Joop

Zwart van de schoorsteen?

  •    •  
17-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
solar-panels-681979_960_720

© cc-foto: MinkS

Het was al vreselijk moeilijk om uit te leggen dat Zwarte Piet door een superdun schoorsteenpijpje kwam en vastliep op een centrale verwarming, maar nu moeten we van het gas af
De Zwarte Piet-fans hebben het maar zwaar deze tijd. Er wordt het nodige gedemonstreerd tegenwoordig, maar ook van alles geroepen en verzonnen om Zwarte Piet zwart te houden. Dat werkt niet goed, want pro-Pieten moeten zich steeds vaker verantwoorden voor de rechter wegens wetsovertredingen en zelfs geweld, zo blijkt uit de laatste intocht van de Goedheiligman. Dat zwart houden wordt nog een hele kluif de komende jaren. En dan heb ik het helemaal niet over of het al dan niet racistisch is, die figuur. Nee, het verhaal van de zwarte kleur of de roetvegen wordt de komende jaren totaal onhoudbaar!
We weten allemaal dat we de akkoorden van Parijs na te leven hebben. Dat vraagt nogal iets van onze samenleving. Zo moeten we allerlei maatregelen nemen om het milieu te sparen. Dat betekent onder andere minder autorijden, minder het vliegtuig nemen en een beetje opletten met consumeren. Maar heel belangrijk is dat er paal en perk wordt gesteld aan gebruik van fossiele brandstof. Ook zijn er in een reeks gemeenten al een open haard verbod opgenomen in het bouwbesluit. Ook wordt de allesbrander ontmoedigt. En als klap op de vuurpijl wil de regering ook nog dat we allemaal van het gas af moeten!
Het was al vreselijk moeilijk om aan de kids uit te leggen dat Zwarte Piet door een superdun schoorsteenpijpje kwam en vastliep op een centrale verwarming, maar toch grote cadeaus bezorgde. Dat kon nog met een beetje goede wil. Maar nu moeten we van het gas af en de eerste nieuwbouwwijken zonder schoorstenen zijn al verrezen. Dan is er helemaal geen reden meer voor roetvegen of het zwarte uiterlijk, veroorzaakt door schoorstenen. Ook is er ook geen reden meer voor de Sint om halsbrekende toeren uit te halen met Americo op gevaarlijke daken. Dit tot grote vreugde van de Partij voor de Dieren.
Dus ja, de energietransitie heeft grote gevolgen voor het uiterlijk van Piet. Dat kan niet meer door het roet, want die schoorstenen zijn er straks niet meer. Het wordt dringend tijd dat de Sint-comités zich daarover gaan beraden. Regeren is vooruitzien. Dus óf het veranderingsproces gaat sneller, óf er moet op zoek worden gegaan naar een reden voor die “eeuwenoude” traditie waarin de schoorsteen een hoofdrol speelde. Dat is straks niet meer vol te houden.
De kinderen zullen straks vragen: “Papa, wat is een schoorsteen?”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Mostafa
Mostafa20 nov. 2018 - 10:37

Zwarte Piet zwart van de schoorsteen en de Sint is wit van meelmolen, kwam net mijn kop er achter !!

Jannis2
Jannis219 nov. 2018 - 11:38

Het blijft toch heel vreemd overkomen om een fantasieverhaal te willen veranderen en daar de argumentatie voor te gebruiken dat de fantasie te weinig met de werkelijkheid overeenkomt. [De kinderen zullen straks vragen: “Papa, wat is een schoorsteen?"] Tja, zo hoorde ik een paar jaar geleden "Papa wat is een spinnewiel?" Maar dat was toch echt geen aanleiding Doornroosje zwarter te maken en het spinnewiel te vervangen door een kledingfabriek in Bangladesh om daarmee de kinderarbeid aan de kaak te stellen. Laten we er aub niet de hele wereld bijslepen, de discussie gaat nu ook al veel teveel kanten op.

CharlesdeValois
CharlesdeValois18 nov. 2018 - 21:37

Peuters hebben nog nooit een heks gezien en toch geloven ze in heksen en reuzen. Als je stampvoetend door de kamer gaat en zegt dat je een reus bent dan geloven ze je.

