Joop

Zus Boris Johnson: premier mogelijk onder druk van No Deal Brexit-speculanten

  •  
26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
racheljohnson
Rachel Johnson, de zus van de Britse premier Boris Johnson, meent dat haar broer erg agressief te werk gaat. In het Lagerhuis is hij een ‘ander persoon’, aldus Rachel Johnson donderdagmiddag in het BBC Radio-programma World At One. “Hij is niet de broer die ik ken.” Gevraagd naar mogelijke verklaringen voor het gedrag van haar broer zegt ze:
"Het zou kunnen zijn dat Dominic Cummings de premier adviseert om extreem agressief te zijn, zodat hij zich kan profileren als de belangenbehartiger van het volk. Het kan natuurlijk ook dat het uit mijn broer zelf komt. Hij geniet er duidelijk van om premier te zijn. Het zou ook kunnen dat hij wordt beïnvloed door mensen die miljarden hebben geïnvesteerd in het shorten van het pond of het land, in de hoop op een No Deal Brexit."
Met die laatste verklaring verwijst Rachel Johnson naar een eerder deze maand gepubliceerde inventarisatie van Byline Times van de investeringen van de grote donors van Boris Johnson. Volgens Byline Times zouden deze mensen en hedge funds, die eerder vaak financiële steun gaven aan de Leave-campagne, 4,5 miljard pond hebben gestoken in financiële producten waarmee zij profiteren van een No Deal Brexit.
Luister het gesprek met Rachel Johnson, die zelf voor Remain is:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 12:37

Gokken erger dan gokken. Bij een voetbalwedstrijd of paardenrennen kun je kijken naar de sterkte van de partijen, hier is alles ongewis. Maar als ik een gratis gok mag wagen gaat de Brexit niet door.

JanB2
JanB228 sep. 2019 - 7:35

Interessant. De feiten komen langzaam aan het licht. Die hele brexit is namelijk één grote samenzwering van hedge-funds en speculanten en kapitalistische ultra's. Zeg maar van het ranzige deel van de financiele sector aangevuld met libertariers van het ergste soort (vraag me nu ik dit schrijf overigens af of er ook überhaupt wel een NIET ranzig deel van de financiele sector is maar vooruit). Kijk naar enige hoofdpersonen: - Farage: brocker - Rees Mogg: beheert een hedgefonds - Arron Banks: zeer vermogend zakenman met schimmige reputatie, mede-initiator en financier van de leave campagne

3 Reacties
JanB2
JanB228 sep. 2019 - 8:05

De lijst is veel langer. Een aantal speculanten die bekend staan als fervente brexiteers schijnt bovendien te speculeren op de negatieve gevolgen van de brexit voor de britse economie (door short te gaan (info uit the Guardian)). Hoe slechter het gaat na de brexit hoe meer winst deze figuren maken. Een no-deal geldt daarom als de jackpot. Dat verklaart waarom het er zo op lijkt alsof Johnson zo'n allesverwoestende no-deal brexit daadwerkelijk nastreeft: dat doet hij namelijk ook. Hoe ik bij deze visie kom? Ooit afgevraagd waarom het meest neoliberale land van Europa zo nodig de EU uit moet, ofschoon de EU mede door de Britten al een speeltuin voor het grootkapitaal is geworden? Mij leek het ook niet logisch. Geschift zelfs. Totdat je je gaat verdiepen in de hoofdrolspelers. Dan wordt het duidelijk. Follow the money en je komt vanzelf bij de beerput uit. Niet de huidige beperkte EU-regelgeving maar helemaal geen regels meer voor het graaikapitalisme. Oftewel Singapore aan de Noordzee. Dát is waar het om gaat (voor de happy few welteverstaan, voor het overgrote deel van de Britten rest een toekomstig bestaan als goedkope arbeidskracht). Overigens ben ik na de afgelopen dagen des temeer gesterkt in mijn overtuiging dat (vanuit britse optiek) de britse strijdkrachten er goed aan zouden doen om militair in te grijpen. Want laten we wel wezen: dit gaat gewoon écht niet langer. Bovendien lijkt het er inderdaad steeds meer op dat het land willens en wetens voor eigen gewin naar de afgrond wordt gedreven door een stelletje psychopaten. De échte vijand van het Verenigd Koninkrijk zit namelijk niet in Brussel (heeft hij nooit gezeten) maar heeft zich al lang en breed in Downingsstreet 10 geinstalleerd, iets dat zelfs Hitler nooit is gelukt. De tijd dringt. Maar goed, dan zitten wij straks wel weer met die Britten opgescheept. Misschien bij nader inzien daarom toch niet zo'n goed idee (vanuit europees perspectief).

