Joop

Zuid-Amerika zucht onder extreme hitte en bosbranden: al bijna duizend gewonden

  •    •  
06-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
843 keer bekeken
  •  
chili

Landen in Zuid-Amerika worden geplaagd door een extreme hittegolf die in ieder geval nog deze week zal aanhouden. In Chili, Argentinië en Paraguay worden temperaturen tussen de 35 en 40 graden verwacht, meldt The Guardian.

In Chili woeden tientallen bosbranden. Het blussen daarvan wordt bemoeilijkt door de hoge temperaturen. Er is volgens persbureau Reuters al zeker 270.000 hectare land vernietigd. Er zijn tot nu toe 24 mensen om het leven gekomen door de branden. Bijna duizend mensen zijn gewond geraakt. De rookpluimen van de branden zijn zichtbaar vanuit de ruimte.

De temperaturen liggen tot wel 10 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De Chileense president Gabriel Boric heeft voor verschillende delen van het land de noodtoestand uitgeroepen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 feb. 2023 - 21:36

Kan iemand dit met feiten weerleggen? Voor degene die geloven dat CO2 slecht is? Er is fascinerend bewijsmateriaal gepubliceerd dat aantoont dat de recente toename van koolstofdioxide in de atmosfeer heeft geleid tot enige afkoeling over grote delen van de planeet en tot een significante en wijdverbreide toename van de vegetatie. Deze plantenboost, die hongersnood en honger heeft verlicht en ertoe heeft bijgedragen dat de wereldwijde voedselproductie de afgelopen decennia enorm is gestegen, bleek te hebben geleid tot een wereldwijde afkoelingstrend van -0,018°C per decennium. Er zijn aanzienlijke foutenmarges, naar boven en naar beneden, maar dit zou ~ 4,6% van de opwarming van de aarde hebben gecompenseerd. In het geval van India en China heeft het echter respectievelijk ~ 39,4% en ~ 19% gecompenseerd. https://www.nature.com/articles/s41467-023-35799-4

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 feb. 2023 - 9:04

Dat gaat over een beetje boekhouding. Dat er plus en min effecten zijn betwist niemand. Dit artiekel spreekt het algemeen aangenomen en aantoonbare beeld niet tegen. Dat er meer detail aangetoont kan worden is alleen maar goed. Zo kunnen er 100den artiekels zijn.

Déjà vu
Déjà vu6 feb. 2023 - 16:38

We kunnen ons -net als Australië- gaan opmaken voor een hete zomer, ben ik bang.

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 feb. 2023 - 14:47

Maar auto's op benzine en diesel worden pas in 2035 verboden. De vliegtuigindustrie betaalt nog steeds geen btw en accijns. De olie industrie wordt nog steeds gesubsidieerd. Nu gas zo duur is geworden, gebruiken we weer meer kolen. De oplossing voor het probleem, productie van groene waterstof, daar wordt geen subsidie aan gegeven. Want er zijn nog geen mega grote ondernemingen die waterstof produceren en uitgerangeerde politici een vet betaalde functie in de raad van commissarissen of de directie kunnen aanbieden.

3 Reacties
JoostdeF
JoostdeF6 feb. 2023 - 17:13

Kom uit de groene waterstofbubbel. Het is onmogelijk om de astronomische hoeveelheid duurzame elektriciteit op te wekken die nodig is voor het vervangen van de huidige hoeveelheden fossiele brandstoffen door waterstof. Auto's op waterstof zullen er nooit komen omdat ze veel te inefficient zijn. Vliegen op waterstof gaat de komende 50 jaar ook echt niet van de grond komen. In het neoliberale sprookjesland van de zaligmakende marktwerking en oneindige groei wordt al volop ingezet op plannen voor waterstofproductie. Er zullen sloten belastinggeld worden uitgegeven voor de Shells en de Exons om ze een voor hen winstgevend te exploiteren waterstof infrastructuur cadeau te kunnen doen. Aangezien vrijwel alle energie experts, die er in Nederland toe doen, bij Shell werken of er hebben gewerkt wordt het goedkopere, efficiëntere en veiliger alternatief in de vorm van wind, zon en opslag hierdoor verwaarloosd. De dreigende komst van twee nieuwe kerncentrales gaat de ontwikkeling van duurzame en veel goedkopere energiesystemen in Nederland nog verder hinderen.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 feb. 2023 - 18:51

Ik vlieg al tien jaar geen kilometer meer, dat zouden de politici die dezelfde prima standpunten als jou hebben ook moeten doen. Maar nee hoor, Rob Jetten en Kaag vliegen nog steeds de halve wereld rond…

EenMening3
EenMening36 feb. 2023 - 23:31

@JoostdeF "De dreigende komst van twee nieuwe kerncentrales gaat de ontwikkeling van duurzame en veel goedkopere energiesystemen in Nederland nog verder hinderen." Een kerncentrale leert 40 jaar lang schone energie zonder CO2-uitstoot. Een van de grootste blunders van de jaren '80 was de beslissing om te stoppen met het bouwen van nieuwe kerncentrales.