Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Zwarte Piet zal altijd overleven, die andere traditie niet

  •  
25-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-29947009
Als het allemaal zo’n minimale verandering was, had je natuurlijk kunnen besluiten om de zaak te laten zoals zij was. Het is dan ook geen minieme verandering. Het is een majeure ingreep in een familiefeest
Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet jou respect geven.
Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet roepen om het hardst dat Sinterklaas een kinderfeest is. De anti-Pieters voegen daaraan toe dat het de materialistische jeugd worst zal zijn welke kleur onze kindervriend heeft als hij maar cadeautjes geeft. De fans stellen dat kinderen in de roetveegpunt onmiddellijk ome Melvin herkennen zodat het feest naar de klote is.
Familiefeest Maar Sinterklaas is helemaal geen kinderfeest. Het is een familiefeest en dat is iets heel anders. Ook volwassenen spelen er een grote rol in. Familieleden en vrienden grijpen de kans om elkaar met surprises in de maling te nemen en in dichtvorm vriendelijk de maat te nemen. Daarin herkennen wij iets van de boosaardige Sinterklaas, de alwetende tovenaar die met zijn trouwe trickster de rollen om komt draaien en de boel ontregelen.
Dit feest, deze maskerade wordt de laatste jaren als racistische praktijk weggezet en in verband gebracht met de transatlantische slavernij. Tachtig procent van de Nederlanders, zo blijkt uit elke enquête, vindt dit allemaal kwaadaardige flauwekul. Toch wankelt de positie van de kindervriend. Veel media en nationale smaakmakers hebben zich door de half- tot ongeïnformeerde argumentatie van de tegenstanders laten overtuigen. RTL4 gaat voluit voor de roetpieten. In de Wereld Draait Door liet Hanneke Groenteman doorschemeren dat ook bij de NTR de klassieke Zwarte Piet zijn langste dagen heeft gehad. En minister Asscher liet met zijn meest zalvende glimlach om de lippen officieel weten dat het goed was.
Afgeserveerd Zo wordt de massa gedisciplineerd. Ze moet leren dat Zwarte Piet niet langer acceptabel is, hoe pijnlijk dat ook is voor de duizenden vrijwilligers die zich altijd met zoveel genoegen zwart schminkten om luister bij te zetten aan het belangrijkste familiefeest van Nederland naast kerstmis. Gewogen en te licht bevonden. Opzij geschoven. Afgeserveerd. En ze moeten vooral niet over pijn en zo beginnen. Dat wordt onmiddellijk met overtuiging weggelachen en afgedaan als aanstellerij. Het is immers maar een minimale verandering en zelfs daar willen ze niet in mee gaan. Zij worden hoogstens opgeroepen om door diepgaand zelfonderzoek het racistisch fundament van hun denken eindelijk bloot te leggen om vervolgens boete te doen en tot inkeer te komen.
Als het allemaal zo’n minimale verandering was, had je natuurlijk kunnen besluiten om de zaak te laten zoals zij was. Het is dan ook geen minieme verandering. Het is een majeure ingreep in een familiefeest. Het is het binnentreden in het Nederlandse gezin, om de kachel verzameld terwijl de wind huilt en iedereen zich afvraagt: “Zou de goede sint wel komen, nu het weer zo lelijk vindt.” Allemaal besmet. Allemaal racisme.
Hardnekkig Het is al vaker geprobeerd. Zo is tientallen jaren lang het Brabantse Carnaval bestreden als onbeschaamde en barbaarse traditie door de gevestigde orde van clerus, meningenmakers en bestuurders. Met name in Den Bosch liepen de gemoederen hoog op. Daar leden de gevestigde orde en de officieuze fijnzinnigheid ook hun meest smadelijke nederlaag. Zo zal ook Zwarte Piet een hardnekkig tegenstander blijken met een grote overlevingskracht. Die krijg je niet zo gauw kapot. Desnoods zal hij zich tussen de schoorstenen verbergen en zich niet meer vertonen omdat hij eigenlijk verboden is. Maar daardoor des te nadrukkelijker aanwezig zijn in de fantasie van het gezin dat gezamenlijk zingt in afwachting van de ram op de deur en de zak met cadeautjes.
Wel zal iets anders gebeuren: de oude Nederlandse traditie van “leven en laten leven” en “de ander in zijn waarde laten” heeft zware schade geleden. Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet respect voor jou tonen. Je mag voortaan jouw taboes aan een ander opleggen. Dat is de nieuwe norm die er met groeiend succes ingebeukt wordt. Het land zal er niet gezelliger en vooral niet kleurrijker op worden als de media en de nationale smaakmakers er inderdaad in slagen deze norm tot leven te brengen bij de gemiddelde Nederlander. En wie nu RTL4 prijst zal wellicht de komende jaren moeten denken aan dat andere oude gezegde: “Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (143)

Oemmukke
Oemmukke29 okt. 2016 - 7:41

Alles gaat met zn tijd mee, openhaard heeft plaats gemaakt voor design verwarmingselementen, de roe voor Martine Delfos en de zak voor TNT. Nu het de beurt aan piet is omdat de multi culturele samenleving zich niet meer kan identificeren met het beeld van knecht uit de gouden eeuw kraken de oude gelederen die spoedig hun plek vinden onder de groene zoden. Aangezien de katholieke kerk schudt op haar grondvesten zal Sint de volgende zijn die aan modernisering onderhevig zal zijn. Onze achterkleinkinderen zullen later hun wenkbrauwen fronsen om zoveel ophef over zoiets onnozels.

L.Brusselman
L.Brusselman27 okt. 2016 - 9:58

Niet te geloven zo veel reacties op een onderwerp dat zo van zulk marginaal belang is. Leven en laten leven is mijn devies,een devies in het verleden in dit land nog heel wat aanhang had(en dat was geen onverschilligheid,zoals sommigen hier suggereren) . Die tijd is helaas voorbij.

16 Reacties
johannn2
johannn227 okt. 2016 - 12:21

Brusselman, Waar jouw reactie er dan een van is. Overigens, wie zijn wij om te bepalen wat voor een ander marginaal moet zijn? Je hebt de discussie niet gevolg, vermoed ik. Anders zou je door de ogenschijnlijke oppervlakkigheid van het onderwerp heen de diepe maatschappelijke onlusten hebben gezien, waaraan het raakt. Ik hoop met jou, dat wederzijds respect weer een grotere, normalere plaats zal gaan innemen in onze waardering voor de ander en het andere. .

L.Brusselman
L.Brusselman27 okt. 2016 - 14:58

Wat ik zie is dat een groep een andere groep wil verbieden hun feestje op hun eigen manier te vieren. Als een feest je niet bevalt dan doe je toch niet mee?Ik vind carnaval een overblijfsel van maatschappelijke en geestelijke onderdrukking door de clerus,maar ik haal het niet in mijn hoofd om mensen die dat willen vieren een duimbreed in de weg te leggen of de les te lezen. En die zogenaamde discussie is al jaren geleden gekaapt door belangengroepen die daaraan hun politieke en maatschappelijke(voor)oordelen ophangen.

johannn2
johannn227 okt. 2016 - 17:07

Brusselman, JIj zegt: " Wat ik zie is dat een groep een andere groep wil verbieden hun feestje op hun eigen manier te vieren." Die groep verbiedt niets, maar verlangt een aanpassing, omdat zij zeker rond sinterklaas duidelijk vaker last krijgen van discriminerende opmerkingen, in verband met Z. Piet. Jij zegt dan: " Als een feest je niet bevalt dan doe je toch niet mee? " Zie mijn vorige opmerking: donkere mensen - en hun kinderen - kunnen niet 'niet meedoen'. Ze kunnen er gewoon niet aan ontkomen. Ze worden er bij betrokken, of ze willen of niet. Ook hun kinderen, op scholen maar ook op straat. Zij willen niet zomaar op hun huidskleur worden aangesproken. Het is een ongewenste intimiteit en het kan heel intimiderend werken. Dat zijn ervaringen die blanke mensen niet hebben. Daarom denken ze vaak, dat het niet of nauwelijks voorkomt. Degenen die het overkomt omdat ze donker gekleurd zijn weten wel beter. Ik citeer de Kinderombudsman: " De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie." "Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland." .

Molly Sweet2
Molly Sweet227 okt. 2016 - 18:09

Jihann, je spreekt jezelf tegen. Brusselman zegt: 'Wat ik zie is dat een groep een andere groep wil verbieden hun feestje op hun eigen manier te vieren.' Waarop jij terugkomt met: 'Die groep verbiedt niets, maar verlangt een aanpassing.' Daarmee geef je Brusselman gelijk. Wat jij en de jouwen willen is het feest, zoals het nu, op die manier, gevierd wordt, verbieden. Een aanpassing betekent namelijk dat er dus een andere manier van vieren ontstaat. Dat het feest dus, simpel gezegd, een ander feestje wordt. En dat het oorspronkelijke feestjedan dus niet meer bestaat. Waarin wijkt dat af van wat Brusselmans zegt? Mensen mogen toch van jullie niet meer Sinterklaas vieren zoals ze dat willen en gewend zijn? Jij wilt toch een verbod op de huidige uitvoering, manier dus, en wilt dat het aangepast, veranderd dus, wordt?

Molly Sweet2
Molly Sweet227 okt. 2016 - 18:09

Jihann = Johann. Excuus voor de typo.

johannn2
johannn227 okt. 2016 - 21:05

Molly, Het is maar hoe je het wenst op te vatten. Een kleine aanpassing is niet hetzelfde als een verbod. En de betreffende groep kan niets verbieden. Wat de mensen thuis doen, blijft helemaal hun eigen aanpak. En zelfs daarbuiten is er geen sprake van een verbod, maar van een aanpassing door de organisatoren zelf, en dat is hun keuze, zoals de rechter al eens heeft vastgesteld. De uitspraak van de Kinderombudsman is gericht op scholen en organisaties en zelfs die uitspraak is niet bindend, maar een advies, en met name gericht aan de Kamer. Leg eens uit: over welk "verbod" heb je het eigenlijk ? .

