We hebben een nieuwe staatssecretaris Financiën: Tjebbe van Oostenbruggen (NSC). Op hem valt veel af te dingen, maar laten we het eerst hebben over zijn kortelings afgetreden voorganger Folkert Idsinga.
Merkwaardig hoe mild de media de afgelopen week oordeelden over deze voormalige Zuidasser. Want Idsinga lijkt een soort Arthur Docters van Leeuwen. Ooit kon die het moeilijk verdragen dat hij op de VVD-kieslijst voor de Tweede Kamer lager stond dan zijn vroegere ‘ondergeschikte’ Fred Teeven.
Als een van de vroegere koningen van de Zuidas meende Idsinga dat hij in de Tweede Kamerfractie van de VVD (nr 33 op de lijst) werd ondergewaardeerd. Hij stapte over naar de NSC, werd staatssecretaris Financiën, maar kon het volgens insiders niet verkroppen dat zijn voormalige partijgenoot (nr 12) minister Eelco Heinen hem niet als gelijke behandelde.
Zelf suggereerde koning Idsinga dat hij aftrad omdat Wilders via hem wraak wilde nemen op zijn tijdelijke fractieleider Nicolien van Vroonhoven. De zakelijke belangen had hij volgens de regels ‘op afstand’ gezet en hij wilde daarom ook niet aangeven in welke beursgenoteerde bedrijven hij aandelenbelangen heeft, immers een ‘privéaangelegenheid’.
Volgens de media valt Idsinga weinig te verwijten. Hij zou immers juridisch gezien geen regels hebben overtreden. Maar dat is nu precies het probleem met Zuidassers: ‘het kan en het mag, dus discussie gesloten’.
Journalisten kunnen daarnaast een ethisch perspectief op Idsinga’s gedrag hanteren. Een bewindspersoon in de financiële sfeer zou een transparante voorbeeldfunctie moeten hebben voor de burgers en evenmin zijn partij beschadigen door een toevlucht te zoeken in zogenaamde privéaangelegenheden.
Wat doen Zuidassers eigenlijk? Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat rijke Nederlanders zo weinig mogelijk belasting betalen. Dus als u weer eens klaagt over ‘op kosten van de belastingbetaler’, dan heeft u het over burgers als u en ik. Wij brengen de belastinggelden op, de klanten van Idsinga nauwelijks, net als het staatshoofd.
Merkwaardig genoeg stuit deze grove ongelijkheid op weinig verzet in de samenleving en de politiek. Een Rotterdamse miljardairsfamilie bijvoorbeeld ontwijkt belastingen, maar zowel een kunstpaus als een PvdA-burgemeester vindt dat geen bezwaar omdat zij een paar miljoen aan kunstinstellingen doneert.
Maar onlangs klaagden de Kamerleden Maatoug en Stultiens (GL/PvdA) over de totale dominantie van de Zuidas in de feedback op de nieuwe belastingplannen. Ngo’s, vakbonden, wetenschappers en consumentenorganisaties komen daar niet tussen. In de lobbycratie Nederland worden uiteraard slechts de grote spelers gehonoreerd. Zo mogen maatschappelijke organisaties van minister Klever geen geld meer uitgeven ‘aan lobbyen voor de belangen van het mondiale Zuiden’.
Vergeet ook niet de politieke macht van de Zuidassers. Wanneer KLM een kort geding tegen de staat voert omdat ze wil blijven groeien, komt de multinational met een peloton advocaten. De staat kan dat soms nog wel hebben, maar lagere overheden als provincies, gemeenten en waterschappen schrikken vaak terug voor hoge proceskosten. Zij treffen een schikking of zien zelfs af van hun voorgenomen beleid.
In een vergelijkbaar benarde positie verkeren belangengroepen van burgers in conflicten met bedrijven, dikwijls met nog minder geld tot hun beschikking. Ook progressieve advocaten kosten geld.
Laten we het maar niet hebben over de accountants van de Zuidas, die tegenwoordig vooral met examenfraude worden geassocieerd.
Wat is een eigenlijk een beursgenoteerd bedrijf? Als klant van zo’n bedrijf zijn u en ik een quantité négligeable, net als de werknemers. Want het gaat louter om aandeelhouders en hun dividenden. Daarop worden de managers afgerekend. Een enkele keer meent een CEO rekening te moeten houden met de omgeving, met maatschappelijk belang, met duurzaamheid. Dat zijn veel te dure hobby’s, dus zij of hij wordt fluks af geserveerd.
