Joop

Zou Wilders echt niet met Rutte willen?

  •  
27-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Tweede Kamerverkiezigen: RTL Verkiezingsdebat

© Foto: ANP / Bart Maat

Het is niet uitgesloten dat over enkele weken of maanden blijkt dat de linkse twee partijen Rutte toch te veel wantrouwen en dat ze niet met hem in zee wensen te gaan. Wat dan?
Informateur Mariëtte Hamer ontving gisteren de fractieleiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie. Vandaag en morgen praat ze met de andere partijen. Behalve dan met Geert Wilders van de PVV, want die wil niet. ‘Alles wat ik u te vertellen had heb ik al verteld in ons gesprek van 18 mei jl.’, heeft hij Hamer laten weten. In dat korte gesprek van destijds verklaarde Wilders dat in deze formatie ‘de kaarten allang geschud zijn’. Het staat volgens hem vast dat er een centrumlinks kabinet komt. PvdA en GroenLinks hebben eerder wel een motie van wantrouwen tegen premier (en VVD-leider) Mark Rutte gesteund, maar ze staan nu toch klaar om met hem te gaan samenwerken, constateerde de PVV-leider.
Ik denk dat Wilders daar gelijk in heeft. Dat er een kabinet komt waarvan de linkse partijen deel uitmaken ligt nogal voor de hand. Immers: D66 wil niet met de ChristenUnie, laat staan met JA21. De SP wil niet met de VVD zolang Rutte daar de leiding heeft. En vooralsnog maakt helemaal niemand aanstalten om met Volt te gaan regeren. Dan blijven PvdA en GroenLinks over. En beide partijen lijken niet ongenegen om in een coalitie met Rutte te stappen. Ze stellen zich weliswaar nog afwachtend op, maar uiteindelijk zullen ze wel toehappen, verwachten de meeste Binnenhofwatchers.
Maar het kan natuurlijk ook nog mislopen. Het is niet uitgesloten dat over enkele weken of maanden blijkt dat de linkse twee Rutte toch te veel wantrouwen en dat ze niet met hem in zee wensen te gaan. Wat dan? Toch maar regeren met de ChristenUnie? Dat wordt moeilijk, want D66 heeft er volstrekt geen zin in. De ChristenUnie zegt trouwens op haar beurt niet opnieuw onder Rutte te willen dienen. Wellicht wordt de soep niet zo heet gegeten, maar daarvoor bestaat geen enkele garantie. En als het dan vervolgens ook niet lukt een regeerakkoord met Volt te sluiten, is een normaal meerderheidskabinet onhaalbaar geworden. Want een zevenpartijencoalitie zonder de VVD zal er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid evenmin komen. Van zo’n regering zou immers de Partij van de Dieren deel uit moeten maken. Ziet iemand al voor zich dat die het eens wordt met het CDA, of zelfs met D66?
Mocht het allemaal zover komen dan resteert dus nog maar één mogelijkheid (los van een minderheidskabinet, dat snel zal vallen): nieuwe verkiezingen. In de, vermoedelijk ijdele, hoop dat die tot een heel andere uitkomst zullen leiden.
Maar wacht eens, er is nóg een alternatief. VVD, CDA, PVV, Forum voor Democratie, JA21 en de gloednieuwe Groep Van Haga hebben samen ook een meerderheid. Geen al te ruime, maar die had Rutte III tenslotte ook niet. Weliswaar hebben VVD en CDA hun kiezers beloofd dat ze nooit met Wilders of FvD-leider Thierry Baudet in het regeringsbootje zouden stappen, maar als er geen andere opties over zijn telt dat toch niet meer? Of wel soms?
De kans dat dit echt gaat gebeuren lijkt me klein. Ik houd er vooralsnog totaal geen rekening mee. Wilders blijkbaar ook niet. Maar stel eens dat het scenario toch realiteit zou worden, hoe snel zal Geblondeerde Geert zijn afkeer van regeren met Rutte zijn vergeten? Ik vermoed dat hij in dat geval bereid is de door hemzelf ingediende motie van wantrouwen tegen de premier in de prullenbak te gooien. Desnoods voor het oog van de camera’s.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Joost Spits
Joost Spits30 mei 2021 - 8:56

Laten we de feiten eens op een rij zetten: Dit verkiezingsjaar 2021, hebben totaal 10.422.852 mensen gestemd. 10.422.852 : 150 (kamerzetels) = 69.485,68 Behaalde zetels per politieke partij: op rechts: 88 (6.114.739,84 stemmen) op links : 62 (4.308.112,16 stemmen) (50-plus (1 zetel) beschouwd als linkse politieke partij) Deze cijfers in acht genomen, heeft Nederland per saldo rechts gestemd, daar kan je geen andere chocola van maken. Of de ene rechtse of linkse partij heeft ingeleverd en of coalities wel of niet makkelijk te formeren zijn staat door ook los van. De kiezer staat immers niet in het stemhokje te overpeinzingen of zijn of haar partij zal inleveren en of zijn of haar partij zal gaan regeren. Overigens kan laatste wel ten dele, als mensen strategisch trachten te stemmen. Maar zekerheid heb je nooit.

2 Reacties
Libertain
Libertain31 mei 2021 - 8:13

Wat heeft bovenstaande precies te maken met de extreem-rechtse opvattingen van JA21, PVV, Forum en dergelijke?

