Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Zwarte Piet voor de rechter

  •  
22-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
piet300_01.jpg
Bestuursrechter Amsterdam buigt zich in bodemprocedure over kwetsende karakter 
Het is nog lang geen december, toch buigt donderdag de rechtbank in Amsterdam zich over Zwarte Piet. In een bodemprocedure moet de rechter oordelen of Zwarte Piet een onschuldige figuur is of een racistische karikatuur die niet meer in het Nederland van 2014 thuishoort.
Ondanks talloze protesten besloot de Amsterdamse burgemeester Van der Laan vorig jaar toch een vergunning af te geven voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Een aantal bezwaarmakers, waaronder activist Quinsy Gario en documentairemaker Sunny Bergman, vinden dat de vergunning onterecht is verleend. Bij de start van de bodemprocedure vragen zij de rechtbank om een uitspraak over het racistische karakter van de figuur.
In november vorig jaar besloot de voorzieningenrechter dat de vergunning terecht was afgegeven. De rechter was het destijds eens met Van der Laan dat de discussie in volle gang is en het niet aan de burgemeester was om daar een voorschot op te nemen. De rechter vond dat voordat een intocht verboden wordt, eerst maar eens vastgesteld moet worden of er überhaupt juridische gronden zijn om Zwarte Piet in de ban te doen.
De tegenstanders van Zwarte Piet beroepen zich onder meer op een uitspraak van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. Dat reageerde vorig jaar in de media op de discussie door te stellen:
Zwarte Piet is een fenomeen dat een racistisch onderdeel is van deze traditie. Ook al is het niet racistisch bedoeld, het wordt wel als kwetsend ervaren.”
Het Parool legt uit wat het betekent als de rechter dat onderschrijft:
Als de rechtbank die conclusie onderschrijft, komt het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie in beeld, één van de zeven mensenrechtenverdragen van de Verenigde Naties. Als ondertekenaar van het verdrag heeft Nederland zich verplicht  op te treden tegen ‘elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur, nationale of etnische afstamming’ waar deze op gespannen voet staat met het recht van ieder mens op gelijke behandeling.
Hoe dan ook, wat de rechter ook oordeelt, voor de intocht van Sinterklaas zal het vooralsnog niet zoveel verschil maken. Het besluit om al dan niet een vergunning af te geven hoort bij de discretionaire bevoegdheden van de burgemeester. Achter de schermen wordt overigens nog steeds gesproken over een metamorfose van Zwarte Piet. Van der Laan gaf eerder al aan dat hij de bezwaren tegen Zwarte Piet begrijpt. Hij streeft naar een nieuw type, zonder kroeshaar, de dikke lippen en de oorbellen.
cc-foto: Profiel Piet

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten22 mei 2014 - 6:22

Prima ik hoop dat de rechter in zijn of waar wijsheid verbiedt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 mei 2014 - 6:22

Zwarte Piet nu zwart op wit ??

insignia
insignia22 mei 2014 - 6:22

Iedereen weet toch dat Sinterklaas de hoogste macht is in Nederland? Wie krijgt de meeste saluutschoten? Dus de Sint maakt dat heus zelf wel uit hoor.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways22 mei 2014 - 6:22

Ik kan maar 1 ding zeggen. Te absurd voor woorden. En dan hou ik het heel erg netjes. Meer dan 90 % van de mensen heeft totaal geen problemen met Zwarte Piet. Ik twijfelde of ik vandaag op de PVV zou stemmen, maar nu ik dit lees twijfel ik niet meer. En met mij nog veel meer mensen door dit bericht.

pakmelk
pakmelk22 mei 2014 - 6:22

Een goede zaak, ik kan me niet voorstellen dat de rechter deze geweldige traditie gaat afbreken, en dan hebben de anti-pieters geen poot meer om op te staan.

neutralist
neutralist22 mei 2014 - 6:22

Haha kwetsend karakter. Hoe zwaar wil je de arme Piet maken.

