Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Zuid-Europa smacht naar toeristen maar komen ze ook?

  •  
16-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
48746221097_afa459733e_k

© cc-foto: Andy Rothwell https://flic.kr/p/2hgx8eT

Worden er deze zomer nog vakantiereizen gemaakt? Nieuwsuur verkent in een reportage de mogelijkheden. Verre reizen naar andere continenten zijn vooralsnog uit den boze maar in Europa openen zich perspectieven. Of wordt er gekozen voor vakantie in eigen land? Aan de creativiteit zal het niet liggen. In de reportage is onder meer te zien hoe kampeerders voor hun eigen sanitaire voorzieningen zorgen.
Italië wil vanaf 3 juni weer toeristen ontvangen, mits ze afkomstig zijn uit EU- of Schengenlanden. De eis dat reizigers bij aankomst in het land twee weken in quarantaine moeten, wordt afgeschaft. De coronacrisis, die het land met meer dan 30.000 doden zwaar getroffen heeft, lijkt langzaam af te nemen. De strenge maatregelen die vanaf begin maart golden, waarbij praktisch de hele bevolking huisarrest kreeg en alle niet-essentiële bedrijvigheid werd stilgelegd, worden stap voor stap versoepeld.
"Vanaf 3 juni mag er in het hele land gereisd worden en zijn dus ook toeristen uit andere landen weer welkom. Dat heeft de Italiaanse regering met een decreet beslist. De datum valt niet toevallig een dag na de nationale feestdag in Italië, op dinsdag 2 juni. De regering wil vermijden dat Italianen tijdens dat verlengde vakantieweekend massaal buiten komen en rondreizen. Het toerisme is een van de belangrijkste sectoren van de Italiaanse economie. Door nog voor de zomervakantie de grenzen te openen, hoopt de Italiaanse regering het toeristische seizoen nog enigszins te kunnen redden."
Ook Portugal en Griekenland, landen die zelf amper getroffen zijn door het coronavirus, maken zich op om weer vakantiegangers te ontvangen. Als die er in slagen de landen te bereiken want is vliegen nog wel veilig?
Het is overigens ook om een andere reden de vraag of de vakanties door kunnen gaan. Vakbond met CNV meldt op basis van een eigen enquête dat honderdduizenden werknemers onzeker zijn over de vraag of ze wel vakantiegeld uitgekeerd krijgen:
"8% van de Nederlanders zegt dat de werkgever hen geen vakantiegeld wil betalen door de coronacrisis. 11% van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. ‘8% is een zeer hoog aantal. Omgerekend gaat het om meer dan een half miljoen werkenden die geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter."
De vakbond sluit niet uit dat bedrijven die weigeren vakantiegeld uit te keren voor de rechter worden gesleept als er geen gegronde redenen aanwezig lijken. De bond wijst er op dat inleveren van vakantiegeld in de praktijk een loonoffer betekent en daarmee ook consequenties heeft voor andere regelingen zoals de hoogte van een WW-uitkering.
De bond is het Meldpunt Vakantiegeld gestart. Wie geen (volledig) vakantiegeld ontvangt, kan zich daar melden.
Ga jij dit jaar op vakantie? In Nederland of over de grens? Laat een reactie achter.
cc-foto: Andy Rothwell

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Middenman
Middenman18 mei 2020 - 11:22

Sommige landen zijn nu al zeer actief vakantie in eigen land aan het promoten, zoals Nederland, Duitsland en Zwitserland. Dat lijkt me helemaal terecht en ook verstandig, alhoewel er in Nederland amper genoeg ruimte is om al die mensen een plekje te geven. Maar kijk eens naar een land als Griekenland; die hebben echt geen cent te makken. Dat hadden ze al niet en door de Corona crisis hebben de gewone Grieken nog veel minder te besteden. Die kunnen echt niet op vakantie, zelfs niet in eigen land. Griekenland heeft het virus uitstekend onder controle en ik gun ze veel toeristen. Ze zijn al heel slim bezig om samen met andere landen in de regio die weinig last hadden van het virus een soort toeristische zone in te richten waarbinnen het mogelijk is om makkelijk in elkaars land op vakantie te gaan. Erg slim en wat ik begrijp hoort Nederland daar niet bij :)

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 mei 2020 - 14:51

Dat lijkt me helemaal terecht en ook verstandig, alhoewel er in Nederland amper genoeg ruimte is om al die mensen een plekje te geven. Blijkbaar niet veel in eigen land op vakantie geweest.

