Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgmedewerkers zo ernstig bedreigd dat ze niet meer alleen naar buiten durven

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
arjan
Arjan, verpleegkundige in op de ic van het Amphia Ziekenhuis te Breda, vertelt in een videodagboek voor Omroep Brabant dat het zorgpersoneel zwaar lijdt onder de agressie van bezoekers. Het probleem doet zich vooral voor op de ic, als medici beslissen dat het kunstmatig in leven houden van een patiënt geen zin meer heeft omdat herstel is uitgesloten. De agressie was in enkele gevallen zeer ernstig en de dreiging zo groot dat zorgmedewerkers niet meer alleen het ziekenhuis durfden te verlaten. Collega’s escorteerden elkaar naar hun auto’s. Ook zonder die dreiging heeft het personeel het al zwaar. Arjan vertelt dat er nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen en dat het erg druk is op de ic. Veel patiënten liggen ongewoon lang op de ic aan de beademing en zijn daar zo afhankelijk van geworden dat ze bij genezing een ontwenningstraject in moeten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 21:35

Te bizar voor woorden. Maar helaas wel passend in een grotere trend van verhuftering, verharding in een ex-samenleving waar het normaal is met je grote bek van alles te eisen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2022 - 8:26

Enerzijds kan ik begrijpen dat mensen het emotioneel zwaar hebben wanneer ze horen dat 'de stekker eruit wordt getrokken', een geliefde dan komt te overlijden' het betekent niet niets. Ik weet niet wat het criterium is, maar 'moeilijk herstel' is misschien een 'niet te verkroppen criterium' voor hen of voor mensen in het algemeen. Immers 'moeilijk herstel' of de dood, of geen mogelijkheid tot overleven zonder ernstige onherstelbare schade is iets anders. Alleen 'moeilijk herstel' en daarmee de stekker er dan maar uittrekken met de dood tot gevolg? Hoe verhoudt dit zich tot elkaar? Daar zit veel ruimte tussen voor uitleg kan ik me voorstellen. Ik kan dus verder hier allemaal niet vaststellen of opmaken wat bedoeld is met bovenstaande bijdrage. Is een 'moeilijk herstel' wel een criterium als het gevolg van stoppen 'overlijden' is? Dus de emoties kan ik me van daaruit voorstellen, zelfs boosheid als dit het enige criterium was voor het handelen en het zo verteld is als het hier staat.. Maar ten alle tijden is agressie en vooral bedreiging uit den boze. Die vragen kun je neem ik aan ten alle tijden op een andere manier, misschien op een wat ander tijdstip aan een arts voorleggen en nader uit laten leggen. Er is momenteel veel agressie in het land en de korte lontjes zijn talrijk, er is sowieso al veel emotie en iets loopt te gemakkelijk uit de hand. Emoties kan ik begrijpen, opstandigheid ook, indien het is gezegd zoals het hier boven staat, agressie niet. Misschien machteloosheid? Kies een goed moment op een rustige plaats waar alle tijd en ruimte is om vragen te stellen en antwoorden te geven, en geef elkaar wat ruimte en tijd, en geef vooral goede uitleg, nooit voor agressie en nooit voor bedreigingen. Als ik de reacties zo lees ben ik erg genuanceerd maar soms denk ik dat dat nodig is, dat agressie anders alleen maar toeneemt en er ook hier voor gewaakt moet worden.

6 Reacties
johannn2
johannn224 jan. 2022 - 11:05

Minoes, In het artikel gaat het niet over 'moeilijk herstel' Er staat: "omdat herstel is uitgesloten". Maar uiteraard is het een verschrikkelijke mededeling. Keiharde - zeg maar rauwe - rouwverwerking. Mensen die vaak nog midden in het leven stonden. Rouwbegeleiding zou op zijn plaats zijn, maar kan niet ook nog op de schouders van de overbelaste verplegers worden gelegd. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 0:46

johannn Zit er misschien een verschil tussen het geschreven en gesproken woord?

johannn2
johannn225 jan. 2022 - 11:38

Minoes, Het antwoord op je vraag is ja. Maar over wiens gesproken woord heb je het? .

