Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Pieten in Stadskanaal zetten vol in op racisme

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-11-15-om-09.31.10
‘Zwarte Pieten zijn zwart van de schoorsteen’, is een veelgehoord pro-pietenstandpunt. ‘Het is niet racistisch en ook worden er helemaal geen zwarte mensen mee bedoeld.’ Daar dachten de organisatoren van de intocht in Stadskanaal toch heel anders over. Volledig zwart geschminkte Pieten, uitgedost mét kroespruik en dikke, gouden oorringen. En als klap op de vuurpijl nog een dik aangezet accent, wat volgens de Piet in kwestie ongetwijfeld door moet gaan voor een Surinaams accent. Nee hoor, dit is absoluut niet racistisch. Geloof je het zelf nog?
#ZwartePiet praat met beledigde Antilliaanse/Surinaams accent. Bij intocht Stadskanaal. Maar hey schoorsteen toch? #ZwartePietIsRacisme pic.twitter.com/hWbpLpdG6q
— Aʟʟᴏᴄʜᴛᴏᴏɴ (@Allochtoons) 15 november 2016
In Amersfoort vonden ze de Pieten niet ver genoeg gaan. Daar besloot men het feest nog wat op te ‘leuken’ met een paar koloniale stereotypen.
En ook in Werkendam had men er lol in. Daar zorgden lokale ondernemers er voor dat Zwarte Pieten ‘negerzoenen’ uitdeelden, die ook zo genoemd werden ondanks dat de naam tien jaar geleden door fabrikant Buys gewijzigd werd vanwege de racistische connotatie. Maar daar moet heus niets achter gezocht worden, zegt Ton Visser van het sinterklaascomité tegen het Brabants Dagblad. Het is immers ‘een ludieke actie’. ‘Leuk en lekker, toch? En de rest mag je er zelf achter denken.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.