Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zorgmedewerkers hoeven na ‘oranje’ vakantie niet in quarantaine

  •  
23-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-409383396
Het wordt tijd voor een spoeddebat met de minister
De zorgschandalen tuimelen over elkaar heen. Donderdag onthulde Nieuwsuur dat het nu al in de ziekenhuizen ontbreekt aan voldoende handschoenen en schorten voor het zorgpersoneel. Zaterdagavond verstjeerde EénVandaag het avondmaal met de mededeling dat managers in de zorg verpleegkundigen tegenhouden, die – teruggekeerd van vakantie uit een “oranje” verklaard gebied – de hen dringend aangeraden quarantaine in acht willen nemen. Ze hebben maar op het werk te verschijnen.
Je zou zeggen: het RIVM zit als een bok op de haverkist. Dat is ook het geval: het instituut heeft officiële uitzonderingen gemaakt voor huisartsen, verloskundigen, thuiszorgmedewerkers en het personeel van verpleeghuizen. Als ze geen klachten vertonen, mogen ze na overleg met bedrijfsarts of GGD meteen aan het werk. Aaldert Mellema van de vakbond CNV Zorg & Welzijn gaat hiervan niet over de rooie. Hij merkt voorzichtig op dat van deze maatregel een verkeerd signaal uitgaat.
Dus: als zorginstellingen hun dienstroosters niet rond krijgen, dan moet de quarantaine voor zorgpersoneel dat potentieel met corona besmet is, maar wijken. Dan kun je, vindt het RIVM, met gerust hart een oogje toeknijpen. Dezelfde quarantaine waarover ministers en burgemeesters lopen te loeien, dat zij dwingend moet worden opgelegd omdat anders een tweede besmettingsgolf niet te vermijden is.
Dit gaat alle perken te buiten. Dit is medisch wanbeleid. Zorgmanagers die hun personeel beletten een hen aangeraden quarantaine in acht te nemen, moeten op staande voet de zak krijgen. Degenen die hen de hand boven het hoofd houden net zo goed want zij brengen de volksgezondheid in gevaar. Van zo’n maatregel zou nu eens een goed signaal uitgaan.
Meteen de minister naar de Kamer. Dan kan het gebrek aan hulpmiddelen nu al in één moeite door worden meegenomen als onze wakkere politici toch bezig zijn de bewindsman op het rooster te leggen vanwege dit geklootzak met quarantaines.
En mocht het onverhoopt geen zaak zijn waar politiek en publiek interesse voor kunnen opbrengen, dan heb ik een hele goede tip: de Franse serie 10% op Netflix tovert tegen het schitterend decor van de Lichtstad vijftien afleveringen lang een glimlach op de lippen en een enkele traan in het oog. Magnifiek spel met nu en dan gastoptredens van Franse vedetten zoals Isabelle Huppert. Echt ontspanning waar je in deze tijd behoefte aan hebt.
Video niet zichtbaar? Pas uw cookie-instellingen aan of klik hier.

Meer over:

quarantaine, opinie, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty24 aug. 2020 - 6:52

Ik ben geen medicus, maar je zou bij deze zorgmedewerkers minimaal na 4 a 5 dagen een PCR-test moeten afnemen. Dan wordt het risico van het besmetten van patiënten en collega's al enorm beperkt en kunnen ze 5 dagen eerder ingezet worden. Dan hebben ze IMO ruim voldoende kunnen bingewatchen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 aug. 2020 - 20:56

t Kan gekker. In het ziekenhuis waar ik werk geldt: als je als medewerker onbeschermd of onvoldoende beschermd in contact bent geweest met een COVID-19-patiënt, word je geacht door te werken en wel met een FFP2-masker op tot het moment dat je testuitslag er is.

4 Reacties
Jozias2
Jozias224 aug. 2020 - 12:18

Maar dat is in Duitsland toch? Het land waar het volgens sommigen wel allemaal op orde is.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg24 aug. 2020 - 16:51

Hetgeen Duitsland een voorsprong geeft, is het het feit dat er per 1000 inwoners ruim 2,5 keer zoveel ziekenhuisbedden zijn als in Nederland en een duidelijk grotere factor IC-bedden meer. Duitsland is dan ook aanzienlijk minder neoliberaal dan Nederland.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 0:26

"Duitsland is dan ook aanzienlijk minder neoliberaal dan Nederland." Dat de Duitsers meer ziekenhuis- en IC-bedden hebben is niet echt een sluitend bewijs voor die stelling. De uitkeringen zijn lager en korter. De macht van de auto-industrie is er erg groot. Om maar eens wat voorbeelden te noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 11:19

"Neo-liberaal" is een containerbegrip geworden. Vergelijken op relevante concrete punten lijkt me zinvoller. Over de verschillen tussen het soort IC bedden in beide landen valt volgens deskundigen ook nog het nodige te zeggen.

