Joop

Zwarte Piet fans: bind nu eens in!

  •    •  
21-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_sintt_01.jpg
Een oproep aan alle ZP-liefhebbers die er zelf voor zorgen dat de figuur afgeschaft wordt.
Het is weer op de wagen. De ZP discussie. Het is weer van dik hout zaagt men planken. Opmerkelijk is dat de ZP-fans er zelf voor zorgen dat deze figuur wordt afgeschaft.
Hoe harder de toon, hoe meer ze de tegenstanders van ZP in de kaart spelen. Door die snoeiharde toon tonen ze namelijk aan dat de ZP-tegenstanders misschien wel een punt hebben. Hoe meer men een minderheid in de hoek drukt hoe sterker de argumenten van de minderheid gaan tellen. De toon wordt met de week harder. Dat geeft aan dat de ZP-fans een achterhoede gevecht aan het voeren zijn. Als het allemaal voor de bakker was, zouden ze niet steeds harder moeten roepen en tieren. Dan konden ze achterover leunen. Verder zie je antidemocratische elementen bij de ZP-fans. Men ontzegt de ZP- tegenstanders zo’n beetje hun vrijheid van meningsuiting en hun recht op beïnvloeding van de besluitvorming. Terwijl ze dat recht op luide toon voor zichzelf opeisen. Dat hoort niet in een democratisch land.
Intussen is al jaren geleden uit vele winkelstraten de sintverlichting verdwenen en vervangen door kerstverlichting. Sint-etalages komen al bijna niet meer voor. Daaruit blijkt dat het commercieel ook niet meer zo interessant is voor de winkels. Steeds meer bedrijven schaffen het sintgebeuren af, om van het gedonder af te zijn.
Gisteren zag ik in de supermarkt zwarte Sinterklazen met witte baarden van chocolade in de schappen liggen. Naast de chocoladeletters zonder pieten erop. Zou er nu ook een opstand komen omdat Sinterklaas de kleur krijgt die hij eigenlijk behoort te hebben als Spanjaard/Turk/whatever?
Dus ben je een ZP-fan, hou dan op met roepen en tieren. Je bereikt precies het tegenovergestelde van wat je wil. Het is ook beter voor ieders humeur om er wat meer ontspannen mee om te gaan.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (125)

Uilenspiegel
Uilenspiegel21 sep. 2015 - 11:58

Ik gooi 'm der nogmaals maar eens in: Gekwetstheid mag nooit een doorslaggevend argument zijn. Dan gaat de onderbuik en lafheid regeren.

BasVV
BasVV21 sep. 2015 - 11:58

Ik weet niet waar deze meneer Blokhuizen woont. Maar zwarte piet is hier gewoon zwarte piet. De discussie speelt niet eens. Het geeft wel aan dat een gedeelte van nederland de weg een beetje kwijt is.

Klazien2
Klazien221 sep. 2015 - 11:58

Democratie betekent dat de meerderheid beslist. In NL is dat de minderheid geworden

Ratelaar
Ratelaar21 sep. 2015 - 11:58

Volgens mij gaat het ook meer om het gevoel dat een zeer kleine minderheid de meerderheid kan chanteren met valse racisme beschuldigingen. Anti-democratie eigenlijk. Het tempo waarmee vervolgens een culturele traditie wordt af geserveerd schokt ook veel mensen lijkt me. Kennelijk kun je op basis van persoonlijk ongenoegen en lange tenen met een kleine minderheid meer bereiken dan met een meerderheid zoals we rondom de vluchtelingen problematiek zien. De dictatuur van het fatsoen.

panterarosso65
panterarosso6521 sep. 2015 - 11:58

"Verder zie je antidemocratische elementen bij de ZP-fans. Men ontzegt de ZP-tegenstanders zo'n beetje hun vrijheid van meningsuiting en hun recht op beïnvloeding van de besluitvorming." en op wat voor manier is de minuscule minderheid die het af wil schaffen democratischer? inbinden? zolang mensen gedurende een kinderfeest een rel schoppen? de schrijver heeft maar oog voor 1 kant

zweistein
zweistein21 sep. 2015 - 11:58

"Gisteren zag ik in de supermarkt zwarte Sinterklazen met witte baarden van chocolade in de schappen liggen. Naast de chocoladeletters zonder pieten erop" Ik denk dat meneer Blokhuizen nooit goed heeft opgelet. Chocolade-sinterklazen zijn altijd al bruin geweest. Bovendien zie ik toch duidelijk een bruine piet voorop de moterfiets. Is deze lekkernij nu een voorbeeld hoe het WEL, of een voorbeeld hoe het NIET moet? Ik snap helemaal niets van dit artikel!

hvanderklink
hvanderklink21 sep. 2015 - 11:58

Geachte heer Blokhuizen, Zoals mevrouw Oeverloos al aangaf: de wens is de vader van de gedachte. Als ik het goed lees heeft u ook helemaal niets met Sinterklaas. Als dat zo is vraag ik mij af waarom u dit betoog houdt. Het levert geen bijdrage aan de ZP-discussie. Vanzelfsprekend zullen alle tegenstanders van Sinterklaas en Zwarte Piet allerlei argumenten aanvoeren om het feest maar vooral niet door te laten gaan en evenzo zullen alle voorstanders andere argumenten aanvoeren om het feest juist te behouden. Met uw opmerkingen over de verlichting en de etalages slaat u de plank volledig mis en ja zeker, de middenstand vaart wel bij het feest van Sinterklaas. En o ja, meneer Blokhuizen, die zogenaamd zwarte Sinterklazen met witte baarden zijn er heel lang. Dat heb je hè met melkchocolade en witte chocolade. Is onschuldig hoor! Als u nu eens gewoon onomwonden zegt, dat u het feest van Sinterklaas en zijn Pieten verafschuwt, dan weten we tenminste waar we aan toe zijn. Het is fijn, dat u er bij schrijft dat u een voormalig statenlid van Z-H bent, dan weten we ten minste dat u "politiek" praat. En zoals u ongetwijfeld weet zijn politici volstrekt in staat in verdekte termen te praten. Altijd maar dat draaien om de hete brei heen van de dames en heten politici gast heel snel vervelen. Ik zeg u daarom maar gewoon onomwonden, dat ik een groot liefhebben ben van het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten, dat ik geenszins racistisch ben en daar ook niet voor uitgemaakt wil worden. Ik heb het ook nooit vanuit die optiek bekeken en als anderen dat wel willen doen, moeten ze dat maar vooral doen. Van mij mogen tegenstanders roepen dat Zwarte Piet racistisch is, maar volgens mij zegt dat meer over degene die het roept, dan over degene die altijd zonder bijbedoelingen van dit Sinterklaasfeest kan genieten! Overigens vind ik wel, dat zowel voor- als tegenstanders dat niet moeten doen over de rug van de kinderen. De discussie hoort thuis op het speelveld voor volwassenen wn niet op het speelveld voor kinderen. Jammer, dat veel mensen zich daar niet aan houden en in dit geval moet ik wel aangeven, dat de tegenstanders van Zwarte Piet helaas zijn begonnen het speelveld van de kinderen te betreden. Dat is volstrekt "not done" en ook zeker niet nodig voor de discussie. Nu graag ook eens klare taal van u meneer Blokhuizen of kunt u alleen maar praten als een politicus?

zweistein
zweistein21 sep. 2015 - 11:58

Een beetje dom dat meneer Blokhuizen zich laat gebruiken voor de psychologische oorlogvoering tegen de witte Nederlanders. EN erg verontrustend, dat zulke onkritische mensen in de PS van mijn provincie zitten!

BasVV
BasVV21 sep. 2015 - 11:58

Ach. Laat ze daar toch in de randstad met hun gele en groene pieten. Binnen de kortste keren roepen de kinderen. Dat is ome frans. Of de buurman/vrouw. Het hele kinderspel is dan naar de kloten. Met dank aan mensen als Alfred.

BasVV
BasVV21 sep. 2015 - 11:58

Maar gelukkig heb ik de randstad al lang verlaten. En heeft GL hier geen poot om op te staan.

Chopper2
Chopper221 sep. 2015 - 11:58

ZP interesseert me helemaal niets. WP ook niet en SK kan me ook gestolen worden. En of mensen nu een ZP willen of een WP of een RP en een ZK of WK echt ze gaan hun gang maar. Veel plezier er mee. Wel is de jaarlijkse discussie er over irritant en ook nog eens gênant. Een heel land wat rollebollend over straat gaat over zo iets kleins. Maar goed, ieder zijn meug zullen we maar zeggen en als mensen dat belangrijk vinden dan gaan ze hun gang maar.

