Joop

Zullen we de ridicule sollicitatieplicht nu eens aanpassen?

  •  
17-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3475 keer bekeken
  •  
UWV_Breda_DSCF0504

© cc-foto: G. Lanting

Een van de grootste werkgevers in de regio meldde dat ze gemiddeld maandelijks tussen de 400 en 900 ongerichte sollicitatiebrieven ontvangt.
Als je werkloos wordt en een uitkering ontvangt krijg je te maken met een sollicitatieplicht. Terecht natuurlijk, want als je kunt werken en voor jezelf kunt zorgen moet je dat ook doen. Daar hoort een sollicitatieplicht bij. Maar hoe die plicht nú is geregeld leidt tot volslagen belachelijk situaties. Niet alleen dat, maar ook tot ongewenste gevolgen. Gevolgen voor de werklozen, maar ook voor de werkgevers.
Wat is het geval? De meeste gemeenten en de UWV eisen van uitkeringsgerechtigden dat ze vier- tot vijfmaal per week een sollicitatiebrief sturen. Doen ze dat niet dan kunnen ze tegen een boete of maatregel aanlopen. Er wordt niet meer gekeken naar de waarde van de sollicitaties of dat het zinvol was of niet.
Laten we eens wat gaan rekenen.
·        De UWV geeft aan dat er 340.000 mensen een WW uitkering ontvangen
·        Het CBS geeft aan dat er 365.000 mensen een bijstandsuitkeringen ontvangen, waarvan naar schatting 240.000 mensen een sollicitatieplicht hebben.
·        Totaal aan sollicitatieplichtigen is 580.000. Die moeten dus 4-5 maal per week een sollicitatie doen.
Om te hoge schattingen te voorkomen hou ik het hier op viermaal per week. Ziet u al dat het uit de hand aan het lopen is?
Hou je vast, hier komt het: (580.000 x 4) x 52 = 120.0640.000 sollicitaties per jaar (honderdtwintigmiljoen-zeshonderdveertigduizend). Er is vast iets op af te dingen, maar al zit ik 50% te hoog dan is het nóg totaal ridicuul.
Wat betekent dit nu eigenlijk voor de mensen die moeten solliciteren? Dat is simpel. Die ontvangen, als ze die al krijgen, 200 afwijzingen per jaar. Tegen deze uitkeringsgerechtigden wordt 200 maal per jaar gezegd dat ze niet goed genoeg zijn. Dat doet natuurlijk iets met de uitkeringsgerechtigden. Er is ook geen ontsnappen aan, aan al die teleurstellingen. Solliciteer je niet genoeg, dan krijg je een strafkorting. Het is niet verwonderlijk dat dat bij een reeks van uitkeringsgerechtigden leidt tot depressieve klachten.
Ik heb de vraag eens neergelegd bij een van de grootste werkgevers in de regio. Die meldde off the record dat ze gemiddeld maandelijks tussen de 400 en 900 ongerichte sollicitatiebrieven ontvangt, terwijl er vrijwel geen serieuze vacatures zijn. Het afhandelen van die brieven kost ze meer dan € 150.000,- per jaar. Een kleinere ondernemer krijgt er soms 150 per maand. Deze ondernemer reageert niet meer op die sollicitatiebrieven. Dat is financieel niet haalbaar. Verder constateert men dat het allemaal dezelfde type brieven zijn. Dat duidt erop dat mensen solliciteren omdat het “moet” en een template hanteren van een sollicitatiecursus. De HR-afdeling herkent zo’n standaard sollicitatiebrief onmiddellijk en legt ze vrijwel allemaal terzijde, omdat vrijwel altijd een oprechte motivatie ontbreekt.
Kortom, de sollicitatieplicht die vrijwel overal wordt gehanteerd, levert ridicule getallen op. Verder doen werkgevers er niks meer mee door de grote hoeveelheden en de uitkeringsgerechtigden worden keer op keer, op keer, op keer, op keer teleurgesteld. Uitkeringsgerechtigden ervaren dat verplichte solliciteren vaak als een strafmaatregel op zichzelf. Het is klein bedacht, maar het pakt volslagen ridicuul uit.
Mijn advies: overheid, stop die idioterie. Kijk weer naar de menselijke maat en denk na over de gevolgen. Die ongerichte sollicitatieplicht helpt niemand, ook de werkgevers van ons land niet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

Roeluit1986
Roeluit198620 mrt. 2021 - 20:18

In de reacties merk ik dat er twee verschillende vormen van "verplicht solliciteren" door elkaar gebruikt worden. Bij het UWV is het allemaal heel redelijk, je doet 4x per maand een sollicitatieactiviteit. Meer kan ook en er is veel hulp op maat als je proactief bent. In de bijstand scheelt het per gemeente en zijn er de gekste plannen op losgelaten. Mensen die wekelijks meerdere sollicitatiebrieven moeten schrijven bijvoorbeeld. Er is informatie beschikbaar bij de vakbonden over misstanden in de bijstand met betrekking op dit onderwerp.

Zandb
Zandb19 mrt. 2021 - 8:19

Ik heb ik weet niet hoe lang moeten solliciteren. En ik heb nog nooit gesolliciteerd op werk wat ik dan toch niet zou willen doen. Enig idee wat dat daar aan doorzettings- en incasseringsvermogen voor nodig is?

Ivan61
Ivan6118 mrt. 2021 - 8:45

In mijn gemeente Groningen hebben zij sinds paar jaar nieuwe betere beleid. Dat is vooral te danken aan onze voormalige wethouder van GL. De nieuwe ook van zelfde partij is ook goed bezig.

Robert de Visser
Robert de Visser17 mrt. 2021 - 22:13

Hahaha, menselijke maat, zeggen ze. Vergeet dat de komende 4 jaar maar.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman18 mrt. 2021 - 9:05

Robert, dat was ook mijn gedachte. Met deze swing naar rechts zal dat niet gauw gebeuren.

JoBa2
JoBa217 mrt. 2021 - 22:05

Zoals wel vaker overdrijft de heer Blokhuizen weer eens schromelijk. Niet vier keer in de week is de norm maar vier keer per maand. Hoe is het toch mogelijk dat je hier een column over schrijft terwijl je geen idee hebt hoe het werkt. Lijkt me verstandig dat de heer Blokhuizen in het vervolg eerst zijn huiswerk doet en pas daarna iets roept.

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 22:45

Het vervelende is dat er daadwerkelijk wel een probleem bestaat, maar dat met het slordig omgaan met de feiten en cijfers je het bagatelliseren hiervan alleen maar makkelijker maakt. Het lijkt in dit geval inderdaad systemisch te wezen. Jammer.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 6:48

Nou, komt u met betere getallen? Alleen 'klopt niet' zeggen is onvoldoende.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 7:06

@JoBa U heeft het alleen over de ww. Ik heb het over het hele spectrum.. De participatiewet schrijft anders voor. Hoe komt het dat u het versmalt tot de ww, terwijl ik in mijn stuk het toch breder stel? Er zijn nog andere regelingen die ik niet meetel, zoals de iaow, particuliere verzekeringen voor zzpers, grensarbeiders etc. Ik stel verderop dat, al zou ik er 50% naast zitten, het nog ridicuul is. Jammer dat u daar geen oog voor heeft gehad. Het gaat om de grote lijnen. Wellicht kunnen we elkaar daarop vinden.