Met Genegenheid
Met Genegenheid18 nov. 2018 - 21:23

Alsof voor kinderen niet alles een mysterie is. Helemaal Sinterklaas en Zwarte Piet. Kinderen geloven gewoon dat de Sint op een schimmel over zelfs de meest puntige hoge daken rijdt, en dat Piet wel weet hoe door de schoorsteen te komen. Of via de buizen van de centrale verwarming. Daar denkt een kind verder niet over na. En al zou Nederland morgen 0% Co2 uitstoten maakt het geen enkel verschil op de grote wereldbol met zoveel enorm grote delen die zich ook industrieel willen ontwikkelen en auto rijden en vliegen, en dat steeds meer beginnen te doen. Wat dat betreft hebben we nog niets gezien.

Ozon
Ozon18 nov. 2018 - 18:59

Tja, het worden barre tijden voor de Sint en zijn ge-cultural-appropriation-de variant Santa. Kan de ene niet meer door de schoorsteen, kan de ander geen gebruik meer maken van z’n slee en rendieren. “Pappa, wat is dat, sneeuw?” Overigens is tegen die tijd het roet weer wel te verklaren: Piet liep in het donker tegen de BBQ op die nog stond van gisteravond. En ach, met 25 graden kan je best met je raam open slapen - met 5 graden trouwens ook.

vdbemt
vdbemt18 nov. 2018 - 13:33

Dan maar niet van het gas af. Immers: zwarte piet is traditie.

JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 13:03

Over de humor in dit stukje heb ik niets te melden, maar de vanzelfsprekende toon waarop wordt vastgesteld dat "we" van het gas af moeten maakt me kwaad. We hoeven helemaal niet van het gas af. Er is een groep lobbyclubs die vindt dat we van het gas af moeten en die clubs hebben dat heel slim, en zonder noemenswaardige discussie in het regeringsbeleid kunnen wurmen. Maar gelijk hebben ze niet.

4 Reacties
Kees Alders2
Kees Alders218 nov. 2018 - 18:43

Je bedoelt met die lobbyclubs waarschijnlijk de mensen in Groningen met een scheur in hun huis? Poetin zal het met je eens zijn. Maar gelijk hebben jullie niet ;).

JvanDeventer
JvanDeventer18 nov. 2018 - 20:44

Aardgas wordt niet alleen in Rusland gewonnen, al is er niets op tegen om een deel ervan uit Rusland te importeren.

Met Genegenheid
Met Genegenheid18 nov. 2018 - 21:30

@Kees Alders America wil dat we hun schaliegas kopen, al is het veel duurder dan het Russische gas. Terwijl Amerika zelf wel het goedkopere Russische gas koopt. Bloomberg: "Why the U.S. Is Buying Natural Gas From Russia" https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-19/how-the-u-s-almost-bought-russian-natural-gas-quicktake-q-a

korheiden2
korheiden218 nov. 2018 - 21:47

@Kees : JvanDeventer heeft groot gelijk; de gaskraan uit Groningen gaat terecht dicht. Gelukkig zijn er nog vele andere gasproducenten.Zo ongeveer de hele wereld gaat op gas over, maar wij moeten ons perfecte netwerk gaan afkoppelen. En waarom? Voor een onmerkbaar resultaat op de gemiddelde temperatuur op aarde. Onze welvaart staat op het spel.

Eric Minnens
Eric Minnens18 nov. 2018 - 12:24

Een kind kan zich inderdaad voorstellen dat een roodgemutst meisje uit de buik van een wolf komt of dat de Sint met zijn paard over het dak wandelt. Omdat het weet wat een meisje is, en wat een muts, een buik, een wolf of een dak. Het is zijn fantasie die onverwachte combinaties tussen deze bekende begrippen maakt of in verhalen accepteert. Anders ligt het met het begrip schoorsteen. Hoe kan een kind fantaseren over een schoorsteen als er geen schoorstenen meer bestaan? Als het begrip uit de dagelijkse taal verdwijnt? Nou ja, misschien zou er een 'logisch' verhaal zijn te bedenken over het verband tussen roetvegen en zonnepanelen...

M7
M718 nov. 2018 - 10:04

Zo, dan ga je wel heel diep : de energietransitie koppelen aan het uiterlijk van Zwarte Piet .... Beetje de weg kwijt, Alfred ?

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 nov. 2018 - 10:50

Kent u het woord humor? Anders hier even kijken: http://www.betekenis-definitie.nl/humor Mooie zondag!

