Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Zwarte Piet roept herinneringen op aan tijd van slavernij'

  •  
22-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1359 keer bekeken
  •  
ANP-ZwartePiet300.jpg
Hoofd VN-werkgroep doet oproep aan premier Rutte: Stop met Zwarte Piet
Het fenomeen Zwarte Piet roept herinneringen op aan de tijd van de slavernij. Nederland moet er dus mee stoppen. Dat zegt Verene Sheperd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vandaag in een interview met EénVandaag.
var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='"+gaJsHost+"google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try{var pageTracker = _gat._getTracker("UA-11792878-1");pageTracker._trackPageview();}catch(err){} De Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet naar aanleiding van binnengekomen klachten dat het fenomeen racistisch zou zijn. Werkgroepleider Shepherd zegt dinsdag in EénVandaag :
De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet  inzien dat dit herinnering oproept aan de tijd van slavernij is en dat in de 21ste eeuw deze praktijk moet stoppen.
Als lid van de werkgroep is Shepherd verplicht nog onderzoek naar het fenomeen van Zwarte Piet te doen, maar haar persoonlijke mening heeft de Jamaicaanse al gevormd:
Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!
Shepherd roept premier Rutte op een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt.”
Rutte reageerde vrijdag laconiek op de ophef rond Sinterklaas. “Zwarte Piet, dat zegt het al, die is zwart”, zei de premier.
Ook Tweede Kamer bemoeit zich met Piet Een Kamerdelegatie die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek met Verene Shepherd, zo meldt de NOS:
Het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die deel uitmaakt van de Kamerdelegatie, laat weten dat het gesprek een tweeledig doel heeft. Ze wil niet alleen opheldering over het standpunt van Shepherd, maar haar ook uitleggen wat het Nederlandse Sinterklaasfeest inhoudt.
Van Toorenburg weet niet of het gesprek op korte termijn plaatsvindt. Mogelijk is Shepherd op het ogenblik niet in New York, aldus de NOS.
In deze video komen Amerikanen aan het woord over ‘Black Pete’
Lees hier ook de brief van de VN over Zwarte Piet

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (146)

TheBigLebowski
TheBigLebowski22 okt. 2013 - 11:31

Bij deze wil ik Shepard graag nomineren voor de Zeurpiet van het jaar.

Arend Wortel
Arend Wortel22 okt. 2013 - 11:31

Een voorzitter van een onderzoekscommissie die haar conclusie al klaar heeft en deze op emotionele wijze ventileert, voordat het onderzoek goed en wel is begonnen. Erg professioneel hoor. Wat mij betreft heeft mw. Sheperd zichzelf hiermee als onderzoeker gediskwalificeerd. Haar opmerking over 'twee Santa Clauses' wijst erop dat ze niet goed op de hoogte is: Santa Claus wordt hier nauwelijks gevierd en heeft ook weinig met Sinterklaas te maken.

Alila
Alila22 okt. 2013 - 11:31

Waarom nog onderzoek als het oordeel blijkbaar al klaar is?

kalmpjes
kalmpjes22 okt. 2013 - 11:31

Wat een geluk dat blanke mensen die zwarte piet spelen dat niet doen om te zeggen hoe mensen met meer pigment eruit zien. Ik ben enorm blij dat we haar nu gerust kunnen stellen daar over. Altijd leuk als iemand die een zaak moet onderzoeken enorm vooringenomen is en er financieel op vooruit gaat bij een voor haar gunstige uitkomst.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

Ha ha, een mevrouw die roeptoetert "En wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben'' heeft echt geen onderzoek naar Sinterklaas gedaan, dan had ze geweten de Sinterklaas de enige echte is en niet Santa... Prutsende idioten...

MollySweet
MollySweet22 okt. 2013 - 11:31

Maar wij zeggen ook niet: dit is hoe een zwart mens eruit ziet. Deze vrouw begrijpt er niets van. En wij worden alweer uitgemaakt voor racist. Dit is niet hoe wij denken dat zwarte mensen eruit zien; dit is hoe Zwarte Piet eruit ziet. Kan iemand dat die (discriminerende, want zich verwerend met een vooroordeel dat niet op feiten is gebaseerd, zie mijn kleine betoogje hierboven) vrouw uitleggen?

Markiemark2
Markiemark222 okt. 2013 - 11:31

Fijn ook dat het hoofd van deze werkgroep zo open-minded en volledig onbevooroordeeld aan dit onderzoek begint....

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 okt. 2013 - 11:31

Hahahaha LOL. Sinterklaas IST VERBOTEN!!! Moeten we nu zwarte piet afschaffen of het hele Sinterklaasfeest? Wat ik niet begrijp is dat je als voorzitter van een onderzoeksgroep (die dus enige wetenschappelijke objectiviteit poneert) al voor je onderzoek te presenteren vrij subjectief in de media gaat roepen over je resultaten. Gelukkig is de leidster van de werkgroep absoluut niet biased! Nu is sociale wetenschap niet 1 op 1 te vergelijken met beta wetenschap, maar het is een beetje alsof een natuurkundige gaat roepen dat het Higgs veld toch wel bestaat, dus dat ze die deeltjesversneller gewoon moeten kopen zodat ie het kan bewijzen. Enfin: dit gaat nog wel een staartje krijgen denk ik. Snap ook niet helemaal waarom men nu het hele feest overboord wilt kieperen. The United Nations killed Santa Claus! Hilarious! "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt." Er is natuurlijk een schimmige GROEP van mensen die deze abjecte gewoonte in stand houden....

itsme3
itsme322 okt. 2013 - 11:31

Mooi. Als de conslusie al vast staat voordat er uberhaupt iets onderzocht is, kun je die zonder problemen meteen terzijde schuiven.

CliffClavin1993
CliffClavin199322 okt. 2013 - 11:31

"Shepherd roept premier Rutte op een einde te maken aan het Sinterklaasfeest". Ik schreef eergister: elke dag denk je dat het niet meer idioter kan, en elke dag opnieuw word je in het ongelijk gesteld. ______________ Rutte op bordes: "Nederlanders, vrienden, verlichte geesten overal: ik heb hier een pistool waarmee ik in de lucht ga schieten. Als het schot gevallen is, dan is officiëel het Sinterklaasfeest beëindigd!". (honderdduizenden huilende kinderen, radeloze ouders, therapeuten van allerlei pluimage kunnen de toestroom niet aan, Bart Smit sluit alle filialen, en schoensmeerfabrikanten worden failliet verklaard) (kabinet valt, burgeroorlog tussen Pietisten en Anti-Pietisten loopt uit de hand; ergens in een kelderbox bij een flat gevonden gifgassen worden ingezet, burgeroorlog is een feit) (Obama dringt aan op Blauwhelmmissie in Nederland, want, zo zegt hij: 'the situation in The Netherlands is much more threatening than that in Syria, so we will relocate battleships and aircraft to the North Sea') ...en dat is het begin van de apocalyps, zijnde de wereld zoals wij die kennen.

tijsraman
tijsraman22 okt. 2013 - 11:31

Maak één zwarte piet gewoon directeur van de BV Sinterklaas, waarbij de oude man in (ere)dienst is en er een hele serie medevennoten is. Waar praten we toch over?

bEngel2
bEngel222 okt. 2013 - 11:31

De NWO is een feit maar gelukkig tot op heden nog een tandeloze tijger De vraag is echter wat in de (nabije) toekomst de sancties zullen zijn wanneer Nederland er geen gehoor aan geeft. Worden er dan boetes opgelegd door de EU? ...of een handelsboycot? Ik vrees eerder dat Ruttjens cs met steun van de NWO/EU adepten D66 een wet in elkaar zullen proberen te flanzen die zwarte pieten strafbaar stelt.

Vervoort2
Vervoort222 okt. 2013 - 11:31

Wat is er mis met een zwarte man in een leuk pak die al springend met een zak met snoepgoed onze kinderen vermaakt. Ik kan het niet en heb er ook geen tijd voor. Daarnaast sta je toch mooi een dag in de belangstelling dus niet zeuren .

Achterhoeker2
Achterhoeker222 okt. 2013 - 11:31

Eigenlijk best vreemd wat mevr. Verene Sheperd zegt. In feite werkt ze racisme zelf in de hand. Als een zwarte piet niet mag omdat hij werkt voor een blanke en dat racistisch is, dan mogen blanken ook geen donkere mensen aannemen. Is ook dan in feite ook een soort van slavernij!

Dewik2011
Dewik201122 okt. 2013 - 11:31

Blijkbaar heeft ze ook gezegd dat we maar genoegen moeten nemen met Santa Claus. Nu laat Santa Claus zich helpen door pratende en vliegende rendieren met een rode neus. Dat is in feite dierenmishandeling. Bovendien is Santa wit....hij zou een zwarte veeg moeten krijgen. Bovendien is hij dik, past meer bij Amerikanen. En bovendien...laat die Amerikanen hun eigen feestje bouwen...

