Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgsector staat op instorten en belangengroeperingen komen niet verder dan obligate praatjes

  •  
03-08-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2909 keer bekeken
  •  
spoedeisendehulp

Alleen crisisteam van zwaargewichten met speciale bevoegdheden kan zorgsector weer op de been helpen.

De tijdelijke sluiting van een spoedeisende hulpafdeling (SEH) in een Zoetermeers ziekenhuis heeft terecht tot veel onrust en beroering geleid. In het tv-programma OP1 kwamen de bestuurder van het ziekenhuis, de heer Eringa, en de voorzitter van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen NU91, mevrouw Salden, een toelichting op het besluit geven. Salden kwam niet verder dan het herhalen van een obligaat praatje dat zij al sinds de coronacrisis bij herhaling in de media verkondigt. Namelijk dat er een tekort aan verpleegkundigen is en dat het beroep financieel aantrekkelijker moet worden gemaakt. Waarbij vooral het salaris omhoog zal moeten om verpleegkundigen als werknemers te kunnen behouden.

Van een vakbondsvoorzitter van verpleegkundigen mag inmiddels toch wel een strijdlustiger geluid vernomen worden voor haar getergde achterban. De bestuurder van het ziekenhuis die verantwoordelijk is voor de sluiting van de SEH, benadrukte vooral dat ook de balans tussen werk en privé verbeterd zou moeten worden voor zorgpersoneel.

Ons ooit zo internationaal geroemd zorgstelsel is in een paar jaar verworden tot een stelsel waarin geen enkel onderdeel van de zorg nog normaal presteert en functioneert. Met immense wachtlijsten voor patiënten tot gevolg.

Een systeem waarin zorgprofessionals in alle sectoren nog proberen te redden wat er te redden valt en zich dagelijks het schompes werken omdat ze zich daartoe verplicht voelen. Want daarom zijn ze werkzaam in de zorg. Maar hoe lang gaat dat nog goed?

Je hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het gehele zorgsysteem definitief door haar hoeven gaat zakken. Misschien is een heftige coronagolf de komende winter wel het lontje dat de zorg doet ontploffen. Dat schandelijke feit voor alle patiënten in Nederland denken overheid, zorgverzekeraars en belangengroeperingen in de zorg te kunnen oplossen met beleid dat ze gewend zijn. Met veel onderzoek, praten en denken. Terwijl in crisis er maar één hoofdregel telt: niet lang denken maar vooral veel doen!

Het ergste is nog wel dat we voor deze puinhoop in 2022 ruim 85 miljard euro uitgeven. Een bedrag waarvoor we allang het salaris van verpleegkundigen fors zouden hebben kunnen verhogen. Zodat die kritische factor in het systeem tenminste grotendeels opgelost zou zijn. Veel extra kosten worden nu betaald aan slimme zorgprofessionals die als werknemer ontslag namen en als ZZP’er terugkomen in de zorg voor hetzelfde werk. Maar met aanzienlijk meer geld naar huis gaan. Extra geld dat alle Nederlanders betalen.

Overregulering, schaarste aan zorgmedewerkers en een gebrek aan regie zijn de belangrijkste oorzaken van de huidige puinhoop in de zorg. Verbeteringen en oplossingen kosten veel tijd door een oeverloze overlegcultuur en een sleets geworden poldermodel. Vooral dat laatste werkt averechts in een crisis. En een crisis is het in de gehele zorg.

De sluiting van een SEH in een ziekenhuis moet dan ook thans als symbool worden gezien dat voor de gehele zorgsector deskundige  spoedeisende hulp noodzakelijk is.

Een speciaal crisisteam van ervaren zwaargewichten, opgetuigd met buitengewone bevoegdheden, moet naar mijn oordeel de opdracht krijgen om ons zorgstelsel weer op de been te krijgen.

Waarbij ze de vrijheid moeten hebben om alle heilige huisjes die er in de sector zijn, te slopen. Als zij dat nodig achten.

De enige randvoorwaarden waar ze aan moeten voldoen zijn de vastgelegde doelstellingen van ons zorgstelsel. Hoogwaardige kwaliteit, veiligheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Waarvoor een portemonnee beschikbaar is van ruim 85 miljard euro.

