Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgstelsel China piept en kraakt: patiënten massaal naar ziekenhuis

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1489 keer bekeken
  •  
beijingziekenhuis

Het coronavirus raast door China nu de overheid het zerocovidbeleid vorige week overboord heeft gekieperd. De nieuwe situatie leidt tot nieuwe problemen. Zo is er in de ziekenhuizen in de provincie Hebei een beddentekort. Ook elders piept en kraakt het zorgsysteem. Veel zorgmedewerkers zitten met een besmetting thuis. Operaties worden uitgesteld.

Afgelopen zondag brachten 22.000 inwoners van Beijing een bezoek aan het ziekenhuis: maar liefst 16 keer zoveel als een week eerder. Het noodtelefoonnummer van de stad kreeg zes keer zoveel telefoontjes te verwerken als normaal, schrijft The Sydney Morning Herald.

Nadat de overheid bijna drie jaar alles uit de kast heeft getrokken om besmettingen te voorkomen, nemen veel Chinezen liever het zekere voor het onzekere als ze hebben vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Controleren of je besmet bent valt overigens nog niet mee, want er is ook een plotseling tekort aan sneltesten.

Door het jarenlange zerocovidbeleid in China bestaat er weinig immuniteit in het land. De autoriteiten hebben de bevolking weliswaar ingeënt met het zelfgemaakte Sinovac-vaccin, maar dat beschermt minder goed dan de mrna-vaccins van Pfizer/Biontech en Moderna. Ook hebben opmerkelijk veel ouderen, de kwetsbaarste groep, ervoor gekozen om zich niet te laten vaccineren.

De verwachting is daarom dat het ergste nog moet komen. Deskundigen gaan ervan uit dat de besmettingspiek ergens tussen januari en maart wordt bereikt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Hect0rro
Hect0rro15 dec. 2022 - 20:59

Gelukkig heb jij het hier niet voor het zeggen. Beleidmakers moeten niet kijken naar wat op het moment misschien gunstig lijkt, maar hun keuzes moeten goed doordacht zijn, en er moet over de langetermijneffecten zijn nagedacht. Dat hebben wij hier dus een stuk beter gedaan dan China.

Hect0rro
Hect0rro14 dec. 2022 - 5:39

Ik herinner me dat mensen zeiden dat we China's beleid moesten kopiëren, en als we dat niet deden hadden we "koloniale arrogantie" https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/nog-steeds-weigert-de-europeaan-naar-azie-te-kijken-om-het-coronaprobleem-op-te-lossen Achter blij dat we gewoon arrogant zijn gebleven.

7 Reacties
EenMening3
EenMening314 dec. 2022 - 10:36

@HectOrro Kritiek op de Nederlandse Covid-aanpak ging inderdaad vaak vergezeld van vergelijkingen met het buitenland. Landen met lage sterftecijfers waren meestal eilandstaten of relatief dunbevolkte landen. Zuid-Korea is weliswaar een schiereiland, maar de facto een eiland, er is immers geen verkeer tussen Noord en Zuid. Cijfers van een aantal niet-westerse landen zijn onbetrouwbaar. Die moeten met een factor 2of 3 vermenigvuldigd worden, er zijn ook landen die helemaal geen sterfte registreren, ook niet de "normale".

LaBou
LaBou 14 dec. 2022 - 12:05

Anderhalf tot twee jaar geleden was dat een terechte stelling. Misschien moet je een wat recentere publicatie zoeken. Iets van enkele weken tot hooguit een maand oud.

Hect0rro
Hect0rro14 dec. 2022 - 16:49

". Misschien moet je een wat recentere publicatie zoeken. Iets van enkele weken tot hooguit een maand oud." Nee dat lijkt me niet nodig, dat oudere artikel is prima om nog even aan te halen. Want nu zien we wat het beleid van China op de lange termijn heeft opgeleverd.

LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 9:55

Het is blijkbaar moeilijk te antwoorden op de gestelde vraag, dus in plaats daarvan ga je maar voor een herhaling van zetten. En dat kan ik ook: anderhalf tot twee jaar geleden was de steun voor het chinese beleid terecht. Kom dus met recente publicaties waaruit blijkt dat nu nog steeds geroepen wordt om een kopiering van dat chinese beleid. Want dáár heb je nog steeds niet op gereageerd.

Hect0rro
Hect0rro15 dec. 2022 - 11:48

"Kom dus met recente publicaties waaruit blijkt dat nu nog steeds geroepen wordt om een kopiering van dat chinese beleid. Want dáár heb je nog steeds niet op gereageerd." Ik heb niet een keer gezegd dat mensen vrij recent riepen dat we China na moeten doen. Ik herinnerde de mensen hier eraan dat er hier, op deze website, een tijd geleden, werd geroepen dat we China's voorbeeld moeten volgen. En als we dat niet deden hadden we "koloniale arrogantie". En voor die stelling heb ik met mijn 1e reactie bewijs geleverd.

EenMening3
EenMening315 dec. 2022 - 15:53

@LaBou De conclusie dat we een voorbeeld moesten nemen aan China was dom en kortzichtig. Je kon gewoon aan zien komen dat de pandemie niet gestopt kon worden, door continu reusachtige lockdowns af te kondigen. Als je dergelijk beleid ook nog eens combineert met kwalitatief slechte vaccins en onvoldoende beschermend materiaal, vraag je om moeilijkheden. Dat blijkt nu. De Chinezen hebben vele miljarden covid-testen afgenomen en honderden miljoenen mensen te gelijkertijd in lockdown geplaatst, met zeer negatieve sociale en economische gevolgen. Dat geld hadden ze beter kunnen besteden aan de ontwikkeling van goede vaccins of de aankoop van Pfizer en Moderna vaccins. De critikasters van het Nederlandse beleid houden zich inmiddels opvallend stil...

LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 17:13

En ik stel dat dat op dat moment een goede opstelling was. In de context van jouw reactie was dat toen al fout. En dan is het logisch dat daar een vraag op komt. Maar aangezien het blijkbaar te moeilijk is om dat in te zien zou ik zeggen: laat maar zitten, ik weet genoeg.

RDZ1993
RDZ199313 dec. 2022 - 20:39

Tijd zal het leren. Ik hoop voor de Chinezen dat het gaat meevallen

EenMening3
EenMening313 dec. 2022 - 18:18

Geen weerstand, kwalitatief matige vaccins en veel niet-gevaccineerde ouderen. Dat is vragen om grote problemen. Pfizer/Biontech hebben hun vaccins aangeboden, maar Xi heeft die geweigerd, omdat hij bang is voor gezichtsverlies. Het blijkt weer eens, dat alleen BigPharma zo snel miljarden vaccins van zeer hoge kwaliteit kan leveren. Na drie jaar corona beschikken de Chinezen nog niet eens over genoeg sneltesten en als ik het goed begrijp, zelfs niet over voldoende koortsremmers en pijnstillers. Er waren nogal wat landgenoten die eerst Duitsland en daarna China ons ten voorbeeld stelden. Terwijl je toen al kon voorspellen dat het Chinese beleid uiteindelijk niet zou werken, omdat je mensen niet eeuwige in lockdown kunt houden. Het beleid van Xi is als een boemerang teruggekomen. Als een besmettelijk ziekte zich over de hele wereld heeft verspreid, is het op termijn onmogelijk om grootschalige infecties te voorkomen. Sturen op de IC-capaciteit, gecombineerd met begrensde lockdowns, is waarschijnlijk de beste aanpak, zolang er geen vaccins zijn. Op termijn raakt vrijwel iedereen besmet en wordt er weerstand opgebouwd. De meeste pandemieën doven na een jaar of twee uit.

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 18:56

Maar dan heb je ook velen die mopperen alleen over de dikke winsten van Bigpharma, en nog steeds geloven dat een Overheid het zelf veel beter kan produceren...

hgroen2
hgroen213 dec. 2022 - 20:58

#kritischkijken het snel kunnen ontwikkelen van vaccins is vooral te danken aan medische wetenschappers over de wereld die nieuwe methodes en technieken hebben ontwikkeld. Daarnaast is het virus onderzoek vooral gedaan academische faculteiten en ziekenhuizen. Ja in samenwerking met de farma, maar je suggestie dat de farma het beter kan of alleen, is apert onwaar In china is het probleem is dat het een dictatuur is waar Xi elke invloed van buitenaf buiten de poort probeert te houden.

EenMening3
EenMening314 dec. 2022 - 0:35

#hgroen2 Iets in een lab ontwikkelen is een ding, er een werkbaar product van maken en dat in miljarden eenheden produceren (opschalen) is andere koek Dat kan alleen BigPharma. Die beschikt over de mensen en de middelen. BigPharma en de wetenschappers hebben samen miljoenen levens gered. Er is geen tegenstelling, wel heeft ieder zijn eigen taak. Katalin Karikó en Drew Weissman, werkzaam aan Princeton, ontwikkelden de mRNA technologie. Maar er was in de wetenschappelijke wereld weinig interesse voor hun werk. Ze kregen het niet gepubliceerd in Nature en Science. Er was een paradigmaverschuiving nodig. In 2013 verkaste Karikó van Princeton naar Biontech waar ze vice-president werd. Daar zag men wél het belang van haar werk in. Dankzij haar kennis van mRNA technieken, kon Biontech samen met Pfizer een topvaccin ontwikkelen en op megaschaal producen. Karikó heeft sinds 2020 tientallen prijzen en onderscheidingen gekregen. Als je een afkeer hebt van Big Pharma is het moeilijk om toe te geven welke extreem belangrijke rol ze gespeeld hebben tijdens de pandemie.

Markzelluf
Markzelluf14 dec. 2022 - 11:31

Uitstekende bijdrage en repliek, Eenmening!

itsme3
itsme313 dec. 2022 - 17:03

Het land heeft volledig in gezet op het zerocovidbeleid, maar heeft verzuimd de meest basale maatregelen te nemen voor als de storm los zou barsten. Er is zelfs al een tekort aan koortsremmers/pijnstillers. Zelfs als is de sterfte relatief laag, dan nog steeds heb je het over miljoenen doden. Het echte cijfer zullen we echter nooit weten.

Pera71
Pera7113 dec. 2022 - 16:44

Lockdowns zijn een paardemiddel om 1) te wachten op een mildere variant 2) totdat er goede vaccinaties zijn en 3) om de druk op de gezondheidszorg te spreiden. De meeste regeringen hebben dat goed begrepen. In China gebruijen ze uit nationale trots niet de goede vaccins en door in een keer over te stappen van een mensonterende gevangenis naar helemaal niets krijg je ook niet die spreiding. Alleen de mildheid van Omicron zal de schade nog enigszins beperken.

1 Reactie
EenMening3
EenMening314 dec. 2022 - 1:10

Toch was China het grote voorbeeld voor mensen die het beleid van de regering en het OMT afkraakten. De regering probeerde het juiste midden te houden tussen van bovenaf opgelegde maatregelen en eigen verantwoordelijkheid. De zogenaamde intelligente lockdown. Uiteindelijke blijkt dat ons land, rekening houden met de hoge bevolkingsdichtheid en de lange open grenzen, het beter gedaan heeft dan veel EU-landen.