Middenman
Middenman18 mei 2020 - 15:47

@stokkickhuysen - verkeerd gedacht, ik heb bijna alles in Nederland al gezien en geniet veel van vakantie in eigen land. Maar in Nederland is er een aantal overnachtingsplekken en het is helemaal niet ondenkbaar dat er te weinig zijn dit jaar als veel Nederlanders in eigen land blijven. Op de waddeneilanden is 80% in een normaal jaar al uit Nederland, daar kunnen er dus niet veel meer bij. En daar komen nog de afstandsregels bij die nog wel even zullen duren, waardoor de capaciteit minder wordt. We zullen zien.

Break on through
Break on through18 mei 2020 - 9:28

Met reizen door Europa of over de rest van de wereld word links om of rechts om het virus verplaatst. We weten al dat er een tweede golf komt in het najaar. Beetje rondreizen over de aardbol of door Europa maakt dat alleen maar erger. Blijf dus fijn thuis dit jaar. En geen carnaval vieren in februari. Dat uitkering vakantiegeld überhaupt ter discussie staat is ronduit absurd. Werkgevers hebben hun werknemers en flexkrachten zelf, na decennia lang hun positie te beperken, in de situatie gebracht dat vakantiegeld tegenwoordig door werknemers word aangewend om onbetaalde rekeningen te kunnen betalen (gewoon omdat werkgevers het de afgelopen topjaren vertikt hebben salarissen te fatsoenlijk verhogen)

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt18 mei 2020 - 10:34

Nou als jij zeker weet dat er straks weer zo'n periode komt dan lijkt mij nu het moment om de bloemetjes buiten te zetten. Maar kan het wezen dat je toch niet de juiste koffie gebruikt?

Middenman
Middenman18 mei 2020 - 11:15

@Break on through - wat betreft vakantiegeld heb je gelijk. Als een bedrijf nu écht geen geld heeft om het vakantiegeld te betalen (dat kan), dan zijn er twee opties: of het bedrijf is los van Corona niet goed gemanaged en heeft te weinig reserves, of er is door Corona een acuut liquiditeitsprobleem dat bij de versoepeling van de maatregelen weer opgelost kan worden. In het eerste geval zou ik als werknemer mijn poot stijf houden, het vakantiegeld eisen en daarna proberen ander werk te vinden. In het tweede geval zou ik met de werkgever in gesprek gaan en voorwaarden stellen aan het uitstellen van het vakantiegeld.

Pensionada2
Pensionada217 mei 2020 - 18:27

Ik hoop dat ik een korte fietsvakantie kan gaan houden in Drente. Maar dan moeten de terrasjes wel weer opengaan. Anders blijf ik lekker thuis en ga lekker hier in de buurt fietsen met koffie mee in een thermoskan. Naar de zuidelijke landen in geen geval. Vliegtuig kan me gestolen worden en een rit met de auto vindt ik te ver.

korheiden2
korheiden217 mei 2020 - 16:46

We wachten voorlopig af wat de Duitsers gaan doen. Omdat we altijd met de auto gaan willen we onderweg ook nog wel een keer naar een toilet, een kop koffie drinken en dergelijke. Als er strenge regels blijven voor allerlei bezoekjes aan horeca, bezienswaardigheden en zo, gaat de lol wel voor een deel af. Het zal wel Tuinesie worden deze zomer. Ook niet erg.

GHS
GHS17 mei 2020 - 16:19

Wat hebben we toch een rijke mensen in ons mooie land. Die kunnen het zich veroorloven om met vakantie naar het buitenland te gaan. Maar zouden die mensen misschien nu eens een keertje gewoon in ons eigen mooie land vakantie willen vieren en daardoor die mensen helpen die het zwaar hebben gehad tijdens de corona (Voor degenen, die daarvoor natuurlijk nu het geld hebben. Maar als ik zo de reacties lees, dan...…..)

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2020 - 22:23

Inderdaad GHS vakantie vieren is een decadente aangelegenheid, een jaartje overslaan is er niet bij .