Paulpeters
Paulpeters21 sep. 2015 - 11:58

Voor beide kanten geldt dat je alleen de schreeuwlelijkerds hoort. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Mij interesseert die hele discussie niet meer. Ik merk wel wat voor kleur de pieten dit jaar hebben in ons dorp.

Mark Gh
Mark Gh21 sep. 2015 - 11:58

Wat vooral zin heeft is stoppen met het aandacht geven aan de Zwarte Piet haters. Geen media aandacht. Nergens. Gewoon doodzwijgen. En ondertussen natuurlijk wel gewoon doorgaan met onze Zwarte Piet discussie. Overigens is dit wel een erg doorzichtige poging van Alfred om het Pro-Piet geluid de mond te snoeren.

BlowingBubbles
BlowingBubbles21 sep. 2015 - 11:58

Meneer B ontpopt zich hier een beetje tot een Martin Schulz....nog even en de afschaffing van Zwarte Piet moet 'nu eens een keer met strijd en macht afgedwongen worden'.....

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst21 sep. 2015 - 11:58

'die snoeiharde toon' Een gevalletje pot die de ketel verwijt dat die zwart ziet volgens mij.

geenmeelindemond
geenmeelindemond21 sep. 2015 - 11:58

Los van het feit dat de ZP discussie me niet interresseert. Maak hem zwart of wit of een andere kleur, en klaar er mee. Als de kleur van onze kindervriend mensen pijn doet, moet dit gewoon worden aangepast. Maar wat me wel opvalt is het volgende: Blokhuizen komt iedere keer met een artikel waar hij precies haaks op de feiten en concensus gaat staan. Volgens mij zit hij thuis gewoon zaken te verzinnen die discussie opleveren. Ik denk (hoop) dat hij niet altijd precies achter de stelling staat. want zijn onderbouwingen en feiten rammelen nog al. vandaar ook de vele reacties. Als men hem dan met feiten confronteerd,dan reageert hij niet meer, of kruipt hij in de slachtoffer rol dat hij persoonlijk wordt aangevallen of 'op de man wordt aangevallen'. Maar de stelling vakkundig en correct parreren, daar maakt hij zich nooit schuldig aan. Op wat goedkope 'one-liners' en verwijzingen na dan.

robvaniren
robvaniren21 sep. 2015 - 11:58

`Dus met wie houden we nu eigenlijk rekening als we ZP afschaffen?`Het gaat eigenlijk helemaal niet om ZP. Quisy´s compaan zei het onlangs± er is te weinig aandacht voor het slavernijverleden`. Dat moeten onze kinderen tot het eind der dagen ingepeperd blijven.Maar vooral+ dat het als donkere NLer soms moeilijk is je staande te houden, waar het een hele hoop NLers al niet lukt, bv. op de arbeidsmarkt.

MollySweet
MollySweet21 sep. 2015 - 11:58

Jammer Alfred, dat je ook nu weer geen antwoord geeft op mijn vragen. Echt heel jammer, want ik begin mijn respect voor jou te verliezen. Zoals je je hier alweer opstelt naar mensen die het niet met je eens zijn... En wat anderen ook al zeggen: je kruipt mij te vaak in de slachtofferrol. Je beweert de meest stellige nonsens in je artikel en wil jezelf niet verder uitleggen in het debat dat vervolgens ontstaat. Eerlijk gezegd vind ik dat nogal laf van je. En zeker als je, zoals in de discussie over oorlog, domme dingen zegt als verweer met 'dat weet je zelf ook best' als toevoeging er achteraan - terwijl je met die 'dat weet je best'-stelling iets verkondigt dat pertinent niet waar is... Sorry, maar je speelt zelf ook op de man (in elk geval wel volgens jouw omschrijving van wat jij op de man spelen vindt). En wilt vervolgens niet op kritiek reageren. Ook niet op grondig goed geformuleerde argumentatie, iets wat ik van jouw argumentatie niet kan zeggen. Laf, allemaal.

Brauswasser
Brauswasser21 sep. 2015 - 11:58

ZP = gewoon een Randstad discussie. In mijn privé omgeving de provincie, hoor ik daar nooit iets over. Daar vinden ze het de moeite niet waard om over ZP te discuteren. Daar zeggen ze "laat die Westerlingen maar lullen".

Lunarts
Lunarts21 sep. 2015 - 11:58

Wat leuk om de commentaren te lezen, volwassen mensen die wel of niet in Sinterklaas/Zwarte Piet geloven. Nu deze discussie nog met Budda, Jezus, Mohammed en nog zo een paar en dan zijn wij een stuk verder met de intellectuele vorming van de mensheid.

elja888
elja88821 sep. 2015 - 11:58

Huh, waarom? ´t is toch belachelijk, om van alles vast te knopen aan een verkleed feestje voor kinderen. Waarom nu al weer een artikel. ´t begint onderwijl als enorm gezeur over te komen. En wanneer mensen een ander pesten dan moet je DAAR iets aan doen. Maar dat staat los van het traditionele verkleed feestje op zich.

Roberti
Roberti21 sep. 2015 - 11:58

Er zijn helemaal geen zwarte piet fans. Er is donkere huidskleur haat, die zich vermomt als zwarte pieten liefde.

Klapschaats2
Klapschaats221 sep. 2015 - 11:58

Voor mijn aankopen geldt: geen ZP, geen €

Achterberghen
Achterberghen21 sep. 2015 - 11:58

Ik ken echt geen enkele neger die er bij loopt als Zwarte Piet? Jullie wel?

leftyloosy
leftyloosy21 sep. 2015 - 11:58

Is dit hoe in het ZH provincie bestuur gedebatteerd wordt? 'He bind eens in!". De rest van de argumenten hier zijn niet beter. En dat terwijl ik het met hem eens ben!

richarrd
richarrd21 sep. 2015 - 11:58

Het roetzwarte gezicht van zwarte Piet is gewoon afschuwelijk lelijk, en er moet gewoon iets nieuws voor in de plaats komen.

tjompie
tjompie21 sep. 2015 - 11:58

We moeten Krampus maar invoeren naast Sint Nicolaas, ik weet niet of de nederlandse kindertjes en hun ouders daar blij mee zullen zijn... gezellig door de nederlandse straten wandelend.

juliusvold
juliusvold21 sep. 2015 - 11:58

Ik vind alles best m.b.t. zwarte piet, maar onderstaande zin in werkelijk grote onzin: ' Intussen is al jaren geleden uit vele winkelstraten de sintverlichting verdwenen en vervangen door kerstverlichting. Sint-etalages komen al bijna niet meer voor.' Ik weet niet waar de heer Blokhuizen woont, maar bij ons in de provincie staan vrijwel alle winkels tot 5 dec in het teken van Sinterklaas, inclusief verlichting en etalages. En de laatste keer dat ik rond die tijd in de Randstad was, idem dito.

3 Reacties
PocoPoco
PocoPoco21 sep. 2015 - 11:58

Wat is sintverlichting? Volgens mij is dat altijd al kerstverlichting geweest.. Betreft de etalages: van Hengelo tot Amsterdam kom je ze idd in grote getalen tegen. In welke steeg heeft meneer gekeken?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 sep. 2015 - 11:58

Dat is Blokhuizen in vorige discussies al herhaaldelijk duidelijk gemaakt. Nu hij zijn bewering niet nuanceert zou hij eens met harde onderbouwde cijfers moeten komen, want een indruk is niet genoeg.

insignia
insignia21 sep. 2015 - 11:58

Ja Julius, ik ben bang dat die anti's een door het grootwinkel bedrijf gesponsorde groep zijn om dat hele Sinterklaasfeest zodanig te ridiculiseren dat men vanzelf op een viering van alleen Kerst over gaat (American style).

