Nederland behoort tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Dat blijkt – opnieuw – uit onderzoek. Dit keer door het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gallup dat 5 niveau’s van welzijn in kaart bracht. Nederland behoort echter niet meer tot de top, behalve op het gebied van financieel welzijn.
Gallup ondervroeg wereldwijd 133.000 mensen naar hun welzijn op vijf verschillende gebieden: zingeving (doe je wat je wilt en word je gemotiveerd je doelen te bereiken), sociaal (heb je liefde en relaties waar je op kunt rekenen) , financieel (ben je economisch in staat stress te verminderen en zekerheid te vergroten), gemeenschap (bevalt je omgeving je, voel je je veilig en ben je trots op je gemeenschap) en gezondheid (heb je een goede gezondheid en voldoende energie om dagelijks je dingen te doen). Voor iedere vorm van welzijn werden drie classificaties bedacht ‘bloeiend’ (gaat goed), ‘worstelend’ (lukt net) en ‘lijdend’ (schiet ernstig tekort).
Panama, Costa Rica en Denemarken zijn de drie landen ter wereld waar het op vrijwel al die niveau’s (minstens 3 van de 5) het beste gaat. Nederland komt alleen voor in de top 10 van landen op het gebied van financieel welzijn. Niettemin doen we het niet slecht. Althans niet iedereen. Eenderde van de Nederlanders bevindt zich in de categorie ‘bloeiend’ op minstens 3 welzijnsgebieden. In Europa scoren alleen Denemarken, Oostenrijk en Zweden hoger. Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders gaat het financieel goed, dat is veel meer dan het Europees gemiddelde van 37 procent. Ook met de gemeenschap gaat het niet slecht, 53 procent zit in de sector ‘bloeiend’ terwijl het Europees gemiddelde op dat gebied 28 procent is. De onderzoekers wijzen er op dat Nederlanders veel vrijwilligerswerk doen en dat draagt altijd bij aan het gemeenschapsgevoel. Op het gebied van gezondheid gaan we vooruit, vooral dankzij de maatregelen tegen roken.
Nederland doet het wel slecht op het gebied van sociaal welzijn. De groep ‘bloeiend’ (25%) is daarbij vrijwel net zo groot als de groep ‘lijdend’ (24%). De onderzoekers wijzen dat aan de grote groep ouderen in Nederland waaronder eenzaamheid een toenemend probleem is. Troost: op Malta na bevindt geen enkel Europees land zich in de top tien van sociaal welzijn. Vooral Latijns-Amerika voert daarin de top 10 aan.