Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Zwangere vluchteling die zichzelf in brand stak, aangeklaagd wegens brandstichting

  •  
26-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Een 26-jarige Afghaanse vluchtelinge werd zondag zo wanhopig van het feit dat ze ondanks toekenning van een vluchtelingenstatus niet naar Duitsland mocht afreizen dat ze zichzelf in brand stak. De vrouw, die acht maanden zwanger is, kon door andere kampbewoners op tijd gered worden. Ondanks het feit dat ze met brandwonden in het ziekenhuis ligt en volgens haar advocaat amper kan praten, is ze zo’n 2,5 uur verhoord door justitie. Na afloop van het verhoor is ze aangeklaagd wegens brandstichting en vernieling van publiek eigendom. Ze mag Griekenland niet meer verlaten in afwachting van een proces.
Eerder heeft de Griekse justitie een vluchteling aangeklaagd omdat op de vluchtroute over zee zijn 6-jarig zoontje verdronk. De Afghaanse man kreeg inmiddels officieel asiel maar kan nog tot 25 jaar cel veroordeeld worden wegens dood door schuld. In Afghanistan wordt door NAVO-landen al twintig jaar oorlog gevoerd tegen de Taliban omdat die groepering onderdak bood aan Osama bin Laden.
De autoriteiten lijken met de justitiële acties vluchtelingen nog verder te willen afschrikken en isoleren. Aanvankelijk richtte justitie zich op het bestrijden van mensensmokkelaars. Omdat daarbij kennelijk te weinig effect werd geboekt, is overgegaan tot het vervolgen van vrijwilligers die vluchtelingen van de verdrinkingsdood proberen te redden. En nu worden dus de vluchtelingen zelf vervolgd.
“De wet moet gehandhaafd worden,” verklaart een woordvoerder van de politie in NRC. De uitspraak is ook opmerkelijk omdat Griekenland en de Europese Unie als het om wetten en afspraken over vluchtelingen gaat die juist niet na blijken te komen.
Vorig jaar werd brand gesticht in het beruchte, overvolle opvangkamp Moria dat daardoor volledig vernietigd werd. De 13.000 bewoners zijn overgebracht naar een in allerijl uit de grond gestampt ander kamp, zes Afghanen zijn aangeklaagd.
De zwangere vrouw, die voor volgende week is uitgerekend, mocht niet met een vliegtuig naar Duitsland omdat artsen dat gezien haar gezondheid te gevaarlijk vonden. De moeder, die sinds 2019 in het kamp verblijft, raakte daardoor zo in paniek dat ze zichzelf van het leven trachtte te beroven. Ze stuurde haar drie kinderen de tent uit en stak die in brand. Snel handelen van anderen zorgde ervoor dat het vuur gedoofd werd en redde haar het leven. Ze heeft brandwonden aan hoofd, handen en voeten. Volgens haar advocaat heeft ze enorm spijt van haar wanhoopsdaad, schrijft The Guardian. De Griekse autoriteiten erkennen overigens dat de vrouw door radeloosheid werd gedreven.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom2 mrt. 2021 - 5:45

Het gaat er hierom dat ze 1. Haar kind bijna vermoort, en 2. Een verblijfstatus probeert te forceren door zichzelf in brand te steken.. Geen goed voorbeeld lijkt me...

Marcus A.2
Marcus A.227 feb. 2021 - 7:45

Wie?

J.janssen2
J.janssen227 feb. 2021 - 7:40

In navolging van het inhumane vluchtelingenbeleid van de EU zijn de Grieken nu ook gek geworden.

1 Reactie
DanielSchie
DanielSchie28 feb. 2021 - 6:59

@janssen Wie of wat is gek geworden? Een 8 maanden zwangere vrouw die niet mag vliegen..wat overigens heel normaal is? Iemand die zichzelf in de hens zet met het risico zelf daarbij om te komen en 3 kleine kinderen zonder moeder te laten opgroeien? Iemand die in een overvol kamp de tent in de fik zet met als gevolg dat heel wat mensen weer onder de koude heldere hemel moeten slapen? in dit geval is er maar een iemand gek geworden. Overigens wel triest verhaal...

