Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zware storm Babet zorgt voor grote problemen en evacuaties in Noordwest-Europa

  •  
19-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10433 keer bekeken
  •  

Een zeer zeldzame zware storm, Babet genaamd, teistert het noordwesten van Europa en treft vrijdag ook het noorden van Nederland. De ferry tussen IJmuiden en Newcastle vaart niet omdat op de Noordzee golven tot acht meter hoog voorkomen. De schepen zijn daar wel tegen bestand maar veel passagiers niet. Bovendien loopt de tocht door het extreme weer dan ook ernstige vertragingen op. De veerboot naar Texel vaart vrijdagmiddag wellicht niet omdat Babet zorgt voor een extreem lage waterstand. Ook andere havens in het noorden worden daardoor vermoedelijk onbereikbaar. Terwijl veel mensen nu juist hun herfstvakantie houden.

Het KNMI geeft voor vrijdag tussen 6.00 en 21.00 uur code geel af voor zware windstoten in het Waddengebied.

In Ierland en Schotland heeft Babet al huis gehouden. In Schotland zijn inwoners van Brechin aan de oostkust geëvacueerd. In Denemarken worden inwoners opgeroepen weg te blijven uit risicogebieden. Ook Duitsland waarschuwt voor de gevolgen van het extreme weer.

In Assens, op het centrale eiland Funen, hebben de hulpdiensten rubberen buizen in het water van de haven gelegd om een eventuele stijging van het water tegen te gaan. Aan de zuidoostkust wordt gewaarschuwd om weg te blijven van open ruimtes. Huizen, havens en andere plaatsen zouden kunnen overstromen. Ook in Zweden wordt er gewaarschuwd voor noodweer aan de zuidkust, vrijdagavond tot zaterdag.

De storm ontstond eerder deze week boven de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Spanje en Portugal en trekt via Ierland en Schotland naar Denemarken om vandaar door te gaan naar de Baltische Zee.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Hagen Samuels
Hagen Samuels20 okt. 2023 - 15:39

Deze reactie is verwijderd

Professor Zegellak
Professor Zegellak20 okt. 2023 - 9:31

De Nederlandse regering heeft besloten om naar nog meer gas te gaan boren in de Noordzee. Hoeveel idiote beslissingen moeten die lui nog maken voordat de bevolking wakker wordt?