Joost Spits
Joost Spits31 mei 2021 - 11:12

@Libertain. Menig reacties hier stelt dat Nederland "links" zou hebben gestemd. Ik ben het daar niet mee eens en uit de door mij aangeleverde feitelijke gegevens blijkt ook het tegendeel. That's it, niet meer en niet minder. Mijn reactie staat dus los van het type politieke partij: Rechts/ extreem rechts/ middenpartij, etc.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 mei 2021 - 16:59

NL stemt rechts maar omdat Kaag dat wil en Hamer nu informateur is krijgen we een linkse agenda. Dubieus

8 Reacties
Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 18:14

Nederland heeft helemaal niet rechts gestemd. De PVV heeft verloren. CDA heeft verloren. Ja21 is net zo groot als DENK. Nederland heeft vooral met bijna 40% sociaal liberaal gestemd of in het midden. Nederland is een midden land. Rechts en ultra rechts kunnen niet samenwerken. En daarom krijgen we een links kabinet. Ik heb u zeer hoog zitten, maar dit is een soort dolkstootlegende creëren. U meent een gebrek of een defect in onze democratie te zien. Terwijl het in werkelijkheid en realiteit de hopeloos polariserende Wilders, Baudet is en de enorme verschillen tussen PVV/ FVD aan de ene kant en VVD en CDA aan de andere kant die een formatie over "rechts" onmogelijk maken. Dat moeten we benoemen. En dat zal ik benoemen. Al levert het me alleen maar hoon op. Want als we het niet zo duiden( en daar ben ik nu even zwart wit in) krijgen duistere krachten vrij spel. Die het onterecht op een democratisch defect gooien. Die de schuld kunnen afschuiven naar het systeem. Die in plaats van dader het slachtoffer worden. Trouwens hebben CDA en PVV helemaal niet het electorale mandaat om in zo'n coalitie te stappen. Beide hebben verloren. Ja21 is een groentje. Alleen FvD en VVD hebben enige mandaat. U formuleert het alsof heel Nederland rechts stemt, maar zelfs met vijf partijen heb je geloof ik maar 77 zetels. En dan is Groep van Haga eigenlijk al de zesde partij die het na 77 moet brengen. En wil je echt wat over hebben dan moeten BBB en SGP er ook bij. 8 partijen kabinet. En dan noemt u het dat rechts gewonnen heeft. LOL. En dat Nederland rechts stemt.

Willem D2
Willem D227 mei 2021 - 18:46

Wie er gewonnen of verloren en dus wel of niet moet regeren vind ik altijd dom gelul. We hebben een representatief kiesstelsel en daarin gaat het vooral om welke combinatie de meerderheid heeft, wie er gewonnen of verloren heeft is niet interessant voor het vaststellen van een coalitie, of ze de meerderheid hebben wel.

Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 20:24

Zucht........................

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 mei 2021 - 10:48

@Sonic GL en PvdA zijn toch afgestraft moet je erkennen. Die zijn links. Ben het met je eens dat NL vooral liberaal heeft gestemd. Voor de rest is het vooral zeer verdeeld en zit her en der wat verlies of winst. Misschien is conservatief beter verwoord dan rechts. Nieuwkomers als een JA21, FvD, BBB maar ook een Denk, SGP etc zijn toch vooral conservatief. Dat we nu een liberaal progressief kabinet krijgen is niet wat te verwachten us Sterker, ik denk dat dit als een boomerang terug komt. Rechts/conservatief wirdt veel groter de volgende keer. Interessant is om te zien of Rutte nog 4 jr op dezelfde manier verder kan. Cultuur en karakter is moeilijk te wijzigen. Over een paar maanden is het business as usual. Ikzelf ben vooral pragmatsch ingesteld en dat zie ik maar bij weinig partijen terug. De meeste doen aan wensdenken

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 mei 2021 - 10:49

@WillemD Dat lijkt me niet. Zo werkt democratie niet

korheiden2
korheiden228 mei 2021 - 12:11

@Sonic : We hebben met z´n allen nu niet bepaald links gestemd, lijkt me. GL en SP verloren flink, de PvdA was al blij dat ze op 9 zijn gebleven. De PvdD stijgt wel iets en Sylvana Simons zit ook met een zetel in de kamer. PVV en FVD en Haga hebben 25 zetels. Het ligt er een beetje aan wat je middenpartijen vindt. D66 wordt door velen hier toch als een neoliberale partij gezien met progressieve standpunten m.b.t. Europa, klimaat en immigratie. JA 21 is een groentje, dat klopt, maar dat geldt evenzeer voor Volt. Bovendien zijn er nogal wat nieuwe kamerleden bijgekomen die zich dus eveneens zullen moeten inwerken. De combinatie VVD-D66-CDA heeft in feite maar 3 zetels van elders nodig om aan een meerderheid te komen. We gaan het zien.

Willem D2
Willem D228 mei 2021 - 18:55

@Raymon Dus als je van 1 naar 3 zetels gaar hoor je in de coalitie, want 300% winst Als je van 40 naar 30 gaat niet, want 75% verlies. Democratie in Nederland is toch echt gebaseerd op het aantal stemmen wat je nu haalt en niet naar het aantal wat je er voorheen had.