Ik heb zelf al twee zwaargewichten die ik graag in dat crisisteam zou willen benoemen. Wouter Bos, die in een korte tijd onder hoge druk in het verleden de overname van ABNAMRO heeft geleid en bekend is met de sector. Maar ook Marcel Levie, die zijn sporen als zorgprofessional in crisissituaties ruimschoots heeft verdiend. In het bedrijfsleven lopen ook nog wel een paar zwaargewichten rond die op tijdelijke basis benoemd zouden kunnen worden met een salaris boven de Balkenende-norm. Dat laatste om ze binnen te halen in het belang van de volksgezondheid.

De belangrijkste buitengewone bevoegdheid die dit crisisteam van de regering moet krijgen is dat het ambtenarenapparaat van VWS en aan haar gelieerde uitvoeringsinstanties aan dit crisisteam geheel ondergeschikt en uitsluitend faciliterend moet zijn. Anders heeft deze aanpak  geen enkele zin.

Dat heeft het tijdelijk gezantschap van oud-CEO Feike Sybesma in de coronacrisis wel geleerd. Incompetentie bij VWS deed hem besluiten met zijn uiterst zinvolle werkzaamheden te stoppen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Nicotientje
Nicotientje5 aug. 2022 - 6:10

Jozias2 Ik stel de realiteit voor mij vast. En nee. Ik ben lang niet de enige die problemen met zorgverlening heeft. U zou de wijkverpleging zelf eens moeten horen. Ze rennen de benen onder hun lijf uit en krijgen het dan vaak nog niet gebolwerkt. Mijn zus is coördinator in de zorg. En bezig met een opleiding om uit de zorg te kunnen gaan. Waarom denkt u dat ze deze opleiding is gaan doen! Ze werkt graag maar teveel is teveel. Leest u geen kranten of nieuws op internet. Zorginstellingen, ziekenhuizen en wat maar zorg verleent klaagt steen en been. Er zijn 17.5 miljoen Nederlanders. En maar 1 zieke die zorg nodig heeft! Kom nou.

1 Reactie
Jozias2
Jozias25 aug. 2022 - 9:39

@nicolientje Ik snap dat er meer mensen die ziek zijn en/of zorg nodig hebben. Het was ook een stelling. Punt is dat iedereen die in een slechte situatie zit daarover mag klagen en dat dat niets af doet aan uw problematiek. Maar we moeten tegelijkertijd niet doen of die problematiek de praktijk is voor alle 17,5 miljoen Nederlanders. Of dat we nergens over mogen klagen. Mijn reactie betrof de stellingname van mohawk en niet uw verhaal.

Nicotientje
Nicotientje4 aug. 2022 - 4:40

De uitwerking in de praktijk van al de bezuinigingen de afgelopen jaren hebben erin geresulteerd dat ik sinds begin mei niet meer gedoucht heb. De wijkverpleegster die daar voldoende tijd voor kreeg van de zorgverzekeraar viel door privé omstandigheden weg. En iemand anders is nergens te vinden. De tweede wijkverpleegster krijgt niet genoeg tijd me te helpen met douchen en helpt me met mijn verzorging zo goed en kwaad als kan middels ouderwets teiltjeswerk. Zo werkt het in de praktijk.

4 Reacties
Mohawk2
Mohawk24 aug. 2022 - 7:59

Niet te geloven dit! Wat afschuwelijk voor je. En dan zijn er hier die menen dat we nergens over mogen klagen ("wat een gezeur") omdat we als land op alle gebieden in de top van de allerbeste lijstjes meedraaien... Ik hoop dat er snel een oplossing voor je gevonden wordt - veel sterkte!

Jozias2
Jozias24 aug. 2022 - 10:32

@mohawk Er is niemand die zegt dat je nergens over mag klagen. Maar netzoals niet alles perfect is is niet alles slecht. Die lijstjes geven een macro beeld en vergelijkt met andere landen, Maar als 17,5 miljoen mensen dit probleem niet hebben en 1 mevrouw wel dan mag die mevrouw er uiteraard en terecht over klagen. Maar je moet niet doen of die casus exemplarisch is voor alle Nederlanders. En als je wil kijken hoe Nederland presteert moet je wel het in het hele perspectief plaatsen.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2022 - 12:49

@Jozias. Er zijn verschillende perspectieven. Er is het perspectief van kwaliteit. Van menselijkheid. En ook dat van de cijfers. Jij bent overduidelijk van de laatste. Die eerste wil je niet zien.