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten22 okt. 2013 - 11:31

Prima. Sinterklaas afschaffen en vervangen door een feest waarbij ambtenaren verplicht voor een week allerlei karweitjes gaan doen. Zolder opruimen, tuin doen, huishouden, auto wassen etc. krijgt werkend Nederland eindelijk (een beetje) waar voor zijn/haar geld. Dat zou pas een echt feest zijn! Hebben ouders eindelijk eens de tijd om met hun kroost door te brengen in plaats zich krom te werken voor een spilzieke overheid!

Rootman
Rootman22 okt. 2013 - 11:31

Het ziet er naar uit dat zwarte Piet vanaf dit jaar inderdaad een racistisch symbool gaat worden. En nee, de discussie rond zwarte piet maakt mensen niet racistisch! (De laatste drogreden/ kretologie van extreem rechts)

boswachter2
boswachter222 okt. 2013 - 11:31

In Iran mag het wel van de VN. http://en.wikipedia.org/wiki/Hajji_Firuz

Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

Sorry hoor, als zwarte piet zo'n issue vormt voor kleurlingen, ik ben er trouwens zelf een die er geen problemen mee heeft, dan vind ik het belangrijker wanneer die gouden koets, waar ons koningshuis zich jaarlijks in rond laat rijden, overgeschilderd zou moeten worden, want wat daar voor tafereel op staat, daar slaan de pieten wit van uit. Racistisch vanwege het slavernij verleden. Men vergeet dat ex slaven zelf ook slaven hielden nadat ze zich vrij gekocht hadden. Wat een gezeik!

opgeheven
opgeheven22 okt. 2013 - 11:31

""De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen." Een onderzoek is dus niet meer nodig. De uitkomst staat al vast. ""Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!" Als zwart persoon dat in Nederland woont verzet ik me er niet tegen maar omarm ik het feest juist. Het is helemaal niet beledigend aangezien zwarte piet niets meer is dan een zwart geschminkte clown. Ik heb ook nog nooit een zwarte piet op straat zien lopen die zegt: "dit is hoe alle zwarte mensen eruit zien. " Deze uitspraken zijn een brevet van onvermogen voor deze "onderzoeker". Gelukkig werkt ze voor de VN en kunnen we eventuele adviezen en resoluties probleemloos naast ons neerleggen, dat doen andere landen immers ook met veel kwalijkere zaken, al dan niet gesteund door een dreigend veto van de VS.

politiekistuig
politiekistuig22 okt. 2013 - 11:31

Ze moet het lekker gaan onderzoeken maar ik denk dat de sinterklaasvierders zich er geen flikker van aantrekken, en zo hoort het ook. Het mooie van Nederland is dat je hier nog lekker je gang kan gaan, dus als ik zwart gesminkt met rode lippen en een raar pakkie aan en een bossie takkies in mijn hand rond wil lopen tussen 19 nov en 5 december zal niemand mij raar aankijken net als dat Dennis Mollis lekker in zijn tshirt mag lopen met de tekst : zwarte piet is een negerslaaf. Heerlijk landje dat Nederland, ben blij dat mijn wiegje hier stond.

Zeddicus
Zeddicus22 okt. 2013 - 11:31

Shepherd roept premier Rutte op een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt." Gelukkig zal dit ten koste gaan van de economie en zal Mark hier niet aan meewerken. Ten tweede moet het volk hier ook achter staan, gelukkig is er maar een kleine deel van de nederlandse bevolking tot op de botten verrot.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2013 - 11:31

"De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt." Ze is voor dit onderzoek kennelijk niet goed voorbereid en vooringenomen. Ze komt wat olie op het vuur gooien. Jammer, dit soort optredens is niet goed voor het gezag en de geloofwaardigheid van de VN als een samenbindend instituut dat onpartijdigheid moet uitstralen, boven de politiek hoort te staan en naties en mensen moet verenigen. Dat het Iraanse nieuwjaarsfeest wel door het examen is gekomen terwijl daar ook Zwarte Piet-achtige figuren een rol in spelen zal komende dagen allemaal worden uitgezocht en uitgespeeld.

Bakoe
Bakoe22 okt. 2013 - 11:31

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijfeigenschap Toch kunnen we ook geen witte pieten nemen. Ook indianen gaat niet omdat de Inca's bijv. ook slaven hadden. In Azie was slavernij tot voor anderhalve eeuw geleden ook heel gewoon. Dus wat nu. Wit kan niet, zwart niet, rood niet, geel niet . Dan resten maar een paar kleuren. Laten we grijze pieten nemen, oh nee dan krijgen we problemen met 50+. Groene pieten eh groen links boos. Paarse pieten? Hum dan is de huidige colaitie niet blij. En ga zo maar door. Neem je een regenboog piet dan is iedereen boos. Lastig lastig.

BasSluijter
BasSluijter22 okt. 2013 - 11:31

Op woensdag 6 december 1989, om half 8 ’s morgens, wanneer ik wakker word in mijn eigen bed op mijn eigen kamer neem ik een besluit; Dit jaar ga ik zo veel stouts doen dat ik wel mee mag naar Spanje met Sinterklaas. Ik verzin het niet nu hier ter plekken, 1990 was een hels jaar voor mijn moeder. Mijn broer, iets ouder en geloofde niet meer in sinterklaas vond het leuk om met me mee te doen. We hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om onze ouders tot complete wanhoop te drijven. En naarmate 5 december 1990 volgde hoorden wij steeds vaker dat als we zo door gingen dan mama sinterklaas zou vragen of hij ons mee wou nemen. Missie geslaagd dachten wij toen we vlak na de intocht van sinterklaas enkel een brief in onze schoen vonden met een zeer strenge vermaning van sinterklaas. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen wel bang begon te worden. Alleen er was niets wat ik liever wou worden dan een zwarte piet. En daarvoor moet je mee naar Spanje had ik bedacht. Zwarte Piet kun je worden, hoe je zo zwart werd? Geen idee, maar dat waren geen dingen waar ik als kind bij stil stond. Sterker nog het hele ik heb niet de juiste huidskleur aspect van zwarte piet worden is me nooit opgevallen. Nu dat de discussie over zwarte piet in alle hevigheid los barst, moest ik terug denken aan dat jaar. 1990, ik was toen 7, en me dus niet bewust van het verschil tussen mij en piet. Ja dat Piet vet cool was en ik niet zo. Ik kan me nu dus ook niet voorstellen dat kinderen het verschil zien, laat staan de ze de link naar slavernij leggen. Ziet een kind niet, net als ik toen ik klein was, een vrolijk uitgedoste grappenmaker die rare capriolen uit haalt? Is deze hele heisa niet eigenlijk omdat de mensen die de discussie zijn begonnen hun volwassen mening zwaarder hebben laten wegen dan die van het kind in zich? Conclusie? Wij moeten misschien onze volwassen mening over een kinderkwestie wat nuanceren, laat een kind het feest beleven zoals hij/zij het wil beleven. We schreeuwen moord en brand als het om het opdringen van overtuigingen gaat, maar gieten op deze manier het bij onze kinderen met de paplepel in. Vraag een kind eens wie hij leuker vind, Sinterklaas of Piet… En vraag hem dan eens waarom. Dikke kans dat het kind voor piet kiest, omdat hij vet cool is. Dus hoezo trekken we de boel uit het verband? Laten we vooral onze volwassen mening het kinderfeest niet verpesten. Overigens heeft mijn grote broer op het nippertje het sinterklaas feest bij ons thuis in 1990 gered. Hij verteld aan onze moeder dat het mijn idee was om zo stout te zijn dat we naar spanje mee genomen zouden worden. En ondanks dat ik dat jaar niet echt een kado heb gekregen heb ik wel een hele mooi brief van Sinterklaas dat hij het jammer vond dat ik dacht dat de manier was waar op je piet werd. Want stoute kindertjes gaan wel mee naar spanje maar die komen niet op de pieten school. Daarvoor moest je aan je ouders vragen of die je daarvoor op wilde geven als je oude genoeg was…

Zjenny
Zjenny22 okt. 2013 - 11:31

En zo tuint ook deze VN commissie in de val van het kinderlijke magische wereldbeeld.

kingfishererik
kingfishererik22 okt. 2013 - 11:31

Nog even doorbijten http://www.timeanddate.com/countdown/generic?iso=20131206T00&p0=16&msg=klaar

Xoral
Xoral22 okt. 2013 - 11:31

De realitiet ligt andersom. De politiek die de VN voert kan juist terugkeer (moderne variant) 'slavernij' betekenen, omdat doordat de VN de Nederlandse burger massaal in verzet probeert te brengen door deze propaganda op hen af te vuren (want de meeste Nederlanders (maar een hele kleine fanatieke kern die tegen die) Sinterklaastraditie is, zal die Nederlandse burger zich gaat organiseren (want verzet in een grote groep voorstanders leidt tot organisatie van die voorstanders), en het is die organisatie die uiteindelijk kan zorgen voor einde vrijheid, betekent terechtkomen in alweer een VOC/slaven periode.

