Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Zuid-Afrikaanse minister: 'Israël moet verantwoordelijk gehouden worden voor Apartheid tegen Palestijnen'

  •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1977 keer bekeken
  •  
ANP-455146731

De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor heeft bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties onomwonden het apartheidsregime van Israël veroordeeld. Pandor wees erop dat in de ruim zeventig jaar dat de VN bestaat, Palestina elk jaar wordt besproken. Vrijwel jaarlijks wordt er afkeurend gereageerd op de behandeling van Palestijnen door de Israëlische staat of worden er resoluties aangenomen, maar er wordt nooit naar gehandeld.

‘Israël moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn destructieve acties,’ sprak Pandor, die de Israëlische apartheid bij naam noemde. Volgens haar is het aan het aanhoudende Israëlische geweld te wijten dat een tweestatenoplossing inmiddels nagenoeg onmogelijk is. 

Behalve voor Palestina, sprong Pandor ook in de bres voor de mensen in de Westelijke Sahara die strijden voor het recht op zelfbeschikking. Ze riep de VN op om te strijden voor mensenrechten over de hele wereld, ‘ongeacht de kleur of de geloofsovertuiging van de onderdrukten’. 

Pandor noemde in haar toespraak ook Shireen Abu Akleh, de Palestijns-Amerikaanse journaliste die door het Israëlische leger werd doodgeschoten terwijl ze verslag deed van een inval door Israël in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. De dood van Abu Akleh is volgens Pandor een grimmig bewijs dat het leven voor vrouwen in conflictsituaties extra gevaarlijk is. 

Naledi Pandor werd in 1994 parlementslid namens het ANC, de partij van Nelson Mandela die dat jaar verkozen werd tot president. Het waren de eerste vrije verkiezingen sinds de formele afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika, vier jaar eerder. Sinds 2004 heeft ze meerdere ministersposten bekleed, in 2019 werd ze minister van Buitenlandse Zaken. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

Beisser
Beisser27 sep. 2022 - 22:06

[‘De meest kwaadaardige en leugenachtige uitdrukking die hieronder gebezigd wordt is wel "de sluipende genocide op de Palestijnen”.’] is natuurlijk ook maar een mening. De schrijver is wel zo netjes mijn naam er niet bij te vermelden. maar het gaat natuurlijk om mij en mijn reactie van 23 sep. 2022 - 11:53 hieronder Ik was eerst niet van plan te reageren want de schrijver slaat de plank op alle fronten zo faliekant mis dat het lachwekkend zou zijn als het niet zo bedroevend was. Dit is de kenmerkende reactie, iedere keer weer als iemand kritiek heeft op het genocidale imperialisme van het Israëlische beleid. (De staat! Niet de etnische groep!) Hij noemt de Holocaust of shoah ‘De ergste genocide ooit’ Ik weet niet zeker of dat helemaal terecht is. Denk bijv. aan het uitroeien van de ‘native Americans, zowel in Noord als in Miden en Zuid Amerika. Hele volkeren en culturen zijn er vernietigd. Of de Armeense genocide van 1915 en de jaren daarna, die tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs, het volk van mijn vader, het leven kostte en de inspiratiebron was voor de Holocaust van de nazi’s, die overigens ook vele niet joodse slachtoffers maakte, zoals tussen de 200.000 en 500.000 Roma en Sinti, talloze homoseksuelen, gehandicapten, politieke tegenstanders, jehovah’s getuigen en anderen. Ik vind het ronduit immoreel om het slachtofferschap van toen te misbruiken om nu, een mensenleven later, dezelfde misdaad, gepleegd door de nazaten van de slachtoffers van toen goed, te praten.

JaapBo
JaapBo26 sep. 2022 - 10:51

Heel goed! Aan het Israëlische apartheidsregime dient z.s.m. een einde te komen. Vervang het door een regime van volledige gelijkwaardigheid voor alle Joden en Palestijnen die tussen de rivier en de zee thuis horen.

EenMening3
EenMening324 sep. 2022 - 19:54

De meest kwaadaardige en leugenachtige uitdrukking die hieronder gebezigd wordt is wel "de sluipende genocide op de Palestijnen". Er is geen sprake van genocide, de Palestijnse bevolking groeit immers nog steeds. Het is het Joodse volk dat geleden heeft onder de ergste genocide ooit, de ergste misdaad ooit gepleegd. Het lijden van de Palestijnen is dan ook op geen enkele manier te vergelijken met het lot van de Joden tijdens WOII. De eenzijdige en ziekelijk focus op Israël verraadt dan ook de extreemlinkse antisemiet.

5 Reacties
Sjors Orwel
Sjors Orwel25 sep. 2022 - 20:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Beisser
Beisser25 sep. 2022 - 21:46

Het is misschien wel nuttig om de publicaties van Een ander joods geluid (eajg), het Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties (SIVMO) en gate48, een platform voor kritische Israëli's in Nederland en andere organisaties (allemaal joods) eens serieus te bekijken. Als je eerlijk bent verander je dan misschien wel van mening. Zij gebruiken het woord ‘genocide’ niet. (te beladen), maar tussen de regels door proef je dat hun denken wel voorzichtig die kant op gaat.

Sachs
Sachs25 sep. 2022 - 22:54

[De meest kwaadaardige en leugenachtige uitdrukking die hieronder gebezigd wordt is wel "de sluipende genocide op de Palestijnen".] Ik ben van mening dat dergelijke termen niet nodig zijn om de Israëlische misdaden te benoemen. Die spreken voor zich. De complete Palestijnse samenleving en cultuur wordt door Israël willens en wetens verwoest. – for all to see. Beestachtig. [Het is het Joodse volk dat geleden heeft onder de ergste genocide ooit, de ergste misdaad ooit gepleegd.] U bent zelf Joods? Of spreekt u namens mij en andere Joden? In dat geval bedank ik voor het slachtofferschap als dat bedoeld is om het immense leed van de Palestijnen te marginaliseren. En laat één ding duidelijk zijn: de Holocaust vormt geen excuus voor de Israëlische misdaden tegen de Palestijnen. [De eenzijdige en ziekelijk focus op Israël verraadt dan ook de extreemlinkse antisemiet.] Een simpele les: het gaat niet om Israël, maar om de Palestijnen. En zolang Israël voortgaat die van de kaart te vegen zal het daar steeds luider en massaler op worden aangesproken. Als u daar last van heeft moet u zich bij Israël beklagen in plaats van fatsoenlijke mensen als 'antisemiet' weg te zetten. Ook Joden zijn daar niet mee geholpen, mocht u dat denken. U suggereert intussen zelf dat Joden schuld hebben aan de Israëlische misdaden, als ik u goed begrijp. Dan herhaal ik nog maar eens: Er is niets Joods aan Israëls misdaden.