JoBa2
JoBa218 mrt. 2021 - 9:42

@Alfred Blokhuizen We zijn het er over eens dat wat betreft de WW de cijfers totaal niet kloppen. Ook is het niet beleid van alle gemeenten om in de bijstand 4 of 5 keer te solliciteren en eens, dat zou ook ridicuul zijn. In uw omgeving ziet u dat wel maar in mijn omgeving zie ik dat niet en weet ik in een aantal gevallen zeker dat dit ook niet zo is. Waar het mij eigenlijk om gaat is dat het zoveel makkelijker is om, wanneer je iets aan de kaak stelt, gewoon vanaf het begin de juiste cijfers te gebruiken. Blijkt ook wel uit de diverse commentaren. Disclaimer als " ook al zit ik er 50% naast dan nog " geeft al aan dat schrijver er al op voorhand vanuit gaat dat hij er een heel eind naast zit/naast kan zitten. Zo lust ik er nog wel een paar, zo heb je altijd gelijk. Waar we het ook over eens zijn is dat hoe het nu geregeld is dit tot volslagen belachelijke situaties lijdt! Ook dat weet ik uit " mijn omgeving ".

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 11:21

Als u iemand anders corrigeert, is het dan ook een optie om dan het hele verhaal te lezen en er niet iets uit te halen? Ik geef daarbij nog aan dat ik andere regelingen met sollicitatieplicht niet heb meegerekend en ik heb ook nog de bij de bijstandsgerechtigden 35% afgetrokken en gerekend met 4 ipv 5 sollicitaties per week. Dat is nog eens 20%. bij de berekeningen. Ik zie dat in uw reactie niet terug. Uiteindelijk komen we uit richting hetgeen ik beweer. Het gaat mij om de hoofdlijnen. De hoofdlijn is dat sollicitatieplicht al vele jaren tot belachelijke situaties leidt en dat bijna niemand het iets kan schelen. Mensen gaan dan de berekening ter discussie stellen en niet wat er aan ellende onder ligt.

JoBa2
JoBa219 mrt. 2021 - 9:39

Als u niet wilt dat mensen de berekening ter discussie gaan stellen is het misschien wel handig de berekening goed te doen of helemaal weg te laten. Wanneer u al in de tweede alinea een duidelijke fout maakt geeft dat niet veel vertrouwen voor de rest van het verhaal. Hoe eenvoudig was het geweest om dit van te voren even uit te zoeken en daarmee te gaan rekenen! Maar dat komt bij u blijkbaar niet aan. En zoals in mijn vorige reactie al vermeld, Waar we het ook over eens zijn is dat hoe het nu geregeld is dit tot volslagen belachelijke situaties lijdt! Ook dat weet ik uit ” mijn omgeving “.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 22:00

Tja, nix nieuws natuurlijk. Overigens moet je bij UWV volgens mij 1 per week doen, maar inderdaad zijn dat nog steeds duizelingwekkende aantallen

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 6:50

Precies, dan komen we op 83 miljoen sollicitatiebrieven.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2021 - 7:07

Minimaal 1 per week voor de WW, 5 per week voor de bijstand. Veel, vooral oudere werklozen zullen al snel aan de 5 per week zitten, gezien de eisen voor de duur van de WW.

Poeha
Poeha18 mrt. 2021 - 10:29

En wat is er mis met 1 sollicitatiebrief per dag schrijven. Dat is toch normaal. Wil iemand een baan of niet.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2021 - 17:12

Ik zou zeggen: ga je gang kouwe drukte. Maar val een ander er niet mee lastig.

Poeha
Poeha18 mrt. 2021 - 19:52

Ik val er niemand mee lastig. Ik reageer alleen op mensen gaan zeuren als ze 1 brief per dag moeten schrijven. Nou, nou wat een werk. Vandaag overigens in het 20u journaal: tijdens de lockdown is het percentage werklozen verder gedaald. Dit vanwege de grote vraag naar werknemers in oa de zorg/ggd. Daar wordt je zo aangenomen.

LaBou
LaBou 19 mrt. 2021 - 6:46

Kouwe drukte moet zich toch eens verdiepen in de definitie die wordt gehanteerd om vast te stellen of iemand werkloos is. Misschien ontdekt hij dan hoe e.e.a. wordt gemanipuleerd tot grote vreugde van malloten als kouwe drukte.

Zandb
Zandb19 mrt. 2021 - 8:13

Poeha U hebt geen idee waar u over praat. Wanneer er voldoende banen, kansen en mogelijkheden zijn, of samengevat, er ook maar enig perspectief is, is elke dag een brief schrijven een feest.

Poeha
Poeha17 mrt. 2021 - 20:36

Als je zoveel brieven moet sturen, kies je wellicht de verkeerde bedrijven. De GGD zoekt bijvoorbeeld enorm veel mensen voor betaalde functies, pakketbezorgbedrijven idem, etc. Er zijn echt genoeg functies waar mensen redelijk snel worden aangenomen. Of in ieder geval sneller. Daarnaast zie ik in mijn omgeving dat het voor een nieuwe baan normaal is om 1 brief per dag (7 in de week) te sturen.

7 Reacties
LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 22:09

Blablablabla.

Poeha
Poeha18 mrt. 2021 - 2:03

Labou vindt blijkbaar dat als je zoveel sollicitatiebrieven moet stuurt, je je echt richt op de juiste bedrijven. Daarnaast is het sturen van 1 sollicitatiebrief per dag ook maar onzin. Maar wellicht verwacht ik van hem inhoudelijk te veel.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2021 - 7:08

Kouwe drukte lult te veel en zegt weinig. Dat komt omdat hij alleen maar de lijstjes ziet die hem blij maken. De rest bestaat niet want die wil hij niet zien.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 7:19

Uw omgeving. In mijn omgeving zie ik anders. Daar zie ik standaardbeschikkingen met 4-5 per week.

Zandb
Zandb18 mrt. 2021 - 7:30

Poeha Wanneer er geen andere mogelijkheid is, kies je de 'verkeerde' bedrijven. En die 'verkeerde' bedrijven nemen jou als sollicitant natuurlijk ook geen seconde serieus en dat hoeven ze ook niet, gezien het grote aantal sollicitatiebrieven voor één functie. Het zou prettig zijn, wanneer u liet zien dat u wat meer doet, dan alleen vermoeden. Dat doe ik ook en dat levert dat een heel ander resultaat. Maar hoe zit het werkelijk? Wat uw laatste opmerking betreft: Hoe meer geschikte bedrijver er zijn, hoe meer brieven je kan sturen. Ik heb een paar jaar mogen ervaren, dat ik niet vaak serieus aan mijn (ook zelf opgelegde)verplichtingen kon voldoen. Wat ik ervaar geldt vast niet voor iedereen maar dat maakt mijn ervaringen niet minder indringend.