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

Ik denk dat er meer achter zit dan dat mensen ZP fan zijn zoals jij dat noemt. Veel mensen zijn de massa immigratie en allochtonen i.h.a. beu, en als al die figuren dan ook nog eens aan de stoelpoten van geliefde tradities zagen én tussen de kinderen gaan demonstreren, slaan bij sommigen de stoppen door. Misschien moeten de anti-ZP activisten een beetje inbinden.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat21 sep. 2015 - 11:58

@Marcel: "Veel mensen zijn de massa immigratie en allochtonen i.h.a. beu" Zo, dat is sterke taal. En enorm xenofoob, bovendien. Oh, en de "massa immigratie" is er niet.

omaoeverloos
omaoeverloos21 sep. 2015 - 11:58

"Intussen is al jaren geleden uit vele winkelstraten de sintverlichting verdwenen en vervangen door kerstverlichting. Sint-etalages komen al bijna niet meer voor. Daaruit blijkt dat het commercieel ook niet meer zo interessant is voor de winkels. Steeds meer bedrijven schaffen het sintgebeuren af, om van het gedonder af te zijn. " De wens is zeker de vader van de gedachte: Sinterklaas pakt uit: 515 miljoen euro extra omzet voor winkeliers Datum: 20-11-2013 Ook in economisch moeilijke tijden blijven mensen geld uitgeven aan het Sinterklaasfeest. Winkeliers verwachten de komende periode tussen de 510 en 515 miljoen euro extra om te zetten aan Sinterklaasaankopen. Sinterklaas is voor winkeliers één van de belangrijkste feestdagen van het jaar en ze pakken dan ook flink uit. Etalages en winkels worden compleet omgetoverd tot ware Sinterklaasdecors. Een trend in de manier waarop mensen dit jaar Sinterklaas beleven is te vinden in het aantal vieringen. Mensen vieren het feest niet alleen meer met familie, maar doen dat tegenwoordig ook met vrienden en collega’s. De gehele detailhandel profiteert van de extra Sintomzet. Een groot deel van de geschatte 515 miljoen euro extra omzet wordt besteed aan de randvoorwaarden van het feest. Denk aan het huis dat versierd wordt, de extra luxe diners, de gourmetschotels en de pepernoten en chocoladeletters. Daarnaast worden natuurlijk veel cadeaus gekocht. Dat varieert van cadeautjes voor in de schoen tot luxe cadeaus op pakjesavond. Naast de traditioneel populaire cadeaus als parfum, speelgoed en sieraden vinden dit jaar de games gretig aftrek. Niet alleen de games voor consoles, maar ook traditionele gezelschapsspellen zijn in trek. Zelfs aan mensen die niet van de Sinterklaasdrukte in het winkelcentrum houden is gedacht. Naast de prachtig versierde etalages beschikken veel winkels over overzichtelijke webshops die de consument de kans bieden om in alle rust mooie cadeaus uit te zoeken. En de consument die het cadeau het liefst in het echt ziet maar niet met zware tassen wil sjouwen plaatst de bestelling gewoon in de winkel en laat de cadeautjes thuisbezorgen. Bron: http://www.detailhandel.nl

1 Reactie
BasVV
BasVV21 sep. 2015 - 11:58

Mevrouw Oeverloos. Ik ben niet zo'n lange reacties van U gewend. Maar dank daarvoor.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 sep. 2015 - 11:58

"Dus ben je een ZP-fan, hou dan op met roepen en tieren. Je bereikt precies het tegenovergestelde van wat je wil." Ik ben niet zozeer een fan van Zwarte Piet en ik heb ook niet het idee dat mijn bijdragen gekenmerkt worden door een harde toonzetting. Ik vind alleen dat hij bij de Sinterklaasviering hoort en dat dat zo mag blijven. Nu ben ik benieuwd of mijn bescheiden en gematigde opstelling inderdaad leidt tot wat Blokhuizen voorspelt , n.l het behoud van Zwarte Piet. Ook vraag ik me af of wat Blokhuizen hier stelt - hoe meer je roept en tiert, des te minder je je zin krijgt - ook geldt voor de aanhangers van Zwarte Piet is racisme.

1 Reactie
akaNooT
akaNooT21 sep. 2015 - 11:58

Ik wou reageren maar zie dat u mijn idee al beter hebt verwoord dan ik zelf had gekund. Dank.

Machielse93
Machielse9321 sep. 2015 - 11:58

Waarom zou een meerderheid zich moeten aanpassen in een klein groepje? Het is ook niet per se zwarte piet. Voor veel mensen is het het zoveelste voorbeeld waarbij de Nederlandse cultuur moet inbinden. Je moet het bekijken vanuit de bigger picture. Op een gegeven moment zegt men tot hier en niet verder. Met zwarte piet is dat punt dichtbij.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

"Waarom zou een meerderheid zich moeten aanpassen in een klein groepje?" Omdat we een samenleving hebben waar een toevallige meerderheid haar denkbeelden niet onverkort behoort op te leggen aan de minderheid. Dat zou u namelijk voor uzelf ook niet willen. U leerde het al bij maatschappijleer: "In een democratie beslist de meerderheid, uitdrukkelijk rekening houdend met de belangen van de minderheden". (Wolters - Noordhoff)

Indisch4ever
Indisch4ever21 sep. 2015 - 11:58

ZP is het boegbeeld geworden van vreemdelingenhatend en nationalistische Nederlanders . Het is een heuse knuffelallochtoonfiguur en ook heus niet echt, want die willen ze juist weg hebben. Het interesseert vele ZP-fans niet of donkere mensen wel de imitatie van hun gezichten leuk vinden. En nog minder weet men of wilt men niet weten hoe donkere kinderen het ervaren .

Klazien2
Klazien221 sep. 2015 - 11:58

"Men ontzegt de ZP-tegenstanders zo'n beetje hun vrijheid van meningsuiting en hun recht op beïnvloeding van de besluitvorming", Het is dus andersom..

1 Reactie
dino_radja
dino_radja21 sep. 2015 - 11:58

zijn er dan mensen wegens het uiten van hun mening dat zwarte piet moet mogen gearresteerd? Nee, alleen mensen die hun mening uitten dat zwarte piet niet meer kan werden opgepakt. En dat was niet terecht. De politie pakt liever mensen op die hun mening uiten dan die mensen te beschermen tegen anderen die hen het zwijgen willen opleggen.

neutralist
neutralist21 sep. 2015 - 11:58

Wat een raar stukje. Laat die paar Zwarte Piet haters maar inbinden, het zijn er veel minder. Nee vechten voor je cultuur mag, nee MOET moet je volhouden.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Sterkte met uw strijd, die u aan het verliezen bent. Ik zie steeds meer bedrijven ZP verbannen. Naar mijn mening komt dat verliezen van de strijd door de hardheid van het debat. Zoals ik al schreef: als er geen probleem is, hadden te ZP fans rustig achterover kunnen hangen. Dan was er helemaal geen discussie. Maar goed. U neemt me vast niet kwalijk dat ik niet aan uw zijde strijdt in een uit de hand glopen debat. Ik zie het allemaal aan me voorbij trekken, met steeds grotere verbazing. En ja, de machtigste partij in een discussie heeft de grootste verantwoordelijkheid voor de goede verloop daarvan.

Klerck
Klerck21 sep. 2015 - 11:58

Met Zwarte Piet is helemaal niets mis mee. Het blijft een zwarte karikatuur uit een volksverhaal. Dit gaat allang al niet meer om racisme of uitsluiting op de werkvloer. Dit is zelfprofilering ten koste van nationale symbolen. Kijk mij eens (in)correct zijn. Ik zeg wat ik denk! Zien jullie het ook hoezeer ik deug? Teveel mensen met een persoonlijke agenda zijn er mee aan de haal gegaan. Broodjournalisten en broodcolumnisten hebben voor eigen gewin een jarenlang aangegroeide klont van ranzige frituurvet-achtige meningen laten ontstaan. Alles wegschrappen, schoonmaken en opnieuw beginnen.

1 Reactie
insignia
insignia21 sep. 2015 - 11:58

Dit is en openbare les in: "Hoe drijf ik mijn zin door tegen de overgrote meerderheid van de bevolking." Een must voor toekomstige volksmenners.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

Alfred, ben je nu echt helemaal van het padje af? Dat mag, hoor, wat mij betreft, maar zou je je niet eens bezig moeten houden met de realiteit in plaats van de spiegel ?

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Ik zit nog even te wachten op wat tegenargumenten van u. Ik zie alleen iets wat ze "op de persoon spelen" noemen. Dat is niet erg sterk.

WJansen2
WJansen221 sep. 2015 - 11:58

"Zwarte Piet fans: bind nu eens in!" meneer Blokhuizen, En ik maar denken dat we in Nederland recht op vrije meningsuiting hadden! Wat dom van mij om dat te denken. Laat vooral die 90% van Nederlanders die de Sinterklaas-cultuur geweldig vinden, hun mond houden! Uw dictatoriale 10% weet toch wat het beste voor ons Nederlanders is!

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Leest u wel goed? Ik heb het over de wijze van het voeren van de discussie, waardoor de ZP verdwijnt uit o.a. het straatbeeld en de winkels. Dat is gewoon volop aan de gang. Juist dankzij het schelden en tieren. Ik geef de ZP fans een tip. Matig de toon en de woordkeuze! Meer niet. De rest is aanname. Vrijheid van meningsuiting mag u niet verwarren met de vrijheid van discrimineren, beledigen en het uiten van racisme. Dat is namelijk gewoon strafbaar.