EmC2
EmC228 sep. 2019 - 13:45

Brexit is ramp omdat niemand weet wat er met Brexit wordt bedoeld. Uit EU parlement, Uit douane unie, Uit shengen?....... Uit..

DaanOuwens
DaanOuwens29 sep. 2019 - 16:39

@ JanB Jij schrijft: Dat verklaart waarom het er zo op lijkt alsof Johnson zo’n allesverwoestende no-deal brexit daadwerkelijk nastreeft: dat doet hij namelijk ook. Natuurlijk doet hij dat. Dan blijft hij PM. En wellicht wordt hij nog rijker, want een nodeal brexit is ook zonder Johnson heel waarschijnlijk. Iets anders zal in het VK leiden tot een extreme hoeveelheid onrust. Er zijn niet veel politici die dat risico willen nemen. En dus de andere risico's voor lief nemen. Johnson doet gewoon wat hij denkt dat het meest verstandige is. Verder noem je een grote hoeveelheid feiten. Maar je gebruikt ze als lego steentjes om je eigen complottheorie te bouwen. Vergeet niet dat het Britse pond al enige jaren in waarde daalt, natuurlijk speelt men daar in de financiële markten daarop in. Maar de uitkomst van het hele brexit traject was te onzeker om daar vooraf op te speculeren. Dat gebeurd nu inderdaad wel. Maar het fundament onder de brexit is het nationalisme. Daar is heel Europa maar ook de VS mee besmet, en een lange lijst andere landen. Nationalisme kan niet bestaan binnen multilaterale organisaties als leidend principe. Dat maakt Trump heel duidelijk en zijn achterban nog meer. En Johnson steunt op dezelfde groep. Hij zegt en doet wat deze mensen willen. Dat werkt voor Trump dus ook voor Johnson. Dat het idee uiteindelijke niet werkt voor de economie en de samenleving en dat de mensen in het VK een stuk armer zullen worden doet er niet toe. Johson en Farage kunnen daarvoor altijd naar de EU wijzen. Die krijgt de schuld van de ellende die de britten over zichzelf afroepen. Ik denk dat dit nationalisme onder de bevolking een betere verklaring is dan de theorie van jou.

-bart-
-bart-27 sep. 2019 - 18:07

Stel je voor; Johnson trekt op het allerlaatste moment artikel 50 in. Bedenk dan wat voor een gigantisch vermogen er op de valutamarkten te verdienen is met dìe voorkennis. Hij is er immoreel genoeg voor...

Katootje2
Katootje227 sep. 2019 - 14:00

Ik heb al eerder geopperd dat het misschien geen slecht idee is om het schijnbaar onvoorspelbare gedrag van Trump eens te onderzoeken op een mogelijke relatie met handel met voorkennis.

3 Reacties
EmC2
EmC228 sep. 2019 - 14:20

Geopolitiek veel meer van belang. UK wil Alliance met VS. Dus EU landen kunnen niet meer op steun UK leger rekenen. EU landen moeten dus zelf ook meer doen ter verdediging! Willen we dus weer groot Duits leger? VS heeft aangegeven niet voor EU belang te strijden. Duitsland betaalt VS voor leger op Duitse bodem tegen o.a. Russen. Maar wat als Rusland, Polen binnen valt. Verzwakking EU is voordeel VS! Wie gaat dan nog ingrijpen?

Katootje2
Katootje228 sep. 2019 - 17:53

"Maar wat als Rusland, Polen binnen valt." - Ja, ze staan al aan de grenzen "Wie gaat dan nog ingrijpen?" - China?

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 12:41

@EmC2: Boris J. droomt van een spilfunctie op het wereldtoneel, maar zijn grootheidswaanzin zal genadeloos worden afgestraft door de Amerikanen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 sep. 2019 - 11:56

Ik geloof weinig van die speculanten. Johnson is zo onvoorspelbaar en incompetent dat een verklaring voor zijn gedrag echt niet in die hoek gezocht hoeft te worden. De man produceerde al voor de campagne raaskallende waanzin. Dit soort mensen verwerft macht omdat niemand hardop zegt dat ze gek zijn. Er is een soort gedragsnorm van fatsoen en die geeft onfatsoenlijke mensen alle ruimte die ze nodig hebben. Zijn uitspraak over Jo Cox was ver over de grenzen van beschaving heen. Het is jammer maar de houding van Johnson, Farage en andere bepaalt voor iedereen de toon van het debat. Het heeft geen zin daarop met ingetogen beschaving te reageren. Dan sta je bij de start al met 3-0 achter. En dit is ook de toon die een groot deel van de bevolking wil horen. Dus als politici de confrontatie willen aangaan met Johson, Trump of hier Wilders en Baudet en vaak ook de SP, dan zal het met hetzelfde gebrek aan nuance en dezelfde grofheid moeten gebeuren. Anders kan je er beter niet aan beginnen.

