Zorgverzekeraar CZ komt 250 Haagse gezinnen met financiële problemen te hulp. Bij wijze van experiment wordt nu geprobeerd om zonder bureaucratische rompslomp de gezinnen uit de financiële problemen te helpen. De gezinnen hebben hoge schulden en zitten verstrikt in een web van problemen, waardoor de schulden alleen maar toenemen. In totaal stelt CZ 1,3 miljoen euro beschikbaar voor onder meer het afkopen van schulden, het regelen van vervoer en het mogelijk maken van zorg – ook wanneer er geen indicatie voor is.
Het gaat hierbij niet alleen om gezinnen met financiële problemen, maar om ‘multiprobleemgezinnen’: de gezinnen kampen met een opeenstapeling van problemen, zowel financieel, sociaal als gezondheidsproblemen – fysieke en psychisch. “Ze lopen achter met hun betaling bij tientallen schuldeisers en krijgen zorg van verschillende hulpverleners, die in veel gevallen langs elkaar heen werken”, schrijft de Volkskrant. Door de bureaucratische barrières te ontnemen, hoopt CZ hen uit het woud van problemen te helpen. Wanneer de schulden worden overgenomen, moeten ze wel terugbetaald worden aan CZ, “maar zo belanden ze in elk geval niet op straat”. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren:
"Dit is geen kwestie van concurrentie. Bij schuldproblemen is een zorgverzekering vaak het eerste wat mensen niet meer betalen, vanuit de, terechte, veronderstelling dat ze toch wel worden geholpen als ze ziek worden. Zorgverzekeraars kunnen schuldproblemen dus als eerste signaleren. Daar ligt een taak. Wij zijn de kanarie in de kolenmijn."
Eerder ‘ontdekte’ CZ al dat mensen die schulden hebben niet geneigd zijn om die sneller af te lossen als je er steeds boetes bovenop stapelt. CZ wist de verliezen wegens wanbetaling in vijf jaar tijd te halveren, door realistische betaalregelingen af te sluiten. Het loslaten van het strakke regime voor invordering, zorgde ervoor dat minder mensen dieper in de schulden werden geduwd. Het stapelen van boetes en incassokosten, maakt problematische schulden catastrofaal. De schuldenindustrie boert er weliswaar goed bij, maar de schuldenaar raakt in een web verstrikt, waar maar moeilijk uit te komen is.