MollySweet
MollySweet21 sep. 2015 - 11:58

'Verder zie je antidemocratische elementen bij de ZP-fans. Men ontzegt de ZP-tegenstanders zo'n beetje hun vrijheid van meningsuiting en hun recht op beïnvloeding van de besluitvorming.' Eh... hoe dan, Alfred? Ik zie namelijk beide partijen uitgebreid hun woordje overal doen, zoals jij hier op Joop, Quinsy hier op Joop, in allerlei kranten, in allerlei praatprogramma's, ik zie mensen met allerlei meningen voor lokale omroepen op straat geïnterviewd worden, ik zie ongelofelijk veel artikelen in kranten en tijdschriften waarin opnieuw beide partijen uitgebreid aan het woord komen... Maar misschien mis ik iets. Dus ik vraag je bloedserieus en hoop net zo serieus op een antwoord: hoe gebeurt dat ontzeggen van de vrijheid van hun meningsuiting, en vooral hun invloed op de besluitvorming - zeker als je overweegt dat heel veel gemeenten precies dat gaan doen wat deze mensen willen, namelijk ZP afschaffen... Hoe is dat een gebrek aan invloed op de besluitvorming, Alfred? Als je gehoord wordt en je zin krijgt? Echt heel, heel graag een serieus antwoord. 'Omdat we een samenleving hebben waar een toevallige meerderheid haar denkbeelden niet onverkort behoort op te leggen aan de minderheid. Dat zou u namelijk voor uzelf ook niet willen. U leerde het al bij maatschappijleer: "In een democratie beslist de meerderheid, uitdrukkelijk rekening houdend met de belangen van de minderheden". (Wolters - Noordhoff)' Tja, nu spreek je jezelf tegen. Jij zegt dat in een democratie een meerderheid niet onverkort haar denkbeelden hoort op te leggen aan een minderheid (blijkbaar vind je dat trouwens andersom geen probleem, maar goed). Vervolgens kom je met een stukje uit Wolters-Noordhoff, waarin krek het omgekeerde staat. De meerderheid wint, maar HOUDT REKENING met de minderheid. Dus op de vraag waarom een meerderheid zich moet aanpassen aan een minderheid geef je het antwoord: dat klopt eigenlijk niet, inderdaad. Want dat is wat je zegt met het citaat uit Wolters-Noordhoff. In deze zaak is het niet bepaald de meerderheid die heeft beslist, vind je wel? Of mis ik weer iets? Ik hoop dat ik nu wel antwoorden krijg, Alfred. Want de vorige keer zweeg je in alle talen, toen ik je vroeg hoe je nou eigenlijk een oorlog 'wint', volgens jou dan. Waarom ben je gebrand op verdeeldheid? Denk je echt dat het zin heeft om een groep van 'anti-democratische elementen' te beschuldigen - zeker omdat het volslagen onwaar is? Echt volslagen onwaar?

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes221 sep. 2015 - 11:58

Een minderheid kan wel degelijk gelijk hebben dat een bepaalde uiting een racistisch karakter draagt en dus in strijd is met de wet. Als dit het geval is, gebiedt de wet dat die uiting gesanctioneerd wordt, ongeacht of de meerderheid het daar nu mee eens is of niet. Voor het argument van Blokhuizen, dat de snoeiharde toon een indicatie is dat de ZP-tegenstanders misschien wel een punt hebben, is juridisch gezien misschien niet erg sterk, maar uit psychologisch oogpunt valt er wel iets voor te zeggen: blijkbaar is het de bedoeling een minderheid te intimideren en wel juist die minderheid die zich -bedoeld of onbedoeld- het slachtoffer voelt.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Dank voor je reactie. Ook hier staan tussen de reacties precies de reacties die ik bedoel die de discussie doet ontsporen. En dat ontsporen gebeurt iedere keer weer. Dat is mijn punt. En de underdog wint altijd als de dominante partij op agressieve wijze te werk gaat. Je hoeft alleen maar even naar Geen Stijl te gaan om de losgeslagen agressie te beleven. Dat is een cadeautje voor de ZP critici. Die kunnen keer op keer op keer zeggen: zie je nu wel! Overigens kwam deze column me ook weer te staan op agressieve Tweets en allerlei op de persoon spelerij alhier. En tja, dan bevestig je gewoon wat ik bedoel te zeggen. Dat is op zich wel opmerkelijk. Het is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld wat ik zeg. Ik geef alleen maar aan dat de argumenten niet meer worden gehoord als ze met stemverheffing worden gedaan. De underdog wint daardoor vrijwel altijd. Dat is het psychologische effect. Voor het overige wordt er hier weer van alles bijgesleept wat niet ter zake doet. Zo moeilijk was mijn oproep toch niet? Stop gewoon met dat schelden en welles nietes roepen. Dat "hullie" ermee begonnen zijn of het ook doen is een non-argument. Terwijl iedereen druk is met drukte schoppen gaat de verandering versneld door. Want bedrijven hebben geen zin om te worden vereenzelvigd met een ongenuanceerde discussie. En gelijk hebben ze. Hun klanten zijn immers van verschillende pluimage. Ik zeg overigens niet of ik voor of tegen ZP ben, want dat is niet van belang in dit stuk. Het gaat om het effect van een brute discussie, waarbij de meerderheid niet het goede voorbeeld geeft mbt het omgaan met de visie van een minderheid en daar dus de consequenties van ondervind. Ik ben van mening dat de machtigste partij in een discussie de meeste blaam treft bij een ontsporing. Ze hoefde immers, gezien de verhoudingen, niet op te spelen.

insignia
insignia21 sep. 2015 - 11:58

Die zwarte piet die nu clown moet worden. Ach die kleine kinderen zullen zich daar niet aan storen zolang ze hun cadeautjes maar krijgen. Alleen hoe leg je uit dat zwarte piet nu geel, groen of paars is?

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij21 sep. 2015 - 11:58

Hoe leg je straks uit dat Piet geel, groen of paars of blank is maar NOOIT zwart of bruin? Zou zwart of bruin soms slecht zijn?

TruusBeek
TruusBeek21 sep. 2015 - 11:58

Nu als dit allemaal achter de rug is gaan we om een zwarte koning eisen.Want een witte koning kwetst een deel van de bevolking. Je moet toch wat doen met je leven.

2 Reacties
BasVV
BasVV21 sep. 2015 - 11:58

Daar zeg je zowat. Weet je wat. Al die gekwetsten moeten maar eens wennen aan een blanke koning. Autochtonen zijn nu eenmaal voornamelijk blank. Mooier kunnen we het niet maken. Als het niet bevalt kunnen mensen de hele wereld over om het beter te hebben.

Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Ziet u niet het verschil tussen mensen die een bepaald uiterlijk aannemen en mensen die zo zijn? Als ik mij gekwetst voel door een blanke koning, dan is dat mijn probleem. Als ik mij gekwetst voel door uw idiote verbeelding van de soort mensen waartoe ik behoor, is dat uw probleem. Ook al bedoelt u er niets mee.

Job2
Job221 sep. 2015 - 11:58

Drogredenen aan elkaar geregen; meer lijkt u niet te kunnen bieden in uw betoog. O ja, behalve dan het ijzersterke argument van de democratie: een minderheid die meerderheid wat op wil dringen.

2 Reacties
Banjaard
Banjaard21 sep. 2015 - 11:58

Racisme is geen racisme zolang een meerderheid er maar voor kiest dat het geen racisme is?

Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

We leven in een "democratische" "rechtsstaat", weet u nog? Niet alléén "de meeste stemmen" tellen.

zweistein
zweistein21 sep. 2015 - 11:58

ALS er twee partijen zijn, waarvan de ene iets perse wil veranderen, en de andere alles bij het oude wil houden, DAN ligt de bewijslast altijd bij de partij die wil veranderen. De partij die niets wil veranderen, is bij voorbaat van alle blaam gevrijwaard. In het bijzonder kan die niet worden opgeroepen om "in te binden". Inbinden kan alleen de aanvallende partij.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Als beide partijen in dezelfde positie verkeren, dan is dat zo. Maar dat is hier dus niet het geval. Als ik mij "gekwetst voel door uw "wanstaltig uiterlijk" dan is dat mijn probleem. Maar als u er voor kiest om met een wanstaltig uiterlijk de feestvreugde te verhogen en dat wanstaltig uiterlijk is nou nettoevallig mijn normale uiterlijk, dan ligt het wat anders, lijkt mij.