Joop Schouten
Joop Schouten27 feb. 2021 - 7:12

Naar het blijkt is de Griekse Justitie een criminele organisatie en zou aangeklaagd moeten worden.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax227 feb. 2021 - 16:40

We hebben het over volwassen mensen die zelf na kunnen denken, iemand die moeder is zou beter moeten weten.

The Apple
The Apple28 feb. 2021 - 10:27

Jij mag het zeggen en ik mag er niets tegenin brengen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!27 feb. 2021 - 6:49

Heel triest. Ik weet niet of haar is uitgelegd hoe de meeste vliegmaatschappijen ter wereld werken. Tot 36 weken zwangerschap mag je (met medische verklaring) vliegen, daarna niet. Daarnaast is zwanger worden in een vluchtelingenkamp ook niet de meest slimme plek ter wereld.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2021 - 11:40

De acht maanden zwangere vrouw, echtgenote en moeder van drie andere kinderen, mocht volgens het artikel in de Guardian inderdaad niet vliegen. Andere vormen van transport lijken mij gezien de afstand ook niet verstandig. Ik ga ervanuit dat wel meer vrouwen tijdens het verblijf in Lesbos gewoon doorgaan met zwanger worden en kinderen krijgen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!27 feb. 2021 - 20:09

Ik verwacht dat ook Danielle, maar denk niet dat het verstandig is om die plek aan gezinsuitbreiding te doen. Als er al sprake is van een gezin..

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mrt. 2021 - 16:00

Er heeft een man aan meegewerkt. Wellicht heeft die vrouw niks te vertellen.

DanielSchie
DanielSchie27 feb. 2021 - 6:44

Het is vreselijk dat je uit emotie en wanhoop jezelf in de hens zet. Hopelijk gaat het weer beter met haar. Heb meer te doen met haar kleine kinderen die ze voor de daad de tent had uitgestuurd. Moeder maakt keuzes waardoor kinderen voor het leven getraumatiseerd zijn. Prima als mevrouw door de Griekse staat wordt aangesproken. In een overvol vluchtelingenkamp jezelf en je tent in de fik zetten is niet het meest slimme om te doen. In Moria brandde ook de boel af met dode en gewonden tot gevolg. Vele sliepen de dagen daarop in de buitenlucht. Maar goed… In het leven kunnen volwassenen rare beslissingen nemen met niet te overziene gevolgen. Laat de rechter en aanklager mild oordelen. De vrouw achter tralies betekent dat kinderen zonder hun moeder in het kamp moeten opgroeien. Kinderen zijn altijd slachtoffer van verkeerde keuzes van ouders.

Fredje3
Fredje327 feb. 2021 - 6:14

@Altijd geslaagt, Waarom? Ze had de status al en mocht van de dokter niet vliegen voor haar eigen gezondheid omdat ze bijna was uitgerekend. Er was geen reden voor paniek aan haar kant. Toch heeft zij een heel kamp in gevaar gebracht door vuur te steken waardoor vele slachtoffers zouden kunnen vallen.

The Apple
The Apple27 feb. 2021 - 3:29

Alsof nazi's een bordje in het kamp plaatsen met het opschrift: Zelfmoord wordt bestraft.

6 Reacties
Djennica
Djennica27 feb. 2021 - 10:37

Als je in Nederland jezelf opblaast in een flat word je vervolgens ook aangeklaagd, als je het overleeft. Je brengt namelijk ook anderen in gevaar.

MaxMax2
MaxMax227 feb. 2021 - 12:23

@Djennica Opa Appeltje woont niet in Nederland, die woont in Brazilië (tenminste, dat zegt hij).

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 feb. 2021 - 13:17

In Brazilië kijkt men niet op een brandje meer of minder?

The Apple
The Apple27 feb. 2021 - 19:31

Ik ken geen soortgelijke gevallen in Brazilië. Misschien wel omdat het het nieuws niet eens haalt, wie zal het zeggen.

The Apple
The Apple27 feb. 2021 - 19:34

Gevangenisopstanden dat wel.

Albert_Bakker
Albert_Bakker1 mrt. 2021 - 5:09

Ah Brazilië, nou valt te begrijpen waarom je overal nazi's ziet.