HomoRidenti
HomoRidenti22 okt. 2013 - 11:31

Als we nou gewoon Sint en Piet opgeven en in plaats daarvan een Zwarte Piet dag organiseren op 5 december. En op die dag gaan we -heel beschaafd natuurlijk- Zwarte Pieten over wie in dit land nou de grootste racist is. Die krijgt dan, namens de bevolking, de ZP-award uitgereikt door Verene Sheperd en de Nederlandse minister van Onbenulligheden, Mark Rutte. Ideetje..?

msj_meijerink
msj_meijerink22 okt. 2013 - 11:31

Wil ik toch even onparlementair op reageren: VN, pleur op met je onzin. Doe eens wat meer tegen de achterstelling van homoseksuelen of aan de bestrijding van vrouwenhandel. Ik word hier zo moe van.

RosaLange
RosaLange22 okt. 2013 - 11:31

Jeetje het land is weer te klein, de bevolking in staat van hysterie. Terwijl de oplossing toch zo gemakkelijk is. Iedereen heeft zijn mening en naar het laat aanzien is van overtuigen geen sprake. In de loop van deze discussie verharden de fronten alleen maar. Gezinnen, gemeenschappen, verenigingen, gemeentes en alle organisaties die op hun manier een sinterklaasfeest organiseren bepalen gewoon zelf of ze gevoelig zijn voor de kritische geluiden over het feest. Op het ene feest tref je kleurenpieten en bij de andere negerpieten. Klaar: kunnen we allemaal weer wat zinnigs gaan doen. Mensen het is een kinderfeest! Dat betekent niet dat we allemaal ineens infantiel moeten worden.

Klasterhuis
Klasterhuis22 okt. 2013 - 11:31

Volgens mij is het probleem makkelijk op te lossen door het geloof in Sinterklaas en Zwarte Piet als religie te beschouwen en ons te beroepen op de vrijheid van godsdienst. Onder dit mom is immers zelfs actuele achterstelling en onderdrukking van bevolkingsgroepen toegestaan.

Woeki Hypo
Woeki Hypo22 okt. 2013 - 11:31

'Zwarte Piet is terugkeer naar tijd van slavernij'. Han van der Horst komt in zijn opinie van 19 oktober 2013 “Zwarte Piet discussie voedt juist racisme” met een belangrijk punt. Zijn punt wordt nog belangrijker wanneer de Nederlander zich bewust wordt, waar het werkelijk om draait. Van Zwarte Piet Is Racisme naar Zwarte Piet Is Pepernoten. Gaat het wel om Zwarte Piet? Of gaat het om zijn pepernoten? Moeten de pepernoten in de juiste richting gestrooid worden? Niet naar Nederlandse kinderen, zwart, wit of gekleurd, maar naar Caribische landen? http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3482124/2013/07/26/Cariben-willen-geld-van-Nederland-om-Atlantische-slavenhandel.dhtml http://alainet.org/active/66730 Als de pepernoten naar Caribische landen gaan, dan hebben elite en hogeropgeleiden weer een reden om de verzorgingsstaat verder af te breken, de sociale staat voor de knechten. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

JoWe62
JoWe6222 okt. 2013 - 11:31

Zoals ik in een eerdere reactie over dit onderwerp al aangaf: "de conclusie is al getrokken", als ik zie welke landen dominant bij dit onderzoek betrokken zijn. Dat het zo snel, zo overduidelijk bevestigd zou worden, had zelfs ik niet verwacht. Van objectiviteit is geen absoluut geen sprake alleen van emoties en afgunst jegens de blanke gemeenschap. Ach ja dat gebeurt zo vaak bij dit soort mensen die ogenschijnlijk met de paplepel ingegoten hebben gekregen dat blanken per definitie racistisch zijn. Wie is er nu racistisch? Juist, met name deze dame Verene Sheperd, toont zich racistisch ten opzichte van blanken.

Michiel Online
Michiel Online22 okt. 2013 - 11:31

Rutte, beken kleur jongen. Dit is HET moment anders gaan we nog grotere problemen krijgen.

boswachter2
boswachter222 okt. 2013 - 11:31

Citaat VK: Volgens Van Toorenburg willen in elk geval D66 en de VVD ,Shepherd gaan spreken. 'De PvdA is nog een beetje afhoudend.' PvdA gaat weer draaien.

MichelReiziger
MichelReiziger22 okt. 2013 - 11:31

Ik zou me na deze uitspraak als kerstman niet meer veilig voelen....mensen met obesitas...ik voorzie een probleem waar tot in de hoogste regionen van de UN zal over worden beslist. Waarom moet trouwens die vette man in dat rode apepak met een funzige baard wit zijn, waarom niet zwart? Cadeautjes komen echt niet alleen van roomblanke arreslee rijdende vetzakken.

juliusvold
juliusvold22 okt. 2013 - 11:31

Een leuke hersftssoap. Zonet die opgefokte mevrouw van de VN gehoord. We hebben al de kerstman, dus waarom moeten we ook Sinterklaas vieren; dat niveau dus. Wij vieren het dit jaar weer, en ik ga weer vrolijk als zwarte piet.

ElChe
ElChe22 okt. 2013 - 11:31

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.

Quadruppel
Quadruppel22 okt. 2013 - 11:31

Laten we de boel maar lekker 'Ver-Amerikaniseren"; Pakjes onder de Kerstboom. Maar dan wil ik wel een Witte Kerst!!! En geen Zwarte!! Of is Sneeuw ook racistisch qua kleur? En de VN maar overleggen. Wat kosten die gasten? Hou je bezig als VN met de nieuwste "Nederlandse Missie In Het Grootste Gewelds-Spectrum" Daar moet je trots op zijn! gggvd. Bah!

steen15000
steen1500022 okt. 2013 - 11:31

Mijn moeder is een eeuw geleden geboren in Furtwangen, een klein stadje aan het begin van de Donau, midden in het Zwarte Woud. Ze vierden daar ook sinterklaas, maar totaal anders werd mij verteld. Zwarte Piet is daar een tamelijk agressief en gewelddadig, een soort duivel. Mijn moeder was er erg bang voor. Geen onderdanig knechtje dus. In 1931 kwam ze naar Nederland. Van kleins af aan werd ik opgevoed dat ik van sinterklaas en zwarte piet niets hoef te vrezen, want ze bestaan niet. Toch kregen wij net zoals andere kinderen cadeautjes. Volgens mij kan zwarte piet omgevormd naar meer acceptabeler piet, zodat er niemand aanstoot kan geven, maar geen soort duivel, hoor!

Quadruppel
Quadruppel22 okt. 2013 - 11:31

Die "Zak van Sinterklaas" wil ik graag ook ter berde brengen! Is ie gevuld? Knapt ie? Wat gebeurt er met die zak als Sinterklaas kleine kinderen op schoot heeft? Allemaal vragen, allemaal vragen die mij zo te binnen schieten. Is mijn schoorsteen wel echt of is het een samenzwering van wit, zwart, en rooms katholieken in het algemeen? Wat een ellende! Waarom ben ik geen Neger? Dan kon ik voelen wat Zwarte Piet voelt.Wat een drama; wat een drama! Liever een Neger dan Wilders! Dat dan weer wel.

roher
roher22 okt. 2013 - 11:31

En dan zou Sinterklaas dus staan voor een rijk Rooms Leven. Maar de werkelijheid, de actualiteit laat zien dat er in kerken juist plaats gemaakt wordt voor woonruimte, markten, en festivals ed. Concluderend kan je zien dat met de positie van de Goeheiligman het verhaal van het beroep er totaal niet toe doet. Dus waarom van de Pieten dan wel. Een verhaal was al nooit op de voorgrond aanwezig. Er was iets met Spanje, iets met een wit paard, een mijter een staf, Pieten die door de schoorsteen kwamen een schoen en een wortel en dat soort dingen.

Jantje68
Jantje6822 okt. 2013 - 11:31

Geeft aan hoe oppervlakkig de VN bezig is. Verschrikkelijk. De angst voor Europa en andere international organisaties is vooral gebaseerd op angst voor afbraak van cultuur en tradities. Met klem wordt dit altijd ontkend en dat samenwerking altijd gepaard moet gaan met behoud van eigen cultuur en tradities. Dit bevestigd maar weer eens dat internationale organisaties zich daar verre van moeten houden. Bovendien kunnen overheden hier niets aan doen, in een vrij land is iedereen vrij zich te schminken zoals hij wil en te vieren wat hij wil zolang het niet in strijd is met de openbare orde.