2 Reacties
Farik
Farik27 sep. 2019 - 18:23

Ik kan me redelijk in uw betoog vinden. Alleen bij het woord 'incompetent' zet ik de nodige vraagtekens. De man is in ieder geval zeer intelligent en zeer ontwikkeld (evenals zijn adviseur Dominic Cummings trouwens). Als burgermeester van Londen heeft hij het niet slecht gedaan en heeft hij in ieder geval laten zien dat hij besturen kan. Zijn gedrag nu verbaast mij ook en het 'hoe en waarom' is mij niet duidelijk; ik kan mij in ieder geval niet voorstellen dat achter deze chaotische toestand nog een 'plan of strategie' zit. Maar mijn oordeel schuif ik toch nog even op. Laat het eerst maar eens 31 oktober worden.

DaanOuwens
DaanOuwens28 sep. 2019 - 7:40

@ Farik Jij schrijft: Alleen bij het woord ‘incompetent’ zet ik de nodige vraagtekens. De man is in ieder geval zeer intelligent en zeer ontwikkeld Ik schrijf toch echt niet voor niets incompetent. Als voorbeeld. Johnson wilde de EU dreigen met een nodeal brexit om zijn onderhandelingspositie ten opzicht van de EU te versterken. Een dommere strategie dan dat valt nauwelijks te bedenken. Die scheiding EU/VK moet te resultaat zijn van twee partijen die een gedetailleerde werkende oplossing willen creëren. Dit is een aanpak in de stijl van Trump en die heeft al lang bewezen dat dit niet werkt in de internationale politiek. Dit is meer de stijl van de handelaar in roestige tweedehands auto's. Incompetent is een prima woord.

Oranje2
Oranje227 sep. 2019 - 11:11

Wat is er toch met de Johnsons, kunnen ze geen fatsoenlijke kapper vinden? Boris is voorstander van coupe windhoos, zijn zus heeft haar voorhoofd hermetisch afgezonderd van de wereld. Zo te zien best iemand waar ik schoenen mee zou willen kopen maar wel eerst even naar een kapper die zijn of haar vak verstaat.

Break on through
Break on through27 sep. 2019 - 9:18

Johnson staat hoe dan ook te kijk. En al helemaal als word aangetoond dat hij een marionet is van speculanten....

JanKlaasen
JanKlaasen26 sep. 2019 - 20:22

"Het zou kunnen zijn (...) Het kan natuurlijk ook dat (...) Het zou ook kunnen dat" Grappig dat mevrouw Johnson het over speculeren heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2019 - 19:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Marc2406
Marc240627 sep. 2019 - 5:27

Als diezelfde donoren tijdens de Leave campagne enorme bedragen gedoneerd hebben voor Leave, mag je vermoeden dat dit een gevalletje markmanipulatie is waar de honden geen brood van lusten. Overigens zijn er hardnekkige geruchten dat ook Rees-Moggs (zelf betrokken bij een hedgefund in Londen) en Lafarge een pervers belang hebben bij een no-deal brexit door te shorten op de pond en/of de volledige VK economie. In dat geval zouden al deze mensen incl Johnson, Rees Moggs en Lafarge voor lange tijd de gevangenis in moeten.

Anoniempje5
Anoniempje527 sep. 2019 - 6:34

"Was hij ook onder druk van no deal brexit-speculanten tijdens de campagne voor het referendum? Toen was hij immers net zo agressief." Ik denk het wel. Ook denk ik dat het de reden is waarom hij van remain naar het leave kamp is geflipt.

ton14024
ton1402426 sep. 2019 - 18:07

Een ding weet ze zeker. ´´Hij geniet er duidelijk van om premier te zijn.´´ Dat hij gebruikt wordt zal hem worst wezen.

Karingin
Karingin26 sep. 2019 - 18:03

Duh. Dat is toch wel duidelijk...?