Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zware criminaliteit: zo vader, zo zoon

  •  
25-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
7945422000_dca6f7c675_k

© cc-foto: Tiziano Alfieri

Zware criminelen voeden hun kinderen op tot criminelen. Dat hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit vastgesteld. In opdracht van de politie onderzochten ze de levensloop van kinderen van zogenoemde ABC’ers, Amsterdamse beroepscriminelen. Onderzoekster Meintje van Dijk bestudeerde de dossiers van 25 gezinnen met in totaal 76 kinderen. Ze ontdekte dat 9 van de 10 zonen in de criminaliteit belandt. Dat is niet eens een bewuste keuze, ze groeien op in een omgeving waar dat als de normaalste zaak van de wereld wordt beschouwd.
De Volkskrant beschrijft een home-video die rechercheurs aantroffen op de telefoon van een crimineel:
"Ga maar achter je oudere broertje aan, zei de ouder. En hup, daar rende het jongste kind door het huis om zijn opdracht uit te voeren. Op jacht naar zijn broertje. Met een vuurwapen in de hand. Op de achtergrond was een van zijn ouders te horen die hem aanmoedigde om zijn broer onder schot te houden."
Meisjes komen minder voor in de criminele dossiers maar dat is wellicht een kwestie van definitie. De vrouwen vervullen vaak ondersteunende, niet strafbare diensten. De criminele wereld blijkt nogal naar binnen gekeerd, ook voor wat het aangaan van liefdesrelaties:
"Sommige vrouwen hadden zelfs met meerdere bekende namen van de Amsterdamse penoze een relatie. Van Dijk: ‘Zo heeft één moeder met drie grote criminelen, die opvallend genoeg inmiddels alle drie geliquideerd of overleden zijn, een relatie gehad en een kind gekregen.’"
Hulpverleners hebben nauwelijks zicht op wat er zich afspeelt binnen de gezinnen. Deels omdat ze als ‘pottenkijkers’ buiten de deur worden gehouden maar ook omdat vanwege de gevaren de animo niet groot is verder te spitten naar mogelijke misstanden.

Meer over:

leven, nieuws, justitie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.