Molly Sweet2
Molly Sweet228 okt. 2016 - 8:25

Johann: ik heb het niet over een verbod, ik heb het over het feit dat jij jezelf tegenspreekt. Als je een beetje taalkundig kijkt zul je zien dat ik gelijk heb. Als jij gewend bent je verjaardag op rolschaatsen te vieren en ik vraag je dat voortaan niet meer te doen, maar gewoon op schoenen, vier jij je verjaardag niet meer op dezelfde manier als eerst. En dan kan ik wel zeggen dat je van mij nog steeds op dezelfde manier je verjaardag mag vieren, maar dat is dus niet zo: ik heb je gevraagd je feestje aan te passen. En daarmee spreek je jezelf tegen, door tegen iemand die jou dat verwijt, te zeggen dat hij fout zit in zijn opvatting. Hij heeft namelijk gelijk. Simpel.

johannn2
johannn228 okt. 2016 - 12:46

Molly, Mis, Molly. Je kunt ook besluiten om gewoon door te rolschaatsen. Ik verbied niet om te rolschaatsen en ik gebied ook geen aanpassing. Het 'verlangen van een aanpassing' is wézenlijk iets anders dan een ge- of verbod. Een hemelsbreed verschil. Het kan genegeerd worden. Er zijn vele andere wegen en middelen dan ge- en verboden om in het publieke discours veranderingen te bewerken. Daar maken we hier een 'mooi' voorbeeld van mee. Jij stelt: " Waarop jij terugkomt met: ‘Die groep verbiedt niets, maar verlangt een aanpassing.’ Daarmee geef je Brusselman gelijk. Wat jij en de jouwen willen is het feest, zoals het nu, op die manier, gevierd wordt, verbieden." En jij stelt: " Johann: ik heb het niet over een verbod, ik heb het over het feit dat jij jezelf tegenspreekt. " Jij spreekt jezelf dus tegen. Ik heb in mijn vorige stuk m.i. duidelijk uitgelegd, dat wij - en zij - helemaal niets te ge- of verbieden hébben. En 'zelfs' de overheid kan dat niet. Tenzij ze een wet zouden maken, maar daar heeft alleen Wilders een - absurde - poging toe gedaan. PS Overigens, het is hoe dan ook absurd – een hyperbool – om een kleine aanpassing van de figuur (Piet) gelijk te stellen met, op te blazen tot, een verbód van die figuur. Piet heeft al veel ingrijpender gedaanteveranderingen dan deze ondergaan zonder tot noemenswaardig verzet te leiden. Zelfs een volslagen karakterverandering: van boeman met zak en roede tot de huidige goeiege dommerd, en dat is toch heel wat wezenlijk! .

johannn2
johannn228 okt. 2016 - 12:57

Molly Sweet 27 oktober 2016 at 20:09 Jij stelt: " Waarop jij terugkomt met: ‘Die groep verbiedt niets, maar verlangt een aanpassing.’ Daarmee geef je Brusselman gelijk. Wat jij en de jouwen willen is het feest, zoals het nu, op die manier, gevierd wordt, verbieden. Een aanpassing betekent namelijk dat er dus een andere manier van vieren ontstaat. Dat het feest dus, simpel gezegd, een ander feestje wordt. En dat het oorspronkelijke feestjedan dus niet meer bestaat." Dus als ik je goed begrijp, dan ben jij als je andere kleren aantrekt of je make-up verandert, niet meer dezelfde persoon. De oorspronkelijke Molly bestaat dan niet meer. .

johannn2
johannn228 okt. 2016 - 13:00

aanvulling op het vorige Dat is nu wat men een hyperbool noemt. Met dit verschil, dat jij het werkelijk als realiteit ziet. .

L.Brusselman
L.Brusselman29 okt. 2016 - 9:07

Molly mensen als Johan zijn te verblind door hun zendingsdrang. Ze zijn zo overtuigd van het eigen gelijk dat ze de realiteit niet meer kunnen onderscheiden van de door hun geconstrueerde werkelijkheid.Je kunt het vergelijken met Jehova's Getuige in discussie gaan,je komt niet door die betonnen plaat heen.

johannn2
johannn229 okt. 2016 - 13:41

Molly, Mensen als Brusselmans hebben een dusdanige argumentatie-armoede, dat ze hun gebrek aan tegenargumenten verbergen door zich i.p.v. tot de persoon in kwestie, zich over diens hoofd tot een ander richten. Zo kunnen ze volstaan met diskwalificerende benamingen. Bij deze antwoord ik hem maar via diezelfde route. Met mijn excuses aan jou daarvoor, overigens. .

L.Brusselman
L.Brusselman30 okt. 2016 - 6:00

Argumentatie armoede?Ik heb geen zin tegen een betonnen plaat te argumenteren.. Mensen mogen hun feestje niet op hun manier vieren van u. Wat valt er te argumenteren als u dat blijft ontkennen.

johannn2
johannn230 okt. 2016 - 23:10

Brusselman, Misschien kun je die betonnen plaat dan beter even wegleggen als je met een ander discussiëert. Dan had je ook mijn argumenten kunnen ontvangen. .

Molly Sweet2
Molly Sweet231 okt. 2016 - 8:40

Johann: Brusselman heeft het over JOUW betonnen plaat, vriend. Voordat je daar anderen van gaat beschuldigen zou ik eens in de spiegel kijken naar wat jij voor je neus omhoog houdt. Want Brusselman heeft gelijk: je lult je er gewoon uit en verdraait de hele boel. Zo kun je jezelf natuurlijk doorlopend superieur achten en denken dat je elk debat wint, maar hier in mijn huis zitten we echt te schateren om jouw 'logica'.

Dom Einen
Dom Einen31 okt. 2016 - 15:20

@johann; 'Zij willen niet zomaar op hun huidskleur worden aangesproken. Het is een ongewenste intimiteit en het kan heel intimiderend werken. Dat zijn ervaringen die blanke mensen niet hebben. Daarom denken ze vaak, dat het niet of nauwelijks voorkomt. Degenen die het overkomt omdat ze donker gekleurd zijn weten wel beter. >> Fijn dat u bepaald welke ervaringen blanken mensen niet hebben. Is dat onderbouwd met gedegen wetenschappelijk onderzoek? Of gewoon uit de grote duim? In feite gewoon racisme dus. Ik citeer de Kinderombudsman: ” De Kinderombudsman concludeert dat de huidige vorm van Zwarte Piet als onderdeel van het Sinterklaasfeest kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie.” “Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland.” >> u weet inmiddels ook hoe de ombudsman 'onderzoek' heeft gedaan? Niet wetenschappenlijk, gedegen en professioneel.

JohnVKR
JohnVKR27 okt. 2016 - 8:37

Han, ik ga de inhoudelijke discussie niet meer met je aan, want helaas blijf je de plank naar mijn vaste overtuiging mis slaan. Maar wat het inhoudelijke standpunt ook is, de essentie is: Nederland is geen land meer dat zich kan isoleren van de rest van de wereld. Nickelodeon werd vorig jaar onder druk van haar Amerikaanse moedermaatschappij gedwongen om Zwarte Piet te veranderen in Piet, met een natuurlijke huidskleur. Dat bleek een succesvolle verandering. Ik denk dat we er van uit kunnen gaan dat RTL deze verandering mede heeft doorgevoerd onder druk van de commercie. Zo heeft RTL veel gesponsorde programma's. Daar zitten ook Amerikaanse merken bij, of merken die ook groot zijn op de Amerikaanse (en internationale) markt. Denk bijvoorbeeld aan de merken van Procter & Gamble en Unilever. Nu de discussie internationaal is geworden, kunnen zij zich gewoon niet meer veroorloven om programma's te sponsoren waarin Zware Piet optreedt. Dus RTL moest vroeg of laat wel overstag gaan. Dat dit zou gebeuren, was voorspelbaar. Het verraste me vooral dat RTL dit vorig jaar nog niet had besloten.

johannn2
johannn227 okt. 2016 - 8:30

Han, Ik citeer jou: “RTL4 gaat voluit voor de roetpieten. In de Wereld Draait Door liet Hanneke Groenteman doorschemeren dat ook bij de NTR de klassieke Zwarte Piet zijn langste dagen heeft gehad. En minister Asscher liet met zijn meest zalvende glimlach om de lippen officieel weten dat het goed was. Zo wordt de massa gedisciplineerd.“ De elite tegen het volk, Han ? Hadden we het niet over het sinterklaasfeest? En jij stelt, in je razende om je heen slaan, nu ook al de persvrijheid ter discussie ? – RTL4, De Wereld Draait Door, de NTR, enzovoort, en hun redactionele vrijheid. Moet die ook al sneuvelen op het altaar van de opiniepeiling, of beter gezegd, voor het behoud van een zwarte Piet ? Moeten die ook al onderworpen worden aan jouw '80 %' , en dat alles voor het behoud van... ja van wat eigenlijk, Han? Grotesk! Het voortbestaan van Piet zelf staat immers niet eens ter discússie, laat staan van het sinterklaasfeest. Tenzij jij en de jouwen natuurlijk besluiten om zélf de nieuwe Piet onmogelijk te gaan maken. Vind je overigens niet, dat je wel een .. eh .. 'beetje' polariseert ? Jij zegt: “ Zo wordt de massa gedisciplineerd. Ze moet leren dat Zwarte Piet niet langer acceptabel is, hoe pijnlijk dat ook is voor de duizenden vrijwilligers die zich altijd met zoveel genoegen zwart schminkten om luister bij te zetten aan het belangrijkste familiefeest van Nederland naast kerstmis. Gewogen en te licht bevonden. Opzij geschoven. Afgeserveerd. En ze moeten vooral niet over pijn en zo beginnen. Dat wordt onmiddellijk met overtuiging weggelachen en afgedaan als aanstellerij “ De massa moet gedisciplineerd worden voor een groot belang van de elite als ...de kleur van Piet? En die vrijwilligers mogen immers gewoon hun werk blijven doen, Han. Alleen met vegen i.p.v. egaal gekleurd. En dan je méegevoel met die – overigens helemaal niet afgeserveerde – Pieten ! Roerend ! Een van je hyperbolen in je dramatische stuk. Alleen jammer dat je niet een vergelijkbaar meegevoel kunt opbrengen voor die donker gekleurde medelanders, die jaarlijks m.n. rond deze tijd weer op hun huidskleur worden aangesproken, tot hun intense frustratie. Maar daar kun jij je, ontegenzeggelijk blijkbaar, niet in verplaatsen. Zij hebben daar niet om gevraagd, daar willen ze niet zomaar op worden aangesproken.  Het is een ongewenste intimiteit om zomaar op je huidskleur te worden aangesproken. Het kan heel intimiderend werken.  Dat zijn ervaringen die blanke mensen niet hebben. Daarom denken ze vaak, dat het niet of nauwelijks voorkomt. Degenen die het overkomt omdat ze donker gekleurd zijn weten wel beter. En jij weigert categorisch om op dit aspect van de kwestie in te gaan. Beste Han, je bent met dit stuk definitief tot een van de schreeuwers geworden in dit zwaar overtrokken drama. .

johannn2
johannn226 okt. 2016 - 18:24

Han, Jij zegt: “ Dit feest, deze maskerade wordt de laatste jaren als racistische praktijk weggezet en in verband gebracht met de transatlantische slavernij. Tachtig procent van de Nederlanders, zo blijkt uit elke enquête, vindt dit allemaal kwaadaardige flauwekul. Toch wankelt de positie van de kindervriend. Veel media en nationale smaakmakers hebben zich door de half- tot ongeïnformeerde argumentatie van de tegenstanders laten overtuigen. “ Ten eerste, er blijkt weer eens uit, dat de opinie niet gemaakt wordt door het aantal. Bovendien blijkt uit je gebruik van het woord 'kwaadaardig' hierboven al, dat het standpunt van jouw 80 % niet bepaalt objectief te noemen is, dus wat moeten we ermee ? Bovendien wankelt niet de kindervriend, maar de kleur van zijn helper; een helper die – zoals al vaak aangevoerd – in de afgelopen jaren al meermaals drastisch veranderd is. Van karákter zelfs (van boeman tot domme lieverd), en dat is toch echt wel een heel wat ingrijpender verandering dan zijn huidskleur, zou ik zo denken ! Maar daarover geen enkele klacht bij jou, toch de verdediger van de traditie, tot mijn niet geringe verwondering. .

johannn2
johannn226 okt. 2016 - 18:23

Han, “ De anti-Pieters voegen daaraan toe dat het de materialistische jeugd worst zal zijn welke kleur onze kindervriend heeft als hij maar cadeautjes geeft. “ Eerst: Jouw 'anti-Pieters' moeten toch heus zijn 'anti-zwárte-Pieters'. Wonderlijk om te lezen, dat jij hen collectief als belijders van het materialisme beschouwt. ( Over polarisatie gesproken..). Ach, het is 'maar' karaktermoord, Han, maar het is niet de enige absurditeit in je van melodrama bol staande stuk. NB: Ik vraag me weleens af - en met dit stuk eens te meer – of je het pro-zwarte-Piet standpunt eigenlijk op de hak aan het nemen bent. Want met een voorstander als jij heeft het geen tegenstander meer nodig. .