GoudenBergen
GoudenBergen23 aug. 2020 - 17:28

Verstandige mensen zijn deze zomer NIET op vakantie gegaan naar het buitenland en al helemaal niet naar oranje gebieden. Voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare mensen, geldt een dubbele verantwoordelijkheid.

6 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden23 aug. 2020 - 18:44

Morgen schrijft hij weer dat linkse mensen jaloers zijn.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 19:07

Jeetje we zijn het eens. Ik vind het zelfs voor Nederland gelden. Even een jaar of 2 wat sober op vakantie is toch geen onoverkomelijk probleem?

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 19:31

Zorgmedewerkers zijn gewone mensen, net als andere vakantiegangers. Veel artsen roken, ook zoiets : men draagt beroepsmatig iets uit waar men zich zelf niet aan houdt. Zo is de mens, ook de zorgverlenende mens.

Zapata
Zapata23 aug. 2020 - 21:08

Inderdaad, en een driedubbele verantwoordelijkheid ligt dan bij de zorgmanagers die de domme zorgmedewerkers eerst twee weken in quarantaine moten houden voordat ze weer naar patiënten toe mogen. Het gaat om de kwetsbare patiënt tenslotte. Denkt u ook niet?

GoudenBergen
GoudenBergen23 aug. 2020 - 21:18

@Satya "Jeetje we zijn het eens. " Valt het toch weer mee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 aug. 2020 - 11:32

Verplicht binnenblijven en boetes bij overtreding kan niet in Zweden. Gewoon in strijd met de grondwet. Maar vooral de Stockholmers werd vriendelijk gevraagd niet op vakantie te gaan en er werd beduidend minder gereisd. Veel last van buitenlandse toeristen zullen ze ook niet hebben gehad. De Noren mochten van hun regering niet naar Zweden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2020 - 16:57

Die diabetespatiënten hadden dus geen ongelijk, ook al moeten ze daardoor nu een been missen. Ik heb al eerder gelezen dat werkgevers hun werknemers dwingen aan het werk te gaan als ze terugkomen van vakantie, zelfs met lichte klachten. Al kan dat hier natuurlijk al helemaal niet.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2020 - 17:00

Ik heb nieuwsuur overigens ook gezien. Ik begrijp het niet. In Spanje hebben alle mensen maandenlang handschoenen moeten dragen naar de winkel. Dat zijn er heel wat. Nu weet ik natuurlijk niet welke handschoenen ze gebruikt hebben, maar ze leken wel verdacht veel op die handschoenen die de thuisverpleegkundige gebruikt.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 19:28

@Minoes Goed hè, die Spaanse gestrengheid ! Alleen jammer dat het zo weinig oplevert : https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/enorme-stijging-coronabesmettingen-spanje-regering-doet-niets/ar-BB18hrXV

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2020 - 21:20

Ja, ik wist het al. Sinds de noodwet is afgeschaft is het ook daar dweilen met de kraan open. Mijn zwager zei al dat de jeugd er ook met de pet naar gooiden. Dat krijg je ook zodra mensenmassa's zich gaan verplaatsen, de grenzen opengaan en de jeugd er met de pet naar gooit. Vooral de nachtclubs en dansgelegenheden waren dacht ik een bron van besmetting. Die heeft men al of gaat men nu weer dichtgooien. Overigens heb je daar ook de viruswaanzinnigen die overal demonstreren zonder enige regel in acht te houden. Las tijd geleden ook dat er hier en daar weer stierenvechten aan de gang was met veel publiek. Of dat klopt weet ik niet omdat men nu ook weer bericht over het afslachten van de helft van de stieren omdat die toch niet gebruikt gaan worden voor het stierenvechten. ('Enkel' een kostenpost zijn misschien?) Ik weet het verder ook even niet. Komende week maar weer eens contact opnemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 aug. 2020 - 21:21

Overigens gooien ze al die spullen ook nog eens gewoon op straat, ook overal mondkapjes te vinden.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal24 aug. 2020 - 7:55

@Minoes Zo is het ! Ik leid er uit af dat "duidelijke maatregelen" zoals een handschoenen- of mondkapjesplicht niet zaligmakend zijn. Op dit forum wordt Rutte vaak verweten dat hij geen verplichtingen wil opleggen, maar de landen waar men dat wel doet, zoals Spanje en Frankrijk, geven dus geen beter Corona-beeld dan Nederland. Het staat stoer, een overheid die "handelt," maar in de praktijk is het slechts symbolisch en levert het helemaal niets op (behalve in een politiestaat zoals China misschien). Sowieso moet je je afvragen of een indammingsbeleid houdbaar is op de lange duur. Kinderen worden geschaad door slecht onderwijs en contactarmoede, hele sectoren zoals cultuur verdwijnen, en op 1,5 m leven zonder feesten en grote evenementen is gewoon KUT. En als je dan hebt ingedamd, dan moeten de grenzen permanent dicht, zoals in Nieuw-Zeeland (want inkomende buitenlanders vormen een permanent besmettingsrisico). Dit is dus het indammingscscenario. Als zo'n indammingsbeleid permanent wordt (namelijk als er geen vaccin mogelijk blijkt), dan voorzie ik echt opstanden. En terecht !! tenzij men gewoon het leger inzet en hele woonwijken afgrendelt zoals in China. verplicht, of mondkapje verplicht)

