Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Docent: zwarte kinderen hebben geluk dat ze al op Zwarte Piet lijken

  •  
04-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-12-04 om 20.49.53
Het NOS journaal nam een kijkje op de internationale school in Breda, waar de Zwarte Piet dit jaar nog geheel in het zwart kwam opdraven. Onder de ouders op het schoolplein zijn de meningen verdeeld. De een vindt het een mooie traditie waar vooral aan vastgehouden moet worden, de ander vindt dat het feest wel met zijn tijd mee mag gaan en dus kan veranderen. Een van de docenten op de school ziet geen kwaad in het uiterlijk en was tegelijkertijd ook even vergeten dat een onderdeel van het fabeltje van Zwarte Piet is dat het echt, heus niets met zwarte mensen te maken heeft:
"Het is eigenlijk een pluspunt als je al lijkt op Zwarte Piet. Dan wordt er eigenlijk in positieve zin op gereageerd, van ‘o, je hebt eigenlijk geluk want jij lijkt meer op Zwarte Piet dan iemand anders."
De uitspraak van de docent doen denken aan die van Mark Rutte die enkele jaren op een vraag over het uiterlijk van de Pieten antwoordde dat hij veel vrienden op de Antillen heeft die geluk hebben dat ze al op Zwarte Piet lijken. Rutte zelf was, zo zei hij, dagen bezig om de schmink weer van z’n gezicht te krijgen.
De discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet lijkt voor het jaar 2017 nu weer over het hoogtepunt heen. De kritiek op de traditionele Zwarte Pieten van de afgelopen jaren had zijn uitwerking echter niet gemist. Bij veel lokale intochten en bij vieringen op scholen werd het uiterlijk van de Pieten deels, of geheel aangepast. Ten minste, in de grote steden in de Randstad, waar 85 procent van de scholen het over een andere boeg gooiden. Buiten de Randstad heeft 89 procent van de scholen geen enkele concessie gedaan aan degenen die geraakt worden door het racistische uiterlijk van de Zwarte Piet.
Het fragment over de internationale school in Breda begint op 13.30 in de uitzending hieronder, de uitspraak begint op 15 minuten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.