Jozias2
Jozias24 aug. 2022 - 20:40

Vd bemt Nee hoor. Ik stel dat beide waar kunnen zijn. Er zijn groepen in Nederland die het slecht hebben. Er gaan dingen mis. Tegelijkertijd gaat er ook voor heel veel mensen dingen goed en doet Nederland het op tal van gebieden heel goed in vergelijking met andere landen. Daarmee stel je niet dat niemand het slecht heeft maar tegelijkertijd heeft ook niet iedereen het slecht. Het is volgens mij zaak om oog te hebben voor de mensen die het slecht hebben en tegelijkertijd dat in het juiste perspectief te plaatsen. Velen hier doen bij een probleem in de gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen gelijk alsof Nederland een derde wereld land is. Zonder iets af te doen aan het betreffende probleem kun je tegelijk. Wel ageren tegen die doen beelden.

EUpiet
EUpiet3 aug. 2022 - 15:18

Waar is Hans Hoogervorst als je hem nodig hebt. Die kan vast en zeker wel net zo een goed systeem optuigen zoals hij in 2006 heeft gedaan. Werkt uitstekend. In 2007 zag hij al dat het helemaal goed zou komen. Meer marktwerking jongens! Goedkoper, beter voor de consument. Wat wilt u nog meer? https://www.zorgvisie.nl/blog/minister-hoogervorst-zweet-peentjes-zvs000882w/

1 Reactie
Mokker
Mokker5 aug. 2022 - 12:51

De neoliberalen roepen altijd dat het door marktwerking goedkoper wordt en beter. In de praktijk zie je dat het altijd duurder wordt, en meestal ook nog van slechtere kwaliteit.

Jopie666
Jopie6663 aug. 2022 - 14:17

Ja dat zeg ik al jaren. Maar vijf jaar geleden namen ze in veel zorg sectoren 50 plussers niet aan in BBL (werk en leer) trajecten. Dus ik heb geen medelijden met de zorgsector en hun managers. Laat die maar gaan meedraaien op de vloer. Verder hebben we 1,4 miljoen mensen in uitkeringen nog.

sylvain prakx
sylvain prakx3 aug. 2022 - 14:09

Ik ben het met Kerstholt eens dat de belangengroepen zich beperken tot obligate praatjes. Ze zijn net zo volgzaam en monddood als de zorgbestuurders, de managers, de instituten, gemeenten en de burgers. Al decennia wordt gemeld hoe desastreus de zorg zich ontwikkeld, hoe slecht overheidsbesluiten zijn. Maar ze worden keurig uitgevoerd, sterker nog, er wordt vaak al op voorgesorteerd zonder dat er al een besluit is. En ik heb ze in de zorg zien komen, de vlotte dames en heren uit het bedrijfsleven die het varkentje wel eens even van een modern bedrijfskundig jasje gingen voorzien. Het resultaat is er naar, de patiënt kan fluiten naar goede zorg, de zorgmedewerkers naar waardering. Wel zitten we met een oerwoud aan bv-tjes, ZZP-ers, adviesbureau's, coaches etc. die er een goed verdienende commerciële zorgmarkt bij hebben. Het pleidooi voor een zwaar crisisteam met zwaargewichten en mensen uit het bedrijfsleven is echt het paard achter de wagen spannen. Het is tijd dat de zorg teruggegeven wordt aan de mensen in de zorg en de burger/patiënt. Maar die worden helaas niet vertrouwd, die denken alleen maar aan de patiënten. Dan liever de ICT oplossingen en robots van mevrouw Helder. "Computer says no" wordt het nieuwe verdriet van de zorg.

