om als tijdelijke bondgenoten te dienen in de strijd tegen de islam. Verder wil de NVU Vlaanderen niet annexeren maar staat het een Groot-Nederland voor als Unie van Nederland en Vlaanderen. Een annexatie van Brussel vinden ze wel nodig.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend13 nov. 2016 - 21:12

Sorry laatste stukje weggevallen. Daarnaast zou Frankrijk afstand moeten doen van het Departement du Nord met de hoofdplaatsen Duinkerke en Rijssel (Lille). In ruil zou Frankrijk het grootste deel van Wallonië toegewezen krijgen. Veel volks-nationalistische onzin dus. Dat dan weer wel

Baytep
Baytep14 nov. 2016 - 15:38

bedankt voor de uitleg Herr. Ik dacht altijd dat het een aantal neo-nitwits waren, en betreffende het grootste deel van hun plannen zijn ze dat ook. Maar dat idee van Belgie en Noord Frankrijk is helemaal zo slecht nog niet. Gewoon de landsgrenzen waar de taalgrenzen liggen. Scheelt een heleboel heibel.

johannn2
johannn213 nov. 2016 - 20:58

Lasse van den Dikkenberg, Ik heb begrepen, dat de ("echte") sinterklaas sint Patrick al de hand heeft geschud. Aan sinterklaas zou het zeer waarschijnlijk niet gelegen hebben. Hij had hem vast ook voor groot publiek hartelijk de hand geschud. Maar de politie, tsja, die doet aan etnisch profileren immers. Wat ze hier eigenlijk doet, maar waarschijnlijk niet inziet, is dat ze zichzélf hiermee etnisch profileert. Etnisch profileren is bij de politie in alle rangen en standen een geaccepteerde praktijk. Het is "good practice" geworden. En die rottenis, die krijg je er in geen járen meer uit. We hebben een discriminerende politie gekregen. Daar zou 'de politiek' zeer gealarmeerd over moeten zijn! Alleen merk ik daar nog niks van. .

3 Reacties
Freeman2
Freeman214 nov. 2016 - 9:17

Als ik jou ben, zal ik meteen naar Amnesty International gaan stappen en jou laten uitleggen wat precies de notie van mensenrechten inhoudt. Omdat je geen enkel benul van heb. Trouwens net als 80% van onze volk.

Thales van Milete
Thales van Milete14 nov. 2016 - 12:45

Beste Johannn. Wat heeft etnisch profileren hiermee te maken? Is de Sinterklaas dan meerdere malen en onterecht staande gehouden? Nee? Dan heeft het er dus ook niets mee van doen. Hij is welgeteld één keer staande gehouden, omdat er een demonstratieverbod was voor een bepaalde groep mensen die zich niet aan de gemaakte afspraken hielden. Hij is met andere woorden ook nog een terecht staande gehouden. U brengt het politiekorps willens en wetens in diskrediet en scheert 'en passant' alle politiemedewerkers over één kam. U generaliseert dus.

Lozerech
Lozerech14 nov. 2016 - 12:59

@Z_edje Wat is er "afwijkend" aan het uiterlijk van Mathurin? Waarom denk jij dat hij kwam om te protesteren en niet gewoon om feest te vieren?