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin26 okt. 2016 - 16:30

In 1976 is Suriname onafhankelijk van Nederland geworden. Vele honderdduizenden uit dat land hebben hun heil voor het onafhankelijk worden in Nederland gezocht. We gingen er toen terecht van uit dat ze de Nederlandse (culturele) waarden zouden respecteren. We hebben ze allemaal welkom geheten. Nu deugt een kinderfeest niet meer in de ogen van de nazaten van de toenmalige Surinaamse emigranten. Vandaag eisen we van nieuwkomers dat ze onze waarden tot zich moeten nemen en de hunne moeten maken. Ik kan je voorspellen dat dat in de toekomst eveneens tot problemen zal leiden. Na hen hartelijk welkom te hebben geheten, veranderd vaak de generatie na hen in het afwijzen van onze eeuwenlange tradities. Denk aan de Turkse-Nederlanders die problemen in hun thuisland exporteren naar Nederland. Islamieten die radicaliseren. Denk aan velen, die eerst te hoop lopen tegen Zwarte Piet en deze zomer tegen een attractie van de Efteling. Wat ook kwalijk is dat zij die vasthouden aan o.a. Zwarte Piet weggezet worden als racisten. Ik kan mij daar niets bij voorstellen en vindt het spijtig dat zo over ons wordt gedacht. Zeker nadat we hun voorouders welkom hebben geheten. Deze discussie gaat niet over kinderen en het Sint Nicolaas feest. Deze discussie gaat over hen tegen ons en wordt over de hoofden van kinderen uitgevochten. Begrijp mij goed; bedreigingen geuit in deze discussie zijn verwerpelijk.

4 Reacties
johannn2
johannn227 okt. 2016 - 9:48

Pjotr, “ Na hen hartelijk welkom te hebben geheten, veranderd vaak de generatie na hen in het afwijzen van onze eeuwenlange tradities. “ Die generatie na hen is inmiddels aardig aangepast aan onze gewoonten. Maar die generatie heeft ook kritiek, zoals normale mensen dat hebben, en ze willen daarin serieus genomen worden, zoals ieder normaal mens. Die mensen zijn Nederlanders geworden, Pjotr. Dat betekent onder andere, dat ze alle rechten en plichten van staatsburgers hebben, ook het recht op kritiek. Het betekent, dat ze deelnemers zijn geworden in het discours en daarin serieus moeten worden genomen. Het betekent ook, dat zij zich moeten aanpassen, maar voor degenen die hier al vele generaties lang zijn, dat ook zij zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwkomers. Wederkerigheid is een cruciaal element in een verhouding. Aanpassen moeten we ons allemaal voortdurend, en we moeten ons dus ook aanpassen aan hen. NB: 98% van alle Nederlanders stamt overigens af van buitenlanders.(zie de link) Ook ónze voorouders zijn hier dus ooit “welkom geheten”, en ook zij hebben problemen meegebracht. En ook wij mogen hier toch overal kritiek op hebben? Ook eeuwenlange (dit is omstreden, maar daar is al genoeg over gezegd) tradities staan niet boven kritiek, kunnen discutabele trekken hebben. Als die zwaarwegend genoeg zijn, dan moet er normaliter een zo goed mogelijk compromis gevonden worden, waarin zoveel mogelijk van beide kanten tot hun recht komen. Dat is dus iets anders als het afwijzen van (hele) eeuwenlange tradities. Niet de hele traditie gaat immers overboord. Het is een enigszins áanpassen van een traditie, die overigens in takt wordt gelaten. Een traditie overigens, die de afgelopen tientallen jaren al vele malen en veel ingrijpender is aangepast. http://www.vijfeeuwenmigratie.nl/sites/default/files/bronnen/lezing_leo_lucassen_feit_en_fictie_over_migratie.pdf .

Ittekleur
Ittekleur27 okt. 2016 - 23:27

Johannn – 27 oktober 2016 at 11:48 Pjotr, “ Na hen hartelijk welkom te hebben geheten, veranderd vaak de generatie na hen in het afwijzen van onze eeuwenlange tradities. “ Die generatie na hen is inmiddels aardig aangepast aan onze gewoonten. Maar die generatie heeft ook kritiek, zoals normale mensen dat hebben, en ze willen daarin serieus genomen worden, zoals ieder normaal mens. Die mensen zijn Nederlanders geworden, Pjotr. Dat betekent onder andere, dat ze alle rechten en plichten van staatsburgers hebben, ook het recht op kritiek. Het betekent, dat ze deelnemers zijn geworden in het discours en daarin serieus moeten worden genomen. Het betekent ook, dat zij zich moeten aanpassen, maar voor degenen die hier al vele generaties lang zijn, dat ook zij zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwkomers. Wederkerigheid is een cruciaal element in een verhouding. Aanpassen moeten we ons allemaal voortdurend, en we moeten ons dus ook aanpassen aan hen. NB: 98% van alle Nederlanders stamt overigens af van buitenlanders.(zie de link) Ook ónze voorouders zijn hier dus ooit “welkom geheten”, en ook zij hebben problemen meegebracht. En ook wij mogen hier toch overal kritiek op hebben? Ook eeuwenlange (dit is omstreden, maar daar is al genoeg over gezegd) tradities staan niet boven kritiek, kunnen discutabele trekken hebben. Als die zwaarwegend genoeg zijn, dan moet er normaliter een zo goed mogelijk compromis gevonden worden, waarin zoveel mogelijk van beide kanten tot hun recht komen. Dat is dus iets anders als het afwijzen van (hele) eeuwenlange tradities. Niet de hele traditie gaat immers overboord. Het is een enigszins áanpassen van een traditie, die overigens in takt wordt gelaten. Een traditie overigens, die de afgelopen tientallen jaren al vele malen en veel ingrijpender is aangepast. http://www.vijfeeuwenmigratie.nl/sites/default/files/bronnen/lezing_leo_lucassen ------------------------------ Wees toch eens eerlijk. Het gaat bij u ook enkel om White privi...ejkjer8judofj. Succes roetmop.

johannn2
johannn228 okt. 2016 - 18:27

Ittekleur, Zie ik het werkelijk goed? Je hebt mijn héle - lange - geciteerd, en repliceert dan met... een scheldwoord ?? ???? .

WillemDrees
WillemDrees1 nov. 2016 - 1:38

Wat een bullshit praat je gast, onze ouders welkom heten als of we gasten zijn ik kom uit Curaçao en ben altijd een Nederlander geweest. Er is geen Curaçaose pasport pannenkoek!!!!! IK BEN GEEN GAST!!!!! En hoe durf jij het over mijn ouders te hebben wie denk je dat je ben om over hun te praten!!! Wij komen uit de Nederlandse Antillen of Suriname ben je vergeten waarom wij daar zitten? We zijn niet uit de lucht komen vallen op Curaçao flapdrol na onze vreselijke geschiedenis hebben we ALLE RECHT OM TE GAAN EN STAAN WAAR WE WILLEN!!! En als we in de huis dat Nederland heet komen en de behang willen veranderen dan doen we dat!!! Onze bloed zweet en tranen zitten ook in de bouwerk dat Nederland heet. Wij hebben alle recht om dingen te eisen, bevalt het je niet pech voor je had je voorvaders ons met rust moeten laten in Afrika! En als we willen dat zwarte piet veranderd dan gaat dat ook gebeuren ook!! En der is helemaal NIKS MAAR DAN OOK NIKS WAT JIJ OF HAN OF WIE DAN OOK ER AAN KAN DOEN! Bevalt het je niet dan vertrek je toch lekker naar Belgie! Ben klaar met dit onzin.

rgeurtsen
rgeurtsen26 okt. 2016 - 15:11

Han schrijft als uitgangspunt: "Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet jou respect geven." . Tja, moet ik echt respect hebben voor onversneden racisme, voor mensen die milieuvervuiling niet serieus nemen, voor mensen die ontduiking van belastingen tot een goede gewoonte en levensstijl gemaakt hebben? . Nee Han, om goed te kunnen samenleven, hoef ik geen respect te hebben voor de levensstijl van een ander, ik hoef geen respect te hebben voor een ander mens als persoon. Ik heb de plicht de ander te laten leven zoals hij of zij dat wil - en te helpen als het hem of haar niet lukt met de wereld zoals die is om te gaan. . Overigens ben ik er helemaal niet voor dat de 'beleefde gevoelens' bij het zwarte piet beleven geen maatstaf zijn voor discriminatie of niet. Maar het is wel raar om de gekwetstheid van mensen die gevraagd worden te stoppen met het zwarte van zwarte piet, gelijk te stellen met de historisch en maatschappelijk veel bredere last en 'pijn' van de gediscrimineerden. . Als het voor de blanke man en vrouw in Nederland nog niet duidelijk is, dan gooien we het vanaf nu over een andere boeg... neem de huizenbouw op het strand... dat geeft gewin en plezier aan minder dan honderd mensen, de last en ergernis van duizenden lijkt mij toch echt relevanter, en dient derhalve zwaarder te wegen, en dat heeft niets te maken met beperking van de vrijheid van enkeling of het individu... . Overigens dank ik Han van der Horst aan zijn niet te stoppen energie die hij steekt in de discussie over Zwarte PIet, elke keer dat hij probeert het onmogelijke duidelijk te maken, raken meer en meer mensen overtuigd van het irrelevante van zijn gelijk en ongelijk, en wordt het gemakkelijker om in te stemmen met verandering van het zwarte van zwarte Piet. . Jammer voor het levensgeluk van de voorstanders van het zwarte van zwarte Piet is dat zij zich niet laten afkopen met een schouderklopje en een afleidend handjevol pepermoten, zoals dat met kinderen, voor wie het Sinterklaasfeest toch bedoeld was (of niet, en is het toch alleen maar een retail-feest?) wel kan, en waarom de actie van RTL geen 'moordaanslag' is op het Sinterklaasfeest en de actie ook niet 'gevaarlijk' is.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 okt. 2016 - 20:09

Jij bent met je agressieve benadering precies een bewijs van mijn stelling: ik eis respect. Ik hoef het niet te geven.

johannn2
johannn227 okt. 2016 - 8:07

Han, Geurtsen maakt terecht het onderscheid tussen respect hebben voor en respecteren. Hij geeft aan, dat hij, ook als hij geen respect kan hebben voor een levenswijze, opvatting of persoon, hij die toch wenst te respecteren. Ter illustratie, hij zegt: “ Ik heb de plicht de ander te laten leven zoals hij of zij dat wil – en te helpen als het hem of haar niet lukt met de wereld zoals die is om te gaan.“ Han, jij antwoordt hem daarop met: “ Jij bent met je agressieve benadering precies een bewijs van mijn stelling: ik eis respect. Ik hoef het niet te geven.” Snap je niet, Han, dat jijzelf hier je eigen stelling bewijst, met jóuw agressieve benadering? Hij slaat echt helemaal op jouzelf. Je toon is in de loop der tijd steeds ongenuanceerder, polariserender en hyperbolischer geworden, ronduit vijandig zelfs. Dat gaat zover, dat je je tegenstanders in deze kwestie kwaadaardige bedoelingen toeschrijft. Zowel Geurtsen als ik wijzen erop, dat je je zaak daarmee geen dienst bewijst, in tegendeel zelfs. Ik heb altijd respect gehad voor je vele goede artikelen hier op joop en dat heb ik je ook gezegd, maar ik waarschuw je ook al lang voor het feit, dat je je gezonde oordelingsvermogen dat je daar wel laat blijken, in deze zaak steeds meer blijkt te verliezen. Ik denk niet, dat ik nog van je kan verwachten, dat je je standpunt drastisch nuanceert. Mijn oprechte advies aan jou is, om dit onderwerp gewoon verder helemaal te laten liggen, hoe moeilijk dat ongetwijfeld ook is geworden. .

