Joop

Zuckerberg, De Jong en de pijnlijke machteloosheid van de politiek

  •    •  
23-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pieterderksbloes
Elke week bespreekt druktemaker Pieter Derks het nieuws van de week in De Nieuws BV op NPO Radio 1. Zonder genade legt hij vingers op zere plekken en ook deze week doet het ouderwets pijn:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

HM van der Meulen
HM van der Meulen23 mei 2018 - 16:00

De politiek is machteloos want alle beslissingsbevoegdheid is overgeheveld naar ondernemingen, dat was toch de bedoeling van die privatiseringen? Nou heb je de door rechts nagestreefde "nachtwakersstaat", is het weer niet goed.

Phil2
Phil223 mei 2018 - 14:52

Man-man-man, wat een wanvertoning was het gesprek met Zuckerberg. A-b-s-o-l-u-u-t gestoord dat de EU wel raad weet met het vuur aan de schenen leggen van het VK, maar komt een man als Zuckerberg hierheen dan is het alsof een god van de Olympus is nedergedaald. Facebook is een ordinair bedrijf dat: - de bijl zet aan de conventionele media en aan de democratie; - op een doortrapte manier privacy overwegingen aan de laars lapt; - ontzaglijk veel geld verdient en met behulp van tax havens vermijdt om daar netjes belastingen over te betalen. Mij vielen de schellen van de ogen. Ik heb totaal geen vertrouwen in dat een EU raad zal weten met de crises die zich zullen aandienen (w.o. Italië) gezien het feit dat het zich in de aap liet logeren door The Zuck. Bah!

adriek
adriek23 mei 2018 - 14:17

Het is en blijft allemaal heel democratisch: het grote publiek trekt zich niets aan van inhoudelijke discussies, lekken en gedraai van Zuckerberg zolang er maar genoeg leuke kattenfilmpjes in de tijdlijn blijven verschijnen. Zolang het volk niet zelf leert nadenken is democratie slechts een populariteitspoll. En dat zelf nadenken is systematisch uit de schoolopleidingen verdwenen: van rekenmachine via google maps een studeersnel.nl: alles is op te zoeken en down te loaden (te downloaden?) De grootgrutters van de wereld helpen daarbij met kant-en-klare sausjes, maaltijden en andere slurrie, op uw behoefte aangepaste nieuwsstromen en pasklare zoekresultaten. Er werd gesputterd dat de Zuckerberg-interviews door fractieleiders en niet door specialisten gedaan werden. Nou en? Fractieleiders zijn toch die wondermensen die zich in een avondje duizend pagina's dossier eigen kunnen maken? (Of toch voornamelijk de samenvatting?) Hoe dan ook, de zinvolle vragen die gesteld zijn werden onhandig ontweken of genegeerd en Mark kon op tijd zijn vliegtuig halen. Heel Amerikaans trouwens: recent nog persconferenties in het witte huis bekeken? "Lastige vraag, volgende!" en geen journalist die de onbeantwoorde vraag durft te herhalen - dan ben je de volgende keer niet meer welkom namelijk. Denken? Dat laten we aan paarden over, die hebben veel grotere hoofden.

vdbemt
vdbemt23 mei 2018 - 13:48

zoals onze liberaalgeleide politiek ook machteloos staat tegenover, zich braaf laat leiden door, de NAM, SHELL en andere multinationals.