Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Schokkend: Zuid-Hollandse zwanen stelselmatig uitgemoord

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16725134122_b13e8310cf_z
In Zuid-Holland is een strijd gaande tussen een dierenarts en de plaatselijke jagers. Jagers hebben een ontheffing gekregen om zwanen af te schieten, maar volgens dierenarts Saskia van Rooy is dat volstrekt onterecht. Zij vecht al jaren tegen het onnodig vangen en schieten van zwanen. Eenvandaag zendt woensdag een reportage uit over de kwestie. Waarschuwing: de beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.
‘Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord’, vertelt Saskia van Rooy in de reportage. De prachtige vogels worden met duizenden afgeschoten omdat ze voor overlast zouden zorgen, aldus de jagers die een ontheffing hebben gekregen van de provincie Zuid-Holland om de zwanen af te schieten. Het afgelopen jaar betaalde de provincie ook 4000 euro aan boeren die schade zouden hebben geleden door de zwanen.
Maar dierenarts Van Rooy is het daar niet mee eens. Zij zegt dat er helemaal geen sprake is van overlast. Eenvandaag ging op onderzoek uit en ontdekte ook dat amper sprake is van overlast.
Zwanendriften Van Rooy uitte eerder ook kritiek op de misstanden bij zwanendriften. In mei vorig jaar besteedde EenVandaag uitgebreid aandacht aan dit zwanendriften, een vorm van zwanen houden. Zwanendrifters vangen de grote vogels en knippen vervolgens een stuk van het vleugelbot af waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Leewieken heet dat. De geleewiekte zwanen worden gehouden in de vrije natuur, hun jongen worden voor grof geld verkocht. Vanaf 1 juli dit jaar is zwanendriften in Nederland verboden.
Update woensdag 18:30
Naar aanleiding van de beelden die Eenvandaag woensdag online zette, gaat de politie onderzoek doen naar de zwanenjacht in het Groene Hart.
Lees ook  de longreed die Eenvandaag vandaag over het onderwerp op haar site plaatste of luister het interview op radio Eenvandaag.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Minoes2
Minoes225 feb. 2016 - 4:13

Waar blijft de PVV?

Jeremia
Jeremia24 feb. 2016 - 10:07

Beelden liegen niet, en hier blijkt maar weer uit dat jagers niets anders dan sadistische psychopaten zijn die via intimidatie en geld veel invloed in de politiek weten te verkrijgen. Net als sommige criminele organisaties.

Freeman2
Freeman224 feb. 2016 - 9:26

Onze supermarkten puilen van het voedsel doch moeten deze psychopaten en tevens perverselingen (betreft dwangmatige gewelddadige neurosis) dieren blijven afknallen met zware mishandeling erbij om er plezier van te hebben. Superdecadentie is niet enkel op een plek te vinden.

Bert Vlierman
Bert Vlierman24 feb. 2016 - 8:52

Wat door de meeste verdedigers van de zwanendrifters over het hoofd wordt gezien, is dat de manier waarop deze natuurliefhebbers te werk gaan, ronduit schokkend is en gelijk staat aan dierenmishandeling. Daarbij is hun stijl van communiceren weerzinwekkend. Natuurlijk spreken ze, net als de jongens van 'piemel d'r in', herldere taal omdat ze hun problemen niet zo goed onder woorden kunnen brengen. Maar iets meer dan een onsje minder, dat zou geen kwaad kunnen. En Horige: Elk jaar een nestje van 10 zwanen fokken en dan zeggen dat driften moet kunnen omdat je anders een probleem hebt, is dat niet heel eenvoudig?

3 Reacties
Nick Ros
Nick Ros24 feb. 2016 - 9:32

Je kunt zo'n nest ook reduceren tot 2 of 3 eieren, door deze eieren te verwijderen of lek te prikken.

Horige
Horige24 feb. 2016 - 20:15

Ik heb nooit gevraagd dat een drifter zo een stel zwanen in mijn sloot dumpt. Elk jaar zit ik in de stront en agressie van die beesten. En de drifter elk jaar de zwanen vangen. Ze dulden niemand en zijn agressief als ze jongen hebben. Als er iemand eieren wilt schudden veel succes. Ik begin er niet aan. Ik ben niet levensmoe. Ik heb trouwens nog een bedrijf door de crisis te leiden. Misschien iets voor jou in de sloot Bert Vlierman? 12 zwanen met de garantie dat je er over 10 jaar 200 heb.

Acid Prune
Acid Prune25 feb. 2016 - 13:42

@horige het zijn geen ganzen als de kuikentjes volwassen zijn worden ze verstoten om zelf een andere sloot te vinden

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!24 feb. 2016 - 7:43

"hun jongen worden voor grof geld verkocht" - Huh? Wie heeft daar en waarom grof geld voor over? En waarom zijn er geen zwanenboerderijen die dit groter aanpakken als er wat centen zijn te verdienen? (zover ik weet dan). Al vaker uitzendingen over geweest en nog steeds niet aangepakt? Die gingen ook over dat de drifters een vervelend clubje is die klagers bedreigen e.d. Politie zou hun het hand boven het hoofd houden en alleen wat doen met de aangiftes van de drifter tegen de bewoners ipv andersom. Maar goed, het is dus per 1 juli opgelost dit jaar. Gelukkig want het klonk allemaal niet echt diervriendelijk.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune25 feb. 2016 - 13:49

[Wie heeft daar en waarom grof geld voor over?] - Restaurants [En waarom zijn er geen zwanenboerderijen die dit groter aanpakken als er wat centen zijn te verdienen?] -Omdat zwanen niet in groepen gehouden kunnen worden en met name waterplanten eten . Je zou dus een groot meer moeten hebben om ze te houden . Dat kan niet uit daarom hebben zetten ze zwanen weer in het wild uit die ze dan wel leewieken opdat ze niet weg kunnen vliegen .