JasDon
JasDon18 mei 2020 - 11:21

"en daardoor die mensen helpen die het zwaar hebben gehad tijdens de corona" Help je met een vakantie in Italië dan ook geen mensen die het zwaar hebben gehad? Ik snap al dat 'lokaal loyaal' gezeik niet in gemeentes. Zorg gewoon dat dienstverleners die het volgens jou goed doen gewoon zo lang mogelijk geld kunnen verdienen, waar ze ook zitten.

TinusJ
TinusJ17 mei 2020 - 15:10

We staan te trappelen om de auto vol te laden en af te reizen naar het zuiden. Heerlijk. Vooral na deze weken van huisarrest en trieste aanzicht van lege straten. Ik ben alleen benieuwd hoe die landen omgaan met de trekpleister zoals Barcelona, Venetië, Florence, Rome, waar je over 's zomers hoofden van mensen kunt kopen. Ik kan me zo voorstellen dat Venetië dicht blijft voor de meeste toeristen en dat bij de bewoners daar de vlag uitgaat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mei 2020 - 13:15

als je een contract hebt waarin je zeg een loon bent overeengekomen vna 100, dan is het vakantiegeld onderdeel daarvan? Vakantiegeld is volgens mij de beroemdste 'sigaar uit eigen doos' .

2 Reacties
ton14024
ton1402417 mei 2020 - 17:29

Volgens mij ging het alleen over het bruto maandsalaris.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 mei 2020 - 14:49

Ik begrijp het niet om in een discussie over vakantiegeld over bruto maandloon te praten. Uit het artikl: '8% van de Nederlanders zegt dat de werkgever hen geen vakantiegeld wil betalen door de coronacrisis. 11% van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. ‘ Mocht de werkgever besluiten 'geen vakantiegeld' uit te betalen, dan steelt hij gewoon, Zoals gezegd, vakantiegeld is uitgesteld achtergehouden loon dat ervoor zorgt dat als de werknemer vakantiedagen opneemt, de werknmer gewoon wordt doorbetaald. Nogmaals, dit is geen cadeau, komt niet bovenop overeengekomen salaris maar komt gewoon uit het brutoloon.

Sonic2
Sonic217 mei 2020 - 10:33

Ze komen uiteraard niet. Als je tegen mensen in Maart hardop zegt dat ze thuis moeten blijven en dat dit virus extreem gevaarlijk is dan zal het maanden duren voordat dat vertrouwen terug keert. Het virus moet je zeer serieus nemen. Het is zeker meer als een griep. En uiteraard ben ik ook voor maatregelen. De hysterie van Maart was zeer onverstandig. Ik ben van de winter naar Spanje geweest. Het is daar prima toeven dan. Graadje of 18 tot 22. Ik heb ergens Eind Maart koorts gehad. En ik ben even kortademig geweest. Er zat bij mij dus minimaal 3 a 4 weken tussen. Onwaarschijnlijk dat ik het daar heb opgelopen dus. Die toeristen gaan dus niet of nauwelijks komen. Niemand gaat eerst in quarantaine. Dat is dan al weer afgeschaft geloof ik. Van Jole had het er al over supermarkten. Dat sommige mensen nu switchen naar andere winkels. Dat ga je doen nu. Nu de supermarkt een ingewikkelde operatie wordt. Naar de Kruidvat ga ik ook niet meer en dus koop ik mijn parfum nu bij bol.com Een beetje lange inleiding misschien, maar ik bedoel meer dat als het allemaal zo ingewikkeld wordt dat de meeste mensen gewoon die vakantie een jaar uitstellen. En dat gaan we economisch ook merken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop17 mei 2020 - 8:13

Een 1,5m samenleving én het redden van de economie gaat niet samen. Creativiteit kan wonderen verrichten , maar verwacht er niet teveel van. Een restaurant dat bijv. maar 1/3 van z'n klanten kan ontvangen wordt nooit rendabel. Dat betekent komende tijd subsidie cq steun. En dan praat je in EU verband over vele biljoenen euro's om de gehele economie enigszins te redden. En dan weet je nog niet eens hoe covid-19 zich ontwikkeld.

