Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwak leiderschap zal Rutte weer opbreken

  •  
25-04-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zo direct is zijn kabinet gevallen en moet hij per WhatsApp op de hoogte worden gebracht
De moeilijkste periode voor dit kabinet moet nog komen, maar nu al kraakt het kabinet in al zijn voegen. En net als tijdens Rutte-I ontbreekt het leiderschap aan alle kanten. Mark Rutte is weer de grote afwezige. Binnen een jaar is Rutte-II compleet stuurloos.
Het begon al met de grove beoordelingsfout omtrent de nivellering via de zorgtoeslag. De effecten waren slecht doorgerekend en de achterban, die juist een stevig bezuinigingsbeleid verwachtte, compleet overdonderd.  Mark Rutte probeerde het nog op communicatie te gooien, maar zijn imago kreeg een fikse deuk.
Ook op het dossier Cyprus nam de VVD ineens een andere positie in dan de achterban verwachtte. Olie op het vuur bij Wilders. Nog meer geld naar dat verfoeide Europa. Toen ook nog eens een bezuinigingspakket van 4.3 miljard op tafel kwam, kreeg de onrust een structureel karakter zowel aan linkse als rechtse zijde van de politiek. Het was vooral Dijsselbloem die de kastanjes uit het vuur haalde. Rutte had geen regie.
Die ontwikkelingen kwamen nog verder onder druk te staan toen de PvdA  nog eens de eis op tafel legde dat de polder hersteld moest worden. De VVD zag de bui al hangen, maar ging toch overstag. Uiteindelijk kwamen de sociale partners tot een akkoord maar moest wel de 4.3 miljard van tafel. Een onmogelijke eis voor de VVD, maar Rutte boog. En weer ontbrak het Rutte aan leiderschap. Een zwakke, eigenlijk absurde oproep aan de consument om tot vooral meer te besteden. Misschien dat Nederland dan niet zoveel hoefde te bezuinigen. Menig econoom heeft het niet droog gehouden.
Aan de linkerzijde probeert Samsom de boel nog bij elkaar te houden. In plaats van de kritische leider in de Tweede Kamer, die de oppositie het gras voor de voeten wegmaait, blijkt hij vooral de laatste man te zijn die elk gat in de verdediging probeert dicht te lopen. Maar zijn eigen achterban is inmiddels behoorlijk van de kook. Eerst door de strafbaarstelling van illegalen. Iets waar de PvdA voor dit kabinet pertinent tegen was en nu 180 graden over gedraaid is. Toen kwam ook nog de ontnuchterend mededeling van Dijselbloem dat de 4.3 miljard zeker niet van tafel is. Komende week heeft de PvdA zijn congres. Een directe confrontatie tussen leden en bestuur lijkt onvermijdelijk.
En nu het debacle van het zorgakkoord.  Het ene gat wordt doodleuk met het andere gat gedicht.  Het PGB, oorspronkelijk een VVD plan, is de laatste jaren het troetelkind van links geworden. En daar wordt behoorlijk op bezuinigd.  Lokale PvdA afdelingen, vertegenwoordigd in vele gemeentes, weten niet hoe ze met veel minder geld, dezelfde diensten moeten verlenen. Daarnaast neemt het takenpakket ook nog eens toe. De AbvaKabo is mordicus tegen en heeft niet getekend. Minister Schippers doet er nonchalant over maar het is een van de grootste bonden. Daar is het laatste woord nog niet over gesproken.
Van het groene imago van Samsom is helemaal niets meer over. Tijdens Rutte-I fel tegen verbreding van de A27 en nu voorstander zoals de PvdA ook als donder bij heldere hemel ineens voor schaliegaswinning is. Als het maar  veilig gebeurt, dan heeft de PvdA er geen problemen mee. Dat in de Verenigde Staten de ene boorput na de andere lekkages en vervuiling oplevert, wordt ineens compleet genegeerd door de PvdA. Terwijl dit een van de belangrijkste tegenargumenten van de PvdA was.
En weer is Rutte nergens te bekennen. Rutte wil zoveel mogelijk zijn ministers de ruimte geven en hun alle conflicten met de Tweede Kamer laten oplossen. Het nadeel daarvan is dat er geen sprake meer is van een coherente beleidslijn. Van het oorspronkelijke regeerakkoord is weinig tot niets over. Het akkoord waar Rutte zijn ziel en zaligheid aan verbond.
De begroting loopt compleet uit de pas terwijl de 3%-afspraak eigenlijk nog het enige is waar de VVD zich mee kan onderscheiden. Dit jaar zeker niet, maar ook volgend jaar is het hoogst twijfelachtig of Nederland onder de 3% komt. Als dat al nodig is gezien de commotie rondom verschillende economische rapportages. Maar Rutte is nergens te bekennen.
Zo direct is zijn kabinet gevallen en moet hij per WhatsApp op de hoogte worden gebracht. Want dit begint nu steeds waarschijnlijker te worden als je ziet hoe zeer het kabinet nu al struikelt over sociale partners, de eerste kamer en de  eigen achterban. En dan moet de discussie over de begroting van 2014 nog beginnen. Rutte wordt geen tweede Lubbers maar een tweede Wiegel. De twee kabinetten Van Agt bleken een absoluut drama. Zeker in financieel opzicht.
Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Hans Groen