Eric Minnens
Eric Minnens18 nov. 2018 - 11:49

Oké. Humor is lichaamsvocht. En ligt in Roemenië. En toen?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 nov. 2018 - 12:34

@ Eric, Ja inderdaad, en toen.... Geef me de oplossing. De vraag stellen is 'm beantwoorden. :-)

NicoSchouten
NicoSchouten18 nov. 2018 - 9:50

Het versje over de schoorsteen is verouderd. Het zwart kwam daar niet van, evenmin van Afrikanen, want zwart is geen bestaande huidskleur. Het zwart komt uit oude verhalen met figuren die al zwart afgebeeld werden. Beter is het het versje over de schoorsteen minder aandacht te geven en het indelingsschema van mensen in wit en zwart in te ruilen voor een benadering die de diversiteit centraal stelt.

ton14024
ton1402418 nov. 2018 - 9:04

Als je niet wilt luisteren! Het antwoord wordt al jaren geroepen, is te lezen op t-shirts en spandoeken.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 nov. 2018 - 8:02

Scherp en grappig! Hoe gaan wij dit aan onze kroost uitleggen? Hoe komt Piet in hemelsnaam een klimaatneutrale woning, die bovendien is uitgerust met van allerlei keurmerken voorziene hang- en sluitwerk, binnen? Het narratief dat het Pieten altijd lukt op een creatieve manier een woning binnen komen is ook problematisch. "Pieten zijn dus eigenlijk inbrekers papa?". Kortom, leidt alleen maar tot nieuwe stigma's. En bovendien een ijzersterk argument tegen de energietransitie.

2 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 nov. 2018 - 8:05

Energieneutrale ipv klimaatneutrale

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 nov. 2018 - 10:48

@ Gadfly, Je hebt het helemaal begrepen! Mooie zondag! ;-)

derhalve
derhalve18 nov. 2018 - 6:52

Het mooie van kinderen is dat zij veel fantasie hebben. Ik heb mijn kinderen nooit uit hoeven te leggen wat elfjes of kabouters zijn, de Kerstman met zijn rendieren kan vliegen, dat de tandenfee bestaat, etc. etc. Uw redenatie slaat dan ook kant nog wal. Kinderen zouden niet meer in zwarte piet geloven, omdat ze niet weten wat een schoorsteen is. Tsjongejonge. Dit onderstreept eigenlijk gelijk ook het hele probleem in deze onzinnige discussie. Als je al niet eens in staat bent om al deze verhalen/sprookjes door kinderogen te zien, dan houdt het eigenlijk al op.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt18 nov. 2018 - 13:42

Wat, de Kerstman, me ertoe brengt: waarom niet zonder zwarte pieten? De Kerstman, Santa Claus, doet het ook alleen. En begint toch ook onderhand, uit Amerika, een Nederlandse traditie te worden. Gek toch, eigenlijk. Nieuwe 'tradities' kunnen we wel accepteren. Dat zijn toch behoorlijke veranderingen. Maar kom niet aan een oude traditie. Dan wordt het oorlog.

Eric Minnens
Eric Minnens18 nov. 2018 - 6:46

Eens. Roetvegen vormen een dwaalspoor. Maar (terug naar) zwart kan mijns inziens niet meer. Waar zijn de (ideeën over) kleurenpieten gebleven? Ik was daar, vijf jaar geleden, voor, maar had me inmiddels neergelegd bij de roetveegtrend. Maar in de eeuw van de wind en de zonnepanelen zijn kleuren zijn beter. Rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. Het is tenslotte feest. Kinderen begrijpen dat. Zij schminken zichzelf immers ook graag op hun eigen partijtjes.

Henriette3
Henriette318 nov. 2018 - 1:48

Ach, in het leven van een kind; Wordt een pompoen een koets, Wonen er kabouters in een paddenstoel Komt iemand met een rode muts levend uit de buik van een wolf En vliegt een enge oude vrouw met een bezem over de stad Dus die Piet die door een schoorsteen, houtkachel, pijp van een open haard heen gaat of een paard over een dak gaat er bij een kind ook wel in.

1 Reactie
Stientje2
Stientje219 nov. 2018 - 21:58

@Henriette Mooi gezegd, en ben het er dan ook volkomen mee eens. Heerlijk dat kinderen nog in zo'n fantasiewereld kunnen leven. Met de digitalisering krijgen zij die kans bijna niet meer. Ik zou haast terug verlangen naar de tijd dat ik zelf nog in zo'n fantasiewereld leefde.