JStokx
JStokx21 sep. 2015 - 11:58

Maar wat, meneer Blokhuizen, als een minderheid zich in dit land gekwetst voelt door hoofddoekjes? Om een hypothetisch voorbeeld te nemen.

2 Reacties
edgarmat
edgarmat21 sep. 2015 - 11:58

@Johan: "Om een hypothetisch voorbeeld te nemen." Gelukkig is het hypothetisch anders was het lachwekkend.

Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Dan is daar weinig meer aan te doen, dan dat kenbaar maken en hopen dat mensen er rekening mee willen houden.

Armagaddon
Armagaddon21 sep. 2015 - 11:58

>>> Citaat: Zwarte Piet fans: bind nu eens in!....Een oproep aan alle ZP-liefhebbers die er zelf voor zorgen dat de figuur afgeschaft wordt. >>> Goede opinie...!!...Chapeau...voor de inzendig...m.i. simpel een waarschuwing om verdere confrontatie en escalatie te voorkomen en waarschuwen voor het boomerangeffect,, >>> Te bedenken denken dat het in wezen een non-item is met de bewijsvoering van traditie (kan veranderen, gemodificeerd worden..geen man overboord..) en ontstaan door de schoorsteen te kruipen, logisch in die traditie en acceptabel..) en an het slap zich verschuilen achter een kinderfeestje ...kinderen maken zich daar niet druk over slechts conservatieve behouden domme volwassen mensen.. ... Anderzijds...geredeneerd...zwarte mensen zich mogelijk gekoeioneerd en gediscrimineerd kunnen voelen lijkt mij niet zo moeilijk met een beetje invoelings- en empathische vermogen en daar wat respect voor te hebben, waar men niet eens over hoeft te zijn, daar men geen zwarte huid heeft....logisch...denk maar eens aan hun slavernij tijd van 300 jaren en 11 miljoenslaven ( miswaa tegen de mensheid !!) De VOCsite : Slavernij en slavenhandel bij de VOC www.vocsite.nl/geschiedenis/slavernij.html In totaal zijn tussen 1500 en 1850 tien tot elf miljoen Afrikanen naar Noord- en ... Uit Afrika werden maar een relatief beperkt aantal slaven naar Oost-Indië .. >>> Ergo de ZP fans gebruiken irrationele items en drogreden, refereren naar de democratie is eveneens een farce en doorzichtig argument, daar democratie niet een meerderheid van stemmen is, maar eveneens compassie ook voor de diepe gevoelens van onbehagen ...afgezet tegen de slavernij geschiedenis....dus inbinden om verder onnodige escalatie en confrontatie,tijd verlies en energie verlies te voorkomen >>> Een " Rainbow Piet " fan....smile... https://www.google.nl/search?q=rainbow+painted+face&newwindow=1&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI48G7xeWIyAIVS1rbCh34Jgf6&biw=780&bih=362#imgrc=29skgD0YvDd_dM%3A

1 Reactie
JannesJ2
JannesJ221 sep. 2015 - 11:58

Regenboog pieten zelfs maar voorstellen resulteerde in het volgende: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/geen-regenboogpieten-na-bedreigingen Schattig toch, die pro-pietjes? En ze zijn ook zo beschaafd! /s

JannesJ2
JannesJ221 sep. 2015 - 11:58

Hoe voelt dat eigenlijk, pro-pietjes, je eigen op laten naaien door een stel religieuse zeloten en te pas en te onpas de Nederlandse geschiedenis lopen verdraaien, voornamelijk vanwege een paaer vertekende jeugdherinneringen? Lees (o.a.): http://www.doorbraak.eu/de-nieuw-rechtse-vrienden-van-die-katholieken-die-zo-fanatiek-zwarte-piet-verdedigen/ Geeft dat nou echt een goed/ lekker of zelfs een trots gevoel, door een kinderfeest voor *alle* kinderen te verkloten, als volwassene zijnde? ------ Feitenvrij gebazel: Jan de Boer, over Gouda. --De pro-pieters bleven dan ook weg van het kinderfeestje. de anti-pieters moesten zo nodig gaan waar hen was gezegd even weg te blijven.-- Ook niet opgelet, zo blijkt. De demonstranten hielden een zgn. stil protest, op geruime afstand van het podium. Waar men niet eens mee kreeg dat er iets gaande was. Het waren de pro-pietjes die in eerste instantie aggresief werden, waardoor de politie ingreep. Domme fout van hen; ze hadden juist die aggresieve pro-pietjes moeten aan-/ oppakken en niet hen die gebruik maakten van hun recht tot demonstreren. Kijk de beelden er maar op na.

2 Reacties
Jan de Boer2
Jan de Boer221 sep. 2015 - 11:58

Ook als de Pro Pieters de eerste provocatie zijn begonnen was het de anti pieters nog altijd verboden om daar te protesteren. Stil of niet. Wat overigens ook gold voor de Pro Pieters, in welk geval het juist was dat ze allemaal zijn opgepakt. http://www.ad.nl/ad/nl/33220/Sinterklaas/article/detail/3790473/2014/11/14/Kick-Out-Zwarte-Piet-Kom-protesteren-bij-intocht-Gouda.dhtml

robvaniren
robvaniren21 sep. 2015 - 11:58

"Hoe voelt dat eigenlijk, pro-pietjes, je eigen op laten naaien door een stel religieuse zeloten en te pas en te onpas de Nederlandse geschiedenis lopen verdraaien, voornamelijk vanwege een paaer vertekende jeugdherinneringen?"Ah! Ook hier gaat t dus weer niet om wat er gezegd wordt, maar wie 't zegt, en wie hij IS. Personificering (pervertering) van de politiek, heet dat. Net zo makkelijk vul ik het bovengenoemde voorzetsel 'pro' voor 'anti' in.

hminkema
hminkema21 sep. 2015 - 11:58

Wacht even hoor. Dus ik moet in deze discussie mijn mond houden ('inbinden') over mijn liefde voor de figuur van Zwarte Piet omdat: - de ZP-haters mij voor een latente racist houden; - ik de vuilbekkers onder de ZP-liefhebbers in de kaart speel. Ik geloof toch niet dat het geheel redelijk is mij de mond te laten snoeren. Daarom nog maar eens: ik houd van Zwarte Piet. Zwarte Piet moet blijven. Zwarte Piet is geen uiting van racisme. Ik ben geen racist. Ik ben geen vuilbekker. Sorry hoor, maar ik meen het. Ik vermoed dat ik ook een hoop medestanders heb. Die hoeven zich ook niet de mond te laten snoeren. Die hoeven zich ook niet de beschuldignig van 'latent racisme' te laten welgevallen. En die encanailleren zich ook niet met vuilbekkers van welke snit dan ook. Kortom: leuk geprobeerd. Maar helaas.

3 Reacties
Indisch4ever
Indisch4ever21 sep. 2015 - 11:58

Hannes, niet zo flauw doen door in de slachtoffervermomming te kruipen. Blokhuizen verbiedt je niks maar verzoekt de ZP-fans die agressief roepen en tieren hun toon te matigen Als jij vind dat je daar bij hoort is het nog steeds aan jou wat te doen. Maar het is al merkbaar dat mensen juist door die intolerantie en getier zich realiseren dat er iets neurotisch aan de hand is met het ZP-concept. Dus is het beter dat mensen blijven tieren ... Ze scheppen zelf zo de maatschappelijke ophef voor het idee dat er iets mis is met dit ZP-concept. Vooral doorgaan....

edgarmat
edgarmat21 sep. 2015 - 11:58

@Hannes: "Zwarte Piet is geen uiting van racisme." Dat u niet bedoelt om Zwarte Piet als racistische uiting te zien, neemt niet weg dat er mensen zijn die dat wel als racistisch ervaren. En dat is dan maar hun probleem?

Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Voelt u zich aangesproken door "Een oproep aan alle ZP-liefhebbers die er zelf voor zorgen dat de figuur afgeschaft wordt." U bent een "zwartepietliefhebber". Het zij u van harte gegund. U gunt namelijk andere mensen ook, dat ze geen "zwartepietliefhebber" zijn, toch? Want u heeft het over een "discussie".

123456zeven
123456zeven21 sep. 2015 - 11:58

De tegenstanders zouden ook kunnen inbinden. Dat doen ze niet om precies dezelfde reden dat de voorstanders niet inbinden. We gaan dus vrolijk verder met polariseren. Zoals ze in het land van blackface zeggen: "you made your bed, now lie in it".