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2022 - 19:15

Van Arjan de verpleegkundige!

johannn2
johannn226 jan. 2022 - 12:53

Minoes, Arjen zegt juist: " Het probleem doet zich vooral voor op de ic, als medici beslissen dat het kunstmatig in leven houden van een patiënt geen zin meer heeft omdat herstel is uitgesloten. ¨ . Dus niet ‘moeilijk herstel’. .

johannn2
johannn227 jan. 2022 - 10:57

Minoes, Emnerzijds excuses. Ik had niet in de gaten dat het een video was. Maar anderzijds: ook in zijn gesproken woord zegt hij: stoppen omdat verdere behandeling "geen zin meer heeft". .

Willem D2
Willem D223 jan. 2022 - 19:26

Na 2 jaar is de rek er uit in de samenleving, triest dat de mensen die we het hardst nodig hebben en hadden daar zo de dupe van worden.

1 Reactie
Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 21:37

Dit soort mensen staan al niet meer in de samenleving. SAMEN... is iets anders dan met je grote bek alles en overal willen eisen. En dan als het niet kan of niet meer lukt, hiertoe over te gaan.

Thuiszitter
Thuiszitter23 jan. 2022 - 18:49

Absurd gedrag zeg , geen goed woord voor over. Nog even en elk ziekenhuis heeft zijn eigen handhavers nodig.

OlavM
OlavM23 jan. 2022 - 17:07

Buitengewoon schandelijk en schadelijk. Ik kan mij totaal niets voorstellen bij wat mensen ertoe beweegt agressief gedrag te vertonen ten opzichte van zorgmedewerkers. Hetzelfde geldt trouwens voor hulpdiensten als ambulancemedewerkers, brandweermensen, enz.

8 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens23 jan. 2022 - 17:52

Het wordt steeds duidelijker dat er ondergronds (via facebook, twitter en andere a-sociale media), direct of indirect, tot intimidatie, agressie, bedreigingen etc. wordt aangespoord. Deze media worden desondanks gepapt (gepamperd) en natgehouden. Een eerste stap zou mijns inziens kunnen zijn: nicknames verbieden. Dat weerhoudt types als Willem Engel waarschijnlijk niet, maar wel een hoop meelopers.

adriek
adriek23 jan. 2022 - 17:54

Soms moet je assertief zijn om je gelijk te halen. Een brutaal mens heeft de halve wereld. Veel mensen hebben niet meer geleerd waar de grenzen van 'hun gelijk' liggen en accepteren geen nee meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 jan. 2022 - 18:30

iemand waar je van houdt wordt het leven beëindigd - dan slaan emoties toe . gebeurde dat vroeger niet of was er toen meer begrip voor de emotie, dat weet ik niet dat zou iemand die al jaren in het vak zit mogelijk kunnen vertellen en is het dan omdat de burger zich mondiger voelt of omdat mensen andere manieren hebben hun emoties te uiten - dwz hier slechter mee om kunnen gaan kan het zijn dat de zorg zo onpersoonlijk is geworden dat het begrip wegvalt? hoe dan ook - ik heb vooral vragen en niet zomaar een oordeel klaar

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 jan. 2022 - 18:34

verder zijn de cijfers over geweld tegen hulpverleners overdreven omdat de politie zich daar op een of andere bizarre manier heeft tussen weten te wurmen, voorzover ik heb kunnen nagaan doet men dat in het buitenland ook niet, de politie tot hulpverlener rekenen. en dat verbaal geweld daar ook onder valt . dus als de politie u slaat en u noemt hem een lul dan gaat dat mooi naar de statistieken voor geweld tegen hulpverleners . dat wil trouwens niet zeggen dat er geen akelige dingen gebeuren op dat vlak maar dat we de omvang in het juiste perspectief moeten plaatsen .