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 okt. 2016 - 14:06

Ik denk dat RTL vooral een publiciteitsgeile intentie aan de dag legt met het verbannen van zwarte Piet, van kijk ons nou even het voortouw nemen, nou heb ik me het tv kijken grondig afgeleerd en kan daarmee niet zeggen hoeveel invloed behalve dan wat publiciteit dit heeft, daarbij heb ik geen hoge pet op van kijkers naar piratenzenders. {“leven en laten leven”} Alleen totale onderwerping telt, aangemoedigd door een toegeeflijkheid dat daadwerkelijk zou kunnen doen vermoeden dat zwarte Piet inderdaad iets racistisch moet zijn, en hoewel ik zie dat we een totaal gesegregeerd straatbeeld hebben door groepen die elkaar om verschillende redenen afstoten, met in dit geval zwarte Piet als stootram, zie ik dit als een mode verschijnsel om in de vaart der volkeren te worden opgenomen, we doen ook mee, we dragen ons steentje bij, zonder in ogenschouw te willen nemen dat bij het zwart van Piet het te doen is om vermomming, niets anders. {“Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet.”} Als ik mag aannemen dat m.n. de surinaams-creoolse groep het hardst schreeuwt om zwarte Piet te verbannen, nog los van of het racisme is want vroeger vierden we het in Suriname zonder dit valse gejank, Pieten zwart geschminkt en Sinterklaas als er geen blanke voorhanden was wit geschminkt, ik spreek uit eigen ervaring en dat neemt niemand mij af. Als ik bedenk dat deze groep die het hardst roept dat zwarte Piet racistisch is met geen woord kikt over het eigen racisme, vraag een activist bij wijze van spreken benamingen als Djoeka of Koelie te veroordelen en ze zien water branden, een zelfreflectie waar je stil van wordt, wel naar een ander wijzen en op dezelfde manier onderwerpen als die Djoeka en Koelie, nou generaliseer ik maar aangezien zelfreflectie en correctie ontbreekt legt dit toch een zware hypotheek op het begrip racisme, m.n. bij degenen die in dit verband om het hardst roepen, wat u niet wilt dat u geschiedt doe het ook een ander niet.

Vuurrood
Vuurrood26 okt. 2016 - 9:46

Ook Han draait hardnekkig om een gegeven heen! Sinterklaas is allang geen familiefeest meer. Het is een krampachtig door het MKB in stand gehouden consumeerfeest! In Augustus liggen de pepernoten alweer in het snoepschap. In September gevolgd door de eerste kerstballen. MKB viert al kerstmis op een tijdstip dat Sinterklaas zijn nek nog moet breken op onze daken. Terwijl Pieterman nog maagdelijk wit naast de schoorsteen zit! De kerstkip is nog niet verteerd of er staat alweer een mallotige haas aan de deurknop te rammelen! Hebben we het al gehad over andere mistroostige vieringen van het een of ander? Halloween? Werelddierendag? Over, godbetert, Valentijnsdag? Zitten onze duurbetaalde politici bij zichzelf promotende buisvervuilende programma's als DWDD " meningen" over zwarte Piet te spuien! Het is te maf voor woorden!

3 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 okt. 2016 - 17:24

Vuurrood, geen familiefeest? Je viert het met rooie wangetjes als gelovige peuter, je viert het als puber opstandig door je af te zetten tegen je ouders in de gedichten, as jong volwassene met je vrienden welke je dichterlijk de maat neemt, als jonge ouder genietend van je kinderen en als grootouder genietend van je kleinkinderen. Inderdaad heeft niets van een familiefeest (of traditie), zucht.

Vuurrood
Vuurrood27 okt. 2016 - 7:40

Jan Willem de Boer: Kunt u niet lezen? Inderdaad, het heeft niets MEER van een familiefeest!

Ittekleur
Ittekleur27 okt. 2016 - 19:02

[Vuurrood – 27 oktober 2016 at 09:40 Jan Willem de Boer: Kunt u niet lezen? Inderdaad, het heeft niets MEER van een familiefeest!] En dat is sinds u kluizenaar bent geworden?

Frans Akkermans
Frans Akkermans26 okt. 2016 - 9:39

Sommige discusianten nemen niet aan dat Sinterklaas een familiefeest is. Maar het dichten, surprises maken en zingen, deden we thuis ook al toen er geen kleine kinderen kwamen. E wij gaan daar thuis nog steeds mee door. Ik heb jarenlang op mijn werk voor Sinterklaas gespeeld in de kantine. Een mooie gelegenheid om collega's en chefs naar voren te roepen en ze stichtelijk toe te spreken, voor de gek te houden en grappen en grollen uit te halen. Voor de kinderen van het personeel was er een aparte viering. Natuurlijk de intocht van Sinterklaas (de plaats van de misdaad zoals Gario het noemde) op TV en het S-journaal benadrukken het kinderfeest maar het is toch echt een familiefeest.

Michiel Online
Michiel Online26 okt. 2016 - 8:11

Wat mij betreft mag de roe verdwijnen want ouders krijgen toch ook niet de roe als ze stout zijn? (en wel Sinterklaaskadootjes)

L.Brusselman
L.Brusselman26 okt. 2016 - 8:11

Han heeft gelijk als hij stelt "de oude Nederlandse traditie van “leven en laten leven” en “de ander in zijn waarde laten” heeft zware schade geleden. Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet respect voor jou tonen. Je mag voortaan jouw taboes aan een ander opleggen." Dat zie je ook bij die fundamentalistische atheisten.Ze winnen steeds meer terrein.

6 Reacties
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!26 okt. 2016 - 12:55

"fundamentalistische atheïsten" Is dat niet geïntroduceerd door Kuzu van DENK? Knap dat die nu al nagepraat wordt. Welk terrein hebben ze eigenlijk gewonnen? Wie zijn het? Hoe kan iemand die niet gelooft überhaupt een fundamentalist zijn? En waarom ben je er bang voor?

omaoeverloos
omaoeverloos26 okt. 2016 - 13:48

"Dat zie je ook bij die fundamentalistische atheisten.Ze winnen steeds meer terrein. " Inderdaad Je zou ze op de brandstapel moeten zetten, die atheisten.

L.Brusselman
L.Brusselman26 okt. 2016 - 17:17

Even Googelen en je vind dat die term al bestond voor dat iemand van Kuzu had gehoord. http://www.rug.nl/research/portal/publications/onder-theologen-godsdienstwetenschappers-fundamentalistische-atheisten-en-de-toekomst-der-religie(de3c2c95-f262-4f00-933e-0a6eb5d403a4).html

L.Brusselman
L.Brusselman26 okt. 2016 - 17:22

die link hierboven doet het niet Maar de site Sargasso heeft er al in2007 over. Ik ben gemakzuchtig dus zoek zelf maar verder,ik weet zeker dat die term al veel langer bestaat dan sinds 2007.

Ittekleur
Ittekleur27 okt. 2016 - 19:07

[L.Brusselman – 26 oktober 2016 at 10:11 Dat zie je ook bij die fundamentalistische atheisten.Ze winnen steeds meer terrein.] Ha, rechts extremistische atheistofobe pvv'er dat je d'r bent. Geen kritiek op atheisme hè, want je hebt het wel over mensen!.

L.Brusselman
L.Brusselman28 okt. 2016 - 2:30

Ik ga er maar van uit dat de opmerking van ittekleur een ironische is.

omaoeverloos
omaoeverloos26 okt. 2016 - 7:22

Och Han, we hebben het hier wel over RTL. Tot op heden hebben ze het aangekochte programma "de Club van Sinterklaas" in het Telekids kinderprogramma uitgezonden. Nu zijn de opnamen hiervoor reeds afgelopen zomer gemaakt, het zal mij benieuwen of ze deze opnamen op de plank laten liggen of toch gewoon uitzenden. Daarnaast heeft RTL, op een verdwaalde Sint in "de Voice" na,nooit iets aan het feest gedaan.

Jaacob52
Jaacob5226 okt. 2016 - 7:16

Uit enquêtes vanuit verschillende bronnen blijkt telkens weer dat meer dan 80% voor ZP en slechts zo'n 15% tegen. Vertegenwoordigers van die 15% hebben de macht in handen van de media en zijn nadrukkelijk bezig de traditionele ZP uit te bannen. Ik vind het niet zo gek dat de man in de straat zich schrap zet tegen de abti-zwarte-pieten bobo's.

2 Reacties
Anastase Prudhomme
Anastase Prudhomme26 okt. 2016 - 10:52

Ik moet toegeven, dat ik elke dag meer sympathie en warme gevoelens koester voor de jammerende meerderheid. Stel je toch eens voor dat we hen hadden gevolgd, wat een leed zou ons dan niet bespaard zijn gebleven! We zouden nog steeds in de bomen wonen, de wereld zou plat zijn, de doodstraf zou nog steeds zegevieren en elke avond zouden we op onze blote knietjes de Here Gods bedanken voor de droge korten brood die we in het zweet ons aanschijns hebben kunnen nuttigen. Weg met de elite, want die brengt louter vooruitgang, leve de folklore.

NooT2
NooT226 okt. 2016 - 19:16

@ Anastase: Geweldige reactie. Natuurlijk moet de elite winnen, al dat gepeupel dat tegen een toneelspelletje ageert, zoals het volk in vroeger eeuwen de boef van het podium joeg - weg ermee! - leve Zwarte Piet!

OlavM
OlavM26 okt. 2016 - 0:09

Tsjongejonge. "De positie van de kindervriend" zou "wankelen", als Zwarte Piet wordt ingeruild voor een roetvegenpiet of regenboogpiet? Wat een baarlijke nonsens! Sinterklaas is trouwens wel degelijk nog steeds in de eerste plaats een kinderfeest. De rest is extra franje. [Dit feest, deze maskerade wordt de laatste jaren als racistische praktijk weggezet en in verband gebracht met de transatlantische slavernij.] Een nogal kwaadaardige verdraaiing, want het Sinterklaasfeest als zodanig wordt helemaal niet zo neergezet, maar alleen de uiterlijke verschijning van Zwarte Piet. Met argumenten, ook van cultuurhistorici, ook al noemt Van der Horst die maar "half” of "niet geïnformeerd". Zodra Zwarte Piet als verschijning in de openbare ruimte is afgeschaft zal geen kind 's nachts huilend wakker worden met het idee dat Sinterklaas vergezeld zal worden door roetvegen- of kleurenpieten. Integendeel, kinderen zullen de nieuwe situatie als heel gewoon en leuk ervaren. En het gaat wel degelijk –ik herhaal het- nog steeds in de eerste plaats om kinderen. Van der Horst zet zich neer als een slecht verliezer. Want de algehele afschaffing van Zwarte Piet in de openbare ruimte komt er onvermijdelijk aan.