Beisser
Beisser3 aug. 2022 - 13:58

Wat ik in dit opiniestuk mis is de rol van de zorgverzekeraars en hun streven naar winst. En hun inherente argwaan en controledwang.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2022 - 8:54

Zorgverzekeraars mogen op grond van de Nederlandse wet hun winsten niet houden. Winst moet terugvloeien naar de verzekerden via een lagere premie. Maar een reserve aanhouden mag wel. Voor waar de € 80 miljard zorgkosten naar toe gaan zie oa. https://www.vvaa.nl/student/blog/wie-betaalt-de-gezondheidszorg

adriek
adriek3 aug. 2022 - 13:13

... een gebrek aan regie ... Zie daar 'de kracht' van de man die al meer dan 4300 dagen de regie over ons land had moeten voeren. De man van wie in al die jaren vaak gezegd is dat hij geen (duidelijke) visie heeft, of in elk geval weinig van zijn visie liet merken. Ik ben wel blij dat hij nog steeds (nou ja, nu even acht weken niet) in het torentje zit zodat de schuld niet te gemakkelijk in de schoenen van 'links' geschoven kan worden.

MG1968-2
MG1968-23 aug. 2022 - 12:23

Bij het continue duiden dat het salaris van de verpleegkundige ondermaats is kunnen inhoudelijk vraagtekens bij gesteld worden. Feit blijft dat menigeen die voor dat salaris de bijbehorende opleiding zou willen volgen dat niet doet omdat deze al voordat de keuze in overweging kan worden genomen al verworpen is. Het is toch immers publiek bekend 'dat het salaris ondermaats is en het werk ultiem zwaar'. Een continue aandacht voor onderbetaling moet als het terecht is anders keert het korte termijn denken als een boemerang terug. Wie wil nu immers als verpleegkundige werken? Daar zit je dan. Met best een ok salaris -zeker als je het afzet tegen de echte pijnpunten wat betreft betaling binnen onze maatschappij- maar zonder voldoende collega's en nauwelijks iemand die dat wel wil worden.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 aug. 2022 - 21:21

Het salaris is bij mijn weten niet ondermaats maar het werk is belastend ook emotioneel zeker op afdelingen waar ook veel patienten doodgaan.

MG1968-2
MG1968-24 aug. 2022 - 9:46

@Danielle Zeker. Het is -met name die emotionele belasting- ook geen werk waar ik geschikt voor zou zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2022 - 14:47

Zelf totaal ongeschikt voor dat soort werk. Mijn zus was verpleegkundige maar zij wilde absoluut niet werken met doodzieke kinderen.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 11:53

Nederland zit als maatschappij bijna voor de implosie van de ondersteunende instanties. Opgezet door 40 jaar afbraak richting nachtwakerstaat, waarbij de regering op geen enkele wijze verantwoordelijkheid draagt, door de verdeel en heers tactiek en het bij anderen over de schutting gooien van de noodzakelijke maatschappelijke ondersteuning. Dit is het resultaat van 40 jaar neoliberalisme en 12 jaar Rutte, wat gezaaid is, wordt ook geoogst als samenleving. De wens dat dit wordt opgelost, is een zinloze gedachte. De kosten van de samenleving moet worden gesocialiseerd en geminimaliseerd, terwijl de baten gemaximaliseerd en geprivatiseerd. Dat is geschied door de invoering van de marktwerking, de reorganisatie en verslechtering werknemers rechten, het mee polderen van de bonden en het doorschuiven van problemen naar niet democratisch controleerbare instituten. Nu wordt zelfs de voedselvoorziening aangepakt met oneigenlijke argumenten en een verborgen agenda. Elke keer blijken de complotdenkers het bij het rechte eind te hebben, maar de media staat aan de kant van de macht en van toezicht en controle is weinig sprake meer in de politiek. Wel de poen innen, maar er steeds minder van terugzien in de aanpak van de problemen, door grote overschrijdingen in bijvoorbeeld de infrastructurele objecten en de uitvoeringskosten van bijvoorbeeld de aanpak gaswinning schade aanpak. De burger is de pinautomaat van de overheid, waar steeds minder tegenover staat als ondersteuning.

