Joop

Zorgplan: 2000 extra wijkverpleegkundigen

  •  
19-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Te betalen uit het bedrag dat 2000 zorgbestuurders boven de Balkenendenorm verdienen
De PvdA wil dat iedereen die zorg nodig heeft en thuis wil blijven wonen, dat ook zo lang mogelijk kan. Ik heb daarom vandaag in Leeuwarden een plan gepresenteerd, om 100 miljoen euro te investeren in 2000 extra wijkverpleegkundigen. We zullen het wetsvoorstel over de salarissen van bestuurders en toezichthouders proberen aan te passen om er zo voor te zorgen dat de 2000 zorgbestuurders die nu boven de Balkenendenorm verdienen onder deze norm komen te vallen. Dat levert de 100 miljoen euro op die we investeren in betere zorg in de buurt.
Wij vinden dat het anders kan en moet. De PvdA wil dat iedereen die zorg nodig heeft en thuis wil blijven wonen, dat ook zo lang mogelijk kan. We investeren in zorg in de buurt door het vergroten van het aantal wijkverpleegkundigen waar we in de vorige kabinetsperiode reeds een begin mee maakten. Er zijn nog grote delen in het land waar de verpleegkundige zorg nog steeds uit  ‘verpleegkundige handelingen’ van verschillende zorgverleners bestaat. De PvdA wil daarvoor in de plaats steeds dezelfde verpleegkundige in een wijk zodat hij of zij de ogen en oren van de wijk vormt op zorggebied. Want een wijkverpleegkundige doet veel meer dan het verlenen van zorg alleen: hij of zij is een vraagbaak, het lijntje naar de huisarts, ziet er op toe dat mensen niet vereenzamen en is een contactpersoon voor vrijwilligers en mantelzorgers.
De PvdA wil daarom 2000 extra wijkverpleegkundigen aanstellen. Thuiszorgorganisaties kunnen extra budget krijgen uit een fonds voor wijkverpleegkundigen van 100 miljoen. Hierbij geldt een strikte voorwaarde: zij komen alleen in aanmerking voor extra budget als zij met vaste verpleegkundigen werken. Wij kiezen voor meer zorg in de buurt met een eerlijke financiering. Het kabinet vindt dat bestuurders in de zorg een eigen inkomensnorm mogen hanteren. Een norm van 230.000 euro, maar liefst 50.000 euro hoger dan het salaris van de minister-president. De Partij van de Arbeid vindt dat veel te veel. De PvdA heeft de motie Wolbert ingediend die uitspreekt dat bestuurders en toezichthouders in de zorg niet méér mogen verdienen dan de minister president. We zullen het wetsvoorstel over de salarissen van bestuurders en toezichthouders proberen aan te passen om er zo voor te zorgen dat de 2000 zorgbestuurders die nu boven de Balkenendenorm verdienen onder deze norm komen te vallen. Dat levert de 100 miljoen euro op die we investeren in betere zorg in de buurt.
De PvdA kiest hiermee voor investeringen in goede zorg, die toegankelijk is voor iedereen. Dit kabinet kiest voor winstuitkering aan aandeelhouders en voor bezuinigingen voor ouderen, chronisch zieken en verpleegkundigen. Dat is ook een keuze, maar wel een foute.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

matrix2
matrix219 feb. 2011 - 18:12

Goed plan! Hier is vast wel een meerderheid voor te krijgen.

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2011 - 18:12

Ik vind dit een heel goed en constructief plan met één aantekening: de MP-norm is te hoog voor dergelijke functies. De MP-norm hoort voorbehouden te worden aan functies die echt uitzonderlijk zijn. Dat is hier zeker niet het geval. Als de regering kan ingrijpen in ambtenarensalarissen dan moet het een fluitje van een cent zijn ook deze salarissen die uit belastinggeld worden betaald aan te pakken. De 'slachtoffers' zullen het er wel niet mee eens zijn maar daar is vast een mouw aan te passen. In andere gevallen toont de overheid ook veel vindingrijkheid om te besparen of 'herverdelen'.