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2020 - 9:39

in acht te nemen, aan de gang waren-

Jozias2
Jozias223 aug. 2020 - 16:20

@bert Voor de coronavirus was er in heel veel sectoren een personeelstekort. Ik lees hier over een tekort van 80.000 klinkt veel maar is wel relatief als je ziet dat er 1.3 miljoen mensen in de zorg werken. Wie verdient er precies minder dan 13 euro per uur bruto in de zorg? Schoonmakers in een zorginstelling? Een gemiddelde verpleegkundige verdiend veel meer. Verder is het klagen over incompetente managers (hoezo generaliseren van een groep ipv het beoordelen van een individu) wel over als eennervig simplistisch wereldbeeld. Typisch iemand op de werkvloer die elke laag daarboven per definitie niet competent acht. Kom eens met een concreet verbetervoostel ipv klagen in algemeenheden.

4 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 20:50

Over dat tekort: tekort betekent dat er problemen zijn. Daarbij is die 80.000 wel te linken aan het totaal van 1.3 miljoen, maar die relatering is niet relevant. Relevant is, wat niet mogelijk is door een tekort van 80.000. Relevant is ook, tot welke extra werkdruk een tekort van 80.000 leidt. Ditom maar eens iets te noemen. De rest laat ik hier maar buiten beschouwing. Met twee kanttekeningen: in de eerste plaats is 13 bruto pakweg 9 netto. Dat is zo'n 1400 per maand. Dat is als bijverdienste leuk maar als inkomen armoede. Volgens jou waarschijnlijk feest voor de kinderen. In de tweede plaats: er is door het tekort een groot aantal werknemers die een baan hebben voor de extraatjes. 25 uur werken, geen administratie, geen organisatorische romslomp, dus werk dat blijft liggen voor hen die een 'gewone' baan hebben.

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 22:13

Daar wacht ik bij neoliberaal rechts ook al 40 jaar op, ik zie alleen verslechteringen. Wel vlak voor verkiezingen links praat over de mislukking van de marktwerking of tijdens een crisis, dat we allemaal solidair moeten zijn. De besluiten van rechts geven constant een omgekeerd effect op de belofte, die gedaan is. Oplossing, doen wat je belooft, en beloven wat je wil doen.

Jozias2
Jozias224 aug. 2020 - 8:04

@bert Uiteraard betekent een tekort dat er problemen zijn. Maar hoeveel vacatures tov de formatie geeft wel aan hoe groot het probleem is. Elk groot bedrijf heeft vacatures en een bepaald % is normaal. Dat geeft ook aan wat het probleem is. In dit geval is dat dus de beschikbaarheid van personeel en dus niet de hoeveelheid formatie of het beschikbare geld. Voor wat betreft het salaris: kijk eens naar de vacatures. Er worden ‘helpenden’ gevraagd met een basisberoepsopleiding mbo 2 voor in verzorgingstehuizen waarbij op basis van de cao het salaris begint bij 1850 euro excl vakantiegeld, excl 13e maand, excl onregelmatigheid, excl reiskosten. Dus een startende mbo 2 komt al zeer ruim boven de 1400 euro die jij noemt. Dus over welke functies heb je het?

gimli55
gimli5524 aug. 2020 - 14:35

Negeren van de grote lijn, veel aandacht voor details en daarna twijfels zaaien over de ingebrachte details, veel voorkomend bij neoliberaal rechts. Niet inhoudelijk, niet relevant, maar wel verziekend voor de discussie. Van een klein detail wordt opgewaardeerd tot hoofdonderwerp. Waarna de discussie wordt verziekt door het nieuwe hoofdonderwerp, uiteraard is het nieuwe hoofdonderwerp ver weg van de feitelijke discussie en leidt tot een oeverloze discussie over details. Ook de opmerking dat neoliberaal rechts er niets mee kan, is exemplarisch voor hun reactie vermogen. Als je het niet snapt of kan volgen, waarom reageer je dan. Is het de bekende Pavlov reactie op links? Volgens mij is het beter om de wil tot detail discussie te negeren of terug te verwijzen naar het onderwerp. Anders krijg je het bekende vlinder, orkaan en Amazone geleuter. Neoliberalisme is stilstand en afbraak