KnarroBult
KnarroBult22 mei 2014 - 6:22

Ik word zo moe van deze discussie. Er zit zeker een racistische component in de oorsprong van het symbool zwarte piet, maar symbolen veranderen, de inhoud verschuift. Neem als (slecht) voorbeeld de kerstboom, een heidens symbool, dat we nu toch echt als integraal bestanddeel van "ons" christelijke kerstfeest zien. Door op het racistische karakter van het symbool zwarte piet te blijven hameren, maakt men er volgens mij opeens moedwillig weer een racistisch symbool van, daar waar het dat al lang niet meer echt was.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 mei 2014 - 6:22

Niet ontvankelijk. Zwarte Piet bestaat niet.

KnarroBult
KnarroBult22 mei 2014 - 6:22

Wat men eigenlijk zou moeten willen bereiken is de afschaffing van Sinterklaas, dat is immers de booswicht, die er in deze optiek slaven op nahoudt. Daarna zouden de "bevrijde" zwarte pieten eigenlijk wel gewoon weer 5 december op moeten mogen komen vrolijken…

Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mei 2014 - 6:22

Nederland land van de onverdraagzame minderheidsgroepen cq de gekwetsten.

Beisser
Beisser22 mei 2014 - 6:22

Daar gaan we weer! Zwarte Piet is NIET racistisch! Racisme is alleen racisme als het als zodanig bedoeld is! Zwarte Piet is niet zo bedoeld. Het Nederlands College voor de Rechten van de Mens stelt dat zelf in zijn oordeel. Dat Zwarte Piet dan toch een RACISTISCH onderdeel van de traditie is, is dan ook een contradictie. Dat Zwarte Piet door sommigen als kwetsend ervaren wordt is een heel andere zaak. Maar dat betekent nog niet dat hij ook racistisch IS. Elke keer weer brengen de tegenstanders van Zwarte Piet de eigen beleving van het verschijnsel, het gevoel van gekwetst zijn, naar voren als zijnde een bewijs van de racistische aard van het fenomeen. Zo ongeveer als: „Ik ervaar het als racisme DUS is het racisme”. Onzin natuurlijk. De link naar het slavernijverleden is vergezocht. Wat erger is: Deze houding werkt contraproductief in de strijd tegen het echte racisme. Het racisme van Wilders en zijn stemvee, het racisme van werkgevers die sollicitanten bij voorbaat uitsluiten vanwege hun naam of (vermeende) godsdienst, het racisme van politieambtenaren die argeloze voorbijgangers agressief benaderen en/of 'preventief’ fouilleren, alleen vanwege hun huidskleur, het verborgen racisme van sommige leden van ons kabinet en in de wetgeving m.b.t. immigranten. En instelling en gedrag van de ambtenaren van de IND. Een verstandige rechter zal dit soort overwegingen in zijn oordeel opnemen. Intussen kunnen we natuurlijk wel, geheel vrijwillig en uit coulance-overwegingen, besluiten om de traditie een beetje bij te buigen in de richting van, al eerder door velen geopperd, 'Kleurenpiet (de Niet-Zeurenpiet)’. De hele bedoeling van deze verkleed- en schminkpartij is per slot van rekening het onherkenbaar maken van de acteurs. En waar ons vroeger alleen maar pruiken, baarden, rare kleren, schoensmeer en houtskool tot onze beschikking stonden om dit te bereiken, kunnen we nu gebruik maken van een uitgebreid palet aan huidverven om hetzelfde te bereiken. Kan de traditie leuk opvrolijken en we trappen niet meer op al die uitgestoken lang tenen. Maar geen rechterlijke dwang! Dat is koren op de molen van de echte racisten! Moeten we niet willen!

Friendly
Friendly22 mei 2014 - 6:22

Journaal 18:00 uur. " 2 elementen die overeind blijven staan, nl kroezig haar en een geschminkte zwarte huid. Dat zijn juist de twee elementen waar mensen zich aan storen en waar mensen last van hebben en die mensen kwetsend vinden." aldus Frank King.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst122 mei 2014 - 6:22

De radicale anti-Zwartepieters zeggen in feite: "De multiculturele samenleving is mislukt". Daarom gaan zij voor assimilatie en het hard bestrijden van in hun ogen ongewenst geachte tradities.