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Met dit verschil dat de ZP kritici in de underdogpositie verkeren. De overgrote meerderheid hoeft haar stem niet te verheffen. Ze heeft toch de macht? Door steeds met grof verbaal geweld tekeer te gaan tegen de ZP tegenstanders, laten ze zien eigenlijk heel zwak te staan. Anders zouden ze heel rustig achterover kunnen leunen. Maar dat staat ook al in het stuk. Roepen en tieren door de machtigste partij is een teken van zwakte, vind ik.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways21 sep. 2015 - 11:58

"Dus ben je een ZP-fan, hou dan op met roepen en tieren" Dus 14 miljoen Nederlanders moeten ophouden met roepen en tieren ? Dus 10 % van de Nederlandse bevolking mag wel roepen en tieren ? (Lees bijvoorbeeld de demonstraties in het bijzijn van kinderen).

2 Reacties
TomPoes2
TomPoes221 sep. 2015 - 11:58

"Dus 14 miljoen Nederlanders moeten ophouden met roepen en tieren?" Dat lijkt me een prima idee. Ssssstttttt, de baby slaapt, -die weet nog nergens van, dat moeten we vooral zo laten.

richarrd
richarrd21 sep. 2015 - 11:58

Als dat zou kunnen. Wat een rust zal dat geven, wanneer volwassenen zich eindelijk weer eens volwassen gingen gedragen, en op een volwassen manier gingen praten, maar het lijkt er op dat dat steeds moeilijker wordt, het wachten is er op dat Nederlanders massaal gaan krijsen als zwijnen, en je helemaal niets meer verstaat of begrijpt van wat ze zeggen, het is dan alleen nog maar lawaai wat ze produceren, een situatie waar we steeds dichter bij in de buurt komen.

GingerTed
GingerTed21 sep. 2015 - 11:58

Who'll build a box for Black Pete? Ah'm enquirin on behalf of his soul Ah'd be beholdin to ya all For a lil information, yes some kinda information Just who'll dig the hole? When ya done ransackin his room grabbin anything that shines, throw the scrap down on the street Like all his books and his notes. All the junk that he wrote the whole fucken lot right up in smoke Aint there nuthin sacred anymore Someone will build a box for Black Pete? And they're shootin off his guns and they're shootin off their mouths saying 'Fuck with us ... and die!' (Let's see that rat of fear go scuttle in their skulls) 'Cover that eye! Cover that frozen eye!' Black-puppet, in a heap up against the stoning-wall Blood-puppet, go to sleep, ma-ma won't scold ya anymore Armies of ants, wade up the lil red streams they're headin for the mother-pool O lord, it's cruel, O man it's hot! And some of them ants they yes ilot to the spot Who threw the first stone at Black Pete? 'Don't ack us', say the critics and the hacks The pen-pushers and the quacks 'We jes cum to git dah facks!' 'We jes cum to git dah facks!' Hey,hey,hey,hey... Here is the hammer, that build the scaffold, and built the box... Here is the shovel, that dug the hole, in this ground of rocks... And here is the pile of stones! and for each one planted, God only knows, a blood-rose grown... These are the true Demon-Flowers! These are the true Demon-Flowers! Stand back everyone! Blood-black everyone! Who'll build a box for Black Pete? Who'll carry it up the hill? 'Not I', said the widow, adjusting her veil 'Ah will not drive the nail Or cart his puppet-body home, For ah done that one hundred times before, Yeah! ah done that one hundred times or more, And why should ah dress his wounds? When he has wounded my dress nightly, Right across the floor' Who'll build a box for Black Pete? Who'll carry it up the hill? Who'll bury it in the black-soil? And from the woods and the thickets Come the ghosts of his victims 'We love you!' 'Ah love you!' 'and this will not hurt a bit, we'll go up,up,up,up,up into Death up,up,up,up, inhale its breath O yeah, Death favours those that favor Death' Here is the stone, and here is the inscription at bare 'Below Lies Black Pete, Under The Upper... But Above and Beyond The Surface-Flat-Fall There.' And all the angels come on down, And all you men and women crowd around And all the widows weeping into their skirts And all the lil gals and the lil boys And the scribes with their pens poised All the hullaballoo, all the noise All the hullaballoo, all the noise All the hullaballoo, all of the noise clears his throat of black blood singin Black Pete like a lonely boy... We-e-e-ll, ah have cryed one thousand tears Ah've cryed a thousand tears, its true And the next stormy night ya know, That ah'm still cryin them for you Well, ah had a gal she was so sweet, Red dress, and long red hair hangin down And heaven jus' ain't heaven Without that lil gal hangin around Well, ya know ah've been a bad-man and Lord knows ah dun some good things too But ah confess, my soul will never rest Until you, until you build Until ya build a box for my gal, too. https://www.youtube.com/watch?v=-5AQmhKr2Fg

2 Reacties
Gualtero
Gualtero21 sep. 2015 - 11:58

Is dit een zinvolle bijdrage aan de discussie!?

GingerTed
GingerTed21 sep. 2015 - 11:58

Nou ja.... Als deze spielerei (op een detail veranderd) mijnerzijds met een tekst van Nick Cave uit zijn door mij geliefde vroege jaren mag dan zeker ook een van mijn spontaan aangekochte vier Royal Doulton-borden met werk van de Britse kunstenaar Pure Evil nog meer. Een kunstenaar uit de directe omgeving van Bansky waarvan ik dit werk afgelopen mei bij Saatchi Gallery Londen, zwaar onder de indruk, tezamen met drie andere borden kocht. Nu vanwege de associatie die ik pas vanavond (vannacht) niet zonder reden kreeg het huidige gekrakeel, vanwege de daarop afgebeelde door een volksmeute terechtgestelde demonische soort van blackface, (Een associatie met Zwarte Piet was zeker niet de reden voor aanschaf want het werk overstijgt dat verre), doet mij dit delen. Kijk maar: http://postimg.org/image/be1s1wpbn/

pietdeg2
pietdeg221 sep. 2015 - 11:58

Dat advies om in te binden had beter vooraf gegeven kunnen worden: laat maar lullen. Wat natuurlijk ook weer negatief was uitgelegd, dus het is niet goed of het deugt niet. Quinsy heeft gewoon zijn zin gekregen door net zo lang te provoceren tot hij kreeg wat hij wilde: er gingen types reageren die inderdaad racistisch zijn. Nou chapeau, dat hij dat heeft aangetoond. Maar het komt toch neer op Wilders een subsidie geven voor een 'kunstproject' waarmee hij aantoont dat Nederlanders helemaal geen vluchtelingen op willen vangen. Je weet bij voorbaat dat dat project zal slagen als je de onderbuik maar even op de juiste manier kriebelt en vervolgens alle extreme reacties verzamelt om je gelijk aan te tonen. Iedereen met een beetje verstand weet toch dat het laagje beschaving maar heel dun is. Je hoeft echt geen 'kunstenaars' in te huren om eens lekker aan dat laagje te krabben om dat ten overvloede nog maar eens aan te tonen. Geef mij maar een subsidie en ik toon aan dat jij helemaal niet tegen geweld bent maar mij juist wilt slaan. Het is geen kunst om mensen en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Eerder een klein kunstje: zie alle raciale en religieuze brandhaarden op de wereld maar.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Dit is natuurlijk ongelooflijk flauw: "Dat advies om in te binden had beter vooraf gegeven kunnen worden: laat maar lullen. Wat natuurlijk ook weer negatief was uitgelegd, dus het is niet goed of het deugt niet." Als je het de moeite nietwaar vindt, vind je het de moeite niet waard. Zo simpel is het. Als je het de moeite niet waard vindt en je ergert je mateloos aan mensen die het de moeite wel waard vinden, dan ben je toch werkelijk niet goed bij je hoofd!

peterh2
peterh221 sep. 2015 - 11:58

Deze hele discussie heeft in ieder geval bereikt dat het Sinterklaasfeest nooit meer zal worden wat het voor miljoenen mensen was: een gezellige kleinburgerlijke kneuterige avond met het gezin, even ver weg van de wereldpolitiek en het gedoe van alledag. Liedjes, kadootjes en lekker eten en drinken. De boosheid van de meerderheid gaat helemaal niet over kleur, het gaat over het afpakken van een onschuldig gevoel. Wat er nu ook gebeurd het is beladen, iedereen heeft een mening en die discussie wordt ook tijdens het feest in de huiskamer gevoerd door de volwassenen. Na de nodige alcohol gaat dit niet heel genuanceerd meer en worden alle 'zwarten' als Pieten-haters op 1 hoop gegooid. Zo hoeft het niet meer, het enige wat Gario bereikt heeft is polarisatie.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Ach, gossie..... Weer een mythe doorgeprikt! It is me what....