Poeha
Poeha18 mrt. 2021 - 7:54

Zandb: een vriend van mij is rijdens Corona ontslagen. Hij kon binnen een dag aan de slag als pakketbezorger. Hij kon ook gelijk aan de slag bij de ggd, maar hij vond zichzelf in de auto meer “eigen baas”. Hij had een totaal andere opleiding, maar hij kon op deze manier gelijk in zijn inkomen voorzien. Er zijn echt genoeg bedrijven die staan te springen om personeel.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2021 - 9:36

@ Poeha Jij schrijft: een vriend van mij is rijdens Corona ontslagen. Hij kon binnen een dag aan de slag als pakketbezorger. Hij kon ook gelijk aan de slag bij de ggd, maar hij vond zichzelf in de auto meer “eigen baas”. Het is nogal onbenullig om het probleem van werkloosheid van 286.000 mensen in de WW te weerleggen met jouw vriend. Dat soort onbenulligheid is echt verbijsterend. Daarnaast ligt de druk van de sollicitatieplicht bij mensen in de bijstand. Jouw vriend zat niet in de bijstand maar in de WW. En werkgevers nemen mensen die net werkloos zijn wel aan maar mensen die langer werkloos zijn niet. In de WW moeten mensen sollicitatie per week doen in de bijstand 5. Dus het verhaal over je vriend gaat niet eens over het probleem dat in het artikel wordt geschetst.

Rutger Groot
Rutger Groot17 mrt. 2021 - 19:55

"Wat is het geval? De meeste gemeenten en de UWV eisen van uitkeringsgerechtigden dat ze vier- tot vijfmaal per week een sollicitatiebrief sturen." lees je de volgende keer even in - dit is helemaal geen eis van de UWV's... 4x per 4 weken is de norm... https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/uw-rechten-en-plichten/detail/plichten-met-ww-uitkering/solliciteer-actief-naar-passend-werk

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 7:30

U heeft het, net zoals andere reaguurders, alleen over de ww. Heeft u over het hoofd gezien dat ik het ook over de bijstand heb? Ik heb het niet eens over andere regelingen die ook een sollicitatieplicht kennen. Ik ben niet eens volledig, want dat leidt af van de problematiek op zich. Het gaat erom dat honderdduizenden mensen zinloos aan het solliciteren zijn en bedrijven worden bedolven onder zinloze sollicitatiebrieven. Wellicht kunnen we die grote lijn in ogenschouw houden.

komputerhulp
komputerhulp17 mrt. 2021 - 19:28

Met het risico dat de CV van een wel gemotiveerde ten onterechte tussen die stapel afwijzingen terecht kan komen. Dan maar een betere presentatie. https://rokan-it.nl/CV/index.html

Deugkeizer
Deugkeizer17 mrt. 2021 - 17:39

Teveel solliciteren werkt juist erg contraproductief. Soms stuurde ik er wat meer de deur uit en dan wist ik niet eens meer wie er kon bellen. Dan krijg je meteen al een stroef gesprek. Vaak willen ze dat je bij het eerste gesprek al vragen klaar hebt staan over de manier van werken en de organisatie en door blijft vragen en aansluiting zoekt met goede voorbeelden.

jandebakker
jandebakker17 mrt. 2021 - 17:36

"Het afhandelen van die brieven kost ze meer dan € 150.000,- per jaar" m.a.w. het beleid werkt. Want al die grote werkgevers moeten mensen inhuren om alle brieven af te handelen. mensen die dus zonder werk zouden zitten als dit circus wordt afgeschaft. ;) Nee maar even serieus. Ik ben het met u eens. De sollicitatieplicht is in theorie een mooi idee maar onwerkbaar in de praktijk. Het is in het blinde weg schieten met hagel in de hoop dat je iets raakt. En de groep die wel kan werken maar niet wil (waarvoor de plicht bedoeld is) raak je er ook niet mee, want die hoeven zicht tijdens de sollicitatie alleen maar als een volslagen pannenkoek te gedragen om er alsnog onder uit te komen.

1 Reactie
Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 23:37

Ja ik snap echt niet waarom er zo nodig aan een paar dode paarden getrokken moet worden, ten koste van al die goedwillende mensen. Het kost onmeuïg veel geld, schaf dat circus af en 't scheelt meteen de helft van het hele uitkeringsbudget. En je hebt er een hoop gezondere mensen voor terug, en zij die nog serieus kans maken, komen dan juist sneller weer aan een baan

P Haan
P Haan17 mrt. 2021 - 17:03

Alfred, Ik ben het roerend met je eens. Mijn vrouw scoorde een reactie per 50 brieven, en een gesprek per 200 ongeveer. Ze stuurde vaak gewoon dezelfde brief nog een keer omdat deze toch niet gelezen werd. We keken naar de toon van de reactie en dan wist je wel of je op leeftijd gediscrimineerd was of dat je daadwerkelijk niet in het profiel paste. En ja, ik hield er een spreadsheet van bij omdat het zo kolderiek was. Ze heeft overigens wel werk gevonden, de aanhouder wint. Er zijn wat bedrijven die bakken geld verdienen aan het zogenaamd begeleiden, maar die voegen ook weinig toe. Menselijke maat terug, een goed plan.

1 Reactie
Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 23:32

Ja die job coaches haha, heb er in verschillende trajecten 1 gehad. Ook terwijl ik gewoon werkte, dat gaat helemáál nergens over (zoals dat voor de meeste centraal bedachte P&O-projectjes geldt - ik heb ook wat af gePOPt, komt allemaal nix van terecht). De laatste was trouwens wel een tof wijf, die gebruikte ik een beetje als maatschappelijk werker, kon ik ff mijn ei kwijt. Maar die baan heb ik toch echt zelf gevonden en bemachtigd. Ik wil niet eens weten wat dat allemaal kost

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2021 - 16:56

Mooi dat Blokhuizen dit weer eens aanzwengelt. Het is inderdaad een krankzinnige situatie. Overigens voor de WW is het 5 per maand. Maar inderdaad de bijstand is 5 per week. Het is een volstrekt krankzinnig ritueel. Werkgevers moeten vooral geen vacatures op Indeed zetten. https://nl.indeed.com/ Dat levert honderden soms duizenden reacties op omdat vanaf deze site met een paar muisklikken een sollicitatie weg kan. Overigens sites zoals Indeed, Job.nl, Jobbird maar ook Werk.nl van het UWV worden gevuld met dezelfde vacature bestanden. Die worden opgebouwd door zoekmachnies die constant op het internet vacature gegevens verzamelen en als data bestand aanbieden. Zo wordt geld verdiend met vacature informatie. Een groot deel van de vacatures op die sites zijn daar geplaatst zonder dat de betrokken werkgevers dat weten. Deze sites verdienen hun geld met het genereren van verkeer op hun website niet met het matchen van werkgever en werknemers. Maar Blokhuizen heeft gelijk. Het idee van de sollicitatieplicht stoelt op het idee dat steuntrekkers luie etters zijn die op de bank willen blijven zitten en hun hand ophouden. Aan een goed functioneren van de arbeidsmarkt draagt het niet bij. Veel gemeente zetten de sollicitatieplicht ook om in een werkplicht. Een aantal werkgevers met een slecht personeelsbeleid en slechte betaling worden door de gemeente benaderd of zij lui uit de bijstand willen aannemen. Als dat het geval is, en waarom niet want ze hebben constant nieuw personeel nodig, dan worden werklozen door medewerkers van werk en inkomen naar deze bedrijven toegestuurd. Gaan ze niet dan volgt korting op de uitkering. En na 3 maanden staan ze toch weer op straat en krijgen mogelijk een paar maanden in plaats van bijstand WW. Dat bespaart de gemeente weer op de uitkeringen. Zo ontstaat eigenlijk de sollicitatieplicht 2.0 geen win/win maar lose/lose Natuurlijk is dit dom beleid. Rechts arbeidsmarktbeleid is altijd dom. Beter zou zijn uit te gaan van de vraag van de werkgever. Welke mensen heeft een werkgever nodig? Wat moeten ze kennen? En kunnen? En zijn er mensen met een WW uitkering of bijstandsuitkering die daar bij passen? Of bijna passen? En kunnen met een beetje bijscholing wel aan de slag. En biedt een werkgever geschikte kandidaten dat een fulltime baan voor minimaal 1 jaar? Dan zou je bezig zijn met slim beleid. En zijn ex werklozen voor minimaal een jaar aan de slag en vermoedelijk naar tevredenheid van de werkgever. Dan heeft de bijdrage van het UWV en de gemeente enige zin. Nu levert het slechts teleurstelling, irritatie en overbodig werk op. Maar het is typisch VVD-beleid. Dus het blijft nog wel even zo.