FransHoutman
FransHoutman19 feb. 2011 - 18:12

Een norm van 230.000 euro, maar liefst 50.000 euro hoger dan het salaris van de minister-president. De Partij van de Arbeid vindt dat veel te veel. Stop toch eens met die valse vergelijkingen maken. Oke die 230000 is teveel maar steeds verwijzen naar de balkenende norm is een gotspe. de balkenende norm is namelijk 1 jaar werken 2jaar(zo niet meer)betaald krijgen. U weet wel die wachtgeld regeling die nog jaren die norm doorbetaald voor op de bank zitten.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 feb. 2011 - 18:12

Ik zou alleen nog maar investeren in wie wil werken als Buurtzorg Nederland, http://www.buurtzorgnederland.com/ waar kleine teams van hoogopgeleide mensen alle gelegenheid krijgen om zelfstandig te werken. Salarissen voor het management die veel lager zijn dan de Balkenendenorm. En dan gekozen worden tot de beste werkgever, en een enorme klanttevredenheid hebben. Als er nu nog iemand is die beweert dat je veel moet betalen om goeie managers te krijgen, dan kan dat alleen maar door oostindisch blind te zijn. Met hoge salarissen trek je mensen aan die de mensen die het werk doen (de wijkverpleegkundigen) zo laag mogelijk betalen en zo strak mogelijk houden, zodat er zoveel mogelijk voor henzelf overblijft. Je krijgt dan slechte zorg, voor veel geld, waar niemand blij van wordt. 50.000 meer dan de Balkenendenorm is veel en veel en veel te veel. Iedereen die meer wil verdienen dan wat er bij Buurtzorg Nederland aan de top wordt verdiend, moet maar bij een bank gaan solliciteren, zolang die nog de vrije hand wordt gegeven.

anonyma2
anonyma219 feb. 2011 - 18:12

Er zijn veel te veel managers in de gezondheidszorg. Het wordt tijd dat daar een wat controle op komt. Ze helpen elkaar aan leuke baantjes, houden elkaar de hand boven het hoofd, zijn drie maanden per jaar afwezig en spelen elkaar halve dagen werken dmv ziekteverzuim toe. Niemand controleert deze praktijken.

Zakenpief
Zakenpief19 feb. 2011 - 18:12

Aangezien er 52% van die 100 miljoen via de loonbelasting direct naar de overheid terugstroomt, levert deze maatregel slechts 48 miljoen besparing op. Ik hoop dat dhr Cohen er rekening mee gehouden heeft in zijn berekeningen. Anders zou het aantal van 2000 extra verpleegkundigen wel eens wat lager kunnen uitvallen.

UitDeDroom
UitDeDroom19 feb. 2011 - 18:12

Er zijn behoorlijk wat PvdA-ers die meer dan Rutte verdienen in allerlei gesubsidieerde instellingen incl de zorg.

x.x
x.x19 feb. 2011 - 18:12

Dus er zijn 2.000 mensen die 100.000 euro meer verdienen? En die leveren dit gewoon in? Zonder tegenstoot??? Dit plan gaat zeker lukken. Geen enkele rechter die je terugfluit als je iemand zijn salaris ff kort met zeg 50 a 100%

hlok1
hlok119 feb. 2011 - 18:12

Hear, hear, Job heeft eindelijk een goed idee. Kunnen al die pvda bestuurders met vette salarissen ook eens aangepakt worden. Voor deze jongens gold altijd het credo: links lullen en rechts vullen. Goed idee job, maar ik geloof niet in sprookjes.

brbrwr
brbrwr19 feb. 2011 - 18:12

Begin eerst maar eens in eigen vlees te snijden. Wachtgeldregelingen voor politici, hogere ambtenaren en bestuurders van provincie en gemeenten. Verder mag Cohen eerst de nodige flappen terugbetalen voor het jarenlang scheefwonen in zijn ambtswoning, ook nog nadat hij burgemeester af was.

nachtwacht2
nachtwacht219 feb. 2011 - 18:12

Niets afdoemd aan dit voorstel,maar omhelst niet het algemene beeld van buitensporige vergoedingen. Zoniet aanwijsbare meerwaarde van algmeen belang dit rechtvaarigen. jk

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt19 feb. 2011 - 18:12

[We zullen het wetsvoorstel over de salarissen van bestuurders en toezichthouders proberen aan te passen om er zo voor te zorgen dat de 2000 zorgbestuurders die nu boven de Balkenendenorm verdienen onder deze norm komen te vallen. Dat levert de 100 miljoen euro op die we investeren in betere zorg in de buurt.] Hoe dit plan precies gaat werken is me nog niet helemaal duidelijk. Hoe gaat de beperking van de salarissen die niet rechtstreeks door de overheid betaald worden, leiden tot 100 miljoen aan besparingen op de begroting van de rijksoverheid?

PietPaaltjes
PietPaaltjes19 feb. 2011 - 18:12

De uitbundige zorgsalarissen zijn ontstaan in eerdere perioden. Dat er nu eindelijk ingegrepen moet worden is wel goed maar niet realistisch. Probeer maar eens de salarissen te halveren. Niet alleen een arbeider zal dat niet pikken, ook een beter gesitueerde pikt het niet. Je kunt er van uit gaan dat er ellenlange processen zullen worden gevoerd.