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 jan. 2022 - 18:53

@ OlavM & Eric Minnens - ik ben het van harte met jullie beiden eens (hoe zou ik anders kunnen?). Er schuilt (verschuilt zich) een fundamenteel een groot psychiatrisch gevaar in de immens populaire 'social media'*). Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat die voor ervoor vatbare, labiele persoonlijkheden een inspiratiebron betekenen. Hun nog niet gedefiniëerde impulsen tot het uitleven van psychosociale agressie, neigingen tot verzet tegen elke vorm van 'autoriteit' (ook alle menslievende en tot elke hulp bereid zijnde vertegenwoordigers ervan), hun gevoelens van miskenning en niet-geliefd of -gewaardeerd worden, al die eigenschappen krijgen nu, 'as we speak', een uitlaatklep; deze mensen voelen zich niet langer eenzaam. Groepsvorming is makkelijker dan ooit tevoren. Al datgene wat zó lang je dwars zat, wat je eigen bestaan én de samenleving om je heen leek te verwringen, wat maakte dat je je nauwelijks een beeld van jezelf én van die maatschappij om je heen kon vormen, precies die problemen lijken (met nadruk 'lijken') tegenwoordig door gebruik van technologie, en in korte tijd ook nog, naar een verre achtergrond verwezen te kunnen worden, wellicht in het niets te kunnen oplossen. *) 'social media' schreef ik met opzet, juist omdat ik het van meet af aan een weerzinwekkende term gevonden heb, die de ware inhoud nooit gedekt heeft. Toevoeging: vergeet nooit dat er astronomisch hoge bedragen verdiend worden met het exploiteren van de onvrede en geestelijke nood van diegenen die ik in voorgaande op het oog heb. Ze zijn, uiteindelijk, ten slotte, alles op de keper beschouwd, ook slachtoffers die om heel uiteenlopende redenen nooit de steun en bijstand kregen die ze zo nodig blijken te hebben.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 8:10

Griezel Dit - "iemand waar je van houdt wordt het leven beëindigd – dan slaan emoties toe ." - impliceert dat je van oordeel bent, dat agressief reageren een normale, emotionele reactie is. Dat u van (meteen?) oordeel bent dat je niet zo maar met je oordeel klaar moet staan, betekent dat u vindt dat 'we' begrip moeten hebben voor agressie als een normale emotionele reactie. U vraagt zich dan ook af of de mogelijkheid bestaat dat, omdat we er vroeger niet van hoorden, we er toen anders mee om gingen. Veel succes met het verkrijgen van antwoorden op uw 'vragen'. Ondertussen ben ik van oordeel dat het wel begrijpelijk kan zijn, dat je mensen bedreigt a.g.v. de emotie die je ervaart, maar dat zoiets - en al helemaal niet in deze situatie - maar moeilijk goed te praten valt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 9:00

ja agressief reageren is een voorkomende emotionele reactie mensen zijn geen robots en sommige mensen uiten zich anders dan andere mensen wellicht heeft u zelf wel eens geschreeuw of iets kapot gegooid

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 21:38

@griezel.......... Als ik al schreeuw, dan niet tegen mensen die hun poten uit hun lijf lopen om mij en mijn naasten te willen helpen. Dit gedrag kan en mag nooit goedgepraat worden.

gravin2
gravin223 jan. 2022 - 16:21

Zou iets als een "zwarte lijst" niet nodig zijn onderhand? u ons bedreigen? dan komt u niet meer binnen, zoiets?

2 Reacties
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl24 jan. 2022 - 11:48

Dan wordt de hippocratische eed een hypocriete eed.

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 21:39

@Robin, dan gaat dat uitschot maar de eigen ziekenhuisjes oprichten. Ook dat kan in "forumland". Toch?