Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zuur Ajax gunt vrouwen geen huldiging omdat mannen een belabberd seizoen hadden zonder prijzen

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3437 keer bekeken
  •  
ANP-469502541

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wilde landskampioen Ajax maandag huldigen op het Leidseplein, maar daar heeft de directie van de voetbalclub zelf een stokje voor gestoken. De reden: de kampioenen zijn dit jaar de vrouwen, terwijl de mannen al het hele seizoen achter de feiten aanlopen en dat krenkt de schijnbaar fragiele ego’s.

De Ajax-directie laat in een reactie weten "niet achter het moment en de locatie van de aangeboden huldiging" te staan. De opgegeven reden is in eerste instantie een wel hele flauwe: "Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal.”

In de regels die volgen komt de werkelijke aap uit de mouw:

"Ook het gebrek aan vreugdestemming bij en rondom Ajax in het algemeen (in verband met de prestaties van de Ajax 1-mannen dit seizoen) spelen hierin een rol. Om de Ajax-vrouwen volgende week alsnog in de stad te huldigen vinden we onverstandig en ook geen goed signaal naar de Ajax-vrouwen en evenmin naar onze fans."

Niet alleen de directie is een slechte verliezer, ook de AFCA Supportersclub is tegen een huldiging voor de landskampioen. Dat is volgens de supportersvereniging “een politiek statement”. Volgens het Parool heeft de opstelling van de Supportersclub invloed gehad op de beslissing van de directie.

Vorige week werden de Ajax vrouwen op het Amsterdamse stadhuis ontvangen door Halsema en wethouder Sofyan Mbarki van Sport. Daar werd de huldiging aangekondigd, die nu dus weer is ingetrokken. Waar de vrouwen dit seizoen wel succesvol waren, zagen de mannen alle prijzen aan hun neus voorbijgaan. Tot overmaat van ramp was het aartsrivaal Feyenoord die er met het landskampioenschap vandoor ging.

Meer over:

nieuws, ajax
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Gerygrr
Gerygrr27 mei 2023 - 14:16

Is er geen mooie cartoon van te maken? Zoals in de zin van goed Ajax gebruik, geef de vrouwen een wijsvinger.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr28 mei 2023 - 12:15

Suf suf suf… Dat is long covid! Uiteraard moet het de middelvinger zijn.

r v b
r v b25 mei 2023 - 16:33

Ajax is een beursgenoteerd bedrijf, geen voetbalclub. Het gaat alleen om het geld, niet om het voetbal.

1 Reactie
Bert van der Neut
Bert van der Neut25 mei 2023 - 18:52

Dat klopt RVB, het gaat om geld. Zolang vrouwen voetbal alleen een kostenpost is voor de clubs gaat er weinig veranderen. Laat onverlet dat Ajax best een feestje had kunnen organiseren

korheiden
korheiden25 mei 2023 - 14:42

Geen beter vermaak dan leedvermaak. Feit is dat vrouwenvoetbal echt stukken minder leeft, dus de opkomst zou veel kleiner zijn dan recent op de Coolsingel. Maar bijzonder zielige reactie van Ajax. Had de vrouwen gehuldigd, het was hen van harte gegund. Denk dat er nare tijden aanbreken in Abcoude-Noord.

Ranonkel2
Ranonkel225 mei 2023 - 13:47

Beetje dubbel dit. Aan de ene kant een gemiste kans op een feestje en deze vrouwen verdienen ook gewoon een huldiging. Aan de andere kant leeft het vrouwen voedbal simpelweg lang niet zo erg als het mannen voedbal. Het is verschil in niveau maakt het blijkbaar niet zo interessant. Je merkt het duidelijk aan kijkcijfers sponsor geld en aan het aantal supporters. De opgegeven reden is dan wel weer ver gezocht. Wees dan gewoon eerlijk maar dat zal nog meer commentaar opleveren.

Erik20
Erik2025 mei 2023 - 13:13

Je kan dat zogenaamde seksisme ook omdraaien. De afgelopen jaren mochten huldigingen van Ajax nooit plaatsvinden op het Leidseplein/Museumplein van de Gemeente. Maar nu het een keertje vrouwen zijn stelt Halsema het zelf voor.