RaymondenJoop
RaymondenJoop28 mei 2021 - 21:14

@Willem In absolute zin heb je een punt, maar democratie is ook rekening houden met een ander.

Drostemannetje
Drostemannetje27 mei 2021 - 12:50

Normaal zou natuurlijk de drie grootste partijen moeten regeren. Zij vertegenwoordigen ook de grootste groepen kiezers. Ook al zijn er hele grote verschillen. Het is verkeerd om splinterpartijen mee te laten regeren. Ze hebben niet voor niets op hun lazer gekregen. Doen ze het toch, voorspel ik dat deze splinterpartijen bij de volgende verkiezingen opnieuw gehalveerd worden.

2 Reacties
Zandb
Zandb27 mei 2021 - 16:13

Mannetje U beweert zaken die niet kloppen: 1. Splinterpartijen hebben op hun lazer gekregen. 2. Geen van die drie grootste partijen heeft op z'n lazer gekregen. 3. Normaal is, dat de drie grootste partijen moeten regeren. Uw voorspelling is nergens op gebaseerd.

Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 20:25

@Drostemannetje, Dat is niet normaal. Niet de norm dus..... dat verzin jij. Ik ga ook niet met buren samenwerken die racisten zijn of asociale tokkies. Zo werkt het niet, ook niet in de politiek dus.

ZonderNaam2
ZonderNaam227 mei 2021 - 11:23

Als, als, als, dan misschien. Nou denk ik niet dat we ooit alle als-paden hierboven geschetst zullen doorlopen om op de dan-misschien-PVV optie uit te komen, maar mijn persoonlijke inschatting als toeschouwer is dat de persoonlijke relatie tussen Wilders en Rutte zo grondig verziekt is dat die twee nooit meer samen gaan werken. Ook kan ik me ook niet voorstellen dat de VVD staat te springen om met die andere zetelrover (Van Haga) in zee te gaan. En om zowel Baudet als Eerdmans in dezelfde coalitie trekken (twee narcisten die het al met elkaar aan de stok hebben) is ook geen goed plan. Als de enige optie voor een kabinet over extreemrechts is dan kan je net zo goed gelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven want met dat zooitje is toch geen stabiele regering te vormen.

Sam V
Sam V27 mei 2021 - 10:36

Natuurlijk is de variant van Rutte 1 ook nog mogelijk waarbij VVD en CDA een gedoogakkoord sluiten met de rechtse partijen voor onderwerpen van belang voor deze partijen. Zowel in de tweede als eerste kamer is er dan een meerderheid voor de onderwerpen in het gedoogakkoord. Voor de overige onderwerpen in het regeerakkoord hebben CDA en VVD dan nog steeds een groot aantal mogelijke stemmen te halen bij de overige partijen. Het zal wel lastig worden omdat ook nu weer vele bezuinigingen nodig zijn. Daar ging het bij Rutte 1 ook mis. Ik zie meer kans in een VVD/CDA/D66/PVDA regering. De VVD- en CDA-kiezer blieven geen GL aan tafel. Dus dat wordt “take it or leave it” voor Kaag.

4 Reacties
Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 20:27

CDA en vvd-kiezers willen dit niet, want dan hadden ze niet moeten stemmen op 2 partijen waarbij DUIDELIJk gesteld werd vooraf dat die niet met wilders of (laat staan met allebei) baudet in zee zouden gaan. Je kunt dus heel veel fantaseren en beweren, maar het is louter JOUW fantasie.

Sam V
Sam V28 mei 2021 - 7:43

@ Peter Stans U bent misschien vergeten dat er recent nog door PvdA en GL een motie van wantrouwen tegen dhr. Rutte is gesteund. Nu wordt er door dezelfde partijen alweer gesproken over regeren met dhr. Rutte. Niets is zeker in de politiek. Misschien bent u nog jong. Leert u het vanzelf nog wel. Je hele blijven leren! Daarnaast stel ik voor dat u ook probeert begrijpend te lezen. Ik zeg dat er nog een variant mogelijk is. Dat is geen fantasie, maar een daadwerkelijk mogelijke optie, want eerder gebeurd. Het is ook geen bewering. Ik stel voor dat u daar even zelf de definitie van opzoekt, maar tipje van sluier: een variant noemen is geen stellige uitspraak dat iets zo is. Geen dank.

Sonic2
Sonic228 mei 2021 - 9:28

@ Peter Stans Ik zie helemaal nergens bij VVD/ CDA kiezers een enorme beweging of een enorme drang om met de PVV of FvD samen te werken. Ook weer een totaal verzinsel uit de rechtse hoek. Die net doen alsof iedereen die VVD en CDA is in feite al een soort halve FvD'er of PVV'er is. Helemaal niemand van de CDA kiezers zit op PVV En FvD te wachten. En de VVD kiezers alleen als die 2 Rutte in het zadel kunnen houden. Die revolte van de kiezers die Wilders voorspelde in 2016 is uitgebleven. En ik ben er ook echt van overtuigd dat als 1 van die 2 de grootste partij was geworden( FvD of PVV) dat het Malieveld alleen maar vol had gestaan met de gebruikelijke losers. Ze overschatten enorm hoe populair ze zijn buiten hun eigen bekrompen bubbel.