2 Reacties
Jopie666
Jopie6663 aug. 2022 - 14:21

Niet alleen in Nederland hoor. Ook in het UK bijvoorbeeld. Daar gaan ze staken massaal. De Tories komen niet verder dan het verbieden stakingen.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 19:15

@Jopie666 Ik hield me tot Nederland beperkt, maar daar kun je de VK ook bijzetten. Sri Lanka is nog zo'n land en tel Zimbabwe en Argentinië er ook bij. Het is wachten op de implosie.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 9:42

Het ergste is nog wel dat we voor deze puinhoop in 2022 ruim 85 miljard euro uitgeven. Een bedrag waarvoor we allang het salaris van verpleegkundigen fors zouden hebben kunnen verhogen. Zodat die kritische factor in het systeem tenminste grotendeels opgelost zou zijn. Veel extra kosten worden nu betaald aan slimme zorgprofessionals die als werknemer ontslag namen en als ZZP’er terugkomen in de zorg voor hetzelfde werk. Maar met aanzienlijk meer geld naar huis gaan. Extra geld dat alle Nederlanders betalen. Ja, wij betalen geld aan 'managers' en bureaucraten. Die slokken alles op, als bodemloze put zijnde. Spreek je uit, hierover, op feestjes en partijen en bij kennissen etc, als je in de zorg werkt Alsook. Wij moeten weigeren belasting te betalen, als het verkeerd besteed wordt, als het verdwijnt in de zakken van corrupte oppertunisten Maar, dat vinden jullie vast weer te radicaal. Dus, laat maar. Doe dat maar niet.

Hallahan2
Hallahan23 aug. 2022 - 9:37

Wanneer alle parttime werkende zorgwerkers nou eens wat meer uren zouden gaan draaien is het probleem in no time opgelost. Ik had vroeger 1 huisarts die gewoon zijn hele praktijk alleen deed, alleen tijdens zijn vakantie of ziekte was er een vervanger. Tegenwoordig zit ik bij een praktijk wat een ander woord is voor 5 huisartsen die allemaal parttime werken en waarbij de praktijk zo af en toe nog steeds compleet gesloten is in verband met de afwezigheid van de huisartsen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 aug. 2022 - 9:20

Schaarste in personeel is een blijvertje, aan de stijging aan de vraagkant zal ook moeten worden gewerkt.

8 Reacties
Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 10:16

Dit komt niet door schaarste, dit is al jaren gaande. In onze stad ver voor Covid en schaarste aan personeel zijn de afdelingen EHBO, IC, kraam en kinder, geriatrie gesloten. Toen was de smoes dat er te weinig hendelingen waren waardoor de zorg niet meer optimaal geleverd kon worden. Het zijn altijd cirkelredenaties, waaruit blijkt dat het besluit al genomen is en er alleen een geloofwaardige reden gevonden moet worden. Het begint met fusie besprekingen, daarna volgt de fusie en vervolgens wordt het ziekenhuis ontdaan van de basis zorg, en allemaal politici en CEO's die hun spijt op de TV komen verkondigen, dat het echt niet anders kan. Onderliggende oorzaak is het invoeren van de nachtwakerstaat en het neoliberalisme, waarbij de kosten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden, terwijl de baten gemaximaliseerd en geprivatiseerd worden. Tussen Zwolle en Assen is er nu over een afstand van 80 km geen kraam, IC en EHBO te vinden, Nu moeten de ambulances over tweebaans provinciewegen hun patiënten vervoeren. Een kennis brak afgelopen afgelopen weekend haar heup en de schouder uit de kom. De dichtstbijzijnde EHBO van Hoogeveen was Zwolle 44 km verder, terwijl wij in onze stad tot een paar jaar geleden op 2 km afstand een ziekenhuis hadden met een functionele EHBO en IC, wat zelfs ooit in de rij van 10 Beste ziekenhuizen heeft gestaan. Aan de stijging van de vaagkant kun je niets doen als je door een val je heup breekt en de arm uit kom schiet.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 10:20

Vervolg: Wat wel gebeurt is dat de overgebleven ziekenhuizen nog meer overbelast raken met uitval door ziekte. 10 jaar geleden waren er 2850 IC bedden en nu nog maar 1150, je zou zeggen dat Covid ze wakker geschud zouden moeten hebben, maar ze zitten nog allemaal te slapen in Den Haag, of ze zijn 8 weken op reces. Als je IC's en EHBO's sluit, dan zal de vraagkant alleen maar oplopen, want hetzelfde aantal patiënten moet worden verdeeld over minder ziekenhuizen, of wil je ze gewoon thuis laten creperen, laat ik dat toch niet hopen. Al is dat mijn aanname.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 11:19

