Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Piet kwetste bevrijders in WO II

  •  
02-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
zp_300_09.jpg
Opmerkelijk krantenartikel uit 1945 duikt op
De winter van ’44-’45. Terwijl het noorden van Nederland nog zuchtte onder de wrede bezetting door de nazi’s en de bevolking de Hongerwinter probeerde te overleven, was het zuiden van het land al maanden bevrijd door de geallieerden. En daar zorgde Zwarte Piet voor een ernstige rel met de bevrijders, zo blijkt uit een krantenartikel.
Op internet circuleert een voorpagina-artikel van De Stem gedateerd 2 februari 1945. In het artikel wordt verteld hoe Zwarte Piet in december de relaties tussen de VS en Nederland ernstig deed bekoelen. Een Amerikaanse commandant had zijn legerjeep beschikbaar gesteld voor de intocht van Sinterklaas. Binnen tien minuten kreeg hij klachten van zwarte Amerikaanse soldaten:
stem_620
De Nederlanders, zoo klaagden zij, hadden een blank individu zwart geschilderd. Deze surrogaat-neger reed door de stad schande espot van alle real coloured gentlemen. Yes sir, nooit nog is het zwarte ras op zulk een geraffineerde manier gehoond.
De Nederlanders probeerden uit te leggen dat Zwarte Piet “een onschuldig grapje” is maar kregen op hun beurt de les dat sommige grappen nooit onschuldig kunnen zijn. De protesterende Amerikaanse bevrijders, die hun leven waagden om Nederland te helpen, werden in het gelijkgesteld en kregen de belofte dat er nooit meer een zwart geschminkte persoon rondgereden zou worden. We weten inmiddels hoe goed Nederland zich aan die belofte heeft gehouden.
De zwarte Amerikaanse soldaten die vochten voor de bevrijding van Europa hadden wel meer racisme te verduren, zo blijkt uit de documentaire For the Love of Liberty.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.