Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een zwarte Sinterklaas? Dat kan natuurlijk niet zomaar...

  •  
13-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De politie verdacht Patrick niet van een misdrijf, hij werd geweigerd uit Maassluis omdat hij als niet blanke man in een Sinterklaaspak een positieve bijdrage wilde leveren aan het Sinterklaasfeest
De Nieuwe Sint, Patrick Mathurin, is tegengehouden tijdens de Sinterklaas intocht in Maassluis. De grote vraag is natuurlijk waarom? Misschien is hij wel weggestuurd omdat de politie bang was dat hij een demonstrant zou zijn? Dat lijkt echter niet waarschijnlijk. Het was helemaal niet verboden om te demonstreren in Maassluis. De Nederlandse Volksunie (NVU) mocht immers ook gewoon demonstreren tijdens dit kinderfeest. Voor wie niet bekend is me de NVU: de NVU is naar eigen zeggen een volks-nationalistische volks-socialistische beweging. De beweging wil onder andere de doodstraf invoeren, een onmiddellijke stop voor het bouwen van synagogen, een subsidiestop voor antidiscriminatie bureaus en de NVU wil daarnaast Vlaanderen annexeren. Gezien de NVU mocht demonstreren kunnen we wel stellen dat dit niet de reden was dat Patrick Mathurin werd tegengehouden door de politie. Daarbij komt verder nog dat Patrick Mathurin aan de politie heeft verklaard dat hij niet kwam om te demonstreren.
Was het dan misschien zo dat hij niet bij het Sinterklaas feest hoorde? Het was immers de intocht van Sinterklaas, dat alleen bezoekers die hierbij hoorde naar binnen mochten is plausibel. Dat lijkt ook niet het geval te zijn. Tijdens de intocht mocht in principe iedereen naar binnen, er liepen mannen, vrouwen en kinderen. Sommige waren verkleed als Sint of Piet soms waren ze zelfs geschminkt. Patrick Mathurin was zelf ook verkleed als een Sinterklaas. Hij had een pak, een mantel een mijter en een gouden staf. Precies zoals een traditionele Sinterklaas eruit ziet. Het kan niet zijn dat de politie dit gemist heeft want Patrick legt zelfs nog aan een agent uit dat hij als Sinterklaas verkleed is en dat hij graag naar binnen wil om een positieve bijdrage te leveren aan het Sinterklaas feest.
Is er dan echt niks dat Patrick Mathurin onderscheid van de andere Nederlanders die verkleed als Sinterklaas naar Maassluis gingen voor de intocht? Nee er was wel degelijk een verschil. Patrick Mathurin is namelijk niet blank. Zijn huidskleur was het enige aantoonbare verschil met de andere Sinterklazen, die ook naar Maassluis gingen om een positieve bijdrage te leveren aan het Sinterklaas feest. Dit lijkt dan ook de enige reden te zijn geweest voor de politie om Patrick Mathurin tegen te houden. Dit gaat heel ver, verder dan etnisch profileren. Etnisch profileren is het sneller verdenken van mensen op basis van hun etniciteit zonder hier een goede reden te hebben. Daar was hier geen sprake van. De politie verdacht Patrick niet van een misdrijf, hij werd geweigerd uit Maassluis omdat hij als niet blanke man in een Sinterklaaspak een positieve bijdrage wilde leveren aan het Sinterklaasfeest. Ik hoop dat de politie de agent in het filmpje aanpakt op zijn gedrag, dat Patrick welverdiende excuses aangeboden krijgt en dat hij volgend jaar gewoon welkom is bij het Sinterklaas feest. Dit feest is een feest van iedereen en daar zou Patrick ook welkom moeten zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.