Libertain
Libertain17 mei 2020 - 7:52

(“Zuid-Europa smacht naar toeristen maar komen ze ook?”) Eerste deel van het zin is niet helemaal overtuigend gelet op de Voorlopige verklaring van Frankrijk dat ze overwegen dit jaar hun grenzen voor buitenlandse toeristen dicht te houden.

Frits Jansen
Frits Jansen17 mei 2020 - 6:45

Zuid-Europa is duur geworden, en een ouderwetse strandvakantie leidt steeds meer tot vliegschaamte. Mijn advies is daarom om naar Oost-Europa te kijken. Daar hebben ze minstens zo hard toeristen nodig. Meermalen was ik al in Polen. Warschau is de lelijkste stad die ik ken, maar het land is vol schattige stadjes (meestal met onuitsprekelijke namen maar die zijn geen beletsel). Ook Oekraïne kan ik aanbevelen. Niet het onrustige oosten, maar Kyiv (KIev) is gezellig. Een absolute aanrader is Lviv (of Lvov, ooit Lemberg geheten) niet ver van de Poolse grens. Allemaal prima per trein te bereiken. Je hebt voor Oekraïne geen visum nodig, alleen een paspoort. Het weer? Ik was er alleen 's zomers. De winters schijnen er bitter koud te zijn, maar ik verlang nog wel een keer naar een mooi sneeuwlandschap of een besneeuwde stad. Nee, ik heb geen belangen in Oost-Europees toerisme.

4 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 mei 2020 - 10:53

Nog niet in Polen geweest, staat zeker op mijn lijstje. Warschau is natuurlijk bijna 100% verwoest in de tweede wereldoorlog. Heb gehoord dat andere steden als Gdansk en Krakow veel mooier en leuker zijn. Twee jaar terug een roadtrip gedaan door Estland, Letland en Litouwen. Absoluut een aanrader. Betreft de winter, tja. Ik hoopte afgelopen december een winterlandschap te hebben in St Petersburg, maar helaas. Zonder sneeuw was het wel een tikkeltje bleek en grauw. Kun je denk ik toch beter in het voorjaar gaan.

JasDon
JasDon17 mei 2020 - 11:24

"Zuid-Europa is duur geworden" Ja, voor de traditionele vakantie wel. Genoeg vakantie vormen waar je wel goedkoop uit bent. Een vakantie naar Sicilie, Andalusie in december/januari is bv. veel mooier en goedkoper dan een vakantie midden in de zomer.

Sonic2
Sonic217 mei 2020 - 22:33

@ RechtdoorZee93 Ook mijn rechtse vrienden hier wil ik graag van vakantie advies dienen ;) Krakow/Krakau is prachtig. Een mooie historische en groene stad. Een stad vol met ruimte. Het grote markt plein is prachtig. Een aantal jaar geleden ben ik er geweest. Ik heb Auschwitz er aan vast gekoppeld. Dat is ook een van de redenen waarom ik Wilders en Baudet nooit zal koppelen of gelijk zal stellen aan het nazisme. Ik ben in dat concentratiekamp geweest en daar ligt voor mij de grens. Het idee dat W en B moslims in gaskamers zouden willen duwen. Dat idee opperen en ook benoemen. Dan zouden mensen daar echt kritiek over mogen hebben. Een aantal dagen daarna slecht geslapen overigens. Het blijft een tijdje in je hoofd nagalmen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 mei 2020 - 16:19

@ Sonic, Moet daar ook eens heen. Ben jaren terug wel bij ground zero in Hiroshima geweest. Ook om stil van te worden. Prettig is het allemaal niet maar het kan geen kwaad om te laten bezinken wat we in het verleden elkaar allemaal hebben aangedaan. Gelukkig is de wereld van vandaag vrediger dan voorheen maar desalniettemin moeten we waakzaam zijn.