JaapBo
JaapBo26 sep. 2022 - 10:53

Volgens de VN-definitie van genocide maakt Israël zich schuldig aan genocide op de Palestijnen. Dat Joden geleden hebben onder de Holocaust doet daar niks aan af. Van de Holocaust horen we juist te leren dat racisme ALTIJD fout is, en niet dat je beter dader kunt zijn dan slachtoffer.

ToussaintX
ToussaintX26 sep. 2022 - 21:28

EenMening3, 24 sep. 2022 - 21:54 "Het is het Joodse volk dat geleden heeft onder de ergste genocide ooit..." - De ergste genocide ooit was de massale afslachtig van de Indianen (wat tot de grootste omvolking ooit heeft geleidt) terwijl Levi Strauss de slachters van tentdoek voorzag. * "De eenzijdige en ziekelijk focus op Israël verraadt dan ook de extreemlinkse antisemiet." - De meest ziekelijke focus is die van alle camera, die de Palestijnen tot in hun huis in de gaten houden en de fascistoïde en medogenloze wijze waarop de Palestijnen, jong en oud, dag en nacht tot op de bot vernederd worden. Men kan op een ieder kritisch zijn wanneer nodig, maar zodra het een jood betreft, dan schiet men in een soort stuip, alsof de joden patent op menselijk leed hebben en daarmee iedereen proberen de mond te snoeren. Ondertussen worden begrafenissen van Palestijnen bezoedeld op een manier, die zijn weerga niet kent, hun huizen toegeëigend of met de grond gelijk gemaakt, provocaties - gesteund door Israëlische militairen - bij de Al Aqsa moskee. Ik zie toch duidelijke parallellen met de 2de Wereldoorlog en daar is niets links, laat staan extreemlinks aan. Als jood zijnde zou ik me eerder druk maken om het opkomend fascisme in Europa momenteel.

KritischKijken
KritischKijken24 sep. 2022 - 11:21

Zeker, en dan nemen we voor de volledigheid ook even mee de machthebbers in de bezette gebieden, tegen de achtergrond van het feit hoe goed het ANC opereert in Z-Afrika...

4 Reacties
Sachs
Sachs24 sep. 2022 - 14:53

[Zeker, en dan nemen we voor de volledigheid ook even mee de machthebbers in de bezette gebieden ...] Het Internationaal Strafhof werkt aan een onderzoek naar oorlogsmisdaden in bezet Palestijns gebied, begaan door Israëli's én Palestijnen. De Palestijnen steunen het onderzoek. Israël werkt het tegen, daarin gesteund door onder andere de VS.

Sachs
Sachs24 sep. 2022 - 16:20

Hier kunt u meer lezen over het onderzoek door het Internationaal Strafhof, inclusief het standpunt van de Palestijnen en Israëli's. https://rightsforum.org/internationaal-strafhof-opent-onderzoek-naar-situatie-in-palestina/

Sachs
Sachs24 sep. 2022 - 16:26

En ook interessant, dit artikel van gisteren op dezelfde website, waaruit eens te meer blijkt hoezeer Israël oplossingen ondermijnt. Ook EU-gezant en VVD'er Koopmans wordt gepiepeld. https://rightsforum.org/israelische-politici-zetten-eu-gezant-koopmans-in-de-kou/

ToussaintX
ToussaintX27 sep. 2022 - 13:13

KritischKijken, 24 sep. 2022 - 13:21 "...tegen de achtergrond van het feit hoe goed het ANC opereert in Z-Afrika..." - Kritisch kijken is blijkbaar niet altijd kritisch en rationeel denken, door alles op een hoop te gooien. Als het ANC volgens dezelfde principes zou opereren, zoals de Israëlische regering doet, zouden er niet veel Apartheids-adepten zijn - die onaangepast in hun villa's achter dik hekwerk resideren - over zijn gebleven en waren hun huizen systematisch met de grond gelijk gemaakt. Dankzij de vergevensgezinde Nelson Mandela is dit proces van meet af aan uit gebleven, ondanks enkele incidenten.

BvanBroek
BvanBroek24 sep. 2022 - 8:27

Internationale ophef is zelden doorslaggevend als het om strategische belangen gaat. BDS is een poging om daar verandering in te brengen maar met weinig succes want: wat levert het op? Ik hoef u allen niet uit te leggen dat de Russen en Amerikanen de Duitsers niet wilden verslaan vanwege hun misdaden tegen de menselijkheid, nee dat deden ze omdat hun eigen belangen op het spel stonden. Vandaag de dag is het niet anders. Israël is een gemilitariseerde staat die eigen overlevingskansen heeft gekoppeld aan elke centimeter grondgebied dankzij interpretatie van en ervaringen in het verleden. De Palestijnen zitten tussen wal en schip met weinig ontwikkelingsmogelijkheden en bezitten weinig van waarde waarmee ze internationale alllianties kunnen smeden. We hebben niet alleen gezien hoe een deel van het Arabische schiereiland zich keerde maar ook de Turkse president doet weinig concreets om de Palestijnen te helpen en handelt net zo graag met de andere kant. De enige kans die de Palestijnen hebben is om economisch relevant te worden. Alles begint bij het hebben van middelen waarmee al het andere kan worden bekostigd. Daarvoor is een goede relatie met de Israelis echter noodzakelijk. Met oorlog of andere gewapende strijd bereik je in ieder geval niets, daarmee speel je de militaristen enkel in de kaart. De insteek om het land te veroordelen voor apartheid zal niets opleveren, bepaalde andere landen worden beschuldigd van genocide en hebben daar amper last van.