9 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 17:29

Ik kan eigenlijk nergens een minimum eis voor aantal sollicitaties per week/maand vinden. Wel dat veel gemeenten het eigenlijk niet zoveel boeit en over het algemeen mensen met rust laat. Misschien dat het in overleg met een contactpersoon van de gemeente gaat en het een per case dingetje is, maar zelfs dan lijkt het me stug dat ze van 4 per week uitgaan. Any cow, het artikel gaat blijkbaar over WW en dat is dus definitely geen 4 of 5 keer per week. Dat is gewoon incorrect.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 mrt. 2021 - 19:19

@winterdepressie Dit staat in het artikel: Het CBS geeft aan dat er 365.000 mensen een bijstandsuitkeringen ontvangen, waarvan naar schatting 240.000 mensen een sollicitatieplicht hebben. Daarin is ook meegenomen dat niet iedereen hoeft te solliciteren in de participatiewet. Daarmee is al tegemoet gekomen aan uw veronderstelling. Wellicht heeft u dat over het hoofd gezien. Standaard on die regels is 4-5 maal per week solliciteren. U ziet dat bevestigd door ervaringsdeskundigen in deze draad. Maar dan nog.... Door de schaalgrootte, zijn de uitkomsten nog altijd ridicuul.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2021 - 19:27

@ Winterdepressie Jij schrijft: Ik kan eigenlijk nergens een minimum eis voor aantal sollicitaties per week/maand vinden. Dan moet je wat beter zoeken. En je schrijft: Misschien dat het in overleg met een contactpersoon van de gemeente gaat en het een per case dingetje is, maar zelfs dan lijkt het me stug dat ze van 4 per week uitgaan. https://www.ad.nl/rotterdam/zestigplussers-in-de-bijstand-hoeven-niet-meer-te-solliciteren~a1abfea3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F Nee van 5. Het is het beleid. Zie het artikel in het AD. En je schrijft: Any cow, het artikel gaat blijkbaar over WW en dat is dus definitely geen 4 of 5 keer per week. Dat is gewoon incorrect. In het artikel hierboven staat: De UWV geeft aan dat er 340.000 mensen een WW uitkering ontvangen Het CBS geeft aan dat er 365.000 mensen een bijstandsuitkeringen ontvangen, waarvan naar schatting 240.000 mensen een sollicitatieplicht hebben. Het artikel gaat dus over WW en bijstand. Anycow: lezen en zoeken is zoeken zijn niet je grootste kwaliteiten. Wat mij vooral stoort aan dit soort reacties zoals deze van jou is dat je zonder enig serieus argument het probleem gaat zitten te ontkennen. Dat vind ik nou ook heel typerend voor lui met rechtse opvattingen over dit onderwerp.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 19:32

@Alfred, "Standaard on die regels is 4-5 maal per week solliciteren. U ziet dat bevestigd door ervaringsdeskundigen in deze draad." Bedoel je ervaringsdeskundige HarrieV hieronder? HarrieV ~ "De eis is één op het krijgen van werk gericht actie per week. Dat kan zijn een sollicitatie, maar ook een netwerkgesprek of een actie zoals bv het inschrijven bij een uitzendbureau." Dat kan in principe dus 2 brieven en 2 gesprekken zijn waarmee de fout in jouw rekensommetje al richting de 600% gaat.

Deugkeizer
Deugkeizer17 mrt. 2021 - 19:34

Het ligt ook wel aan de werkgevers die vaak heel veeleisend zijn. Er moet gewoon wat gebeuren bij HR afdelingen. Of hun hele menselijke eigenschappen/compendium theorie moet op de schop, waarin elke werknemer reduceert wordt tot een object met eigenschappen. Of de overheid moet elke recruiter geld geven voor wie ze binnenhalen en hoe langer de afstand tot de arbeidsmarkt hoe groter de belonen, desnoods plak je daar nog een termijn aan vast hoe lang iemand in dienst moet zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 19:51

@DaanOuwens, Je hebt gelijk. Meestal als in rekensommetjes nulletjes te veel staan, dan neemt mijn inzet om nauwkeurig te lezen evenredig af met inzet van de rekenaar. Misschien een karakterfoutje, dat wil ik best toegeven. Rotterdam lijkt inderdaad een heftig voorbeeld, maar voor zover ik kan zien is dat een uitschieter. Verschillen per gemeente, voorwaarden op individuele basis maken de cijfers zoals genoemd nogal tendensleus en op basis van anekdote. Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gemeenten de eisen lager liggen voor de bijstand. Rotterdam is (gelukkig) niet heel Nederland. Verder is mijn persoonlijk mening over sollicitatieplicht dat deze integraal opgeheven moet worden en dat er voor mensen die graag willen werken, maar moeilijk aan de bak komen, een systeem moet bestaat dat actief voor hen een plek zoekt.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2021 - 20:55

@ Winterdepressie Jij schrijft: Bedoel je ervaringsdeskundige HarrieV hieronder? Die heeft een WW uitkering een geen bijstand. Het beleid in de bijstand is 5 per week. Per gemeente wordt dit ingericht met een gebruikelijk aantal van 5 per week. Terug te vinden in de beleidsregels van de diensten W&I van de verschillende gemeenten. In bijzondere gevallen kan er vanaf geweken worden. Maar even zoeken en je ziet dat er talloze gemeenten zijn die dat niet doen. 10 sec google en je ziet dat het vraagstuk terug komt op de site van Kassa, sociale raadslieden en sites waar individuen steun zoeken bij elkaar. Tijdens het kabinet VVD/PvdA werd een mildere toepassing van de sollicitatieplicht verboden. Blokhuizen schat in zijn virtuele rekensommetje dat een deel van de mensen in de bijstand als kansloos wordt gezien en niet meer hoeft te solliciteren. Zijn 240.000 vs 365.000 is geen onrealistische verhouding. In Rotterdam krijgt 50% van de bijstand populatie indicatie tegenprestatie. Dat betekent geen normaal werk wel vrijwilligerswerk. Wat overblijft is dat jij met een grote boog om het gesignaleerde probleem loopt. Namelijk enorme aantallen totaal zinloze sollicitaties. En het feit dat de marktwerking op de arbeidsmarkt faalt omdat er zoiets als gedwongen arbeid gaat ontstaan. Er ontstaan banen waar geen markt voor is. In plaats van je weinig steekhoudende kritiek op de aantallen kan je beter eens proberen tot steekhoudende kritiek op het geschetste probleem komen.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 22:12

