Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwarte Piet gaat het museum in

  •  
20-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ZP
Het Persmuseum in Amsterdam gaat een expositie over Zwarte Piet houden. Die bestaat uit actuele tweets en quotes uit de media, oude filmbeelden, honderd jaar oude spotprenten en foto’s. Volgens Jop Euwijk, historicus van het museum is het van belang om de geschiedenis van de omstreden figuur in kaart te brengen. De expo Zwarte Piet in de media is vanaf vrijdag te zien.
De historicus vertelt op Radio 1 over de expositie:
"We willen alle meningen een plek geven, vooral de historische. Wat zeiden de mensen bijvoorbeeld in de jaren 80 of in de jaren 90? De gevoeligheden gaan we niet uit de weg, maar door een goede toon proberen we er niet nog meer emoties bij te betrekken. Zo zijn er beelden van de intocht uit de jaren 30 en 40. Dan zie je Zwarte Piet bijvoorbeeld met een fez of een tulband op zijn hoofd of een Zwarte Piet die op een kameel rijdt. We worden regelmatig ingehaald door de realiteit. Daarom hebben we een prikbord, waar we steeds nieuwe berichten op prikken. Want als je die allemaal wil inlijsten, kun je aan de gang blijven. Mensen mogen altijd reageren. We staan open voor alle kritiek, maar een museum is niet de plek om rottigheid uit te halen. Ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren."
We worden regelmatig ingehaald door de realiteit. Daarom hebben we een prikbord, waar we steeds nieuwe berichten op prikken. Want als je die allemaal wil inlijsten, kun je aan de gang blijven. Mensen mogen altijd reageren. We staan open voor alle kritiek, maar een museum is niet de plek om rottigheid uit te halen. Ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren.
Het Meldpunt Discriminatie  meldt extra alert te zijn op discriminatie, pesterijen en racistische uitingen in de periode rondom het Sinterklaasfeest en roept mensen op zich te melden. Ook spreken zij hun steun uit voor degenen die erger gediscrimineerd worden tijdens het feest, vooral kinderen. De Kinderombudsman bewees dat het ‘kinderfeest’ blijkbaar niet voor alle kinderen – zoals het woord suggereert – even fijn is.
"De controversiële figuur ‘zwarte piet’ is op z’n retour. Volgens burgemeester Van der Laan hebben de tegenstanders het beruchte debat gewonnen. Het is belangrijk dat duidelijk wordt waar de bezwaren liggen en hoe een ‘piet’ eruit ziet die aan iedereen recht doet. Het Meldpunt neemt graag de mede-verantwoordelijkheid op zich om te zorgen voor een goede dialoog. Wij kunnen met u de verbinding zoeken om een feest te creëren waar iedereen zichzelf in herkent en zich gelukkig voelt. Merkt u in uw omgeving dat er behoefte is aan ondersteuning bij de viering zonder de beruchte zwartepiet? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bellen (020 638 55 51) of een mail sturen (discriminatie@mdra.nl) waarin u kort uw verzoek vertelt. U staat niet alleen in uw wens voor een feest zonder ‘zwarte piet’. Het College van de Rechten van de Mens raadt aan om de ‘zwarte piet’ figuur zo aan te passen dat associaties met raskenmerken en een klassiek negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur niet meer kunnen opkomen. Het VN-Comité, dat zich inzet voor het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Internationale Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie, adviseerde de Nederlandse overheid om ‘zwarte piet’ anders te portretteren en de menselijke waardigheid en mensenrechten van alle inwoners van Nederland te respecteren. Recent nam ook de Kinderombudsman stelling tegen ‘zwarte piet’ door te concluderen dat dit figuur in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag. Duidelijk is dat ‘zwarte piet’ tot het verleden behoort en dat de traditie in een nieuwe vorm moet worden gegoten."
U staat niet alleen in uw wens voor een feest zonder ‘zwarte piet’. Het College van de Rechten van de Mens raadt aan om de ‘zwarte piet’ figuur zo aan te passen dat associaties met raskenmerken en een klassiek negatief stereotype van mensen met een donkere huidskleur niet meer kunnen opkomen. Het VN-Comité , dat zich inzet voor het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Internationale Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van Rassendiscriminatie, adviseerde de Nederlandse overheid om ‘zwarte piet’ anders te portretteren en de menselijke waardigheid en mensenrechten van alle inwoners van Nederland te respecteren. Recent nam ook de Kinderombudsman stelling tegen ‘zwarte piet’ door te concluderen dat dit figuur in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag. Duidelijk is dat ‘zwarte piet’ tot het verleden behoort en dat de traditie in een nieuwe vorm moet worden gegoten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.