2 Reacties
JAvanGaanderen
JAvanGaanderen24 sep. 2022 - 9:40

@BvanBroek 24 sep. 2022 - 10:27 Wat begrijpt u - die de zoveelste liederlijke poging doet, om ongeclausuleerde landroof (en bijbehorende gewelddadige verdrijving van de autochtone populatie) te mystificeren (en daarmee feitelijk te sanctioneren) met een op stuitend infantiliserende toon uitgesproken, ultra-paternalistisch beroep op het sleetse diplomatieke begrip realpolitiek - niet aan het begrip settler colonialism in nauwe samenhang met het begrip Eretz-Israel (zoals bij voorbeeld gedefinieerd door de extreem-rechtse revisionistische Jabotinski zionisten) ?

Mark Huysman
Mark Huysman24 sep. 2022 - 15:14

[De enige kans die de Palestijnen hebben is om economisch relevant te worden.] En hoe doe je dat als je bezet wordt en als de bezetter steeds meer land inpikt en ook je natuurlijke hulpbronnen afpakt? [Daarvoor is een goede relatie met de Israelis echter noodzakelijk.] Ah, een goede relatie met de bezetter en de dief, dat zal helpen ja.

Jopie666
Jopie66623 sep. 2022 - 23:59

Met de modernste wapens in de wereld en 1 van de sterkste legers ter wereld en intercontinentale raketten, losse bommen en 5 Duitse raket onderzeeboten durft niemand Israël meer aan te vallen. Nu met een mega oorlog in Europa wilt iedereen Israëlische wapensystemen hebben. Israël gaat rijker en rijker worden. Zeker als zodadelijk rechts van het midden weer aan de macht komt in Israël.

1 Reactie
ToussaintX
ToussaintX27 sep. 2022 - 13:19

Jopie666, 24 sep. 2022 - 1:59 "Met de modernste wapens in de wereld en 1 van de sterkste legers ter wereld..." - Nee, want Israël aanvallen, is eigenlijk Amerika aanvallen. De vraag is hoelang deze shit nog stand houdt. TX

Frans Akkermans3
Frans Akkermans323 sep. 2022 - 20:01

Ik weet niet wat deze minister nog meer heeft gezegd maar als ze geen woorden heeft besteed aan de 'destructie' in de rest van haar continent is ze weinig overtuigend bezig.

ToussaintX
ToussaintX23 sep. 2022 - 18:46

Zelfs de doden zijn niet veilig voor ze. De Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, die geliquideerd wordt krijgt nauwelijks aandacht in de Nederlandse media, maar als een joodse journaliste bedreigd wordt dan worden alle registers open getrokken. Tijdens de begrafenis van Shireen Abu Akleh, storten Israëlische troepen zich als fanatieke nazi's op alles wat Palestijn is. Dat de lijkkist bijna op de grond valt deert ze niet, want ze zijn van een hogere mensensoort die overal boven staan. De Nederlandse regering zwijgt in alle talen en kan geen kreet slaken door de wurggreep van de Joodse lobby. In de tussentijd blijven ze moeders van hun kinderen beroven, alsof je vliegen doodslaat en gaan daarna rustig slapen.

1 Reactie
ToussaintX
ToussaintX24 sep. 2022 - 13:45

Ben erg benieuw hoe lang het gaat duren eer er een documentaire over haar gemaakt gaat worden, haar nabestaanden financieel gecompenseerd wordt, of op z'n minst, excuses voor het aangedane leed! Is daar iemand! TX

ToussaintX
ToussaintX23 sep. 2022 - 16:00

Afgezien van het feit dat Israël en vooral Hebron en Gaza, een soort van 'concentratiekamp' is voor Palestijnen, is Israël altijd een bondgenoot geweest van het Apartheidsregime en doodseskaders heeft opgeleid om 'zwartjes' op te ruimen als afval. Elke vorm van kritiek, m.b.t. de bezetting van Palestina (dat al minstens 3000 jaar bestaat, voordat sprake was van een 'Israël') wordt afgedaan met de dooddoener, antisemitisme (antisemitisme betekend, haat jegens alle Semieten. Ook Arabieren behoren tot de Semieten). Meriam Makeba, tot aan Nelson Mandela toe - en verder alles en iedereen die ook maar het minste of geringste kritiek had op het Israëlisch beleid - werden in de ban gedaan. Tijdens het Apartheidsregime kwamen de meeste militairen, die ingezet werden t.b.v. het Apartheidsregime, uit Griekenland en Israël. Uitgerekend de nakomelingen van de mensen, die zo geleden hadden in Duitse concentratiekampen gingen zich vervolgens te buiten aan nazistische handelingen (met als uitzondering natuurlijk van joden die medestrijders waren van anti-Apartheidsactivisten) zoals de Nederlanders dat ook in Indïe, vlak na de 2de Wereldoorlog deden. Aan Apartheid is nooit een eind gekomen, zoals de Palestijnen dag in dag uit merken en de meeste van hun Arabische 'broeders' zwijgen als het graf en belonen de bezetters met ambassades op hun grondgebied. Iedere actie die Palestijnen uit frustratie ondernemen waarbij een Israëliër komt te overlijden, wordt buitenproportioneel afgestraft.

Sachs
Sachs23 sep. 2022 - 14:35

'Israël moet verantwoordelijk gehouden worden voor Apartheid tegen Palestijnen.' Correct. Voor de documentatie van Israëls apartheidsregime, zie dit dossier: https://rightsforum.org/israel-en-de-misdaad-van-apartheid/

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 13:30

Israel is een door en door fascistische entiteit. De mensen die dat land de hand boven het hoofd houden zijn net zo'n probleem als de mensen die Rusland lopen te verdedigen.