Donutz
Donutz22 mei 2014 - 6:22

Ojee, niet weer... Laat mensen lekker zelf uit zoeken hoe men invulling geeft aan een feest. Bij georganiseerde feesten zoals intochten en optochten heb je een bestuur om de tocht opzich te regelen. Maar die moet nog steeds de vrijheid van de individuele deelnemer geven om zijn of haar persoonlijke invulling te geven aan het evenement. Een bestuur moet niet dicteren dat Sint persé een mijter met/zonder kruis moet, of dat piet wel/geen oorbellen in moet of wel of geen kroeshaar. laat dat aan de "acteur" over. Daar heb je geen rechter voor nodig. En een beetje normaal mens toont ook begrip en tolerantie voor de omgeving en maakt dan uiteindelijk aan de hand van feedback zelf een besluit. Als Sint1 meent dat het gepast is geen kruissymbool te dragen prima, als Sint2 daar wel behoefte aan heeft, evengoed prima. Als Piet1 donkerzwart wil zijn, Piet2 bruin, piet3 oranje en nummer 4 blank, moeten ze helemaal zelf weten. Barst er kritiek los dat "zwarte piet zwarte piet niet meer is" of "zwarte piet kwetsend is" dan kan een individu dat meenemen in zijn overweging hoe men de volgende keer verkleed gaat. Gewoon een stukje tolerantie en respect, een samen spel en uiteindelijk zijn er altijd wel mensen die zich niet kunnen vinden in de uitvoering. Helaas, je kunt niet iedereen tevreden stellen. Want als je je oren laat hangen naar groep A dan stijgert groep B, of dan weer C. Zo vind ik zelf niets mis met een kruis op de mijter, sint in Ansterdam ziet er wat gek uit, zou ik zelf niet zo doen maar als de meerderheid sint zo beter vind of op zijn minst tolereerd (dat doe ik ook al zou het dus niet mijn invulling zijn) prima toch? Zo ook met zp, ik vind hem prima zo in al zijn verscheidenheid van lichtbruin tot zwart, met en zonder oorbel of gekleurde lippen of kroeshaar (piet zonder kroes ziet er wel gek uit hoor, en er is toch niets mis met een mooie kroes?). Laat men gewoon opzoek gaan naar de meest breed gedragen consensus en uitvoering van een evenement. Als minderheidsgroepjes door blijven hameren en naar de rechter stappen toont echter weinig teken van tolerantie en inlevingsvermogen. Mogelijk nog contra productief ook omdat je mensen op de kast jaagt inplaats van langzaam aan over vele jaren veranderingen ziet komen.

longlivemokum
longlivemokum22 mei 2014 - 6:22

Ondanks die 2.2 miljoen likes op Facebook, wordt het misschien echt tijd om Zwarte Piet in 2014 om toch naar die geschiedenisboeken te sturen?. Ik hoop van wel. Ook zonder Zwarte Piet zal Sinterklaas nog een ontzettend leuk feestje blijven voor iedereen, jong en oud. Het is mooi geweest wat betreft Zwarte Piet, naar mijn mening tenminste.

2 Reacties
hannogroen
hannogroen22 mei 2014 - 6:22

Ben het helemaal met je eens. Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat het helemaal niet om zwarte piet an sich gaat, maar om iets wat er achter ligt: veel volwassenen kunnen er slecht tegen als je aan hun 'zekerheden' komt.

KoningPruts
KoningPruts22 mei 2014 - 6:22

Zo op het eerste gezicht niet, maar sinterklaas bestaat uit Sint en Piet. Als je de helft van de traditie er uit sloopt, dan heb je er niks meer aan. Zeg maar Ying Yang zonder de Ying of Yang.

ThomasCoolColignatus
ThomasCoolColignatus22 mei 2014 - 6:22

@ "Hij streeft naar een nieuw type, zonder kroeshaar, de dikke lippen en de oorbellen." Het is dan ook verstandig om afscheid te nemen van het mannelijk chauvinisme en het katholiek bisschoppelijk karakter van Sinterklaas. Mijn voorstel sinds 1992 is "Kinderklaas en Malle Piet" met dus ook Kinderklazien en Malle Pieternel. Het gaat niet om het uiterlijk, zodat termen als "Regenboogpiet" of "Kleurenpiet" ook onjuist zijn, maar het gaat om het gedrag in het toneelstukje. Zie: http://thomascool.eu/Literature/KK/Index.html Overigens zijn er mensen met dikke lippen, er zijn mensen met kroeshaar, er zijn mensen met oorbellen. Dus ook hier kun je tolerant in zijn. Het punt is variatie te onderkennen.