ElChe
ElChe22 okt. 2013 - 11:31

Whisper words of wisdom, let it be. There will be answer, let it be http://www.youtube.com/watch?v=WcBnJw-H2wQ

Emery
Emery22 okt. 2013 - 11:31

Er is vast wel een Iranier in NL te vinden die ons uit de brand wil helpen. Of mag Nowruz dan ook niet meer? http://en.wikipedia.org/wiki/Hajji_Firuz

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 okt. 2013 - 11:31

Ze zijn gek daaro bij de VN. Onze ex-premier Balkenende wilde juist het VOC-mentaliteit terug hebben en riep ons daarop tros op te zijn. Geachte VN mensen, hoezo zwarte Piet moet weg? Hoe komt u daar bij?

insignia
insignia22 okt. 2013 - 11:31

Over slavernij is een goede presentatie in het Scheepvaartmuseum. Verder wordt het wel tijd dat deze hoax afgesloten wordt want er zijn veel belangrijke zaken aan de orde. Voor de anti-pieten, in mijn wekelijkse iTunes concert trad vandaag Raymond v.h. Groenwoud op met "Liefde voor Muziek". Aanrader.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten22 okt. 2013 - 11:31

Ja zo snel mogelijk onder het tapijt vegen, dat kennen we!

Warius2
Warius222 okt. 2013 - 11:31

Als ik die quotes zo lees, bekruipt mij het gevoel dat de VN niet hun allergrootste bollebozen op de kwestie hebben gezet.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

Dat lijkt me dan weer slim van de VN, er zijn belangrijker kwesties waar ze zich mee bezig houden, zo ongeveer alle kwesties namelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Nowruz is internationaal erkend door door de VN: http://www.un.org/en/events/nowruzday/ En ook daarin is speelt een soort Zwarte Piet een belangrijke rol: Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroezseizoen aankondigt, al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. (Zie : http://nl.wikipedia.org/wiki/Noroez ). Maar bij de VN gelden voor islamitische landen heel andere regels dan voor seculiere / christelijke landen. Bij ons is zo'n feest nl heel SLECHT. Ook de VN maakt zich weer even lekker ongeloofwaardig.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 okt. 2013 - 11:31

[Nowruz is internationaal erkend door door de VN: http://www.un.org/en/events/nowruzday/ En ook daarin is speelt een soort Zwarte Piet een belangrijke rol:] Nee, dat is niet zo, lees maar: http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00282 Geen zwarte figuur te bekennen. Het kan best zijn dat die zwarte figuur op somige plaatsen erbij wordt betrokken. Het is te hopen dat daar op die plekken protest tegen komt. Maar hij maakt, volgens de aanvragers en volgens de VN, geen deel uit van dat feest.

prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel22 okt. 2013 - 11:31

Kennelijk mogen ze daar wel een feest vieren waarvan word gezegd dat het herinnerd aan de slaven de in het oude Perzië die eens in het jaar de bevolking dansend en zingend moest vereren.

Achterhoeker2
Achterhoeker222 okt. 2013 - 11:31

Te belachelijk voor worden! Verdiept men zich wel eigenlijk in het feit waarom zware piet zwart is? En dit mag wel: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21993217/__VN_beschermt__Perzische_Piet___.html Wat een gezeur om niets. Blijkt uit onderzoek ook dat het gezeur om racisme en zwarte piet alleen een beetje in Amsterdam afspeelt. Daarbuiten doet iedereen normaal! Maar bedankt aan alle zeurkousen die een kinderfeestje aan het verpesten zijn! Get a life!

1 Reactie
RaRa85
RaRa8522 okt. 2013 - 11:31

Als jij probeert te zeggen dat zwarte piet 'zwart' is omdat hij door de schoorsteen klimt dan moet je nog eens goed naar zwarte piet kijken. Krijg je namelijk ook kroeshaar en rode lippen van het klimmen in de schoorsteen? Nee. Zwarte piet is gebasseerd op Moorse slaafjes en ze werken voor de 'goedheiligman' een blanke. Hoe je het went of keert de oosprong van deze traditie is wel degelijk racistisch.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

"De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is" Is dat mens nou werkelijk te dom om te snappen dat die Zwarte Pieten vrijwilligers zijn en geen uitgebuite slaven? Kan ze niet vanaf Schiphol linea recta retour afzender? Ze probeert immers op oneigenlijke gronden ons land binnen te komen, want een "onderzoek" waarvan ze de conclusies al heeft kan de reden niet zijn.

3 Reacties
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

Ze moet zeker haar mond houden en zelfs het land uit van de meest redelijke debater van dit forum die altijd op hoge poten argumenten eist van anderen maar in dit geval zelf niet verder komt dan schelden en tieren. Dat zwarte piet zwart is van de schoorsteen is net zo'n kul argument als het zijn vrijwilligers en impersoneren geen zwarte mensen en dat deze VN commissie daar doorheen prikt steekt maar kom op dit zijn toch geen argumenten om te onderbouwen dat piet zwart is zonder je volledig belachelijk te maken.

Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Ik zie keer op keer dezelfde fout in sommige redenaties hier. Het gaat niet alleen , of naar mijn mening helemaal niet, om in welk dienstverband die zwarte piet aan het klussen is. Het gaat om de ongelijkheid die schuilt in het stereotype. Zijn naam als scheldwoord, het foutieve taaltje, de vrolijke naïeve domheid, het voorheen nog Surinaamse accent, de typische gouden ringen, de acrobatenfratsen, en daarbij dus het negroïde uiterlijk met dikke lippen en kroeshaar. Dit soort portretten (of zelfs het afdwingen van zulk gedrag bij donkere mensen) waren heel gewone vernederingen van de donkere bevolking vanaf de slavernij tot enkele decennia geleden. Dàt is de ongelijkheid. Het feit dat zoveel mensen dat vanuit hun referentiekader niet eens kunnen benoemen als bezwaar maar steeds verwijzen naar het dienstverband - slaventijd en gedwongen arbeid, voorbijgaande aan de ongelijke posities van de mensen op alle fronten - zegt genoeg over de onwetendheid in Nederland, denk ik.

RichardMorris
RichardMorris22 okt. 2013 - 11:31

Nee, het is een belabberde vertaling. "throwback to slavery" is niet gelijk aan "het is een terugkeer naar tijd van slavernij" maar eerder "een ongepaste herinnering aan elementen uit de tijd van de slavernij". Letterlijk kan throwback 'terugkeer' betekenen, maar niet in zo'n context.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Niet te geloven.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger22 okt. 2013 - 11:31

Te achterlijk voor woorden, veroorzaakt door een aantal populistische schreeuw en zeurpieten.

MichelReiziger
MichelReiziger22 okt. 2013 - 11:31

En wat doen we met de kerstman... De kerstman is een schandaal en zeer zeer discriminerend voor iedereen die een aanleg voor obesitas heeft...dan staat dan nog los van het rendierenleed.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Het resultaat van het denkwerk van deze VN groep toont aan dat ze bij benadering niet weten waar het over gaat.. Die concluse brengt me er toe de resultaten van deze DENKTANK te verwijzen naar het bekende ronde archief.

1 Reactie
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

U beoordeelt onderzoek op basis van dat de resultaten u niet bevallen in plaats van naar de kwaliteit van het onderzoek en bijvoorbeeld de methoden te kijken? Gelukkig gaat wetenschap niet op die manier.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

[Het laat kinderen geloven in angst en wraak ipv leren van fouten.] Dat is maar tijdelijk. Wat het definitief doet is het volgende. Het geeft kinderen de schok van het ontdekken dat volwassenen kunnen liegen. Daardoor vallen de intelligentere kinderen ook acuut van hun religieuze geloven af omdat ze zien dat ook die op sprookjes gebaseerd zijn. Dat is een buitengewoon nuttig effect van Sinterklaas.

eeweew
eeweew22 okt. 2013 - 11:31

Hoe moet ik mij dat voorstellen, een verbod op Zwarte Piet? Gaat de politie dan huizen binnenvallen, en alle zwarte pieten arresteren, of juist de mensen die ze hebben ingehuurd. Hoe gaan we die dit verbod uitleggen aan kinderen? Hoe leggen we uit dat Sinterklaas opeens alles zonder hulp kan? Voor mij was het Sinterklaas geholpen werd door Zwarte Pieten nog een argument om vol te houden dat deze man kon bereiken. Nu moet Sinterklaas het alleen doen. En wat voor gevolgen heeft het ontslaan van Zwarte Piet voor de discriminatie op de arbeidsmarkt.

1 Reactie
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

De piet kan toch ook een andere -stereotype vrije- piet worden? Zoals op de Antillen?

Gelijkhebber
Gelijkhebber22 okt. 2013 - 11:31

De werkgroep doet onderzoek naar zwarte piet maar het hoofd van de werkgroep heeft haar eindoordeel al klaar. Raar hoor.