MollySweet
MollySweet21 sep. 2015 - 11:58

'Verder zie je antidemocratische elementen bij de ZP-fans. Men ontzegt de ZP-tegenstanders zo'n beetje hun vrijheid van meningsuiting en hun recht op beïnvloeding van de besluitvorming.' Alfred, tot nu toe ben JIJ degene in deze discussie hier die oproept tot het zwijgen van de tegenstander. Die wil dat de tegenstander zich niet bemoeit met de besluitvorming en de zaken accepteert zoals het door een minderheid is besloten. JIJ bent degene die andere uit wil sluiten - je roept er zelf toe op in dit artikel. Ondemocratisch? Ik dacht het wel.

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Alfred roept op tot zwijgen..... Dat vind ik verre van ondemocratisch. Temeer, daar dat "oproepen tot zwijgen" zich beperkt tot de onverzoenlijke vormen van uiten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Het zou fijn zijn als je mijn woorden niet verdraait. Ik heb het het niet over zwijgen. Ik heb het over ophouden met roeptoeteren, schelden, racistische taal etc, waarmee de underdog wordt bevestigd in hun gelijk en dus de discussie wint. En dat is gewoon aan het gebeuren. Dus wil je Zwarte Piet kwijt? Ga dan vooral door met grof taalgebruik tegen de ZP tegenstanders! Wil je 'm behouden? Matig dan de toon en het woordgebruik! Maar goed iedereen is vrij om te zeggen wat men wil, maar kijk dan niet op dat het dan de andere kant opgaat dan je wilt. Dat is mijn boodschap, meer niet. Al het andere wordt er bijgesleept en daar reageer ik niet op, want daar gaat mijn verhaal niet over. Het breder trekken is niet zelden een debattrucje om het niet te hebben over het het eigennlijke onderwerp. De waardeoordelen laat ik ook maar voor wat ze zijn. De columnisten die überhaupt ingaan op reacties zijn op een hand te tellen.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

Het fijne van de ZP discussie is dat de racisten uit hun holen kruipen. Zo wordt het virulent racisme in nederland meer dan duidelijk. ZP=rassenhaat.

2 Reacties
zweistein
zweistein21 sep. 2015 - 11:58

Je bedoelt waarschijnlijk dat de ZP-discussie de mensen doet beseffen dat ons culturele erfgoed moet worden beschermd.

HetTwentseRos
HetTwentseRos21 sep. 2015 - 11:58

Heeft u ook mensen in uw omgeving die vasthouden aan de traditie van Zwarte Piet? Hoe reageren zijn als u heb aanspreekt op rassenhaat?

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Heeft u wel eens gehoord van verwijderen en blokkeren?

AndrewSm
AndrewSm21 sep. 2015 - 11:58

Wat is dat nu met jullie soort? Elke keer worden feiten 180 graden gedraaid. Terwijl Zwarte Piet al jaren aan het veranderen is zijn er een paar redelijk agressieve activistjes bezig Zwarte Piet te bashen. Hierdoor is Zwarte Piet populairder dan ooit. De media doet nu wel even mee, maar de anti Zwarte Pieten goederen worden wel veel minder verkocht, zodra winkels dat in de gaten hebben, dan komt Zwarte Piet weer veelal in de schappen. Overigens merk ik er in het boerengehucht waar ik woon heel weinig van. Overal Zwarte Piet. Het enige wat jullie hebben bereikt is het tegenhouden van een natuurlijk verloop. Erger nog, jullie zijn ongekend racistisch omdat je van mening bent dat kleurlingen niet weten wat goed voor ze is en dat jullie het wel beter weten. Triest hoor. De agressie tegen Zwarte Piet zorgt voor agressie en dat is redelijk normaal. Dus ga nu maar niet lopen janken, want de eerste die ik in ons dorp zie die het feest voor mijn (donkere) kleinkinderen verpest zal te maken hebben met een hele groep donkere mensen die hun ongenoegen uiten.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose21 sep. 2015 - 11:58

Ben je ook zo agressief als een aantal blanke mensen je kleinkinderen uitmaken voor Zwarte Piet. Misschien moet dat maar eens gebeuren zodat je voelt hoe jouw kleinkinderen zich voelen als ze op hun huidskleur worden aangesproken.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

alfred, het is voor jou een kleine moeite om te zeggen of je pro of contra zwarte piet bent. en de redenen daarvoor te noemen. niemand neemt het je kwalijk als je pro bent. maar uiteraard mag je ook contra zijn..... ik zelf ben al enige tijd contra zwarte piet, om de doodeenvoudige reden dat het een karikaturale uitbeelding is van afrikaanse mensen uit de oude tijd. een andere reden is dat de karikatuur zwarte piet pas is toegevoegd aan het decemberfeest in 1850 nav een schoolboekje. en dat hij toen wel degelijk een neger voorstelde, dat zegt in die tijd genoeg..... eigenlijk zijn sinterklaas en zwarte piet toen pas geworden zoals ze nu zijn. zowel sinterklaas als zwarte piet hebben weinig te maken met het oorspronkelijke winterfeest. ook de kerstman in zijn rode pak heeft er weinig mee van doen. dat is door coca cola gekomen. de oorsprong van de winterfeestfiguur is een soort kerstman met een iets langere mantel in een onduidelijke kleur...... als compromis zou een kerstman uit atlantis met kleuren pieten of elfjes een goed idee zijn. dit om het feest voor een ieder mooi te laten zijn. het rode pak van de kerstman kan niet meer veranderd worden en dat hoeft ook niet meer..... de kerstman en zijn elfjes kunnen ook zelf snoep pepernoten strooien.... zo erg is dat toch niet.......(:

1 Reactie
ZafferY
ZafferY21 sep. 2015 - 11:58

Nee Niels. Dat is geen oplossing. Het feest is dus 165 jaar oud, inde huidige vorm. Het is cultureel erfgoed. Dit mag van mij vanuit de maatschappij veranderd worden. Maar het gebeurt nu tegen wil en dank, dit klopt niet. Feit blijft dat de bezwaren niet breed worden gedragen. Het wordt opgedrongen door een kleine minderheid. Het klinkt misschien vreemd wat ik nu ga zeggen maar racisme is pas echt verdwenen meer wanneer een blanke zonder sociale represailles het woord nikker kan gebruiken in de zelfde context als donkere mensen dit doen. Wanneer iedereen hier vrede mee heeft is kleur geen issue meer. Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat dit een werkelijkheid wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
HankeK
HankeK21 sep. 2015 - 11:58

Blokhuizen heeft de neiging om alles van 1 kant te benaderen en factfree te redeneren. Zo ook in dit stukje. Het gaat alleen over de slechtheid van de ProPieten, dus eenzijdig. Het commerciële belang van Sinterklaas is enorm. Dus factfree. Maar nu zijn conclusie, namelijk ophouden met polariseren. Daar kan ik niet zoveel mee. Schrijf een stukje met als kop: “ The only way to keep a tradition is to change it” . En onderbouw dat. - Ophouden met schreeuwen en naar elkaar luisteren. Dat wel. Stelling van racisme onderbouwen en aangeven wat sterke punten zijn en wat de zwakke punten. Stelling dat het geen racisme is onderbouwen en wat de sterke en zwakke punten zijn. - Maar ook de twee (volgens mij) belangrijkste punten uitwerken. 1 De roep dat Zwarte Piet racisme is, kwetst en beledigt zeer veel sinterklaasvierders tot het bot. Zeker als je bedenkt dat het voor de meesten begonnen is toen ze klein waren, het nu vieren met hun kinderen en het nog hope te voeren met kleinkinderen. De racismebeschuldiging raakt op veel niveau’s. 2 Zwarte Piet geeft aanstoot: door de gelijkenis met de negerslaaf van vroeger (of die gelijkenis nu wel of niet zo bedoeld is), maar ook in de blackface. Bevolkingsgroepen voelen zich hierdoor gekleineerd en gediscrimineerd en ze vinden dat er sprake is van racisme. Omdat ze dat stellen (wellicht hier en daar nogal vehement) wordt er enorm hard gediscussieerd, maar ook zwaar gescholden. Wat je ook van de discussie mag vinden, deze bevolkingsgroepen worden/voelen zich hierdoor weer extra gediscrimineerd en gekleineerd. En racistisch bejegend. Zo krijg je een vicieuze cirkel. En die moet doorbroken. En daar gaat zijn artikel over. Dus: the only way to keep a tradition is to change it. Je zou hopen dat Zwarte Piet een geuzennaam zou kunnen worden, want dat zou de makkelijkste oplossing zijn. De discussie onder zijn column bewijst dat deze column niets toevoegt aan het debat, maar dat het alleen maar weer uitnodigt tot verscherpen van standpunten. Hetgeen op basis van de inhoud van het stuk zeer voorspelbaar was. Het draagt in ieder geval geen oplossing aan.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