5 Reacties
Zandb
Zandb25 mei 2023 - 15:24

Erik Je zou het ook ietwat praktischer kunnen (en wat mij betreft moeten) benaderen. De huldiging van de vrouwen is namelijk een festijn van een compleet andere aard en omvang.

Jansen7
Jansen725 mei 2023 - 18:15

@Zandb: "aard" waren er nou wel of geen verschillen tussen de seksen? ;-)

Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 20:07

@Zandb, dat is ook de reden dat de directie van Ajax aangeeft, doe het nou niet daar. Want er komt bijna niemand op af, dus sta je wel een beetje voor lul...

Zandb
Zandb26 mei 2023 - 6:45

Geen terecht kritiek, dat ik als Ajax zou redeneren of vrouwonvriendelijk. Ten eerste vind ik, itt tot Ajax dat het wèl doorgang kan vinden. En ten tweede bedoel ik met andere aard, dat er is bij vrouwenvoetbal geen sprake is van hooligans. En ten derde zie ik de omvang als een feitelijkheid zonder enige waardering en ik redeneer dus puur praktisch van aard.

Peterrr3
Peterrr326 mei 2023 - 9:10

@Zandb, als je praktisch kijkt, zoals je zelf aangeeft, waarom moet je dan het Leidseplein afzetten voor een evenement waar een handjevol mensen op af gaat komen? Voor wie doe je het dan? Alleen maar voor de bühne? Denk jij dat die speelsters het leuk vinden als ze daar op moeten draven en er staan alleen wat familieleden, bekenden en een verdwaalde fan? Als vrouwenvoetbal zou leven onder het publiek, dan was het alleen maar mooi geweest om zoiets te organiseren. Maar ja, het leeft niet. Maar mensen die niets met voetbal hebben, die begrijpen dat niet helemaal en gooien het op seksisme.

Berend22
Berend2225 mei 2023 - 11:37

Twente is jarenlang kampioen geweest bij het vrouwen voetbal en ook daar waren geen huldigingen zoals toen de mannen wonnen. Maar omdat het een club uit de provincie is is dat geen issue zeker?

4 Reacties
Zandb
Zandb25 mei 2023 - 15:25

Berend Een compleet andere situatie, niet te vergelijken.

Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 20:07

Waarom is dat niet te vergelijken @Zandb?

Zandb
Zandb26 mei 2023 - 6:46

Peter Omdat er in Twente geen verband wordt gelegd met het mannenvoetbal.

Peterrr3
Peterrr326 mei 2023 - 9:10

@Zandb, dat is wel heel seksistisch gedacht van die Twenten, of niet soms...

Cees Schouten2
Cees Schouten225 mei 2023 - 10:32

Inderdaad; 'helemaal niets in Amsterdam'

Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 10:31

Ik vind het een gemiste kans dat deze huldiging niet doorgaat. Waarschijnlijk komt er bijna niemand kijken, omdat vrouwenvoetbal niet leeft. Bij wedstrijden komt ook nooit veel publiek. Alleen bij Ajax- Feyenoord zat het één keer aardig vol. Als het Leidseplein leeg was gebleven, dan ben je meteen van het gezeur af. Of krijg je dan weer kritiek vanuit de vrouwenhoek dat het de schuld van de mannen is dat ze niet naar die huldiging komen kijken. Grappig dat ik veel mensen er schande over hoor spreken, maar ik denk dat ze nog geen drie speelsters die bij Ajax vrouwen spelen op kunnen noemen.

Jonkheer
Jonkheer 25 mei 2023 - 9:50

Voetbal. Naar de mannen kijk ik al lang niet meer. Over het paard getilde, overbetaalde plakplaatjes met ego's groter dan die van Trump en DeSantis bij elkaar. En met nog minder hersencellen. Okay, ik generaliseer. Maar dan de vrouwen. Of ze nou bij Ajax spelen, Utrecht, Twente of Den Haag. Ze zijn een genot om naar te kijken. En nee. Niet omdat het vrouwen zijn. Maar omdat ze voetballen. Ouderwets bikkelen voor een doelpunt. Spelvreugde tonen. Hun emoties niet zijn kwijtgeraakt in uren-en-uren-en-uren mediatraining. Elkaar niet door midden trappen of als een slecht gecaste C-acteur het gras opzoeken om een ander een kaart aan te naaien. Vrouwen voetballen. Alleen daarom al hadden ze het Leidseplein verdiend. Dubbel en dwars. Met de heren van het eerste onder het bordes. Om ze nederigheid bij te brengen.