2 Reacties
HarmII
HarmII22 mei 2014 - 6:22

Breng je dan niet met het weggooien van het racisme en mannelijk chauvinisme, meteen de heteronormativeit binnen? Door sint en piet expliciet een vrouwelijke wederhelft te geven straal je uit dat man en vrouw de manier is waarop het 'hoort'.

Beisser
Beisser22 mei 2014 - 6:22

Vrij gekunsteld naar mijn smaak, dat kinderklaasverhaal. En waarom zouden we ook? Een klein beetje moderniseren, zodat de Zwartepiethaters geen redenen meer hebben om zo hard te roepen lijkt me genoeg. Het belangrijkste is toch dat de acteurs niet meer als de buurman/vrouw herkend worden, of 'ome Henk’ of 'tante Ingrid’. Pruiken dus en baarden en rare kleren en zwaar geschminkte gezichten. (Alle kleuren mogen voor mijn part.) Zo kan de traditie gehandhaafd worden, is er geen associatie meer met het slavernijverleden en is iedereen tevreden. En als er dan toch zo nodig radicaal veranderd moet worden, waarom dan niet Santa Claus? Op 5 december in calvinistisch Nederland. Op 25 december in de rest van de wereld.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst122 mei 2014 - 6:22

Gisteren meegedaan aan een debat hierover op AT5 in het programma de Stelling an Amsterdam. Kijk: http://www.at5.nl/tv/de-stelling-van-amsterdam/aflevering/15442

1 Reactie
PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways22 mei 2014 - 6:22

Debat gezien. Wat me enorm irriteerde, is dat mevrouw Biekman u niet liet uitpraten, wat u wel bij haar deed. Constant schreeuwde ze door u heen. De presentatrice moest er zelfs om lachen. Wat me vorig jaar dus ook al op viel. Een handjevol mensen, die heel hard roepen. Zo lijken het er heel veel, maar het zijn maar enkele procenten van de Nederlandse bevolking.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst122 mei 2014 - 6:22

De mensen die Zwarte Piet met behulp van de rechter willen verwijderen, maken een denkfout. Sinterklaas houdt weliswaar sinds 1934 een officiële intocht maar hij is voornamelijk actief binnen het gezin. Sinterklaas is een familiefeest. Bij verreweg de meeste gezinnen komt hij niet in persoon binnen. Piet bonkt op de deur en daar staat de zak met cadeautjes! Gebracht door Zwarte Piet die onzichtbaar is. Als de rechter Zwarte Piet zou verbieden of het zou gebeuren dat wie zich uitdost als Zwarte Piet onmiddellijk naar het bureau wordt gebracht wegens racisme, als dat allemaal zou gebeuren, heeft Zwarte Piet een reden te meer om zich niet te laten zien. Wij zien Zwarte Piet niet, zeggen papa en mama, omdat de politie op hem jaagt omdat er veel mensen zijn die niet van hem houden. Als de politie hem pakt, kan hij geen cadeautjes brengen en daarom zie je Zwarte Piet niet. En zo is dan Zwarte Piet steviger in het bewustzijn van het volk verankerd. Hij blijft en hij blijft nadrukkelijk dankzij die rechterlijke uitspraak. De aanklagers zouden met hun Pyrrhusoverwinning een schot in eigen doel maken. Nu kun je natuurlijk zeggen: er komen steeds meer Nederlanders die Sinterklaas en Zwarte Piet hoogstens leren kennen via de inburgering. Dat sterft wel uit. Maar dat zijn er ondanks de angstverhalen van de Wilderianen niet zo veel. Nederland telt op nog geen 17 miljoen inwoners meer dan 13 miljoen autochtonen. En zij zijn lang niet de enigen die het feest van huis uit hebben meegekregen.