Zapata
Zapata23 aug. 2020 - 15:21

Heel even, natuurlijk weer de reacties van dat zouden die zorgmedewerkers niet moeten doen in die landen op vakantie gaan. Dat kan allemaal wel zo zijn maar daar gaat het nu even niet om. Het gaat er om dat mensen die in risicogebieden zijn geweest en dus besmet kunnen zijn hoppa gewoon aan het werk moeten en het belang van de patiënt wordt hier dus vergeten door de zorgmanagers. Alhoewel we veel anders hebben gehoord de laatste twintig jaar en zijn we geen patiënten meer maar zorgconsumenten lijkt het mij dat de zorg in de eerste plaats gaat om de patiënt. Zijn er geen patiënten dan heb je ook geen zorg meer nodig. Dus die zorgmanagers zouden moeten redeneren vanuit het belang van de patiënt en daar zet je geen besmette verzorgers naast.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart23 aug. 2020 - 15:15

Zelfs een tikkeltje, een snufje solidariteit met ons, armoezaaiers, is teveel gevraagd. Het is niet dat ik zit te wachten op de Franse cinema en Huppert, want dat is pompeuze leegheid in een oneindig niks, pathetiek gepaard aan belachelijkheid, drollen verpakt in papieren gewichtigheid. Maar altijd maar die rijkaards die hun rijkdom als teken van superioriteit uithangen, da's kwetsend voor ons die zich slechts een netflix-abonnement kunnen veroorloven op straffe van twee weken niet eten. Die VVD-mentaliteit woekert overal. Die verwatenheid, die arrogantie, die onnadenkende ongevoeligheid die gaat ons de das omdoen.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart23 aug. 2020 - 15:50

Ik maak natuurlijk maar 'n geintje. Ik gun dat D66-volkje zijn rijkdom en ongevoeligheid. Ja, het is het streven dat we allemaal zo worden, ik begrijp dat: allemaal indolent en afgestompt en afgesneden van de werkelijkheid van talloos veel miljoenen. Die abstracte, papieren werkelijkheid waarin zij verkeren - ze zijn nog louter via de massa media verbonden aan het 'ding an sich'; - die volslagen vergeestelijkte ruimte waarin men ronddwaalt, vol met verstofte boekenkennis, waarin men elkaar vousvoyeert en knikjes maakt - een koel klooster vol transcendente zielen - het is mooi, maar volslagen losgezongen van de wereld waarin wij leven.

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 14:31

Dat de zorgmedewerkers niet in quarantaine hoeven, heeft te maken met personeelstekorten. Personeelstekorten hebben te maken met bezuinigingen op de zorg en met een overvloed aan incompetente managers. Dat laatste heeft trouwens ook alles te maken met bezuinigingen, in de vorm van ongebreidelde schaalvergroting. De gevolgen van die bezuinigingen (werken voort bruto €13,00 of nog minder per uur) en die incompetentie (wel vertrouwd zijn met administratieve programma's, kennis van de werkvloer niet vereist) zijn niet op korte termijn te corrigeren. Zoiets mag je, om een eufemisme te gebruiken, verpaupering noemen. Die verpaupering is de voorspelde uitkomst van neoliberaal beleid, en het nieuwe normaal. We gaan nog steeds de helling af. Elke andere beoordeling is misplaatst en buitengewoon kortzichtig.

3 Reacties
Geert6
Geert623 aug. 2020 - 16:22

Ja, Fortuyn zei het al: teveel managers, te weinig handen aan het bed. Bert, ik ben blij dat je het nu ook snapt.

NoahAmber
NoahAmber23 aug. 2020 - 17:45

@Bert de Vries 23 augustus 2020 at 16:31 Dat de zorgmedewerkers niet in quarantaine hoeven, heeft te maken met personeelstekorten Geniaal. Zou dit even laten weten aan de overheid

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 19:53

Geert, Fortuyn had een aantal heel sterke punten. Ik ben nooit fan van hem geweest. Ik vind wel, dat hij werd gedemoniseerd.

Welp2
Welp223 aug. 2020 - 13:48

Over de handschoenen. Deze waren al veel langer beperkt beschikbaar en daarvan was bekend dat er ook niet op korte termijn binnenlandse productie opgezet kon worden. In het Trouw-artikel (1), gedateerd van 5 juni, werd dit al genoemd. Wel opmerkelijk dat er vanuit de overheid nagenoeg geen informatie gedeeld werd / campagne gemaakt werd om bijvoorbeeld verspilling van handschoenen door consumenten tegen te gaan. (1) https://www.trouw.nl/binnenland/na-mondkapjes-is-er-nu-weer-een-tekort-handschoenen~b7c97c8e/

5 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 14:26

Dat is het echt niet ! In Spanje hebben ze strenge regels, zoals VERPLICHTE mondkapjes overal. Resultaat ? https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/enorme-stijging-coronabesmettingen-spanje-regering-doet-niets/ar-BB18hrXV

Pater
Pater23 aug. 2020 - 16:28

@Hannah Ik snap je reactie niet. Wat "is het echt niet"? Dit gaat over een tekort aan handschoenen, niet aan mondkapjes. Ik geloof niet dat iemand de noodzaak van het gebruik van de handschoenen bestrijdt.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 19:23