1 Reactie
boeie
boeie22 okt. 2013 - 11:31

Precies wat ik gelijk dacht. Ik ben nog wel oprecht geïnteresseerd in de mening van een onafhankelijke groep, maar deze kunnen we dus ook wel negeren.

denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

Het gekke is dat wij Poetin in zekere zin terecht de les willen lezen over de omgang met homo's in Rusland terwijl wij moord en brand schreeuwen als ons de maat genomen wordt. Dat met betrekking tot iets dat gewoon een halve eeuw geleden al opgelost had kunnen worden maar door er zo lang, onbevangen en onbespied door de wereldgemeenschap, mee door te zijn gegaan wordt het nu als een landelijk trauma ervaren en vliegt menigeen in de gordijnen als het onderwerp alleen maat ter discussie gesteld wordt. Dat ongezien je gang gaan is anno 2013 waarin de wereld een dorp is geworden door de sociale media is vrijwel onmogelijk en het is jammer en enigszins gênant dat het zover heeft moeten komen dat de wereldgemeenschap in de vorm van deze VN commissie ons iets moet komen vertellen wat we eigenlijk allemaal allang wisten.

3 Reacties
Rode druppel
Rode druppel22 okt. 2013 - 11:31

We staan zo vaak aan dezelfde kant, behalve deze keer. Persoonlijk vier ik kerstfeest. Maar deze initiatiefnemers brengen een kinderfeest naar zijn einde. Een kinderfeest met een lange traditie. Nu kunt u zich beroepen op kwetsend voor personen. Ik wordt zo vaak gekwetst. Door Limburg haat( ook op deze site ) Moet ik daarvoor gaan strijden ? Nee, incasseren behoort ook bij een samenleving. Niet alles is leuk.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

[Het gekke is dat wij Poetin in zekere zin terecht de les willen lezen over de omgang met homo's in Rusland terwijl wij moord en brand schreeuwen als ons de maat genomen wordt.] Is er niet een klein verschilletje? Homo's bestaan echt, zwarte pieten alleen als tijdelijk verkleedde kindervriendjes. Als ons in het kader van onschuldige kindersprookjes al de maat genomen zou moeten worden, dan toch liever over een als bisschop vermomde kinderen ontvoerende pedo lijkt me zo.

MichelReiziger
MichelReiziger22 okt. 2013 - 11:31

***Het gekke is dat wij Poetin in zekere zin terecht de les willen lezen over de omgang met homo's in Rusland terwijl wij moord en brand schreeuwen als ons de maat genomen wordt.*** Vreemde vergelijking. Er is toch een duidelijk verschil. Ten eerste zijn homoseksuelen geen ras, De UN spreekt van racisme. Ten tweede is de homovervolging in Rusland niet gebasseerd op een kinderfeest met fantasie figuren (sinterklaas en zwarte pieten.) ***Dat met betrekking tot iets dat gewoon een halve eeuw geleden al opgelost had kunnen worden.*** Een halve eeuw geleden (ik ben dan nog niet zo oud gelukkig) was dit geen punt van discussie geweest. Blame de zwarte pieten hysterie voor een groot gedeelte op het Internet m.n. social media. Van beide kanten overigins, dan hebben we het nog niet over de Nederlandse pers die er maar wat dolgraag haar tanden in zet. ***VN commissie ons iets moet komen vertellen wat we eigenlijk allemaal allang wisten.*** Het probleem is dat de UN commissie iets niet weet en zich basseerd op populistische schreeuwers, jammer. Maar ik neem aan dat ze zich na 5 december weer volop druk gaan maken om belangrijke zaken zoals Syria of het terugdringen van het aantal bootvluchteling slachtoffers. Even op de tanden bijten dan zijn we er weer vanaf...dan kunnen we het daarna weer hebben over vuurwerk...of carnaval.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Lees de brief van de VN: "In this connection, we would like to bring to your Excellency’s Government’s attention information we have received concerning the Dutch celebration of Black Pete, also known as “Swarte Piet”, which, each year, is part of the Saint Nicholas Event (5 December), and precedes and accompanies the celebration of Santa Claus." Een zin, twee fouten: - het is niet Swarte Piet, maar Zwarte Piet - Zwarte Piet heeft niets met Santa Claus te maken

1 Reactie
toshiba
toshiba22 okt. 2013 - 11:31

Niet helemaal juist. De kerstman is komen overwaaien als commercieel verschijnsel, die zijn basis kent in het sinterklaas feest, dat de Hollanders naar de VS hebben gebracht. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstman

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

Nog maar weer een keer de definitie van racisme volgens de VN zelf. [elk onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur gebaseerd op ras, huidskleur, afstamming, of nationale of etnische oorsprong die het doel of effect heeft van opheffing of aantasting van erkenning, genieting of uitoefening, op basis van gelijkwaardigheid, van mensenrechten, en fundamentele vrijheden in het politieke, economische, sociale, culturele of enig ander veld van het openbare leven] Van "doel of effect" is hier overduidelijk geen sprake. Dus laat de VN-onderzoekster eerst eens de eigen definitie bestuderen...

1 Reactie
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Hoezo zijn die effecten er niet? Ben u wetenschapper in de psychologie of sociologie met een trackrecord in de schadelijke effecten van (onbewuste) associates met het stereotype zwarte piet? In dat geval zou ik uw werk graag willen lezen.

PeterMiddle
PeterMiddle22 okt. 2013 - 11:31

Bij deze dien ik een verzoek tot wraking van Sheperd in. Iemand die voorafgaand aan een onderzoek reeds haar standpunt heeft gesteld is bevooroordeeld.

2 Reacties
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Volgens mij is het meer een voorlopige conclusie of een samenvatting van de consensus.

deltanine
deltanine22 okt. 2013 - 11:31

Serieus! Dat moet toch mogelijk zijn? Wie weet welke weg daarvoor bewandeld moet worden?

meijerlahn
meijerlahn22 okt. 2013 - 11:31

De VN, laat me niet lachen. Een organisatie die op alle fronten, zoals echte discriminatie, oorlog, corruptiebestrijding, honger en armoede in de wereld, zwaar in gebreke blijft.

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

En zo is dat!! Maar over iets als zwarte piet maken ze zich druk, tot aan het infantiele toe.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Ik had dit al op een andere draad gepost, maar eigenlijk had ik het voor deze geschreven. Dus als het is toegestaan, nu met enige kleine veranderingen: Ik stel me beschikbaar om als Witte Piet trots tijdens de intocht in mijn stad Amsterdam mee te doen. Ik ben graag een dienstknecht van de goede Sint. Als het niet zou mogen met blank gezicht schmink ik me wel welke kleur dan ook die wel toegestaan zou zijn. Het zou overigens meer van medeleven met de echte slaven getuigen -die nog steeds zijn in diverse hier uit politieke correctheid niet bij name te noemen landen landen- door voor de mensenrechten van die mensen op te komen. Via de VN. Als de afschaffing van Zware Piet echt tot minder discriminatie zou leiden, mijn zegen heeft het. Maar dat zie ik niet. Dus het is veel geschreeuw om weinig wol, want het zou niet tot vermindering van reeds bestaande discriminatie leiden. Ik heb trouwens nog nooit gedacht "He, daar loopt een slaaf" wanneer ik een Zwarte Piet zie lopen. Evenmin als wanneer ik iemand met een donkerder huidskleurtje als mijn lijf heeft tegenkom of met hem of haar praat. Moet ik dat nu wel gaan denken uit politieke correctheid? "Hé, daar gaat een slaaf -of slavin- want hij of zij heeft het gezicht zwart geschminkt." Aan me nooit niet!

1 Reactie
Rootman
Rootman22 okt. 2013 - 11:31

Leuk dat je weer meedoet! En mijn respect, want mensen zoals jij hebben de inval in Syrie voorkomen!

steventenbrinke
steventenbrinke22 okt. 2013 - 11:31

De klagers maken een verschrikkelijke denkfout. Ze denken dat de Sinterklaas-plus-Zwartepiet-show VOOR HEN, resp. volwassenen, bedoeld is. Maar die is bestemd VOOR KINDEREN (tot een jaar of 8/9). Die zien (je weet het uit je eigen jeugd) Sinterklaas als een uniek persoon die nergens symbool van is (b.v. niet van de RK kerk) en Zwarte Piet ook als een uniek (vrolijk, stout) persoon die geen symbool van wat dan ook is (niet van 'zwarten', Afrikanen, enz.). Hij is voor hen gewoon Zwarte Piet (meer niet). De regering kan volstaan dit de klagers in correct Engels uit te leggen en hun aldus uit hun verdwazing helpen.

2 Reacties
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Het gaat er niet om wat de bedoeling is volgens u, het gaat om de betekenis voor mensen en de ervaring. De zender is verantwoordelijk voor de boodschap. Nog afgezien van de oorsprong en de stereotype verwijzingen rondom de persona van piet..