1 Reactie
Sjors Orwel
Sjors Orwel25 sep. 2022 - 20:40

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

TeeJee2
TeeJee223 sep. 2022 - 11:45

Tja. Had Arafat maar akkoord gegaan met het voorstel wat er lag. Maar helaas, het mocht niet zo zijn.

18 Reacties
Volrin
Volrin23 sep. 2022 - 12:53

Hoezo? Israël had zich moeten houden aan het voorstel van de VN kun je dan net zo goed stellen.

TeeJee2
TeeJee223 sep. 2022 - 13:23

@Volrin Het voorstel van de VN werd direct categorisch afgewezen. Het voorstel waar ik het over heb werd na lang onderhandelen, waar Arafat bij betrokken was, op het laatste nippertje afgewezen. Een 'oh nee, toch maar niet' momentje. Helaas, had veel ellende voorkomen.

Sachs
Sachs23 sep. 2022 - 14:43

I see. Dus omdat Arafat het 'voorstel dat er lag' [sic] niet accordeerde ging Israël over tot etnische zuivering, kolonisering en apartheid, right? Met andere woorden: de Palestijnen hebben de Israëlische onderdrukking aan zichzelf te wijten. Wat is dat voor ongure argumentatie?

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 14:52

Dat legitimeert oa. massamoord, standrechtelijke executies, moord op kinderen, moord op journalisten, martelingen, opsluiten zonder proces en landdieverij voor jou?

Beisser
Beisser23 sep. 2022 - 15:10

Fout! het akkoord (de Oslo-akkoorden) lag er, getekend en al. Toen werd Rabin vermoord en torpedeerde Israel de vredesplannen.

Beisser
Beisser23 sep. 2022 - 15:11

Dat was in nov. 1995

Volrin
Volrin23 sep. 2022 - 15:55

@TeeJee2 "Het voorstel van de VN werd direct categorisch afgewezen." Niet relevant. Jij stelt, zonder onderbouwing, dat Arafat akkoord had moeten gaan met een voorstel. Dan kunnen de Palestijnen net zo goed stellen dat Israël het VN voorstel had moeten accepteren. "Het voorstel waar ik het over heb werd na lang onderhandelen, waar Arafat bij betrokken was, op het laatste nippertje afgewezen." Dat gebeurt wel vaker bij onderhandelingen. " Een 'oh nee, toch maar niet' momentje. Helaas, had veel ellende voorkomen." Net zoals het accepteren van het VN voorstel door Israël, of het überhaupt niet uitroepen van Israël op eenzijdige wijze.

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 16:54

Beisser, dat weet hij wel maar hij is Israël fan en die kun je nu eenmaal alleen verdedigen met leugens. Israël zeloten zijn precies zo van het padje als Putinversteher.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 sep. 2022 - 14:25

@Teejee En dan de reactie waarvan je weet dat ie niet gaat komen.

TeeJee2
TeeJee224 sep. 2022 - 17:47

@Volrin Kunt u mij aanwijzen waar ik de woorden heb gebezigd "Arafat had MOETEN accepteren?" Dat kunt u niet, want dat heb ik nergens gezegd of zo beweerd. Ik zou het waarderen, wanneer u in discussie treedt, dat u dan niet op dergelijke wijze woorden in mijn mond legt. U schrijft ook nog "Dat gebeurt wel vaker bij onderhandelingen." Wellicht, maar dit was praktisch in kannen en kruiken, het was uit onderhandeld en vereiste slechts nog een bekrachtiging. Ik blijf het zonde vinden. En "Net zoals het accepteren van het VN voorstel door Israël, of het überhaupt niet uitroepen van Israël op eenzijdige wijze." Neen, dat is totaal niet hetzelfde, want het voorstel van de VN was zonder directe betrokkenheid van Israël opgesteld. Blijkbaar vindt u die eenzijdige werkwijze dus wel akkoord? @Sachs Argumentatie die u geheel zelf verzint, aangezien ik dat nergens heb geschreven. U bent een fantast. @oproerkraaier U komt weer eens niet verder dan aannames, woorden in de mond leggen en verdachtmakingen. Niveautje Baudet, meer bent u niet. @stokkickhuysen Ik ben hier niet elk uur van elke dag aanwezig mijn beste. Zo belangrijk is Joop niet voor mij, en u zeker niet.

Sachs
Sachs24 sep. 2022 - 22:13

@ Teejee [Argumentatie die u geheel zelf verzint, aangezien ik dat nergens heb geschreven. U bent een fantast. ] Misschien moet u dan duidelijk maken wat u bedoelt. U schrijft dat de Palestijnen een beter lot hadden gekend als Arafat zich maar niet op het laatste moment had bedacht. Dan had er dus geen bezetting, apartheid en kolonisering bestaan, maak ik daaruit op. Dat klopt toch, neem ik aan? Of had dat ondanks Arafats handtekening allemaal toch bestaan? Dat kan ook, en is zelfs goed denkbaar (zie de Oslo en Wye River Akkoorden). Maar waarom maakt u er dan zo'n punt van? Verder hebt u nog niet duidelijk weten te maken over welk 'voorstel' u het überhaupt hebt. Sinds 1995 zijn de 'Oslo-akkoorden' leidend geweest. Arafat heeft met zijn handtekening daaronder een krankzinnige concessie gedaan, ondanks de grote scepsis en kritiek van de Palestijnen. Die critici hebben gelijk gekregen. Niet omdat Arafat iets niet heeft getekend, maar omdat 'Oslo' voor Israël en het Westen inderdaad een consoliderend tussenstation is gebleken op weg naar volledige kolonisering en het van de kaart vegen van de complete Palestijnse cultuur. Tot slot. De laatste onderhandelingen zijn van 2013/2014, onder leiding van de VS – John Kerry, die op de Israëlische tv en in zijn afscheidsspeech duidelijk maakte dat Israël de onderhandelingen saboteerde. Dat is waar we nu staan. 'Oslo' en de tweestatenoplossing zijn door Israël koudgemaakt. Wat resteert is één apartheidsstaat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 sep. 2022 - 11:08

Als je niet durft te zeggen wat je precies denkt moet je niet gaan meedoen aan een discussie op internet. Als je antwoord op alle mensen die op je commentaar reageren is dat ze je woorden in je mond leggen, dan is het verstandig daaruit op te maken dat je blijkbaar onduidelijk bent geweest, en dat je dus moet verduidelijken. Maar dat doe je weer niet. Het enige wat er uit je vingers komt is 'dat heb ik niet gezegd'. Waarom wil je je standpunt niet verduidelijken? Dit soort onduidelijkheid creert terecht donkerbuine vermoedens.

