Joop

Zorgverzekeraars dwingen ziekenhuizen tot krapte onder het mom van efficiëntie

  •  
23-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
image0b
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Libertain
Libertain25 okt. 2021 - 6:23

Er zijn in deze wereld twee manieren om de efficiëntie van het gezondheidszorg te doen organiseren en meten: 1. De humanistische benadering postuleert dat efficiëntie van het gezondheidszorg vertaalt zich in het optimaal zorg verlenen voor alle burgers. Optimaal zorg. 2. De neoliberale zogenoemd gezondheidszorg vertaalt efficiëntie in het optimaliseren van de winsten voor investeerders ongeacht het beperkt bereik en effect van de neoliberale zorgmaatregelen. Hoofddoel - winstoptimalisatie om de kassen te doen rinkelen. Daardoor gebruikt het tweede als strategie het sluiten van ziekenhuizen, sluiten van afdelingen, krimpen van het aantal personeel, sluiten en verwijderen van IC-bedden en ga maar door met een enkel doel - winsten op peil houden voor verzekeraars en investeerders. Onze huidige neoliberale regering heeft jarenlang duidelijke keuzes gemaakt, zitten we nu met de gevolgen ervan opgeschept.

Effie2
Effie224 okt. 2021 - 10:36

De VVD heeft ook de gezondheidszorg geprivatiseerd om het bedrijfsleven de ruimte te geven daarop flink te kunnen besparen. De macht is van de overheid, die vanwege de kosten fors kleiner moest, stap voor stap naar het bedrijfsleven overgeheveld. Solidariteit werd vervangen door zelfredzaamheid, die er niet bleek te zijn. Artsen werden ondernemers met een verdienmodel, een op wantrouwen en regelzucht gebaseerd de bureaucratie werd ingevoerd om maximaal rendement uit de werkvloer te kunnen halen, en het eigen risico werd succesvol ingevoerd om hulpbehoevende pechvogels en met gebreken kampende ouderen nog eens éxtra te belasten. ...'En eerlijk is eerlijk. Het resultaat mag er zijn'. 'Nog bedankt voor uw onmisbare bijdrage meneer Hogervorst'.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 okt. 2021 - 13:54

Waarom moeten die firma's de dienst uit maken? Echt dat is te stom voor woorden. En waarom de nederlandse burger dit accepteert is mij een raadsel. Nog even en ze gaan over dood en leven.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg25 okt. 2021 - 14:37

In 2006 werd de marktwerking geintroduceerd. Vanuit het veld is jarenlang geroepen dat kwaliteit in de gezondheidszorg bereikt wordt door samenwerking (kan niet in een concurrentiemodel) en dat tal van 'kwaliteitscriteria' tal van perverse prikkels zouden hebben, zeker voor de multimorbide patient (die als hete aardappel wordt rondgeschoven). Ondertussen hebben de zorgverzekeraars zorgverleners gedwongen tot het gebruiken van niet-gevalideerde meetinstrumenten, en de bureaucratie alleen maar vergroot. In 2016 zou de marktwerking geevalueerd worden, maar dat heeft Schippers met een smoesje afgedaan. Het staat geloof ik alleen nog bij de SP op de agenda, ofschoon die partij als alternatief vooral de geldkraan wil opendraaien, hetgeen de zorg zal doen ontpoppen tot de schatkist leegvretende rupsje nooitgenoeg. Uiteindelijk zullen we niet aan een maatschappelijk debat ontkomen: wat vinden we belangrijk? Duur van een mensenleven? Menselijke maat? Wat mag het kosten? En ten koste van wat mag het gaan? Onderwijs? Cultuur? Wegennet? Sociale zekerheid? Hogere belastingen? De politiek duikt hem vreselijk als het gaat om de verantwoordelijkheid die zij hierin absoluut heeft. Overigens werd bij de invoering van de marktwerking de zorgverzekeraars de worst voorgehouden dat ze uiteindelijk winst zouden mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. Daar is een stokje voor gestoken en verscheidene hebben te kennen gegeven dat als ze dat vantevoren geweten hadden, ze aan het zorgstelsel nooit begonnen waren.

Bert de Vries
Bert de Vries23 okt. 2021 - 8:59

Zoals voorganger Rutte zei op het verzoek om de ic-capaciteit structureel uit te breiden: 'Dat lijkt me niet goed. Want als er te weinig patienten zijn, zitten ze maar met hun duimen te draaien.'

Verver
Verver23 okt. 2021 - 8:47

Onder druk van de overheid en eigen winsten (marktwerking) en de bevolking, voor wie alles beter en goedkoper moet. En natuurlijk allemaal als royalty willen worden behandeld met alle behandelingen, waaronder dure levensverlengende, naar binnen werkend als Peijnenburg.