LaBou
LaBou 28 mei 2021 - 10:52

Sinds wanneer geldt dat de wens van de kiezer gerespecteert moet worden na de verkiezingen? Het gaat toch om het "landsbelang"? Dan mag, nee moet je je principes bij het grofvuil zetten.

adriek
adriek27 mei 2021 - 10:23

Wilders? Wie was dat ook alweer?

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP27 mei 2021 - 10:18

Ik weet niet wat de heer Kockelmans gerookt heeft, maar dat zou ik ook wel eens willen proberen. Die ver gezochte constellatie is wel zover gezocht, dat deze bij de afdeling "hallicunatorische wanbeelden" hoort. Daarbij is het voor mij onbegrijpelijk, dat men niet nu al een opening zoekt met Volt. Die staan dicht bij D66 en zouden de VVD in hun ouderwets liberalisme kunnen matigen, tot grote vreugde van de meerderheid van de Nederlandse bevolking. Als ze dan nog samen met D66 proberen mevr. Kaag tot premier te maken is mijn natte droom helemaal kompleet.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok27 mei 2021 - 10:17

Snap nog steeds waarom een linkse splinterpartij in verval zonodig bij een eventuele formatie moet worden betrokken, alleen maar om een andere kleine partij (de PvdA) te pleasen? De VVD alleen is groter dan de PvdA, SP en GroenLinks bij elkaar. Het is dat rechts er zo’n puinzooi van maakt anders hadden we nu al een kabinet gehad...

3 Reacties
Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd27 mei 2021 - 11:53

Neem aan dat u hier GroenLinks bedoelt, die staat in de peilingen trouwens op slechts zes zetels. Ben het trouwens volledig menu eens, wat heeft die partij in hemelsnaam in een kabinet te zoeken, trekt het pluche dan zo erg?

Norsemen
Norsemen27 mei 2021 - 12:24

Ik denk dat er wel meer is dat jij niet snapt Ragnar.

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 18:21

Als we deze theorie hadden gevolgd dan hadden de LPF en PVV buiten het kabinet gevallen. U mekkert over Groenlinks, maar de VVD had in 2002 met 14 zetels verlies natuurlijk helemaal niets in het CDA en LPF kabinet te zoeken. Van 38 naar 24. Kijk je er objectief naar en denk je de partij weg dan is het mandaat van de kiezers volledig duidelijk. Oppositie voor de VVD. En vanuit VVD standpunt was dat de enige logische weg geweest. Dan het CDA in 2010. Die werden gehalveerd! En die stappen gewoon doodleuk een paar maanden later in een kabinet! Van 41 naar 21. Dat kun je moeilijk als een signaal uitleggen om aan een regering deel te nemen. Paars Plus had dat jaar de 2 grootste partijen, waarbij de PvDA maar net achter de VVD eindigden en 2 winnaars in D66 en Groenlinks. En ook de VVD die natuurlijk won. Nooit hoor je hypocriet rechts daar over. Wel klagen over Groenlinks. Maar als er een kabinet van een hun welgevallige kleur is dan hoor en lees je ze niet.

Björn Borg
Björn Borg27 mei 2021 - 10:08

Mijn persoonlijke voorkeur, een kabinet van VVD, D66 en PVV. Dan hebben ze 75 zetels en zullen ze op inhoud moeten regeren, zonder allerlei afspraken vooraf. Kamerleden die mogen stemmen wat ze echt vinden en niet wat door de partij wordt voorgeschreven. Je hebt dan eigenlijk een clubje mensen die het allemaal samen moeten regelen en niet een regering vs oppositie strijdperk. Een beetje zoals dat in het bedrijfsleven ook best goed werkt. Daar zijn mensen het ook dikwijls zeer oneens met elkaar maar werk je wel aan een gezamenlijk doel. Als je het nou over verbinding hebt dan zou het wel een prestatie zijn als deze drie clubs het samen voor elkaar krijgen om een solide regering te vormen. En tegelijkertijd is dat ook gewoon hun werk, om samen een solide regering te vormen, ook al vinden ze elkaar niet altijd even aardig. Oh ja, en verbiedt social media voor kamerleden.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen27 mei 2021 - 12:17

Hoe kun je een voorkeur hebben van D66 met PVV? Iets met de éne partij hebben betekent automatisch helemaal niets met de andere partij hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens27 mei 2021 - 12:32

@ Björn Borg Jij schrijft: Een beetje zoals dat in het bedrijfsleven ook best goed werkt. Daar zijn mensen het ook dikwijls zeer oneens met elkaar maar werk je wel aan een gezamenlijk doel. Merkwaardig dat je dit opschrijft. In het bedrijfsleven werken samen en dat is meestal wat ingewikkelder dat dit. Maar wat je tekst nog meer merkwaardig maakt is dat je niet snapt dat VVD/CDA en PVV niet hetzelfde doel hebben. Bij lange na niet. De overeenkomsten van de VVD met de PvdA en GroenLinks zijn in hun laatste verkiezingsprogramma groter dan die met de PVV. En dan is er nog steeds sprake van grote moeilijk overbrugbare verschillen. Maar de PVV is dermate extreem dat Wilders niet eens met Hamer wilde praten omdat hij alles al had gezegd. De visie van de PVV is in enkele woorden gezegd. De belangrijkste woorden: alle moskeeën dicht. Dat spreekt veel burgers aan maar daarmee zet de PVV en hun achterban zich zelf maatschappelijk ook geheel buiten spel. Ook in het bedrijfsleven. Waarom dacht je dat ex PVV-ers zo moeilijk aan een baan kwamen? Je houdt er dus weinig realistische voorkeuren op na. Los van alle andere kritiek die je er op kan hebben.