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 okt. 2013 - 11:31

"Die zien (je weet het uit je eigen jeugd) Sinterklaas als een uniek persoon die nergens symbool van is (b.v. niet van de RK kerk) en Zwarte Piet ook als een uniek (vrolijk, stout) persoon die geen symbool van wat dan ook is (niet van 'zwarten', Afrikanen, enz.). Hij is voor hen gewoon Zwarte Piet (meer niet)." Je hebt gelijk. Nederlandse, blanke kinderen zien Zwarte Piet niet als een domme neger. Zwarte Piet is de gekleurde tegenhanger van Sinterklaas. Maar weet je zeker dat zwarte kinderen dat ook zo zien? Kun je je voorstellen dat tussen al die blanke vrolijkheid over zwarte Piet zwarte kinderen zich erg eenzaam voelen? Juist omdat Sinterklaas een kinderfeest is moet het ook een feest zijn voor zwarte kinderen.

denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

"zwarte pieten alleen als tijdelijk verkleedde kindervriendjes." Hier wordt weer het probleem gebagatelliseerd door voorbij te gaan aan de ontstaansgeschiedenis van het personage dat gebaseerd is op en gemodelleerd is naar een toenmalige zwarte huisbediende en dat beeld is in essentie sinds het ontstaan hetzelfde gebleven. Het is dus geen roet van de schoorsteen maar gewoon een impersonatie van een zwart persoon en dat is wat je kunt terug vinden in onze gedeelde slavernijgeschiedenis. "Het probleem is dat de UN commissie iets niet weet en zich basseerd op populistische schreeuwers, jammer." Deze professor Verene Sheperd weet donders goed waar ze het over heeft anders zou ze zo'n commissie niet voorzitten maar ik begrijp dat de druiven zuur zijn en dat je geraakt bent en heb ook met je te doen maar probeer een beetje inhoudelijk te reageren zou ik je willen adviseren.

3 Reacties
bEngel2
bEngel222 okt. 2013 - 11:31

Het lijkt me vreselijk om met een minderwaardigheidscomplex te moeten leven.

Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

Zwarte pieten zijn inderdaad gewoon verklede kindervriendjes.

kindval
kindval22 okt. 2013 - 11:31

" Deze professor Verene Sheperd weet donders goed waar ze het over heeft anders zou ze zo'n commissie niet voorzitten " Dennis, geloof je dat nou echt?

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Isis, Is dat niet diezelfe VN die al , pak hem beet, een resolutietje of -tig heeft aangedragen bij de staat Israel, en die zich vervolgens als een "lame duck" laat behandelen door diezelfde staat Israel? Een VN dus die een kinderfeest, waarbij je wanneer je dat Echt Wilt en je doet je Uiterste Best, wel iets mogelijk discriminerends zou KUNNEN ontdekken?

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn22 okt. 2013 - 11:31

En wat te denken van het vetorecht van de permanente leden in de VN Veiligheidsraad?

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

@ Dianthe Averil: "Hoezo zijn die effecten er niet? Ben u wetenschapper in de psychologie of sociologie met een trackrecord in de schadelijke effecten van (onbewuste) associates met het stereotype zwarte piet? In dat geval zou ik uw werk graag willen lezen." Lees nog eens even verder in de definitie , dan ziet u waar die effecten zich in moeten openbaren.....

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

[Lees nog eens even verder in de definitie , dan ziet u waar die effecten zich in moeten openbaren.....] Een vaardigheid die je van sociologen niet kunt verwachten.

Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Uw reactie lezen gaat een stuk makkelijker als u 1. op de reageer knop leert te drukken 2. mijn naam correct spelt. Mijn reactie op Gerwin van Eersel geldt ook voor u.

johanw2
johanw222 okt. 2013 - 11:31

Sinds wanneer heeft Rutte iets te zeggen over het al dan niet als zwarte piet verkleed mogen gaan van mensen in dit land? Denkt Shepherd dat we hier in net zo'n dictatuur leven als de meeste landen waar zwarte leiders aan het roer staan?

1 Reactie
Diantha2
Diantha222 okt. 2013 - 11:31

Ze spreekt hem aan op zijn vertegenwoordigende functie en op het feit dat hij als goed voorbeeld voor de bevolking moet dienen. Moet ik toegeven dat dit misschien iets te veel gevraagd blijkt, gezien zijn reactie.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Dubbele maten bij de VN (niet voor het eerst natuurlijk).. Het Sinterklaasfeest en zwarte piet zouden afgeschaft moeten worden, dit terwijl diezelfde VN in 2009 het (Islamitische-)Nowruz feestje op de lijst van 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid' heeft gezet. Waar gaat dat Nowruz feestje over? Over een zwart geschminkte persoon die kado's rondbrengt, samen met zijn side-kick, een blanke man met witte baard. Kan iemand mij uitleggen waarom dat feestje wél mag, en Sinterklaas of zwarte Piet nu verboden zou moeten worden? voor verdere info over Nowruz; http://politiekincorrectblog.blogspot.nl/2013/10/arabische-zwarte-piet-beschermd-in-vn.html http://en.wikipedia.org/wiki/Nowruz Deze VN-club is een schertsvertoning. Een 'wittemensen-haatclub' zo je wil. Ik hoop dat iemand het initiatief gaat nemen voor een massale demonstratie vóór het behoud van Zwarte Piet en Sinterklaas. Iedereen als piet of sint op de Dam. De miljon-pieten march.

1 Reactie
arieroos
arieroos22 okt. 2013 - 11:31

[Kan iemand mij uitleggen waarom dat feestje wél mag, en Sinterklaas of zwarte Piet nu verboden zou moeten worden?] Natuurlijk. De Telegraaf zal het nooit doen, want die verdienen hun geld met het verspreiden van het "zielige blanke" idee, maar in werkelijkheid is het doodsimpel. Als je je niet mee had laten slepen door de opgeklopte emoties, dan had je het ook zelf kunnen bedenken. Zwarte Piet bevestigd een racistisch stereotype: de zwarte knecht van de blanke man. De Perzische zwarte man doet dat niet. Ten eerste is die niet zwart; hij is zwart geworden door roet en rook. Ten tweede is hij geen knecht; hij is een entertainer, die het feest komt opluisteren met muziek en dans.

TonNoort
TonNoort22 okt. 2013 - 11:31

Allemaal niet nodig, we zijn er al uit: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/22/hoofdpiet-maak-mij-minder-zwart-en-minder-knecht/

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

Als dit de echte hoofdpiet is, dan zal de echte sint binnenkort een wisseling van de wacht aankondigen. Deze kan van z'n wachtgeld gaan genieten.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Hier maak ik dus geen woorden aan vuil, next.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny22 okt. 2013 - 11:31

Is dit geen prachtig theater Roelf?

GingerTed
GingerTed22 okt. 2013 - 11:31

'Zwarte Piet is terugkeer naar tijd van slavernij' Als deze Verene Shepard dat zo letterlijk gezegd heeft is dat dus een bewijs van ernstige onkunde. Ze suggereert het gebruik van de woorden "is terugkeer" een actieve hedendaagse actie om de figuur Zwarte Piet in haar cultuur te gebruiken. Zwarte Piet is daarentegen een figuur die de mysterieuze Sintnicolaas vergezelde uit een legende die niet Nederlands is, maar slechts door haar in de cultuur opgenomen vanwege het karakter van de goedheiligman en vooral kindervriend en in geen enkele wijze een slavendrijver. Juist de Sintnicolaas was het mysterie omdat hij wit was en een onbekende herkomst had en heeft net als zijn zwarte ongedwongen werknemers. Er is dus geen enkele grond dat Sintnicolaas een slavenhouder was en de Zwarte Pieten zijn slaven. Dat wordt slechts zo gezien door de nat-Zwarte-Pieten-brigades en deze incompetente VN-dame. Dit zijn dus racistische verzinsels van deze Verene Shepard en deze Zwarte-Pieten-brigades. Het wordt tijd dat deze racistische zwarte beroepsslachtoffers die gelukkig de meeste niet-blanken en zwarten niet vertegenwoordigen op hun plaats gezet worden door ze duidelijk te maken dat ze hun persoonlijke tekorten niet voortdurend moeten toeschrijven aan andermans racisme.

2 Reacties
GingerTed
GingerTed22 okt. 2013 - 11:31

"nat-Zwarte-Pieten-Brigades" en "Zwarte-Pieten-Brigades" verderop moet zijn "anti-Zwarte-Pieten-Brigades" Excuus.

arieroos
arieroos22 okt. 2013 - 11:31

[Zwarte Piet is daarentegen een figuur die de mysterieuze Sintnicolaas vergezelde uit een legende die niet Nederlands is ...] Nee, helaas. Zwarte Piet is een puur Nederlandse uitvinding, die in de 19e eeuw door een schoolmeester is verzonnen. Het was de knecht van Sinterklaas, en geheel conform de toen heersende mores was een knecht natuurlijk zwart. Zwarte Piet is de bevestiging van een 19e eeuw, racistisch stereotype. Het kan helemaal geen kwaad om dat toe te geven, want het is gewoon de waarheid. Waar het eigenlijk om hoort te gaan, is of het tegenwoordig nog racistische elementen heeft ...

Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

Dit lijkt me serieuzer om over te vallen dan over zwarte piet. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/16/koningin-beatrix-moet-slavenillustratie-van-gouden-koets-halen/

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

Onzin. Het is dezelfde nonsens. Laten we ons drukmaken over racisme dat het mensen moeilijk maakt te wonen, te werken of te leven, niet over plaatjes of sprookjes waar idioten zich aan storen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Bij dammen en schaken mag wit altijd beginnen, hoog tijd voor een VN resolutie.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 okt. 2013 - 11:31

:)

Bakoe
Bakoe22 okt. 2013 - 11:31

Nee hoor, ik mag graag in mijn vrije tijd zelf schaakspellen maken van tin. Dat betreft dan vaak historische tafereeltjes, zoals de slag bij Waterloo, of Saladin versus Richard Lionheart . En geen van de figuurtjes zijn zwart of wit. Met schaken of dammen is er geen verplichte kleur.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Why Sinterklaas when you have already santa Claus?:-). Hoezo wereldvreemde Amerikanen? Grappig om te lezen dat een heleboel reageerders die de VS altijd verketteren zich nu gesterkt zien door een hysterische Amerikaanse.....

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 okt. 2013 - 11:31

Ze is geen Amerikaanse. Maar ze slaagt er wel in het vertrouwen in VN commissies tot een dieptepunt te laten dalen. Een Voorzitter(!) van een onderzoekscommissie die omdat ze zelf zwart is(!) zich voortijdig(!) uitlaat over de uitkomsten van het onderzoek en daarbij denkt dat Rutte het feest wel even met een pennestreek dictatoriaal(!) kan afschaffen en met de opmerkingen over 2 Santa Claus'(!) aangeeft nog geen millimeter onderzoek gedaan te hebben. Maar zich waarschijnlijk alleen baseert op eenzijdige info van de klagers uit NL die er op uit zijn om het feest compleet af te schaffen in plaats van aan te passen. Dat laatste bleek ook uit de reportage van Eenvandaag.

calimero1
calimero122 okt. 2013 - 11:31

Zij is Jamaicaans..

jvanhall
jvanhall22 okt. 2013 - 11:31

Ik vind beide kampen bestaan uit overgevoelige aanstellers. Dat onzinnige slavernijverhaal is er met de haren bijgesleept. En je stelt je ook aan als je je boos maakt omdat Piet van kleur moet veranderen. Sinterklaas is een onschuldig en oubollig feest voor kleuters. Je bent sneu als je daar druk om maakt.

1 Reactie
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

"Dat onzinnige slavernijverhaal is er met de haren bijgesleept." Hiermee geef je aan het historisch besef van een pindanootje te hebben want alles is te lezen omdat we gelukkig zou ik willen zeggen een gedeelde, en voor iedereen inzichtelijk en toegankelijke, slavernijgeschiedenis hebben waar alles keurig in gedocumenteerd is.

GingerTed
GingerTed22 okt. 2013 - 11:31

De haat is hier voornamelijk gericht tegen blanken, want niet Zwarte Piet wordt gehaat, en ook niet onze zwarte medeburgers, die overigens overwegend ook geen problemen met Zwarte Piet hebben. Maar de anti-Zwarte-Pieten-Brigades hebben duidelijk vooral de kolionalistische blanke Hollander voor ogen met hun haat. “Hating people because of their color is wrong. And it doesn't matter which color does the hating. It's just plain wrong.” ― Muhammad Ali Kijk.... The Greatest begrijpt wat racisme is. Racisme komt van blank, bruin, geel, en is als zij voorkomt gericht tegen blank, bruin, geel. Zo ook in dit geval het racisme van de anti-Zwarte-Pieten-Brigades richting hun beeld van de blanke Nederlander.

1 Reactie
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

"De haat is hier voornamelijk gericht tegen blanken" Waar heb je het over is dit nou wat Han bedoelt met zijn angst want als jij zoals altijd volledig factfree uit volle borst gaat roepen dat witte mensen gehaat worden dan kan het mensen triggeren tot racistische acties tegen de alleen door jou vastgestelde haat tegen witte mensen. Dus Ginger hou op met haatzaaien zonder dat daar enige grond voor is want dat is vals en zeer gevaarlijk, gewoon kappen met deze gevaarlijke ophitserij die nergens op slaat en nergens op gebaseerd is want als de stront de ventilator raakt ben jij waarschijnlijk de eerste die zich uit de voeten maakt.

ErikDoes
ErikDoes22 okt. 2013 - 11:31

Alleen al vanwege de reacties in het pro Zwarte Piet kamp op internet en in andere media (de meeste hebben de toon van "als Zwarte Piet je niet bevalt rot je maar op naar je eigen land") schaar ik me graag in het anti Zwarte Piet kamp (en dit is bovendien mijn eigen land). Volgens mij hebben de meeste anti Zwarte Piet mensen het overigens helemaal niet over het afschaffen van het Sinterklaas feest, dit is een misverstand dat door hen in stand wordt gehouden. Er is een heel eenvoudige oplossing. Volgens de pro Zwarte Piet kampers moeten we niet zeuren, want het zwart van Zwarte Piet komt door de schoorsteen. Ok dan. Als je door de schoorsteen kruipt, ziet je gezicht er uit zoals links op de tweede foto op deze pagina: http://www.doorbraak.eu/zwarte-piet-racisme-paar-kritische-pepernoten/ Wat zwarte vegen op je gezicht. Laat Diewertje Blok volgend jaar een spannend Sinterklaas verhaal verzinnen waarin de Zwarte Pieten helaas niet zijn meegekomen met de SInt zodat de Sint vervangers heeft moeten zoeken: schoorsteenvegers-achtigen die ervaring hebben met schoorstenen. Die blijven we gewoon Piet of Zwarte Piet noemen, Nederlandse schoorsteenvegers heten vaak Piet, zo weet ik toevallig. Dan hoeven we verder niets anders aan te passen, qua liedjes en dergelijke. Dan is het volgend jaar zo goed bevallen, dat de Sint wederom schoorsteenvegers inschakelt. Iedereen blij en binnen een jaar zijn we van de discussie af.

1 Reactie
ErikDoes
ErikDoes22 okt. 2013 - 11:31

Precies wat Wim Daniels zegt in PenW: Het is zo'n klein onderdeel van het feest, waarom niet gewoon eens een gebaar maken naar gekleurde landgenoten, dat zou ook wel eens mooi zijn na al het anti buitenlander gereutel van de laatste jaren. Zijn het volkomen zwarte gezicht en de dikke rode lippen nou zo essentieel voor het feest? Nee dus. Het maakt kinderen geen donder uit. Ga voor schoorsteenvegers, maak zwarte vegen op hun gezicht, dat is voldoende voor het schoorsteen verhaal, blijf ze om die zwarte vegen gewoon Zwarte Piet noemen, klaar. Feest gered, traditie gered en een mooi gebaar gemaakt.

omaoeverloos
omaoeverloos22 okt. 2013 - 11:31

Opstelten en Teeven wrijven zich de handen al stuk. De plannen voor de nieuwe gevangenissen en de bestelling voor duizenden enkelbanden zijn de deur al uit. Nu alleen nog even de wet door de kamers jassen en nog voor 5 december kunnen de eerste zwarte pieten al in de boeien geslagen worden.

1 Reactie
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

Ach als je dan toch geen argumenten hebt dan kan je er toch maar mooi de draak mee steken toch mevrouw Oeverloos?

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Goede afgewogen column van Martijn Koning (in Spijkers met Koppen) over Zwarte Piet: http://www.youtube.com/watch?v=GrnFWdhAB9g

2 Reacties
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

Dan heb je er als pro piet man bar weinig van begrepen want Martijn Koning toont zich hierin nou niet bepaald een voorstander.

hannogroen
hannogroen22 okt. 2013 - 11:31

'Goede afgewogen column van Martijn Koning (in Spijkers met Koppen) over Zwarte Piet' En jij had de dubbele bodem van die column nog niet in de gaten? Koning steekt volkomen de draak met jou en je medestanders, alleen ben je blijkbaar niet in staat dat waar te nemen. Tja, dan snap ik ook dat je niet door hebt dat de PVV een partij is die haar kiezers volkomen voor de gek houdt..