5 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet226 okt. 2016 - 7:35

'Een nogal kwaadaardige verdraaiing, want het Sinterklaasfeest als zodanig wordt helemaal niet zo neergezet, maar alleen de uiterlijke verschijning van Zwarte Piet.' Olav, kun je svp ophouden alles zo kwaadaardig te verdraaien? Er zijn wel degelijk vele pogingen geweest om het hele Sinterklaasfeest als racistisch weg te zetten, inclusief de oude heiligman zelf. Want hij zou de eigenaar van Piet zijn en de arme drommel maar onderdrukken en zo. Olav, ik weet dat jij denkt dat het ontkennen van feiten zin heeft, maar het kost je slechts vijf minuten op het internet om jouw leugens te ontmaskeren.

L.Brusselman
L.Brusselman26 okt. 2016 - 10:40

"Want de algehele afschaffing van Zwarte Piet in de openbare ruimte komt er onvermijdelijk aan "Dat ga ik niet meer meemaken. En als het dan toch mocht gebeuren dan kan ik een aardige boterham gaan verdienen door me in december te gaan verhuren als guerrilla Z Piet

OlavM
OlavM27 okt. 2016 - 1:38

@ Molly Sweet: Onzin, bij de acties tegen Zwarte Piet is het uitsluitend gegaan om Zwarte Piet zélf. "Zwarte Piet = racisme", weet je nog wel? De actievoerders strijden voor andere pieten, en een Sinterklaasfeest (ja, lees dit nog eens goed!) dat voor álle kinderen leuk is. Dat door sommigen ook nog andere argumenten ter ondersteuning erbij worden gehaald, is iets heel anders. Het kost mij geen vijf minuten om in te zien dat jij het vooral van jijbakken moet hebben.

OlavM
OlavM27 okt. 2016 - 1:41

@ L. Brusselman: Nou, veel succes dan met je nieuwe carrière, hè..... :)

Ittekleur
Ittekleur27 okt. 2016 - 21:42

[OlavM – 26 oktober 2016 at 02:09 Tsjongejonge. “De positie van de kindervriend” zou “wankelen”, als Zwarte Piet wordt ingeruild voor een roetvegenpiet of regenboogpiet? Wat een baarlijke nonsens!] Je moet White privilege niet verwaren met het echte leven. Kut man dat het alle minder gepigmendeerden kut gaat in nederland. Vanwege slafernijverleden uitgesloten. Eigenlijk verwonderd het White privilege zich Meer over apen die op 2 benen lopen en met olympische spelen meedoen. Je kunt toch onmogelijk van witte gepriviligeerde mensen verlangen dat die biestien op vier armen

Sardar2
Sardar225 okt. 2016 - 22:54

Het is ook erg teleurstellend op te merken dat een (deel)traditie die onze waarden moet na ons in stand houden al voor ons zelf doodgaat!

X4
X425 okt. 2016 - 20:02

Het is nog maar het begin. Ondertussen, heel stilletjes, mag Sinterklaas ook vaak al geen bisschop meer zijn in Amsterdam. Het kruis is van zijn mijter gehaald. Kijk zelf maar. Maar hij is volgens de legende toch echt de bisschop uit Myra in Turkije.

7 Reacties
Andy Capp
Andy Capp25 okt. 2016 - 22:32

Ja, nou je het zegt.... Het is echt bijzonder verontrustend hoe ze met onze dierbaarste tradities omgaan: het kruis van die mijter weghalen, -ik heb er geen woorden voor...

Haastig
Haastig26 okt. 2016 - 7:06

Andy Capp 26 oktober 2016 at 00:32 "Ja, nou je het zegt…. Het is echt bijzonder verontrustend hoe ze met onze dierbaarste tradities omgaan: het kruis van die mijter weghalen, -ik heb er geen woorden voor…" Ja, het is inderdaad verontrustend dat een katholiek feest ontdaan moet worden van de religieuze aspecten, teneinde een andere, minder vrijheid toestaande, religie "tegemoet" te komen.

Molly Sweet2
Molly Sweet226 okt. 2016 - 7:38

Andy: beschik jij niet over zoiets als empathie of hou je gewoon van hard uithalen en beledigen? Man, kun je je niet voorstellen dat er dingen zijn die voor jou niet belangrijk zijn, maar voor anderen wel? Serieus, kun je dat werkelijk niet begrijpen? Denk je echt dat jouw trappen en schoppen ook maar iets van een vruchtbaar gevolg zal hebben? Een positief gevolg, zeg maar? Oftewel: waarom reageer je zoals je doet? Want ik zie daar alleen maar een poging anderen te kwetsen. Vind je dat leuk?

Spinazieduiker
Spinazieduiker26 okt. 2016 - 10:14

ST. Nicoalas is nog steeds de beschermheilige van Amsterdam.Wat bazelt u nu? Verkapte moslimhaat? Het weghalen van het kruis op de mijter,geeft aan dat het GEEN religieus feest is.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!26 okt. 2016 - 12:57

"Het is echt bijzonder verontrustend hoe ze met onze dierbaarste tradities omgaan: het kruis van die mijter weghalen, -ik heb er geen woorden voor… " Misschien riep het vervelende herinneringen op bij al die misbruikte kinderen door de kerk? En omdat we aardig zijn hebben we dat veranderd? Zo niet, boeiûh.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 okt. 2016 - 13:03

Andy een minor issue maar wel weer een voorbeeld van zelfcensuur, evenals de bewoordingen winter- i.p.v. kerstfeest en lente- i.p.v. paaseitjes. Niet als volwassenen benaderen maar als onmondige zielige sukkeltjes dus vooral geen Nederlandse moslims of Surinamers op hun tenen trappen en dus zelfmedelijden promoten. Over koloniaal gedrag gesproken, grappig als het niet zo treurig zou zijn.

Mohawk2
Mohawk226 okt. 2016 - 13:52

@ Haastig Waarom het kruis in Amsterdam verdween kun je hier lezen. Tevens zul je lezen dat in menig gereformeerde gemeente dan wel gemeenschap het kruis al lang niet meer op Sints mijter stond. http://vorige.nrc.nl/opinie/article2082049.ece/Laat_dat_kruis_op_die_mijter_toch_zitten

Henriette3
Henriette325 okt. 2016 - 19:45

Volgens mij is het gedoe vooral randstedelijk gedoe. Hier in een dorp in het oosten van het land stopt de plaatselijke scouting (als grootste sint- en pietenleverancier) ermee als de pieten (herkenbaar als plaatselijke slager cq bakker) als roetveegpieten moeten optreden. Hier zijn ze dus nog gewoon zwart...en geen haan die er naar kraait! Ook hier zijn kinderen met een kleurtje uit de plaatselijke AZC's die het gezellig meevieren want "piet is zwart als roet, omdat hij vaak door de schoorsteen moet!"

2 Reacties
Spinazieduiker
Spinazieduiker26 okt. 2016 - 10:18

Omdat hij "zwart is als roet" zijn roetvegen onacceptabel? Tja, dat mag u mij dan even uitleggen.

Baytep
Baytep26 okt. 2016 - 15:17

Geen uitleg nodig Spinazieduiker, gewoon nog eens lezen

Anastase Prudhomme
Anastase Prudhomme25 okt. 2016 - 18:41

Als ik het goed begrijp, moeten we - nu Zwarte Piet ietwat ont-zwart is - andere culturele tradities te lijf. Derhalve: sta op tegen clitoridectomie, eerwraak, kinderarbeid, antisemitisme, poetinisme, yoga, nationalisme, nazisme... oh, wacht 's even...

4 Reacties
Andy Capp
Andy Capp25 okt. 2016 - 22:29

In volgorde van urgentie, -dus van achteren naar voren graag.

Common Sense
Common Sense26 okt. 2016 - 6:23

Capp, cliterodectomie is voor jou het minst urgent?

Spinazieduiker
Spinazieduiker26 okt. 2016 - 10:19

Domme moslimhaat.

KnorretjeBig
KnorretjeBig26 okt. 2016 - 15:20

@Spinazieduiker U vindt zwarte schmink erger dan clitoridectomie? Dan bent u nog dommer dan ik al dacht.

sidek
sidek25 okt. 2016 - 18:02

Onder de kaasstolp van de publieke omroep met haar smetteloze roomwitte policor BN'ers is alles op orde. Gelukkig ziet de wereld elders er anders uit en zal ZP blijven bestaan.

johanversomeren
johanversomeren25 okt. 2016 - 17:58

Heb ik iets gemist of zo? Wat een drukte om een commercieel bedrijf wat besluit om zwarte piet te veranderen. RTl 4 kan en mag zelf beslissen wat ze doen. En heel belangrijk: iedereen kan gewoon in de privesfeer of in het openbaar Sinterklaas met een zwarte piet vieren. En je hoeft geen rtl 4 te kijken

1 Reactie
MichelD
MichelD26 okt. 2016 - 15:47

Eens met de laatste 2 zinnen, en ik zal ook zeker niet kijken naar de Sinterklaas TV van RTL. Maar ik vind niet dat RTL in deze helemaal vrij is om te doen wat ze willen. Als de zwarte Pieten van RTL sterk afwijken van zwarte Piet in de straat, of op een ander TV kanaal, leg dat dan maar eens uit aan de kinderen.

MichelD
MichelD25 okt. 2016 - 17:37

een zeer treffende weergave van wat zich in deze discussie nu afspeelt. Bekende Nederlanders en de media denken ons kennelijk te kunnen opleggen wat wij moeten denken. Alsof de de meerderheid die voor Zwarte Piet is, maar even genegeerd mag worden, want zij, de 'opiniemakers' weten het kennelijk beter.

Retrieverwoef
Retrieverwoef25 okt. 2016 - 17:28

Ik zie een steeds grotere groep diversiteitsapostels, rijkelijk vertegenwoordigd op Joop, die er met Amerikaanse terminologie en gestrekt been ingaan. Het resultaat is polarisatie. Wellicht zal Zwarte Piet moeten wijken, wat mij overigens niet kan boeien, maar elkaar iets gunnen zal er steeds minder bij zijn, omdat allerlei groepen hyperassertief, zoniet agressief op hun strepen staan. Daar wordt de multiculturele samenleving niet gezelliger van.

Andy Capp
Andy Capp25 okt. 2016 - 17:04

In Duitsland zeggen ze dan: "Deine Sorgen möchte ich haben..."

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 okt. 2016 - 13:07

Inderdaad, maar sinds de AfD de laatste vier verkiezingen overal met een 10-20% binnenstapt zeggen ze dat niet meer en worden seine Sorgen serieus genomen.