Libertain
Libertain27 mei 2021 - 13:09

@Borg, ("Mijn persoonlijke voorkeur, een kabinet van VVD, D66 en PVV.") - ("Resistance is Futile!")

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 14:59

De PVV is waanzin. Maar voor de rest is uw betoog voor 2/3e goed. En ook hier mijn betoog dat het in Den Haag aan creativiteit ontbreekt. Ook bij HTW. En ook bij vele anderen. Maak Rutte en Kaag informateur/formateur. Laat zij binnen een maand een VVD/D66 minderheid kabinet vormen. Daar hebben ze electoraal ook recht op. Met hun 34 en 24 zetels. Dan formeer je het zo dat ook CDA, Groenlinks en PvdA zich er in kunnen vinden. Die kan je eventueel in extraparlementair in het kabinet laten. Hoekstra kan op zijn oude post terug keren. Een minderheidskabinet geeft ruimte voor de kamer. En ruimte voor een open bestuurscultuur. Of een extraparlementair kabinet.

Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 20:28

Hahahaha rook er nog eentje zou ik zeggen. Wat een ongelooflijk stompzinnig gelul.

Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 9:48

Weliswaar hebben VVD en CDA hun kiezers beloofd dat ze nooit met Wilders of FvD-leider Thierry Baudet in het regeringsbootje zouden stappen, maar als er geen andere opties over zijn telt dat toch niet meer? Of wel soms? --------------> In dit scenario is het niet of/of, maar en/en. Met nog als bonus die figuren van Eerdmans en Haga erbij. Dat gaat nooit gerealiseerd worden. Zeker niet nu net na Brabant.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2021 - 9:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans27 mei 2021 - 20:30

Nou ik zou als linkse kiezer dat wel willen zien ja. Misschien dat ik dan bij een van deze partijen nog terugkeer. Dit land moet geregeerd worden, het gelul over poppetjes is te dom voor woorden. Dus laten de niet-serieuze politici gewoon fijn opdonderen richting de zijlijn.... zoals de meesten daar hun plek al hadden (Marijnissen, Wilders, Baudet).

hgroen2
hgroen227 mei 2021 - 9:30

Je vergeet een optie. De centrum linkse coalitie waarbij de fractievoorzitters, incluis Rutte, in de kamer blijven zitten. ja ik weet dat deze optie doelbewust genegeerd wordt door media en columnisten, maar dat is de beste oplossing. Zowel voor de formatie als voor de bestuurlijke vernieuwing / dualisme.

Bouwman2
Bouwman227 mei 2021 - 9:19

De kans dat de Wi9loderspartij ooit gaat besturen is uitgesloten. Het verdienmodel is namelijk uitsluitend gericht op controle en kritiek. Aan introspectie doet de partij niet. Ze doet enkel aan emotie. Daarom kan Wilders rustig gaan slapen zijn inkomen is gegarandeerd tot in lengte van jaren. Ook de SP zal niet aan de knoppen van het landsbestuur willen draaien. Daarvoor is de SP landelijk te radicaal. en zullen concessies ten koste gaan van het profiel e het profijt. . De SP blijft landelijk dus nee zeggen. Je kunt beter de aandacht vestigen op het CDA, een partij met heel veel bestuurlijke ervaring maar met een interne strijd over wie het CDA nu in wezen is. Is het CDA wel christelijk, of toch meer bedachtzaam behoudend? Men is nog lang niet aan definiëring toe bij het CDA. Er is veel keuzestress. Een ziekmelding betekent tijd rekken. Maar niet de tegenstijdigheid oplossen. Voordat het CDA op orde is kan er beter niet aan het CDA als partner worden gedacht. Hooguit kan het CDA als wisselgeld worden ingezet . De TK21 hebben duidelijk de voorkeur uitgesproken, .Rutte werd beloond, D66 nog meer. Maar de beide "stemmenkanonnen" bleken vernageld. Pogingen om de TK21 uitslag te verdonkeremanen volgden: er wordt gedaan of die niet gehouden zijn. Een mening werd zo een feit. En het populisme is weer vaardig over Nederland. Boerenkool met ( vega) rookworst eten wij in Nederland. Nou, geef mij maar desgevraagd maar peultjes. ( Terzijde: als D66 bij monde van mevrouw Kaag zo om de brij heen blijft draaien, dan zitten de gewonnen zetels volgende keer bij VOLT. Die is nog méér voor Europese samenwerking en ook overigens een heel stuk duidelijker. D66 is met mevrouw Kaag bezig zichzelf voor de zoveelste keer naar de rand van de afgrond te bewegen.)