1 Reactie
HarmII
HarmII22 mei 2014 - 6:22

"Sinterklaas houdt weliswaar sinds 1934 een officiële intocht maar hij is voornamelijk actief binnen het gezin. Sinterklaas is een familiefeest. Bij verreweg de meeste gezinnen komt hij niet in persoon binnen. Piet bonkt op de deur en daar staat de zak met cadeautjes! Gebracht door Zwarte Piet die onzichtbaar is." Het commerciële karakter van de sinterklaasviering ontgaat u helemaal? Niet alleen bij de intocht komt de afbeelding van zwarte piet voor. De winkels liggen ook vol met snoepgoed met de afbeelding van zwarte piet, op cadeaupapier staat zwarte piet, in reclames wordt zwarte piet gebruikt. Kortom, in onze vercommercialiseerde samenleving is zwarte piet in de sinterklaastijd overal.

GingerTed
GingerTed22 mei 2014 - 6:22

Zwartepieten verbieden houdt tevens het einde van discussiefora als Joop in. Tolerantie houdt juist ook in het met elkaar oneens te mogen zijn en zich dus figuurlijk maar ook letterlijk te mogen onderscheiden. Zolang er maar niemand verplicht wordt om zich aldus uit te dossen maar daar andersom wel in alle gevallen vrij in is bestaat er vrijheid. In alle andere gevallen niet. Zwarte Piet wordt door degenen die zich zo uitdossen niet bedoeld om te schofferen maar om gestalte te geven aan een kinderfeest waarbij de figuur die ze uitbeelden een held is met heerlijke gekke streken. Dan is er niets mis mee omdat het valt onder de genoemde vrijheid. Dat anderen zich storen aan de ze figuur zit hem in hun eigen vertaling van deze verschijning. Je zou met evenveel "recht" hoofd- en haarbedekkende kleding op religieuze gronden bij vrouwen als kwetsend kunnen ervaren en laten verbieden terwijl ook hier toch echt zou moeten gelden wat de vrouw er zelf bij ervaart.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199322 mei 2014 - 6:22

Ik ben het vaak niet met je eens, Ginger Ted, maar in dit geval wel. Ik heb in verschillende ZP-discussies uiteengezet waarom ik vind dat de figuur ZP onbelangrijk is in/niets te maken heeft met het gevaar van een opkomend racisme. Eén van mijn zwaarste argumenten was (en is) dat er een gevaar schuilt in het zich laten leiden door 'wat iemand erbij voelt', heel algemeen gesteld, en er uit het oog verloren wordt wat nu eigenlijk het totaalbeeld is: dus het (vermeend) aanstootgevende in zijn gehele context. Dan ziet het er allemaal toch wel anders uit: - het optreden van een kennis of familielid als ZP zal in menige familie een plezierige spanning teweegbrengen; ZP heeft op geen enkele manier een 'slaven-image'; veel meer is hij een soort festiviteitenmanager van de toch passieve Sinterklaasfiguur; - is er enig kind dat later als volwassene tot discrimineren van gekleurde medemensen overgaat, omdat in de jeugd de figuur ZP zulk een rollenpatroon, een behoefte tot vernedering van de allochtoon ingeprent heeft? Flauwekul, en er is geen psychiater te vinden die zulke gevallen in de praktijk gezien heeft. Bovendien: er zijn best veel mensen en gedragingen waaraan ik mij stoor en die bij mij zeer negatieve gevoelens oproepen. Waarvan ik vind dat ze een slechte invloed op de samenleving hebben. Maar ik vind mijn gevoelens niet de maatstaf van alle dingen voor alle Nederlanders. Tolerantie is een groot goed, en soms moet je daarom wat kunnen incasseren.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 mei 2014 - 6:22

Een rechter het zelfmedelijden der gekwetsten alleen toetst aan rechtmatigheid van hun klachten, maar een psychologische analyse niet laat meewegen, kan nooit een zuivere uitspraak doen. Er valt ook te verwachten dat als de Piet-figuur wordt verboden velen zwart geschminkt de straat op gaan.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201422 mei 2014 - 6:22

'Als een rechter dit 'zelfmedelijden der gekwetsten' alleen toetst aan rechtmatigheid van hun klachten, en een psychologische analyse niet laat meewegen, kan hij/zij nooit een zuivere uitspraak doen.' Da's beter. Sowwy.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2014 - 6:22

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
inwoner
inwoner22 mei 2014 - 6:22

- de christelijk reformeerden raken ook sterk gekwetst door de gaypride - Feministen raken gekwetst door vrouwen met hoofddoek - Moslims raken gekwetst door de kerstboom, varkensvlees, alcohol, vrouwengelijkheid, religiekritiek etc etc 16 miljoen Nederlanders raken gekwetst door het afschaffen van zwarte Piet overigens is gekwetst raken door zwarte piet niet normatief. Die mensen kunnen ook gekwetst raken door een kokosnoot of banaan, hun denktrant volgende...het VOC schip in Amsterdam moet helemaal afgebroken worden...