@Pater Het gaat niet om de beschermingsmiddelen, het gaat om het gedrag van de mensen. Je kunt middelen beschikbaar stellen, en verplicht stellen, maar als mensen geen zin hebben om voorzichtig te zijn helpt het NIETS : de Spaanse besmettingen lopen hard op (want de Spaanse jongeren willen niet voorzichtig zijn). Spanje is heel streng met middelen, Frankrijk en België ook. Ze schieten er niks mee op. In casu : je kunt elke zorgmedewerker verplichten tot handschoenen, maar als ze er laks mee omgaan helpt de verplichting niks. Het gaat om het gedrag, om de wil tot voorzichtigheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 aug. 2020 - 9:53

Nonchalant gebruikte beschermingsmiddelen dragen vnl bij aan de afvalberg.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 0:33

@Hannah Ik denk dat je twee dingen door elkaar haalt. Nonchalance onder Spaanse jongeren is vast & zeker een belanrijk probleem. Maar van nonchalance in de Nederlandse verpleeg- en ziekenhuizen is bij mijn weten helemaal geen sprake. En daar heerst het tekort aan beschermingsmiddelen.

Middenman
Middenman23 aug. 2020 - 12:54

"Zorgmanagers die hun personeel beletten een hen aangeraden quarantaine in acht te nemen, moeten op staande voet de zak krijgen." ook als het in lijn is met het RIVM advies? Jammer dat je met geen woord rept over de eigen verantwoordelijkheid van de zorgmedewerkers zelf. Wijzen naar managers is makkelijker blijkbaar. En de politiek die het moet oplossen. Nog wel in een spoeddebat, jaja. Als iemand voordat hij/zij op vakantie gaat niet beseft dat er heel veel gebieden zijn die plotseling oranje kunnen worden dan vraag ik me af onder welke steen die mensen hebben geleefd de afgelopen tijd.

4 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 14:52

Veel artsen roken. Wat mensen beroepsmatig uitdragen doen ze soms zelf niet.

Pater
Pater23 aug. 2020 - 16:32

Hoe weet je dat een gebied oranje wordt? En moeten speciaal de zorgmedewerkers dat weten? En het extra risico is niet alleen voor de medewerkers die niet in quarantaine mogen maar vooral voor de mensen voor wie zij de zorg hebben.Die managers nemen totaal onverantwoorde risico's.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 19:15

Pater Heb jij de afgelopen maanden met je vingers in je oren hard lalalala geroepen terwijl je een blinddoek voor had? Van alle kanten werd hiervoor gewaarschuwd. Een viroloog in Florida waarschuwde Europa dat we hen na gingen doen. Het scenario is exact uitgekomen. Zelfs met boerenverstand was dit te beredeneren.

Pater
Pater25 aug. 2020 - 0:39

@Satya Als het RIVM een land geel verklaart, en niet waarschuwt voor kleurverandering op korte termijn, vind ik het onzin dat verplegend personeel de toekomst moet kunnen voorspellen. Wat een viroloog in Florida ook moge beweren.

Oki Doki
Oki Doki23 aug. 2020 - 11:51

Persoonlijk vind ik dat de zorgmedewerkers hun vakantie wel een jaartje hadden mogen overslaan in deze uitzonderlijke noodsituatie.

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman223 aug. 2020 - 14:01

Nou, uitzonderlijke noodsituatie is wel erg persoonlijk stringent, meneer Doki. . De Russen zijn weer niet gekomen, en de dijken liggen er nog keurig en goed onderhouden bij. Er was ook geen acute nood aan IC bedden, het was natuurlijk wel even werken, maar dat hoort er nu eenmaal bij. De enige nood zat meer bij mensen die dringend een nieuwe hartklep moesten of een niertransplantatie moesten ondergaan. Want die moesten wachten. Corona ging voor de beurt.

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 14:37

Oki, de vakantie overslaan is een idee. 3 nachtjes slapen in plaats van 7 ook. Trouwens, ken je Krokeledokus?

Geert6
Geert623 aug. 2020 - 16:25

Persoonlijk vind ik dat de zorgmedewerkers hun vakantie meer dan verdiend hebben. Hoe moeten ze anders die bonus van 1000 euro opmaken?

Pater
Pater23 aug. 2020 - 16:34

De mening van Oki is zo belachelijk, dat moet wel satire zijn.

Oki Doki
Oki Doki23 aug. 2020 - 17:14

Bouwman Ik bedoelde eigenlijk dat de zorgmedewerkers die op vakantie gaan het virus kunnen meebrengen en dat ze dan iedereen in de instelling waar ze werken, kunnen besmetten met corona.

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 18:28

@Geert De bonus is nog niet uitgekeerd en die kunnen ze nog niet uitgeven.

BerendW
BerendW23 aug. 2020 - 11:21

Is dit hypothetisch? Ik neem aan dat zorgmedewerkers (net als mensen met gezond verstand) deze zomer even niet op vakantie gaan om het op te gaan zoeken in een oranje gebied? Toch?