4 Reacties
Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 10:27

Hoe vaak ben je daadwerkelijk wezen kijken? Niet vaak denk ik. Anders had je vast gezien toen ze kampioen werden dat er slechts een handjevol aanwezigen bij waren.

Jozias2
Jozias225 mei 2023 - 10:28

@jonkheer U geniet van de vrouwen van fc Utrecht? Die speelden hun laatste wedstrijd in 2014…… U bent kennelijk een echte kenner van het damesvoetbal.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon25 mei 2023 - 10:35

"Maar omdat ze voetballen. Ouderwets bikkelen voor een doelpunt" Daarvoor kun je ook naar een willekeurige amateurclub gaan kijken.

Jax Teller
Jax Teller25 mei 2023 - 10:52

Deze argumenten hoor ik altijd van mensen die niet weten of er lucht of zand in een bal zit. U vindt zanger Rinus waarschijnlijk ook beter dan Bruce Springsteen?

itsme3
itsme325 mei 2023 - 9:33

Nooit geweten dat Ajax ook een vrouwenelftal had. Misschien dat de de huldiging op een niet al te groot plein moeten doen.

Zakenpief
Zakenpief25 mei 2023 - 9:01

Goeie call van het Ajax-bestuur, denk ik. Deze huldiging was uitgelopen op een enorme teleurstelling, vrees ik. Met een serieus gevaar voor rellen mocht Ajax mannen I er zondag niet in slagen de tweede plaats te veroveren ten koste van PSV. De supportersvereniging van Ajax kan het bloed van Femke wel drinken, dus die zouden met alle plezier haar feestje komen verzieken. Zeker als directeur Van der Sar acte de présence zou komen geven.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 10:28

Nee joh, de teleurstelling zou er vooral zijn geweest dat er niemand op afkomt op wat ouders, vrienden en bekenden na.

Zakenpief
Zakenpief25 mei 2023 - 11:40

@Peterrr, Eens, vrouwen-clubvoetbal leeft totaal niet.

Jozias2
Jozias225 mei 2023 - 8:45

Ach als we niet met twee maten willen meten gaat men dan ook de andere amateur voetbal clubs uit Amsterdam huldigen op het Leidseplein. Want daarmee kun je de top van het vrouwenvoetbal vergelijken. En de hockeyers, korfballers en alle andere landskampioenen uit Amsterdam? Waarom voetbal wel en andere sporten niet?

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2023 - 16:29

Het zou een aardige oplossing zijn voor de angst voor te weinig mensen: alle 1e teams uit Amstedam die kampioen geworden zijn huldigen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut25 mei 2023 - 18:49

Daar gaat het niet om Jozias. De gemiddelde 1e klasser wint van het Nederlands dames team. Het is geen kwestie van nivo maar van het vieren dat je kampioen van Nederland bent geworden. Dat had Ajax best kunnen regelen.

Peterrr3
Peterrr325 mei 2023 - 20:10

@Bert, voor wie had Ajax dat dan moeten regelen? De vrouwen zijn toch gehuldigd toen ze kampioen werden. Dat was in een behoorlijk leeg stadion. Waarom zou je dan nog wat moeten organiseren op het Leidseplein, als je toch weet dat er vrijwel niemand op af komt. Zonde van de tijd en energie die je erin steekt.

Jozias2
Jozias226 mei 2023 - 8:55

@bert Als het niet om het niveau gaat dan worden er toch ook andere teams of sporters kampioen van Nederland? In het voetbal bij de amateurs heb je ook een Nederlands kampioen en ook het dames voetbal is een amateur sport maar ook in het hockey, korfbal, basketbal etc etc waarom een onderscheid maken tussen voetbal en andere sporten?

Gentleman
Gentleman25 mei 2023 - 8:12

Waarin een grote club ontzettend klein kan zijn!

Jan Wijn
Jan Wijn25 mei 2023 - 7:55

De Ajaxmannen hebben alles verloren wat er maar te verliezen is: zelfs hun vrouwen. Hoe praat de Ajaxfamilie Barend dat goed.