TeeJee2
TeeJee225 sep. 2022 - 13:22

@stockkickhuysen Neen, ik ben zeer duidelijk geweest. Er staat wat er staat, niks meer of minder. Dat u daar allerhande donkerbruine vermoedens bij heeft zegt niks over mijn teksten, maar alles over de staat van uw geest. Succes daarmee.

TeeJee2
TeeJee225 sep. 2022 - 13:26

@Sachs Er staat zeer duidelijk wat ik bedoel, waarop u er van alles bij verzint in een poging om mij zwart te maken. Schijnbaar leest u graag iets wat er niet staat, maar dan gaat bij mij simpelweg de deur dicht.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 sep. 2022 - 11:00

of je duidelijk bent geweest of niet maak jij niet uit maar degene aan de ont5vanger van je boodschap. Ik besluit met de vaststelling dat je Arafat als vertegenwoordiger van de Palestijnen zaken verwijt en dat je Israel diezelfde houding niet verwijt. Daarnaast komt Beisser met een mijn inziens belangrijke toevoeging waar je niet op in gaat. Dat maakt dat je een positie inneemt waarin je je commentaren niet met elkaar in verband mag lezen. Duidelijk.

TeeJee2
TeeJee226 sep. 2022 - 11:15

@stokkickhuysen Het is vooral duidelijk dat begrijpend lezen niet uw sterkste punt is.

Sachs
Sachs26 sep. 2022 - 13:40

@ Teejee2 [Er staat zeer duidelijk wat ik bedoel, waarop u er van alles bij verzint in een poging om mij zwart te maken.] Kom op zeg. Begin eens met uit te leggen waar u het precies over hebt. Kunt u bijvoorbeeld het door u opgevoerde voorstel met ons delen? Dat wil nog niet erg lukken ondanks al uw berichten. [Schijnbaar leest u graag iets wat er niet staat, maar dan gaat bij mij simpelweg de deur dicht.] U doet wilde beweringen die u vervolgens niet kunt staven, noch verdedigen. Begin daar eerste eens mee, wilt u.

TeeJee2
TeeJee226 sep. 2022 - 14:09

@Sachs Wellicht ben ik daartoe genegen als u zich verontschuldigd voor uw poging om mij ongure argumentatie in de schoenen te schuiven.

Jopie666
Jopie66623 sep. 2022 - 11:44

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Karel Drenth
Karel Drenth23 sep. 2022 - 10:55

Het bitter ironische feit is dat de Zuid-Afrikaanse regering zich al langer en steeds meer als een apartheidsregime aan het ontwikkelen is zoals met hardhandige deportaties van Zimbabwaanse vluchtelingen die er al lange tijd wonen en dat zo'n minister daar dan graag van afleidt met de in bepaalde kringen geliefde selectieve riedel tegen Israël verbaast mij niet.

18 Reacties
Karel Drenth
Karel Drenth23 sep. 2022 - 12:20

Om het door de Zuid-Afrikaanse regering aangemoedigde gewelddadige beleid tegen de door de bevolking breed gehate "buitenlanders" d.i. leden van zwarte bevolkingen uit o.m. Zimbabwe en Mozambique die er vaak al heel lang leven, voor verschillenden hier te onthullen waar het zo onbekend blijkt. Zo steunen diverse regeringsleden en kopstukken van het ANC openlijk de paramilitaire burgerwacht geheten Operatie Dudula (Zulu voor opdrijven) die fanatiek en gewelddadig jacht maken op deze mensen ter ondersteuning van de door regering verordonneerde deportaties naar nog steeds onveilige landen. In de Groene Amsterdamner van afgelopen 13 juli verscheen een van zeer weinige artikelen in ons land erover. Kop: "Zuid-Afrika keert zich tegen Zimbabwanen". https://www.groene.nl/artikel/zuid-afrika-keert-zich-tegen-zimbabwanen Ik zie, om dan ook eens net als mevrouw de minister eens een ander geval aan te halen maar juist niet om te verhullen, meer overeenkomsten met: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/frontman-pegida-nederland-jaagt-bulgarije-op-vluchtelingen

LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 14:18

Ach kijk eens aan, daar is het weer: de "ja maar hullie ook en misschien nog wel erger" reactie.

Satya
Satya23 sep. 2022 - 15:57

Dan mag je weleens wat harder tekeer gaan tegen Wilders,Baudet en Nanninga. Die verschillen niet van de ZA krachten.

ToussaintX
ToussaintX23 sep. 2022 - 16:16

Israël en Apartheid: - In 1961 noemde de architect van apartheid Hendrik Verwoerd Israël, "zoals Zuid-Afrika", een apartheidsstaat. In 1976 waarschuwde Israël's premier Yitzhak Rabin voor apartheid in geval van annexatie van de Westoever; - Voormalig VS-president Jimmy Carter zei in december 2006 voor een Israëlische radiozender dat Israël's politiek op de bezette Westoever voorbeelden laat zien die zelfs nog erger zijn dan de apartheid in Zuid-Afrika. https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABl_en_apartheid - Toen de meeste mensen op dit forum (waarschijnlijk) nog niet geboren waren, was Israël al een apartheidsstaat.