4 Reacties
Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 14:28

Zorgmedewerkers zijn ook maar gewoon tokkies hoor, net als andere gewone mensen.

Pater
Pater23 aug. 2020 - 16:37

Nee, natuurlijk gaat niemand vrijwillig naar oranje gebied, ze gaan naar gebied dat alsnog oranje wordt. En weet je wat het probleem is van voorspellen? Dat het om de toekomst gaat.

NoahAmber
NoahAmber23 aug. 2020 - 17:48

@Hannah Freudenthal 23 augustus 2020 at 16:28 Zorgmedewerkers zijn ook maar gewoon tokkies hoor, net als andere gewone mensen. Wat zijn he nu. Tokkies, of gewone mensen?

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 20:29

@Noah Amber Voor linkse intellectuelen zijn ze dus beiden. Zorgmedewerkers gedragen zich als gewone toeristen die geen rekening houden met Corona. Geen heiligen, maar gewone toeristen

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2020 - 11:03

Wat leuk dat u net als ik Isabelle Huppert zo graag ziet, meneer Van der Horst. Dat schept meteen een band. Zelf heb ik geweend bij haar film l'amour uit 2013, met een gouden palm bekroond in Cannes. Ik was zeer zeer onder de indruk. Terwijl je toch van de beste huize moet zijn om indruk te maken op mijn verhard gemoed. En dat maakt de band met u nóg hechter.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 aug. 2020 - 11:31

In die serie verliest zij haar stem.

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2020 - 13:50

Niettemin en ondanks dat zijn u, de oude koningin en ikzelf , we zijn er nog en nog goed gedisponeerd bovendien.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 10:58

"Zaterdagavond verstjeerde EénVandaag het avondmaal met de mededeling dat managers in de zorg verpleegkundigen tegenhouden, die – teruggekeerd van vakantie uit een “oranje” verklaard gebied – de hen dringend aangeraden quarantaine in acht willen nemen. Ze hebben maar op het werk te verschijnen." Wat zou het veel gescheeld hebben als die idioten hun verstand hadden gebruikt en niet naar het buitenland waren afgereisd. Nu kregen ze ook niet het beste voorbeeld maar wat maakt een jaar sober vakantie vieren nu uit. Als het verstand gebruikt was en iedereen in zijn eigen regio vertier had gezocht waren we nu een stuk verder richting normaal. Natuurlijk heb je het recht te gaan en staan waar je wilt, kun je niet tegenhouden maar dom is het wel. Hopelijk kunnen de IC's het straks aan.

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 aug. 2020 - 11:33

Er zijn natuurlijk nogal wat vakantiegangers verrast door het feit dat hun regio - aanvankelijk veilig verklaard - plotseling de oranje status verkreeg. Dat moet je ook in aanmerking nemen.

Max6
Max623 aug. 2020 - 11:33

"die idioten hun verstand hadden gebruikt"... je hebt het hier dus over de verpleegkundigen... dat waren toch onze helden. Vind helden beter klinken dan idioten. Maar ik lees wel dat iedereen z'n rechten heeft... maar als ze iets anders doen dat Satya dan zijn het domme idioten... terwijl we het hier over mensen hebben die zelf in de zorg werken... en toch een redelijke inschatting zouden moeten kunnen maken.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 12:37

Dat was door wetenschappers voorspeld. Ik baseer mijn reactie op die voorspellingen. Ik heb wel begrip voor mensen die toch zijn gegaan, het is door gevoel en geconditioneerd zijn tot consumptie wezens ingegeven. Het verstand is niet gevolgd. Ik heb zelf die gevoelens ook. Wil graag weer een vent versieren en ....... Toch beheers ik mijn gevoel. Heb je me vergeven?

Middenman
Middenman23 aug. 2020 - 12:48

@Han - als je je niet vooraf informeert en koste wat het kost toch naar die plek op vakantie wilt dan wordt je misschien verrast. Zorgmedewerkers mogen ook zelf verantwoordelijkheid nemen en beter nadenken over hun vakantie. Er zijn talloze zorgmedewerkers die hun vakantie thuis of dichtbij huis doorbrengen omdat ze vanwege hun werk geen extra risico willen lopen. Daar heb ik respect voor.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 13:31

"Maar ik lees wel dat iedereen z’n rechten heeft… maar als ze iets anders doen dat Satya dan zijn het domme idioten… terwijl we het hier over mensen hebben die zelf in de zorg werken… en toch een redelijke inschatting zouden moeten kunnen maken." Het blijkt van niet. Of mis ik wat? Veel ic verpleegkundigen zijn ook niet zo blij met hun collega's die het nodig vonden om naar drukke vakantie plaatsen te gaan. Raar?

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 aug. 2020 - 14:20

Probeer het eens van de kant van de patiënt in ziekenhuis of verpleeghuis te bekijken.....

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 14:30

Er zijn ook veel artsen die roken.

