Dit staat bol van onwaarheden en bangmakerij. Zo is bijvoorbeeld Nederland lang niet zelfvoorzienend in agrarische producten, er wordt weliswaar veel (van hoge kwaliteit) geëxporteerd maar in volume nog veel meer geïmporteerd. Nederland komt nu al 50% grond tekort om in de eigen behoefte te voorzien. Terug naar keuterboeren zal onvermijdelijk leiden tot minstens verdubbeling van de voedselprijzen en nog veel meer import omdat de eigen productie cirrca 25% afneemt.
Het is helemaal waar dat we niet zelfvoorzienend zijn. Bijv. Frans graan is veel geschikter voor broodbakken dan het Nederlandse. Maar waar haal je: "Nederland komt nu al 50% grond tekort om in de eigen behoefte te voorzien." vandaan? Ja, als we alle export op het huidige niveau handhaven. Zonder onderbouwing niet meer dan een loze kreet.
Vogelgriep is bij uitstek een reden de grootschalige kippenfokkerij aan te pakken, geheel mee eens. Voedsel een nutsvoorziening wordt wel erg bureaucratisch, gaat me te ver, maar een vrije markt mag het niet blijven. Die markt moet strak gereguleerd worden.
Het is maar de vraag of de intensieve veehouderij bijdraagt aan de voedselvoorziening: de dieren eten meer dan ze opbrengen (in gewicht). Je kunt niet overal graan verbouwen waar gras groeit, maar nu worden graan en soja geïmporteerd voor het vee.
Beste Karen, Ik ben het ééns met je pleidooi, er zijn her en der in het land waar mogelijk initiatieven, naast dat de mensen er beter voedsel door krijgen is het voor het sociaal maatschappelijk verhaal ook nuttig en positief. Bij mij achter heeft de dorpstuin al veel goeds gebracht, het mooist vind ik het dat de kinderen van de lagere school een stuk daarvan hebben geadopteerd, en hier hun groente en kruide tuintje verzorgen. Jammer is het dan weer dat succesvolle initiatieven, zoals bijvoorbeeld de pluktuin in het Markda,l in de hoofdstad van JUMBO land, Breda, gedwarsboomd worden door de gegoede snobistische burgerij uit Ulvenhout. https://www.bndestem.nl/breda/dorpsrel-in-breda-door-uitbreiding-tuinderij-vrees-voor-meer-plukkers-autos-en-vogelverschrikkers~a13f0f67/
Jammer ook dat de meeste van die goedbedoelde stadstuintjes er na enkele jaren deplorabel bij liggen. Vergeet daarbij niet de uitdaging om biologisch verantwoorde zaden en plantgoed te vinden: zelf zaden overhouden is vrijwel ondoenlijk en ingekochte zaden zijn meestal met bestrijdingsmiddelen doordrenkt of omgeven. Als je goed oplet zie je dat die lapjes grond leuk zijn voor een handvol radijsjes en een kropje sla maar dat het een enorme uitdaging is om met zoiets in een substantieel deel van je voedsel te voorzien. Let wel: het hebben van een moestuintje is een leerzame ervaring, maar zou ook moeten leiden tot respect voor onze landbouwers - of deze nu biologisch boeren of niet. (NB: Ik heb zelf lange tijd een moestuin gehad, maar het onkruid heeft uiteindelijk gewonnen en nu heb ik een groter grasveld :) )
Eirde: "Ik heb zelf lange tijd een moestuin gehad, maar het onkruid heeft uiteindelijk gewonnen en nu heb ik een groter grasveld." Luilak. Zaadvaste rassen kopen, gemengd planten en vooral snelgroeiende inheemse soorten. Zoek eens onder "groenten in de middeleeuwen", -keus te over. Wel eens het spreekwoord gehoord dat iets zo snel groeit als kool?
Hoi Eirda, Hedonisme is een moeras, projectie op onmacht een reactie, het verweesd zijn een gevolg. Dat is niet raar of bijzonder, het is "in grunde genommen" gewoon een herhaling van de geschiedenis. Radiohead ~If you say the Word~ https://www.youtube.com/watch?v=vnhKaCjCIqM p.s. Oorspronkelijk van het album "Amnesia" (geheugenverlies)
Ik word echt misselijk elke keer als ik het woord “ruiming” hoor. Noem het beestje bij zijn naam en zeg gewoon “gedood” ipv “geruimd”.
Je kunt een semantische discussie voeren over welke term wel acceptabel is, maar dat betekent niets anders dan dat ze vernietigd worden, door de shredder of vergast of verbrandt. Vooral westerlingen weten steeds minder waar hun etenswaren vandaan komen en willen dat eigenlijk niet weten. Het komt te dichtbij als je je realiseert, waar dat kipfiletje vandaan komt. En wat het betekent als een kalkoenen boer of 2, 64.000 kalkoenen moet laten ruimen door de uitbraak van de vogelgriep. Dat is geen fijne gedacht, dus omschrijf het dan wat vriendelijker, het maakt de kalkoen toch niets uit, die maakt het niet meer mee.