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

JoopSchouten
JoopSchouten25 apr. 2013 - 15:00

Goeie optelsom Hans, maar ik heb liever niet dat deze neoliberale sukkel zich op een sokkel kan hijsen (...).

Bakoe
Bakoe25 apr. 2013 - 15:00

Zucht, en dan weer nieuwe verkiezingen? Kunnen P&W niet op vakantie, de hele zomer DWDD met Rottenberg als tafelheer. En dan? Als de propaganda van de PO dit keer een run naar de flanken niet weet te voorkomen? Wat voor regering dan? Met de SP wil niemand. En dus wordt het weer iets met de PVV. Onder het mom van het land moet geregegeerd worden.

Bakoe
Bakoe25 apr. 2013 - 15:00

/in 2010 zijn de problemen voor Europese overheden gigantisch. Ik vind dat de Europese regeringsleiders - en dus ook Rutte - het best goed gedaan hebben: ze hebben erger weten te voorkomen./ In 2010 was er juist weer een teken van herstel, en toen besloten de regeringsleiders om maar eens grof te gaan bezuinigen want 3% was heel belangrijk. Het resultaat hebben we mogen beleven. Goed gedaan? Erger voorkomen? Dat weet je niet, het lijkt erop alsof ze het verergert hebben.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 apr. 2013 - 15:00

Bolkestein liet openlijk vallen dat Rutte aan 'metaalmoeheid' begon te leiden na dit kabinet terwijl hij er nog maar tweeenhalf jaar zit. Eigenlijk vind ik dat Samsom ondanks zijn gladde verkooppraat nog redelijk koel blijft.

itsme3
itsme325 apr. 2013 - 15:00

Ik ben het er volledig mee eens dat Rutte een zwak leider is, maar de rest van het verhaal bevat een groot gehalte van wishfull thinking.

lembeck
lembeck25 apr. 2013 - 15:00

Mandarijn Fruitvlieg had wel gelijk. Oh, zeker weten.... :-))) Hans, prima stuk. Ik lees jouw stukken toch graag.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2013 - 15:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
arieroos
arieroos25 apr. 2013 - 15:00

[Hans, je hebt een punt dat Rutte soms te makkelijk is en zaken weglacht, maar vergeet niet dat het extreem lastige tijden zijn. Sinds het uitbreken van de bankencrisis in 2008 en de eurocrisis in 2010 zijn de problemen voor Europese overheden gigantisch. Ik vind dat de Europese regeringsleiders - en dus ook Rutte - het best goed gedaan hebben: ze hebben erger weten te voorkomen.] Ik vind dat de Europese regeringsleiders het uitermate slecht hebben gedaan. Een vrij klein probleem als Griekenland hebben ze anderhalf jaar lang laten liggen, zodat het zich heeft kunnen uitbreiden tot ongeveer heel Zuid-Europa. De oplossing die ze vervolgens hebben bedacht zorgt ervoor, dat de Europese economie voorlopig alleen maar gaat krimpen. Erger weten te voorkomen ? Wat dreigde er dan, volgens jou ? Totale Oorlog of zo ? [De Europese consensus is nu dat er bezuinigd en hervormd moet worden. Dit is economisch misschien niet het beste, maar het is politiek voorlopig het hoogst haalbare. Dit is de politieke realiteit waar ook Rutte mee te handelen heeft.] Rutte is een van de voornaamste pleitbezorgers van de bezuinigingen. Hij had ook heel anders kunnen handelen. Er is geen enkele wet, die regeringsleiders verplicht om zich aan te passen aan de consensus. Het is omgekeerd: het zijn de regeringsleiders, die bepalen wat de consensus is.