FrisoJanssen
FrisoJanssen22 okt. 2013 - 11:31

Kijk: Het is een feest ter ere van een beschermheilige (officieel) en voornamelijk een leuk sprookje aan kinderen. De bende uit Spanje verwent de kinderen uit Nederland. Dit is per definitie niet discriminerend, er wordt niemand achtergesteld. Zwarte piet is een verkleding, een verhulling om anonimiteit naar de gelovigen (kinderen) te waarborgen. Travestie is geen discriminatie van vrouwen. Halloween met de witte spoken is geen discriminatie van blanken. Een clown met witte sminck is geen discriminatie van blanken. De kerstman is geen discriminatie van de amerikaan met overgewicht. Zwarte Piet wordt op geen enkele manier benadeeld ten opzichte van Sinterklaas, de Nederlander of de allochtoon. Heel Nederland, ongeacht afkomst, kleur of geslacht draagt de bende uit Spanje een warm hart toe. Iedereen accepteert de snoepjes van de vrienden van Sinterklaas, jong en oud, blank en niet-blank. Juist door de suggestie te wekken dat kleur belangrijk is ontstaat discriminatie. De mensen die hier discriminatie aan koppelen plaatsen hun negatieve denkbeelden op het karakter Zwarte Piet en zij veroorzaken de discriminatie-perikelen. Zwarte Piet en Sinterklaas horen bij de Nederlandse traditie, de kneuterigheid en de gezelligheid. En aangezien woorden als kneuterigheid en gezelligheid toch niet te vertalen zijn, laat de VN zich hier dan buiten houden. Pas als er aparte kassa's zijn voor Zwarte Piet, Zwarte Piet niet op blanke scholen mag komen, dan ontstaat discriminatie. Het enige dat Zwarte Piet niet mag is zwemmen, dan loopt zijn gezicht uit en vervalt de anonimiteit. Als Zwarte Piet discriminatie is, dan hadden de overige landen ook een gekleurde SantaClaus moeten accepteren. Het feit dat Sinterklaas en de Kerstman niet gekleurd mogen zijn, daar is sprake van ongelijkheid, daar is sprake van discriminatie. Iedereen kan Zwarte Piet zijn, daar is alleen een pofbroek, 3 lagen panties en gouden oorbellen voor nodig, een paar sportschoenen en sminck.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS222 okt. 2013 - 11:31

Friso Jansen, bedankt :-) Ik sluit me hier helemaal bij aan!!

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Er is internationaal veel kritiek op de Mensenrechtenraad omdat het orgaan wordt gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten. Zo wist de Raad Israël al meer dan tien keer te veroordelen, maar blijven gebieden als Tibet, Darfur, Noord-Korea, Zimbabwe etc buiten schot. Deze vrouw wil pepernoten zien dat is alles.

1 Reactie
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

"Er is internationaal veel kritiek op de Mensenrechtenraad omdat het orgaan wordt gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten." Laat me raden, het wordt vastgesteld door witte mannen van middelbare leeftijd die absoluut geen racistische intenties hebben en dat heus niet doen omdat dit orgaan, zoals jij beweert, gedomineerd wordt door wat wij hier te lande noemen niet westerse allochtonen. Heb je trouwens ook een betrouwbare onderbouwing, bronnen of iets van dien aard voor wat je hier de ether in blaast want anders valt jouw bijdrage onder de categorie factfree geleuter en dat wordt hier op dit forum meestal genadeloos afgestraft.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 okt. 2013 - 11:31

Eerst zeiken dan feesten, is mijn strek eigenschap geworden in mijn Nederlandse burgerschap. Op deze punt ben ik zeer geïntegreerd als zeikende en daarna feestende Nederlander. Ik heb hier zoveel gezegd over zwarte Piet, dat zwarte Piet moet wit worden en...ect....Maar ik geniet nu al met mijn kinderen, foto's van Sint en Piet op de blaadjes ..ect......Mijn kinderen zijn blij en vinden Sint en Piet moet snel deze kant op komen...snoepen en zo !! Wie ben ik om het feest van mijn kinderen te verpesten? Zij denken heel wat anders dan wij als volwassenen, laat alleen de kinderen de Sint en zwarte Piet beoordelen, de volwassenen moeten nu hun mond houden, kijk naar de blije gezichten van kinderen en geniet van het onschuld van kinderen ! Ik roep de discussie en feest over zwarte Piet '' De Nationale Zondebok Dagen'', twee vrije feestdagen zeer waard.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen22 okt. 2013 - 11:31

'Wie ben ik om het feest van mijn kinderen te verpesten? ' Mostafa, als jij je kinderen bij de intocht van Sinterklaas op een beetje leuke manier uitlegt dat de zwarte pieten de komende jaren met pensioen gaan omdat ze oud en moe zijn waardoor ze niet meer zo lang kunnen reizen, en dat er nieuwe pieten komen die veel leuker zijn. Dan vermoed ik niet dat je ook maar iets voor je kinderen verpest. Sterker nog, ik denk dat je kinderen het alleen maar spannender gaan vinden, en dat ze het dagen later nog steeds over die leuke nieuwe pieten hebben. Kinderen denken, zoals jij ook schrijft, heel anders dan volwassenen. Kinderen hebben geen last van sentimenten zoals de gedachte dat er iets van ze wordt afgenomen als zwarte piet met pensioen gaat. Ze gunnen zwarte piet van harte dat hij lekker op het strand in Spanje blijft liggen want dat heeft hij na jaren trouwe dienst best verdiend.

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

@ Dennis Mollis: "Volgens mij maakt het om te doen wat ze doet niet uit waar ze vandaan komt als ze maar de deskundigheid heeft om dit specifieke onderzoek te leiden." Dat klopt en gezien haar geschreeuw , hysterie en de lachwekkende opmerking over santa Claus is ze niet de meest geschikte.....

1 Reactie
denmol
denmol22 okt. 2013 - 11:31

Rustig maar, we zullen zien wanneer deze commissie haar onderzoek af heeft en laten we dan conclusies trekken want het is nu nog te vroeg als je het mij vraagt.

Jantje68
Jantje6822 okt. 2013 - 11:31

“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.” Zo is het ook met deze kwestie. Al die wetenschappers en intellectuelen die nu roepen. Ach, Zwarte Piet is maar een detail van het verhaal. Als er zo veel mensen zich aan storen laten we het maar aanpassen. Als we alle tradities op dezelfde manier gaan beschouwen en met een fundamentalistische bril gaan bekijken kunnen we alles af schaffen. De discussie over de Kerstboom stond al eerder op het programma maar de gehele Kerst is natuurlijk niet houdbaar in een seculier land. Wat te denken van de vrije zondag? En wat kan ik allemaal niet gaan zoeken achter Carnaval? Wat te denken van kwetsende kunstwerken of boeken? ‘… dan dooft het licht’

1 Reactie
bakkwast
bakkwast22 okt. 2013 - 11:31

of het suikerfeest.............

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

" Mij ontgaat het hoe jij niet gerijpt dat die iemand niet zomaar op de plek zit waar ze zit want je zegt zelf ze is professor aan de universiteit van Jamaica die een aantal boeken over de slavernij heeft geschreven. Zou zo iemand niet weten waar ze het over heeft, dat lijkt me vreemd en hoogst onwaarschijnlijk om het maar zacht uit te drukken en ik denk dat Rutte jouw mening en oordeel over de vrouw, haar kwaliteiten en bevoegdheden zich te uiten over deze kwestie niet deelt. " Dat een universiteit in een landje van drie miljoen inwoners niet veel voor kan stellen is kennelijk niet duidelijk. Boeken schrijven kan iedereen, het gaat er om wat er staat. Wat betreft de kennis van zaken van deze dame, Belgisch nieuws drijft gelukkig ook de spot met de poging Sinterklaas de verbieden, opgemerkt wordt dat de VN nog niet heeft ontdekt dat Sinterklaas een filiaal in België heeft.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194722 okt. 2013 - 11:31

"Dat een universiteit in een landje van drie miljoen inwoners niet veel voor kan stellen is kennelijk niet duidelijk." Kleineren kan iedereen. Het gaat om de http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_the_West_Indies , gesticht door de University of Londen.

neutralist
neutralist22 okt. 2013 - 11:31

Mensen kalm, het zijn Verenigde Naties maar, de tandeloze tijger. En met voor haar beurt te spreken is de uitspraak op voorhand al niet meer geloofwaardig. Wij van WC eend adviseren WC eend. Ben wel benieuwd naar de zetelverschuiving zondag. Ik denk dat Wilders een goede week heeft.

1 Reactie
Cinema2
Cinema222 okt. 2013 - 11:31

Mensen kalm, het zijn Verenigde Naties maar, de tandeloze tijger. ----------------------------------------------------------------------------------- Eigenlijk zit ik te wachten op de VN vredesmacht, actief binnen een Nederland. Nu nog even afdwingen dat de blauwhelmen zich blauw en paars gaan schminken. Een zwarte VN soldaat, dat kan natuurlijk niet...

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Wie kan zich nog iets van de slavernij herinneren? Zou best knap zijn want is wel een tijdje geleden...

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

Klopt niet helemaal. Er zijn nog zat oma's en opa's waarvan hun ouders slaven waren. Lang geleden ja, voor ons!

[verwijderd]
[verwijderd]22 okt. 2013 - 11:31

Ha, die Tjeerd.... "Sterker nog, ze vierden het toen ook zonder Sinterklaas" Kun je mij even vertellen hoe ze dat feest toen noemden??

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop122 okt. 2013 - 11:31

Klaas de Sint ;)