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 feb. 2016 - 23:06

@spitjm Dat jagers het liefst schieten op alles wat beweegt, dacht ik ook. Tot een paar dagen terug. In het Duitse Munster is een roedel wolven gesignaleerd. Minister Stefan Wenzel van 'die Grünen' (!) wil de wolven laten doodschieten. Helaas voor onze groene minister willen de jagers in Duitsland (bij monde van Jägerschaftsverbandspräsident Damman-Tamke die in de Landtag de CDU vertegenwoordigd) niet aan deze executie meewerken.(http://www.nwzonline.de/politik/niedersachsen/den-problem-wolf-von-munster-schiessen-nicht-mit-uns_a_6,1,194991711.html) De groenen willen wolven doodschieten, maar CDU-jagers hebben daar geen zin in! De hetze tegen wolven, ingezet na 'Roodkapje' van de Duitse sprookjesvertellers Grimm, heeft de jagers in Duitsland kennelijk aan het denken gezet.

3 Reacties
Sol Invictus
Sol Invictus24 feb. 2016 - 8:11

"Minister Stefan Wenzel van ‘die Grünen’ (!) wil de wolven laten doodschieten." ik heb het gelezen. de wolf had een moeder met kinderwagen gevolgd, zo heet het. de 'jagers', bij monde van voorzitter en tevens CDU politicus, stellen dat de wolf onder het natuurbeschermingsrecht valt, niet het jachtrecht. Het argument is niet moreel maar juridisch. De minister (Groenen) laat onderzoek (auw, gemeenschapsgeld) doen naar de beste manier om de wolf te verwijderen, en wil het slechts in het uiterste geval laten doodschieten. Er is geen bevel gegeven aan de jagers dit te doen. Er valt dus vooralsnog ook weinig te weigeren door de jagers. het gaat ook niet om een roedel wolven, maar om 1 wolf. dat is wat er -wel- staat in de door jou verschafte link.

Acid Prune
Acid Prune25 feb. 2016 - 14:01

In Duitsland is er 1 jager per vierkante kilometer (afgerond) in Nederland 1,5 (afgerond) Besef hierbij hoeveel van de Nederlandse grond bebouwd is in verhouding met Duitsland en je begrijpt: het is dringen geblazen in Nederland. Denk dat dat ook verklaart dat ze in Nederland zo graag alles willen afknallen ; ze krijgen amper de kans .

Acid Prune
Acid Prune25 feb. 2016 - 14:12

En dit zal ook wel een rol spelen http://www.parool.nl/binnenland/aantal-jagers-in-amsterdam-neemt-snel-toe~a3558283/

crumb2
crumb223 feb. 2016 - 22:14

Wat een lafhartige sadistische ploert. Eerst dat beest uit de lucht knallen en hem dan, terwijl hij nog leeft, bij de kop optillen en over z’n schouder hangen. De schoft neemt niet eens de moeite het dier eerst uit z’n lijden te helpen maar laat’m langzaam stikken. Goedkoper dan er nog een schot hagel aan verspillen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2016 - 21:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune24 feb. 2016 - 10:24

de nieuwe godwin

Moeder Pietje
Moeder Pietje24 feb. 2016 - 21:41

Zo een Dhimmi uitspraak kan je ook echt alleen maar van een Groen Linkser verwachten. Vreselijk, deze beelden. Mijn bloed kookt.

msj_meijerink
msj_meijerink23 feb. 2016 - 20:50

We schieten toch ook geen mensen af in zogenaamd over bevolkte gebieden? Want dan kan je in iedere grotere plaats in de binnenstad flink voor Terminator spelen. :(

Horige
Horige23 feb. 2016 - 20:49

Op mijn bedrijf ben ik gelukkig met een zwanen koppel. Uitgezet door een Zwanendrifter. Elk jaar krijgen ze tussen de acht en 10 jongen. En brengen ze ook elk jaar allemaal groot. Elk jaar werden de jongen net na de winter gevangen door een zwanendrifter. Nu mag dit niet meer. Dit wordt een mega probleem. binnen een paar jaar is er een overbevolking van deze vogels. Het koppel wat bij mij zit,zit er al tussen de 12 en 16 jaar. Als iemand nog zwanen zoekt. Bij mij gratis af te halen alle 12.

mordicant
mordicant23 feb. 2016 - 20:15

Moet je in de zomer maar op het Veluwemeer gaan kijken... daar kun je bijna met droge voeten over de duizenden zwanen van de ene oever naar de andere lopen. O,o

Correl2
Correl223 feb. 2016 - 19:16

Dat dit nog kan en niet beter gereguleerd wordt. Mijn bloed kookt.

Nick Ros
Nick Ros23 feb. 2016 - 19:01

Breng maar een mannetjes zwaan naar Uden. Daar zwemt eenzaam en alleen een zwaan, waar de mannelijke partner vorig jaar van is overleden aan hartfalen, volgens de dierenarts.

Sol Invictus
Sol Invictus23 feb. 2016 - 18:59

Jagers, dat zijn toch die mensen die allerlei slechte argumenten voor de jacht weten aan te dragen, maar nooit naar waarheid zeggen dat ze het gewoon leuk vinden om met altijd-raak hagel op levende wezens te knallen?