Gimli Ze hebben de zorg vermarkt, want het neoliberalisme zei dat dat moet. Friedman zei dat dat moet gebeuren, dus dan is dat zo (mensen kunnen niet zelf nadenken) Maar, ze hebben de zorg nou ook weer niet écht vermarkt, want je bent gedwongen een verzekering te nemen en de zorg heeft geen concurrentie. Ze hebben de boel dus slechts zo ingesteld, dat al het collectieve geld naar een paar oppertunisten/bureaucraten/managers gaat. In die zin is 'de markt' niet echt het probleem,want die is er dus niet. Men wilde marktwerking, maar durfde het niet consistent toe te passen. Waardoor men nu het slechtste van socialisme en het slechtste van kapitalisme hebt. De nadelen van kapitalisme : hebzucht, gericht zijn slechts op geld, niet op zorg De nadelen van socialisme : regelzucht, dwang, bureaucratie. Nederland mixt die nadelen, tot een giftig geheel. Ze moeten nu of een stapje terug doen, terug naar een socialistisch zorgsysteem. Of, men moet gehele marktwerking toelaten en private ziekenhuizen laten concurreren, die wel met IC's komen en met redelijke salarissen voor personeel. Ik weet niet hoe dat laatste zou uitpakken, want zoiets hebben we nooit gehad. Zo'n soort liberalisme heeft nooit bestaan.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 12:26

Waardoor men nu het slechtste van socialisme en het slechtste van kapitalisme hebt. correctie, heeft

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 aug. 2022 - 13:54

Er zijn diverse oorzaken voor het artsentekort. De artsen zijn veranderd en de patiënten ook. Er een groeiende regeldruk maar ook de complexiteit van zorgvragen van de patiënt neemt toe: er kan meer en er wordt meer gevraagd. Er zijn taken bijgekomen. Zowel mannelijke als vrouwelijke artsen stellen eisen aan een combinatie van werk en privé. Solopraktijken verdwijnen, een werkweek van vijf dagen is te zwaar. Teams vereisen coordinatie. Ook onze mannelijke artsen willen tijd steken in hun gezin en nemen zelfs ouderschapsverlof op. Voor artsen met een werkende partner is de periferie minder aantrekkelijk etc...... Preventie is een onontwikkeld gebied.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 14:20

@Baloemparoempaloempa Dat betekent dan toch ook dat we in Nederland geen kapitalisme, liberalisme, christen democratie en sociaal democratie meer hebben? Van alle systemen de slechte kanten pakken en dat op de bevolking los laten om de macht te consolideren. Dat heet toch polderen?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 aug. 2022 - 17:23

Gimli Het is niet eens kwade wil, denk ik. De liberalen pleiten voor liberalisme, de socialisten voor socialisme. En uiteindelijk krijg je het allebei net niet, waardoor je ook de voordelen van ieder systeem niet hebt Het is alsof je gaat koken. Je kan pasta maken. Of je maakt aardappelen. Maar als je pasta met aardappelen maakt, heb je niet 'het beste van beide'. Je hebt dan gewoon iets dat niet werkt. Het versterkt elkaar niet, het verpest elkaar. Je kan liberalisme toepassen, of sociaal democratie. Maar een kapitalistische sociaaldemocratie/bureaucratie, werkt niet, versterkt juist de negatieve kanten van beide tendenties. Een gebureaucratiseerde 'vrije' markt, die geen markt is, maar waarin wel private winsten worden uitgekeerd aan managers, die eigenlijk bureaucraten zijn, maar toch ook weer niet. Dat is dan de zorg sector. Dús. Of een stapje vooruit (echt liberalisme) of een stapje terug (sociaal democratie). Maar, beide gebeuren niet. Wat een puur liberalisme met de zorg zou doen, weet ik niet. Daarover kan ik niet oordelen, want dat hebben we nooit gehad. We hebben geen zorg markt.

Jozias2
Jozias24 aug. 2022 - 10:35

@Baloemparoempaloempa Gniochi, het beste van beide werelden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 aug. 2022 - 9:19

Schaarste in personeel is een blijvertje, aan de stijging aan de vraagkant zal ook moeten worden gewerkt.