Piet de Geus
Piet de Geus25 okt. 2016 - 16:44

"Zo is tientallen jaren lang het Brabantse Carnaval bestreden als onbeschaamde en barbaarse traditie" Dat is het natuurlijk ook. Zoals het ook tamelijk onbeschaamd is hoe Caribiërs tijdens hun carnaval met veel te dikke konten in veel te weinig textiel door Rotterdam trekken. Zoals die homo's tijdens hun boottocht door de Amsterdamse grachten ook van niet al teveel goede smaak getuigen. En dan hebben we het nog maar niet over de in oranje gehulde provincialen die eens per jaar de hoofdstad overspoelen. Maar zolang ze er niemand kwaad mee doen: laat ze. En als het je niet bevalt ga je toch een blokje om? Zoals menig Amsterdammer op koningsdag tegen de stroom in de stad verlaat. En zoals overal in Nederland mensen hun biezen (en hun honden) oppakken om het vuurwerk en het dronkemansgelal te ontvluchten. Grote kans dat ze voor kerst al gingen, om in een moeite door de schranspartijen die gezellig moeten heten te ontlopen. Zolang het maar geen continue voorstelling wordt heeft iedereen recht om een keer een feestje te houden waar jij je niet prettig bij voelt en liever voor op de loop gaat. Hetzelfde geldt voor party poopers: laten die gezamenlijk ook een dag op de kalender prikken waarop ze elkaars feestje bederven, dan is iedereen tevreden.

2 Reacties
Tip top
Tip top25 okt. 2016 - 20:18

Piet, in principe ben ik het met je eens: laat ze. Echter je vergelijkt appels met peren. Koningsdag: dag feest, rotzooi opruimen, klaar. Idem met de gay pride en carnaval. Met sinterklaas begint het gez**k al in november. Kinderen van de rel, als je die hebt. Scholen en clubs die vanalles organiseren waar je 'gezellig en verplicht' aan mee moet doen enzovoort enzovoort, geen ontkomen aan. En geloof me iemand met een kleurtje heeft het zwaar in die tijden en zeker als het (donkere) kinderen betreft. Sinterklaas is dus niet voor alle kinderen een groot feest. En gegeven de felheid waarmee de discussie door juist de volwassenen gevoerd wordt krijg ik het gevoel dat het het hier meer om gekrenkt jeugdsentiment gaat in plaats van een 'volwassen' discussie over erkenning, gelijkberechtiging en gelijkwaardigheid en dan niet alleen op papier of volgens de grondwet. Dus iemand de behoefte voelt om zwarte piet af te schaffen zou mijn antwoord dan ook zijn: laat ze. Als je nog een echte sinterklaas met echte zwarte pieten wil meemaken, boek dan een vakantie naar de (voormalige) Nederlandse Antillen rond 5 december.

Molly Sweet2
Molly Sweet226 okt. 2016 - 7:43

Tip top: 'En geloof me iemand met een kleurtje heeft het zwaar in die tijden en zeker als het (donkere) kinderen betreft.' Sorry, maar dat geloof ik niet. Om de simpele reden dat jij niet kunt spreken voor zo'n grote groep mensen. Ik ken heel wat mensen met een kleurtje die helemaal geen problemen hebben met de Sint en Piet, laat staan dat ze het 'zwaar' hebben. Niet zo generaliseren. Is niet slim. Ik geloof absoluut dat er mensen met een kleurtje zijn die het zwaar hebben, maar jij gaar nu voor de 'vogels hebben vleugels dus elk beest met vleugels is een vogel'. Dom. Het klinkt lekker dramatisch, wat je schrijft, maar het is gewoon niet waar. Als je had geschreven dat 'vele mensen met een kleurtje bla bla', dan had het anders gelegen.

Pater
Pater25 okt. 2016 - 16:39

Wat een (overigens mooi geschreven) kleinzielig gezeur. Het familiefeest wordt totaal niet gehinderd door de roetpiet, of de bonte piet. Even slikken en gewoon weer uw familiefeest gaan vieren. Het verzet tegen de ouderwetse zwarte piet was vooral een verzet tegen de gelijk opgaande discriminatie van de zwarte kinderen, zoals bleek uit het rapport van de kinderombudsman. Ga nou alsjeblieft niet de verongelijkte Halbe Zijlstra uithangen, dat staat u slecht.

4 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer25 okt. 2016 - 17:23

Het rapport van de kinderombudsvrouw? Op basis van drie kring gesprekjes? Iedereen die dat flutje ter verdediging aanvoert heeft een totaal gebrek aan argumentatie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2016 - 19:06

Dat rapport was gebaseerd op drie of vier kringgesprekjes nadat een kwantitatief onderzoek ongewenste resultaten had opgeleverd. Dat laatste hebben ze nota bene zelf in dat rapport geschreven.

Pater
Pater27 okt. 2016 - 15:37

Er zijn vele getuigenissen van de discriminerende uitwerking van de zwarte pieten. Kennelijk blijkt dat zelfs al in een paar kringgesprekken. Jullie verliezen niks met de Bonte Pieten, anderen winnen er veel mee. Even slikken en het probleem is ....weg!

johannn2
johannn227 okt. 2016 - 16:29

Han, Ik citeer het rapport: " Het enige beschikbare wetenschappelijke onderzoek is uitgevoerd door de universiteit Leiden. 3 Dit onderzoek is uitgevoerd bij 201 kinderen tussen de 5 en 7 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat de iets oudere kinderen vaker een verband leggen tussen een zwart persoon en Zwarte Piet terwijl jongere kinderen dit niet doen. Er ontstond echter kritiek van andere wetenschappers, die het onderzoek niet representatief noemden. Zo zou 93% van de ondervraagde kinderen wit zijn geweest en slechts 6% van hen in een gekleurde wijk wonen." Oftewel: Het resultaat van dat onderzoek was waarschijnlijk dus juist veel te rooskeurig ! Dat in tegenstelling tot wat jij, als historicus, suggereert. .

Patrick Faas
Patrick Faas25 okt. 2016 - 16:12

Ben nog steeds in de rouw over Brexit. Het voelt net als de dood van een geliefde. Maar verlies van geliefde zaken hoort bij ouder worden. En daar staat net zoveel tegenover, zoals de komst van nieuwe liefde. Wat ben ik dankbaar dat ik de lancering van het Internet heb mogen meemaken. Als kind had ik zo’n woudloperhandboek, waar werkelijk alles instaat, tot het rijk van Walt Disney verwezen en nooit gehoopt dat het digitaal werkelijkheid zou worden. Geweldig. Om nog maar niet te spreken over wat we allemaal aan virtuele werelden kunnen ontwerpen. Wie heeft nog zulke primitieve fantasie-uitingen nodig als acteurs in een verkleedpartij? Ik zou niet terug willen naar de enorme beperkingen van toen ik jong was. U wel?

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 okt. 2016 - 18:57

Ik ook niet. Nu kan ik me veel beter afzetten tegen domheid en gelul dan vroeger. Vroeger had ik mij moeten beperken tot een ingezonden briefje hier of daar dat door de redactie was aangepast.

Jaap Vos
Jaap Vos25 okt. 2016 - 15:59

Als je echt mensen wil voorlichten moet je ook alles vertellen. Sinterklaas is als feest ooit begonnen zonder überhaupt een knecht ! Pas rond 1850 kwam er een zwarte knecht in beeld die later zwarte piet is geworden dus als we toch een traditie echt orgineel willen houden......

Beppy2
Beppy225 okt. 2016 - 15:30

Tja, hoe moeten de "hulppietende" ouders nu onherkenbaar worden als roetvegen de standaard wordt i.p.v. zwart/bruin geschminkt gezichten op het Sinterklaasfeest bij groep 1 en 2 van de lagere school?

2 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel25 okt. 2016 - 18:13

Je mag je nog steeds bruin schminken. Dan ben je gewoon een kleurenpiet.

WilWortel
WilWortel25 okt. 2016 - 19:56

Wees creatief, helpen bij de buurschool (en andersom).

johannn2
johannn225 okt. 2016 - 15:05

Han, Jij stelt: " Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet jou respect geven." Hoewel je deze uitspraak in twee richtingen kunt lezen neem ik, jou kennende en vanwege het woordje 'levensstijl' erin, aan, dat jij hier met de disrepectvolle partij de 'anti-zw-Pieters'bedoelt. Ik verander er éen woordje in: " Je hoeft geen respect voor de ander en zijn ras meer te hebben. Hij moet jou respect geven." .

4 Reacties
johannn2
johannn225 okt. 2016 - 16:02

aanvulling: En om jou nogmaals te citeren: " Het is dan ook geen minieme verandering. Het is een majeure ingreep in een familiefeest " Kleine variant: Een minieme verandering in een familiefeest kan een majeure daad van respect zijn tegenover mensen die zich ernstig gediscrimineerd voelen. Al tientallen jaren hebben deze mensen vriendelijk aandacht gevraagd voor de gevolgen die zij ondervinden rond Sinterklaas vanwege de Zwarte Piet-figuur. Al Gerda Havertong wees daarop in Sesamstraat in 1987, en zij was niet de eerste. Maar zij vonden geen gehoor. Dat heeft de laatste jaren geleid tot de verharding die er nu is. Ook dat behoort tot de historie, Han, en dat niet alleen. Het hoort tot het heden. "Leven en laten leven", zoals jij steeds betoogt. Ik stel voor, dat je je daarnaar gedraagt. .

Bickle
Bickle25 okt. 2016 - 17:38

@johannn Op dezelfde manier dat mensen zich ernstig gediscrimineerd voelen, zo voelen ook heel veel mensen oprecht verdriet dat Zwarte Piet van kleur moet veranderen. Er zit géén enkele slechte bedoeling achter hun voorkeur voor Zwarte Piet, en toch wordt dat wat ze zo dierbaar is zo aangetast. Daarnaast worden ze om hun voorkeur vaak in het hokje van racisme geduwd. Op dezelfde manier dat donkere mensen zich gekwetst voelen door Zwarte Piet, op diezelfde manier voelen veel mensen zich veroordeeld en aangetast in hun integriteit omdat ze hem een warm hart toedragen.

tinus1969
tinus196926 okt. 2016 - 9:45

@Bickle zegt een waar woord: 'Er zit géén enkele slechte bedoeling achter hun voorkeur voor Zwarte Piet, en toch wordt dat wat ze zo dierbaar is zo aangetast. Daarnaast worden ze om hun voorkeur vaak in het hokje van racisme geduwd.' Zwarte Piet is een stereotype, en zulke stereotypen zijn zelden vrij van vooroordelen: Maar tegelijk is de link Zwarte Piet- slavernij voor de meeste autochtone Nederlanders helemaal niet aan de orde. De beschuldiging van racisme is dan een overreactie, en die overreactie roept weerstand op. Verder vond ik juist dit joop-artikel wel nuchter in dit opzicht: http://www.joop.nl/opinies/neem-alleen-zwarte-piet-maat-2 waar Celal Altuntas de vraag stelt 'Waarom willen we de angst van degenen die tegen de aanpassing van de Zwarte Piet-traditie zijn niet begrijpen?'

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 okt. 2016 - 13:26

Geweldige reactie Johann. Eerst een hoop stennis schoppen in het politiek correcte centre of gravity van Nederland, met onwettelijke argumenten komen op basis van gevoelens en ervaren stereotyperingen, uiteraard de media meekrijgen want PC en frictie en dan bij het eerste succes tegen de andere kant zeggen vergeet die ongefundeerde verwijten, leven en laten leven vanaf nu.