@Daan, Mooi, maar ik heb verder nog geen enkele reden/bewijs gezien om aan te nemen dat deze 4/5 x per week eis structureel door heel Nederland voor alle bijstandsontvangers met sollicitatieplicht hetzelfde is. Het lijkt er sterk op dat juist het tegendeel waar is. Daarbij worden deze ook rucksichtslos op een bult gegooid en dat is ook gewoon slinks. Dat jij de cijfers niet zo belangrijk vindt is prima, maar met gechargeerde (zeg maar foutieve) cijfers win je geen argument. Sterker nog, het is munitie voor een tegen argument. Zoals ik al eerder zei, ik ben totaal tegen sollicitatieplicht, maar die mening ga ik niet lopen staven met misleidende of foute feiten en cijfers. Als het argument opgaat voor Rotterdam, maar deze dan voor Rotterdam, maar niet in het algemeen omdat deze in het algemeen simpelweg niet opgaat.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2021 - 9:29

@ Winterdepressie Jij schrijft: Mooi, maar ik heb verder nog geen enkele reden/bewijs gezien om aan te nemen dat deze 4/5 x per week eis structureel door heel Nederland voor alle bijstandsontvangers met sollicitatieplicht hetzelfde is. De sollicitatieplicht is lokaal beleid dus er is ook geen enkele regeling dit dat aantoont. Het enige dat vastgesteld kan worden is dat mensen in de bijstand klagen over het feit dat ze 5 maal per week moeten solliciteren. Door heel het land. En je schrijft: Dat jij de cijfers niet zo belangrijk vindt is prima, maar met gechargeerde (zeg maar foutieve) cijfers win je geen argument. Sterker nog, het is munitie voor een tegen argument. Met een dergelijke instelling maak je het bespreken van ieder probleem onmogelijk. Blokhuizen heeft meer dan afdoende aangetoond dat veel solliciteren geen enkele zin heeft. Ik heb duidelijk onderbouwd welk beleid wel succesvol kan zijn en waarom het huidige beleid dat niet is. Jij hebt niet meer gedaan dan om onmogelijk bewijs te vragen. Je hebt je dus achter je claim op exacte cijfers verstopt om niet over het inhoudelijke probleem te hoeven nadenken.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 16:22

"Er is vast iets op af te dingen, maar al zit ik 50% te hoog dan is het nóg totaal ridicuul." Inderdaad. Een factor 4. Aanzienlijk meer dan 50% te hoog.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 mrt. 2021 - 18:21

Al ik meega met uw gedachte, dan is dat in dat geval 83.2 miljoen sollicitaties per jaar. Dat blijft ruim binnen die 50% mogelijke foutmarge die ik aangaf.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 19:28

@Alfred, O jee. Een factor 4 minder is niet hetzelfde als min 1/4de, wat trouwens op 90.5m uit zou komen. Dat zou inderdaad een fout zijn van 33%. Een factor vier ernaast zitten komt op 30.2m wat een fout van 300% is. (580000 x 4) x 52 = 120640000 (niet 1200640000 zoals in het artikel staat. Nul te veel. Ook slordig) 580000 x 52 = 30160000 Het verschil tussen 1 keer of 4 keer per week A/K/A een vierde. Formule voor uitrekenen fout : (werkelijke waarde - geschatte waarde) / werkelijke waarde * 100 Nu staan er in het artikel wel meer cijfertjes, maar kan ik daar überhaupt nog wel vertrouwen gezien je het toch niet zo nauw neemt met de nauwkeurigheid/correctheid van cijfertjes en sommetjes in het algemeen? Ik bedoel, waneer je dezelfde fout hebt gemaakt bij die 150 brieven per maand, dan houd je er maar 38 per maand over dus ongeveer 1.2 per dag. Je stipt een probleem aan, maar bewijst het absoluut geen dienst op deze manier.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen18 mrt. 2021 - 7:24

Dank voor het aantonen dat ik met mijn schatting er niet zover naast zat.

Ellen Schoof
Ellen Schoof17 mrt. 2021 - 16:17

Het is inderdaad verschrikkelijk zinloos om te moeten solliciteren om het solliciteren. Het leidt nergens toe. En niet iedereen heeft net als ik uitgesproken taalvaardigheid en typesnelheid van 350 apm - een zeer zinnig klinkende tekst schud ik in tien minuten uit mijn mouw. Dus in een uurtje heb ik, als het mij overkomt, aan mijn plicht voldaan. Hoe ontzettend oneerlijk ten overstaande van mensen die op elke brief een ochtend zweten.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mrt. 2021 - 16:13

Lijkt mij een prima idee Alfred! is ook zot, zeker als je kijkt wat die mensen in een brief neerpennen, gewoon om ad plicht te voldoen vaak. (PS: Ik neem aan dat die grootste werkgever uit de regio niet Schiphol was :-) ) dan blijft de vraag over: Wat stel je voor? Strakke begeleiding van iedere bijstandsgerechtigde naar een baan. Personal Coach?

Piet Helmons
Piet Helmons17 mrt. 2021 - 16:07

Alfred: het is niet zo erg als jij het zegt. Volgens mij moet je iedere week een aktie ondernemen. Een dergelijke aktie mag ook bv een netwerk gesprek of inschrijven bij buro zijn. Maar ik ben het met je eens dat het grote onzin is. Ik was 6 jaar geleden werkeloos en moest toen van UWV elke week een aktie ondernemen. Vaak solliciteerde ik op bestaande vacatures maar ik was vanwege leeftijd niet interessant. Meestal kreeg je geen afwijzing. Zelfs als je een paar maanden voor pensionering stond moest je nog solliciteren. Alleen als je werkeloos werd en binnen een jaar met pensioen ging verviel de sollicitatieplicht. Ik dacht altijd dat UWV was opgericht om mensen te helpen aan een baan te komen maar in mijn geval waren ze er meer om te controleren of ik me aan sollicitatieplicht hield. Gelukkig nu met pensioen en dus af van die poppenkast.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 mrt. 2021 - 16:07

Goed idee om hier wat aan te doen. Ik wist niet dat het al vier keer in de week is. Toen ik er mee te maken had was dat meen ik nog vier keer in de maand. Hoekstra zijn idee vind ik niet meteen verkeerd. Een kortere periode met een hogere uitkering. Dat stimuleert denk ik eerder serieus werk zoeken.

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 17:57

Tuurlijk. En dat gaat Akkermans dan ook gelijk regelen, dat werk.

Rick Hofland
Rick Hofland17 mrt. 2021 - 15:33

Het is vooral interessant waarom op sommige banen door zo veel mensen wordt gesolliciteerd terwijl er tegelijkertijd heel veel banen zijn waar men de vacatures maar niet ingevuld krijgt. Vooral banen waarbij de handen vies worden zijn niet bepaald populair. Als iemand boven de 50 is hoeven we daar niet van te verlangen dat die zich nog tot zoiets als loodgieter om laat scholen, maar alles wat jonger is kan prima de mogelijkheid geboden worden om begeleid te worden naar een vakgebied waar heel veel werkgelegenheid in is. En wie dat niet wil hoeft dan ook niet 100 sollicaties per jaar te doen op vacatures waar er te weinig van zijn want die persoon hoeft ook geen uitkering te ontvangen.