Vandaag weer mijn voedsel bij de Schoffel in Boxtel mogen kopen. Biologisch voedsel, waar ik lekker en gezond de feestdagen van ga genieten. En sinds mijn eerste bezoek aan het Oost West Centrum in Belgie (het kenniscentrum voor voeding en beweging), helemaal vegetarisch wat me prima bevalt. Want dierenwelzijn is mensenwelzijn en daar blijven we op inzetten. En biologisch voedsel is logisch voedsel en een investering in jezelf. Hoewel vegetarisch eten niet zomaar voor iedereen geschikt is, dat mag ik stellen als voedingsadviseuse, maar voor wie nog vlees wil eten, kies dan voor biologisch vlees. We adviseren altijd voor variatie in het menu, dus dagen met biologisch vlees of vis en de andere dagen vegetarische maaltijden. Mensen met een duurzame levenshouding kiezen daar al voor. En er zijn steeds meer 'voedselbossen' of pluktuinen waardoor velen voor voedsel in de eigen regio kunnen kiezen. Want zo kan het ook.
"Want zo kan het ook." Nee, sorry zo kan het niet. Zo'n voedselbos of pluktuin is leuk, ontspannend en heel educatief maar stelt als voedselbron voor zeventien miljoen mensen helemaal niets voor. Er is niet genoeg ruimte en we zouden een substantieel deel van onze tijd aan het 'jagen/verzamelen' moeten gaan besteden, om nog maar niet te spreken van de moeite die we (weer) zouden moeten stoppen in overwinteren want in de pluktuin valt in December weinig te plukken: komt u in April nog eens terug...
Nu nog zorgen dat deze gezonde producten ook door onze werkende armen betaald kunnen worden.
Eirda wordt zoals gewoonlijk niet gehinderd door enige kennis van zaken - A Farm for the Future - https://vimeo.com/136857929 Als je witte kool had geplant in je moestuintje, dan had je nu meer dan genoeg zuurkool gehad om de hele winter door te komen.
Dus als we geen intensieve vogelteelt hebben, alleen voor eigen gebruik en de kalkoenen en kippetjes buiten laten rondlopen, zouden we geen vogelpest meer hebben. Grappig, want veel vogelpest wordt juist overgebracht door wilde vogels, en dan help 'buiten' echt niet. Geen argument dat niet wordt gebruikt om gewoon te stellen dat je tegen intensieve vee/vogelhouderij bent..
Als er minder intensieve veehouderij is dan is er plaatselijk veel minder schade bij de boeren, nu worden er in 1 klap 64.000 dieren geruimd en vernietigd. Het gaat om het absolute aantal, door de intensieve veehouderij zijn de prijzen laag en de kwaliteit minder. Alles wordt teruggebracht tot een massa product, per 100.000 stuks of nog meer. Terwijl het om de kwaliteit zou moeten gaan, als er minder geruimd wordt en vernietigd is de uiteindelijke opbrengst hoger en van betere kwaliteit en hebben de dieren ook nog eens een meer diervriendelijk bestaan. Het is geen massa product maar een levend wezen.
Het is toch wel opvallend dat de uitbraken altijd bij pluimvee gevonden worden. Blijkbaar worden mensen niet zo makkelijk aangestoken door wilde vogels (terwijl mensen vaker buiten lopen, en op meer plaatsen, dan pluimvee).
@Winterdepressie Dat hoort het niet te zijn en dat is mijn redenatie. Er zijn zat mensen die denken dat melk uit de fabriek komt, terwijl er elke keer een kalf bij de moeder koe wordt weggehaald om daarna melk te produceren. Ieder ei wat gelegd is, komt uit een levend wezen. Ik hou ook van mijn speklapje en biefstuk, maar ik ben me heel goed bewust dat daarvoor een dier het keven heeft gelaten. De burger moet weer bewust worden, dat het anders moet en kan. Nu is het winstmaximalisatie ten koste van alles, alles moet wijken voor de onuitputtelijke groei en die groei is nodig om de schulden economie in stand te houden. Het is een kaartenhuis, waarbij de natuur en het klimaat eindelijk ons dwingt om het anders te doen, anders roeien we ons als mensheid uit met medeneming van een grote biodiversiteit. De economie fetisjisten moeten uit het falende systeem verwijderd worden en dar geldt uit het hele systeem. Alle kosten moeten worden meegenomen in de prijs en niet zoals nu statistisch gerommel met cijfers en met kromme argumenten de wereld vernietigen. Wij, als mensheid, zijn een parasiet op deze aardbol geworden en de profiteurs hebben het voor het zeggen, en daar hoort de westerse beschaving zeker bij. Opvoeding en bewustwording is noodzakelijk, wij als mensheid hebben de aarde nodig, de aarde ons niet. Wij zijn als de laatste 5 minuten van de tragikomedie, die al 5 miljard jaar duurt, waarbij de hoofdrolspeler het loodje legt en waarna het publiek applaudisseert.
Er is helaas nog geen vaccin tegen (HPAI) H5N8, de vogelgriep die momenteel wordt aangetroffen.
Glimli55 We krijgen momenteel iedere week bijna 1000 meer te voeden in Nederland. Tja, daar moet ook eten voor zijn.
De moordpartijen ten tijde van de MKZ crisis zullen ook wel uit het collectieve geheugen zijn verdwenen. Er was een vaccin beschikbaar, maar dat mocht niet worden gebruikt.