Max6
Max623 aug. 2020 - 14:48

@Satya... er zit veel tussen 'niet zo slim' en 'domme idioten' Ik vind het zelf ook niet te verstandig (extra) risico op te zoeken als je met ouderen werkt... maar deze mensen hebben waarschijnlijk een zware tijd achter de rug in de verpleegtehuizen... en gun ze ook wel hun vakantie. En tja... of het verantwoord is... doe een corona test ipv een quarantaine

Satya
Satya23 aug. 2020 - 14:58

Han dat neemt niet weg dat je zelf verantwoording hebt voor je omgeving en maatschappij. Ik zit niet op een alomtegenwoordige overheid te wachten, dat is waar je anders op kunt wachten. Natuurlijk heb jij ook een punt dat Rutte het inmiddels zwaar verkloot heeft maar ook wij burgers hebben een rol. In het begin vond ik dat Rutte het goed deed. Hij speelde goed in op het onbekende, nu heeft hij teveel steken laten vallen. Max Ik heb alle begrip voor de gevoelens alleen vind in dit geval dat verstand moet leiden. Dit geldt niet alleen voor zorgmedewerkers ook voor een timmerman. De zorg brengt alleen wel extra verantwoording mee.

Helen2
Helen223 aug. 2020 - 15:07

Zo’n oranje gekleurd gebied kan ook in eigen land zijn. Je kunt ook in oranje gebied belanden als je alleen op bezoek gaat bij familie. Hoezo hebben zorgmedewerkers geen recht op vakantie? Het zal je maar gezegd worden, je maandenlang uit de naad werken, niet op vakantie mogen, toevallig uit oranje gebied komen en dan door je manager gedwongen worden om wel of niet besmet weer gewoon aan het werk te gaan in de zorg met zeer kwetsbare mensen. Die tweede golf zal en moet er komen, is het niet goedschiks dan maar kwaadschiks.

Satya
Satya23 aug. 2020 - 19:06

"Die tweede golf zal en moet er komen, is het niet goedschiks dan maar kwaadschiks." Inderdaad. Daar doen mensen zonder verantwoordelijkheidsgevoel erg hun best voor. "Je kunt ook in oranje gebied belanden als je alleen op bezoek gaat bij familie. " Nogal wat anders dan naar een camping in Spanje reizen terwijl de wetenschap hier al tijden voor waarschuwt. Dan blijft de besmettinhaard ook nog lokaal. "Hoezo hebben zorgmedewerkers geen recht op vakantie? " Wie zegt dat? Geldt niet alleen voor zorgmedewerkers hoor, ook voor een magazijnmedewerker die zo nodig naar Griekenland moet vliegen. Die verspreid ook. Weleens van alternatieven gehoord? Tuin en een dagjes fietsen bv. "Het zal je maar gezegd worden, je maandenlang uit de naad werken, niet op vakantie mogen, toevallig uit oranje gebied komen en dan door je manager gedwongen worden om wel of niet besmet weer gewoon aan het werk te gaan in de zorg met zeer kwetsbare mensen" Inderdaad belachelijk van zo'n baas dat hij zijn personeel niet heeft kunnen doordringen van het feit dat ze met kwetsbare mensen werken en er een levensgevaarlijk virus over de wereld gaat. Eigen verantwoordelijkheid is een belangrijk iets als onderdeel van burgerschap Helen. Er zijn situaties in Nederland waarin je het ook kunt krijgen maar de vakantiegangers hebben het wel lekker lopen verspreiden. Maar ze hebben wel vakantie gehad. Wat ik mij nu afvraag. Wij zijn er verantwoordelijk voor de opleving van corona? Voor de nieuwe verspreiding? Hier ga je toch niet naar de bazen of het kabinet wijzen hoop ik. En straks de 2e lockdown. Bedankt mensen zonder verantwoordelijkheidsgevoel.

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 10:23

Maak alles zo complex en onoverzichtelijk mogelijk, dan heeft later niemand meer de verantwoordelijkheid. Vaardig zo veel mogelijk tegenstrijdige richtlijn uit, dan heeft later niemand meer de verantwoordelijkheid. Verplaats de verantwoordelijkheden naar zo veel mogelijk plekken, als de gemeenten met ieder een eigen APV, en de 25 Veiligheidsregio's met ook ieder hun eigen afwijkende richtlijnen en protocollen. Geef ook de werkgevers zeggenschap over het wel of niet opvolgen van diezelfde, overal afwijkende, richtlijnen. Geef de burger de schuld van het verder uitbreiden van besmettingen, zij houden zich niet aan de richtlijnen en negeer iedere andere mening. Onderdruk demonstraties en demoniseer andersdenkenden. Heb je dat alles gedaan als regering, dan ben je in de toekomst verzekerd van het niet politiek verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van Covid 19. Door de puinhoop en warboel vah regels en richtlijnen, is er niemand meer aan te wijzen. Kan de politiek weer de glas, plas en was tragikomedie opvoeren. Wachtend op de volgende pandemie, waarbij niets is geleerd van de huidige. Als nu al een mogelijk tekort is aan beschermingsmaterialen, is er de afgelopen maanden niets opgestoken van de pandemie. Mogelijk hebben ze het klapgeluid opgenomen van grote groepen mensen, dan kunnen ze dat afspelen voor de zorgmedewerkers tijdens de toekomstige persconferenties. Of beter gezegd, monologen zonder kritische vragen van de media. De politiek zal zijn hoeven voor de tweede en derde keer aan dezelfde steen stoten.