5 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari17 mrt. 2021 - 17:16

Het soort baan wat blijft liggen zal ongetwijfeld precies het soort zijn wat je verwacht. Al zal het meer met het kutsalaris, de combinatie van nulurencontract en maximale beschikbaarheid, en de belabberde secundaire arbeidsvoorwaarden te maken hebben en niet dat je er vieze handjes van krijgt Het soort baan wat zich met frases als "leuke collega's" in de markt probeert te prijzen omdat ze echt niets anders te bieden hebben. Het soort baan waar jij ook niet voor uit je nest zou komen, zeg maar.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 17:53

Nou nog een overheid én werkgevers die deze begeleiding, inclusief de kosten, gaan regelen. Dus oeps, hier stopt het al.

JasDon
JasDon17 mrt. 2021 - 18:09

Raycoupe, Er zijn in Nederland heel veel regelingen om een (her)opleiding mee te financieren, of je nu 20 of 50 bent.

Mr Ed
Mr Ed17 mrt. 2021 - 18:23

Ja, uit je nest komen, dan moet een werkgever wel iets heel bijzonders aanbieden toch? Anders doen de Polen het maar, er is vast wel iets op de tv.

Marinus Calamari
Marinus Calamari17 mrt. 2021 - 23:34

@Abel "Ja, uit je nest komen, dan moet een werkgever wel iets heel bijzonders aanbieden toch?" Nee hoor, jouw "liberale" braakbal geeft alleen maar aan dat je het niet wilt begrijpen. Een gewone baan waar je gewoon van kunt leven, is dat teveel gevraagd?

Hallahan2
Hallahan217 mrt. 2021 - 15:20

De hele sollicitatieplicht stelt eigenlijk geen druk voor: 4 (of 5) standaard mailtjes per maand versturen, resultaat maakt niet uit. Als je een beetje handig bent in Office zou je er zelfs een geautomatiseerd proces van kunnen maken.

5 Reacties
Zandb
Zandb17 mrt. 2021 - 16:11

Hallahan U zegt: "De hele sollicitatieplicht stelt eigenlijk geen druk voor." (U bedoelt waarschijnlijk geen ruk. Ik heb geruime tijd - lees veel te lang - ervaren dat het geen ruk uitmaakt of je serieus werk zoekt. Ik geef toe, voor wat ik hier beweer, vindt men dat ik 'anekdotisch bewijs' aanvoer. En terecht. Maar ik kan u wel vertellen, dat het daarom niet frustrerend en vernederend is, om op z'n minst vier keer per maand een baan te vinden waar je werkelijk voor wilt gaan en om vervolgens alleen maar zonder meer afgewezen te worden. En dan ook nog eens van zo'n Hallahan een trap na te krijgen.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2021 - 16:30

@ Hallahan Jij schrijft: De hele sollicitatieplicht stelt eigenlijk geen druk voor: 4 (of 5) standaard mailtjes per maand versturen, Het is per week.

Winterdepressie
Winterdepressie17 mrt. 2021 - 17:00

@Daanouwens, "Het is per week." In een alternatief universum misschien. Het is inderdaad grofweg per maand.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 17:56

Nee hoor depressie, in de huidige unversum is het minimaal 5 stuks per week. En inderdaad, het is niet eens te controleren want ondernemingen kieperen dit soort zaken gelijk weg zonder er ook maar naar te kijken.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 22:38

Jongens niet ruziën, het verschilt per uitkering

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 15:19

Als je links rijdt en je wordt gesnapt dan ben je er bij. Dan weet je rechts is geboden. Dus werd rechts blijven rijden is algemeen gangbaar. Sancties op links rijden houden ook maar afschaffen? Alle controles afschaffen? Nou laat" de Bulgaren" maar dorsen. Het voorbeeld is inderdaad wel wat mal, maar een maatschappij zonder toezicht- waar je uiteindelijk wel terecht komt - lijkt me niet erg ordelijk, maar libertair en zelfs een tikje anarchistisch. Stel je voor dat er geen controle was op luchtvervuiling, dat je gewoon alles maar kon laten ontsnappen uit je schoorsteenpijp.. Wat zou je dan zeggen? En dit zijn maar een paar voorbeelden, ik weet er nog veel ergere.

6 Reacties
Fredje3
Fredje317 mrt. 2021 - 16:12

Probleem is dat er geen controle is. Gewoon elke maandag in een template even de geadresseerde wijzigen en sturen maar. Dat doe je 5x, kost dan misschien 5 minuten. Je kan gewoon als directeur solliciteren of meteen al 6000 euro netto per maand eisen, geen hond die er naar taalt.

Zandb
Zandb17 mrt. 2021 - 16:14

Bouwman Het is redelijk om mensen de vernedering te doen voelen, wanneer ze geen werk hebben en geen geen kans maken om werk te kunnen vinden. Maar enig idee hoe dat voelt?

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 17:59

@zandb: ik ben bang dat bouwman vooral de andere kant kent.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 20:49

Hoe kom je er bij dat er geen werk is of ze geen kans op werk maken? Er is zat werk, er is geen vakman te vinden. Er moet buiten gezocht worden om de openstaande banen, in de bouw- en onderhoudssector aan te vullen. Polen zijn hierbij zeer behulpzaam. In het onderwijs kan je ok terecht en ook in de zorg komet men handen te kort. Wie wil en kan werken heeft ruim de keus. Een ww uitkering kan buitengewoon kort zijn. Dat is geen vernedering maar juist een bemoediging. En wie niet kan werken krijgt een uitkering die niet riant is, maar die nipt voldoende is. Verder is er nog een heel toeslagen stelsel, waar 5 miljoen gezinnen een extra steuntje krijgen. Hier wordt niemand vernederd, Zandb hier wordt solidair gegeven en nooit iets teruggevraagd. Dat is inderdaad de andere kant, waar Labou terecht over spreekt.

LaBou
LaBou 17 mrt. 2021 - 22:08

Nee hoor bouwman, dat is niet de andere kant waar ik over spreek. Die kant van jou, dat is de kant van gebakken lucht voorschotelen en het onmogelijke afdwingen met de karwats.

Zandb
Zandb18 mrt. 2021 - 7:53

Bouwman Op z'n minst goed lezen en een beetje verplaatsen in een ander, van wie je weinig weet, zou ook kunnen helpen. Ik vond het vernederend, wanneer ik zeer gemotiveerd vroeg, om met medewerking van het UWV in een tak van sport, niet automatisch de mijne, een kans te krijgen te laten zien wat ik waard was. Een standaardafwijzingsbrief kon er nog net van af - soms niet eens - maar terugbellen o.i.d. zat er helemaal niet in. Begrijpelijk vind ik dat wel maar niet minder moeilijk te verteren, dat je afhankelijk bent van mensen die totaal geen interesse hebben om verder te kijken dan de formaliteit. En dat je geen kans waard bent terwijl je overtuigd bent van het tegendeel. Oh ja, en dat mensen bang zijn zich aan koud water te branden. Met behoud van ww werken met heel, heel eventueel misschien een kans om \mee te mogen solliciteren op een baan - en in ieder geval werkervaring -, was al een groot probleem vanwege blijkbaar te lastige, formele aspecten. Zelfs vrijwilligerswerk is lastig, als dat gericht is op verkrijgen van een baan. Terecht, daar niet van. Maar ik ervaar dat wel als vernedering waar 'niemand' iets aan kan/wil doen. Dat ik in de WW zat? Geen enkel probleem. En het UWV? Dat heeft mij altijd prima geholpen, al moet ik wel zeggen, dat ook daar beloftes als dat je binnen 24 uur een reactie krijgt maar uitzondering als regel was. Sommige mensen kunnen daartegen. Ik helaas wat minder.