De inkoop van eigen aandelen is een beproefde truc van beursgenoteerde bedrijven. Daarmee kan de winst over minder aandeelhouders worden verdeeld. De prijs van een aandeel stijgt. Zo keren ze belastingvrij geld uit aan hun aandeelhouders.
Verder gebruiken beursgenoteerde bedrijven – met dank aan de Zuidassers – een maas in de wet waardoor ze al jaren miljarden euro’s winst aan aandeelhouders uitkeren zonder dat daar belasting over wordt betaald. Om er een paar te noemen: OCI, AkzoNobel, TomTom en Ahold.
Heeft u een persoonlijke bonuskaart van Albert Heijn en bespaart u daarmee jaarlijks maar liefst vijfhonderd euro? Peanuts voor een gemiddelde Ahold-aandeelhouder.
Zie ook de manager van een private-equity fonds die een lager belastingtarief heeft dan zijn schoonmaker. De laatste heeft namelijk geen prestatiebonussen die hij kan maskeren als beleggingen (belast 33 procent in plaats van 50).
Natuurlijk bracht niet iedere Zuidasser zijn studententijd al coke snuivend door in sociëteit en dispuutshuis en zijn ze niet allen principeloze veelverdieners. Er zitten zelfs een paar idealistische activisten tussen. Maar deze vreemde vogels moeten wel uitkijken voor hun baan. Zoals ook niet alle aandeelhouders louter uit zijn op een optimaal dividend. Er bestaan kleine minderheden die maatschappelijk belang en duurzaamheid vooropstellen. De rest wil hun daarom via allerlei procedures het stemrecht ontzeggen.
Intussen is in ons gave landje dit jaar weer een record aan dividend uitgekeerd, terwijl de kloof in vermogens navenant groeide.
Sommige complotdenkers stellen dat wij in feite door Zuidassers en aandeelhouders worden geregeerd. Neen, het is de overheid die hun daartoe de afgelopen decennia telkens weer heeft gefaciliteerd, via allerlei neoliberale wetten en regels. Ja, ook kabinetten waaraan de PvdA en D66 deelnamen. Zij het met een tikkeltje minder enthousiasme dan de VVD.
Want dat is de partij van de aandeelhouders. Bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar bleef de VVD alleen in de villadorpen de grootste. Daar weten ze waar hun geld veilig is en ‘toevalligerwijze’ is de minister van Financiën een VVD’er.
Denk aan Mark Rutte aan het eind van zijn carrière in een van zijn sporadische uitingen van zelfkritiek: ‘Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is de dividendbelasting af te schaffen.’
Trouwens, over Van Oostenbruggen hoeven VVD’ers zich geen zorgen te maken. Het vermogen van deze voormalige ondernemer wordt namelijk door Quote op ruim 70 miljoen euro geschat. Dat heeft hij niet geërfd, want in 2019 stond hij in de ‘Quotes Top 100 Selfmade Miljonairs’.
Van het rijkste Kamerlid naar de rijkste bewindspersoon.
”Zo mogen maatschappelijke organisaties van minister Klever geen geld meer uitgeven ‘aan lobbyen voor de belangen van het mondiale Zuiden’.”
Dat mag prima maar dan van eigen geld. We moeten toch niet willen dat de overheid lobby clubs financieert of wat?
We betalen aan de ene kant met zijn allen voor fossiele subsidies en aan de andere kant voor partijen die hier processen tegen aanspannen. Waar is DOGE als je het nodig hebt.
@RobbinT: Een taak van de overheid is het organiseren van zijn eigen tegenmacht: je moet zorgen dat burgers en groepen, ook als die minder kapitaalkrachtig zijn, in staat zijn hun belangen te behartigen: ook de stem van de zwakste moet zodanig worden gesterkt dat die gehoord word. Daar hoort ondersteuning van belangengroepen bij. Anders is het altijd de sterkste, en heel vaak de rijkste, die wint. En geloof me, de lobby voor ontwikkelingshulp is beslist niet de rijkste en de sterkste.
Als veel mensen eens "precies" wisten wat voor inmense bedragen er elke keer worden uitgekeerd, aan toch al grootvermogenden, die dankzij dubieuze constructies en uiteindelijk (indirect) ten koste van veel sociale voorzieningen dan zouden velen helemaal geen zin meer hebben om nog hun bed uit komen om voor een normaal salaris de hele dag te hard te werken.
Sterker nog ik denk dat er velen ongelovelijk kwaad zouden worden, en er velen zouden gaan demonstreren.