=== Hoe harder de toon, hoe meer ze de tegenstanders van ZP in de kaart spelen. ==== Het is andersom. De toon van de anti ZP brigade is intolerant agressief en racistsich. === Door die snoeiharde toon tonen ze namelijk aan dat de ZP-tegenstanders misschien wel een punt hebben. === Drogredenatie. === Hoe meer men een minderheid in de hoek drukt hoe sterker de argumenten van de minderheid gaan tellen. === Alweer een drog redenatie en bovendien is het ook hier weer andersom het is de anti ZP brigade die uitermate agressief is van toon. ZP wordt al jaren langzaam aangepast maar dat is ze niet genoeg. === De toon wordt met de week harder. Dat geeft aan dat de ZP-fans een achterhoede gevecht aan het voeren zijn. Als het allemaal voor de bakker was, zouden ze niet steeds harder moeten roepen en tieren. === Weer een holle drog redenatie. Het is inderdaad niet voor de bakker omdat er vele bestuurders zijn, ook in het bedrijfsleven die zwichten voor de krijsende anti ZP brigade. We hebben hiermee wederom te maken met het terreur van de hard gillende activisten van een piepkleine minderheid binnen een minderheid. Het valt onze bestuurders en politieke leiders aan te rekenen dat ze dit laten gebeuren. Meestal zijn deze angsthazen van linkse signatuur. Heel NL ziet dit, waarmee progressieve politici zichzelf marginaliseren. Om je een voorbeeld te noemen; mensen die overwegen GL te stemmen hoef je alleen maar jouw stukjes door te sturen om hen te laten weten wat voor wereldvreemde types bij GL rondlopen. Geen geod idee dus om op deze partij te stemmen.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Dank u voor de bevestiging van wat ik betoog.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

Sommigen gedragen zich als spookrijders....zien ze ineens allemaal tegenliggers op zich afkomen bellen ze woonden de politie: Iedereen rijdt hier de verkeerde kant op.!!! Hetzelfde doet Alfred, wanneer zo'n beetje iedereen het niet met hem eens is gaat hij des te harder schreeuwen dat iedereen het fout heeft. Eh, een paar jaar terug was hij echt nog wel een redelijke gesprekspartner. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

2 Reacties
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Meent u nu echt, dat Alfred een tegenstander van zwartepiet is? Helaas. Ga niet langs af, u ontvangt......

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Ik zit nog te wachten op tegenargumenten, die zie ik niet. Alleen wat op de persoon spelerij. Jammer. U verwacht conformisme? Dan bent u aan het verkeerde adres. Ik denk liever voor mijzelf, als u het goed vindt. Naprater worden kan altijd nog. En zover ik weet hebben we elkaar nooit gesproken, dus die vergelijking kunt u niet maken. Dit even voor de meelezers.

kapitanlaipose
kapitanlaipose21 sep. 2015 - 11:58

De zogenaamde meerderheid vindt Zwarte Piet geen racisme. De meerderheid heeft altijd gelijk. Als we een donker persoon lynchen en aan de hoogste boom hangen met een brandend kruis er bij dan is dat geen racisme. Als de meerderheid het geen racisme vindt dan is het namelijk geen racisme. Op die manier hoeft er helemaal geen racisme te zijn in Nederland. We zorgen er gewoon voor dat de meerderheid vindt dat het geen racisme is. Op die manier bannen we racisme uit Nederland.

3 Reacties
arjenZH
arjenZH21 sep. 2015 - 11:58

Wat zei Blokhuizen ook alweer? Hoe harder de toon, hoe meer ze de voorstanders van ZP in de kaart spelen.

omaoeverloos
omaoeverloos21 sep. 2015 - 11:58

"De zogenaamde meerderheid vindt Zwarte Piet geen racisme." Tja, volkomen onbelangrijk, natuurlijk. Belangrijker is dat er nog geen gerechterlijke uitspraak is die vaststelt dat zwarte piet racisme is.

Paul250371
Paul25037121 sep. 2015 - 11:58

Alweer allemaal raak

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2015 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Ja, dat mag.

Jorrt88
Jorrt8821 sep. 2015 - 11:58

De argumenten in beide kampen zijn al sinds het begin om te huilen. Je zou bijna enkel kerst gaan vieren omdat een keuze maken een onmiddelijke associatie met een van beide zou betekenen. Racisme is niet een 'gevoelskwestie' maar een misdraging die feitelijk aan te tonen is. Door die afbakening is het ook heel makkelijk aan te tonen dat iets niet racisme is. Take your pick, maar gebruik feiten en niet interpretaties, fabels, eigen invulling/verklaring of verzinsels. Nee Zwarte Piet is niet een kroeskop met rode lippen, goude oorbellen en een egaal zwarte kleur vanwege roet in de schoorsteen. Nee Zwarte Piet is ook niet onstaan als het domme negreoïde slaafje van de Sint.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Okay, dat zal dan waar zijn: "Nee Zwarte Piet is niet een kroeskop met rode lippen, gouden oorbellen en een egaal zwarte kleur vanwege roet in de schoorsteen. Nee Zwarte Piet is ook niet ontstaan als het domme negroïde slaafje van de Sint. Dat is dan wel vaak de wijze waarop die "verbeeld" wordt.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 sep. 2015 - 11:58

Was het maar alleen inbinden, maar het gaat natuurliiijk dieper. Ineens moet men de pieten de rug toekeren ipv met open armen ontvangen.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo21 sep. 2015 - 11:58

Ja, en dat vindt u "diep"? De verbeelding van een fantasiefiguur uit een kinderfeestje aanpassen!

AndrewSm
AndrewSm21 sep. 2015 - 11:58

En ondertussen mogen anti Pieten mensen zoals Lodrick Boekhoudt e.d. gewoon met de dood bedreigen, want dat is dan voor het goede doel.

1 Reactie
denmol
denmol21 sep. 2015 - 11:58

O ja wie heeft dat gedaan dan, want je kan wel iets roepen maar kom maar met bewijs dat die gene een pro of anti piet is?

msj_meijerink
msj_meijerink21 sep. 2015 - 11:58

Zwarte Piet opgeven: mooi niet!

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 sep. 2015 - 11:58

Te laat! Is afschaffen is al begonnen in Den Haag en Utrecht.

Armond
Armond21 sep. 2015 - 11:58

Wie bent U eigenlijk? Dat zal ik U vertellen, U vertegenwoordigt een hele kleine groep haatzaaiers, die en hun ouders niet hebben mee gemaakt waarover zij klagen/jammeren/stoken, en dankzij Nederland, zitten ze hier in het mooie Nederland.

1 Reactie
Jaap Vos
Jaap Vos21 sep. 2015 - 11:58

"Wie bent U eigenlijk? Dat zal ik U vertellen, U vertegenwoordigt een hele kleine groep haatzaaiers, die en hun ouders niet hebben mee gemaakt waarover zij klagen/jammeren/stoken, en dankzij Nederland, zitten ze hier in het mooie Nederland". Je bewijst zijn gelijk in een zin :-) Alleen de term haatzaaiers al !? Waarom zulke grote woorden voor mensen die zich oprecht gediscrimineerd voelen !? Is het niet juist democratisch & tolerant om ook rekening te houden met de gevoelens van die minderheid & die gevoelens een serieus te nemen !? En dan de termen klagen, jammeren & stoken er nog eens overheen om aan te duiden dat een ieder die anders denkt als jou dat doet !? Is dat niet een heel klein beetje heel erg arrogant !? Als jij vertolkt waar jouw zogenaamd 'mooie Nederland voor staat dan hebben we nog een hele hoop te leren over normen & waarden, tolerantie, samenleven en samen gelukkig zijn want anders is dat allemaal mooie schone schijn zoals de telegraaf ons Nederland graag voorspiegelt....... Ps: van oorsprong had Sinterklaas helemaal geen zwarte piet want die is er later bij verzonnen dus als jij toch zo graag vast houdt aan tradities dan kan Sinterklaas best zonder......

bendelft
bendelft21 sep. 2015 - 11:58

Waarom zou ik moeten inbinden ? Ik verstoor geen optochten, ik scheld niemand voor racist uit en ik gooi geen stenen naar de politie.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 okt. 2018 - 16:49

Door de actualiteit zwaar achterhaalde reactie.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 sep. 2020 - 18:53

Houden zo!