2 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening19 feb. 2011 - 18:12

Dus maar niets aan al die exorbitante salarissen van deze bestuurders doen?? Hun salaris wordt wel uit de zak van de belastingbetaler betaald!! Mag het dan iets minder zijn zodat er geld overblijft dat beter besteedt kan worden? Als iedereen zoals u denkt komen we natuurlijk nooit van dit soort salarissen af. Naar mijn mening is dit een zeer goed plan van de heer Cohen.

MacRebennack
MacRebennack19 feb. 2011 - 18:12

Welke partij was ook alweer de aanjager van de vercommicialisering in de zorg??

shoarmabakker
shoarmabakker19 feb. 2011 - 18:12

Kabinet na kabinet toont aan dat ze niet in staat is deze salarissen boven de MP-norm aan te pakken, ondanks een meerderheid. Nu ineens wel? Leuk dat Cohen dit hier zo vrijelijk mag pluggen, maar dit plan getuigt van weinig realisme.

2 Reacties
Klaas2
Klaas219 feb. 2011 - 18:12

---[Kabinet na kabinet toont aan dat ze niet in staat is deze salarissen boven de MP-norm aan te pakken, ondanks een meerderheid.]--- Het probleem is natuurlijk dat de zorg grotendeels geprivatiseerd is, maar in het voordeel van de regering is wel dat de geprivatiseerde zorg afhankelijk is van subsidies, en daar zou je wat mee kunnen doen. Niet alleen in de zorg, maar ook bij de woningcoöperaties, en vermoedelijk ook andere instellingen.

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2011 - 18:12

"maar dit plan getuigt van weinig realisme." Dat hangt ervan af in welke realiteit je leeft. Verder is het zo dat een realist geneigt is alles bij het oude, de zogenaamde realiteit, te laten. Mensen die dit doen zijn blijkbaar gebaat bij de status quo. Ik vind dat je daar niet van uit hoort te gaan. Om je voor te zijn, dat heeft niets met zweverigheid, irrealisme, etc. te maken maar alles met creativiteit. Creativiteit is een eigenschap die we nu zeer hard nodig hebben en die eigenschap kom ik helaas niet tegen bij de huidige regering. Het zijn tot nu toe nogal domme en botte manieren om geld te besparen cq te verspillen.

Centurion2
Centurion219 feb. 2011 - 18:12

Onhaalbaar voorstel. En daarbij komt dat het salaris van de minister president gewoon belachelijk laag is, dus een ridicuul vergelijkingsmiddel.

2 Reacties
Harmen2
Harmen219 feb. 2011 - 18:12

Nah, dat weet ik niet, je kunt in de toewijzing van gelden rekening houden met een korting omdat de instantie haar bestuurder(s) teveel betaald. Dat gaat overigens nu ook al gebeuren. Dat de Balkenendenorm een onzinnige vertoning is, weet ik ook, aan de andere kant: hij bestaat nu wel, dus gebruik hem dan ook maar.

mees.
mees.19 feb. 2011 - 18:12

Dus omdat het salaris van de minister president belachelijk laag is en u vindt dat dat omhoog aangepast moet worden moeten na die aanpassing zorgbestuurders nog meer gaan verdienen dan nu? Is dat wat u zegt? Dus dan kunnen ze na de aanpassing van het salaris van de minister president hetzelfde krijgen plus 50.000 erboven op........ Leve de simpel denkenden in onze samenleving

[verwijderd]
[verwijderd]19 feb. 2011 - 18:12

Wow. Alweer 2000 baantjes erbij. De PvdA gaat de crisis oplossen. Maar, had ik niet pas gelezen dat de werkeloosheid weer was gedaald onder het niveau van 2009? Waarom dan de focus op werkgelegenheid? Gaat het er niet om dat Nederland teveel geld uitgeeft en dat er bezuinigd moet worden ten einde te voorkomen dat we straks allemaal werkeloos zijn? En waar gaat de PvdA dan op bezuinigen? Dat zou ik nou wel eens willen weten. En kom niet aan met het verhaal de sterkste schouders etc., want 70% van de belastingen wordt al opgebracht door 20% van de bevolking. Dus graag een ander liedje.

2 Reacties
Ruimteaapje
Ruimteaapje19 feb. 2011 - 18:12

Jij hebt het PvdA verkiezingsprogramma van 2010 zeker nooit gelezen?

b-man
b-man19 feb. 2011 - 18:12

"En kom niet aan met het verhaal de sterkste schouders etc., want 70% van de belastingen wordt al opgebracht door 20% van de bevolking. Dus graag een ander liedje." Je moet wel een heel sneu boekhoudertje zijn om dit een argument te vinden. De zorgbestuurder die met zijn topinkomen veel belasting betaalt subsidieert volgens deze logica de verpleegkundige, die immers alleen maar geld kost en met haar lage inkomen nauwelijks belasting betaalt.