Karel Drenth
Karel Drenth23 sep. 2022 - 16:31

@LaBou Het is inderdaad, ook al bedoel je dat niet, deze Zuid-Afrikaanse minister die een "hullie doen het ook" levert door Israël, en niet te vergeten Marokko (welke iedereen niet verrassend schijnt te ontgaan), de maat te nemen inzake omgang met anderen. De met steun van de Zuid-Afrikaanse regering, buiten haar eigen beleid, ongehinderd op Zimbabwanen e.a. jagende paramilitaire club onder de naam Operatie Dudula, veroorzaakte dat mensenrechten-ngo de Helen Suzman Foundation het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het gerecht daagde. Minister Aaron Motsoaledi verklaarde in een reactie dat dit Zuid-Afrikaanse beleid gesteund wordt door de meerderheid van de Zuid-Afrikanen en hij haalde hard uit naar ngo’s: ‘Zuid-Afrika staat onder de dictatuur van een aantal ngo’s, waarvan er enkele gefinancierd worden door anonieme en twijfelachtige geldschieters. Hun doel is de regering ten val te brengen.’. Herkenbare reactie niet?

LaBou
LaBou 23 sep. 2022 - 21:06

Nee lego. Jij doet hier een "maar hullie ook". Iets wat je elke keer doet als jouw kant ook maar in de verte wordt genoemd. Want stel je voor dat daar de aandacht op gevestigd zou worden. Dat wil je koste wat verdoezelen. Het lukt alleen niet zo goed want de meesten hier prikken daar meteen doorheen.

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 21:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gio Servas
Gio Servas24 sep. 2022 - 5:22

We mogen het duidelijk van Labou niet over mensenrechten hebben van andere landen als het over Israel gaat.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks24 sep. 2022 - 9:44

@Gio Servas Klopt en we mogen het dan weer alleen over Israel hebben bij mensenrechtenonderwerpen die andere landen betreffen. Nou ja, op zich is aandacht voor mensenrechten van wie dan ook natuurlijk een goede zaak.

Wie o Wie
Wie o Wie24 sep. 2022 - 10:52

Het maakt Labou niet uit of iemand zelf doet wat hij zegt. Als putin zegt dat China wat minder moet onderdrukken. Staat Labou te joelen. Wat een mooie woorden. Zo gemeend. Jammer dat anderen dergelijke woorden van putin betekenisloos zouden vinden. Maar voor labou geen probleem.

LaBou
LaBou 24 sep. 2022 - 10:58

Als gio servas het prima vindt dat bij commentaar op andere landen ook israel genoemd mag worden vind ik het prima als dat andersom bij een stuk over israel ook gebeurt. Maar dat is niet het geval. Bij het geval iran mag israel niet genoemd worden want "daar gaat het hier niet over" terwijl hier, in het geval israel allerlei andere landen (waar het nu óók niet over gaat) er bij betrokken worden als afleiding. En voor zover het vrouwtje glorix (naamsgrappen zijn wat haar betreft blijkbaar heel normaal) aangaat: ik denk dat die dat ook wel weet maar ze wil toch wat roepen. Kortom: roep wat je wilt maar doe het dan wel consequent.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks24 sep. 2022 - 11:44

@LaBou Je zegt "Kortom: roep wat je wilt maar doe het dan wel consequent" Als mij "vrouwtje" noemen je sterkste inhoudelijke argument is dan ben je inderdaad wel consequent in je manier van reageren LaBou.

Karel Drenth
Karel Drenth24 sep. 2022 - 12:50

@LaBou Het is geen "hullie ook" als antisemitisme aantoonbaar welig tierend bij het ANC, wat zich zeker niet alleen uit in anti-Israël-sentimenten, oorzaak is van waarom deze minister zich zo uit. En dat mag niet alleen, maar moet ook, benoemd worden in de context van deze zaak. Bij deze met een rol voor de minister die nu in de Verenigde Naties zich uit met een podium hier, het woord aan een Zuid-Afrikaanse jood hierover al vijf jaar terug. Lees het eens: https://www.news24.com/news24/opinions/columnists/howardfeldman/its-not-easy-being-a-jew-in-south-africa-20180226

Wie o Wie
Wie o Wie24 sep. 2022 - 13:10

Brenda, met vrouwtje steeg hij eigenlijk nog boven zichzelf uit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 sep. 2022 - 14:35

Geen woord over Israel bij Drenth, Gloorix, Servas en Wie. Ik vind de boodschapper ook niet de meest geschikte persoon (in functie) hier, maar de boter op jullie hoofden begint in de ogen te druppelen.

Mark Huysman
Mark Huysman24 sep. 2022 - 15:31

[Het is geen "hullie ook" als antisemitisme aantoonbaar welig tierend bij het ANC, wat zich zeker niet alleen uit in anti-Israël-sentimenten, oorzaak is van waarom deze minister zich zo uit.] Wat een bullshit. Israël heeft altijd volop het apartheidsregime van Zuid-Afrika gesteund. Daar ligt de reden dat veel ANC’ers (inclusief wijlen Nelson Mandela) een ontstellende hekel hebben/hadden aan dat land. Plus dat ze natuurlijk de overeenkomsten zien tussen het apartheidssysteem van Israël en het systeem wat ze zelf van zich afgeschud hebben. Zuid-Afrikaanse joden (veelal communisten) hebben juist altijd een belangrijke rol in het ANC gespeeld. De afkeer van het Israëlische apartheidsregime en de steun die dat regime aan haar Zuid-Afrikaanse tegenhanger gaf, vloeit bij sommigen over in antisemitisme en dat moet natuurlijk bestreden worden. Maar het is lulkoek om het om te draaien en te doen alsof antisemitisme de reden is dat deze minister zich uitspreekt tegen de Israëlische misdaden.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks26 sep. 2022 - 8:59

@stokkickhuysen "maar de boter op jullie hoofden begint in de ogen te druppelen" Welke boter stock? Het is natuurlijk flauw zijn om te zeggen dat ik die als vegetarier niet belief, eigenlijk net zo flauw natuurlijk als jou insinuatie. Maar kom gerust met voorbeelden van reacties waarin ik mensenrechten bagatelliseer of schendingen daarvan goedpraat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 sep. 2022 - 16:50

@glorix Je schiet in de slachtofferspagaat (Israel wordt gezocht!) waar je wat mij betreft volledig de mensenrechten van de Palestijnen maar even laat voor wat ze zijn, en dat noem ik bagatelliseren.