JoostV2
JoostV23 aug. 2022 - 9:00

Komt op mij niet echt democratisch over. Waarom moet eigenlijk een PVDA deze ellende oplossen. Kan dat niet beter gebeuren na de verkiezingen die volgen op de voorspelde instorting van ons zorg stelsel? Tenminste als de Pvda dan in de regering komt.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt3 aug. 2022 - 10:10

Is het jou niet duidelijk hoe ernstig de situatie is? Jij wil wachten op verkiezingen? Er moet heel snel op geacteerd worden. Of dat doordringt bij dit kabinet is maar de vraag. Kerstholt zegt verder niet dat de PvdA dit moet oplossen. Hij noemt enkele, bewezen, zeer capabele mensen die je er op zou kunnen zetten.

JoostV2
JoostV24 aug. 2022 - 6:45

Dat is mij inderdaad niet duidelijk. Na het sluiten van deze afdeling blijft de zorg binnen de gestelde normen. Ik mis dus echt even het crisis gevoel. Kortom geen reden om de democratie op te heffen. Trouwens in Italie zie je houdbaarheid van deze oplossing. Bos is een oud PVDA man.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2022 - 9:21

@JoostV. Je ziet de crisis niet? Kort van geheugen? We hebben staan klappen voor het zorgpersoneel dat, tegen de personeelstekorten in, zo hard hebben staan werken tijdens corona. Die personeelstekorten zijn er NOG. We kennen bijna overal lange wachtlijsten, problemen in de jeugdzorg, ouderenzorg, psychiatrische zorg, huisartsen te weinig. Ik kan nog wel even doorgaan. Misschien moet jij eens langs de dokter. Er mankeert iets aan je waarnemingsvermogen. Bos is volgens mij nog steeds een PvdA- man. Maar daarmee is het niet zo dat Kerstholt zegt dat de PvdA het op moet lossen. Kerstholt noem Bos als capabele man om dit aan te pakken. Welke partij hij aanhangt, doet er niet toe.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2022 - 12:52

Het zorgpersoneel heeft hard staan werken (niet 'hebben')

Joop  den Uil
Joop den Uil3 aug. 2022 - 7:44

De minister van Gezondheidszorg - Kuipers / D66 - had het voorbeeld van De Jonge om alles anders en beter te doen. De puinbak is er afgelopen jaar alleen nog maar groter geworden. Is er geen beoordelingsgesprek mogelijk om hem te vervangen ?

4 Reacties
Kilted
Kilted3 aug. 2022 - 9:04

De vraag is of het wegsturen van een minister in deze helpt. Gegeven de opleidingstijd van zowel artsen als verpleegkundigen, zal jaren duren voordat die inhaalslag gemaakt is. Bovendien zijn er in heel veel sectoren tekorten ontstaan. Het is zwaar werk, waardoor je je ook kunt afvragen of alleen extra geld / salaris afdoende zal zijn om meer mensen te werven.

Pindaklaas
Pindaklaas3 aug. 2022 - 9:09

Hij moest gewoon op dezelfde voet verder gaan. Het systeem is failliet en de top melkt het nog even verder uit voordat het helemaal implodeert.

vdbemt
vdbemt3 aug. 2022 - 10:05

De, volgens jou, groter geworden puinhoop in het afgelopen jaar, is natuurlijk niet Kuipers/D66 te wijten. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een nieuwe minister binnen 1 jaar de problemen had opgelost. Kuipers zit met de erfenis van 12 eerdere jaren Rutte. Ik betwijfel of hij nog de gelegenheid krijgt zijn invloed in het veld te doen gelden. Dit kabinet gaat vallen.

Gimli1955
Gimli19553 aug. 2022 - 10:26

@Kilted Het is een begin, maar daar zie ik nog weinig beweging. Ik zie juist afbraak en verder inkrimping. Minister Kuipers wil zelfs de speciale opleiding tot ziekenhuis arts afschaffen en ik zie nog geen enkele poging om de IC opleiding uit te breiden. Dat had in het begin van de Covid crisis al moeten beginnen, dan waren de eerste extra verpleegkundigen nu al 2.5 jaar verder in hun opleiding, zo roep je over 5 jaar nog steeds hetzelfde. Met hetzelfde resultaat dat er over 5 jaar nog steeds een groot tekort aan zorgmedewerkers is.