Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zuid-Afrika bewijst vriendendienst aan Poetin en wil zich terugtrekken uit Internationaal Strafhof

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4288 keer bekeken
  •  
000_1LP039

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa wil dat zijn land niet langer deelneemt aan het Internationaal Strafhof (ICC). "De regerende partij heeft beslist dat het wijs zou zijn dat Zuid-Afrika zich terugtrekt", aldus Ramaphosa. Dat meldt ANP. Het Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. Rusland is een nauwe bondgenoot van Zuid-Afrika. 

Volgens Ramaphosa kwamen leden van regeringspartij ANC afgelopen weekend tijdens een congres tot die conclusie "omdat het hof bepaalde landen oneerlijk behandelt". Pretoria heeft al langer een getroebleerde relatie met het Haagse hof dat in 2002 werd opgericht om individuen te vervolgen die oorlogsmisdaden hebben begaan. Toen het ICC in maart een arrestatiebevel uitvaardigde voor Vladimir Poetin, rees al de vraag wat Zuid-Afrika zou doen bij het geplande bezoek van de Russische president aan het land in augustus. Als ICC-lid heeft het in principe de verplichting om hem op te pakken,

Ramaphosa zei toen dat hij zich bewust is van die wettelijke verplichting. Al bewees Pretoria eerder dat het de regels niet altijd strikt opvolgt. In 2015 weigerde het ondanks een arrestatiebevel van het ICC de toenmalige Soedanese president Omar al-Bashir op te pakken. In de discussie die daarop volgde, dreigde Zuid-Afrika al eens uit het ICC te stappen.

In februari van dit jaar hielden Rusland, China en Zuid-Afrika nog een gezamenlijke militaire oefening in Zuid-Afrika. Bij een stemming in de Verenigde Naties die Rusland opriep zich direct terug te trekken uit Oekraïne en de oorlog te staken, was Zuid-Afrika een van de landen die zich van een stem onthield. In het Parool gaf defensiespecialist Peter Wijninga eerder nog een verklaring over de innige band tussen Rusland en Zuid-Afrika. Namelijk, de Sovjet-Unie steunde het ANC in de strijd tegen de apartheid. “En dat ANC is nog steeds aan de macht; de liefde tussen Pretoria en Moskou is nog niet bekoeld. Het blijven kameraden,” aldus Wijninga.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.