toshiba
toshiba25 apr. 2013 - 15:00

[De Europese consensus is nu dat er bezuinigd en hervormd moet worden. Dit is economisch misschien niet het beste, maar het is politiek voorlopig het hoogst haalbare. Dit is de politieke realiteit waar ook Rutte mee te handelen heeft.] Waar baseer je dat op? Waar komt toch altijd dat merkwaardige idee vandaan, dat als het moeilijk is, dat men maar met de stroom moet mee zwemmen. Zelfs zalmen hebben meer doorzettingsvermogen. Daarnaast zijn er genoeg politici in Europa die een andere koers willen varen. Zelfs Barosso is veranderingsgezinder dan Rutte. De benodigde veranderingen binnen Europa lopen steeds vast op dezelfde mensen. Merkel. Cameron, Rutte en Katainen [finland] Guess what: allemaal centrum rechtse politici die heilig geloven in de theorieën van Friedman, al zijn die weerlegd. Hoe anders zou de wereld er ineens uit zien, als Nederland die weg verlaat en als een van de belangrijkste europese landen, een andere koers gaat eisen. ja, gewoon eens je voet dwars zetten. De druk tot het kookpunt brengen waardoor alles vloeibaar wordt. Op dat moment is ineens veel meer mogelijk dan jij denkt.

Gogol
Gogol25 apr. 2013 - 15:00

balkenende was ook een zeer slecht leider. Hij toonde geen daadkracht, was afwezig en had totaal geen ruggengraat. Toch heeft hij er van 2002 tot 2010 gestaan. Een prestatie? Alleen als je gebrek aan zelfreflectie een kwaliteit vindt. balkenende was hèt bewijs dat zwak leiderschap niet noodzakelijkerwijs afgestraft wordt. Ik ben bang dat Nederland net als met balkenende i, ii, iii en iv na de val van dit kabinet nog niet van rutte af is. rutte is zo overtuigd van zichzelf dat hij geen zelfreflectie kan toepassen en daaruit conclusies kan trekken. Ik ben daarom bang dat hij net als balkenende Nederland met zich zal meeslepen de ondergang in. Tot hij het als een chagrijnig, verwend kind zat is.

1 Reactie
toshiba
toshiba25 apr. 2013 - 15:00

Het klopt dat het wel even duurde voordat Balkenende werd afgerekend in de verkiezingsuitslag. Maar ook hij wist zijn kabinetten niet tot een goed einde brengen. B-I lag binnen een half jaar op straat. B-II werd opgeblazen door D66. B-III een minderheidsovergangskabinet en B-IV met PVDA struikelde over Bos-Verhagen gekonkel[ik laat maar in het midden wie daar de schuldige is] In alle gevallen was B inderdaad ook een zwak leider. Juist als je een groep van mensen bij elkaar zet die ieder een aanzienlijk ego hebben, is leiderschap een vereiste. En komende formateurs mogen ook beter gaan nadenken welke mensen ze bij elkaar zetten. Een goed team is gedifferentieerd qua persoonlijkheden en de omvang van hun/ haar ego

bruces
bruces25 apr. 2013 - 15:00

Probeer eens een bedrijf te leiden met 11 partijen, waarvan de helft niet eens 10% van de kiezers bereikt. Chaos in de Kamers en in de Regering. Mogelijk moeten wij partijen laten samengaan, via een kiesdrempel van 10%.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten25 apr. 2013 - 15:00

Ik heb ooit eens voor een 'stemdiploma' geopperd om het kaf van het koren te scheiden (...). Probleem is dat er gedacht wordt dat je mensen wegzet als sufferds. (Krijg je dát weer.) Er is een andere oplossing een tussenoplossing,. Mensen moeten gewoon goed worden geïnformeerd. Aangezien geconstateerd kan worden dat niet iedereen over dezelfde kwaliteiten bezit (...) zou dit ook op zogenaamde 'polulistische' wijze MOETEN gebeuren. Echter onder strikte voorwaarden. ALLEEN gebruikt als stijlvorm, niet om leugens te verkopen. (Goed opgeleide mensen zijn daar overigens erg goed in.)

toshiba
toshiba25 apr. 2013 - 15:00

Het aantal business units van Shell is vele malen groter dan 11. Dus helaas, die vlieger gaat niet op.

[verwijderd]
[verwijderd]25 apr. 2013 - 15:00

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
toshiba
toshiba25 apr. 2013 - 15:00