Zandb
Zandb27 mei 2021 - 9:02

Een zichzelf vervullende voorspelling. "Ik doe niet mee want het is al beslist." En een tijd later: "Zie je het wel, het was al lang beslist." Ik waardeer het dat hij een uitsproken besluit gestand doet maar niet dat hij probeert om met dergelijke retorische, holle 'argumenten' op zijn helaas bekende manier mensen op het verkeerde been zet.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman227 mei 2021 - 9:21

De zoveelste poging de kiezer die sprak het zwijgen op te leggen.

Rode druppel
Rode druppel27 mei 2021 - 9:01

Waarom wordt steeds het CDA meegerekend ? Voor mij is dat nog lang niet zeker. Ze hebben flink verlies geleden en dan de dreiging van een scheuring als Omtzigt terug is. Dus een stabiele regering is zonder het CDA. Dan blijft eigenlijk niet veel meer over. VVD, D66, PvdA en GL samen komen op 75 zetels. Daar moet nog iets bij. Dit lijkt mij veel waarschijnlijker.

korheiden2
korheiden227 mei 2021 - 8:55

Ik ben met @Kees eens dat de CU de eerste keus zal zijn van Rutte, en ook van het CDA trouwens. Nieuwe verkiezingen lossen weinig op, lijkt me. GL zakt wat weg in de peilingen, PvdD stijgt iets, JA21 profiteert van de zoveelste implosie van FVD, het CDA verliest ook alweer zetels, VVD en D66 blijven onverminderd hoog. Laat VVD, CDA en D66 het maar gaan proberen met een minderheidskabinet. Voor vele voorstellen zal toch wel een meerderheid te vinden zijn.

Norsemen
Norsemen27 mei 2021 - 8:49

Meeregeren is niet in het belang van Wilders, dat lijkt me vrij logisch.

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 8:47

Overigens vind ik die "rechtse" vijf of zes partijen variant veel lachwekkender als die "linkse variant". Ja21 komt uit een interne ruzie voort van FvD. Van Haga is uit de VVD gestapt en uit Forum. Wilders is uit de PVV en uit de gedoogconstructie gestapt. Voor de rest is het een coalitie tussen neoliberalen, de nep socialisten van de PVV, complot denkers, rijken, WAO'ers in een scootmobiel, alt right, Nexit mensen en zeer pro EU mensen. Van anti islam mensen tot Corona ontkenners. Van anti vaxxers tot pro vaccinatie mensen. Van klimaat akkoord ondertekenaars en niets. Overigens een samenvatting van de laatste 48 uur. Wilders heeft Rutte een beroepsleugenaar genoemd. Hij heeft Tamara van Ark knettergek genoemd. En Rutte is een bange lafaard. En dat moet een coalitie gaan vormen haha. En om het nog lachwekkender te maken. Volgens Baudet en Wilders is Rutte links en ligt hij met Groenlinks en D66 in bed. Volgens Rutte staat Wilders economisch links van de SP. Maar kennelijk geldt dat allemaal niet meer als rechts radicale drammers het frame en het beeld moeten schetsen dat we in dit land echt een stabiele en grote rechtse meerderheid is. Die er helemaal niet is. En die er al 20 jaar sinds de LPF helemaal niet is. Mekkeren over Groenlinks die gehalveerd mogelijk in een volgend kabinet komt. Maar er geen probleem mee hebben dat het CDA met 20 zetels verlies in een gedoog coalitie met de PVV stapt. Knettergek zijn ze aan die kant. Echt knettergek. Een rechtse coalitie is belachelijk. Die 7 partijen variant is veel geloofwaardiger. En laat links eens stoppen met meepraten dat we in dit land een forse rechtse meerderheid hebben. Die is er helemaal niet.

thomson
thomson27 mei 2021 - 8:42

"Maar wacht eens, er is nóg een alternatief. VVD, CDA, PVV, Forum voor Democratie, JA21 en de gloednieuwe Groep Van Haga hebben samen ook een meerderheid." Dat is toch geen alternatief? Fvd is de laatste maanden knettergek geworden. Fvd kan niet eens met fvd samenwerken hebben ze nu al 3 afsplitsingen bewezen. Ik zie nog eerder een minderheidskabinet van VVD en CDA als laatste optie. Dat zal eerder worden gedoogd door PVV, SGP etc. dan een D66 minderheidskabinet.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 mei 2021 - 9:27

Een minderheidsregering noch een zakenkabinet dienen het landsbelang. De meest praktische oplossing is dat de sociaal democraten en groen aanschuiven. Maar die fusie lukt maar steeds niet. Want de SP is de appel van Hera. Wie wil em hebben? En ze hebben alle drie de stem van de kiezer gehoord. Voorlopig is mevrouw Hamer nog druk druk druk.

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 17:15

Baudet en FvD zijn al jaren totaal knettergek en met nadruk niet geworden. Dat Forum uit elkaar is gevallen, komt niet door een coup of door toevalligheden, maar omdat het altijd al een zeepbel was. Die is de afgelopen jaren dan definitief( hoop ik) uit elkaar geklapt, maar het was een kwestie van tijd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 mei 2021 - 8:32

Sonic, "Vooral Rutte heeft dat liever als nieuwe verkiezingen." Ik denk het eerder andersom, al zijn nieuwe verkiezingen natuurlijk in zekere zin een nederlaag, je gaat eigenlijk naar de kiezer met de boodschap het lukt ons niet, kunnen jullie niet een andere uitslag geven? Maar goed, Rutte heeft liever geen van beide, daar zullen we het wel over eens zijn, maar ik denk dat hij eerder nog nieuwe verkiezingen wil dan met PVV cs in zee te gaan (alhoewel hij in dat scenario waarschijnlijk voor de vorm wel eerst even aan tafel gaat zitten). Kennelijk schatten we dat anders in. Hoe dan ook, zijn eerste keus zal CU zijn.