Gi Raf
Gi Raf17 mei 2020 - 5:44

Zuid-Europa smacht naar toeristen maar komen ze ook? Waarschijnlijk wel. Het zijn ook de toeristen die zich meerdere dure buitenlandse trips kunnen veroorloven geweest die een groot aandeel hebben gehad in het importeren van het coronavirus naar Nederland. Vanuit wintersportgebieden in Italie, Oostenrijk etc. Van over de hele wereld inclusief China. Terwijl eind januari president Trump toch al had laten weten met het inreisverbod uit China etc. dat het coronavirus een serieuze zaak is. Het zal niet verbazen als de reizen al zijn geboekt. Voor de zomer, voor de herfst en voor de winter nog afgezien van wat tripjes tussendoor,

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 mei 2020 - 16:15

Het wil maar iet doordringen dat Trump dat inreisverbod alleen instelde voor mensen uit Azie. Misschien een gebrek aan bloed in de hersenen door die lange nek

Greendutch
Greendutch16 mei 2020 - 22:17

nee ik ga niet. ik kan nu eindelijk iets doen aan verduurzaming van mijn huis. en ook omdat ik het onverantwoord en egocentrisch vind om evt het virus te im- of exporteren. indien de regering vind dat - tbv geld / economie - de grenzen opengesteld worden er een minimale quarantaine van 14 dagen moet zijn bij aankomst in vakantieland en bij terugkomst om verspreiding van covid19 te voorkomen. ik vind dat de staat , namens de ouderen die het meeste risico lopen, aangeklaagd moet worden indien men levens offert voor geld/economie en om veeleisende drammers tevreden te stellen

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist16 mei 2020 - 19:48

We zouden dit jaar eens wat anders gaan doen. In plaats van Spanje, zouden we dit jaar naar Scandinavië gaan. Gelukkig waren we ons nog aan het oriënteren en hadden we nog niets geboekt. Wordt nu 2 weken Friesland. Ook niets mis mee. De Scandinavische landen zijn er volgend jaar ook nog. Kunnen we ons nog wat langer oriënteren.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt17 mei 2020 - 7:48

Realist - niks mis met Noord-Nederland en Scandinavie volgend jaar is zeker een goed vooruitzicht. Maar ben je er zelf nog volgend jaar? Dat is de reden waarom ik ga proberen in September naar de Middellandse zee te varen en Spanhe, Italie en Griekenland te bezoeken. Ik zou een groot bedrag aan credit hebben van een gecancelde cruise en wil dat toch zo snel mogelijk gebruiken. En als ik dit zo lees zal het een stuk rustiger zijn......

Thuiszitter
Thuiszitter16 mei 2020 - 19:07

Geen idee wat wij gaan doen , zal wel een City trip worden eind van het jaar indien mogelijk.

bolito
bolito16 mei 2020 - 17:56

Hoe treurig is het gesteld als de fundamenten van “onze civilisatie” (Griekenland, Italië, Spanje etc.), ten onder dreigen te gaan omdat de fokking toeristen niet meer willen/kunnen komen ? Woorden schieten tekort over zoveel degeneratie en decadentie. Om nog maar te zwijgen over de ondergang van de ontelbare andere levende wezens die part nog deel hadden aan de waanzin.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9317 mei 2020 - 10:56

Begrijp niet wat er treurig aan is. We zijn eenmaal met heel veel mensen, slechts een fractie heeft werk in 'noodzakelijk jobs'. Maar goed we maken allen deel uit van hetzelfde systeem. Toerisme is een grote werkgever. Zuid-Europa kon niet concurreren tegen Noord-Europa en heeft zich gespecialiseerd in toerisma. Tja dat komt nu wel als een boemerang terug.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 mei 2020 - 16:02

Ben benieuwd of veel mensen het daadwerkelijk niet doen of willen vanwage de situatie. Zelf kan ik niet wachten om weer op vakantie en reis te gaan. Las van de week dat IJsland snel de grens gaat openen en hoop daar volgende maand heen te kunnen. Moet maar zien of ik mijn andere reisplannen kan doorzetten of moet aanpassenn.

4 Reacties
Phantom3
Phantom316 mei 2020 - 16:45

IJsland is het mooiste land van Europa, zo niet van de wereld. Veel plezier, maar dat gaat ongetwijfeld lukken.

Joop Liefaard
Joop Liefaard17 mei 2020 - 16:31

Wij wilden op 1 juni naar Nederland vliegen voor familiebezoek en dat combineren met een trip naar IJsland. Eind februari alles gereserveerd want dat virus komt toch niet naar Noord-West Europa dachten we (misschien) naïef. Ik heb alles geannuleerd en hoop dat we de vouchers eind september/oktober alsnog kunnen gebruiken om deze reis te maken.

Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2020 - 22:32

Phantom - waar staat dat dat IJsland het mooiste land van Europa zou zijn ? Denk dat de uitspraak is gebaseerd op uw persoonlijke mening . Noorwegen is mijn beleving even mooi maar Spanje en Zwitserland vind ik ook prachtig.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 mei 2020 - 16:25

Heb er in het verleden gewoond en ook een aantal keer nog naar toe gegaan. Helaas alweer twee jaar geleden. Hoop er heen te kunnen in juni omdat de dagen dan het langst zijn. Fantastische verschijnsel. @Joop, Zie het positief in, met een beetje geluk heb je noorderlicht als je het in het najaar over doet. In juni zal je die niet zien. @Thuiszitter, Absoluut sujectief. Als je van bomen houdt moet je er niet heen. Met name de leegheid en het extreme verschil tussen winter en zomer vind ik prachtig in IJsland. Spanje wel eens geweest maar niet veel rondgereisd. Heb altijd een beeld van een vrij dor land, misschien ben ik niet in de goede plekken geweest? Noorwegen lijkt me fantastisch om in een roadtrip die kustweg te berijden.

Frans Cobben
Frans Cobben16 mei 2020 - 14:48

minder reizen=minder luchtvervuiling ook

1 Reactie
itsme3
itsme316 mei 2020 - 20:29

Hoeft niet. Wanneer u bijvoorbeeld drie weken thuis gaat zitten barbecueën, dan komt u een heel eind van uw vervuiling,

Max6
Max616 mei 2020 - 14:19

Als het tegen die tijd allemaal mag gaan we 'gewoon' 3-4 weken kamperen in Oostenrijk (kleine gemeente camping). Gewoon met het gezin in de auto... in Oostenrijk de berg op... als we drukke punten vermijden komen we daar minder mensen tegen dan in Nederland ;-) 'Spannend' zijn waarschijnlijk het toiletgebouw en het (gemeente-)zwembad... maar ik heb wel vertrouwen in de Oostenrijkse hygiëne en gezondheidszorg. Kijk er nu al naar uit. (fingers crossed)

JoepJos
JoepJos16 mei 2020 - 14:17

Ik ga graag op vakantie, maar kan dit met gemak een jaartje (of meer) overslaan. Daarnaast durf ik het niet echt aan om naar het buitenland te gaan vanwege het nog altijd aanwezige corona. Ook meende ik vernomen te hebben van de Italianen en de Spanjaarden dat wij Nederlanders niet op een warm onthaal hoeven te wachten. Worden wij nu weer wel als wandelende portemonnees gezien?

2 Reacties
JasDon
JasDon17 mei 2020 - 9:48

"Worden wij nu weer wel als wandelende portemonnees gezien?" Zo wordt er per definitie naar je gekeken op toeristische plekken. Daarnaast kijkt de gemiddelde Italiaan of Spanjaard echt wel verder dan het vlaggetje op je paspoort.

LaBou
LaBou 17 mei 2020 - 16:19

"Worden wij nu weer wel als wandelende portemonnees gezien?" NL betekent in Italie "niente lire", oftewel "geen geld".

Starter2
Starter216 mei 2020 - 14:07

Ze moesten daar toch niets van ons hebben?

1 Reactie
hannes59
hannes5916 mei 2020 - 21:21

Italie ja. Die moeten niks van ons hebben en die moet je gewoon lekker links laten liggen. Portugal is een mooi land, met vriendelijke mensen.

steen15000
steen1500016 mei 2020 - 14:03

Er bestaat een wet voor de minimum vakantietoeslag van 8%. Als een werkgever die niet uit wil betalen, handelt hij of zij tegen deze wet. Misschien is het een idee voor sommige werkgevers die in nood verkeren het vakantiegeld in de vorm van een lening aan de werknemer te verstrekken of een voucher. Zodra de werkgever weer in staat is te betalen, kan de werknemer zijn of haar loon weer krijgen. Bij faillissement van de werkgever dient het UWV bij te springen ( achterstallige vakantiegelden )