Marcus A.2
Marcus A.223 sep. 2022 - 9:21

"We must treat all conflicts across the globe with equal indignation, no matter what the colour or creed of the people affected. " Helemaal mee eens! Waarom hebben we het hier nóóit, maar dan ook nóóit, over het conflict in de westelijke Sahara. Heel goed dat de minister dit aankaart en sowieso een krachtig verhaal.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut23 sep. 2022 - 19:02

Da's heel simpel, er is nog steeds sprake van Israël haat. Het land is verre van perfect maar het aantal resoluties dat het land moet treffen staat in geen enkele verhouding. Israël wordt gebruikt als bliksemafleider. Niets mee en niets minder. Met 74 moorden per dag in Zuid Afrika zou ik mij eerst maar eens daar op gaan richten.

Lopez
Lopez23 sep. 2022 - 20:57

@Bert van der Neut [Het land is verre van perfect maar het aantal resoluties dat het land moet treffen staat in geen enkele verhouding.] De vooralsnog laatste resolutie van de VN-Veiligheidsraad m.b.t. Israël dateert van 2016. Israël stak er de middelvinger naar op, sancties bleven uit. Voor een vergelijkbare kritische resolutie moeten we twintig jaar terug. Israël stak er de middelvinger naar op, sancties bleven uit. Dit is wat bepalend is voor de houding van de VN m.b.t. Israël. De Veiligheidsraad is het enige VN-orgaan dat dwingende maatregelen (sancties, evt. geweld) aan landen kan opleggen. Daarvan blijft Israël tot de dag van vandaag gevrijwaard. Ondanks 55 jaar bezetting, onderdrukking, terreur, apartheid, enz. enz. mag het zijn gang blijven gaan. Maar als ik u goed begrijp vindt u het aantal resoluties te hoog?

Sachs
Sachs24 sep. 2022 - 16:12

@ Bert van der Neut U doet het zelf ook niet onaardig als bliksemafleider met uw onjuiste resolutie-verhaal. Lopez ging daar al op in. En Huysman legde hierboven uit waar het Zuid-Afrikaanse sentiment op is gebaseerd, t.w. Israëls steun aan het Zuid-Afrikaanse regime van apartheid. En nee, Zuid-Afrika is niet perfect – om in uw termen te blijven. Maar dat doet niets af aan de juistheid van de kritiek.

Mokker
Mokker23 sep. 2022 - 7:57

Natuurlijk is Israel verantwoordelijk voor haar eigen misstappen. Net als Palestijnen ook verantwoordelijk zijn als ze raketten schieten of een aanslag plegen.

14 Reacties
Jaap Vos
Jaap Vos23 sep. 2022 - 9:34

wat zou jij doen als het leger van het land 's ochtends opeens je uit bed haalt omdat je huis vandaag wordt afgebroken omdat de grond waarop jouw familie al generaties lang boert je wordt afgepakt om huizen op te bouwen !? Want dat is zoals israel al decennialang omgaat met de Palestijnen op hun grondgebied de Westelijk Jordaanoever ! & de VN kijkt toe omdat isarel een vetorecht heeft en gewoon alles kan wegstemmen wat hun niet bevalt ! Smerige spelletje wat al sinds 1947 wordt gedoogd door de wereld !

Beisser
Beisser23 sep. 2022 - 9:53

Laten we even reëel blijven Mokker. Israël is de agressor in Palestina zoal Rusland dat is in Oekraïne, alleen al 70 jaar langer. De Palestijnen wonen al millenia in het gebied dat Israël in 1948 met goedkeuring van de rest van de wereld genaast en in 1964 illegaal uitgebreid heeft. Nu zijn zij slachtoffer van een sluipende genocide die door het orthodoxe deel van de Israëlische samenleving gepleegd en door de politiek gefaciliteerd en gesteund wordt. Tussen de incidenten door worden zij in hun dagelijkse leven op alle mogelijke manieren ernstig beperkt, gediscrimineerd, gesard en geprovoceerd. Mogen zij zich verzetten? Ik vind van wel. Net als de Oekraïeners. En omdat zij geen steun van het Westen krijgen doen zij dat dan maar met de beperkte middelen die ze hebben.

Mark Huysman
Mark Huysman23 sep. 2022 - 10:00

Mokker in 1942: Natuurlijk zijn de Duitsers verantwoordelijk voor hun eigen misstappen. Net als het Nederlandse verzet ook verantwoordelijk is als ze aanslagen plegen en als ze zich verbinden met de geallieerden die bombardementen uitvoeren op Duitsland.

Satya
Satya23 sep. 2022 - 10:21

Waarom is het Israël is verantwoordelijk, ben ik het mee eens, maar dan Palestijnen zijn verantwoordelijk? Ik zou het belachelijk vinden te schrijven Joden zijn verantwoordelijk, zo vind ik ook dat Palestijnse terroristen verantwoordelijk zijn maar niet Palestijnen.

GeenProbleem
GeenProbleem23 sep. 2022 - 10:52

@mark Aanslagen op burgers zijn altijd fout.

TeeJee2
TeeJee223 sep. 2022 - 11:43

@Beisser Als u land wil gaan herverdelen op basis van wie, op welk gebied, een bepaalde periode heeft gewoond.... dan bent u nog wel even bezig, en de resultaten zullen u wellicht minder goed bevallen dan u denkt.

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 13:28

Mokker: Israel doet niet anders.

Lopez
Lopez23 sep. 2022 - 14:31

@Jaap Vos [& de VN kijkt toe omdat isarel een vetorecht heeft en gewoon alles kan wegstemmen wat hun niet bevalt !] Voor de goede orde: Israël heeft geen vetorecht. Wat u vermoedelijk bedoelt is dat de VS in de Veiligheidsraad vetorecht heeft en daar optreedt als Israëls zaakwaarnemer. In de periode tussen 1972 en mei 2021 blokkeerde de VS in die rol 53 resoluties: https://www.aljazeera.com/news/2021/5/19/a-history-of-the-us-blocking-un-resolutions-against-israel Gevolg is dat Israël nog altijd wordt gevrijwaard van VN-sancties. En aangezien ook de EU & lidstaten er niet over piekeren Israël iets in de weg te leggen, kijken we inmiddels naar een koloniale bezetting die 55 jaar duurt. And counting.

