Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend: Zuid-Hollandse zwanen stelselmatig uitgemoord

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
16725134122_b13e8310cf_z
In Zuid-Holland is een strijd gaande tussen een dierenarts en de plaatselijke jagers. Jagers hebben een ontheffing gekregen om zwanen af te schieten, maar volgens dierenarts Saskia van Rooy is dat volstrekt onterecht. Zij vecht al jaren tegen het onnodig vangen en schieten van zwanen. Eenvandaag zendt woensdag een reportage uit over de kwestie. Waarschuwing: de beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.
‘Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord’, vertelt Saskia van Rooy in de reportage. De prachtige vogels worden met duizenden afgeschoten omdat ze voor overlast zouden zorgen, aldus de jagers die een ontheffing hebben gekregen van de provincie Zuid-Holland om de zwanen af te schieten. Het afgelopen jaar betaalde de provincie ook 4000 euro aan boeren die schade zouden hebben geleden door de zwanen.
Maar dierenarts Van Rooy is het daar niet mee eens. Zij zegt dat er helemaal geen sprake is van overlast. Eenvandaag ging op onderzoek uit en ontdekte ook dat amper sprake is van overlast.
Zwanendriften Van Rooy uitte eerder ook kritiek op de misstanden bij zwanendriften. In mei vorig jaar besteedde EenVandaag uitgebreid aandacht aan dit zwanendriften, een vorm van zwanen houden. Zwanendrifters vangen de grote vogels en knippen vervolgens een stuk van het vleugelbot af waardoor ze niet meer kunnen vliegen. Leewieken heet dat. De geleewiekte zwanen worden gehouden in de vrije natuur, hun jongen worden voor grof geld verkocht. Vanaf 1 juli dit jaar is zwanendriften in Nederland verboden.
Update woensdag 18:30
Naar aanleiding van de beelden die Eenvandaag woensdag online zette, gaat de politie onderzoek doen naar de zwanenjacht in het Groene Hart.
Lees ook  de longreed die Eenvandaag vandaag over het onderwerp op haar site plaatste of luister het interview op radio Eenvandaag.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.