Zeurmachine
Zeurmachine16 mei 2020 - 12:17

Geef werkgevers geen kans middels het achterhouden van vakantiegeld precedenten te scheppen. Prijzen in de supermarkt en andere winkelketens zijn soms behoorlijk gestegen. Dat viel me al op voor de corona-uitbraak. De overheid kondigt economische rampspoed aan. Hou je klauw op de knip dus. De economie moet mij van dienst zijn, niet andersom. Ik ben niet verplicht iedere keer wanneer het geld binnen is het direct met een primitieve kreet het raam uit te gooien om hebberige zenuwachtige ondernemers blij te houden. Ik hoef als consument niet garant te staan voor het inkomen of de te hoge huren en leningen van de ondernemer/uitbater. Vakantie, horeca: het is geen morele verplichting er geld aan uit te geven. Help je eigen huishouden financieel. Help een ander die door coronamisbruik door overheid en werkgevers minder inkomen heeft. Betaal je eigen rekeningen, en help iemand met een tas boodschappen, het (mee)betalen aan medische kosten of een bijvoorbeeld een dierenartsfactuur of een kleine reparatie aan huis of auto. Gun jezelf af en toe een simpel dagje uit ipv vakantie. Is ook leuk.

wegmetons
wegmetons16 mei 2020 - 11:20

Tsja, ik denk dat ook een grote vraag is of mensen wel durven op vakantie te gaan. Ik moet toegeven dat hoe leuk ik het ook vind om Europa te verkennen, en dan vooral de plaatsen waar niet heel Nederland heen gaat, dat ik nu nog niet eens gekeken heb naar waar ik heen zou willen. Ik stel vakantie gewoon lekker een jaartje uit, over een jaar is er vast een vaccin en kan ik weer veilig heen waar ik op dat moment heen zou willen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 mei 2020 - 11:07

Werkgevers die weigeren vakantiegelden uit te betalen spelen met vuur. Want vakantiegeld is nog heiliger dan het kerstpakket. Niets is destructiever voor de arbeidsmotivatie en de maatschappelijke rust dan onwettelijk een loonoffer eisen. Het valt dan ook te verwachten dat de SP hier politiek munt uit zal slaan. En uiteraard ook de VVD die ter genoegdoening voor de werkmens ook om afschaffing vakantiegelden voor de uitkeringen en aow zal gaan roepen.

5 Reacties
wegmetons
wegmetons16 mei 2020 - 22:50

Ik heb het vermoeden dat het meestal geen niet willen betalen maar niet kunnen betalen is. Als je omzet zowat 0 is dan gaat het rap achteruit met de bankrekening hoor...

LaBou
LaBou 17 mei 2020 - 16:22

"Ik heb het vermoeden dat het meestal geen niet willen betalen maar niet kunnen betalen is." En dan doe je dus zonder te vragen een greep in de portemonnee van je werknemers.

Gijs-Jan Groothedde
Gijs-Jan Groothedde17 mei 2020 - 17:22

` Als je omzet zowat 0 is dan gaat het rap achteruit met de bankrekening hoor…' Dat is het ondernemersrisico bij teveel personeel willen aannemen in de naïeve veronderstelling dat de bomen tot aan de hemel zullen groeien! Een te grote broek ophouden is niet bedoeld om je werkmensen mee te belasten! En al helemaal niks om slachtofferig over te doen.

wegmetons
wegmetons18 mei 2020 - 4:42

Zullen de meeste bedrijven dat dan niet overleggen met hun personeel? Ik vrees alleen dat het overleg dan als volgt zal zijn: "als ik jullie vakantiegeld moet uitbetalen dan gaat de zaak failliet, is het goed als we dat een paar maanden uitstellen?".

LaBou
LaBou 18 mei 2020 - 11:47

Dat is geen overleg, dat is chantage. Laat die werkgever dan eerst maar eens met bewijs komen.