8 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 mei 2021 - 8:33

Moest uiteraard onder Sonic staan.

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 9:01

@ Kees van Bemmelen Ik wil u ook wel gelijk geven. Misschien is het zo dat hij nog eerder verkiezingen wilt. Zou kunnen. Maar tegen die tijd( over dat scenario waar wij over praten) zijn er al 10 of 15 varianten voor bij gekomen. Overigens zal denk ik eerst het initiatief bij Kaag komen te liggen. Waarbij ik die 7 partijen variant( wel als gedoog of extra parlementaire variant) best een kans geef. Het cement kan een anti Rutte sentiment zijn. Die 7 partijen variant is denk ik meer stabiel als een Rutte/ Kaag variant. Dat kan wel eens vecht kabinet worden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen27 mei 2021 - 9:19

Sonic Anti-Rutte sentiment als bindend element, misschien. Hoewel het CDA zich in die coalitie niet senang zal voelen. En, zoals de auteur terecht opmerkt, je zit dan met de PvdD. Kunnen die geloofwaardig in een kabinet gaan zitten dat niet de bioindustrie de nek omdraait? Dat is zo'n beetje de reden dat ze opgericht zijn. Maar er komen eerst nog tal van andere varianten op tafel inderdaad. De eerste krachtmeting zal zijn: Rutte met de CU als favoriet vs Kaag met de wens om een linkse partij erbij te halen (met als complicatie het verbond tussen GL en PvdA). We gaan het zien.

Bouwman2
Bouwman227 mei 2021 - 9:31

De verkiezingen zijn nog warm, en warme gerechten moet je nooit in de koelkast zetten. Het is uiteraard duidelijk dat ze zwaar op de maag vallen hier en daar, maar ik moet toch streng en rechtvaardig zijn: je bord leegeten.

korheiden2
korheiden227 mei 2021 - 14:06

@Sonic : Je blijft maar vasthouden aan de zeven partijen variant. Dat is in feite dezelfde variant als in 2017, toen dit werd geopperd om Buma tot het premierschap te verleiden. PvdD is nauwelijks bereid tot concessies, vooral niet m.b.t. de boeren. CU en D66 liggen elkaar niet m.b.t. ideële zaken. De SP en D66 staan tegenover elkaar m.b.t. Europa. Deze week stemde de SP voor een voorstel van JA21 om niet gedwongen van het gas af te gaan. Ze zijn behoorlijk radeloos bij het CDA, maar dit gaat 'm niet worden, denk ik.

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 14:53

@ Kees van Bemmelen Misschien is dan een coalitie van VVD/D66/PvdA/ Groenlinks/Partij voor de Dieren logischer. Links moet sowieso niet met VVD en CDA in de coalitie stappen. Als ik de leiding bij PvdA, Groenlinks had of de SP had ik het voorgesteld. Of D66/PvDA, SP,GL,CDA, CU, Partij voor de Dieren Volt OF VVD/ D66/Groenlinks/ PvdA/ Partij voor de Dieren ,VOLT eventueel nog aangevuld met de SP. Die Rutte inderdaad hebben uitgesloten. Maar misschien kan met die beroemde wolk van partijen die over links willen ook eens iets afdwingen. De politiek en een belangrijk deel van de kiezers denkt behoudend. En dan weten we( wat ik ook aan Korheiden typ) het resultaat wel. Een kabinet met VVD-CDA en D66. Waar niemand wat aan heeft geloof ik. Aangevuld met een beetje links. @ Korheiden Links moet eens creatief worden. En veel mensen moeten dat ook eens worden. Samsom wilde in 2012 niet eens onderhandelen over een kabinet PvdA, SP Groenlinks eventueel aangevuld met CDA en D66. Liever liet hij die partij imploderen onder de VVD. In 2017 liet het CDA zich slaafs en onderdanig inpakken door de VVD. En nu gebeurt het dus weer. D66, PvDA, SP en Groenlinks is samen al 50 zetels. Met christelijke steun en de partij voor de Dieren of Volt kan je dan ver komen. Waarbij je alle ruimte moet bieden voor de 2e kamer. Links gaat worden afgeslacht onder Rutte. D66 en CDA zullen het ook moeilijk krijgen. Kaag had wat dat betreft deze verkiezingen geluk. Ik weet niet of u wielrennen kijkt. Maar wat bijna alle partijen doen minus de VVD is met de snelste sprinter gokken op een sprint. En dan wint Rutte altijd. Misschien eens out of the box. Want dat vooral Rutte van een die vijf partijen constructie gaat profiteren is wel duidelijk . Zal niet gaan leiden tot premier Hoekstra, Ploumen of Kaag. En ook niet Klaver.

korheiden2
korheiden227 mei 2021 - 22:00

@Sonic : 'Links moet eens creatief worden.' Links wilde al in 2017 de 'Zeven dwergen-variant'. Toen wilde vooral het CDA niet, en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het CDA dit nu wel aan zou durven. Dan hebben we het nog niet eens over de al eerder genoemde problemen tussen D66 en CU of D66 en de SP. Het is vooral wishful thinking. We zouden een kabinet kunnen krijgen met CDA, VVD, D66 en PvdA, misschien met GL, dat blijkbaar zo ongeveer tot alles bereid is in ruil voor regeringsdeelname. Maar eerst zal getracht worden de PvdA los te weken van GL en als dat niet lukt probeert men het met de CU. Het gaat denk ik nog lang duren.