Middenman
Middenman17 mrt. 2021 - 15:17

Typisch het vermijden van ieder risico en een negatieve houding t.o.v. de burgers die je vooral op gemeentelijk niveau ziet. Er is namelijk helemaal geen wettelijke basis voor een dergelijke sollicitatieplicht. In welke mate iemand moet solliciteren wordt per geval bepaald en er zijn ook vrijstellingen mogelijk. De algemene vuistregel is vier sollicitatieactiviteiten per vier weken. Maar dat hoeft geen brief te zijn. Het kan ook een inschrijving zijn bij een uitzendbureau, een gesprek, etc. Interessant dat ambtenaren dus overduidelijk de regels strenger maken dan ze zijn, maar bij problemen zoals de toeslagenaffaire roepen dat de politiek het vraagt. Dat is dus heel vaak absoluut niet zo.

Marc Soeters
Marc Soeters17 mrt. 2021 - 15:12

Met het zeker momentele enorme aanbod aan arbeid in Nederland op allerlei niveaus, inclusief toegang voor mensen zonder geschikte opleiding, omdat er bij het aanbod ook een scholing wordt aangeboden, is er geen enkele aanleiding zo je hakken in het zand te willen zetten. Daarbij heeft het UWV, behalve de eisen m.b.t. sollicitatieplicht waar de verplichtingen van een werkende maar een schijntje bij zijn, ook een zeer uitgebreid en gepersonaliseerd aanbod om de werkzoekende daarbij te coachen. Het is dan ook eerder zo dat de persoon waar het om gaat niet werkelijk werkzoekend is maar wel zoveel mogelijk de vruchten van de verzorgingsstaat wil blijven plukken door als werkzoekend en daarmee rechthebbend geregistreerd te willen staan.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt17 mrt. 2021 - 15:41

"Met het zeker momentele enorme aanbod aan arbeid in Nederland op allerlei niveaus,....." Sodeju. Wat ben jij blind zeg. 1 - Wat dacht je hiervan (Juni 2020): De werkloosheid in Nederland is, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder was dat nog 3,4 procent. 2 - Hoe het gaat in de realiteit, word je voorgelegd. En dat negeer je volkomen. "Daarbij heeft het UWV......... ook een zeer uitgebreid en gepersonaliseerd aanbod om de werkzoekende daarbij te coachen." Daar merken die werkzoekenden anders weinig van.

Marc Soeters
Marc Soeters17 mrt. 2021 - 15:55

@vdbemt Om te beginnen is ±5% werkloosheid al getuige van een prima economisch klimaat in een land, laat staan onder de 4% waarbij juist eerder van een probleem aan de aanbodzijde van arbeid sprake is omdat vacatures niet vervuld kunnen worden door een tekort aan daarvoor juist geschoold personeel. Dat er zelfs tijdens de coronacrisis nog steeds sprake is van een zeer lage werkloosheid zegt iets over het zeer rooskleurige Nederlandse arbeidsaanbod als gevolg van een florerende economie die in potentie nog sterker zal zijn. Die klagende werkzoekenden waar je het over hebt is een zeer klein maar hardnekkig klein deel van de overmaat, inclusief vijftigplussers, die binnen jaar alweer werk hebben. Klagers heb je altijd.

vdbemt
vdbemt17 mrt. 2021 - 18:02

@Soeters. Dat zeg ik: wat ben jij blind.

Marinus Calamari
Marinus Calamari17 mrt. 2021 - 20:55

“Daarbij heeft het UWV……… ook een zeer uitgebreid en gepersonaliseerd aanbod om de werkzoekende daarbij te coachen.” Heb ik ook mee te maken gehad na de vorige crisis. Het zal nu nog wel een stuk slechter zijn dan het toen was.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 22:34

LOL Het UWV heeft niet eens een knap werkend portaal (lees: dramatisch), en er is helemaal nix gepersonaliseerd. Zoals altijd weer feitenvrij gelul uit de rechterhoek met een rottig wantrouwend ondertoontje t.o.v. mensen met pech. Veruit de meeste mensen zijn letterlijk in de rouw als ze hun baan kwijt raken. De mallemolen waar ze vervolgens in terecht komen helpt maar heel weinig mensen verder

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn17 mrt. 2021 - 15:12

Alfred, het is volgens mij vier tot vijf keer per maand. Kijk even onder “Je moet solliciteren” in het linkje. https://www.cnv.nl/werk-en-inkomen/werkloosheid/plichten-bij-een-ww-uitkering/ Heb een kennis die door zijn werkgever na een lang proces dat vier jaar (!) duurde ontslagen is wegens vermeend plichtsverzuim. De werkgever heeft hierin niet geschroomd collega’s van de beste man bij de rechtbank onder ede valse verklaringen te laten doen. Zo verklaarde iemand dat mijn kennis bij een bepaalde bijeenkomst aanwezig was en ook daar ook het vermeende wangedrag had vertoond. Maar mijn kennis was daar nooit geweest! Maar het was inmiddels een aantal jaren terug en dat was niet meer te bewijzen, te meer mijn kennis geen partner heeft en dus ook geen getuige dat hij die dag gewon thuis was. Het zal u gezien het debacle bij de belastingdienst m.b.t. de toeslagen niet verbazen dat deze casus ook een redelijk groot overheidsapparaat betrof. Maar nu om een kort verhaal lang te maken: mijn kennis is 64, wordt tot aan zijn pensioen doorbetaald door de werkgever (maar niet 100% maar een stuk minder) en moet ook solliciteren. Hij vult altijd in dat hij vier tot vijf ‘netwerkgesprekken’ per mand heeft gehad en dat wordt ook goedgekeurd. Dus er is geen werkgever die een sollicitatiebrief van hem ontvangt...

4 Reacties
vdbemt
vdbemt17 mrt. 2021 - 15:48

Goed. Dan geef je 1 (één) voorbeeld van iemand die niet hoeft te schrijven. Maat wel MOET solliciteren. En hij geeft dat aan in de vorm van 'netwerkgesprekken'. Gelukkig, scheelt dat de werkegevers ieder wel 1 brief. Toch, het geheel overziend, plus het feit dat de man nooit aangenomen zal worden: hoe achterlijk is dit?