Phantom3
Phantom316 mei 2020 - 10:57

In Nederland gaan mensen op vakantie in eigen land. Zouden de Spanjaarden (bijvoorbeeld) dat ook niet doen? Die ontvluchten normaal gesproken hun eigen land om te ontkomen aan al die toeristen. Nu kunnen ze hun geld in eigen land uitgeven en genieten van hun eigen mooie land.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter17 mei 2020 - 11:19

Phantom hoe kom je daarbij dat Spanjaarden massaal hun land ontvluchten ?, de meeste Spanjolen blijven juist in eigen land. https://www.ad.nl/reizen/spanjaarden-gaan-massaal-op-vakantie-in-hun-geboortedorp~ab1264bc/

Baron von Kleef
Baron von Kleef16 mei 2020 - 10:54

Om de Nederlandse economie te stimuleren, kan er beter in Nederland vakantie gehouden worden. Over de weg het land uit op vakantie gaan wordt ook geen sinecure.

dickser
dickser16 mei 2020 - 10:43

Vakantiegeld hoort de baas iedere maand opzij te zetten, en dan in mei in 1 keer uit te keren, het is een spaarpotje van de werknemer beheert door de werkgever, een bank kan toch ook niet zeggen dat je spaartegoed verbeurt is verklaard. Dit omvat 1 maandloon, best wel veel dus, en bij de overheidssteun die veel bedrijven ontvangen van wel 90% komt het er dan op neer dat bij een duur van deze crisis van pakweg een half jaar de baas er aan kan verdienen met inhouden van vakantiegeld.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons16 mei 2020 - 11:17

Het is natuurlijk wel zo dat de reservepotjes van bedrijven rap leeg raken als de omzet keldert. Kijk naar de horeca die helemaal stil ligt. De overheid subsidieert 90% van het salaris bij een restaurant maar de huur/hypotheek betaald de overheid niet. Dan gaat het rap hoor als je een paar maanden wel de kosten heb maar niet de opbrengsten. Ik denk dat veel Nederlanders na 3 maanden geen inkomen toch rap richting het einde van de bankrekening kijken. Ik snap het wel dat sommige werkgevers aan personeel vragen om uitstel van betaling van vakantiegeld, als ze vakantiegeld uitbetalen en daarom misschien wel failliet gaan dan is het ook geen groot succes zullen we maar zeggen.

JasDon
JasDon16 mei 2020 - 10:39

Ik ga met mijn vrouw weg, mijn tickets voor 15 juni richting Italië ga ik indien mogelijk gewoon gebruiken. Natuurlijk even controleren of overnachtingen, huurauto beschikbaar zijn. Ik vlieg helaas van een kleiner vliegveld, dus moet mogelijk tickets via A'dam regelen op lijnen waar nu nog op wordt gevlogen. Daarnaast zit ik te denken om ergens in juli/augustus/september door Italië te trekken in mijn eentje, ik zie wel waar ik terecht kom. Enige nadeel is dat ik bij diners in mijn eentje een flesje moet opentrekken.

Buitenstaander
Buitenstaander16 mei 2020 - 10:23

Ze zijn toch boos op ons, NLders? Dan moeten ze ook wel consequent zijn, en zeggen dat wij niet welkom zijn. Of spreekt de portemonnaiee toch duidelijker? Wie zei ook alweer: Zuerst kommt das fressen und dann die moral .....

1 Reactie
van Putten
van Putten16 mei 2020 - 12:41

Bertolt Brecht

Rode druppel
Rode druppel16 mei 2020 - 10:04

Nog nooit buiten de eigen deur vakantie gevierd. Geen enkele behoefte aan. Groetjes vanuit het mooie Limburg.

4 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg17 mei 2020 - 7:27

Niet-opgehokt buiten de Randstad te leven (en al helemaal: in het buitengebied) heeft inderdaad niet te onderschatten voordelen... Fijne zomer!

Rode druppel
Rode druppel17 mei 2020 - 11:51

Hanneke Zonder jullie artsen, verplegers en ambulance medewerkers was ik er niet meer geweest. Dank jullie allen daarvoor. Ook fijne zomer toegewenst.

Karingin
Karingin17 mei 2020 - 16:22

Ook al jaren niet echt “op vakantie” geweest. Woon wel inde Randstad, Amsterdam zelfs...maar in het zeer groene en o zo rustige Zuidoostelijke puntje...het is hier eigenlijk net een vakantiepark. Ik word heel onrustig als ik langer dan een weekend van huis ben

OlavM
OlavM17 mei 2020 - 18:56

@ Rode druppel": Maar (Zuid-)Limburg is toch al een stukje buitenland? :)