4 Reacties
LBNB
LBNB23 aug. 2020 - 10:47

@gimli Inderdaad, het is een en al onduidelijkheid. Het was afgelopen dinsdag weer tenenkrommend om te zien hoe de 'onafhankelijke journalisten' weer geen kritische vragen aan Rutte en de Jonge stelden. Hoe vaak moet er gelogen worden, voor mensen door hebben dat de overheid en overheidsinstanties niet 100 procent te vertrouwen is. Ze zijn bereid over lijken te gaan zolang ze maar de verkiezingen winnen. Het negeren van aerosolen als verreweg de belangrijkste manier waarop mensen elkaar besmetten is daar een goed voorbeeld van. Net als bovenstaand stuk van mr van der Horst.

Hannah Freudenthal
Hannah Freudenthal23 aug. 2020 - 14:59

gimli, besmettingen vinden momenteel het meest plaats door jongeren die elkaar opzoeken, in de grote steden. Studenten vaak. Aerosolen is weer zo'n sociale-media-hype, gecreëerd op sociale media. Het punt is dat de jongeren geen afstand meer houden, en lekker willen feesten. Dat is ook vrij normaal eigenlijk. En omdat ze niet zo ziek worden lopen de ziekenhuisopnames niet hard op. Aerosolen zijn ondanks het hippe karakter van de hype erover, nogal onbetekenend. Het gaat om de jongeren !

LBNB
LBNB23 aug. 2020 - 18:35

@Hannah Nee de jongeren hebben groot gelijk, ik juich dit opstandige gedrag alleen maar toe! Aerosolen zijn geen sociale media hype, aerosolen zijn de verspreidingsweg van dit soort coronavirussen en griepvirussen(20x effectiever dan de grote druppels volgens RIVM onderzoek). Dit mag alleen niet bekend worden van de WHO/RIVM om een of andere rare reden. Grappige is dat het RIVM dit zelf ook al eens heeft geconcludeerd. Bron van het onderzoek is hieronder te vinden. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.rivm.nl/publicaties/high-infectivity-and-pathogenicity-of-influenza-a-virus-via-aerosol-and-droplet&ved=2ahUKEwjS5OLL-rHrAhVM2KQKHYz1B0YQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1Tj-6SQmNH456AboCS7Exn https://www.healthline.com/health-news/experts-say-covid-19-is-airborne-heres-how-you-can-stay-safe

gimli55
gimli5523 aug. 2020 - 18:37

Volgens mij gaat het over de zorgmedewerkers die na op vakantie te zijn geweest in een oranje gebied, weer aan het werk moeten. Er staat niets in over de jongeren en hun kans besmet te raken. Ik zie het niet staan, misschien zie jij het wel. Het gaat mij om de chaos die de regering aan het creeeren is, om later de verantwoordelijkheid weg te schuiven. Ik geef toe dat het een zijpad is, maar ook dat zijpad heeft niets met de jongeren te maken. Ook de aerosols worden niet in het stuk of in dat van mij besproken. Beetje de weg kwijt of op de verkeerde plek gereageerd?

Thuiszitter
Thuiszitter23 aug. 2020 - 10:04

Bij mijn ouders In het verpleegtehuis was het goed merkbaar. Een personeelslid was na haar vakantie aan het werk gegaan , kreeg klachten werd positief getest. Drie afdelingen op slot . Gelukkig werd er snel getest en bleek dat ze niemand had besmet waarna de boel weer open kon. Voor hetzelfde geld waren er wel ouderen besmet en lagen die nu in het ziekenhuis.

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 9:57

Ik heb de bejubeling van Rutte c.s. altijd al een ondermaats primitieve uiting van kuddegeest gevonden. Dat dat terecht is, blijkt maar weer. Rutte heeft, zoals hij ook met zijn kabinetten heeft gedaan, loyaliteit als primaire voorwaarde gesteld, en kundigheid daaraan ondergeschikt gemaakt. De resultaten spreken voor zich. Nooit eerder zag een premier zoveel partijgenoten uit zijn kabinet vertrekken als Rutte. En niet eerder heeft een 'reddingsbrigade' zulke kapitale fouten gemaakt als het keurkorps van deskundigen dat de schuilplaats voor onze premier in elkaar heeft geknutseld. Rutte blijkt een goedlachse angsthaas te zijn die zijn eigen politieke veiligheid stelt boven het redden van mensenlevens. Elk volk krijgt de regering die het verdient. Die van ons is meer van de uitvaartverzorging dan van de ambulancedienst