Harry5
Harry525 okt. 2016 - 14:49

Ben het hier voor de verandering eens totaal niet mee eens. Zwarte piet is een figuur die niet meer in onze cultuur thuishoort zo simpel is het, er zijn teveel mensen (misschien nieuwkomers maar dat zijn net als ons ook Nederlanders) die hier ernstig aanstoot aan nemen, en een cultuur moet niet star en statisch zijn maar dynamisch en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden ofwel als er een andere bevolkingssamenstelling komt verandert ook de cultuur en veranderen ook de gebruiken zo simpel is dat.

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna25 okt. 2016 - 22:21

Het gaat hier niet over een cultuur maar over een theatrale uitgemolken op absurditeiten & hyperbolen gebaseerd aandacht zuigende kop noch kont discussie cq exploitatie van wat vroeger slavernij heette - dat was pas een cultuur - en de teloorgang van een december kindersprookje waar zwarte Piet een leuke, leidende rol in speelt pardon speelde

Baytep
Baytep26 okt. 2016 - 15:09

Als "nieuwe" nederlanders aanstoot nemen aan de kleur en / of functie van zwarte piet is het aan de "oude" nederlanders om uit te leggen hoe het sprookje in elkaar zit. Ook al heeft het karakter zwarte piet veel verschillende wortels in de geschiedenis, er is er geen die hem in huidige vorm racistisch maakt. Met het stellen dat hij racisctisch is veroordeel je feitelijk alle nederlanders tot racist. Iets waar de meeste mensen erg gevoelig voor zijn. Natuurlijk, als een significant deel van de bevolking een probleem heeft met een aspect van de traditie kun je die best veranderen. Hij kan elke andere kleur krijgen. Maar dat krijg je niet voor elkaar door een heel land te beledigen.

Spinazieduiker
Spinazieduiker25 okt. 2016 - 14:46

Achterhoedegevecht.Het gaat helemaal niet om een verandering in een familiefeest. Het gaat om een aanpassing bij intochten en scholen die met overheidsgeld wordt gefinancierd. Dat RTL en diverse grootwinkel bedrijven Piet aanpassen ,dat is gewoon handel.Het gaat erom hoe de helper van Wodan (sinterklaas) nu wordt afgebeeld,die vorm is in het heden niet meer acceptabel.Als u kinderen wilt indoctrineren met een slavernij symbool,dat moet u voor u zelf weten,of het wel zo fris is,dat is iets anders.maar niet in de publieke ruimte,met publiek geld. Het lijkt wel of het pro pieten volk,op een tweede Palingoproer afkoerst.Ook een traditie die afgeschaft werd en waar het provolk niet mee eens was.Hoeveel doden koste dat toen? 25 meen ik...en het palingtrekken is nooit meer terug gekomen.Tot zover.

2 Reacties
Frans Akkermans
Frans Akkermans25 okt. 2016 - 19:13

De Sinterklaasviering vergelijken met het palingtrekken, een in de negentiende eeuw vanwege de verboden kwelspel. Je moet maar durven om dit als argument voor afschaffing van Zwarte Piet op te voeren.

Frans Akkermans
Frans Akkermans25 okt. 2016 - 20:18

…vanwege dierenmishandeling...

johannn2
johannn225 okt. 2016 - 14:38

Han, hisoricus, stelt: " Zwarte Piet zal altijd overleven, die andere traditie niet " Dat is vloeken in de kerk van de geschiedschrijving, Han. Het wordt daarin als determinisme en finalisme aangeduid. Han, het staat je uiteraard vrij om de toekomst te voorspellen. Maar schrap voor die gelegenheid even het predicaat historicus boven zo'n column. .

Peter Smit2
Peter Smit225 okt. 2016 - 14:33

Han, zelden met je eens, maar nu: + veel!

johannn2
johannn225 okt. 2016 - 14:29

Han, Ik ben zo vrij om Bidar te citeren, die het zo mooi zegt. [citaat] “ Je cultuur komt met je mee overal en verandert onder invloed constant. De traditie neem je mee en er komt nooit verandering in, mits er bewust ingegrepen wordt. Vaak is dat ook nodig, vanwege verplaatsing in plaats maar ook in tijd.” [ einde citaat ] Han, makker, staakt uw wild geraas. .

Siphra Spier
Siphra Spier25 okt. 2016 - 14:07

Dit is nog maar het begin ben ik bang Actiegroep ’De Grauwe Eeuw’ gaat nu volop het orgel en bekladt historisch erfgoed https://www.facebook.com/DGENL/

tinus1969
tinus196925 okt. 2016 - 14:01

Han vd Horst noemt een belangrijk punt in zijn beschrijving van 'familiefeest', en ik zou daar iets aan willen toevoegen: Sinterklaas en Zwarte Piet zijn stereotype sprookjesfiguren, een kruising tussen gulle gever, boeman, en hofnar. Wat opvalt, is dat Sint en Piet juist een hutsefluts van elementen bevatten (Spanje, stoomboot, kleding) waardoor een duidelijke verwijzing naar één bevolkingsgroep juist wordt vermeden. Zulke stereotypen zijn zelden volkomen vrij van vooroordelen, maar zulke vooroordelen zijn hier niet de kern. Het succes van Zwarte Piet als stereotype kon wel eens een heel banale reden hebben. Met zwarte kolenpoets kan elke man zich makkelijk pseudo-onherkenbaar verkleden en de rol spelen van gulle gever/boeman/hofnar. Dat praktische verkleden is veel belangrijker dan de racistische stereotypen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud25 okt. 2016 - 13:57

"Wel zal iets anders gebeuren: de oude Nederlandse traditie van “leven en laten leven” en “de ander in zijn waarde laten” heeft zware schade geleden." En ik maar denken dat dat al lang voorbei was. Als we dingen als hoofdoek keppeltje kruisjes Willen gaan verbieden in de openbare regerings gebouwen, Dan kan je niet zeggen dat zwarte piet nog steeds door dat selfde regering gefinanceerd word. Ik moet wel toegeven dat dit betoog beter klinkt dan dat schantage van je over gediscrimineerde ouderen.

bob b.
bob b.25 okt. 2016 - 13:53

'de oude Nederlandse traditie van “leven en laten leven” Is dat niet de meest onwaarschijnlijke mythe die Nederland kent? Het is onverschilligheid, geen tolerantie. Maar die onverschilligheid verdampt zodra een ander het onkruidvrije tuintje betreedt. Han, ik snap dat een historicus graag enige verdichting in de werkelijkheid wenst of wenst te zien, maar soms kun je ook overdrijven.

ratio2
ratio225 okt. 2016 - 13:47

Ik weet niet of je gelijk hebt dat Zwarte Piet niet gaat verdwijnen als kinderen vanuit de TV niet allemaal roetveegpieten te zien krijgen en ook de grote scholenkoepels allemaal 'om' zijn. Wordt wel een interessante casus om de invloed van massamedia op de bevolking te bestuderen.

2 Reacties
dikke leo2
dikke leo225 okt. 2016 - 14:05

Op tv zal zp wel totaal verdwijnen, maar in de privesfeer wordt het wat moeilijker. Als kinderen kunnen herkennen wie zp speelt, of in dit geval roetpiet, dan is het fabeltje stuk natuurlijk. Daar moet nog wat op gevonden worden.

ratio2
ratio225 okt. 2016 - 17:40

@dikke leo Misschien kom ik uit een ander gebied of uit een andere tijd, maar hoeveel zwarte pieten zag je nu echt prive? Ik vrijwel nooit als ik eerlijk ben. Het was op school, of bij de intocht. Thuis stonden de cadeautjes ineens voor de voordeur en werd er hard aan de deur geklopt, maar was 'Zwarte Piet' altijd al verdwenen als wij bij de deur aankwamen. Denk dat mijn vader geen zin had om zich zwart te schminken :-)

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen25 okt. 2016 - 13:45

..."moeten"... uiteraard

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen25 okt. 2016 - 13:43

Hallo Han, Een mooi epistel en mij uit het hart gegrepen. Ik herken mij helemaal in wat je hier opschrijft. De commentaren hier op deze site lezend zal jouw overdenking echter in droge aarde vallen, zo vrees ik. Kennelijk is tegenwoordig alles politiek. En nu Piet overboord is gekieperd is het volgende doelwit al in het oog. Ook onze hele geschiedenis moet wij kennelijk herzien, immers zijn zelfs de scheepsjongens van Bontekoe kennelijk aanstootgevend voor de immer gekwetste. Het wordt steeds gezelliger in ons land....

Minoes2
Minoes225 okt. 2016 - 13:05

De media bepalen tegenwoordig in Nederland, gewoon omdat het kan!

1 Reactie
Haberdoebas
Haberdoebas25 okt. 2016 - 16:36

De Grachtengordel wil graag bepalen en wanneer er niet genoeg naar ze geluisterd wordt, dan komt er via de media een groot offensief om ze alsnog te doen luisteren.

Minoes2
Minoes225 okt. 2016 - 12:46

Inderdaad Han het was veel meer, het was een familiefeest m,et een diepere betekenis. En daarmee verdwijnen honderden reeds lang bestaande liedjes en verhaaltjes in de prullenbak waaronder die van Annie MG. Schmidt. Dat dergelijke non-valeurs die denken dat het alleen om krijgen gaat dat niet in de gaten hebben schrijnt des te meer.

Klazien2
Klazien225 okt. 2016 - 12:28

Hoe is het mogelijk dat in een democratie 17% bepaald wat de andere 83% moet vinden! We dalen aardig af naar het nulpunt dankzij politieke (in) correctheid.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen25 okt. 2016 - 14:04

"Hoe is het mogelijk dat in een democratie 17% bepaald wat de andere 83% moet vinden!" Dat vraag me nu ook altijd af als ik de PVV adepten hoor schreeuwen..... met hun 8% van de zetels in het parlement. Die noemen zichzelf zelfs "het volk". Dus ja.. die "daar moet een piemel in" roepers vinden ook dat de wereld van hen alleen is. Kennelijk is dat gedrag heel normaal geworden in ons alnd Maar dan ook nog: wanneer is het referendum over ZP geweest dan? Heb ik iets gemist? Dus die cijfers zeggen dus niets. Maar er is wel iets mis met uw redenatie. Als de meerderheid beslist misdrijven tegen de menselijkheid te gaan plegen, of minder heftige vergrijpen, is het dan goed ofzo? Verder bepaalt die vermeende 17% helemaal niet wat u moet vinden, dat maakt u ervan. U mag denken wat u wilt, maar u wordt niet altijd gehoorzaamd. De Luxemburgse omroep, bepaalt zelf, als buitenlandse omroeporganisatie, wat zij ervan vinden en wat ze uitzenden. Want dat is er gaande....... Verder zou ik maar ontspannen. Het is een onbeduidend gebeuren. Meer dan de helf van Nederland viert het al niet meer. De winkelstraten zijn al heel lang ontdaan van sintverlichting en etalages...... Daar hoor je niemand over. Gek he?

Minoes2
Minoes226 okt. 2016 - 1:29

Waarom iedere keer de PVV erbij gehaald wordt is mij een raadsel. Het is verder appels met peren vergelijkbaar. Dat je er niemand over hoort is uw perceptie. Velen hebben het daarover al heel lang nl. dat het zoals met alles tegenwoordig door de commercie verziekt wordt en de overgewaaide commercieel kerstman uit Amerika.