Beisser
Beisser22 mei 2014 - 6:22

["Ik zie nog steeds niet waarom we niet gewoon inschikkelijk kunnen zijn naar een groep mensen die blijkbaar aanstoot nemen aan de figuur ZP? Kwestie van empathie, solidariteit, geven en nemen.”] 
 Je hebt natuurlijk volkomen gelijk. En ik denk dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het met je eens is. Het probleem zit hem in de drammerige dwingelandij van de Zwarte Piethaters. Het via de rechter willen afdwingen. Dom, dom, dom. Dat werkt averechts. Het verhardt de standpunten van de echte racisten en het strijkt de goedwillenden tegen de haren in, waardoor het gesprek alleen maar moeilijker wordt.. Een goed gesprek. Zakelijk, vriendelijk, met eerlijke en relevante argumenten. Geen beschuldigingen. Geen verwijten. De goede wil is er. Nu nog het inzicht. Zeg niet: "Zwarte Piet is racisme”. Zeg: "Zwarte Piet roept slechte herinneringen bij mij op aan het slavenverleden van mijn grootouders” Zeg niet: "Met Zwarte Piet kwets en verneder je me. Je bent een racist” Zeg: "Door Zwarte Piet voel ik me gekwetst”. Zeg niet: "Zwarte Piet moet weg”. Zeg: "Kunnen we niet samen een leuk alternatief bedenken?” Zeg niet: "Als je niet doet wat ik wil stap ik naar de rechter om je te dwingen”. Zeg: ”Samen komen we er wel uit”. En kom met positieve alternatieven. En in een beschaafd land mag je van de minderheden ook een positieve grondhouding verwachten. Lijkt me.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2014 - 6:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
inwoner
inwoner22 mei 2014 - 6:22

zucht...er is geen enkel verband met slavernij. Die was allang afgeschaft en nooit in NL toegestaan Gebaseerd op karikaturale kenmerken van een neger klopt wel...echter dat is de heks in sneeuwwitje ook en tevens sinterklaas zelf . Nogal eigen aan sprookjesfiguren. Of moet Mickey Mouse ook meer op een echte muis gaan lijken?

[verwijderd]
[verwijderd]22 mei 2014 - 6:22

Een knappe rechter die mij gaat verbieden in de maand december mijn smoelwerk zwart te verven.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja22 mei 2014 - 6:22

Dat zal ook niet gebeuren. Maar bij de officiele intochten kan er wel rekening mee gehouden worden. Hoe mensen thuis sinterklaas vieren zal niet veranderen door de uitspraak.

insignia
insignia22 mei 2014 - 6:22

@Frank Straathof - hoe gaat het er mee? Ga je in je nieuwe woonplaats wel gewoon Sinterklaas vieren? Geen gedonder met de politie en zo? En als het verboden wordt, dan neem ik aan dat je altijd je rechten als gekwetste minderheid kunt aanvoeren, dan ben je vast wel goed bezig. En leuke cadeautjes kopen van al dat overgehouden geld hoor.

1 Reactie
Frank Straathoff
Frank Straathoff22 mei 2014 - 6:22

Ach Klaas wat attent toch. Het is nog geen oktober- want dan verhuizen we - maar inderdaad goede kans dat ik de komende 5 december Sinterklaas ga vieren op mijn nieuwe stek. En weet je, wij zullen ons daar als nieuwkomers/minderheid gewoon aanpassen aan de geldende omgangsvormen en -normen, en zullen al zeker geen oude kinderfeesttradities aanvechten want gekwetst en huilie huilie en zo. Zouden meer mensen moeten doen. Dag Klaas.

Julia2
Julia222 mei 2014 - 6:22

Mag zwarte piet dat wel in het muaeum om te laten zien hoe het vroeger was. Nadeel is wel dat je er dan voor moet betalen.

1 Reactie
Julia2
Julia222 mei 2014 - 6:22

corr. dan....museum?