Sonic2
Sonic228 mei 2021 - 9:35

@ Korheiden Het CDA laat zich inderdaad liever vernederen door de VVD. Want het CDA durft niets zonder de VVD. En daarom is de behandeling die Omtzigt ten deel viel ook niet zo verrassend. Vanuit Rutte. Het is de jaren 80 all over again. Alleen is nu de VVD de grote machtspartij en het CDA de Met Lubbers en het CDA die neerbuigend waren naar de VVD. Het herstel kwam toen de VVD vanaf 1989 de klappen liet opvangen door de PvdA. Die toen braaf onder Lubbers mocht dienen. Onder Kaag dienen zou voor het CDA ook niet perfect zijn, maar ze kunnen ook dan gedogen. Voor de rest stel ik ook nergens dat het een geweldige optie is. Maar ik vind voor links en ook voor het CDA de Rutte 4 optie eigenlijk nog veel slechter. Zal de volgende klap worden. Die je nu al kunt voorzien.

Halt2
Halt227 mei 2021 - 8:32

''Zou Wilders echt niet met Rutte willen?'' Ga er maar van uit dat PVV Wilders niet minder hypocriet/leugenachtig is dan D66 Kaag, GL Klaver en dat soort dat heeft gezegd niet met VVD Rutte aan het stuur in Rutte4 te willen zitten. Als het pluche lonkt blijkt partij elite steeds weer zwak. De een na het andere kroonjuweel wordt voor een grijpstuiver over boord gekieperd, meloenen geslikt.

3 Reacties
Zandb
Zandb27 mei 2021 - 9:05

Halt Wat heeft het voor zin om u 'Halt' te noemen, als het allemaal dan toch niets uitmaakt? Waar maakt u zich in vredesnaam dan allemaal nog druk over/om!

Bouwman2
Bouwman227 mei 2021 - 9:39

Ik begin niet aan kroonjuwelen. Maar nu je het toch over de lippen kan rijgen: Het meest in het oog springend was nog het referendum Een narrenkap. De "volkswil" gekroond. Terecht in de kluis opgeborgen, het alarm afgezet en de sleutel onder de mat gelegd waar die altijd al lag. Wie hem opraapt kan em zo vinden...... .

Karingin
Karingin27 mei 2021 - 13:28

Maak je niet druk Zandie, morgen heeft ie weer een andere nick. Het is het enige veranderlijke aan hem, al is de creativiteit er allang uit

Sonic2
Sonic227 mei 2021 - 8:10

Het is ook 1 van de grootste mythes en leugens van uiterst rechts. Dat ze worden uitgesloten. Rutte heeft de PVV nooit uitgesloten. Hij heeft in 2017 vermeld dat de kans "0" is. Dat hebben mensen geïnterpreteerd als een uitsluiting. Wat nooit een uitsluiting kan zijn want VVD en CDA steunen wel nog PVV moties. Maar verantwoordelijkheid delen in een kabinet is heel wat anders. Uiteraard is de optie die Kockelmans noemt een optie. Vooral Rutte heeft dat liever als nieuwe verkiezingen. Het lijkt me wel pas een optie ergens rond Sinterklaas. De 15e optie. PVV en FvD staan achterin de rij en dat hebben ze volledig aan zichzelf te danken. Overigens is het zowel met de LPF als de PVV als zijnde FvD( in de provincie ) geprobeerd. Dat heeft allemaal gefaald. Wilders mag trouwens nooit meer klagen en janken over dat hij uitgesloten wordt, want dat heeft hij met Rutte gedaan.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 mei 2021 - 9:13

Sanoic Ik vul aan: Wanneer ik geen vriendje met u wil zijn of niet samen met u wil werken, sluit ik u nergens van uit. U hebt namelijk geen recht op mijn vriendschap, u hebt geen recht op mijn samenwerking. Ik sluit u pas uit, wanneer ik de macht heb om u dat te weigeren waar u wel recht op heeft. Daarbij is het inderdaad zo, ontegenzeggelijk, dat wanneer Wilders beweert, dat hij niet mee wil praten omdat dat geen zin heeft, doet hij hetzelfde als een politieke partij die niet wil met hem, de PVV, wil spreken omdat dat geen zin heeft.

Libertain
Libertain27 mei 2021 - 8:09

("Het is niet uitgesloten dat over enkele weken of maanden blijkt dat de linkse twee partijen Rutte toch te veel wantrouwen en dat ze niet met hem in zee wensen te gaan. Wat dan?") Komt dan zeker de Geblondeerde Redder der Lage Landen met zijn boot en zwaard ons redden, aldus Frans?