Maar vooralsnog gaat de publieke woede naar verwarde schooiers, die winkediefstallen plegen of arme uitkeringsgerechtigen die ten onrechte een paar tientjes te veel hebben ontvangen,of demonstanten die wegen bezetten omdat het milieu naar de knoppen gaat waar ook een direct verband ligt met deze instellingen.
Niet voor niets kopen de grote financieele instellingen de allerslimste studenten ( die met studieschulden zitten) weg bij de gerenomeerde universiteiten, en vooralsnog lukt het ze zo om buiten de (ongewenste) aandacht te blijven.
Kan ook allebei of niet?
Heb een gewone baan maar door spaarzaam te leven ook een aardig vermogen. Mag dat maandelijks ook wat opleveren of had ik het beter meteen uit kunnen geven aan rotzooi en vliegreisjes?
dan zouden velen helemaal geen zin meer hebben om nog hun bed uit komen om voor een normaal salaris de hele dag te hard te werken.
Het lijkt mij sowieso een goed idee om dit smerige, tot in de kern corrupte systeem te boycotten.
@Robbin T
Natuurlijk prima dat je een baan hebt en ook spaarzaam leeft......gefeliciteerd.
Maar dat wil niet zeggen dat er ruspjes nooit genoeg via ingewikkelde constructies de Nederlandse overheid (dus heel belangrijke voorzieningen) steeds armer maken, omdat ze niet een miljoen maar miljoenen prive willen bezitten.
Waarom zou jij die mensen willen verdedigen?, in de wetenschap dat je met die al die weggesluisde miljoenen ook veel problemen kan oplossen die voor veel mensen van levensbelang zijn?
Ik begrijp echt de logica niet..............................
het punt was dat de kamer selectief was in haar opstelling.
Eerdere bewindspersonen hadden ook aandelen, ook bij financiën, en hebben deze op dezelfde manier op afstand gezet. Dat was toen prima. Daarnaast is vrijwel elke Nederlander aandeelhouder.
Als de kamer echt wil dat er meer transparantie komt en aandelen bezit openbaar wordt dan moet de kamer het initiatief nemen om die regels aan te passen. Maar dat hebben ze de afgelopen jaren niet gedaan. Dat maakt de huidige opstelling wat gratuit en selectief.
Geen enkele persoon die in de politiek gaat is een politiek neutrale speler.
Boeren, vakbondspersonen, personen uit een achterstandswijk, beroepspolitici niemand is politiek neutraal.
Als we niet uitkijken gaan we Amerika achterna waar de politiek louter bestaat uit miljonairs en miljardairs die totaal vervreemd zijn van de samenleving, en vooral hun achteban dienen.
Wat u zegt is socialistisch. Vroeger stemden laagbetaalde arbeiders op een socialistische partij: de PvdA.
Nu maakt Wilders ze wijs dat Nederland overloopt van doodenge migranten, en dat hij daar wat aan gaat doen. Dus stemmen ze massaal op Wilders voor een rechts beleid.
Maar dat is ook goed voor de rijken en slecht voor de armen.
Uit pure xenofobie kiezen ze voor Zuidasbeleid, want ze snappen de koppelverkoop niet.
Overigens schept de Zuidas z'n eigen werkgelegenheid want de belastingen worden nominaal verhoogd, vooruitlopend op alle aftrekposten.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Dat procederen tot je een ons weegt, daar zijn de verschillende overheden zelf ook heel goed in, maar dan natuurlijk tegen de gewone burger en de mazen van de wet? Die zijn te danken aan mensen die beslissingen maken die eigenlijk heel dom zijn. De overheid wil het leven van burgers heel erg onmogelijk maken en verzint daarop steeds ingewikkelendere wetten die zij uiteindelijk zelf ook niet meer snapt. De mensen die het verzinnen of het echt goed snappen gaan niet bij de belastingdienst blijven werken, maar laten zich voor het 10 of 100-voudige inhuren door bedrijven waardoor je over het algemeen gezien belastingdienstmedewerkers overhoud die er niet zoveel van snappen. Eigenlijk zoals het bij de gehele overheid werkt. Echt slimme bestuurders gaan voor bedrijven werken waar ze veel meer mee verdienen zodat we alleen nog maar prutsers overhouden.
Uw definitie van "mensen die het goed snappen" ( lees puur gaan voor het financieele eigenbelang) begint inmiddels vrij achterhaald te worden gezien de omstandigeheden in de wereld.
Door al deze zogenaamd " slimme" mensen wordt de algehele samenleving steeds corrupter,agressiever en verloederder.
We hebben keihard mensen nodig die een morele en emphatische slimheid bezitten ipv kortzichtige en primitieve slimheid.