Minoes2
Minoes226 okt. 2016 - 1:35

vergelijken. Overigens dat het voor u een onbeduidend gebeuren is moge duidelijk zijn. Spreek derhalve alleen voor uzelf graag. Het zegt meteen iets over uw reacties in deze, u hechtte er al geen enkel belang aan. Dat is aan u maar val daar dan niet een ander mee lastig. Iets wat u niets zegt kan immers in uw beleven gemakkelijk opgeheven worden. Daar waar u anderzijds iedere emotie van een ander in deze wel als zeer relevant schijnt te duiden komt me dat nogal tegenstrijdig over.

Nick Ros
Nick Ros25 okt. 2016 - 12:22

Het “Brabantse Carnaval”, dat wordt al meer dan 10 jaar overdreven. Veel feestzalen zijn inmiddels wokrestaurants en de optochten zijn inmiddels commercieel verkloot door o.a. de autodealers. 5% zijn nog echte carnavalsvierders en overschreeuwen de rest. 15% doet wel een avondje en/of een middagje aan carnaval, maar 80% zoekt zijn heil en vermaak elders. Toen de feestzaal, incluis eten, waar wij (M+V) en de vriendengroep dagen verbleven werd gesloten in 2005, was dat voor ons ook einde Carnaval. Als vriendengroep gingen wij daarna later in het seizoen dingen organiseren op accommodatie-boerderijen in de regio en elders in het land. Het Sinterklaasfeest is ook al aan het schuiven richting de Kerstdagen en is een cadeautjes festijn geworden. De wereld veranderd, zo gaat NU een Parker vulling langer mee dan het toetsenbord van de pc.

1 Reactie
LaBou
LaBou 25 okt. 2016 - 16:51

Sinterklaas is 50 jaar geleden al in leven gehouden door de commercie. Dezelfde commercie dienugraag zowel sinterklaas als santa claus wil omwille van de poen. En traditie? Ja, alleen als het geen geld kost. Anders kieperen we die traditie net zo makkelijk overboord.

Tibbit
Tibbit25 okt. 2016 - 12:21

Mooi geschreven, en echt niet alleen omdat ik ook een voorstander van Zwarte Piet ben. Er schuilt veel onbegrepen emotie in dit stukje, en dat komt zeker in de laatste alinea goed naar voren. Over en weer is er steeds minder respect en begrip tussen mensen. Goede bedoelingen worden niet begrepen, of verkeerd/negatief uitgelegd. Samenleven wordt inderdaad steeds minder leuk, verdraagzaamheid lijkt een begrip uit een ver verleden. Ooit was de decembermaand een feest. Eigenlijk begon het al in november als Sinterklaas aankwam in Nederland, en de winkels langzaam aan hun assortiment uitbreidden met Sint artikelen. En nadat Sinterklaas was geweest konden we langzaam uitkijken naar de warme Kerstdagen. Saamhorigheid alom, iedereen werd net even gezelliger, en voor een paar dagen leek er wel iets van vrede over de wereld te liggen. De afsluiting met Oudjaar was dan de gebruikelijke kers op de taart met oliebollen, champagne, laat opblijven en om 24.00 uur naar buiten om het vuurwerk te kijken en de buurt Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Woorden als ooit en vroeger liggen achter ons, wat ooit was hoeft niet altijd zo te zijn of te blijven. Niet iedereen is even gelukkig of tevreden, niet iedereen zal dat ook altijd zijn of worden. Sinterklaas is verworden tot een haat en nijd strijd, in winkels zie je vrijwel geen uitingen meer van Sint en Piet, voor en tegenstanders voelen zich niet begrepen. Tijdens de Kerstdagen zijn de winkels gewoon open en vol en zijn de kerken leeg, ook omdat deze vaak dicht zijn. Iedereen is druk en jachtig, en vergeet misschien wel eens waar het tijdens dit feest echt om gaat. De dagen naar Oudjaar toe lijken de laatste jaren meer en meer op een periode van overlast en agressie, de jaarwisseling zelf is vaak een anticlimax. Het was allemaal leuk, maar ik denk niet dat het dat ooit weer wordt. Ook daarom zou ik het niet erg vinden als deze dagen afgeschaft worden.

Molly Sweet2
Molly Sweet225 okt. 2016 - 11:56

Han, jij en ik zijn het vaak oneens, maar zo af en toe sla je wat mij betreft de spijker keihard op de kop, en dat doe je met dit stuk weer. Ik roep het al zo lang de discussie gaande is: dat ZP eraan gaat, ach, het zal wel. Dat gebeurt nu eenmaal met tradities. Maar de manier waarop dat gebeurt... Het is te triest voor woorden. Ook hier, in de reacties op stukken over ZP, wordt het al snel duidelijk dat het vrij veel mensen helemaal niet gaat om negatieve gevoelens omtrent Zwarte Piet, maar negatieve gevoelens ten opzichte van blanke mensen. De hatelijke triomfantelijkheid was hier bij sommigen gewoon misselijkmakend toen gisteren bekend werd dat ook RTL de zwarte knecht in de ban deed. Ik zag bij die mensen geen vreugde, opluchting of bevrijding, maar alleen maar een vorm van grafdansen. Alleen maar van die 'jammer dan, wen er maar aan, hahahaha, wij zijn aan winnen, lekker puh...'-reacties. Is dat inderdaad waar we naartoe gaan in ons landje? Ik zie het met huiveringen aan.

1 Reactie
Lozerech
Lozerech25 okt. 2016 - 17:19

Niet iedereen ondergaat een rouwproces in hetzelfde tempo. Ik zag gisteren iets heel anders: de fractieleider van Nederlands grootste regeringspartij die reageert met "RTL vermoordt Zwarte Piet" als een commerciële omroep besluit om een fictieve figuur iets anders eruit te laten zien. U doet het nog eens dunnetjes over met de term "grafdansen". Vergelijk dat dan eens met hoe bijvoorbeeld Sophie Hilbrand, nota bene met vragen stellen (en niet met claims over een of ander "historisch gelijk"), probeert licht spottend, maar toch ook empathisch, het proces wat te versnellen bij Halbe.

Arie Roos
Arie Roos25 okt. 2016 - 11:37

Ha, ik dacht dat jij zo'n tegenstander van de PVV was. Maar hier zie ik je gewoon alle drogredenen van onze rechtse regresiefjes bijna letterlijk herhalen ...

7 Reacties
Jhonathan
Jhonathan25 okt. 2016 - 13:55

@ Arie Roos 25 oktober 2016 at 13:37, Dat de aangedragen argumenten u niet welgevallen, betekent niet dat het drogredenen zijn.

MarcoG
MarcoG25 okt. 2016 - 14:34

Arie, soms, en ik weet dat je dat moeilijk vind om toe te geven, maar echt, heel soms hebben die rechtse gekkies van de PVV het wel eens bij het rechte eind.

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...25 okt. 2016 - 15:03

Tja, sommige mensen hebben een mening en zijn niet in een zwart/wit hokje te plaatsen. Verwarrend, hè?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen25 okt. 2016 - 15:45

@Arie Roos Ik zou zeggen dat het Han siert dat hij zich niet laat leiden door de gedachte "de PVV vindt hier iets van, dus dan moet ik automatisch het tegengestelde aanhangen". Overigens, welke drogredenen ziet u hier? Volgens mij verwoord Han hier slechts (overigens op uitstekende wijze) zijn gevoelen over de politisering van een kinderfeest. Lijkt mij weinig mis mee. Dat gevoelen kun je delen of niet, maar ik zie geen drogredenen. En zoals hij zelf al in zijn schrijven aangeeft (en waar u een uitstekend voorbeeld van geeft) wordt dit gevoelen vervolgens afgeserveerd onder de noemer dat degene die de klacht uit in feite een cripto-racist is die nodig aan zelfonderzoek moet doen, waarmee bij voorbaat elke maatschappelijke discussie een enorme lading krijgt.

ton14024
ton1402425 okt. 2016 - 18:43

Ja Marco, en die stoere SS-ers zijn de echte helden van WOII.

EricDonkaew
EricDonkaew25 okt. 2016 - 19:16

@Arie Roos -------------------------- Wel een beetje onzin om pro-Piet meteen met de PVV te associëren, vind je zelf ook niet?

MarcoG
MarcoG26 okt. 2016 - 9:24

Ton, dat is wat je kan bedenken als argument. Staat die 14 in je nichname voor je leeftijd, of is het toch slechts de 10? Als je serieus antwoord wil hebben kom dan met iets waar ik ook echt inhoudelijk op kan reageren.

Lozerech
Lozerech25 okt. 2016 - 11:33

Van der Horst heeft kennelijk niet door dat roet gewoon zwart is.

Stroompie
Stroompie25 okt. 2016 - 11:31

Goed betoog. Ik denk dat iedereen weleens vergeet wat vrijheid is. Maar ik denk dat deze trend, waarbij progressieven zich gedragen als de nieuwe conservatieven, uit Amerika is komen overwaaien. Het is echt zo'n overgenomen Hollywood trend. "Die kleding, bikini of hoofddoek, is wel heel erg aanstootgevend hoor. Dik of dun zijn is niet gezond hoor. Dat mag je niet zo afbeelden hoor, het moet wel binnen de respectabele marges blijven. Als je een mening hebt moet je ontslagen worden."

pastafari
pastafari25 okt. 2016 - 11:16

"Je hoeft geen respect voor de ander en zijn levensstijl meer te hebben. Hij moet jou respect geven.", We bevinden ons op een hellend vlak. Mooi betoog

1 Reactie
ton14024
ton1402425 okt. 2016 - 18:39

Zeg dat wel, hellend vlak, levensstijl belangrijker vinden dan mensenrechten.

CharlesdeValois
CharlesdeValois25 okt. 2016 - 11:07

Dat men via surprise elkaar in de maling neemt is nieuw. Wel natuurlijk wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe. Dat is wat anders. Ook nieuw is dat volwassenen en kinderen gelijk gesteld worden, Want kinderen ervaren dit feest heel anders dan de ouders. Het is te vergelijken met Jan klazen, kinderen kijken en de ouders hanteren de poppen. En afgestemd op het kinderlijke. Maar de term kinderfeest is misschien ongelukkig, want een zuiver kinderfeest bestaat niet, er zijn nml. altijd organisatoren bij.

ikdus2
ikdus225 okt. 2016 - 11:04

als we dusdanig grote beslissingen kunnen nemen zoals oorlogsvoering tegen volkeren die totaal geen dreiging vormen voor Nederland, de pensioenleeftijd voor iedereen ad hoc kunnen verhogen en het leenstelsel ad hoc voor iedereen kunnen instellen is aanpassing van zwarte piet ook geen grote aderlating. trouwens niemand dwingt niemand tot aanpassing. het zijn afwegingen die door private personen en instellingen worden gemaakt. die instellingen en redelijke personen willen niet geassocieerd worden met die schuimbekkende zwarte piet vereerders die online of offline racistisch vuilbekkende retoriek uiten. blijf alles in perspectief zien Han.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein25 okt. 2016 - 14:58

"niemand dwingt niemand tot aanpassing" De Media bepalen wat we denken. Zonder dwang, maar onontkoombaar wordt ons een mening ingepompt.

Jhonathan
Jhonathan25 okt. 2016 - 10:49

“Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet.” - Ik vind "Wie een kuil graaft voor een ander...... ", ook wel passend.