Beisser
Beisser23 sep. 2022 - 15:19

TeeJee223 sep. 2022 - 13:43 Herverdelen van land gaat ALTIJD gepaard met oorlog en wreedheid. De hele geschiedenis door. En eerder. Alle landen op het Amerikaanse continent bijvoorbeeld zijn zo ontstaan. En Poetins ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne. Alle huidige natiestaten over de hele wereld zijn uiteindelijk ontstaan door oorlog en geweld. Maar daar heb ik het niet over. Ik gun de Joden best een eigen staat. Waar het mij om gaat is het agressieve imperialisme van de Israelische kolonisten (vrijwel altijd orthodoxe gelovigen) en vooral de sluipende genocide die daarbij gepleegd wordt. Ooit, begin jaren ’90 van de vorige eeuw, leek het erop dat er met de Oslo-akkoorden en onder het motto ‘land voor vrede’ een 'twee staten oplossing zou komen tussen Israel en de Palestijnen. De toenmalige premier Yitzhak Rabin kreeg daar samen met Yasser Arafat en Shimon Perez de Nobelprijs voor de vrede voor. En hij werd ervoor vermoord door een orthodoxe rechtsradicaal. Sindsdien is die sluipende genocide aan de gang. Israel is ook geen seculiere democratie (meer) het is verworden tot een crypto-theocratische Apartheidsstaat waarin niet-joden (niet alleen Arabieren, ook christenen en alle andere andersdenkenden) gediscrimineerd en uitgesloten worden en gedwongen worden te leven onder de druk van de religieuze wetgeving van het orthodoxe volksdeel van Israel. Israel heet ook officieel ‘De Joodse staat Israel’.

ToussaintX
ToussaintX23 sep. 2022 - 16:21

@Mokker, 23 sep. 2022 - 9:57 "Net als Palestijnen ook verantwoordelijk zijn als ze raketten schieten of een aanslag plegen." - Net als de vrijheidsstrijders dat ook deden in Nederland, tijdens de Duitse bezetting.

ToussaintX
ToussaintX23 sep. 2022 - 16:28

TeeJee2 23 sep. 2022 - 13:43 @Beisser "Als u land wil gaan herverdelen op basis van..... .....de resultaten zullen u wellicht minder goed bevallen dan u denkt." - Als gezien het grootste deel (70 à 80%) van de Europeanen in een 'Derde wereldland' woont.

TeeJee2
TeeJee224 sep. 2022 - 17:39

@Beisser Gezien de Palestijnse bevolkingsgroei zie ik de 'sluipende genocide' niet zo. verder ben ik het niet met u eens dat Arabieren in Israël buitengesloten worden. Wel ben ik het met u eens, en dat is mijn algemene standpunt ten opzichte van religie, dat orthodoxie en religie in het algemeen weinig verheffend werken voor welk land of volk dan ook. In tegendeel zelfs.

Beisser
Beisser25 sep. 2022 - 19:33

TeeJee2 24 sep. 2022 - 19:3 ['Gezien de Palestijnse bevolkingsgroei zie ik de 'sluipende genocide' niet zo. '] Daarom noem ik het ook een sluipende genocide. (Ik heb ook statistieken gezien die suggereren dat de Palestijnse bevolking in Gaza en Westelijke Jordaanoever afneemt.) ['verder ben ik het niet met u eens dat Arabieren in Israël buitengesloten worden.'] Niet alleen Arabieren. Alle andersdenkenden worden stelselmatig gediscrimineerd en buitengesloten. Amnesty International beschuldigt de staat Israel ook van apartheid. Dus niet alleen die Zuid Afrikaanse minister die volgens sommigen hier boter op het hoofd heeft. (een 'whataboutisme' natuurlijk). 1 klein voorbeeldje: In de 'Joodse Staat Israel' (officiële naam!) bestaat het burgerlijk huwelijk niet. Je kunt alleen trouwen volgens de Joodse ritus. Kan of wil je dat niet dan ben je niet getrouwd en kom je niet in aanmerking voor alle regelingen daaromtrent. ['Wel ben ik het met u eens, en dat is mijn algemene standpunt ten opzichte van religie, dat orthodoxie en religie in het algemeen weinig verheffend werken voor welk land of volk dan ook. In tegendeel zelfs.'] Je bent te vriendelijk. Het is veel erger dan 'weinig verheffend'. Religie is een uiterst effectief machtsinstrument dat door gewetenloze megalomanen gebruikt wordt om hun macht te consolideren en waar mogelijk uit te breiden. De geschiedenis van de mensheid druipt van het bloed dat door de eeuwen heen door religie vergoten werd (en nog wordt).

TeeJee2
TeeJee226 sep. 2022 - 9:06

@Beisser Heeft u wellicht een bron voor de statistieken? Ik ben zeer benieuwd, aangezien de gegevens die beschikbaar zijn aan de WHO/VN een zeer consistent stijgende lijn laten zien. Verder heeft deze mevrouw natuurlijk boter op haar hoofd, dat is bij politici meestal het geval. Dat staat verder los van de beschuldigingen en het welles/nietes gedoe in de reacties. Verder weet u heel goed te vertellen dat het burgerlijk huwelijk niet bestaat, maar vergeet u daarbij te melden dat een huwelijk in het buitenland wel degelijk geaccepteerd wordt, dat er veel Rabbi zijn die 'onofficiele' huwelijken sluiten wat oogluikend wordt toegestaan, en dat samenlevingscontracten (met of zonder onofficieel huwelijk) tegenwoordig bijna dezelfde rechten hebben omdat die regels steeds verder versoepeld worden. Wellicht wil u meer voorbeelden geven, want deze gaat helaas niet op.