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn17 mrt. 2021 - 16:07

@ bemt Heb hierover nog geen mening gegeven, maar OK dan, dit is volstrekt krankzinnig. Wie neemt een bij de overheid op non-actief gestelde man van 64 aan? Laat zo iemand toch met rust! Op een ander groot blog heb ik een feuilleton in vele delen gelezen van iemand die een aantal jaren bij het UWV als systeemanalist had gewerkt en de heren rezen je te berge. Machtsmisbruik, onkunde en vooral geldverspilling in het kwadraat waren de kernwoorden. Geef Alfred dus volkomen gelijk al waren zijn berekeningen bij het onderwerp elektrisch vliegen beter.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2021 - 16:35

@ Het schrandere konijn Jij schrijft: Alfred, het is volgens mij vier tot vijf keer per maand. In de participatiewet 5 maal per week. Oud artikeltje: https://www.ad.nl/rotterdam/zestigplussers-in-de-bijstand-hoeven-niet-meer-te-solliciteren~a1abfea3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F Die wethouder Moti heeft die vrijstelling voor 60 plussers nog steeds niet geregeld. Het mag niet volgens de participatie wet. WW is inderdaad 5 per maand.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 22:27

Ja de overheid is zelf ook een hele fijne werkgever...not...niet meer in elk geval. Heb bij de Gem. A'dam na 2015 (na immense reorganisatie) ook vervelende ervaringen gehad. Maar toen ik er nog zat heb ik ook vaak P&O-taken gedaan, en inderdaad kreeg je dan op verschillende functies dezelfde brieven van dezelfde persoon. Zeker als daar veel niveau-verschil tussen zit ben je gewoon niet meer geloofwaardig

Ivan61
Ivan6117 mrt. 2021 - 15:06

Ik heb destijds mijn werkcoach helemaal gek gemaakt. Huisarts, burgemeester, kraamzuster, noem maar op. Ongeveer 50 mails per week. En ik verplichte hem om dat samen met mij bij te staan. Hij kreeg centen daarvoor nota bene, Na 4 weken smeekte hij mij om te stoppen. Maar ik ging stug door. Dat was bij UWV. Ik praat over 10 jaar geleden en situatie is erger dan toen. De regering moet eigenlijk deze toko opgeven die dient nergens voor.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt17 mrt. 2021 - 15:50

Het is absurd. Allemaal niet nodig (en dus dan mogelijk een organisatie als het UWV op te heffen danwel veel kleiner te maken, en goedkoper) als er een basisinkomen zou zijn.

Tom Lucassen
Tom Lucassen17 mrt. 2021 - 19:03

vdBemt; steeds meer partijen willen een vorm van een basisinkomen. Of via een negatieve inkomstenbelasting (D66, CU bv) of anders (Volt, GroenLinks)

HarrieV2
HarrieV217 mrt. 2021 - 14:52

Ik zit (helaas) in de WW. 4 à 5 brieven per week als eis is niet correct. In ieder geval niet als eis van het UWV. De eis is één op het krijgen van werk gericht actie per week. Dat kan zijn een sollicitatie, maar ook een netwerkgesprek of een actie zoals bv het inschrijven bij een uitzendbureau. Ik stuur in ieder geval niet zomaar brieven uit. Ik kom aan meer dan voldoende acties door gewoon de diverse site in de gaten te houden en te reageren als er een fit lijkt te zijnen door een goed LinkedIn profiel te hebben. Ik word in ieder geval genoeg benaderd. Helaas helpen leeftijd en de corona situatie niet mee.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 mrt. 2021 - 15:10

Zelfs al zit ik er 50% naast, Dan is het nog ridicuul, staat in mijn artikel. Al zit ik er 75% naast is het belachelijk.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 15:20

Dat je type doorgaan tot het bittere einde bent, mevrouw, ach je bent een van de velen.

Bouwman2
Bouwman217 mrt. 2021 - 15:33

Meneer Blokhiuzen, u moet HarrieV niet zo wegduwen. Hij corrigeert u even op zijn ervaring. En dan reageert u bozig en zegt u eigenlijk, ik heb toch gelijk en u gaat niet op de inhoud van wat Harrie zegt in. . Zo komen we er dus niet. Leest u even wat ik schrijf over milieu vervuiling en controle daarop. Niemand kan zonder toezicht. En aantonen dat je brieven schrijft valt onder toezicht. Als ik geen toezicht houdt op mijn kat zit ie hier gewoon zelf hele verhalen te typen dat eigenwijze beest. . Schrijft u even terug, dan komen we waar we moeten zijn. Tenzij.......

steen15000
steen1500017 mrt. 2021 - 15:57

Als ex personeelslid van het UWV heeft u gelijk: één sollicitatieactiviteit per week is voldoende. Deze moet ruim worden geïnterpreteerd; zelf een medische keuring door de werkgever geldt als een activiteit. Ik wil wel opmerken als je niet voldoet aan deze verplichting volgt een sanctie van een vermindering van de uitkering van 20% gedurende 13 weken. Dat wordt dus 3 maanden voedselbank als je geen reserve hebt en hoge vaste lasten. Voor 2007 was dat anders. Toen kreeg je eerst een waarschuwingsbrief. Bij een volgende inactiviteit een sanctie van 5% gedurende 4 weken. Ik vond de verhoging (het dertienvoudige) toen schandalig. TIP als je niet hebt gesolliciteerd: gewoon een fake werkgever opgeven. De beambte WW heeft helemaal geen tijd om al die sollicitaties na te trekken. Daar is veel te veel op bezuinigd! Die zit in de tredmolen om zoveel uitkeringen vast te stellen.( geen leuke baan hoor! )

Hakkepuf
Hakkepuf17 mrt. 2021 - 14:51

Misschien eens bij een uitzendbureau binnen lopen? Dan is er vast wel werk in de kas, bij de groentensnijder of in het distributiecentrum. Er werken hier meer dan 400.000 Polen, Roemenen etc.. Ze doen allemaal eenvoudig werk. Wanneer je 'in between jobs' bent, is het toch geen probleem om een poosje onder je kunnen te werken? In de tussentijd kun je dan solliciteren op een job die beter bij je past.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 mrt. 2021 - 15:15

Daar gaat mijn artikel niet over. Heeft u overigens meegekregen dat je verplicht bent om je om te schrijven bij uitzendbureaus? Dus dat gebeurt al. Ik hoop oprecht dat we het bij dit onderwerp kunnen houden en dat we er geen zaken bijslepen.

Karingin
Karingin17 mrt. 2021 - 22:03

Zucht...altijd hetzelfde liedje. Het feit dat je dit waarschijnlijk al jaren roept en er blijkbaar niemand op 't idee kwam daar werk van te maken (kuch), zou je toch iets moeten zeggen

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 mrt. 2021 - 14:49

"Mijn advies: overheid, stop die idioterie." Kan het hier alleen maar volmondig mee eens zijn!

Zapata
Zapata17 mrt. 2021 - 14:47

/Zullen we de ridicule sollicitatieplicht nu eens aanpassen?/ Nee, de aankomende vier jaar niet. We krijgen dezelfde regering van de afgelopen vier jaar. In 2025 nog maar eens proberen.

2 Reacties
Middenman
Middenman17 mrt. 2021 - 15:18

Dit heeft niets met de regering te maken, ook al zou je dat graag willen. De wet vraagt namelijk helemaal geen vier - vijf brieven per week. Er is zelfs helemaal geen harde regel voor de frequentie in de wet.

vdbemt
vdbemt17 mrt. 2021 - 15:42

@Middenman. Oké. Volgens jou is het geen wet. Maar wet of niet. De uitkering wordt WEL gekort als men zich er niet aan houdt.