je vergelijkt appels met peren erwin. Rutte past zeker niet in dat rijtje en op de prestaties van zijn voorgangers valt nog al wat te dingen. Lubbers voerde een stringent hervormingsbeleid door waarbij de opgebouwde sociale structuren werden afgebroken ten faveure van neoliberale politiek. De friedman doctrine. Was dat noodzakelijk? Onder Den Uyl deed Nederland het prima. De kabinetten Van Agt die volgde [cda-vv-d66] hadden er een enorme puinhoop van gemaakt. Die lieten het tekort enorm oplopen. Die omvorming speelt ons nu parten. Die friedman doctrine staat wel aan de basis van de huidige crisis. Kok, gedurende Paars had de economische wind mee. De DotCom bubble. Wereldwijd hausse, die feitelijk een enorme schuld aan het opbouwen was. Een grote bubbel erwin. In die periode begon al het huizenmarktdrama in de VS. De regelingen werden steeds soepeler[Clinton] Toen later Bush daar nog eens een enorme staatsschuld tegenover zette, was het drama compleet. Balkenende heeft vooral niets gedaan. Tot aan de jaren negentig was Nederland in vele sectoren een toonaangevend land. Zelfs de maakindustrie stond er toen stukken beter voor dan nu. [Nederland staat nu op 13, Duitsland op 5 en Zwitserland op 4] Onder Balkenende is het innovatieve karakter van Nederland compleet ingestort. Dat is wat wij nu de zesjescultuur noemen. Er zijn nauwelijks meer vakmensen en hoogwaardige specialisten te krijgen door een opzichtig falend onderwijs systeem dat zo nodig verandert moest worden[mede dankzij pvda] En wat doet Rutte nu? Juist. Niets! Geen diepte investeringen in het onderwijs, simplistisch kaasschaven in allerlei sectoren. De duurzame sector, de sector waar nog ontzettend veel kansen liggen, wordt compleet genegeerd. Dat Nederland het goed doet is een kwestie van perceptie. Als jij kijkt welke posities Nederland 30 jaar geleden innam in verschillende industrieën, dan hebben wij het ontzettend slecht gedaan erwin. De belangrijkste reden waarom Nederland het goed blijft doen is de hoge arbeidsproductiviteit van de werknemers, de inschikkelijkheid van vakbonden en het voordeel van een beroepsbevolking die relatief makkelijk zich aanpast en weinig staakt waardoor het voor internationale bedrijven gunstig is om zich hier te vestigen. maar het allerbelangrijkste erwin waarom wij het goed hebben : GAS. Zonder GAS zou Nederland er stukken slechter aan toe zijn. Zeg maar op het niveau van belgie. maar met de kwaliteiten van de diverse kabinetten heeft het weinig tot niets te maken. Laat staan de kwaliteiten van de huidige minister president. Hij is toonbeeld van onkunde.

bruces
bruces25 apr. 2013 - 15:00

Erwin en Hans. Ga eens naar het HEIM MUSEUM in Hengelo. In het begin kun je filmtjes zien van TOEN. Daar kun je zien wat wij TOEN hadden en NU nog hebben aan hoogwaardige maak- en ontwikkel-industrie. TOEN zat de opleiding van specialisten nog direct en indirect bij de bedrijven. Steun van de de bedrijven TOEN, ook richting UTS, HTS en TH (TU). 100% beta-studies met je handen, je hersens en je talent. PUUR KWALITEIT en MENTALITEIT ontwikkelen. Van VAKMAN tot INGENIEUR. Ze werden bijna allemaal boven hun niveau getilt. Geen klusseniers, die nu van de ROC's komen, maar echte vakmensen. Ingenieurs die gewend waren als leerling (= start) te denken met vieze handen. Hierin ben ik een ervaringsdeskundige van bedrijfsschool via de UTS - HTS naar de TH (TU). Op projecten in Duitsland kom ik nog steeds dat soort ingenieurs tegen. Naast de technisch-specialisten, heb je als aanvulling ook wat klusseniers nodig. De specialist houdt de klussenier aan het werk en niet andersom. Wat levert Nederland nu af ? McDonald-Alfa-Managers met een IPhone, geschikt voor kijk- en praatwerk. Ik volg al tijden de ontslagen bij bedrijven en de overheid en dat zijn bijna altijd mensen met een alfa-studie. Die blijven helaas overcompleet. Wij moeten weer gaan ontdekken dat TECHNIEK de MOTOR is voor de ECONOMIE, willen wij in Nederland weer de economie laten draaien. Zolang alfa-mensen, politicologen, sociologen, .......logen dit niet willen of kunnen snappen, vanuit de politiek, blijft het aanmodderen. In de politiek zitten wel McDonald-Ingenieurs met een IPhone, maar dat is een ander ras. Ook opgeleid voor praat- en kijkberoepen. Zelfs de UNI-......logen uit mij eigen omgeving zijn blind. Bij beta-beroepen komt hun denkwerk niet verder dan wij krijgen een gebrek aan loodgieters en elektriciens. Onderhoudsmensen voor thuis. Binnen hun denkwerk is techniek de CV-ketel die niet meer brand en dan heb je een loodgieter nodig. Plus een elektricien als je kortsluiting krijgt, of je TV doet het niet. Zo simpel wordt er vaak gedacht over techniek.